Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy kupować opony letnie ?

Featured Replies

Napisano

kiedy kupić opony letnie - teraz, czy poczekać na marzec - okres wymiany (będzie taniej).

Pozdr

Napisano

> kiedy kupić opony letnie - teraz, czy poczekać na marzec - okres wymiany (będzie taniej).

> Pozdr

od kiedy to w sezonie zakupowym cokolwiek tanieje (pomijając FMCG)? smile.gif

Napisano
  • Autor

> od kiedy to w sezonie zakupowym cokolwiek tanieje (pomijając FMCG)?

Czyli co sprężać się i kupować.

Tylko żebym jeszcze wiedział jakie (tanie i dobre)...

Napisano

> kiedy kupić opony letnie - teraz, czy poczekać na marzec - okres wymiany (będzie taniej).

> Pozdr

nigdy. W naszym klimacie jezdzic na cąłorocznych zlosnik.gif *

*chyba że jezdzisz na narty w góry, mieszkasz w leśnych szuwarach itp - wtedy zwracam honor zlosnik.gif

Napisano

Ja bym kupił teraz .. dopóki wszyscy jeszcze się interesują zimówkami smile.gif

tanie i dobre...

Może średnia półka... mam Uniroyal-ki i jestem zadowolony smile.gif

Napisano

patrząc globalnie to nie wygląda żeby cokolwiek miało stanieć, jak już coś to jeszcze zdrożeje...

Napisano

> Pozdr

Bralbym teraz. W sezonie jak droższe nie bedą , to tańsze raczej też nie.

Napisano

> nigdy. W naszym klimacie jezdzic na cąłorocznych

Własnie też musze kupić opony na lato i zastanawiam sie nad całorocznymi... jeżdzę głównie po mieście, z miasta do miasta... na narty nie jezdze... myslicie, że całoroczne to byłby dobry wybór? zastanawiałem się nad typowymi letnimi bo zimowe mam całkiem dobre, wysoki bieżnik i dobrze sobie radzą. a jakbym kupił całoroczne to juz bym ich nie musiał używać i by leżały całkiem dobre opony... hmm nie weim co teraz wybrać hmm.gif

Napisano

> Własnie też musze kupić opony na lato i zastanawiam sie nad całorocznymi... jeżdzę głównie po

> mieście, z miasta do miasta... na narty nie jezdze... myslicie, że całoroczne to byłby dobry

> wybór? zastanawiałem się nad typowymi letnimi bo zimowe mam całkiem dobre, wysoki bieżnik i

> dobrze sobie radzą. a jakbym kupił całoroczne to juz bym ich nie musiał używać i by leżały

> całkiem dobre opony... hmm nie weim co teraz wybrać

od 5-6 lat jezdze wyłącznie na calorocznych navigatorach - wsadzone w sumie w trzech autach. Zimą auta jezdzą w zasadzie tylko po miescie bez zadnych ekstremalnych wypadów. Zadnych problemów z trakcją itp.

Kilka tygodni temu był nawet test tych opon w motorze czy AŚ. Wypadły bardzo dobrze ok.gif

Ja wiem że zaraz tu przyjdą znawcy co to zeżrą mnie na sniadanie i wysmieją poziom tych czasopism "bo oni wiedzą lepiej" - ale ja mam, używam, nikt mi nie płaci za tę opinię wiec mam to w nosie zlosnik.gif

Napisano

ja też o tym myślałem ale przyszedł ktoś i napisał

1 zimy będą ok

2 zimy będą kiepskie

3 zimy będzie można sie na nich zabić

obecnie moje zimówki maja 3 sezon i pewnie jeszcze 2-3 pojeżdżą...nie ma sensu oszczędzać na bezpieczeństwie zwłaszcza zimą

Napisano

kiedy kupować?

ja odebrałem jakos2 tygodnie temu CONTIPREMIUM smile.gif

a cenki ciągle idą w góre biglaugh.gifclaps.gif

Napisano

opony najlepiej kupić na koniec sezonu letniego (praktyka) a teoretycznie najlepiej kupić zima. jest jednak problem bo zazwyczaj zimą opony letnie są jedynie wirtualną ofertą, jeśli rzeczywiscie trzeba kupić opony to będą one na pewno w wyższej cenie niz w ofercie.

EDIT:

Własnie porównałem cene z przed 2 tygodni w sklepie opony.com dla opon w rozmiarze 225/45/17.

