Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cena parkingu w centrum miasta ...???

Featured Replies

Napisano

Jak to jest w EU miastachhmm.gif? Tez tak bezczelnie zdzierajaconfused.gif?

1h parkingu w Sydney CBD to obecnie srednio $22/hpad.gif. - ok. 17 EU lub 76.8861 PLN angryfire.gif.

848779parkinginsydney.jpg

Lotnisko jest nie wiele lepsze - $18 za 1/2hlizak.gif.

Nic dziwnego, ze najlepsza investycja nie jest dom/biuro/fabryka tylko parkinglizak.gif - mowie to calkowicie powaznie, koszty prowadzenia praktycznie zadne, duuuuuuza amortyzacja i kupa $$$ na 1/hsmirk.gif

Napisano

> Jak to jest w EU miastach? Tez tak bezczelnie zdzieraja?

> 1h parkingu w Sydney CBD to obecnie srednio $22/h. - ok. 17 EU lub 76.8861 PLN .

> Lotnisko jest nie wiele lepsze - $18 za 1/2h.

> Nic dziwnego, ze najlepsza investycja nie jest dom/biuro/fabryka tylko parking - mowie to

> calkowicie powaznie, koszty prowadzenia praktycznie zadne, duuuuuuza amortyzacja i kupa $$$ na

> 1/h

Nic dziwnego, ze u Was parking pod firma to prawdziwy benefit grinser006.gif

Te ceny to jakas masakra jest yikes.gif

W Wawie by wychodzilo pewnie z 1 AUD na godzine, platne od 8-18...

Napisano

Ja ostatnio zapłaciłem 450 zł za godzinę parkowania smirk.gif

(Tyle kosztowała mnie wymiana zamków, po próbie kradzieży auta)

Napisano
  • Autor

> Nic dziwnego, ze u Was parking pod firma to prawdziwy benefit

W CBD - Centrum - nic nie znajdziesz taniej niz $15-20,000 na rok."U mnie" placimy $3k na rok, za parking, ale do CBD mamy jeszcze ok 15km.

Delikatnie mowiac to jest strasznie wq....eangryfire.gif, bo nawet jesli i tak porownasz roznice zarobkow to to jest czyste zlodziejstwoangryfire.gif, pardon = dobry zwrot na inwestycjizlosnik.gif

> Te ceny to jakas masakra jest

Koszt zycia jest "ciut" wiekszyhmm.gif. Najgorsze jest to, ze 100% publicznego parkingu w CBD ma ograniczenie 1/4, 1/2 1h, 2h, 3h pad.gif. Minuta spoznienia i masz tego facia z kwitkiem na wycieraczcepad.gif

ipad-art-wide-600943172-420x0.jpg

ikonka_photo2.gif i zadnych szans w sadzie nie maszpad.gif. I sie dziwic, ze ostatnio ludzie uzbroj_zlo.gif na nich wyciagaja001.gif.

Napisano

> Ja ostatnio zapłaciłem 450 zł za godzinę parkowania

> (Tyle kosztowała mnie wymiana zamków, po próbie kradzieży auta)

A ja 480zł za ~20minut. hehe.gif

Napisano

U mnie w centrum godzina parkowania to 2zł zlosnik.gif a kara za brak oplaty/przekroczenie czasu to 25zł - płaciłem ostatnio hehe.gif

Napisano

różnie to bywa.

W Katowicach np. godzina parkingu kosztuje 3-4 zł/h, centrum miasta, parking np. hotelowy albo prywatny zamknięty choć nie zawsze strzeżony.

Kraków, pod Hotelem Sheraton parking kosztował 5 zł/h. Kiedyś musiałem parkować na terenie innego hotelu i skroili mnie coś 7-8 zł.

