Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy można< Waszym zdaniem> zastosować olej przekł. automatycznej ELFMATIC do skrzyni manualnej ??

pozdr.

Napisano

> do jakiego auta?

no własnie

i co ma na celu zastosowanie tego oleju do manuala?

Napisano
  • Autor

> no własnie

> i co ma na celu zastosowanie tego oleju do manuala?

Lanos,

mechanik taki wlał .?

Napisano

> Lanos,

> mechanik taki wlał .?

Stosuja to czasem, ma to poprawic plynnosc zmiany biegow w niskich temperaturach. Lpeiej zapytqaj na IKL czy nie ma skutkow ubocznych. IMHO lepiej wlac TAF-X, efekt bedzie ten sam, a przynajmniej jest pewnosc, ze masz olej spelniajacy wymagane normy.

Napisano

Nie można, to "coś" co wlewa się do automatycznej skrzyni ma zupełnie inne właściwości, przede wszystkim to "coś" to nie jest olej a płyn hydrauliczny, oczywiście ma on pewnie właściwości smarujące, ale pod pewnym ciśnieniem, w skrzyni manualnej olej chlapie sobie w ciśnieniu atmosferycznym.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Lanos,

> mechanik taki wlał .?

Zmień mechanika, już lepiej byłoby gdyby wlał olej silnikowy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Do mojej E30 z manualem, leje się ATFa.

Wiele skrzyń BMW chodzi na ATF, w MB niektóre również.

Napisano

> Do mojej E30 z manualem, leje się ATFa.

Skoro producent tak zaleca to tak, ale miałem na palcach zarówno ATF'a jak i olej do skrzyni manualnej(jakaś Tutela) i różnią się totalnie, nie chodzi mi o kolor, ale o właściwości.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam.

> Czy można< Waszym zdaniem

> pozdr.

W niektórych samochodach jest zdaje sie taka opcja: Mercedes, BMW. Niektóre oleje do skrzyń automatycznych spełniaja też np normę GL-4, tylko lepkość oleju nie taka jak typowego przekładniowego.

Napisano
  • Autor

> Nie można, to "coś" co wlewa się do automatycznej skrzyni ma zupełnie inne właściwości, przede

ale w skrzyni automatycznej chyba też jakieś "zazębienia" pracują?

Napisano

> ale w skrzyni automatycznej chyba też jakieś "zazębienia" pracują?

Pracują, ale Automatic Transmission Fluid jest tłoczony pod ciśnieniem, jest on stosunkowo rzadki, ale pod ciśnieniem spokojnie zapewnia bardzo dobre smarowanie.

Zaznaczam, że jak sama nazwa(Fluid) wskazuje jest to płyn a nie olej.

EDIT: Pamiętaj, że w normalnej* skrzyni manualnej nie masz oleju do samej góry skrzyni, koła w dolnej części są zanurzone w oleju i obracając się przenoszą na sobie ten olej do góry, IMO ATF nie utrzyma się tak długo na "trybikach" i zwyczajnie spłynie, przez co w górnej części koła będą pracowały bez smarowania.

* Nie wiem jak jest to rozwiązane w skrzyniach manualnych gdzie producent przewiduje stosowanie ATF.

Umówmy się tak, że wyraziłem swoją opinię, jeśli ktoś ma ochotę lać do skrzyni w swoim aucie olej kujawski z Biedronki to jego sprawa.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Umówmy się tak, że wyraziłem swoją opinię, jeśli ktoś ma ochotę lać do skrzyni w swoim aucie olej

> kujawski z Biedronki to jego sprawa.

> Pozdrawiam BAS

mam wątpliwości i poszukuję odpowiedzi-podpowiedzi

Pozdrawiam

Napisano

> mam wątpliwości i poszukuję odpowiedzi-podpowiedzi

> Pozdrawiam

jak masz wątpliwości to główną wykładnią powinny być wymogi producenta co do parametrów oleju w skrzyni.

Nie wiem skąd mechanik wziął pomysł lania ATF'a to Twojej skrzyni, nie spytałeś go o to? Znasz kogoś kto w takiej skrzyni jeździ bezproblemowo na ATF'ie?

Ja nie znam przypadku zmiany oleju przekładniowego na ATF w skrzyni manualnej, czy to z powodzeniem czy nie.

Napisano

> Pracują, ale Automatic Transmission Fluid jest tłoczony pod ciśnieniem, jest on stosunkowo rzadki,

> ale pod ciśnieniem spokojnie zapewnia bardzo dobre smarowanie.

> Zaznaczam, że jak sama nazwa(Fluid) wskazuje jest to płyn a nie olej.

