Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie te wypasy w Niemczech

Featured Replies

Napisano

> po prostu mialem mondeo

> miales sie przejechac autem ze skretnymi ksenonami a nie ze skretnymi h7. Jest roznica Ksenon ma

> wyrazniejsze odciecie granicy swiatla. Ja mam bixenony i zdecydowanie lepiej sie mi jezdzi po

> ciemku renowka niz mondkiem

przeczytaj jeszcze raz mojego powyzszego posta - mialem auto ze skretnym bixenonem

Napisano

wszystko fajnie jak ktos ma takie podejście jakt Ty ale wielu jeździ z jednym zenonem, bo wywalic 100 zeta albo lepiej na palnik to już w dupce szczypie, pomijam fakt, ze wielu nie byłoby w stanie tego samemu zrobić wink.gif

Napisano

> przeczytaj jeszcze raz mojego powyzszego posta - mialem auto ze skretnym bixenonem

po 1 edytowales. Po 2 dowodzi to tylko tego, ze lampa lampie nierowna i bardziej to zalezy od modelu auta a nie typu oswietlenia. Tak czy inaczej kesnony sa po prostu bez mala bezobslugowe (wymiany zarnikow raz na 200-300 tys km nie licze bo upierdliwosc jest zerowa i malo kto jednym autem tyle zrobi od nowosci)

Napisano

> wszystko fajnie jak ktos ma takie podejście jakt Ty ale wielu jeździ z jednym zenonem, bo wywalic

> 100 zeta albo lepiej na palnik to już w dupce szczypie, pomijam fakt, ze wielu nie byłoby w

> stanie tego samemu zrobić

nie wiem jak Ty ale aut jednookich z ksenonem nie widuje czesto - raz czy dwa widzialem auto z jednym rozowym ktory juz byl w stanie prawie agonalnym. No chyba ze piszesz o HIDach albo innym gownie...

Napisano

> po 1 edytowales. Po 2 dowodzi to tylko tego, ze lampa lampie nierowna i bardziej to zalezy od

> modelu auta a nie typu oswietlenia. Tak czy inaczej kesnony sa po prostu bez mala bezobslugowe

> (wymiany zarnikow raz na 200-300 tys km nie licze bo upierdliwosc jest zerowa i malo kto

> jednym autem tyle zrobi od nowosci)

tu akurat sie nie zgodze bo miałem trzy auta z xenonem, kazde do przebiegu ok 250tys i w zadnym nie bylo fabrycznych palników, to jest fakt

co do wspomnianego pasata to dodam jeszcze ze palniki wymienic mozna dopiero po wyjeciu lampy ktora odkreca sie dopiero po odkręceniu grila i zderzaka... wiec nie uwazam ze upierdliwość jest zerowa !

Napisano

> akurat dużo jeżdże ostatnimi czasu po naszym wspaniałym kraju i widzę, szczególnie widać to na

> drogach lokalnych

jak ktos nie ma na wymiane palnika za 150zl w aucie to bedzie tez jezdzi ze slepym Hcostam bo "znowu trzeba kupic i wymienic". Szczegolnie, ze czestotliwosc wymiany pewnie bedzie z roznica ~10x. Do tego dochodza jeszcze tunerzy oswietlenia (a co mi tam kupie sobie Philips megacostam +6000 - wydajac tez nie mala kase) albo wstawiajacych HIDy...

Co do ksenonow to po cos jednak ten typ oswietlenia wymyslono. W nowych autach sie spisuje swietnie. W starych... tu moze problemem byc juz lampa. Jak sie nakreci sporo km to moze byc juz niezle zmatowiona.

Zaczyna to przypominac watek z klimatyzacja. Mam automatyczna klime ale mi to nie jest potrzebne bo okno sobie otworze zlosnik.gif

ide w kime 30.GIF

Napisano

> nie wiem jak Ty ale aut jednookich z ksenonem nie widuje czesto - raz czy dwa widzialem auto z

> jednym rozowym ktory juz byl w stanie prawie agonalnym.

Jasne smile.gif

> No chyba ze piszesz o HIDach albo innym gownie...

HID to gówno? Być może masz rację, tylko ciekawe czemu jesteś jednocześnie orędownikiem ksenonów...

