Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] samochód za ok 30k zł. Oraz duży spadek ceny AR 159.

Featured Replies

Napisano

> Obawiam sie, ze te 2-letnie Alfy za 30kPLN to totalne szroty, ktore nie nadaja sie do niczego

dokładnie , jestem na bieżąco w temacie alf , i normalną 159 w cenie 30tys trafisz w roczniku \2005\2006\ max 2007;

a jak już kupisz 2 letnią 159 za 30tys pln , to potem będziesz płakał na forum jakie to awaryjne auta hehe.gif , bo wpakujesz drugie tyle w doprowadzenie tego przystanku do stanu używalności

Napisano

> ..da się znaleąć ale bedzie z rocznika 2001-2002 powiedzmy, co nie zmienia faktu ze wolałbym to niż

> nowego Fiata

Syćko piknie, ale jest warunek młodsze niż 2007r grinser006.gif

eszterdzieści sześć się nie łapie skromny.gif

Napisano

> ..da się znaleąć ale bedzie z rocznika 2001-2002 powiedzmy, co nie zmienia faktu ze wolałbym to niż

> nowego Fiata

Ależ ja Ci prawa do kupowania takiego sprzętu nie odmawiam.

Ale też egzekwuję swoje prawo do wyrażenia negatywnej opinii n/t samochodu, który kosztuje x-naście% swojej pierwotnej wartości.

Wiesz - ja aktualnie jestem na etapie poszukiwania używanego sprzętu jeżdżącego i po postawieniu pewnych minimalnych wymagań (IMO dość liberalnych - salon Polska, 1 właściciel, nie bity, ludzki przebieg, ludzka cena*, bez udziwnień "tóninkofych"), do wyboru mam... Tak ze 2-3 sprzęty z ok 50, z czego część z nich w Szczecinie lub podobnie przystępnych lokalizacjach.

Łatwo nie jest...

*do ok 70% ceny katalogowej nowego sprzętu - niemało.

Napisano

> Ale to na pokaz czy co? E46 to już zabytek niestety i to z reguły mocno wyeksploatowany.

...chodzi np o spasowanie elementów, jakość wykonania (mówię o zadbanym egzemplarzu a nie pierwszym lepszym z allegro od dresika) poza tym nie porównujmy jazdy BMW z silnikiem R6 do fiatowskiego silnika facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> nowego Fiata

trzeba na głowę upaść by proponować komuś zakup ponad 10 letniego paździerza niezależnie od marki za ponad 35 klocków- dolicz jeszcze człowieku koszty pakietu startowego-wymian eksploatacyjnych takiego strucla z przebiegiem pewnie grubo ponad 300 tkm

i dalej masz trupa -niestety czau nie powstrzymasz w miarę nowe to nowe niezależnie od marki

Napisano

> nowego Fiata

Hmmm to Ty sobie kuoisz BMWhehe.gif

Troche smiesznie wygladaja takie komentarze, patrzac po Tigrze w profilu...

Napisano

> hmmm, najnowsze e46 to AD2004

> wiec jaki by stan nie byl jest to maksymalnie maksymalna cena za taki wozek (IMO)

Ale chodzi o "baware na wypasie".

A takich w stanie "A" (Salon Polska, 1 właściciel, nie spawany z przystanku) po prostu NIE ZNAJDZIESZ.

A jak znajdziesz, to cena będzie bardzo in plus od oferty rynkowej, albo pójdzie bez wystawiania na rynek.

Napisano
  • Autor

> Mi za wycesca w 2006r 1200 krzyknęli w jednym z ASO, zadzwoniłem do końkurencji i za 650pln to samo

> wyszło

hehe.gif To ceny w ASO też się różnią ?

> zawsze coś za coś, przewidujesz montaż LPG?

Nie, nie planuje montażu LPG

Napisano

> Syćko piknie, ale jest warunek młodsze niż 2007r

> eszterdzieści sześć się nie łapie

to olejmy to E46 - moim zdaniem na 4ro latka 30-35 tysi to mało ok.gif

Napisano

> Hmmm to Ty sobie kuoisz BMW

> Troche smiesznie wygladaja takie komentarze, patrzac po Tigrze w profilu...

Jak powiedział Al Bundy

- "Czasem każdy właściciel starego Dodge'a wyobraża sobie, że jedzie nowym Ferrari".

