Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Następny nawiedzony protestant paliwowy...

Featured Replies

Napisano

Klik.

Jeszcze do kompletu "apel-nie-tankujmy-wykończmy-krwiopijców" i będzie komplet...

Echhh...

Napisano

skąd oni biorą te wyliczenia, że baryłka kosztuje 305zł? Dziś cena baryłki to około 110 USD, a cena USD to 3,5PLN czyli wychodzi 385PLN za baryłkę. Ale to już by tak ładnie nie wyglądało w artykule o złych krwiopijcach i dobrych politykach hehe.gif

Napisano

> skąd oni biorą te wyliczenia, że baryłka kosztuje 305zł? Dziś cena baryłki to około 110 USD, a cena

> USD to 3,5PLN czyli wychodzi 385PLN za baryłkę. Ale to już by tak ładnie nie wyglądało w

> artykule o złych krwiopijcach i dobrych politykach

A ropy nie kupuje sie na kontraktach, kilka miesiecy wstecz?

Napisano

> A ropy nie kupuje sie na kontraktach, kilka miesiecy wstecz?

myślisz, że wspomnieni "Ludzie prezydenta Tadeusza Ferenca" znają szczegóły kontraktów Orlenu, że tak dokładnie to wyliczyli? hehe.gif

Napisano

> myślisz, że wspomnieni "Ludzie prezydenta Tadeusza Ferenca" znają szczegóły kontraktów Orlenu, że

> tak dokładnie to wyliczyli?

Poczytaj sobie komentarze pod tym artykulem hehe.gif

Napisano

> Klik.

> Jeszcze do kompletu "apel-nie-tankujmy-wykończmy-krwiopijców" i będzie komplet...

> Echhh...

jakiś tekst

Tiaaaa.... hehe.gif

Napisano

> Poczytaj sobie komentarze pod tym artykulem

chyba nie mam siły wink.gif

Napisano

swoją drogą to na SK nie ma takiego wzrostu hmm.gif

graf01_big.jpg

co ciekawe ON tańszy od 95 o jakieś 25c hmm.gif

Napisano

> swoją drogą to na SK nie ma takiego wzrostu

> co ciekawe ON tańszy od 95 o jakieś 25c

na SK jest Euro, pytanie jak się ostatnio zmienił kurs EUR/USD?

Napisano

> na SK jest Euro, pytanie jak się ostatnio zmienił kurs EUR/USD?

ok.gif

bardziej ciekawi mnie niższy poziom ceny noPB, u nas truli że to wymóg UE, czyżby SK nie miała takiego wymogu (oczywiście też możliwe)

ot taka ciekawostka, może ktoś ma taki wykres z cz, albo hu ?

przynajmniej mają gdzie jeździć po tańsze zakupy wink.gif

Napisano

> bardziej ciekawi mnie niższy poziom ceny noPB, u nas truli że to wymóg UE, czyżby SK nie miała

> takiego wymogu (oczywiście też możliwe)

> ot taka ciekawostka, może ktoś ma taki wykres z cz, albo hu ?

> przynajmniej mają gdzie jeździć po tańsze zakupy

Węgry:

120116fuels01.jpg

źródło

Napisano

> bardziej ciekawi mnie niższy poziom ceny noPB, u nas truli że to wymóg UE, czyżby SK nie miała

> takiego wymogu (oczywiście też możliwe)

Ja mysle, ze to po prostu "amortyzacja" wzrostu ceny ON przez Pb. Bo chyba ciagle jest to bardzo trudne w PL do zaakceptowania, ze diesel moze byc o tyle drozszy od 95.

Napisano

po mistrzowsku obliczone sick.gif

"jeżeli Orlen za baryłkę amerykańskiej ropy płaci ponad 305 zł, to litr paliwa kosztuje koncern 1,91 zł."

305PLN/159l = 1,91 - aaaaale ropy nie paliwa.

Na "crude oil" ciężko się jeździ

Napisano

> Węgry:

> źródło

ok.gif

ta ostatnia zwyżka to może spadek wartości forinta hmm.gif

widać że ON też przegonił noPB

Napisano

> po mistrzowsku obliczone

> "jeżeli Orlen za baryłkę amerykańskiej ropy płaci ponad 305 zł, to litr paliwa kosztuje koncern

> 1,91 zł."

> 305PLN/159l = 1,91 - aaaaale ropy nie paliwa.

Weź pod uwagę że przytaczany przez Ciebie fragment to "fakt prasowy".

Jestem przekonany, że dziennikarzyna dla wzmocnienia gniewu ciżby sam użył albo zamienił inne słowo na "paliwo".

