Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Supertoyota!

Featured Replies

Napisano

> o ile dla Toyoty ok, to "sportowe" Subaru z RWD to

Nie konieczniehmm.gif - byly o tym spore dyskusje - u mnie przynajmnie ganja.gif - a skoro jestesmy 3 co do wielkosci rynkiem nasz glos admin.gif sie liczyzlosnik.gif[...]

Wiekszosc "posiadaczy" Subaru chciala wprowadzenia tego modelu, mimo, ze od lat jest nacisk na AWD - ALL 4 the driverzlosnik.gif[...]

Jesli wierzyc pismakom i patrzec jaki jest odzew na to - to pierwsze sztuki (bez znanej ceny palacz.gif) zostaly juz sprzedane zlosnik.gif[...]

Czyli Subaru zrobilo co chceili fani i potencjalni klienci markiwaytogo.gif

Napisano

[...] 200SX jako prostego i stosunkowo taniego RWD.

W zasadzie potweirdzonehmm.gif - tylko nie Nissan a Datsunzlosnik.gif[...]

Datsun-logo.jpg

Ech, to byly czasyzlosnik.gif[...]

Datsun-1200-ute-brochure.jpg

Napisano

Na salonie w Paryżu w ub roku

285921147-toy1.JPG

285921147-toy3.JPG

285921147-toy2.JPG

post-8328-14352516213502_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Na salonie w Paryżu w ub roku

Dużo lepiej sie toto prezentuje na tych zdjęciach ! ok.gif

Napisano

Jak widać na zdjęciach - koncept był wymuskany - a wersja produkcyjna - jak zwykle...

I przód inny i tył inny

285921395-toyota.jpg

post-8328-14352516214148_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jak widać na zdjęciach - koncept był wymuskany - a wersja produkcyjna - jak zwykle...

> I przód inny i tył inny

Jak zwykle ksiegowi rządzą ! no.gifoslabiony.gif

Napisano

> A to niby dlaczego?

bo to jedna z cech rozpoznawalnych Subaru

>Prawdziwe sportowe samochody gardza AWD.

tj prawdziwe AWD gardza RWD grinser006.gif, szczegolnie w zime, ktora u nas moze trwac nawet pol roku tongue.gif.

Tym bardziej dziwnie to wyglada przy legendarnej Imprezie, ktora w wersjach usportowionych miala zawsze dobre AWD .

Napisano

> Nie koniecznie - byly o tym spore dyskusje - u mnie przynajmnie - a skoro jestesmy 3 co do

> wielkosci rynkiem nasz glos sie liczy[...]

> Wiekszosc "posiadaczy" Subaru chciala wprowadzenia tego modelu, mimo, ze od lat jest nacisk na AWD

> - ALL 4 the driver[...]

> Jesli wierzyc pismakom i patrzec jaki jest odzew na to - to pierwsze sztuki (bez znanej ceny )

> zostaly juz sprzedane [...]

> Czyli Subaru zrobilo co chceili fani i potencjalni klienci marki

hehe, to pewnie niedlugo zrobia wersje z dieslem Toyoty na EU grinser006.giftongue.gif

Napisano

> Dla mistrzow prostej pewnie tak...

ale co dla mistrzow prostej ? ja pisze ze to sportowe auto gorzej przyspiesza niz skoda kombi - ktore autem sportowym nie jest .... to jak ta toyota bedzie sie prowadzila to inna sprawa - ale auto z pazurem sportowym powinno miec przyzwoita dynamike ...

Napisano

> Sportowe auto to nie tylko osiagi na prostej - to balans, prowadzenie, wywazenie i cala reszta

> subtelnosci i odczuc ktore nie da sie wyrazic poprzez porownanie cyferek w jakims zestawieniu.

