Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zachowanie samochodu z automatyczną skrzynią biegów

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie zachowania auta z tradycyjną automatyczną skrzynią biegów na wzniesieniach. Czy w sytuacji gdy zatrzymamy się na stromym wzniesieniu, skrzynia pozostaje w pozycji D, po zwolnieniu hamulca auto może się stoczyć? Normalnym jest, że przy niewielkim nachyleniu samochód po zwolnieniu hamulca zacznie pełznąć do przodu, przy większym - będzie stało w miejscu, a jak sytuacja wygląda przy dużym kącie nachylenia drogi?

Czytając fora znalazłem sprzeczne informacje - sporo osób twierdzi, że auto powinno stać niezależnie od nachylenia terenu, ale wiele (posiadacze różnych marek i modeli) że staczanie się w takiej sytuacji jest normalne / dopuszczalne.

Najbardziej interesują mnie doświadczenia osób powożących samochodami z ASB.

Napisano

Wszystko zależy od konkretnego auta i skrzyni i elektroniki danego modelu.

Jeśli ma np. Hill Holder to będzie trzymać przez jakiś czas (2-3s).

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od konkretnego auta i skrzyni i elektroniki danego modelu.

> Jeśli ma np. Hill Holder to będzie trzymać przez jakiś czas (2-3s).

Osobiście do tej pory spotkałem się z Hill Holderem jedynie w samochodach z manualem bądź zautomatyzowanym manualem typu DSG. Pytanie jednak dotyczy tradycyjnej hydrokinetycznej skrzyni automatycznej bez takich udogodnień.

Napisano

> Czy w sytuacji gdy zatrzymamy się na stromym wzniesieniu, skrzynia pozostaje w pozycji D, po

> zwolnieniu hamulca auto może się stoczyć?

Przy bardzo dużym nachyleniu, np wjazd do podziemnego garażu, i gdy silnik jest rozgrzany i pracuje na niskich obrotach - stacza się. Oczywiście nie w takim stopniu jak manual. zlosnik.gif

Na drogach i ulicach nie pamiętam abym był gdzieś by było tak duże nachylenie by się staczał, ewentualnie po prostu nie pełznie a stoi.

Napisano
  • Autor

> Przy bardzo dużym nachyleniu, np wjazd do podziemnego garażu, i gdy silnik jest rozgrzany i pracuje

> na niskich obrotach - stacza się.

Właśnie o tego typu sytuacje między innymi mi chodzi. Dzięki za info ok.gif

Napisano

> Osobiście do tej pory spotkałem się z Hill Holderem jedynie w samochodach z manualem bądź

> zautomatyzowanym manualem typu DSG.

Zona jezdzi passatem z silnikiem diesel CBAB i skrzynia automatyczna hydro o oznaczeniu JBG.

Auto ma HillHolder zlosnik.gif

> Pytanie jednak dotyczy tradycyjnej hydrokinetycznej skrzyni automatycznej bez takich udogodnień ...

W skrzyni hydro JBG jest uklad zapobiegajacy staczaniu przy wlaczonym D. Ale zapobiec spaleniu skrzyni zalacza sie HillHolder.

Sterownik skrzyni za to odpowiada.

Tak czy owak lepiej nie ryzykowac i trzymac noge na hamulcu biglaugh.gif

Skrzynie hydro bez HillHoldera mialy wylacznik temperaturowy i blokade przelozen.

Ale jak to dziala w praktyce to nie wiem hmm.gif

Napisano

> Mam pytanie odnośnie zachowania auta z tradycyjną automatyczną skrzynią biegów na wzniesieniach.

> Czy w sytuacji gdy zatrzymamy się na stromym wzniesieniu, skrzynia pozostaje w pozycji D, po

> zwolnieniu hamulca auto może się stoczyć?

Tak.

> Normalnym jest, że przy niewielkim nachyleniu

> samochód po zwolnieniu hamulca zacznie pełznąć do przodu, przy większym - będzie stało w

> miejscu, a jak sytuacja wygląda przy dużym kącie nachylenia drogi?

Analogicznie.