Napisano

> Jasne

> HID to gówno? Być może masz rację, tylko ciekawe czemu jesteś jednocześnie orędownikiem ksenonów...

ksenon - rozwiazanie fabryczne homologowane. Wiecej nie musze pisac ok.gif

Napisano

> tu akurat sie nie zgodze bo miałem trzy auta z xenonem, kazde do przebiegu ok 250tys i w zadnym nie

> bylo fabrycznych palników, to jest fakt

> co do wspomnianego pasata to dodam jeszcze ze palniki wymienic mozna dopiero po wyjeciu lampy ktora

> odkreca sie dopiero po odkręceniu grila i zderzaka... wiec nie uwazam ze upierdliwość jest

> zerowa !

a ja mialem 2 auta z ksenonami i nie dotykalem sie do swiatel przez lat pare. Wlaczam, swieci, wylaczam nie swieci. Krece kierownica swiatla sobie skrecaja. Wlaczam drogowe jest jasno jak w dzien zlosnik.gif

Napisano

> ksenon - rozwiazanie fabryczne homologowane.

A HID to już nie.

> Wiecej nie musze pisac

Fakt, nie musisz. Może poczytaj trochę o tych ksenonach...

Napisano

> a ja mialem 2 auta z ksenonami i nie dotykalem sie do swiatel przez lat pare. Wlaczam, swieci,

> wylaczam nie swieci. Krece kierownica swiatla sobie skrecaja. Wlaczam drogowe jest jasno jak w

> dzien

Może mam już wypalone palniki (Philips 4300, 80 tys przebiegu, nadal białe z lekkim odcieniem niebieskiego), ale jak dla mnie to Megane II na standardowych reflektorach (bez soczewek) i na żarówkach za parę zł ze sklepu świeci lepiej niż ksenon.

Co więcej, mam obecnie zamontowane bi-xenony w Omedze z lampy z A6 w miejsce oryginalnych projektów które się wypaliły nie świeciły w ogóle. Szkło wypolerowane. No i jadąc na przegląd przełączyłem drogowe na zwykłe żarówki. I tak już zostało, bo świeci lepiej...

Światło ksenonu jest może mocne, ale barwę ma nieciekawą. Po prostu wyraźnie gorzej widzę w ich świetle. A już w deszczu czy na mokrym to w ogóle tragedia. I mówię tu o 4300, jak świecą > 6000 nawet nie chcę wiedzieć...

Napisano

> ksenon - rozwiazanie fabryczne homologowane. Wiecej nie musze pisac

Przeciez ksenon i HID to jest dokladniutko to samo 270751858-jezyk.gif czyli lampa wyładowcza

Napisano

> Przeciez ksenon i HID to jest dokladniutko to samo czyli lampa wyładowcza

Pisząc HID mają pewnie na myśli dokladane zestawy "made in china", a nie stockowe ok.gif

Napisano

> nie kazdego stać na jeżdżenie luksusowym autem palącym niewyobrażalne ilości paliwa, niemcy wiedza

> ze jest cienko wiec zaciskaja pasa, nie to co w polsce - wedle powiedzenia "zastaw sie a

> postaw"

niemieckie ankiety konsumenckie wykazują, że 25% zmotoryzowanych świadomie mniej jeździ z powodu cen paliw...

do tego zużycie benzyny w Niemczech spada z roku na rok, więc jasnym jest, że paliwa tanieć już nie będą smirk.gif

Napisano

> A HID to już nie.

nooo szczegolnie np takie wynalazki przyklad

pozimowanie ma, zamontowane jest w lampie do tego przeznaczonej, nikogo nie oslepia...

A dosadniej bo sie na pewno zaraz przyczepisz. Pisząc hid i ksenon mialem na mysli:

ksenon - montowane fabrycznie lampy w aucie, homologowane, z poziomowaniem

HID - dokladane gowno z allegro, za ktore powinni zabierac dowody na potege i walic mega mandaty.

Napisano

> Pisząc HID mają pewnie na myśli dokladane zestawy "made in china", a nie stockowe

Kazdy dokladny zestaw bedzie z dupy. Jeden mniej drugi wiecej. Im dluzej jezdze to dochodze do wniosku, ze za grzebanie w aucie powinni rece ucinac.

