Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] samochód za ok 30k zł. Oraz duży spadek ceny AR 159.

Featured Replies

Napisano

> Niestety - statystyki sprzedaży i postrzeganie marki boleśnie temu przeczą.

> WIesz - co innego tzw "serce motoryzacyjne", a co innego zimna kalkulacja.

zimna kalkulacja podpowiada korzystanie z komunikacji miejskiej plus okazjonalny wynajem krótkoterminowy.

Napisano

> e tam- nie znasz się lepszy dresowóz na lawecie niż sprawny fiat ...tfuuu

> Nie wiem czy podzielicie mój pogląd ale w naszym kraju jakieś 70% ludzi nie stać na samochód którym

> aktualnie jeżdżą.

doprecyzujmy, czy chodzi o zakup, czy o należyte utrzymanie? hmm.gifswiety.gif

Napisano

> .....co nie zmienia faktu, że jeździsz starym ponad 10-letnim paździerzem.

> Bez urazy ale może pod remizą i wśród dresiarzy i blachar robi wrażenie taki wóz ale dla normalnego

> usera który traktuje auto jako normalny przedmiot użytkowy, a nie przedmiot kultu budzi tylko

> politowanie

...ech...czy kiedykolwiek jeździłeś jakimś BMW/Audi/Mercedesem nawet takim 10cio-15sto letnim?? czy tylko nowym Fiatem ??

Ostatnio jechałem ze znajomymi C-klasą z 1997 i byłem w szoku jak precyzyjnie/delikatnie zamykaja sie chociażby drzwi....ciekawe czy w nowym Fiacie tez zamykaja sie tak jak w starym mietku biglaugh.gif

> autko które kosztuje w salonie np ponad 100 tyś ma odpowiednio wyższe koszty eksploatacji, po 10

> latach koszty te pozostaną takie same - czyli nadal wysokie. Kupując takie autko należy zadać

> inaczej pytanie - czy stać byłoby mnie utrzymać takie NOWE auto?

> Ludziska tego nie rozumieją i np stąd mamy np LPG na śrubkę w 750 -tkach bo paanie palii tototo że

> hohohooo

tak ale takie auto mozesz serwisowac u swojego zaufanego mechanika a z nówka musisz do ASO śmigać i płacić x3 sick.gif

Napisano

> Prawdę mówiąc, mało obchodzi mnie to co słyszysz, szczególnie gdy okraszasz to swoim typowym,

> niestrawnym słowotokiem.

> Ja mam styczność z autami grupy Fiata, zrobiłem nimi trochę kilometrów i widzę bardzo dużą różnicę

> między np. nowym Bravo a Stilo.

Jarek, ja tylko stwierdzam to, co słyszę z ust fiaciarzy już od w/w czasu.

Pojawia się to zawsze gdy o Fiacie mówi się w sposób inny niż na kolanach z czołem przy ziemi.

Mnie to naprawdę bawi - taki uniwersalny argument kasujący wszelkie głosy krytyki. Motoryzacyjne "MKD?!".

Napisano

> ...ech...czy kiedykolwiek jeździłeś jakimś BMW/Audi/Mercedesem nawet takim 10cio-15sto letnim?? czy

> tylko nowym Fiatem ??

Ja jeździłem smirk.gif Co chcesz wiedzieć?

Napisano

> Po pierwszych kilku miesiącach trzeba było turbo robić, póxniej wtryskiwacze, skrzynia

> biegów pracowała w systemie awaryjnym. Gdy kwoty napraw zaczęły zbliżać się kosztowo do 1/2

> ceny zakupu auto zostało sprzedane dalej.

Bo to wszystko przez te gówniane polskie drogi.

Napisano

> A ja mu chciałem podpowiedzieć, że za te same pieniądze może mieć miejskie auto w idealnym stanie,

> do którego nie dołoży ani grosza na naprawy, będzie tańsze w eksploatacji i będzie łatwiej

> sprzedać za 3 lata.

...z łatwiejszym odsprzedaniem sie zgodze, ale nie wiem czy serwis w ASO bedzie taki tani...