Często gęsto w mniejszych miasteczkach wypoczynkowych typu Wisła cena wynosi 2-3 zł. Wyjątkiem jest skocznia. Kiedy wyremontowano skocznie, zaczęli się tam pojawiać ludzie, zwiedzanie skoczni to góra godzina. Daleko od centrum więc w sumie nie ma nic więcej do roboty w tamtym miejscu. Także właściciele okolicznych łąk wzięli się na sposób i za postawienie nawet dwóch kółek na ich działce kroją 10 zł/ 24h. Oczywiście 24h to taka ściema, żeby nie raziło 10 zł wink.gif

Napisano

W całym centrum Katowic 1h parkowania to 1.5zł.

Napisano

Nie wiem jak dziś, ale w latach 90 pracując w centrum Paryża, 300 metrów od Łuku Tryumfalnego, na trzymanie samochodu pod firmą "na parkometrze" bym wydał ponad połowę niezłej inżynierskiej pensji.

Z drugiej strony, dojazd by mi zajmował ponad godzinę, a metrem miałem bezpośrednią linię bez przesiadek i jechało się 18-24 minuty.

Napisano

U nas nie może być prosto, tylko zawsze trzeba tak zamotać aby parkujący w końcu nie widział ile trzeba zapłacić. Wrocław podzielony jest na trzy strefy A, B, C gdzie A to ścisłe centrum a kolejne litery to oddalanie się od tego centrum:

Stawki opłat w strefie A:

1)w pierwszej godzinie parkowania w wysokości 3,00 zł za godzinę parkowania, ze zróżnicowaniem opłaty ze względu na czas parkowania:

a) za pierwsze rozpoczęte 20 minut parkowania w wysokości 0,50 zł,

b) za drugie rozpoczęte 20 minut parkowania w wysokości 0,50 zł,

c) za trzecie rozpoczęte 20 minut parkowania w wysokości 2,00 zł.

2)w drugiej godzinie parkowania w wysokości 3,60 zł za godzinę parkowania;

3)w trzeciej godzinie parkowania w wysokości 4,30 zł za godzinę parkowania;

4)w czwartej i każdej następnej godzinie parkowania w wysokości 3,00 zł za godzinę parkowania.

Stawki opłat w strefie B:

1)w pierwszej godzinie parkowania w wysokości 3,00 zł za godzinę parkowania, ze zróżnicowaniem opłaty ze względu na czas parkowania

c) za trzecie rozpoczęte 20 minut parkowania w wysokości 2,00 zł.

2)w drugiej godzinie parkowania w wysokości 3,15 zł za godzinę parkowania

3)w trzeciej godzinie parkowania w wysokości 3,30 zł za godzinę parkowania

4)w czwartej i każdej następnej godzinie parkowania w wysokości 3,00 zł za godzinę parkowania.

Stawki opłat w strefie C:

1)w pierwszej godzinie parkowania w wysokości 2,00 zł za godzinę parkowania, ze zróżnicowaniem opłaty ze względu na czas parkowania

c) za trzecie rozpoczęte 20 minut parkowania w wysokości 1,00 zł.

2)w drugiej godzinie parkowania w wysokości 2,10 zł za godzinę parkowania

3)w trzeciej godzinie parkowania w wysokości 2,20 zł za godzinę parkowania

4)w czwartej i każdej następnej godzinie parkowania w wysokości 2,00 zł za godzinę parkowania.

Opłata za brak opłaconego parkowania ustala się na 50 PLN.

Napisano

Bardzo drogo zlosnik.gif

Warszawa: 1 h 3 zł,Druga godzina: 3,5 i trzecia godzina 4 zł o ile dobrze pamiętam, ostatnio wrzucałem 20 zł i starczyło od 11 - 17:45

Wrocław: 1h - w zależności od miejsca: 2-3 zł

No i obok takie maleńkie śmieszne Opole:

1h 1-2 zł w zależności od strefy.

Drożej bywa w miastach i miejscowościach turystycznych:

Np Ustroń obok Czantorii 6 zł za całą opłatę(ale to wtedy zazwyczaj wjazd i zjazd z górki) zlosnik.gif lub 1 godz. 3 zł.

Zakopane też srogo płatne w większości 7-23 ...

Napisano

U mnie w centrum na parkingu pod "galerią" to koszt 2 zł za godzinę i tak samo jest na ulicach ze strefami parkowania.