Dzisiaj sobie jechalem we mgle do roboty i przy takiej pogodzie sila takich wynalazkow sie ujawnia z maksymalna sila :/

Napisano

> nooo szczegolnie np takie wynalazki przyklad

> pozimowanie ma, zamontowane jest w lampie do tego przeznaczonej, nikogo nie oslepia...

> A dosadniej bo sie na pewno zaraz przyczepisz. Pisząc hid i ksenon mialem na mysli:

> ksenon - montowane fabrycznie lampy w aucie, homologowane, z poziomowaniem

> HID - dokladane gowno z allegro, za ktore powinni zabierac dowody na potege i walic mega mandaty.

Jak tak czytam MK, to mam wrazenie, ze wiekszosc zatrzymala sie technologicznie jakies 20 lat temu grinser006.gif

Xenony- NIE, klima automatyczna- NIE, DKZ- NIE hehe.gif

Najlepiej, zeby wszyscy jezdzili stara beczka, w ktorej nie ma sie co popsuc zlosnik.gif

Napisano

> mogę się założyć, że z siedem razy wymontuję i zamontuję tą lampę w swoim mondziaku i nie będzie to

> miało wpływu na nic.

ale jak wymieniasz zarowke, to nie masz pewnosci, ze ta nowa bedzie swieciec dokladnie tak jak stara

i dlatego po wymianie powinno sie jechac na sprawdzenie/regulacje swiatel

Napisano

> ale jak wymieniasz zarowke, to nie masz pewnosci, ze ta nowa bedzie swieciec dokladnie tak jak

> stara

> i dlatego po wymianie powinno sie jechac na sprawdzenie/regulacje swiatel

Ty to poważnie? A co zalecisz tym, co mają dwa różne kolory świecenia w swoich ksenonach?

Ja zazwyczaj wymieniam żarówki parami, zdarzyło mi się to może kilka razy w żywocie a samochodów trochę miałem...

Nic nie ma prawa się zmienić i tyle.

Za to jeśli chodzi o ksenony, jestem na tak, oczywiście tylko najpierw dostosujmy drogi do tych świateł. O tak, wiem co piszę, nasze drogi są w sporej części o tyłek potłuc a samopoziomowanie świateł działa jak działa i nie zdąży skorygować wahnięcia na dziurze lub hopce w ułamku sekundy, tak więc w deszczowy wieczór czy noc kierowca jadący z przeciwka dostaje w oczy takim wspaniałym ksenonem o barwie 4300 k tylko w nastu odmianach kolorów, które się spotyka na ulicy. W związku z powyższym stwarza to nie mniejsze zagrożenie dla życia i zdrowia innych użytkowników niż rejestracja anglików skromny.gif

Napisano

> A dosadniej bo sie na pewno zaraz przyczepisz. Pisząc hid i ksenon mialem na mysli:

> ksenon - montowane fabrycznie lampy w aucie, homologowane, z poziomowaniem

> HID - dokladane gowno z allegro, za ktore powinni zabierac dowody na potege i walic mega mandaty.

To Twój wymysł z tymi definicjami i nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. To jedno i to samo. A co do "zestawów" - jestem przeciwnikiem garażowych przeróbek dowolnej maści, jeżeli nie są potwierdzone stosownymi badaniami technicznymi tak jak np. w Niemczech - jak masz coś z poza homologacji to musi to posiadać stosowny wpis w briefie o dopuszczeniu tego pojazdu w takim zestawie.

Napisano

> Nic nie ma prawa się zmienić i tyle.

ok, zyj sobie w tym przekonaniu, ale moglbys chociaz sprawdzac swiatla po zmianie zarowek, no wiesz, tak na wszelki wypadek

Napisano

> ok, zyj sobie w tym przekonaniu, ale moglbys chociaz sprawdzac swiatla po zmianie zarowek, no

> wiesz, tak na wszelki wypadek

Wystarczy, że po ustawieniu świateł zrobi sobie linię na ścianie w garażu w/g ustawienia świateł i już nie musi jeździć na sprawdzenie ustawienia świateł.

Napisano

> ok, zyj sobie w tym przekonaniu, ale moglbys chociaz sprawdzac swiatla po zmianie zarowek, no

a tak się złożyło, że jakieś dwa miesiące temu wymieniałem obie żarówki w rzeczonym fordzie mondeo gdzie należy wymontować do tego celu lampę.