Kilka modeli opon nad ktorymi się zastanawiałem kosztowało średnio ok 450 PLN (oczywiscie były niedostępne) Dziś są już dostępne w ciągu 24h, cena +100 PLN czyli ok 550 PLN/szt

Napisano

Właściwie też miałem polecić całoroczne Navigator 2, ale sam nie wiem, bo nie podoba mi się ich zachowanie na mokrym po przejechaniu około 1,5 sezonu (od czerwca 2010 do teraz). Myślę, że na następną zimę założę na przód zimówki, z tyłu niech sobie jeżdżą całoroczne ok.gif

Napisano

> Ja mam juz drugi komplet Navigatorow 2 i jak bieżnik jest jeszcze taki do 5mm.To bardzo fajna opona

> sezonowa.

Czyli wyjdzie na to, ze jezeli maja spelniac swoja funkcje zima, to trzeba je bedzie wymieniac 2 razy czesciej grinser006.gif

Napisano

> Czyli wyjdzie na to, ze jezeli maja spelniac swoja funkcje zima, to trzeba je bedzie wymieniac 2

> razy czesciej

jeśli nie zmieniasz lato/zima i jeździsz na nich cały sezon to tak czy inaczej będziesz zmieniał 2x częściej niż komplet zimówek ok.gif

Napisano

> jeśli nie zmieniasz lato/zima i jeździsz na nich cały sezon to tak czy inaczej będziesz zmieniał 2x

> częściej niż komplet zimówek

Dokładnie jak kolega napisał,zamiast dwóch kompletów zdzierasz jeden.

Napisano

> Dokładnie jak kolega napisał,zamiast dwóch kompletów zdzierasz jeden.

tylko szybciej czyli gówno a nie oszczędność

Napisano

> Pozdr

Rok temu kupowałem jakoś w tym okresie (styczeń/luty) i były o 15%-20% tańsze niż na początku sezonu.

Ale opony były końcówka grudnia 2010.

Pozdrowienia

Jachu

Napisano

Zimówki o wiele szybciej będą się zdzierać od całorocznych Navigatorów. Sam mam w innym aucie na tyle Navigatory i zdzierają się tak jak letnie a zimowe wystarczy pojeździć pohamować po suchym asfalcie i moment bieżnik leci. Ja już oddzielnych zimówek bym nie kupił do jazdy po mieście .

Napisano

> Ja mam juz drugi komplet Navigatorow 2 i jak bieżnik jest jeszcze taki do 5mm.To bardzo fajna opona

> sezonowa.

Wychodzi więc na to, że ta ich wielosezonowość jest ograniczona przydatnością w zimie i oszczędność z tego żadna...

Napisano

> Zimówki o wiele szybciej będą się zdzierać od całorocznych Navigatorów. Sam mam w innym aucie na

> tyle Navigatory i zdzierają się tak jak letnie a zimowe wystarczy pojeździć pohamować po

> suchym asfalcie i moment bieżnik leci. Ja już oddzielnych zimówek bym nie kupił do jazdy po

> mieście .

miałem czarny samochód i był do niczego w mieście, nie kupię już więcej czarnych samochodów clown.gif

Napisano

> tylko szybciej czyli gówno a nie oszczędność

oszczędza się na wymianach, 2x w roku x 2-4 lata

Napisano

> Pozdr

Najlepiej jest kupować jesienią. Ja dwa lata temu kupowałem letnie toyo (mieszkam w UK i raczej nie używam zimówek) i te same opony w kwietniu były około 30% droższe.

Napisano

> Pozdr

Lepiej w ogóle nie kupować. Kupić uniwersalne i cieszyć się spokojem.

Napisano

> Rok temu kupowałem jakoś w tym okresie (styczeń/luty) i były o 15%-20% tańsze niż na początku

> sezonu.

Ja w ub roku kupowałem opony letnie w okresie wiosennym, czyli tzw. "żniw" gumiarzy i płaciłem za nie 40% taniej niż zapłaciłbym dziś za ten sam model. Więc IMO co miało zdrożeć to już zdrożało, nie ma co kupować wcześniej.

A być może nawet jak na wiosnę gumiarze będą mieli problem ze sprzedażą letnich (bo w końcu jest "kryzys"), to i jakieś "promocje" wejdą...

Napisano

> Własnie też musze kupić opony na lato i zastanawiam sie nad całorocznymi...

Jezeli masz jeszcze zimowe to lepiej kup letnie.