> Cena wydaje sie wzglednie dostosowana do innych dostepnych aut RWD w tym segmencie (Hyundai

> Coupe 2.0T, BMW 1er).

jasne - na razie dane techniczne pokazuja ze to super auto ma osiagi delikatnie mowiac przecietne ... lipa

Napisano

> jasne - na razie dane techniczne pokazuja ze to super auto ma osiagi delikatnie mowiac przecietne

> ... lipa

Nikt Ci nie kaze kupowac, mozesz jezdzic dalej Skoda ok.gif

Napisano

>

> ale auto z pazurem sportowym powinno miec przyzwoita dynamike ...

i przyzwoita ma zlosnik.gif

co z tego ze skoda przyspieszy szybciej, jak na pierwszym winklu zostanie mocno z tylu ?

pewien pan w szybszym aucie mnie ostatnio poganial, do pierwszego zakretu ktory ja przejechalem prawie nie zwalniajac ( a zawias mam seryjny i łoqrdejakmiekko sick.gif

Napisano

> jasne - na razie dane techniczne pokazuja ze to super auto ma osiagi delikatnie mowiac przecietne

> ... lipa

mysle ze wypowiadanie sie nt. "sportowosci" auta na podstawie tabelek powinno byc zabronione.

a porownywanie RWD Coupe do otyłego Golfa z zielonym znaczkiem, karane smile.gif zwłaszcza jesli chodzi o czas od 0-100 - najbardziej niemiarodajny parametr.

np. jedno z fajniejszych aut jakimi jeździłem (Clio Williams) też nie bryluje "osiągami" na papierze (co dopiero porównując do współczesnych konstrukcji), ale chętnie bym sam takowe przechował w garażu na weekendy, dużo chętniej niż np. Golfa GTI (no z wyjątkiem mk1).

Napisano

> bo to jedna z cech rozpoznawalnych Subaru

A jedna z cech rozpoznawalnych Hondy byly wysokoobrotowe silniki, a BMW silniki R6.

> tj prawdziwe AWD gardza RWD , szczegolnie w zime, ktora u nas moze trwac nawet pol roku .

A to samochody robi sie tylko dla Polski?

> Tym bardziej dziwnie to wyglada przy legendarnej Imprezie, ktora w wersjach usportowionych miala

> zawsze dobre AWD .

Ta legendarna Impreza tez skonczyla sie daaawno temu.

Napisano

> A jedna z cech rozpoznawalnych Hondy byly wysokoobrotowe silniki, a BMW silniki R6.

silnik to troche inna kwestia w dobie ekologii tongue.gif

> A to samochody robi sie tylko dla Polski?

nie, ale pisze pod katem kraju w ktorym mieszkamy

> Ta legendarna Impreza tez skonczyla sie daaawno temu.

tak mowia fanatycy, pomijajac design, nowa wcale gorzej nie jezdzi

Napisano

> hehe, to pewnie niedlugo zrobia wersje z dieslem Toyoty na EU

To zalezy jak wazna jest EU dla Toyotazlosnik.gif[...]

Napisano

> silnik to troche inna kwestia w dobie ekologii

Niby tak. Ale sam doskonale wiesz, ze ta ekologia jest mocno sztuczna i robi sie ja tylko dla ladniejszych cyferek w katalogu.

> tak mowia fanatycy, pomijajac design, nowa wcale gorzej nie jezdzi

Gorzej moze i nie (chociaz to tez dyskusyjne) ale powinna byc lepsza. Kto stoi w miejscu ten sie cofa...

Napisano

> ... lipa

ale prowadzenie lepsze niz MINI zlosnik.gifok.gif poza tym planowane sa wersje uturbione H4 i wtedy bedzie sie dzialo food.gif

Napisano

> Niby tak. Ale sam doskonale wiesz, ze ta ekologia jest mocno sztuczna i robi sie ja tylko dla

> ladniejszych cyferek w katalogu.

wpisalem pierwotnie ekoterrorystow, ale zamienilem na ekologie .. grinser006.gif

> Gorzej moze i nie (chociaz to tez dyskusyjne) ale powinna byc lepsza. Kto stoi w miejscu ten sie

> cofa...

w sumie to nei moj segment i nie sledze na bierzaca, ale wydaje mi sie, ze czasy na torze wykreca lepsze (Sti vs Sti). Tak ze w testach pamietam opinie, ze moze nie wyglada tak porywajaca, ale jezdzi lepiej wink.gif

Napisano

> Brak guziczków na kierownicy, ręczny na linkę, silnik B4 z max. mocą przy 7000 obr. i napęd na tył.

> Cudownie, że pojawia się samochód (samochody), którego można nazwać następcą Nissana 200 SX.