Napisano

> Klik.

> Jeszcze do kompletu "apel-nie-tankujmy-wykończmy-krwiopijców" i będzie komplet...

> Echhh...

To nie pierwsza taka akcja - około półtira roku temu była podobna

tu masz nowe znaki wodza klik grinser006.gifhehe.gifhahaha.gif

ja bym zaproponował oznaczenie 69 grinser006.gif

Napisano

Protestujący nie zdają sobie sprawy ze jeżeli rzeczywiście uda im sie dlugotrwale ograniczyć zużycie paliwa w Polsce to ceny beda rosnąć a nie malec. Bo koszty stałe beda musialy być rozłożone na mniejsza ilośc sprzedanego paliwa.

A w sumie to ciekawe czy za ceny paliwa nie jest częściowo odpowiedzialny LPG?

Napisano
  • Autor

> A w sumie to ciekawe czy za ceny paliwa nie jest częściowo odpowiedzialny LPG?

Uuuuu, odważny jesteś... Na świętość się zamachnąć?

A czemu'ż to?

Napisano

> Uuuuu, odważny jesteś... Na świętość się zamachnąć?

> A czemu'ż to?

Z powodu jak powyżej - LPG ogranicza zużycie benzyny = koszty stałe rozkładają się na mniejszą ilość litrów sprzedanej benzyny = benzyna jest droższa.

Napisano

> Uuuuu, odważny jesteś... Na świętość się zamachnąć?

> A czemu'ż to?

biglaugh.gif

dżihad będzie grinser006.gif

pewnie to o czym pisał, mniejsza ilość spalonych litrów noPB to wyższe koszty stałe hmm.gif

ale jaki to ma wpływ na cenę ... rafineria i tak zarabia na LPG, stacja paliw też ...

tym sposobem można by obarczyć też producentów aut, że palą coraz mniej hmm.gif

Napisano

> tym sposobem można by obarczyć też producentów aut, że palą coraz mniej

U nas głośno się mówi że trzeba zwiększyć podatki od benzyny, bo samochody spalają mniej = mniejsze wpływy do budżetu na drogi smile.gif

Napisano

> Z powodu jak powyżej - LPG ogranicza zużycie benzyny = koszty stałe rozkładają się na mniejszą

> ilość litrów sprzedanej benzyny = benzyna jest droższa.

jakie są te koszty stałe ?

bo jak pisałem, rafineria i tak sprzedaje LPG, więc jej zarobek jest powiedzmy stały, podobnie stacja paliw, też swój utarg ma

owszem musi utrzymać dodatkową infrastrukturę (dystrybutor/zbiornik/pracownik)

ale czy są to takie duże koszty hmm.gif

bardziej cierpi skarb państwa, bo sam vat jest połowę niższy

Napisano

> U nas głośno się mówi że trzeba zwiększyć podatki od benzyny, bo samochody spalają mniej = mniejsze

> wpływy do budżetu na drogi

To jest bardzo proste - nalezy wreszcie zwiekszyc podatki na LPG...

Napisano

> owszem musi utrzymać dodatkową infrastrukturę (dystrybutor/zbiornik/pracownik)

No właśnie. Poza tym trzeba mieć dwa systemy dystrybucji - ciężarówką do LPG nie przewieziesz benzyny... Nie ma cudów - to wszystko kosztuje.

Napisano

> To jest bardzo proste - nalezy wreszcie zwiekszyc podatki na LPG...

W Polsce powinni to już dawno zrobić bo robi się typowy socjalizm - sprytni (ci jeżdżący na LPG) okradają głupich (tych jeżdżących na benzynie) - głupi płacą za budowę i remonty dróg a sprytni po nich się poruszają. Zresztą z dieslem jest podobnie - podatek jest niższy przez co kierowcy samochodów z silnikami benzynowymi dotują pojazdy z silnikami diesla.

Napisano
  • Autor

> Z powodu jak powyżej - LPG ogranicza zużycie benzyny = koszty stałe rozkładają się na mniejszą

Niekoniecznie.

Nie zapominaj, że rafineria produkuje od piczki rozmaitych produktów.

Paliwa to tylko pewna część działalności, wcale nie najbardziej marżowa.

Aha, w Polsce popyt na lpg przewyższa mocno podaż - znaczna część elpidżi na polskim rynku, to import z Rosji.

Napisano

Skąd założenie, że marża rafinerii jest większa na benzynie niż na LPG?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Poza tym trzeba mieć dwa systemy dystrybucji - ciężarówką do LPG nie przewieziesz

> benzyny... Nie ma cudów - to wszystko kosztuje.