Napisano

> To faktycznie prawie 3 latek

...tak tylko ze ni9e jeździmy rocznikiem samochodu lecz korzystamy z jego wyposarzenia, silnika, komfortu który nam daje waytogo.gif

Napisano

> ...chodzi np o spasowanie elementów, jakość wykonania (mówię o zadbanym egzemplarzu a nie pierwszym

> lepszym z allegro od dresika)

Taaa....

Ale takowe to kupuje tylko Czak Noris :-)

Napisano
  • Autor

> ...tak tylko ze ni9e jeździmy rocznikiem samochodu lecz korzystamy z jego wyposarzenia, silnika,

> komfortu który nam daje

Tylko chodzi też o stan techniczny, żeby nie martwić się że coś zardzewieje, odpadnie.

Napisano

> To ceny w ASO też się różnią ?

odległość pomiędzy ASO to 25km, więc wolałem przejechać 25km i miałem wsio zrobione na ichnich materiałach, więc wszystko możliwe hehe.gif

> Nie, nie planuje montażu LPG

Tak tylko pytałem, bo nie wszystkie wymienione przez Ciebie pojazdy "lubią" lpg wink.gif

Napisano

> ...tak tylko ze ni9e jeździmy rocznikiem samochodu lecz korzystamy z jego wyposarzenia, silnika,

z czego?! :-)

Korzystamy (kożystamy), albo i nie, bo może się okazać, że to wyposażenie (wyposarzenie) jest, ale działać to tak nie bałdzo.

Wiesz - "klima sprawna, do nabicia", te - nomen omen - KLIMATY ;-)

Napisano

> Hmmm to Ty sobie kuoisz BMW

> Troche smiesznie wygladaja takie komentarze, patrzac po Tigrze w profilu...

...a co ma Tigra do tematu facepalm%5B1%5D.gif BMW mozesz zastapic dowolna marka w prestiżu wiekszym niz fiat ok.gif

Napisano

> Tylko chodzi też o stan techniczny, żeby nie martwić się że coś zardzewieje, odpadnie.

Ale wiesz jak to brzmi "odpadło mi od mojej bejcy".

Zupełnie inaczej niż "odpadło od fiata" :-)

Napisano

> to olejmy to E46 - moim zdaniem na 4ro latka 30-35 tysi to mało

Zależy z jakiego segmentu i to wuaśnie jest klucz wink.gif

Napisano

jeździmy rocznikiem = nieuchronnym przebiegiem = stopniem zużycia

Napisano

> trzeba na głowę upaść by proponować komuś zakup ponad 10 letniego paździerza niezależnie od marki

> za ponad 35 klocków- dolicz jeszcze człowieku koszty pakietu startowego-wymian

> eksploatacyjnych takiego strucla z przebiegiem pewnie grubo ponad 300 tkm

> i dalej masz trupa -niestety czau nie powstrzymasz w miarę nowe to nowe niezależnie od marki

...czasem da sie znalesc zadbany egzemplarz, trzeba szukac ale nie jest to niemozliwe ok.gif

Napisano

Też mi się podobają E46 z wielu powodów, ale w 90% to już paździerze na kołach, a te pozostałe 10% są w nieprzyzwoitych cenach.

BTW:

wyposaŻenie

Napisano

> Ale wiesz jak to brzmi "odpadło mi od mojej bejcy".

"Żech Pan kupił złoma" hehe.gif

> Zupełnie inaczej niż "odpadło od fiata" :-)

"a, to norma, to tylko kFiat" biglaugh.gif

Napisano

> ...a co ma Tigra do tematu BMW mozesz zastapic dowolna marka w prestiżu wiekszym niz fiat

W sumie to nic, tylko czemu nie kupiles BMW zamiast "damskiej" Tigry?hehe.gif

Napisano

> Też mi się podobają E46 z wielu powodów, ale w 90% to już paździerze na kołach, a te pozostałe 10%

> są w nieprzyzwoitych cenach.

> BTW:

> wyposaŻenie

literówka ok.gif

Napisano

> Ale chodzi o "baware na wypasie".

> A takich w stanie "A" (Salon Polska, 1 właściciel, nie spawany z przystanku) po prostu NIE

> ZNAJDZIESZ.

> A jak znajdziesz, to cena będzie bardzo in plus od oferty rynkowej, albo pójdzie bez wystawiania na

> rynek.

IMO generalnie nie mozliwe jest w PL znalezienie samochodu premium, ktory bylby od 1 wlasciciela i mial >6 lat

w PL jak kogos stac na furacza za 100+k to stac i na jego wymiane co 3-4lata

Napisano

> ...czasem da sie znalesc zadbany egzemplarz, trzeba szukac ale nie jest to niemozliwe

Taaaa...