"pełzanie" pojazdu z klasyczną ASB jest realizowane przez pewien, określony stopień "zasprzęglenia" (cudzysłów celowy, bo przecież sprzęgła w rozumieniu klasycznym nie ma). Jeżeli obciążenie (np z hamulca) przekracza ten stopień "zasprzęglenia" to skrzynia się "ślizga" i auto się nie napędza.

> Czytając fora znalazłem sprzeczne informacje - sporo osób twierdzi, że auto powinno stać

> niezależnie od nachylenia terenu, ale wiele (posiadacze różnych marek i modeli) że staczanie

> się w takiej sytuacji jest normalne / dopuszczalne.

Po tym rozróżniasz teoretyków, edukowanych na komiksach od praktyków, jeżdżących autami z ASB.

Najprostszy przykład - wystarczy zatrzymać się na - nawet nie za bardzo stromym - podjeździe z garażu. Nachylenie wzniesienia jest na tyle strome, że samochód nie utrzyma się na pełzaczu.

> Najbardziej interesują mnie doświadczenia osób powożących samochodami z ASB.

Prosz.

Powyższe na podstawie doświadczeń z kilkudziesięcioma egzemplarzami kilku modeli z kilkoma modelami ASB w ramach modeli :-)

Napisano
  • Autor

> Zona jezdzi passatem z silnikiem diesel CBAB i skrzynia automatyczna hydro o oznaczeniu JBG.

> Auto ma HillHolder

Dlatego nie wykluczałem całkowicie hill holdera w połączeniu z automatem, jedynie ja się z tym nie spotkałem. Człowiek uczy się całe życie ok.gif

> Tak czy owak lepiej nie ryzykowac i trzymac noge na hamulcu

A to zrozumiałe. Chcę się po prostu więcej dowiedzieć o możliwych zachowaniach samochodu w tym krótkim czasie, gdy zwolnimy hamulec by nacisnąć gaz.

> Skrzynie hydro bez HillHoldera mialy wylacznik temperaturowy i blokade przelozen.

> Ale jak to dziala w praktyce to nie wiem

Nie znam się na tajnikach automatów.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

> Powyższe na podstawie doświadczeń z kilkudziesięcioma egzemplarzami kilku modeli z kilkoma modelami

> ASB w ramach modeli :-)

Dlatego bardzo sobie cenię Twoją opinię i doświadczenie ok.gif

Napisano

> ... samochód nie utrzyma się na pełzaczu ...

Dodam ze w ostatnich hydraulicznych ze stajni ZF bez HillHoldera zlikwidowano staczanie poprzez blokade.

imo to tez HillHolder tylko ukryty i bez doplaty biglaugh.gif

Napisano

też nad tym myślałem - coprawda jedyne moje auto z automatem to W108 ale zauważyłem że na płaskim pełznie a pod kątem stoi. Narazie nie miałem takiej górki żeby się staczał zlosnik.gif

Napisano

Hmm..

Czytając wszystkie wypowiedzi zaczynam weryfikować swoją wiedzę. Do tej pory myślałem, że każde auto utrzyma się na każdym wzniesieniu z ASB, do tej pory jeździłem tylko jednym automatem, jakieś półtora roku miałem W124 230E i on nigdy mi się nie ześlizgnął. Specjalnie górek nie szukałem, po prostu w normalnej eksploatacji zawsze utrzymywał auto w jednym miejscu na wzniesieniu.

Z tego powodu odpuściłem w zeszłym tygodniu zakup Jetty, chciałem sobie sprawić youngtimer`a z automatem, świetnie utrzymany blacharsko, ale auto zjeżdżało na wzniesieniach.

Zadzwoniłem do mechanika, który jeździ E39 z automatem i on też mi potwierdził, że powinien trzymać.

Nie kupiłem.

A teraz czytam, że to normalny objaw.

Jeździ ktoś tu "starym" automatem i się wypowie?