W poprzednim aucie kupiłem całoroczne - Navigator 2, gdyz nie jeździłem na narty

i ogólnie przebiegi roczne były mniejsze niz 10 kkm.

Po 3 latach mogę stwierdzic:

- zimą zachowywały się srednio pewnie,

- latem troche hałasowały

- po przebiegu 25 kkm były juz mocno starte

Teraz jezdze wiecej, zimowe wyjazdy w góry wiec lepiej 2 komplety !

Napisano

> Lepiej w ogóle nie kupować. Kupić uniwersalne i cieszyć się spokojem.

i odstawić auto do garażu grinser006.gif

BTW - opony już tylko drożeją. taniej nie będzie.

Napisano

> i odstawić auto do garażu

> BTW - opony już tylko drożeją. taniej nie będzie.

Ja w tym roku pierwszy raz założyłem uniwersalne i jestem w szoku - jest tak samo. Przez tyle lat jak głupek zmieniałem opony lato/zima crazy.gif - nigdy więcej.

Napisano

> Ja w tym roku pierwszy raz założyłem uniwersalne i jestem w szoku - jest tak samo. Przez tyle lat

> jak głupek zmieniałem opony lato/zima - nigdy więcej.

Przyjedź do mnie, wjedź na pierwszą lepszą przełęcz i wtedy podyskutujemy grinser006.gif

Tak, do miasta i terenów z mała ilością śniegu opona całoroczna może mieć sens ok.gif

Napisano

> Przyjedź do mnie, wjedź na pierwszą lepszą przełęcz i wtedy podyskutujemy

> Tak, do miasta i terenów z mała ilością śniegu opona całoroczna może mieć sens

No właśnie ja nie jeżdżę po przełęczach zlosnik.gif

Zawsze można założyć łańcuchy cool.gif

Napisano

> No właśnie ja nie jeżdżę po przełęczach

Żałuj grinser006.gif

> Zawsze można założyć łańcuchy

Można ale jest mocno uciążliwe, szczególnie gdy warunki się zmieniają co kilka kilometrów,

a tak zazwyczaj właśnie jest.

Napisano

> Ja w tym roku pierwszy raz założyłem uniwersalne i jestem w szoku - jest tak samo. Przez tyle lat

stara zasada głosi - co do wszystkiego to do niczego ok.gif

Napisano

Ja rowniez nie zmieniam, jezdze zimą na typowo letnich skromny.gif ale to w prywatnym aucie ktorym malo jezdze, bo w sluzbowym w ktorym pracuje oczywiscie sa zimowki ok.gif

Napisano

> stara zasada głosi - co do wszystkiego to do niczego

Nie koniecznie ... też tak myślałem, ale zmieniłem zdanie. Do miasta jak znalazł : )

Napisano

> Nie koniecznie ... też tak myślałem, ale zmieniłem zdanie. Do miasta jak znalazł : )

jeśli tylko miasto, to OK. ale to chyba masz kilka aut... smile.gif

Napisano

> jeśli tylko miasto, to OK. ale to chyba masz kilka aut...

Co do wszystkiego to do niczego, dobre do miasta... bo co, za miastem opony nagle przestają się trzymać asfaltu hehe.gif

Napisano

Proponuję teraz - koniec stycznia początek lutego. Ja w zeszłym roku zamówiłem letnie pod koniec stycznia - dostałem opony wyprodukowane na początku stycznia i oszczędziłem względem normalnej ceny w sezonie 200 zł na sztuce. Kolega chciał zakupić identyczne kilka tygodni później i cena już była ponad 100 zł wyższa niz ja płaciłem.

Problemem może być tylko dostępnosć letnich w sklepach (nie wszyscy już je sprowadzają)- zanim gdziekolwiek w necie zamówisz, dzwoń i pytaj czy mają je faktycznie czy tylko umieścili na stronie.

Napisano

> Co do wszystkiego to do niczego, dobre do miasta... bo co, za miastem opony nagle przestają się

> trzymać asfaltu

tak! jest pełen odlot smile.gif

Napisano

> tak! jest pełen odlot

Patrz Pan, półtora roku jeżdżę i jakoś nie odleciałem spineyes.gif

Napisano

Opony letnie najlepiej kupować pod koniec sezonu letniego - wtedy obniżki są największe. Jednak warto również rozglądnąć się pod koniec sezonu zimowego - wtedy również wiele sklepów organizuje sezonowe wyprzedaże i można trafić na naprawdę dobre letnie opony w okazyjnej cenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.