No to zamiast 3 naczep do benzyny kupujesz 2 + 1 cysternę na autogaz - gdzie tu dodatkowe koszty?

Napisano
  • Autor

> W Polsce powinni to już dawno zrobić bo robi się typowy socjalizm - sprytni (ci jeżdżący na LPG)

> okradają głupich (tych jeżdżących na benzynie) - głupi płacą za budowę i remonty dróg a

> sprytni po nich się poruszają. Zresztą z dieslem jest podobnie - podatek jest niższy przez co

> kierowcy samochodów z silnikami benzynowymi dotują pojazdy z silnikami diesla.

Mareczku, bardzo uproszczone i demagogiczne myślenie właśnie zaprezentowałeś...

Napisano

> No to zamiast 3 naczep do benzyny kupujesz 2 + 1 cysternę na autogaz - gdzie tu dodatkowe koszty?

No że obsługujesz 2 różne pojazdy. Do tego dochodzi cała logistyka.

Napisano

> No to zamiast 3 naczep do benzyny kupujesz 2 + 1 cysternę na autogaz - gdzie tu dodatkowe koszty?

jedyny koszt to zbiornik LPG na stacji i zalewacz ... pytanie na ile to się przekłada w cenie paliwa

Napisano

Niech się Prezydent cieszy, korki będą mniejsze, powietrze czystsze- same plusy!

Napisano

> Mareczku, bardzo uproszczone i demagogiczne myślenie właśnie zaprezentowałeś...

Ale przecież on ma rację. Niższa cena LPG to tak jakby ulga podatkowa dla - osób fizycznych i właścicieli małych firm. Sam wielokrotnie udowadniałeś, że w dużych firmach nie opłaca się jeździć na gazie. W ten sposób bogatsi płacą większe podatki od biedniejszych - czysty socjalizm.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Mareczku, bardzo uproszczone i demagogiczne myślenie właśnie zaprezentowałeś...

Zgadzam się że rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak piszę.

Napisano

> W Polsce powinni to już dawno zrobić bo robi się typowy socjalizm - sprytni (ci jeżdżący na LPG)

> okradają głupich (tych jeżdżących na benzynie) - głupi płacą za budowę i remonty dróg a

> sprytni po nich się poruszają. Zresztą z dieslem jest podobnie - podatek jest niższy przez co

> kierowcy samochodów z silnikami benzynowymi dotują pojazdy z silnikami diesla.

A może to podatki od benzyn i ON są za wysokie, a nie od LPG za niskie? Nie przyszło Ci to do głowy?

A poza tym... Ty naprawdę sądzisz, że podatki zawarte w paliwach idą na budowy dróg? Gdyby tak było, byście nam tam w Jueseju zazdrościli sieci autostrad ;p

Problem jest w tym, że podatki od paliw wszelakich służą do łatania budżetu ogółem, a nie do budowy dróg.

Poczytaj sobie

Ewentualnie tu

Napisano

> To jest bardzo proste - nalezy wreszcie zwiekszyc podatki na LPG...

a jak mi zdechnie krowa to żeby było po równo sąsiadowi też ma zdechnąć.

Napisano

> Klik.

> Echhh...

Napiszę do tego gościa żeby podobny apel wystosował do Biedronki. Moim zdaniem mają złodziejskie marże. Zawsze kilka pln zostanie w kieszeni. Szansa, że się zgodzą, podobna. Kto nie chciałby zrezygnować ze swojego zysku dla zadowolenia społeczeństwa! Może i ja obniżę ceny dla klienta. hmm.gif

Napisano

Coś mi się skojarzyło... ten facet, Prezydent Rzeszowa to nie robił kiedyś takich akcji, że paliwo w bazie lokalnego MPK sprzedawał po niskich cenach zmuszając inne stacje do obniżek cen u siebie?

Swoją drogą, kilka razy u mnie Kurier Lubelski robił akcje publikowania codziennie aktualnych cen paliw (gdzie po ile). Pamiętam, że działało, ceny spadały wink.gif

Napisano

> Zgadzam się że rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak

> piszę.

a dlaczego nikt nie napisze, ze paliwa w polsce sa drozsze teraz tylko dzieki monopoliscie z orlenu ktory kupil kiedys mozejki a teraz je chce sprzedac. w demagogiczny sposob ujme to tak placimy teraz wszyscy za mozejki, bo lotos to nie konkurencja. w zasadzie w polsce mamy sporawe monopole oraz slabawych regulatorow.

gdyby regulator byl mocniejszy prawdopodobnie marza producenta na paliwach byla by jeszcze mniejsza. choc najwiekszy pochlaniacz kasy szyli skarb panstwa to jest dopiero gracz ceny paliwa.