Wymieniałem żarówki w obu reflektorach bo jak już napisałem, wymieniam żarówki parami. Trzy tygodnie temu miałem przegląd i wierz mi na słowo, że auto było dokładnie sprawdzane, łącznie ze światłami. I co? i nic...

nie wiem z czego masz światła w samochodzie ale wygląda, że z plasteliny...

Napisano

> Wystarczy, że po ustawieniu świateł zrobi sobie linię na ścianie w garażu w/g ustawienia świateł i

> już nie musi jeździć na sprawdzenie ustawienia świateł.

nie widzisz, że on na siłę próbuje się przyczepić?

Napisano

Ale nadal piszesz o Mondeo, czy też o innych autach?

Napisano

> Ale nadal piszesz o Mondeo, czy też o innych autach?

generalnie ma rację a chodzi tylko i aż o żarówki; czasem świecące inaczej, mimo że ten sam typ i model spineyes.gif

ale o czym my mówimy, kiedy ustawiający światła nie wiedzą, że trzeba przynajmniej za kierownicą kogoś posadzić smirk.gif

Napisano

> a tak się złożyło, że jakieś dwa miesiące temu wymieniałem obie żarówki w rzeczonym fordzie mondeo

> gdzie należy wymontować do tego celu lampę.

Całe AK pewnie się z tego cieszy, gratuluje, zazdraszcza (dobrze?) wink.gif

> Wymieniałem żarówki w obu reflektorach bo jak już napisałem, wymieniam żarówki parami. Trzy

> tygodnie temu miałem przegląd i wierz mi na słowo, że auto było dokładnie sprawdzane, łącznie

> ze światłami. I co? i nic...

Argument taki jak poprzednie - to poprawne ustawienie świateł przy badaniu technicznym to żart jakiś. Kiedyś jak sprawdzali na "ścianie" to można było mówić o poprawnym ustawieniu i widocznych wadach wiązki. Teraz to jakaś porażka.

> nie wiem z czego masz światła w samochodzie ale wygląda, że z plasteliny...

Światła z plasteliny? Nie, tolerancja elementów jest tak duża, że po powtórnym montażu całego reflektora z nową żarówką o kolejnej stosownej tolerancji geometrii żarnika trzeba zweryfikować całość.

Napisano

> Wymieniałem żarówki w obu reflektorach bo jak już napisałem, wymieniam żarówki parami. Trzy

> tygodnie temu miałem przegląd i wierz mi na słowo, że auto było dokładnie sprawdzane, łącznie

> ze światłami. I co? i nic...

wierze, tylko po co mi to piszesz?

10 razy mozesz zmieniac i bedzie ok, a za 11 wlozysz zarowki, ktore beda swiecic inaczej i bedziesz oslepial.

> nie wiem z czego masz światła w samochodzie ale wygląda, że z plasteliny...

a kiedy zrozumiesz, ze tu nie chodzi o same swiatla, tylko o zarowki?

Napisano

> po prostu mialem mondeo

Pytanie ,ktore bo to jak powiedziec mialem mialem corolle wink.gif

> miales sie przejechac autem ze skretnymi ksenonami a nie ze skretnymi h7. Jest roznica Ksenon ma

> wyrazniejsze odciecie granicy swiatla. Ja mam bixenony i zdecydowanie lepiej sie mi jezdzi po

> ciemku renowka niz mondkiem

Uwierz mi ,ze nie ma ,az takiej roznicy waytogo.gif

Napisano

> Całe AK pewnie się z tego cieszy, gratuluje, zazdraszcza (dobrze?)

jak dla mnie to możesz jeszcze klasnąć uszami ok.gif

> Argument taki jak poprzednie - to poprawne ustawienie świateł przy badaniu technicznym to żart

> jakiś. Kiedyś jak sprawdzali na "ścianie" to można było mówić o poprawnym ustawieniu i

> widocznych wadach wiązki. Teraz to jakaś porażka.

w takim razie po co te gadki u ustawianiu świateł po wymianie żarówek skoro w stacjach nie potrafią ich poprawnie ustawić?