Napisano
  • Autor

> Narazie nie miałem takiej górki żeby się staczał

Od niedawna posiadam samochód z automatem i do tej pory byłem również przekonany, że auto będzie stało w miejscu zawsze, niezależnie od stopnia nachylenia nawierzchni, zwyczajnie tak się działo we wszystkich sytuacjach drogowych jakie napotkałem w tym czasie. Kilka dni temu jednak zmuszony zostałem do zatrzymania się na podjeździe na parkingu piętrowym i zdziwiłem się, gdy auto zaczęło się staczać po puszczeniu hamulca. Drogę do domu mam pod górę i to ostro, często trzeba się zatrzymać by przepuścić kogoś i tutaj nigdy nie było żadnego ale. Widać te kilka stopni pochylenia więcej robi różnicę.

Stąd też moje pytanie do osób bardziej zaznajomionych z tematem. Nie ukrywam, że ten fakt mnie zaniepokoił, nie wiedziałem co o tym sądzić tym bardziej, że skrzynia poza tym zachowuje się nienagannie. Zawsze warto poszerzyć swą wiedzę by przestać szukać dziury w całym wink.gif

Napisano

Nie tylko stoczyć - miałem kiedyś samochód z automatem w którym w takiej sytuacji potrafił zgasnąć silnik.

Napisano

> Zadzwoniłem do mechanika, który jeździ E39 z automatem i on też mi potwierdził, że powinien

> trzymać.

> Nie kupiłem.

> A teraz czytam, że to normalny objaw.

> Jeździ ktoś tu "starym" automatem i się wypowie?

Wszystko zalezy od automatu a mialem nieprzyjemnosc juz jezdzic kilkoma.

Polo 1,4 '98 trzymalo ,niestety po zatrzyamniu na plaskim mocno pchalo sie do przodu. Mechanik wyregulowal skrzynie i wtedy przy wzniesieniach auto delikatnie staczalo sie.

Corsa 1,2 '07 czasami trzyma czasami nie

Merc CL500 - idealnie, auto nawet nie drgnelo.

Ja tam wole w swoim manualu elektryczny postojowy w trybie miejskim hehe.gif. Przy wzniesieniu wciskasz przycisk i stoisz. Jak ruszasz to przy puszczaniu sprzegla reczny (postojowy) sam sie odpuszcza. Jak musisz jednak sie zatrzymac to w momencie jezeli auto by ci sie mialo zaczas staczac hamulec postojowy sam sie spowrotem wlaczy yikes.gif

Napisano

No a jak wygląda w AT np. z wyciąganiem kogoś z rowu - moze się coś skopać ? Co się stanie - auto zdechnie, będzie mieliło w miejscu, spali się coś, wyskoczy error czy co ? W manualu to wiem (z dośiwadczenia zlosnik.gif) ze mozna spalic sprzeglo, mielic w miejscu kołami..a co w AT pojdzie pierwsze (zakladajac ze linka holownicza nie pęknie smile.gif )

Napisano

> zwolnieniu hamulca auto może się stoczyć? Normalnym jest, że przy niewielkim nachyleniu

> samochód po zwolnieniu hamulca zacznie pełznąć do przodu, przy większym - będzie stało w

jak najbardziej normalne i jest tak jak piszesz

na niewielkich i na rownym bedzie pelzal

na wiekszych bedzie stal w miejscu

na jeszcze wiekszych pochylosciach moze sie staczac

Napisano

moze nie starym (roczniki 2004 i 2005) ale prostym 4-biegowym amerykanskim automatem jezdze, przed nim tez dokladnie takim samym jezdzilem

i przy sporym nachyleniu zawsze autko sie staczalo

Napisano

> Wszystko zalezy od automatu a mialem nieprzyjemnosc juz jezdzic kilkoma.

nie wiem co za nieprzyjemnosc z tego miales - odkad zaznalem "automata" ... uwazam ze nie ma lepszego wynalazku szczegolnie w miescie

Napisano

> No a jak wygląda w AT np. z wyciąganiem kogoś z rowu - moze się coś skopać ? Co się stanie - auto

> zdechnie, będzie mieliło w miejscu, spali się coś, wyskoczy error czy co ? W manualu to wiem

> (z dośiwadczenia ) ze mozna spalic sprzeglo, mielic w miejscu kołami..a co w AT pojdzie

> pierwsze (zakladajac ze linka holownicza nie pęknie )

u mnie sprawa dosyc prosta.... zapinam na 4 i reduktor i... raczej nie ma bolca i obaw