Najdroższe parkingi w okolicy to oczywiście Karpacz i Szklarska, w okolicach wyciągów i miejsc wypadowych na szlaki, zazwyczaj życzą sobie 15-20 zł za cały dzień, z tym że to typowo prywatne miejsca.

Napisano

> 1h parkingu w Sydney CBD to obecnie srednio $22/h. - ok. 17 EU lub 76.8861 PLN .

> Lotnisko jest nie wiele lepsze - $18 za 1/2h.

> Nic dziwnego, ze najlepsza investycja nie jest dom/biuro/fabryka tylko parking - mowie to

> calkowicie powaznie, koszty prowadzenia praktycznie zadne, duuuuuuza amortyzacja i kupa $$$ na

> 1/h

U mnie w miescinie na "high street" to ok 4-5 pln za 20 minut, 8-9pln za 40min - przy krawezniku

Pietrowe parkingi od 5pln za godzine.

Centrum Londynu( niedaleko Big Bena) 7 funtow za godzine na pietrowym i ok 4-5 funtow przy krawezniku za 40min.

Napisano

> exotic cars to jakie np auta?

Ferrari, Bentley i tym podobne.

Ale mercedes s popadnie pod "oversized".

I jak pewnie zauważyłeś do podanych cen należy doliczyć podatek.

Napisano

> 1h parkingu w Sydney CBD to obecnie srednio $22/h. - ok. 17 EU

To śmieszne bo w Sztokholmie 10 razy mniej zlosnik.gif

I to tylko w dni powszednie między godz 9-17, w innym czasie za darmo.

Oczywiście na ulicy, bo domy parkingowe są dużo droższe,

podobnie jak kilka ulic w bezpośreniej bliskości dworca centralnego.

Napisano

>

w Edynburgu na George Street 50p/ 15min pod warunkiem ze jakimś cudem znajdziesz wolne miejsce

Napisano

> Bardzo drogo

> Warszawa: 1 h 3 zł,Druga godzina: 3,5 i trzecia godzina 4 zł o ile dobrze pamiętam,

Porównujmy jabłko do jabłka. Porównujesz parking na ulicy do piętrowego w centrum.

Jak cudzoziemiec wpisze w nawigację parking , w centrum miasta, to w Warszawie pokaże mu np. parking Centrum naprzeciw forum, który ma stawki 10/h, za dobę wg taryfy hotelowej płacisz 80 zł.

Podobnie jest w innych dużych miastach na parkingach strzeżonych hotelowych doba to min. 50zł.

Wiadomo, że to i tak śmieszne ceny bo tyle co za godzinę u niego, ale trochę inaczej to wygląda.

W miastach innych niż Paryż, czy Rzym, które są sakramencko drogie, ceny są spokojne, np w centrum 400-tysięcznego Angers podziemny parking w samym centrum kosztuje 2EUR/h a nocny od 20- 8 rano kosztował 5EUR ryczałt, widać, że to pomyślane z głową.

Napisano

Takich stawek nigdzie w EU nie widziałem icon_eek.gif

Napisano

Cork - Irlandia.

Drugie co do wielkości miasto w kraju.

Parkowanie przy ulicy w centrum to 2e/h (pierwsza najbliższa centrum strefa).

Druga strefa (~5-10min z buta od ścisłego centrum) to 2e/2h.

Parkingi piętrowe/publiczne należące do prywatnych właścicieli to koszt od 2e do 2,8e za godzinę.

Krótkoterminowy na lotnisku to bodajże 2,6e/h.

Napisano
  • Autor

> Takich stawek nigdzie w EU nie widziałem

Jednynie sie pocieszam, ze Brisbane jest jeszcze drozszelizak.gif.

Napisano
  • Autor

> w Edynburgu na George Street 50p/ 15min pod warunkiem ze jakimś cudem znajdziesz wolne miejsce

jest jakis limit h?hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To śmieszne bo w Sztokholmie 10 razy mniej

IMVHO nasz koszt zycia przekroczyl juz dawno ten w EUhmm.gif,pad.gif

> I to tylko w dni powszednie między godz 9-17, w innym czasie za darmo.