> Światła z plasteliny? Nie, tolerancja elementów jest tak duża, że po powtórnym montażu całego

> reflektora z nową żarówką o kolejnej stosownej tolerancji geometrii żarnika trzeba

> zweryfikować całość.

a gdzie to jest napisane?

jakiś wymóg? przepis?

i po co w ogóle? patrz punkt wyżej...

Napisano

Czytam i czytam i nie wiem czy mam sie smiac czy plakac- o ksenony chodzi biglaugh.gif

Wstawienie nawet " oryginalnych " palnikow do reflektora jest niehomologowane zhe wzgledu nabrak ukladu spryskiwacza reflektorow o ukladzie samoniwelujacym juz nie wspomne.

Problem w tym, ze polscy diagnosci alo nie maja o tym pojecia albo po prostu olewaja.

wink.gif

Napisano

> jak dla mnie to możesz jeszcze klasnąć uszami

Nie posiadam takich umiejętności.

> w takim razie po co te gadki u ustawianiu świateł po wymianie żarówek skoro w stacjach nie potrafią

> ich poprawnie ustawić?

Wiesz, skoro w ogóle tego nie sprawdzasz, ponieważ jest dobrze, to chyba Twoje pytanie jest takie bardziej zaczepne. Jednak na stacji mogą sprawdzić wiele rzeczy i wyeliminować co gorsze przypadki. Czy to robią?

Odpowiedź znajdziesz pewnie sam, jak zapytam, czy ktoś sprawdzał homologację Twojego oświetlenia itd.

> a gdzie to jest napisane?

> jakiś wymóg? przepis?

> i po co w ogóle? patrz punkt wyżej...

Powyższe pytania doskonale potwierdzają sytuację na polskich drogach oraz stosunek wielu osób do badań, oświetlenia itd.

Napisano

> Nie posiadam takich umiejętności.

> Wiesz, skoro w ogóle tego nie sprawdzasz, ponieważ jest dobrze, to >chyba Twoje pytanie jest takie bardziej zaczepne.

tak, nie sprawdzam, wyciągam lampę, zmieniam żarówkę, wkładam lampę na miejsce, to samo tyczy drugiego światła. To ma działać i ma być dobrze w przeciwnym wypadku po każdej wymianie żarówki istniałby prawny obowiązek sprawdzenia poprawności ustawienia świateł ok.gif

pytanie nie jest zaczepne, zaprzeczyłeś sam sobie i to w jednym poście...

cała rozmowa wzięła się z tego, że ktoś zaczął tutaj udowadniać wyższość ksenonów nad światłami tradycyjnymi i na siłę teraz stwarza się problemy dotyczące świateł żarowych.

> Jednak na stacji mogą sprawdzić wiele

rzeczy i wyeliminować co gorsze

> przypadki. Czy to robią?

wiesz, mogę ręczyć, że na stacji, do której jeżdżę samochody sprawdzane są naprawdę ostro, a wybrałem tę stację z właśnie tego powodu - braku pobłażliwości - mogę być pewien, że moje auto jest w 100% sprawdzone i sprawne ok.gif

a bzdury o zmianie kąta świecenia po wymianie żarówki to już mocne naciąganie...

> Odpowiedź znajdziesz pewnie sam, jak zapytam, czy ktoś sprawdzał homologację Twojego oświetlenia

otóż odpowiem: pewnie tak, mam fabryczne, oryginalne oświetlenie bez żadnych cudów i wodotrysków ok.gif

> Powyższe pytania doskonale potwierdzają sytuację na polskich drogach oraz stosunek wielu osób do

> badań, oświetlenia itd.

to nie to, znam wiele przypadków, gdzie po okresowym badaniu ludzie "podciągali" sobie światła bo im za nisko świeciły,

problem leży również w niewiedzy albo tumiwisiźmie diagnostów i kiepskim prawodastwie.

Gdyby tak jeden z drugim chwycił konkretny mandat za niewłaściwe światła a pitem zaliczył jeszcze extra ostre trzepanko na stacji diagnostycznej to odechciałoby się cudów.