> Fajnie, że można mieć alternatywę dla Mazdy MX-5.

nie bardzo alternatywe jesli jak by nie patrzec jakies 30% wiecej kosztuje. Toyobaru powinno kosztowac wlasnie ok 100kpln czyli tyle co MX-5. Bo tak naprawde pomijajac rodzaj nadwozia zalozenia sa te same: lekkie auto, rwd, dobre wywazenie, dopracowane zawieszenie => frajda z jazdy przede wszystkim. Wtedy jest to alternatywa i wlasciwie postep

> No i założę się, że utrata wartości będzie symboliczna. Za kilka lat ludzie będą się zabijać o

> seryjne egzemplarze, a awaryjność będzie występować tylko w statystykach.

pozyjemy zobaczymy, ja bym wcale tego nie byl tak pewnym.

Bo moze byc podobnie jak z CRZ ktore z niebotycznej ceny katalogowej (circa 100kpln) zeszlo w lekkich uzywkach / demowkach do granic jakotako rozsadnych (60-70)

Napisano

> nie bardzo alternatywe jesli jak by nie patrzec jakies 30% wiecej kosztuje.

Nie wiem czy ma to znaczenie gdy mowa o tak dobrych autach zarówno dla technicznego umysłu jak i dla bezołowiowego serca. Czasami mamy dużo więcej kasy niż na MX-5 lub naszego bohatera, ale rynek oferuje festyniarski szmelc projektowany pod iPhone'owe gusta.

> Toyobaru powinno

> kosztowac wlasnie ok 100kpln czyli tyle co MX-5. Bo tak naprawde pomijajac rodzaj nadwozia

> zalozenia sa te same: lekkie auto, rwd, dobre wywazenie, dopracowane zawieszenie =

No i kosztuje...około...oKOOOłooo... wink.gif

> pozyjemy zobaczymy, ja bym wcale tego nie byl tak pewnym.

Pewnym nie, ale tak stawiam. Tak na czuja.

> Bo moze byc podobnie jak z CRZ ktore z niebotycznej ceny katalogowej (circa 100kpln) zeszlo w

> lekkich uzywkach / demowkach do granic jakotako rozsadnych (60-70)

CRZ to inna bajka. To próba liberalizowania konserwatystów, a "osiemdziesiątka szóstka" to rzucenie im w tłum wyszminkowanego afroamerykanina. biglaugh.gif

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

To 200- konne coupe to nie była żadna "supertoyota" jak sugeruje tytuł.

200 KM które trzeba wysoko kręcić żeby jechało szału nie zrobi, nawet przy niskiej wadze.

Ale 320 KM i 420 Nm już tak! slinka.gif

Toyota zbudowała prototyp wyciągający właśnie tyle

z tego samego 2-litrowego boxera przy pomocy kompresora i turbo na raz cool.gif

Global-images-2012-5-18-Toyota_GT86_GRMN_Concept_Gazoo_03-1.jpg

Global-images-2012-5-18-Toyota_GT86_GRMN_Concept_Gazoo_12.jpg

Global-images-2012-5-18-Toyota_GT86_GRMN_Concept_Gazoo_20.jpg

Napisano

> To 200- konne coupe to nie była żadna "supertoyota" jak sugeruje tytuł.

> 200 KM które trzeba wysoko kręcić żeby jechało szału nie zrobi, nawet przy niskiej wadze.

> Ale 320 KM i 420 Nm już tak!

> Toyota zbudowała prototyp wyciągający właśnie tyle

> z tego samego 2-litrowego boxera przy pomocy kompresora i turbo na raz

Tyle ze w tym momencie to juz nie jest atmosferyczny silnik a jak przepuszczam dla wielu wlasnie w tym tkwi duza zaleta tego auta.

Napisano

> Tyle ze w tym momencie to juz nie jest atmosferyczny silnik a jak przepuszczam dla wielu wlasnie w

> tym tkwi duza zaleta tego auta.

jesli oprocz turbo ma kompresor to moze nie bedzie tak zle?

Napisano

> jesli oprocz turbo ma kompresor to moze nie bedzie tak zle?

Będzie jeszcze gorzej (dla miłosników). Smaczek japońskich wiertarek jest właśnie w tym, że N/A kręcisz do odcinki i tam dopiero się wszystko dzieje. Z turbo wyjdzie kolejne EVO, które jest oczywiście wspaniałe, ale...

Napisano

> Będzie jeszcze gorzej (dla miłosników). Smaczek japońskich wiertarek jest właśnie w tym, że N/A

> kręcisz do odcinki i tam dopiero się wszystko dzieje. Z turbo wyjdzie kolejne EVO, które jest

> oczywiście wspaniałe, ale...