Napisano

Kazdy z moich 3 samochodow (camry 94, solara z 4stopniowym auto i solara z 5stopniowym auto) staczal sie lekko przy bardzo duzym nachyleniu. przy wjezdzie do garazu (nachylenie w przedziale 25-35 stopni) samochod stoi. nie znalazlem wzmianki w instrukcji czy i w jakim stopniu jest to szkodliwe. Za to w instrukcji do vespy, ktora ma skrzynie cvt jest napisane wyraznie aby na wzniesieniach trzymac hamulec, bo przy staczaniu sie skutera moze ulec uszkodzeniu sprzeglo/skrzynia.

inne pytanie to czy wogole staczanie sie w automacie to dla kogos problem? i tak stoisz samochodem z noga na hamulcu, a nawet ruszenie z duzego wzniesienia nie sprawia takiego problemu jak w manualu (samochody staczaly mi sie tak wolno, ze zdazylem zminic bez popiechu noge z hamulca na gaz)

Napisano

> nie wiem co za nieprzyjemnosc z tego miales - odkad zaznalem "automata" ... uwazam ze nie ma

> lepszego wynalazku szczegolnie w miescie

Zapewne wiesz co mowisz i znam tez kilka osob dla ktorych jest to warunek niezbedny przy wyborze samochodu.

Moje zdanie jest absolutnie subiektywne i odnosi sie w stosunku to mojej osoby. Mnie po prostu jazda automatem nie sprawia przyjemnosci i jest po prostu nudna. Komfort potwierdzam - przy automacie jest wyzszy.

Napisano

> Osobiście do tej pory spotkałem się z Hill Holderem jedynie w samochodach z manualem bądź

> zautomatyzowanym manualem typu DSG. Pytanie jednak dotyczy tradycyjnej hydrokinetycznej

> skrzyni automatycznej bez takich udogodnień.

Mam w Cromie skrzynię AISIN AF40-6 i mam Hillholder.

Jak stanę na dużym wzniesieniu(np. wyjeżdżając u znajomego z parkingu podziemnego), odłączy się HH to autko zaczyna się to staczać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mam w Cromie skrzynię AISIN AF40-6 i mam Hillholder.

> Jak stanę na dużym wzniesieniu(np. wyjeżdżając u znajomego z parkingu podziemnego), odłączy się HH

> to autko zaczyna się to staczać.

A czy HH można tak zaprogramować, by działał dłużej = trzymał stale?

Bo co to za ułatwienie, jak to potem samo puszcza? Bo rozumiem,

że jak dodasz gazu to też puszcza? smile.gif

Napisano

> A czy HH można tak zaprogramować, by działał dłużej = trzymał stale?

Trzeba by pogadać z Yanim(autor FES).

> Bo co to za ułatwienie, jak to potem samo puszcza? Bo rozumiem,

> że jak dodasz gazu to też puszcza?

Tak, ale pamiętaj, że HH nie służy do parkowania, on ma tylko ułatwiać ruszenie pod górkę. Chyba w nowym C4 i nowym Passacie(Twoim ukochanym) jest coś takiego o co Ci chodzi.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No a jak wygląda w AT np. z wyciąganiem kogoś z rowu - moze się coś skopać ? Co się stanie - auto

> zdechnie, będzie mieliło w miejscu, spali się coś, wyskoczy error czy co ? W manualu to wiem

> (z dośiwadczenia ) ze mozna spalic sprzeglo, mielic w miejscu kołami..a co w AT pojdzie

> pierwsze (zakladajac ze linka holownicza nie pęknie )

Co do zasady zachowanie będzie takie samo jak w manualu - jak mocno coś będzie trzymać, to i kapcia przypalisz.

ASB może działać na zasadzie wzmacniacza momentu

Sprzęgła też nie spalisz, bo go - w tradycyjnym rozumieniu tego słowa - nie masz.

Dzięki temu niejako z zasady samochody z ASB mają np większy uciąg na haku. Przykładowo model x z manualem pociągnie 1700 kg, z automatem - dwie tony.

ALE - energia, jaką przekazuje na skrzynię silnik MUSI znaleźć swoje ujście. Praw fizyki pan nie zmienisz (i tak dalej).