Zwyczajowo 7:00 do 21:00lizak.gif w Pon-Pia, Sobota do 18, w N tezzlosnik.gif[...]

Napisano

> Porównujmy jabłko do jabłka. Porównujesz parking na ulicy do piętrowego w centrum.

A to oczywiście, mój błąd, podałem ceny miejskie zlosnik.gif

Rzeczą jasną że prywatne parkingi są o wiele droższe.

Napisano

nawet jak policzyć do zarobków to drogo grinser006.gif

w krk parking komercyjny który stoi pustawy podobno ma takie ceny

site_01.png

Napisano

Najdroższy (chyba?) parking w Warszawie jest w hotelu SAS Radisson w centrum miasta - doba 120zł.

Napisano

Edybnurg

Scisle centrum miasta 3 Funty za godzine

(nie wolno stac dluzej jak 4 godziny. Na wiecej kwitu parkingowego automat nie wyda)

Centrum miasta 2 Funty za godzine

(nie wolno stac dluzej jak 6 godzin. Na wiecej kwitu parkingowego automat nie wyda, 15-60 minut marszu do pierwszej strefy)

Londyn

6 godzin postoju = 18 Funtow ale powodzenia w znalezieniu miejsca potem trzeba kombinowac co dalej bo dluzej stac nie wolno.

Ten parking LINK to 26 Funtow za 8 godzin.

Dodatkowo oczywiscie 9 Funtow dziennie za samo wjechanie w strefe!

Napisano

> Edybnurg

> Scisle centrum miasta 3 Funty za godzine

> (nie wolno stac dluzej jak 4 godziny. Na wiecej kwitu parkingowego automat nie wyda)

> Centrum miasta 2 Funty za godzine

> (nie wolno stac dluzej jak 6 godzin. Na wiecej kwitu parkingowego automat nie wyda, 15-60 minut

> marszu do pierwszej strefy)

> Londyn

> 6 godzin postoju = 18 Funtow ale powodzenia w znalezieniu miejsca potem trzeba kombinowac co dalej

> bo dluzej stac nie wolno.

> Ten parking LINK to 26 Funtow za 8 godzin.

> Dodatkowo oczywiscie 9 Funtow dziennie za samo wjechanie w strefe!

Bardzo dużo.

W Sztokholmie zależnie od czasu dnia od 0 do max 20 SEK = ok. 1,8 Funta

Za wjazd. Drugie tyle za wyjazd.

Napisano

> Bardzo dużo.

> W Sztokholmie zależnie od czasu dnia od 0 do max 20 SEK = ok. 1,8 Funta

> Za wjazd. Drugie tyle za wyjazd.

chyba, że masz auto na etanol to chyba 0 za wjazd smile.gif

Napisano

> Bardzo dużo.

> W Sztokholmie zależnie od czasu dnia od 0 do max 20 SEK = ok. 1,8 Funta

> Za wjazd. Drugie tyle za wyjazd.

Zasada jest taka ze lokalnie chca wyeliminowac parkowanie w centrum. Poza weekendami nie wolno parkowac dluzej niz kilka godzin w zaleznosci od miejsca. Jezeli chcesz natomiast zaparkowac na dluzej - prosze bardzo - oto ceny ktore moga powalic na kolana: LINK

A zeby bylo smiesznie to jest to okolo 6 minut drogi od miejsca ktore jest w moim czesniejszym poscie. Jako ciekawostka to pomimo tych cen parking jest zawsze zapelniony conajmniej w polowie!

Aha - pisze o Edynburgu.

Zapomnialem dodac ze jezeli mam jechac cos zalatwic do centrum to prawie zawsze biore motocykl bo parkowanie bezplatne, nie ma szukania miejsca i zawsze mozna blizej zaparkowac miejsca gdzie sie chce dotrzec. Dodatkowy argument to oczywiscie jest sie szybciej ma miejscu przy spaleniu mniej paliwa zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.