Ten "smaczek" to sporządzona na kolanie motywacja dlaczego to auto nie jedzie.

Wiem co mówię bo miałem 2 Type-Ry i powiem tyle że 200 Nm przy 8000 obr. sucks.

W porównaniu do dobrego turbo oczywiście.

Wiem, wiem że na kołach będzie więcej ale wrażenie i tak pozostaje.

Turbo z kompresorem w tym aucie spowoduje, że nikt nie będzie chciał N/A.

Chyba, że z powodu ceny.

I to było też powodem, że obaj producenci się zarzekali, że nie będzie mocniejszej wersji zlosnik.gif

Napisano

> Ten "smaczek" to sporządzona na kolanie motywacja dlaczego to auto nie jedzie.

> Wiem co mówię bo miałem 2 Type-Ry i powiem tyle że 200 Nm przy 8000 obr. sucks.

> W porównaniu do dobrego turbo oczywiście.

Na ulicy tak. Na torze wysokoobrotowe N/A zawsze daje wiecej frajdy niz turbo. Sprawdzone osobiscie. No chyba, ze to turbo ma 100+ koni wiecej.

> Wiem, wiem że na kołach będzie więcej ale wrażenie i tak pozostaje.

> Turbo z kompresorem w tym aucie spowoduje, że nikt nie będzie chciał N/A.

Mi by wystarczyl sam kompresor...i charakterystyka zblizona do F20C albo K20A po wrzuceniu odkurzacza. Zadne turbo nie ma do tego podejscia.

Napisano

> Na ulicy tak. Na torze wysokoobrotowe N/A zawsze daje wiecej frajdy niz turbo. Sprawdzone

> osobiscie. No chyba, ze to turbo ma 100+ koni wiecej.

I o to chodzi, że z turbo będzie 100 więcej.

Jeździłeś CTR-em z kompresorem to wiesz.

> Mi by wystarczyl sam kompresor...i charakterystyka zblizona do F20C albo K20A po wrzuceniu

> odkurzacza. Zadne turbo nie ma do tego podejscia.

Możnaby podyskutować. Twinturbo, albo turbo + kompresor właśnie.

Napisano

> I o to chodzi, że z turbo będzie 100 więcej.

> Jeździłeś CTR-em z kompresorem to wiesz.

Nie, ja jezdzilem CTRem N/A. I zdecydowanie wolalem swoje 260-270 wolnossacych koni niz 300+ z CTRa turbo. Tak samo na torze wolalem 240 wolnossacych z F20C niz 340 z Evo IX turbo. Chociaz tutaj to wiecej mialo wspolnego z sama koncepcja auta.

> Możnaby podyskutować. Twinturbo, albo turbo + kompresor właśnie.

Turbo+kompresor to akurat na tor zupelnie zbedna opcja. Turbiny sekwencyjne zreszta tez...na ulice co innego. Ale tam to wiadomo, ze silnik doladowany miazdzy wolnossacy.

Napisano

> Nie, ja jezdzilem CTRem N/A. I zdecydowanie wolalem swoje 260-270 wolnossacych koni niz 300+ z CTRa

> turbo. Tak samo na torze wolalem 240 wolnossacych z F20C niz 340 z Evo IX turbo. Chociaz tutaj

> to wiecej mialo wspolnego z sama koncepcja auta.

> Turbo+kompresor to akurat na tor zupelnie zbedna opcja. Turbiny sekwencyjne zreszta tez...na ulice

> co innego. Ale tam to wiadomo, ze silnik doladowany miazdzy wolnossacy.

Co kto lubi- i to jest piękne.

Subaru Coupe z 300+ KM było od wielu lat moim marzeniem.

Jak widać ma szansę się spełnić ok.gif

Napisano

> Na salonie samochodowym w Tokio zadebiutuje długo oczekiwana i jeszcze dłużej zapowiadana sportowa

> toyota. W Europie samochód ten otrzyma nazwę GT 86.

> sznurek interia

Kilka krytycznych uwag znalezionych w testach Autocar i Evo:

Toyota GT 86

Od 3:20:

- precyzja skrzyni biegow

- dzwiek silnika

Subaru BRZ

http://www.evo.co.uk/videos/trackdayvide...test_video.html

od 4:00

- rozne aspekty dot. prowadzenia (za malo nadsterownosci, nie do konca przewidywalne zachowaniu tylu na granicy przyczepnosci, balans przod / tyl)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.