Napisano

> ..da się znaleąć ale bedzie z rocznika 2001-2002 powiedzmy, co nie zmienia faktu ze wolałbym to niż

> nowego Fiata

35k zł na 10 letnie auto? hmm.gif mniejsza o większość - nie sztuka jest samochód kupić, tylko go utrzymać.

Zobacz ile kosztuje np. sprzęgło i amortyzator do e46 a ile do Grande Punto.

Osobiście wydając kwotę X (dla każdego wg. portfela będzie inna) wolę 3 letni samochód z niższej półki niż 10 letni klasy premium. Co nie zmienia faktu, że dysponując kwotą XX i mając do wyboru nowy kompakt vs. lepszy np. dwuletni - wybieram bramkę nr. 2. Analogicznie w drugą stronę: kupując samochód o wartości roweru - wybrałbym stary wypas niż stary plastik wink.gif koszta utrzymania są przeważnie zbliżone, chociaż i tutaj to mocno indywidualna sprawa. Jak widać, każdy ma inne podejście i należy je szanować, a nie uszczęśliwiać na siłę. Mnie np. spalanie nie rusza o ile idzie w parze z bezawaryjnością i tanim serwisem. Dla kogoś innego kto przejmuje się 3gr. podwyżki na litrze paliwa - priorytetem będzie apetyt a nie wydatki u mechanika. Jest oczywiście jeszcze grupa ceniąca prestiż i śmigło na masce jest w stanie zrekompensować łyse opony i płacz przy dystrybutorze. Połączyć wszystkie ww. można tylko mając pełny portfel - w każdym innym przypadku trzeba wybierać.

Napisano

> Seeerio?! :-)

> To koszta serwisu nie deprecjonują wraz z wiekiem?!

> Paaanie, to znaczy, że ja mam zapłacić 50% ceny wozu za gupią skrzynkę z elektryką?!

grinser006.gifhehe.gif wujek samo sedno problemu 20.GIF

> Zazdrościsz.

> I 750-tki i tego, że inni są SPRYTNIEJSI od Ciebie i nie lubią przepłacać...

noooo - kompleksy mam grinser006.gif

właśnie obserwuję podobne lamenty po okazyjnym zakupie przez kumpla 745 z 2005 r. facepalm%5B1%5D.gif

Znamy się od lat i jak mu powiedziałem - z całym do niego szacunkiem- że go nie stać na taki wóz lekko się obruszył.

słowa prorocze były - od 2 miesięcy same lamenty- w sumie sama eksploatacja grinser006.gif a to 1000 na jakieś sprzęgiełko klimy, a to oponki w rozmiarze 20 zoolll "trza" kupić facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

> e tam- nie znasz się lepszy dresowóz na lawecie niż sprawny fiat ...tfuuu

> Nie wiem czy podzielicie mój pogląd ale w naszym kraju jakieś 70% ludzi nie stać na samochód którym

> aktualnie jeżdżą.

Ja znam w zasadzie tylko ludzi których stać na ich samochody. Jedni jeżdżą dziesięcioletnimi lanosami inni nówkami w lisingu lub za gotówkę. Ale nikt z nich nie zastanawiałby się ani chwili pomiędzy zabytkiem ówczesnej klasy premium a nówką z salonu.

Napisano

> ...z łatwiejszym odsprzedaniem sie zgodze, ale nie wiem czy serwis w ASO bedzie taki tani...

Nie ma przymusu jeżdżenia do ASO, ewentualna awaria jest znikoma wg mnie, na pewno mniej realna niż w wiekowym bmw

Napisano

> Koledzy by się śmieli.

mam takich agentów co kupili sobie Punto 2002 w korbach i silnikach 1.2 8v i jeszcze na to kredyty pobrali bo Paaaaaanie w takim roczniku tak tanio to trzaaaa braccc hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Kolega już chyba zrozumiał

Spoooko.

Nie pierwszy, nie ostatni.