Czasem uda się wylądować samolotem bez podwozia, ale częściej jednak jest mgła, hel, brzoza i tusek z magnesem...

Napisano

> Też mi się podobają E46 z wielu powodów, ale w 90% to już paździerze na kołach, a te pozostałe 10%

> są w nieprzyzwoitych cenach.

Mi też się podobają i nawet jakiś rok temu chciałem kupić. Niestety nie znalazłem nic co nadawałoby się do bezproblemowej {w moich założeniach} jazdy

Napisano

> W sumie to nic, tylko czemu nie kupiles BMW zamiast "damskiej" Tigry?

...celowałem w inny przedział cenowy - wtedy moglem kupic Fiata młodszego o 5 lat ale byłby to najwiekszy bład w moim życiu grinser006.gif

w DR nie jest napisane ze jest dla kobiet niewiem.gif

Napisano

> ...celowałem w inny przedział cenowy - wtedy moglem kupic Fiata młodszego o 5 lat ale byłby to

> najwiekszy bład w moim życiu

im młodsze tym gorsze?

Napisano

> Mi też się podobają i nawet jakiś rok temu chciałem kupić. Niestety nie znalazłem nic co nadawałoby

> się do bezproblemowej {w moich założeniach} jazdy

generalnie chciałem koledze krajowemu podpowiedzieć ze za te same pieniadze moze miec znacznie bardziej komfortowe, dajacy wiecej frajdy z jazdy uzywane auto klasy premium niz zwykły nowy miejski samochodzik ok.gif

Napisano

> IMO generalnie nie mozliwe jest w PL znalezienie samochodu premium, ktory bylby od 1 wlasciciela i

> mial w PL jak kogos stac na furacza za 100+k to stac i na jego wymiane co 3-4lata

100+ kpln to kosztuje praktycznie dowolny samochód klasy D i w górę w specyfikacji powyżej "wersja baza".

A jednak da się kupić takie samochody z pierwszej ręki.

Taka bawara o której mowa to wyjściowo stała ze 200+ - takie samochody zazwyczaj albo "podlegają lizingowi", albo idą w świat po całce/z kosmicznym przebiegiem, albo znajdują chętnego bez rynku.

ZATEM - teza o trudności zakupu od 1 właściciela takiej gabloty znajduje potwierdzenie, a wyjątki będą jedynie wyjątkami.

Napisano

> ...czasem da sie znalesc zadbany egzemplarz, trzeba szukac ale nie jest to niemozliwe

.....co nie zmienia faktu, że jeździsz starym ponad 10-letnim paździerzem.

Bez urazy ale może pod remizą i wśród dresiarzy i blachar robi wrażenie taki wóz ale dla normalnego usera który traktuje auto jako normalny przedmiot użytkowy, a nie przedmiot kultu budzi tylko politowanie

autko które kosztuje w salonie np ponad 100 tyś ma odpowiednio wyższe koszty eksploatacji, po 10 latach koszty te pozostaną takie same - czyli nadal wysokie. Kupując takie autko należy zadać inaczej pytanie - czy stać byłoby mnie utrzymać takie NOWE auto?

Ludziska tego nie rozumieją i np stąd mamy np LPG na śrubkę w 750 -tkach bo paanie palii tototo że hohohooo frown.gif

Napisano

> "Żech Pan kupił złoma"

Nie, nie, to "samochód z duszą, ma swoje kaprysy".

> "a, to norma, to tylko kFiat"

doookładnie.

Napisano

> W sumie to nic, tylko czemu nie kupiles BMW zamiast "damskiej" Tigry?

Tata skorzystał z tzw "przywileju sponsora" i nie pozwolił?

Napisano

> generalnie chciałem koledze krajowemu podpowiedzieć ze za te same pieniadze moze miec znacznie

> bardziej komfortowe, dajacy wiecej frajdy z jazdy uzywane auto klasy premium niz zwykły nowy

> miejski samochodzik

Do pierwszej awarii np skrzyni czy innej "drobnostki" zlosnik.gif

Napisano

> generalnie chciałem koledze krajowemu podpowiedzieć ze za te same pieniadze moze miec znacznie

> bardziej komfortowe, dajacy wiecej frajdy z jazdy uzywane auto klasy premium niz zwykły nowy

> miejski samochodzik

A ja mu chciałem podpowiedzieć, że za te same pieniądze może mieć miejskie auto w idealnym stanie, do którego nie dołoży ani grosza na naprawy, będzie tańsze w eksploatacji i będzie łatwiej sprzedać za 3 lata.

