Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] samochód za ok 30k zł. Oraz duży spadek ceny AR 159.

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Szukam samochodu i zauważyłem, że dwuletnią alfa romeo 159 można kupić za ok 30k zł. Nowa kosztuje 100 k zł.

Skąd ta różnica ? Przecież cena dwuletniego samochodu to 30% ceny salonowej.

A co Wy byście mi polecili za ok 30 k zł ?

Zastanawiam się nad Astrą III.

Jak wygląda eksploatacja Audi A3 w nowej budzie ? awaryjne są ? Podoba mi się, ewentualnie stać mnie na nie, ale się boję potem serwisowania tego samochodu.

Wymagania:

- komfortowy

- ładne, nowoczesne wnętrze

- nowsze niż 2007

- spalanie nie większe niż 8l przy mieszanej jeździe.

Drugi pomysł mam taki, żeby dołożyć do ceny 10 kzł i za 40 kzł kupić nówke salonową. Myślę o grande punto, peugeot 206 itp. Są wyprzedaże roczników, może coś ciekawego złowie w salonie ?

Napisano

> Witajcie,

> Szukam samochodu i zauważyłem, że dwuletnią alfa romeo 159 można kupić za ok 30k zł. Nowa kosztuje

> 100 k zł.

> Skąd ta różnica ? Przecież cena dwuletniego samochodu to 30% ceny salonowej.

Ten typ tak ma. Alfa Romeo to taka marka, która niestety (dla niektórych stety) bardzo szybko i dużo traci na wartości. Pewnie dlatego, że u nas nie jest zbyt popularna no i wciąż pokutuje stereotyp, że to awaryjne auta. Kiedyś Alfa Romeo robiła słabsze jakościowo samochody, które faktycznie były bardziej awaryjne od konkurencji (Alfasud, 33 hmm.gif) i mimo że jakość od tamtego czasu się znacznie poprawiła, to jednak nadal wielu ludzi uważa, że te auta psują się na potęgę wink.gif Poza tym mimo, że to trochę wyższa klasa aut, to jednak nadal to Fiat, co dla wielu przeszkadza biglaugh.gif

Napisano

> Witajcie,

> Szukam samochodu i zauważyłem, że dwuletnią alfa romeo 159 można kupić za ok 30k zł. Nowa kosztuje

> 100 k zł.

> A co Wy byście mi polecili za ok 30 k zł ?

> Zastanawiam się nad Astrą III.

> Jak wygląda eksploatacja Audi A3 w nowej budzie ? awaryjne są ? Podoba mi się, ewentualnie stać

> mnie na nie, ale się boję potem serwisowania tego samochodu.

> Wymagania:

> - komfortowy

> - ładne, nowoczesne wnętrze

> - nowsze niż 2007

> - spalanie nie większe niż 8l przy mieszanej jeździe.

> Drugi pomysł mam taki, żeby dołożyć do ceny 10 kzł i za 40 kzł kupić nówke salonową. Myślę o grande

> punto, peugeot 206 itp. Są wyprzedaże roczników, może coś ciekawego złowie w salonie ?

Obawiam sie, ze te 2-letnie Alfy za 30kPLN to totalne szroty, ktore nie nadaja sie do niczego hehe.gif

Chyba nie sadzisz, ze ktos tak lekka reka puszcza 60-70 tysiecy dla kaprysu? grinser006.gif

Napisano

> Obawiam sie, ze te 2-letnie Alfy za 30kPLN to totalne szroty, ktore nie nadaja sie do niczego

> Chyba nie sadzisz, ze ktos tak lekka reka puszcza 60-70 tysiecy dla kaprysu?

Część z nich - z pewnościa, ale sama AR ma żałośnie nędzne RV.

Pomimo wielkich chęci Fiata zrobienia z tego sprzętu klasy premium niesetty niezbyt dobrze im to wychodzi.

NIECO (ale tylko nieco) lepiej jest w przypadku Lanczji, ale też szału nie ma...

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie, ze te 2-letnie Alfy za 30kPLN to totalne szroty, ktore nie nadaja sie do niczego

> Chyba nie sadzisz, ze ktos tak lekka reka puszcza 60-70 tysiecy dla kaprysu?

Zerknij na allegro po ile sa wystawione smile.gif nie jest to jednostkowy przypadek smile.gif

Napisano

> Część z nich - z pewnościa, ale sama AR ma żałośnie nędzne RV.