Jeżeli nie następuje ruch postępowy (energia kinetyczna), to ta energia gdzieś się podziewa, a podziewa sie we wzroście temperatury skrzyni, a konkretnie oleju.

Jeżeli masz skrzynię "czołgową", z dużą chłodnicą oleju i dostosowaną do dużych obciążeń i "mielenia w miejscu", to zasadniczo o ile nie będziesz targał przysłowiowej ciężarówki z rowu to nic strasznego się nie stanie.

ALE - jeśli masz ASB np w zwykłym samochodzie osobowym, to może dojść do zniszczenia skrzyni na skutek przegrzania.

Podsumowując - lina i próbujemy ciągnąć. Jeśli idzie kiepsko lub wcale - szukamy sprzętu, który sobie z tym poradzi (ciągnik rolniczy? Terenowy (ale nie suf) samochód z wyciągarką itp), ale robimy to dość szybko, a nie po godzinnych bojach...

Napisano

Bo doczytaj dokładnie - wszystko zależy Z JAKIEJ górki :-)

Pojęcie "wyjazd z garażu podziemnego" też jest bardzo pojemne.

Np ja ze swojego garażu motorowerem mogę wyjechać tylko w pojedynkę i metodą "brute-force" (z rozpędu i pełnym ogniem).

Brak zdecydowania = zduszenie sprzęta w połowie podjazdu i zbroja brązowa...

Ta sama różnica poziomów, ale podjazd tak z 2x dłuższy i idzie niemalże z wolnych obrotów, bez kombinowania.

Analogicznie zachowywały się na tych podjazdach pojazdy "testowe" z ASB - u mnie pojazd się staczał, na łagodniejszym podjeździe szedł w górę z obrotów minimalnie powyżej wolnych.

Napisano

Stacza się, chyba ze np. włączy się klima i podniosą obroty smile.gif

Napisano

> Mam pytanie odnośnie zachowania auta z tradycyjną automatyczną skrzynią biegów na wzniesieniach.

> zwolnieniu hamulca auto może się stoczyć? Normalnym jest, że przy niewielkim nachyleniu

> Czytając fora znalazłem sprzeczne informacje - sporo osób twierdzi, że auto powinno stać

> niezależnie od nachylenia terenu, ale wiele (posiadacze różnych marek i modeli) że staczanie

> się w takiej sytuacji jest normalne / dopuszczalne.

> Najbardziej interesują mnie doświadczenia osób powożących samochodami z ASB.

Moze, sie stoczyc. Jezdzilem Chryslerem GC z ASB po US i przy malym nachyleniu jak piszesz toczyl sie, przy wiekszym stal a w San Francisco zjezdzal grinser006.gif, trzeba bylo dohamowywac.

Napisano

Stoczy się, to jest bardzo proste będzie stał dopóki siła ciągnąca w dół będzie równa temu pełzaniu do przodu.

Mój stoczył się tylko raz w garażu wielopoziomowym ale tam były naprawdę strome podjazdy.

Napisano

> Przy bardzo dużym nachyleniu, np wjazd do podziemnego garażu, i gdy silnik jest rozgrzany i pracuje

> na niskich obrotach - stacza się. Oczywiście nie w takim stopniu jak manual.

> Na drogach i ulicach nie pamiętam abym był gdzieś by było tak duże nachylenie by się staczał,

> ewentualnie po prostu nie pełznie a stoi.

wszytko potwierdzam ok.gif

Napisano

> Ja tam wole w swoim manualu elektryczny postojowy w trybie miejskim . Przy wzniesieniu wciskasz

> przycisk i stoisz. Jak ruszasz to przy puszczaniu sprzegla reczny (postojowy) sam sie

> odpuszcza. Jak musisz jednak sie zatrzymac to w momencie jezeli auto by ci sie mialo zaczas

> staczac hamulec postojowy sam sie spowrotem wlaczy

subaru mial idealny w swojej prostocie i beazawaryjnosci oraz skutecznosci w 100% mechaniczny hill holder

PressureHoldValve.gif

http://drive2.subaru.com/Spr03_HillHolder.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.