Pierwszy tego typu osobnik pochodził z "miasta" Uodzi i też szpanował tatusiowym Punto (czy co tam było. Ale elpidżi też się w pewnej chwili pokazało i było łaaaaał). Potem były różne inne koncepcje, ale okazywało się raz po raz, że limitowane portfelem rodzicielskim...

Napisano

> raczej pozerstwo Polaka- musi byc prawie nufka funkiel niesmimgana i "wyrwana" za śmiszny piniądz

Nieeee, coś Ty...

"To dobry wóz był, tyle przejeździł po tych niemieckich drogach, a do Polen zjechał, po tych gównianych drogach pojeździł i zaraz zaczął się psuć".

Napisano

> ..da się znaleąć ale bedzie z rocznika 2001-2002 powiedzmy, co nie zmienia faktu ze wolałbym to niż

> nowego Fiata

Ty tak, a ja nigdy...

Napisano

> Ostatnio jechałem ze znajomymi C-klasą z 1997 i byłem w szoku jak precyzyjnie/delikatnie zamykaja

> sie chociażby drzwi....ciekawe czy w nowym Fiacie tez zamykaja sie tak jak w starym mietku

To może przejedź się takim nowymi fiatem a dopiero potem zabierz głos w dyskusji, co?

> tak ale takie auto mozesz serwisowac u swojego zaufanego mechanika a z nówka musisz do ASO śmigać i

> płacić x3

A kto Ci każe serwisować nówkę w ASO?

Napisano

> A ja mu chciałem podpowiedzieć, że za te same pieniądze może mieć miejskie auto w idealnym stanie,

> do którego nie dołoży ani grosza na naprawy, będzie tańsze w eksploatacji i będzie łatwiej

> sprzedać za 3 lata.

za ile? za 20kpln? hehe.gif

jak zwykle jest dyskusja, ze nowe nizszej klasy lepsze od uzywanego wyzszej klasy i odwrotnie ;_)

wszystko zalezy czego kto potrzebuje i oczekuje od auta, jesli koledze wystarcza grande 1.4 to majac na uwadze, ze kupuje auto na trzy lata wybralbym uzywke...

ja nie bronie starego, ale wiem jak sie czuje po przejechaniu 300km panda 3letnia, a jak 10letnim accordem...nic nie jest czarnobiale...

Napisano

> mam takich agentów co kupili sobie Punto 2002 w korbach i silnikach 1.2 8v i jeszcze na to kredyty

> pobrali bo Paaaaaanie w takim roczniku tak tanio to trzaaaa braccc

Ale czaisz, że właśnie potwierdziłeś moją tezę?

Napisano

> generalnie chciałem koledze krajowemu podpowiedzieć ze za te same pieniadze moze miec znacznie

> bardziej komfortowe, dajacy wiecej frajdy z jazdy uzywane auto klasy premium niz zwykły nowy

> miejski samochodzik

To trzeba było od razu z grubej rury i jakieś A8 z 4.2 polecić, budżet ten sam i rocznik ok.gif

Napisano

> ...ech...czy kiedykolwiek jeździłeś jakimś BMW/Audi/Mercedesem nawet takim 10cio-15sto letnim??

tak, ba nawet kilka rozbiłem, nigdy nie był starszy niż 6 miesięcy, jakieś pytania? grinser006.gif

czy

> tylko nowym Fiatem ??

to mam prywatnie i bardziej ekonomicznych pojazdów pod względem wszystkich kosztów eksploatacji nie spotkałem jeszcze biglaugh.gif

> Ostatnio jechałem ze znajomymi C-klasą z 1997 i byłem w szoku jak precyzyjnie/delikatnie zamykaja

> sie chociażby drzwi....ciekawe czy w nowym Fiacie tez zamykaja sie tak jak w starym mietku

no i ? a zapach skóry w nowym Hyundai'u Grandeur 3,3 v6 był ładniejszy niż poprzedniej S-klasse, piszę o nowych egzemplarzach zlosnik.gifok.gif

> tak ale takie auto mozesz serwisowac u swojego zaufanego mechanika a z nówka musisz do ASO śmigać i

> płacić x3

szukasz ASO w okolicy, które zadowoli ceną i jakością grinser006.gif

inna sprawa, że stare wg Ciebie się nie psują? chyba lekko błędnie, bo BMW będzie 3x droższe w serwisie od takiego Fiacika, więc różnica pomijalna biglaugh.gif

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> właśnie obserwuję podobne lamenty po okazyjnym zakupie przez kumpla 745 z 2005 r.