> Pomimo wielkich chęci Fiata zrobienia z tego sprzętu klasy premium niesetty niezbyt dobrze im to

> wychodzi.

> NIECO (ale tylko nieco) lepiej jest w przypadku Lanczji, ale też szału nie ma...

Wlasnie spojrzalem i egzemplarze krajowe blizej sa 2-krotnosci tej kwotyok.gif

Napisano
  • Autor

> Pomimo wielkich chęci Fiata zrobienia z tego sprzętu klasy premium niesetty niezbyt dobrze im to

> wychodzi.

> NIECO (ale tylko nieco) lepiej jest w przypadku Lanczji, ale też szału nie ma...

co to jest RV?

Napisano

> Zerknij na allegro po ile sa wystawione nie jest to jednostkowy przypadek

Najtansza 159 (w calosci) na otomoto z 2009r jest za jakies 38kPLN...

Napisano

> Polecisz konkretny model?

Ja wybrałem grande punto z wyprzedaży rocznika, wersja estiva blue&me

Napisano
  • Autor

> Punto Evo wydaje się być niezłą opcją. 3 lata gwarancji

Moze byc ciezko zmiescic sie w zakladanej kwocie. Evo nie za bardzo mi sie podoba. Wolalbym grande. Podjade do salonu i przyjze sie temu evo.

Ale czy silniki wpunto sa wystarczajace do jazdy?

Napisano

> Ja wybrałem grande punto z wyprzedaży rocznika, wersja estiva blue&me

ostatnio oglądałem nowe evo 3 drzwiowe za 34 tyś. zł a wyposażone było naprawde super. Jedynie kolor był biały oslabiony.gif Więc popieram Marewa w jego wyborze i sugestiach wink.gif

Napisano

> ostatnio oglądałem nowe evo 3 drzwiowe za 34 tyś. zł a wyposażone było naprawde super. Jedynie

> kolor był biały Więc popieram Marewa w jego wyborze i sugestiach

A wybrałeś corse.

Chociaż szczerze mówiąc też się nad nią zastanawiałem

Napisano

> Moze byc ciezko zmiescic sie w zakladanej kwocie. Evo nie za bardzo mi sie podoba. Wolalbym grande.

> Podjade do salonu i przyjze sie temu evo.

> Ale czy silniki wpunto sa wystarczajace do jazdy?

Od 1.4 16V już w miarę jadą, ale bez szału.

1.2 8V i 1.4 8V to toczydła do miasta.

Napisano

> co to jest RV?

Residual Value - wartość rezydualna.

Napisano

> Moze byc ciezko zmiescic sie w zakladanej kwocie.

Bez najmniejszego problemu z dobrym wyposażeniem i przystępnym silnikiem 1.4 77KM ok.gif

Evo nie za bardzo mi sie podoba. Wolalbym grande.

Grande jeszcze taniej i z bluetoothem grinser006.gif

IMHO ma fenomenalny środek jak na tą cenę i klasę auta ok.gif

Kłania się jazda próbna ok.gif

Największy argument za to jeśli nie będziesz miał jakiegoś mega pecha to masz 3 lata całkowitego spokoju. Przeglądy tanie i co 2 lata/30.000km ok.gif

Wszystko nowe, tarcze, klocki, opony, amortyzatory, wydech itd. Lać paliwo i śmigać ok.gif

Pamiętaj, że od tych cen jeszcze można utargować coś, czasem nie mało, szczególnie jeśli auto już wyprodukowane i na placu stoi ok.gif

Napisano
  • Autor

> ostatnio oglądałem nowe evo 3 drzwiowe za 34 tyś. zł a wyposażone było naprawde super. Jedynie

> kolor był biały Więc popieram Marewa w jego wyborze i sugestiach

Czy to była biała perła ? Strasznie mi się podoba biała perła na nowej bravie, czy to ta sama ?

Napisano

> Moze byc ciezko zmiescic sie w zakladanej kwocie. Evo nie za bardzo mi sie podoba. Wolalbym grande.

Wyżej masz linki do NB T-Jet

Napisano
  • Autor

> Bez najmniejszego problemu z dobrym wyposażeniem i przystępnym silnikiem 1.4 77KM

Silnik 1.2 odpada, więc jak coś to tylko silnik 1.4

> Evo nie za bardzo mi sie podoba. Wolalbym grande.