> EDIT: Pamiętaj, że w normalnej* skrzyni manualnej nie masz oleju do samej góry skrzyni, koła w

> dolnej części są zanurzone w oleju i obracając się przenoszą na sobie ten olej do góry, IMO

> ATF nie utrzyma się tak długo na "trybikach" i zwyczajnie spłynie, przez co w górnej części

dokładnie ok.gif

a do starej skrzyni w Lanku wlej minerał Hipol 80w90 ok.gif i nie szalej

Napisano

> dokładnie

> a do starej skrzyni w Lanku wlej minerał Hipol 80w90 i nie szalej

Świetny ten mechanik jak leje olej przeznaczony do skrzyń automatycznych do skrzyni manualnej. Chyba, że w serwisie aut amerykańskich. Ja do swojego lanka wlałem 75W90 i jest ok. Marka oleju nie ma znaczenie tylko lepkość. Olej 80W90 dobry był do maluszka

Napisano

> sa przekladnie gdzie stosuje sie wlasnie ATF

Ja temu nie zaprzeczam, przeczytaj wątek od początku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ja temu nie zaprzeczam, przeczytaj wątek od początku.

> Pozdrawiam BAS

Sugerowales ze ATF nie nadaje sie do przekladni manualnych. Pozniej juz sie lekko z tego wycofales wink.gif

Napisano

> Sugerowales ze ATF nie nadaje sie do przekladni manualnych. Pozniej juz sie lekko z tego wycofales

Nadal tak myślę, ale koledzy twierdzą, że MB i BMW dopuszczają w swoich skrzyniach użycie ATF'a, więc...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tylko fabrycznie był zalewany olejem 80W-90W, na wymianie w ASO zalano olejem 75W-90W

Zgadza się ok.gif Też już jakiś czas temu wymieniłem olej w skrzyni mojego Lanosa właśnie na Castrola TAF-X 75W90.

Napisano

> Nadal tak myślę, ale koledzy twierdzą, że MB i BMW dopuszczają w swoich skrzyniach użycie ATF'a,

> więc...

> Pozdrawiam BAS

Koledzy twierdzą że są skrzynie w MB i w BMW w których jedyny dopuszczony olej to ATF, np manualna skrzynia 714.4 montowana w W124

Napisano

> Koledzy twierdzą że są skrzynie w MB i w BMW w których jedyny dopuszczony olej to ATF, np manualna

> skrzynia 714.4 montowana w W124

Naprawdę się nie kłócę, jeśli producent tak zaleca to tak ma być, ale większość skrzyń manualnych... ma jeździć na oleju do skrzyń manualnych a nie na płynie do przekładni automatycznych.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Naprawdę się nie kłócę, jeśli producent tak zaleca to tak ma być, ale większość skrzyń

> manualnych... ma jeździć na oleju do skrzyń manualnych a nie na płynie do przekładni

> automatycznych.

> Pozdrawiam BAS

olej to tez plyn wink.gif

Napisano

> Witam.

> Czy można< Waszym zdaniem

> pozdr.

Ha ha. Ostatnio kącikowicz mi mówił że mu gość tak zrobił kiedyś w uno. Biegi podobno wchodziły lepiej. Auto jakoś jeździło.

Ja zawsze wlewam to co wskazują mądre księgi lub informacji zaczerpuję z serwisów.

Istotnie są skrzynie manualne które latają na ATFie. Ale to wyraźnie mówi producent co tam wlać.

Jak był problem to wlać TAF-Xa i problem zniknie wink.gif

Napisano

> Nadal tak myślę, ale koledzy twierdzą, że MB i BMW dopuszczają w swoich skrzyniach użycie ATF'a,

> więc...

> Pozdrawiam BAS

Większość Opli zaczynając od Kadetta E, kończąc na Vectrze B jeździ na ATF w manualu. Jeżeli chodzi o Lanosa, to też można lać ATF. Instrukcja mówi coś o oleju 75W, ale kupując w serwisie, dostaniemy oryginał GM, a zawartość butelki to nic innego jak Dexron II, czyli ATF.

Dodam jeszcze, że kiedyś dawno temu zmieniłem zimą olej w swoim Kadecie E. Zlałem czerwony, a wlałem 80W90 i pojechałem do domu. Następnego dnia było -10 *C i na szczęście miałem auto na pierwszym biegu, bo jechałem tak z 200 metrów zanim mogłem wbić dwójkę. Musiałem szybko zmienić na ATF.

Napisano

> olej to tez plyn

Każdy olej jest płynem, nie każdy płyn jest olejem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Każdy olej jest płynem, nie każdy płyn jest olejem.

> Pozdrawiam BAS

no ale atf jest olejem smile.gif

Napisano

> Większość Opli zaczynając od Kadetta E, kończąc na Vectrze B jeździ na ATF w manualu. Jeżeli chodzi

> o Lanosa, to też można lać ATF. Instrukcja mówi coś o oleju 75W, ale kupując w serwisie,

> dostaniemy oryginał GM, a zawartość butelki to nic innego jak Dexron II, czyli ATF.