Napisano

> Zgadzam się że rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, ale w dużym uproszczeniu jest tak jak

> piszę.

Niestety z analiz jakie ja czytałem to i w Polsce spada zużycie PB i ON .. w zeszłym roku o 5% ....jak sie to ma do przemytu paliwa za wschodniej granicy to nie wiem....tam po 3 zł za litr

Napisano

> Niestety z analiz jakie ja czytałem to i w Polsce spada zużycie PB i ON .. w zeszłym roku o 5%

> ....jak sie to ma do przemytu paliwa za wschodniej granicy to nie wiem....tam po 3 zł za litr

Teściu zaopatruje sie po 4pln za litr ON od znajomka, paliwo zza wschodniej granicy. Marza & transport w szarej strefie wychodziłaby więc do 1pln/l smile.gif

Napisano

> Coś mi się skojarzyło... ten facet, Prezydent Rzeszowa to nie robił kiedyś takich akcji, że paliwo

> w bazie lokalnego MPK sprzedawał po niskich cenach zmuszając inne stacje do obniżek cen u

> siebie?

Tak to ten sam, i przyniosło to faktycznie niższe ceny paliwa w okolicy. A propo to ja nie rozumiem dlaczego ludzie w tym wątku tak dziwnie się zachowują, ktoś próbuje ruszyć temat drogiego paliwa (może to pomoże a może nie) a jaki to tu przynosi efekt? Jedni udają że cena jest ok bo dużo zarabiają a drudzy kłócą się kto większe płaci podatki benzyna, ropa czy gaz. Dziwnym narodem jesteśmy. sciana.gif

Napisano

Tez to zauwazylem

Prawie wszyscy placza jakie to drogie paliwo jest, licza, sumuja czy sie oplaca ON czy LPG czy moze zaprzeg konny a jak ktos próbuje zrobic/robi jakas akcje to zaraz smiech i myslenie o kims jak o idiocie, takie to polskie, narzekac, narzekac ale sie nie wychylac

Napisano

> Prawie wszyscy placza jakie to drogie paliwo jest, licza, sumuja czy sie oplaca ON czy LPG czy moze

> zaprzeg konny a jak ktos próbuje zrobic/robi jakas akcje to zaraz smiech i myslenie o kims jak

> o idiocie, takie to polskie, narzekac, narzekac ale sie nie wychylac

Jesteś aż tak naiwny żeby wierzyć, że jakikolwiek protest coś zmieni?

Wyobraź sobie, że masz jedyną we wsi piekarnię. I nagle ksiądz z ambony krzyczy, że sprzedajesz chleb za drogo! Wykorzystujesz monopol i masz złodziejską marżę! Obniżysz cenę?

Na znak protestu 5 spośród 2000 mieszkańców wsi wyjdzie na ulicę i zablokuje przejście dla pieszych. Kolejnych 5 zacznie piec chleb w domu. Obniżysz cenę?

Oczywiście na drogi chleb część z Twoich klientów narzekać będzie. Ale jeść go muszą bo do następnej piekarni jest 50 km. Więc czy cenę zostawisz czy podniesiesz to i tak chleb sprzedasz.

Napisano

Nie jestem naiwny tylko nie rozumiem po co plakac/narzekac na ceny a jak ktos probuje cos zrobic to odrazu smiech na sali

Zabawie sie teraz w jednego usera z AK na "S" oink.gif

Zalozmy ze ON 6 zl za litr, nagle panstwo obniza podatek i ten sam litr kosztuje powiedzmy 4zl, koncerny zaraz dobija do tych 6 zl bo jakis wyciek/ jakas luska sie znalazla gdzies na granicy z Iranem itp itd

A dlaczego dobija do tych 6zl, bo kierowca przyzwyczail sie juz do 6zl, tankowal za tyle i bedzie tankowal, pamietam jak pewna partia na "P" z 3 literkami w nazwie mowila ze obnizy podatek/akcyze i ze paliwo bedzie tansze grinser006.gif

Wole juz aby panstwo mialo juz ta kase w budzecie niz ta sama kase ma miec prezes koncernu

Ale nie wysmiewam nikogo ze ktos probuje cos zrobic

Napisano

> Jesteś aż tak naiwny żeby wierzyć, że jakikolwiek protest coś zmieni?