> Grande jeszcze taniej i z bluetoothem

A występuje w tych samochodach sterowanie z kierownicy ?

> IMHO ma fenomenalny środek jak na tą cenę i klasę auta

Właśnie na środek ja patrzę przez 90% jeżdżenia tym samochodem, więc dla mnie jest to ważne wink.gif

> Kłania się jazda próbna

Jak będę już konkretnie przekonany, to wtedy się umówię i będę testował

> Największy argument za to jeśli nie będziesz miał jakiegoś mega pecha to masz 3 lata całkowitego

> spokoju. Przeglądy tanie i co 2 lata/30.000km

> Wszystko nowe, tarcze, klocki, opony, amortyzatory, wydech itd. Lać paliwo i śmigać

> Pamiętaj, że od tych cen jeszcze można utargować coś, czasem nie mało, szczególnie jeśli auto już

> wyprodukowane i na placu stoi

Jak się zorientować, że auto stoi na placu długo ? Jak się z nimi targować ?

Napisano

> Wlasnie spojrzalem i egzemplarze krajowe blizej sa 2-krotnosci tej kwoty

Dość normalne w przypadku samochodów z importu prywatnego.

Napisano
  • Autor

> może coś takiego?

> klik

> klik

> wg mnie warto

Te samochody są chyba samochodami testowymi ?

Cena w sumie atrakcyjna, chociaż to trochę więcej niż mój przewidziany budżet.

Napisano

> wychodzi.

myślę, że ponad 100 letnia marka z takim wkładem w rozwój sportów motorowych wcale nie musi się starać, aby stać się "premium". Ona nią po prostu jest.

Napisano

> myślę, że ponad 100 letnia marka z takim wkładem w rozwój sportów motorowych wcale nie musi się

> starać, aby stać się "premium". Ona nią po prostu jest.

Tak tylko kogo to teraz obchodzi tym bardziej, że Alfa jest bardziej sportową odmianą Fiata i to też trochę na wyrost.

Napisano

> Te samochody są chyba samochodami testowymi ?

> Cena w sumie atrakcyjna, chociaż to trochę więcej niż mój przewidziany budżet.

spokojnie cena do zbicia - samochody są po przeglądach - wiem bo 2 znajomych tam kupiło są zadowoleni -byłem widziałem= naprawdę warto

jak coś to priv po szczegóły waytogo.gif

Napisano

> Dość normalne w przypadku samochodów z importu prywatnego.

Znaczy sie Niemcy sa glupi i sprzedaja dobre Alfy za bezcen? zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie,

> 100 k zł.

> A co Wy byście mi polecili za ok 30 k zł ?

> Zastanawiam się nad Astrą III.

> Jak wygląda eksploatacja Audi A3 w nowej budzie ? awaryjne są ? Podoba mi się, ewentualnie stać

> mnie na nie, ale się boję potem serwisowania tego samochodu.

> Wymagania:

> - komfortowy

> - ładne, nowoczesne wnętrze

> - nowsze niż 2007

> - spalanie nie większe niż 8l przy mieszanej jeździe.

> Drugi pomysł mam taki, żeby dołożyć do ceny 10 kzł i za 40 kzł kupić nówke salonową. Myślę o grande

> punto, peugeot 206 itp. Są wyprzedaże roczników, może coś ciekawego złowie w salonie ?

...bierz uzywke, 30 pln starczy na fajnego Opla, Audi A3 lub BMW e46 waytogo.gif moze beda ciut starsze niz 2007 ale grzech takie samochody porównywać z Fiatami - nawet nowymi no.gifno.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> spokojnie cena do zbicia - samochody są po przeglądach - wiem bo 2 znajomych tam kupiło są

> zadowoleni -byłem widziałem= naprawdę warto

> jak coś to priv po szczegóły

OK, jak cos to się pod koniec tygodnia odezwę ok.gif

Mnie część rodziny odradza zakup nowego samochodu, ponieważ i tak najprawdopodobniej po 3 latach będę go sprzedawał, a tracę na nim bardzo dużo ok.gif Dlatego się waham nad nówką sick.gif

Sam bym chciał nówkę, ale koszty przeglądów, spadek wartości mnie trochę odrzuca sick.gif

Napisano

> myślę, że ponad 100 letnia marka z takim wkładem w rozwój sportów motorowych wcale nie musi się

> starać, aby stać się "premium". Ona nią po prostu jest.