Napisano

> im młodsze tym gorsze?

Koledzy by się śmieli.

Napisano

> Tata skorzystał z tzw "przywileju sponsora" i nie pozwolił?

Oszczędź hehe.gif

Napisano

> Nie, nie, to "samochód z duszą, ma swoje kaprysy".

tak to może tylko właściciel Alfy powiedzieć, a nie BMW nono.gifzlosnik.gif

> doookładnie.

no i wyszło, że jestem fiacikarzem grinser006.gif

a do autora wątku: coś w miarę młodego/nowego szukać wink.gif

Napisano

> autko które kosztuje w salonie np ponad 100 tyś ma odpowiednio wyższe koszty eksploatacji, po 10

> latach koszty te pozostaną takie same - czyli nadal wysokie.

Seeerio?! :-)

To koszta serwisu nie deprecjonują wraz z wiekiem?!

Paaanie, to znaczy, że ja mam zapłacić 50% ceny wozu za gupią skrzynkę z elektryką?!

Kupując takie autko należy zadać

> inaczej pytanie - czy stać byłoby mnie utrzymać takie NOWE auto?

> Ludziska tego nie rozumieją i np stąd mamy np LPG na śrubkę w 750 -tkach bo paanie palii tototo że

> hohohooo

Zazdrościsz.

I 750-tki i tego, że inni są SPRYTNIEJSI od Ciebie i nie lubią przepłacać...

Napisano

> Od jakichś 1,5 dekady to słyszę.

> Tylko w miejsce "stilo" wstawiano odpowiedni dla danego czasu "pasee" model - a to maluch, a to

> uno, a to punto 1.

> Jak widać - czasy się zmieniają, ale ten tekst jest nieśmiertelny - "Fiaty teraz to łaaaał furacze

> są, nie to co za czasów xxxx".

Prawdę mówiąc, mało obchodzi mnie to co słyszysz, szczególnie gdy później okraszasz to swoim typowym, niestrawnym słowotokiem ("łaał furacze" itp.)

Ja mam styczność z autami grupy Fiata, zrobiłem nimi trochę kilometrów i widzę bardzo dużą różnicę między np. nowym Bravo a Stilo.

Napisano

> Do pierwszej awarii np skrzyni czy innej "drobnostki"

e tam- nie znasz się lepszy dresowóz na lawecie niż sprawny fiat ...tfuuu grinser006.gif

Nie wiem czy podzielicie mój pogląd ale w naszym kraju jakieś 70% ludzi nie stać na samochód którym aktualnie jeżdżą. hmm.gifgrinser006.gif

Napisano

> Oszczędź

Znaczy że "(za) mocno wali, wieśniak jeden"?!

Napisano

niestety w PL dalej panuje kult rocznika, przebiegu, i kryterium ceny .

Prosty przykład.

6 lat temu byłem w Niemczech z kims z rodziny po auto- akuratnie Mercedes 210 rok produkcji 98- przebieg bliżej 300 tys.. Niemiec wystawił je za 8 tyś. Euro i za cholerę nie chciał z ceny zejśc. Wypas jak na mietka ubogi, 2 poduchy abs, elektryczne szyby, klimy brak, silnik najzwyklejszy 2.2 diesel bez comon raila.

Niemiec nawet 100 nie popuścił, auto było po duzym przeglądzie serwisowym, widać było po stanie pasków, okładzin ciernych i chociazby wydechu, oczywiście na wszystko papier. Auto kupione.

Ale w rodzinie znalazł się zazdrosnik, który stwierdził, że za takie pieniądze to w PL mozna juz cudo kupić.

Faktycznie kupił też 210 o rok młodsze z silnikiem 2,7 w wersji avantarge, skóry, kilmatronik. automat.

Auto od kogos kto rok w Plosce latał ale generalnie rownież zza Odry zwiezione. Jak to na imprezach rodzinnych wysmiewał wczesniejszy zakup.

I tak pierwszy Mercedes zbliża się przebiegiem do 600 tyś, drugi natomiast nie wiadomo gdzie i co robi. Po pierwszych kilku miesiącach trzeba było turbo robić, póxniej wtryskiwacze, skrzynia biegów pracowała w systemie awaryjnym. Gdy kwoty napraw zaczęły zbliżać się kosztowo do 1/2 ceny zakupu auto zostało sprzedane dalej.

Napisano

> Znaczy że "(za) mocno wali, wieśniak jeden"?!

Kolega już chyba zrozumiał grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.