A tak po forach motoryzacyjnych widuje się np. Golfa II do którego lam właściciel montuje soczewki z Punto II i wokół wszyscy klaszczą...

założę się o dobrego browca, że moje czy nie tylko moje niesprawdzenie świateł po wymianie żarówki szkodzi znacznie mniej niż domowe wydumki albo inne pseudo ksenony ok.gif

Napisano

> tak, nie sprawdzam, wyciągam lampę, zmieniam żarówkę, wkładam lampę na miejsce, to samo tyczy

> drugiego światła. To ma działać i ma być dobrze w przeciwnym wypadku po każdej wymianie

> żarówki istniałby prawny obowiązek sprawdzenia poprawności ustawienia świateł

Hmmm - w każdej instrukcji masz informację, że powinieneś to sprawdzić po wymianie.

> pytanie nie jest zaczepne, zaprzeczyłeś sam sobie i to w jednym poście...

Cóż, poprosiłbym o to zaprzeczenie, ale to raczej bezcelowe, ponieważ bez problemu Tobie udowodnię, że powyższe stwierdzenie znów było zaczepne i bezpodstawne.

> cała rozmowa wzięła się z tego, że ktoś zaczął tutaj udowadniać wyższość ksenonów nad światłami

> tradycyjnymi i na siłę teraz stwarza się problemy dotyczące świateł żarowych.

Zdaje się, że nieuważnie czytasz wypowiedzi kolegów.

> wiesz, mogę ręczyć, że na stacji, do której jeżdżę samochody sprawdzane są naprawdę ostro, a

> wybrałem tę stację z właśnie tego powodu - braku pobłażliwości - mogę być pewien, że moje auto

> jest w 100% sprawdzone i sprawne

Wiesz, jak też do takiej stacji jeżdżę i wiem jak wygląda kwestia badań technicznych w Polsce. Twój samochód może i jest w 100% sprawdzony (w co wątpię) i być może jest sprawny.

> a bzdury o zmianie kąta świecenia po wymianie żarówki to już mocne naciąganie...

Jasne.

> otóż odpowiem: pewnie tak, mam fabryczne, oryginalne oświetlenie bez żadnych cudów i wodotrysków

To nie jest odpowiedź na moje pytanie:

Quote:

Odpowiedź znajdziesz pewnie sam, jak zapytam, czy ktoś sprawdzał homologację Twojego oświetlenia

> to nie to, znam wiele przypadków, gdzie po okresowym badaniu ludzie "podciągali" sobie światła bo

> im za nisko świeciły,

No popatrz - przed kolejnymi badaniami je opuszczali?

> problem leży również w niewiedzy albo tumiwisiźmie diagnostów i kiepskim prawodastwie.

Prawodawstwo jest względnie dobre - gorzej z diagnostami i w sumie nie wynika to wprost z ich "tumisiwizmu".

> Gdyby tak jeden z drugim chwycił konkretny mandat za niewłaściwe światła a pitem zaliczył jeszcze

> extra ostre trzepanko na stacji diagnostycznej to odechciałoby się cudów.

Chętnie się pod tym podpisuję, co nie znaczy, że Ty masz dobrze.

> A tak po forach motoryzacyjnych widuje się np. Golfa II do którego lam właściciel montuje soczewki

> z Punto II i wokół wszyscy klaszczą...

Wiesz, wszystko fajnie, ale on nie ma wpływu na geometrię Twojego oświetlenia - no chyba, że zmieniał Ci te żarówki..

> założę się o dobrego browca, że moje czy nie tylko moje niesprawdzenie świateł po wymianie żarówki

> szkodzi znacznie mniej niż domowe wydumki albo inne pseudo ksenony

Kiepska linia obrony. To, że czyjeś szkodzi niby bardziej, nie świadczy o tym, że Ty masz niby dobrze,,,

Napisano

> Hmmm - w każdej instrukcji masz informację, że powinieneś to sprawdzić po wymianie.

o to to, informację a nie przepis tudzież nakaz a to różnica...

> Cóż, poprosiłbym o to zaprzeczenie, ale to raczej bezcelowe, ponieważ bez problemu Tobie udowodnię,

tak Ci się tylko wydaje:

>Światła z plasteliny? Nie, tolerancja elementów jest tak duża, że po >powtórnym montażu całego reflektora z nową żarówką o kolejnej >stosownej tolerancji geometrii żarnika trzeba zweryfikować całość.

i tu:

>Argument taki jak poprzednie - to poprawne ustawienie świateł przy >badaniu technicznym to żart jakiś. Kiedyś jak sprawdzali na "ścianie" >to można było mówić o poprawnym ustawieniu i widocznych wadach >wiązki. Teraz to jakaś porażka.