Niestety - statystyki sprzedaży i postrzeganie marki boleśnie temu przeczą.

WIesz - co innego tzw "serce motoryzacyjne", a co innego zimna kalkulacja.

Napisano

> Znaczy sie Niemcy sa glupi i sprzedaja dobre Alfy za bezcen?

No w/g polskich kupujących - tak :-)

Napisano

> ...bierz uzywke, 30 pln starczy na fajnego Opla, Audi A3 lub BMW e46 moze beda ciut starsze niz

> 2007 ale grzech takie samochody porównywać z Fiatami - nawet nowymi

Bzdury piszesz, szczególnie z tymi Oplami... nowe Fiaty to dobre auta, od czasów gównianego Stilo sporo się zmieniło.

Napisano

> OK, jak cos to się pod koniec tygodnia odezwę

> Mnie część rodziny odradza zakup nowego samochodu, ponieważ i tak najprawdopodobniej po 3 latach

> będę go sprzedawał, a tracę na nim bardzo dużo Dlatego się waham nad nówką

> Sam bym chciał nówkę, ale koszty przeglądów, spadek wartości mnie trochę odrzuca

byłem przed takim samym dylematem od kilku miesięcy dlatego warto przemyśleć waytogo.gif

Napisano

> Silnik 1.2 odpada, więc jak coś to tylko silnik 1.4

konfigurator

Osobiście bym celował w Evo, bo mimo wszystko to nowsza konstrukcja ok.gif

> A występuje w tych samochodach sterowanie z kierownicy ?

Ba. Pod tym względem to jest wypas za te pieniądze:

"Radioodtwarzacz CD/MP3 zintegrowany ze sterowaniem na kierownicy

Blue&Me: polski język do systemu Blue&Me

Blue&Me: system głośnomówiący z technologią Bluetooth, z portem USB do podłączenia urządzeń zewn."

> Właśnie na środek ja patrzę przez 90% jeżdżenia tym samochodem, więc dla mnie jest to ważne

Powinno się spodobać ok.gif

> Jak będę już konkretnie przekonany, to wtedy się umówię i będę testował

Jak bym testował nawet nie będąc do końca zainteresowanym 270751858-jezyk.gif

> Jak się zorientować, że auto stoi na placu długo ? Jak się z nimi targować ?

Dzień dobrym jestem zainteresowany Fiatem ......... w wersji xxx z silnikiem xxxx najlepiej kolor xxxx itd... Interesują mnie auta już wyprodukowane, bo potrzebuję auta na już i w bdb cenie.

I teraz wersja dla leniwych, ale bardzo skuteczna, to: wysłać mail'e do kilkunastu salonów Fiata i czekać kto zaproponuje najkorzystniejsze warunki.

Przejrzeć allegro i zobaczyć kto daje niskie ceny itd. podzwonić, popytać zorientować się itd.

Rozmowa, rozmowa i jeszcze raz życzliwa rozmowa i będzie Pan zadowolony ok.gif

Napisano

> Bzdury piszesz, szczególnie z tymi Oplami... nowe Fiaty to dobre auta, od czasów gównianego Stilo

> sporo się zmieniło.

...no moze faktycznie Ople to troszke niższa liga ale za 30 klocków mozna miec fajne autko używane, które na pewno nie straci na wartości tyle ile nowy Fiat ok.gif poza tym ja wolałbym jeździć używanym E46 w bogatej wersji za powiedzmy 35 tyśków niż nowym Fiatem Punto grinser006.gif

Napisano

> Bzdury piszesz, szczególnie z tymi Oplami... nowe Fiaty to dobre auta, od czasów gównianego Stilo

> sporo się zmieniło.

Patrząc na sprzedaż Bravo chyba nie za bardzo zlosnik.gif

Napisano

> ale koszty przeglądów,

ok. 500zł co 2 lata/30kkm z częściami to dużo? icon_rolleyes.gif

>spadek wartości mnie trochę odrzuca

Od tego spadku wartości odlicz: opony, tarcze, klocki rozrząd i wszystko to co najprawdopodobniej

być wymienił w używce i bilans robi się przyjemniejszy ok.gif

Napisano

> konfigurator

> Osobiście bym celował w Evo, bo mimo wszystko to nowsza konstrukcja

Grande Punto i GP Evo to ta sama konstrukcja

Napisano

> Drugi pomysł mam taki, żeby dołożyć do ceny 10 kzł i za 40 kzł kupić nówke salonową.