> Znamy się od lat i jak mu powiedziałem - z całym do niego szacunkiem- że go nie stać na taki wóz

> lekko się obruszył.

No mówię, zazdrościsz.

> słowa prorocze były - od 2 miesięcy same lamenty- w sumie sama eksploatacja a to 1000 na jakieś

> sprzęgiełko klimy, a to oponki w rozmiarze 20 zoolll "trza" kupić

Etam.

Się kupi używane na allegro - przecie nie może być tak, że ja "jakimś gównianym rzęchowatym fiatem będę jeździł"

"Wolę pchać moje beemwu niż jeździć fiatem" :-)

Napisano

> Nie ma przymusu jeżdżenia do ASO, ewentualna awaria jest znikoma wg mnie, na pewno mniej realna niż

> w wiekowym bmw

A co kogo obchodzą awarie w samochodzie na gwarancji?

Napisano

> To może przejedź się takim nowymi fiatem a dopiero potem zabierz głos w dyskusji, co?

> A kto Ci każe serwisować nówkę w ASO?

ech....jechałem sick.gif

Napisano

> ...ech...czy kiedykolwiek jeździłeś jakimś BMW/Audi/Mercedesem nawet takim 10cio-15sto letnim?? czy

> tylko nowym Fiatem ??

jeździłem i co? zmienia to fakt że auta te mają już swoje najlepsze lata za sobą

czego sięuparłeś na Fiata- są inne autka które kolega Krajowy może kupić w rozsądnych pieniądzach np , Corsę Jazz, CLio nawe Astrę III, cy jakiegoś PUga albo Cytrynę - najważniejsza zaleta wszystkich - autka będą jak nie nowe to praktycznie nowe gdzie ryzyko usterki jest zdecydowanie mniejsze niż 10 latka

> płacić x3

Nic nie muszę grinser006.gif

Słowa klucz- zaufany mechanik- tanio - BMW 745 - jakoś tego nie jestem sobie w stanie wyobrazić zlosnik.gif

Napisano

> A co kogo obchodzą awarie w samochodzie na gwarancji?

"to jest eksploatacja, TTTM..." itd.

Napisano

> ech....jechałem

Quote:

ciekawe czy w nowym Fiacie tez zamykaja sie tak jak w starym mietku

Śmiem wątpić.

Napisano

> A co kogo obchodzą awarie w samochodzie na gwarancji?

A jeżeli nie jeździ na przeglądy do ASO to nie traci gwarancji ?

Napisano

> jeździłem i co? zmienia to fakt że auta te mają już swoje najlepsze lata za sobą

> czego sięuparłeś na Fiata- są inne autka które kolega Krajowy może kupić w rozsądnych pieniądzach

> np , Corsę Jazz, CLio nawe Astrę III, cy jakiegoś PUga albo Cytrynę - najważniejsza zaleta

> wszystkich - autka będą jak nie nowe to praktycznie nowe gdzie ryzyko usterki jest

> zdecydowanie mniejsze niż 10 latka

> Nic nie muszę

> Słowa klucz- zaufany mechanik- tanio - BMW 745 - jakoś tego nie jestem sobie w stanie wyobrazić

facepalm%5B1%5D.gif przeciez ja nie pisze o 745 tylko o serii 3, Audi A3, Vectra, jakis Golf, Seat ok.gif

Napisano

> zimna kalkulacja podpowiada korzystanie z komunikacji miejskiej plus okazjonalny wynajem

> krótkoterminowy.

Zgadza się.

Albo przesiadkę na własnościowy sprzęt o napędzie mięśniowym (ale co wtedy zrobić z wiolonczelą?!) :-)

Napisano

> A jeżeli nie jeździ na przeglądy do ASO to nie traci gwarancji ?