> że powyższe stwierdzenie znów było zaczepne i bezpodstawne.

aha, a które konkretnie?

> Zdaje się, że nieuważnie czytasz wypowiedzi kolegów.

nie sądzę, akurat czytam ten temat od samego początku ok.gif

> Wiesz, jak też do takiej stacji jeżdżę i wiem jak wygląda kwestia badań technicznych w Polsce. Twój

> samochód może i jest w 100% sprawdzony (w co wątpię) i być może jest sprawny.

tyle, że mój samochód nie jeździ do polskich stacji - nie wiem czy to dobrze czy źle natomiast jestem przekonany, że jest sprawdzony jak należy...

> To nie jest odpowiedź na moje pytanie:

> Quote:

> Odpowiedź znajdziesz pewnie sam, jak zapytam, czy ktoś sprawdzał >homologację Twojego oświetlenia

a kto i w jakim celu?

> No popatrz - przed kolejnymi badaniami je opuszczali?

tego nie wiem, być może na "przeglądzie" znów były one ustawiane

> gorzej z diagnostami i w sumie nie wynika to wprost z ich

> "tumisiwizmu".

mogę się zgodzić,

dopisz jeszcze z czego wynika

> Chętnie się pod tym podpisuję, co nie znaczy, że Ty masz dobrze.

udowodnij, że ja mam źle

> Wiesz, wszystko fajnie, ale on nie ma wpływu na geometrię Twojego >oświetlenia - no chyba, że

> zmieniał Ci te żarówki..

oczywiście, czepiasz się mnie, że nie ustawiam świateł po wymianie żarówek za to pochwalasz domowe przeróbki świateł?

> Kiepska linia obrony. To, że czyjeś szkodzi niby bardziej, nie świadczy o tym, że Ty masz niby

> dobrze

po raz kolejny udowodnij że ja mam źle...

Napisano

> o to to, informację a nie przepis tudzież nakaz a to różnica...

Wiesz, przy takim podejściu to naprawdę nie ma o czym dyskutować.

> tyle, że mój samochód nie jeździ do polskich stacji - nie wiem czy to dobrze czy źle natomiast

> jestem przekonany, że jest sprawdzony jak należy...

UK - dobrze, poprawiłeś mi humor.

> a kto i w jakim celu?

Diagnosta, a cel jest wiadomy.

> udowodnij, że ja mam źle

Nie muszę.

> oczywiście, czepiasz się mnie, że nie ustawiam świateł po wymianie żarówek za to pochwalasz domowe

> przeróbki świateł?

Dość odważna teoria, tylko dziwnym trafem brak jej uzasadnienia w zakresie powoływania się na moje wypowiedzi. Ba, jest jeszcze gorzej, ponieważ moje tezy nawet nie miały 0,00005% wspólnego z tym, co próbujesz tutaj przemycić.

> po raz kolejny udowodnij że ja mam źle...

Po raz kolejny - nie muszę.

Napisano

> Czytam i czytam i nie wiem czy mam sie smiac czy plakac- o ksenony chodzi

> Wstawienie nawet " oryginalnych " palnikow do reflektora jest niehomologowane zhe wzgledu nabrak

> ukladu spryskiwacza reflektorow o ukladzie samoniwelujacym juz nie wspomne.

> Problem w tym, ze polscy diagnosci alo nie maja o tym pojecia >albo po prostu olewaja.

Wytlumacz mi prosze jak sie ma twoja wypowiedz do mojej bo totalnie nie zauwazam zwiazku ?

Napisano

> Wytlumacz mi prosze jak sie ma twoja wypowiedz do mojej bo totalnie nie zauwazam zwiazku ?

Byla nie koniecznie do Ciebie, po prostu zle mi sie klknelo, mam nadzieje, ze przezyjesz alien.gif

wink.gif

Napisano

a ja zanabylem auto z biksenoanami i od tej pory nie chche juz innego (moja wlasna wyrobiona opinia)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.