Bosz, panie, NOWY?!

Przecie on bity był, z lawety spadł, chłopaki z rampy skakali i w ogóle idiotyzm pełny.

> Myślę o grande

Paaanie, FIATA?! Toż za tyle to przecie derrrpaśnik jak spod stempla jest, jedyne 299 kkm, co to dla takiej fury, toż to ledwie dotarte.

Paaanie, nufkie? A w życiu...

A na serio - z reno coś poszukaj - jakby dobrze łowił, to może i można nawet megąąą żęnerasjąą przytulić...

Napisano
  • Autor

> ok. 500zł co 2 lata/30kkm z częściami to dużo?

hmm, 500 zł ? To faktycznie nie wiele. Słyszałem opinie że nawet 1000 zł potrafi taki przegląd kosztować.

> Od tego spadku wartości odlicz: opony, tarcze, klocki rozrząd i wszystko to co najprawdopodobniej

> być wymienił w używce i bilans robi się przyjemniejszy

Wiesz, to nie są spore kwoty, a strata jest znaczna.

Napisano

> Grande Punto i GP Evo to ta sama konstrukcja

Wiem, ale chodzi o wygląd zewnątrz, wewnątrz.

Grande wygląda archaicznie przy Evo.

Evo będą lepiej trzymać cenę i jeśli różnica w cenie jest minimalna to IMHO! nie warto brać starszy model.

Napisano

> sporo się zmieniło.

Od jakichś 1,5 dekady to słyszę.

Tylko w miejsce "stilo" wstawiano odpowiedni dla danego czasu "pasee" model - a to maluch, a to uno, a to punto 1.

Jak widać - czasy się zmieniają, ale ten tekst jest nieśmiertelny - "Fiaty teraz to łaaaał furacze są, nie to co za czasów xxxx".

Napisano

> używanym E46 w bogatej wersji za powiedzmy 35 tyśków niż nowym Fiatem Punto

Hmmm...

Bez urazy, ale "używane E46 w bogatej wersji za 35 tyśków" to będzie szrot na kołach...

Napisano

> ... poza tym ja wolałbym jeździć

> używanym E46 w bogatej wersji za powiedzmy 35 tyśków niż nowym Fiatem Punto

Ale to na pokaz czy co? E46 to już zabytek niestety i to z reguły mocno wyeksploatowany.

Napisano

> hmm, 500 zł ? To faktycznie nie wiele. Słyszałem opinie że nawet 1000 zł potrafi taki przegląd

> kosztować.

Mi za wycesca w 2006r 1200 krzyknęli w jednym z ASO, zadzwoniłem do końkurencji i za 650pln to samo wyszło hehe.gif

> Wiesz, to nie są spore kwoty, a strata jest znaczna.

zawsze coś za coś, przewidujesz montaż LPG?

Napisano

> Hmmm...

> Bez urazy, ale "używane E46 w bogatej wersji za 35 tyśków" to będzie szrot na kołach...

..da się znaleąć ale bedzie z rocznika 2001-2002 powiedzmy, co nie zmienia faktu ze wolałbym to niż nowego Fiata hehe.gif

Napisano

> hmm, 500 zł ? To faktycznie nie wiele. Słyszałem opinie że nawet 1000 zł potrafi taki przegląd

> kosztować.

Ważne żeby olej dostarczyć swój i będzie przyzwoicie.

> Wiesz, to nie są spore kwoty, a strata jest znaczna.

A używane auto nie traci na wartości??

Policz sobie to wszystko dobrze na kartce, zobacz ile kosztuje takie 3 letnie punto i ewentualna używka straci po 3 latach,

odlicz to o czym wcześniej pisałem dodaj do tego święty spokój i wtedy napisz jaka to będzie strata.

Napisano

> Hmmm...

> Bez urazy, ale "używane E46 w bogatej wersji za 35 tyśków" to będzie szrot na kołach...

hmmm, najnowsze e46 to AD2004

wiec jaki by stan nie byl jest to maksymalnie maksymalna cena za taki wozek (IMO)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.