> Wyobraź sobie, że masz jedyną we wsi piekarnię. I nagle ksiądz z ambony krzyczy, że sprzedajesz

> chleb za drogo! Wykorzystujesz monopol i masz złodziejską marżę! Obniżysz cenę?

> Na znak protestu 5 spośród 2000 mieszkańców wsi wyjdzie na ulicę i zablokuje przejście dla

> pieszych. Kolejnych 5 zacznie piec chleb w domu. Obniżysz cenę?

> Oczywiście na drogi chleb część z Twoich klientów narzekać będzie. Ale jeść go muszą bo do

> następnej piekarni jest 50 km. Więc czy cenę zostawisz czy podniesiesz to i tak chleb

> sprzedasz.

dobre porównanie. Ja bym jeszcze do tego dodał, że mąkę na chleb kupujesz za dolary, które wcześniej musisz kupić za złotówki. Czy jeśli kurs dolara znacznie rośnie to zmniejszasz swoje dochody, czy przerzucasz je na klientów? zlosnik.gif

Napisano

> Tez to zauwazylem

> Prawie wszyscy placza jakie to drogie paliwo jest, licza, sumuja czy sie oplaca ON czy LPG czy moze

> zaprzeg konny a jak ktos próbuje zrobic/robi jakas akcje to zaraz smiech i myslenie o kims jak

> o idiocie, takie to polskie, narzekac, narzekac ale sie nie wychylac

Chodzi o to, że jest to protest polityków! Czaisz? Polityków - nie konsumentów. Czyli tych, dzięki którym cena paliwa w PL jest jaka jest. Przecież wszyscy wiemy jaki jest procent "udziału" państwa w cenie paliwa. Przypomina mi to słynnego klasyka "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Typowe działanie pod publiczkę, łatwiej jest oskarżyć Orlen o 10 groszy wyższą marżę niż kreatorów ustawy RP o łupienie 3 zł na każdym litrze.

Napisano
  • Autor

> Nie jestem naiwny tylko nie rozumiem po co plakac/narzekac na ceny a jak ktos probuje cos zrobic to

> odrazu smiech na sali

Ale konkretnie, co zrobisz, skoro cena paliwa jest zależna od czynników, na które poza pokrzykiwaniem nie masz ŻADNEGO wpływu?

Aha, jakoś dziwnie przemilcza się fakt, że w PL są najniższe ceny paliw spośród całej UE, a wytknięcie tego faktu kwituje się, że "łopaaaaanie, ale w relacji do zaroooooobków..."

Dlatego ja ŚMIEJĘ SIĘ z pokrzykiwaczy "bo ja dziś nie będę tankował, to koncerny pójdą z torbami".

Nie zatankujesz dziś, to zatankujesz jutro. Nie jutro, to za miesiąc - popyt na paliwa jest tzw popytem SZTYWNYM - Liwek rewelacyjnie wyjaśnił to na przykładzie chleba.

Możesz się oflagować, krzyczeć, a nawet tupać i obrazić się na cały świat, a żreć coś musisz i tyle...

Napisano
  • Autor

> Niestety z analiz jakie ja czytałem to i w Polsce spada zużycie PB i ON .. w zeszłym roku o 5%

Spada, bo park samochodowy ulega odnowieniu, przez co samochody palą mniej.

Za zużycie paliw, zwłaszca ON odpowiada głównie transport.

Napisano

> Nie jestem naiwny tylko nie rozumiem po co plakac/narzekac na ceny a jak ktos probuje cos zrobic to

> odrazu smiech na sali

> Zabawie sie teraz w jednego usera z AK na "S"

Bo próbując coś zrobić tylko się ośmiesza. To tak jak w bojkotowaniem stacji Orlenu albo protestami na A4. Głupi ludzie będą marznąć w imię nieosiągalnego celu.

> Zalozmy ze ON 6 zl za litr, nagle panstwo obniza podatek i ten sam litr kosztuje powiedzmy 4zl,

> koncerny zaraz dobija do tych 6 zl bo jakis wyciek/ jakas luska sie znalazla gdzies na granicy

> z Iranem itp itd

Takie życie. Jak masz możliwość zarobić to z niego nie korzystasz?

> Wole juz aby panstwo mialo juz ta kase w budzecie niz ta sama kase ma miec prezes koncernu

> Ale nie wysmiewam nikogo ze ktos probuje cos zrobic

Młody jesteś, masz czas zająć się rynkiem paliwowym. Wybuduj rafinerię i sprzedawaj paliwo po kosztach jego produkcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.