Owszem, traci, ale skoro już wyłożyłeś kilkadziesiąt tysięcy na nowe auto, płacąc w także za kilka lat gwarancji to w czym problem? Szkoda tych kilku stów rocznie? Bez jaj. Argument, że trzeba jeździć do aso nówką a tam drogo, jest dla takich delikwentów od klasy premium z rocznika sięgającego początków tego millenium...

Napisano

> Owszem, traci, ale skoro już wyłożyłeś kilkadziesiąt tysięcy na nowe auto, płacąc w także za kilka

> lat gwarancji to w czym problem? Szkoda tych kilku stów rocznie? Bez jaj. Argument, że trzeba

> jeździć do aso nówką a tam drogo jest dla takich delikwentów od klasy premium z rocznika

> sięgającego początków tego millenium...

czyli lepiej kupić nówke fiata płacić drogo za serwis i przeglady a po trzech latach stracic na jego wartości jakies 15-20 tyś hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zgadza się.

> Albo przesiadkę na własnościowy sprzęt o napędzie mięśniowym (ale co wtedy zrobić z wiolonczelą?!)

> :-)

jak cie stac na wiolonczelę to stać cię, żeby wozić się AR zlosnik.gif

Napisano

> ...a co ma Tigra do tematu BMW mozesz zastapic dowolna marka w prestiżu wiekszym niz fiat

czyli każdym oplem ? hehe.gif

Napisano

> czyli lepiej kupić nówke fiata płacić drogo za serwis i przeglady a po trzech latach stracic na

> jego wartości jakies 15-20 tyś

Akurat w tym przypadku to głodny sytego nie zrozumie...

Napisano

> czyli lepiej kupić nówke fiata płacić drogo za serwis i przeglady a po trzech latach stracic na

Hmm płaci się chyba tylko za przeglądy, naprawa ewentualnych awarii jest chyba darmowa ?

Napisano

> przeciez ja nie pisze o 745 tylko o serii 3, Audi A3, Vectra, jakis Golf, Seat

Golf 3 claps.gifbiglaugh.gif

Napisano

MISZCZU sprawdź teraz ile straci na wartości używane auto po 3 latach, np. taka Astra III, którą autor wątku bierze pod uwagę, bo z tego co piszesz to używka chyba zaczyna zyskiwać niewiem.gif

Napisano

> oczywiście śmieje sie z takich mózgów

no ba, jakbym jeździł Tigrą to też bym się śmiał zlosnik.gif

Napisano

> Silnik 1.2 odpada, więc jak coś to tylko silnik 1.4

Dlaczego chcesz kupić sobie silnik od kosiarki?

Żeby mieć takie odejście jak auto którym jeździłeś do warsztatu

raz, to se musisz kupić z 1.8 benzyna lub podobnie diesel smile.gif

Napisano

> Hmm płaci się chyba tylko za przeglądy,

Panie ale w przypadku takiego Punto to w tysiące złotych idzie i to kilka razy w roku trzeba robić spineyes.gifhehe.gif

Napisano

> Hmm płaci się chyba tylko za przeglądy, naprawa ewentualnych awarii jest chyba darmowa ?

wymiana tarcz, klocków, płynów, filtrów, ew rozrządu

Napisano

> /Skoda/

oho.... zlosnik.gif Fabia vs. Punto - pojedynek tytanów wink.gif

Napisano

> MISZCZU sprawdź teraz ile straci na wartości używane auto po 3 latach, np. taka Astra III, którą

> autor wątku bierze pod uwagę, bo z tego co piszesz to używka chyba zaczyna zyskiwać

Astra 3 używana chyba miala byc....

Napisano

> Ostatnio jechałem ze znajomymi C-klasą z 1997

a wiesz, ze taka C-Klasa z 97r. bedzie bardziej zardzewiala niz fiacik z 97r ?

> płacić x3

gwarancja....

Napisano

> wymiana tarcz, klocków, płynów, filtrów, ew rozrządu

icon_eek.gifczekaj to w 10 letnim struclu tego nie wymieniasz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.