> Dodam jeszcze, że kiedyś dawno temu zmieniłem zimą olej w swoim Kadecie E. Zlałem czerwony, a

> wlałem 80W90 i pojechałem do domu. Następnego dnia było -10 *C i na szczęście miałem auto na

> pierwszym biegu, bo jechałem tak z 200 metrów zanim mogłem wbić dwójkę. Musiałem szybko

> zmienić na ATF.

miałem taki olej wiele lat w lanosowej skrzyni i mrozy były wieksze ale nigdy przypadku takiego, żeby nie szło biedu na dzień dorby zmienic czy wbić, olej tez nie pierwszej świezości był wink.gif

Napisano

> no ale atf jest olejem

smile.gif Chyba grzecznie przeproszę i schowam się do yamki, że śmiałem twierdzić, że coś co nazywa się Automatic Transmission Fluid jest płynem hydraulicznym i do tego przeznaczonym do skrzyń automatycznych a nie manualnych.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chyba grzecznie przeproszę i schowam się do yamki, że śmiałem twierdzić, że coś co nazywa się

> Automatic Transmission Fluid jest płynem hydraulicznym i do tego przeznaczonym do skrzyń

> automatycznych a nie manualnych.

> Pozdrawiam BAS

A co powiesz na ASB zalewana olejem silnikowym? grinser006.gif

a jak dodamy do tego skrzynie pracujace na wspolnym oleju co silnik? grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> A co powiesz na ASB zalewana olejem silnikowym?

> a jak dodamy do tego skrzynie pracujace na wspolnym oleju co silnik?

Już się chowam do yamki.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> > Nie wiem skąd mechanik wziął pomysł lania ATF'a to Twojej skrzyni, nie spytałeś go o to? Znasz

> Ja nie znam przypadku zmiany oleju przekładniowego na ATF w skrzyni manualnej, czy to z powodzeniem

> czy nie.

witam.

pisałem że mechanik wlał ELFmatic G3 a nie ATF,

zadzwoniłem też do ASO Daewoo( oczywiście już pod innym szyldem) i tam usłyszałem że wlewali olej ATF do skrzyń manualnych do lanosa.

pozdrawiam

Napisano

> Już się chowam do yamki.

> Pozdrawiam BAS

Nie masz się co chować do yamki, masz sporo racji w tym co piszesz. Każdy mechanizm jest projektowany do pracy w określonych warunkach i do smarowania odpowiednim środkiem smarnym. Skrzynie automatyczne podniosły poprzeczkę bardzo wysoko co do jakości środków smarnych, w stosunku do przekładni manualnych, własnie dlatego niektóre płyny do przekładni automatycznych działają poprawnie w skrzyniach manualnych. Nieprawdą jest natomiast twierdzenie, że płyn do przekładni automatycznej, będzie lepiej smarował i zabezpieczał przekładnie manualną. Obecnie są dostępne oleje do skrzyń manualnych o dużo lepiej dobranych lepkościach i właściwościach przeciwzużyciowych. Skrzynie, w których producent zaleca stosowane płynów do przekładni automatycznych to zdecydowana mniejszość i tak naprawdę nie wiadomo z czego to wynika - być może z braku klasycznych odpowiedników o dobrej jakości, być może także z marży na danym środku smarnym. Reasumując, ani w sporcie, ani w transporcie nie używa się takich płynów w manualnych przekładniach, mostach, czy reduktorach.

Napisano

> Skrzynie, w których producent zaleca stosowane płynów do przekładni

> automatycznych to zdecydowana mniejszość i tak naprawdę nie wiadomo z czego to wynika - być

> może z braku klasycznych odpowiedników o dobrej jakości, być może także z marży na danym

> środku smarnym.

w starszych daewoo chodziło o problemy ze smarowaniem 5 biegu z tego pamiętam.

klasyczne oleje przekładniowe do manuali były zbyt lepkie (szczególnie w niskich temperaturach ) i podobno stąd wzięło się zalecenie stosowania ATF do tych skrzyń biegów.

pozdr

Napisano

> Świetny ten mechanik jak leje olej przeznaczony do skrzyń automatycznych do skrzyni manualnej.

> Chyba, że w serwisie aut amerykańskich. Ja do swojego lanka wlałem 75W90 i jest ok. Marka

> oleju nie ma znaczenie tylko lepkość. Olej 80W90 dobry był do maluszka

80W90 zdaje się Daewoo lało i nadal leje fabrycznie

W naszym klimacie dobrym rozwiązaniem jest wlanie 75W90, np. Mobila SHC ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> dokładnie

> a do starej skrzyni w Lanku wlej minerał Hipol 80w90 i nie szalej

Jak zalejesz takim Hipolem to zimą na mrozie będziesz czekał aż silnik się zagrzeje żeby biegi zaczęły wchodzić. Dlatego ludzie leją syntetyki 75W90, tylko trzeba zwrócić uwagę, żeby był zgodny z GL4 (to nie to samo co GL5 i GL5 nie jest lepsze, jak twierdzą sprzedawcy w sklepach).

ATF-a leli w serwisach fabrycznych do Lanosa czy Nubiry przy problemach z haczeniem biegów w zimie. Sam jeździłem na takim przez parę lat i nic złego się nie działo. Wymieniłem dla zasady po 60kkm ale zalanie tym razem 75W90 nie dało lepszego efektu w porównaniu z ATF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.