Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojemne, szybkie i ekonomiczne kombi do 8 tys. zł z gazem

Featured Replies

Napisano

Wiem, wiem- takie rzeczy tylko w Erze... Ale tak na poważnie wymagań z księżyca nie mam. Szukam w miarę niezawodnego woła roboczego do 8 tys zł z następującymi właściwościami:

- silnik: czterocylindrowa benzyna 16V z sekwencyjnym gazem, która będzie sobie radzić dobrze na autostradzie i nie palić za dużo (długie przełożenie najwyższego biegu mile widziane)

- karoseria: kombi, ew. VAN, bez rdzy i maksymalnie pojemna po dach licząc od przednich siedzeń (ładowność nie gra roli)

- auto w miarę świeże, czyli w tych pieniądzach pozostaje wyłącznie jakiś ford, opel, francuzy i koreańce

Dopiero zacząłem się nad tym autem zastanawiać i mój pierwszy typ to Renault Laguna I Phase II z silnikiem 1.8 16V lub 2.0 16V. W tej cenie można dostać całkiem przyzwoity egzemplarz. Co oferują inne marki na tle tego Renault? Chętnie rozważyłbym też jakiegoś vana ze względu na równą podłogę po demontażu siedzeń, co byłoby sporym plusem.

Zapraszam do dyskusji smile.gif

Napisano
  • Autor

> W Astrze F można spać po rozłożeniu siedzeń

> 1.6 16V 10l LPG/100km do tego trochę oleju i będzie śmigać jak szalona

Laguna oferuje więcej miejsca, ma lepszy silnik (chyba te 16V Renault nie są jeszcze gorsze niż ten oplowski 1.6?) no i jest klasę wyżej ogólnie rzecz biorąc. Cena praktycznie ta sama, więc Astra odpada smile.gif.

Napisano

Rozważałbym między takimi wozami:

- Opel Astra F/G, gdyby budżet był wyższy o 1-2kpln, to tutaj bardziej skłaniałbym się ku AG,

- Renault Megane/Laguna,

- Peugeot 306/406

Aczkolwiek faworytem wg mnie jest Laguna.

Napisano

> Laguna oferuje więcej miejsca, ma lepszy silnik (chyba te 16V Renault nie są jeszcze gorsze niż ten

> oplowski 1.6?) no i jest klasę wyżej ogólnie rzecz biorąc. Cena praktycznie ta sama, więc

> Astra odpada .

No sory ale za 8 tys. spore auto, nie rdzewieje, mlode, z sekwencja,sporo masz wymagan naprawde takie rzeczy tylko w dawnej Erze.

Vectra B Kombi jesli chodzi o rdze jak to opel roznie to bywa. Auto przestronne, pojemne silniki do wyboru do koloru sam ma 1,6 16V mi w zupelnosci wystarcza ale jesli ma byc nieco szybsze i sluzyc jako tzw. wol roboczy z pelnym garbem co najmniej 1,8-2,0.

I przemawia za nim jedno NIEMIEC, za 8 tys nie oczekuj rewelacji, to tylko auto uzywane zawsze moze cos pasc nawet wjezdzajac do garazu zaraz po zakupie, wiec napewno nie jeden mechanik sie nim zajmie o ile nie Ty sam, ogrom w wyborze czesci tanie - drogie, zamienniki-oryginaly lepsze-gorsze, uzywane-nowe, sterta tego do wyboru do koloru

wiec jak dla mnie za 8tys na wszelki wypadek kazdy jeden francuz odpada

Napisano

z tego opisu wyłania mi sie tylko jedno autko Renault Laguna I 16V z końcówki produkcji. Osobiscie ujeżdzam ten karawan i jestem z niego bardzo zadowolony, silnik nie sprawia żadnych problemów, no moze poza silniczkiem krokowym, który wymieniłem zlosnik.gif. Także sekwencja LPG nie sprawia żadnych problemów. Jedynie do czego mołgbym sie doczepic i doczepię się to niektore plastiki, które poprostu trzeszczą (zwłaszcza tej zimy). Na dniach zjeżdżam do PL i bede te autko eksploatował w Austrii.

Napisano

> No sory ale za 8 tys. spore auto, nie rdzewieje, mlode, z sekwencja,sporo masz wymagan naprawde

> takie rzeczy tylko w dawnej Erze.

I ewentualnie w Renault.

Tak jak już tu napisano Laguna I ph II z silnikiem 1,8 16v będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.

Napisano
  • Autor

> Fiat Marea 1,6 16 V 2002 r.

Ona też mi przeszła przez myśl, ale Renault jest chyba jednak lepiej wykonany, z lepszą blachą i - co dla mnie również ważne- bezpieczniejszy.

Napisano

> Ona też mi przeszła przez myśl, ale Renault jest chyba jednak lepiej wykonany, z lepszą blachą i -

> co dla mnie również ważne- bezpieczniejszy.

to ogolnie rzecz biorac po co zadajesz pytanie skoro masz juz z gory ustalone nastawienie na auto i dokazdego innego jestes nastawiony anty, nic tylko szukac i kupowac Lagune i jezdzic oby jak najdluzej smile.gif

Napisano
  • Autor

> to ogolnie rzecz biorac po co zadajesz pytanie skoro masz juz z gory ustalone nastawienie na auto i

> dokazdego innego jestes nastawiony anty, nic tylko szukac i kupowac Lagune i jezdzic oby jak

> najdluzej

Nad tym autem zastanawiam się raptem od wczoraj, więc nie wykluczam, że jeszcze znajdę dla Laguny konkurencję. Póki co z wymienionych autek najbardziej mi ona odpowiada. Nikt jeszcze żadnego koreańczyka nie wymienił np. Może tutaj znajdzie się coś odpowiedniego? Nad Tacumą się np. zastanawiam, ale bardzo mało tego na rynku i wszystko świeżo posprowadzane i bez LPG.

Napisano

> Wiem, wiem- takie rzeczy tylko w Erze... Ale tak na poważnie wymagań z księżyca nie mam. Szukam w

> miarę niezawodnego woła roboczego do 8 tys zł z następującymi właściwościami:

> - silnik: czterocylindrowa benzyna 16V z sekwencyjnym gazem, która będzie sobie radzić dobrze na

> autostradzie i nie palić za dużo (długie przełożenie najwyższego biegu mile widziane)

> - karoseria: kombi, ew. VAN, bez rdzy i maksymalnie pojemna po dach licząc od przednich siedzeń

> (ładowność nie gra roli)

> - auto w miarę świeże, czyli w tych pieniądzach pozostaje wyłącznie jakiś ford, opel, francuzy i

> koreańce

> Dopiero zacząłem się nad tym autem zastanawiać i mój pierwszy typ to Renault Laguna I Phase II z

> silnikiem 1.8 16V lub 2.0 16V. W tej cenie można dostać całkiem przyzwoity egzemplarz. Co

> oferują inne marki na tle tego Renault? Chętnie rozważyłbym też jakiegoś vana ze względu na

> równą podłogę po demontażu siedzeń, co byłoby sporym plusem.

> Zapraszam do dyskusji

Kia Rio

MITSUBISHI Space Star

???

Napisano

Vectra B nie umywa się do astry F pod względem pojemności bagażnika, przestrzeni bagażowej, ich ustawności, osiągów, kosztów eksploatacji.

Jeśli chodzi o P406 to "przestrzeń bagażowa" jest na prawdę spora ale pochylona szyba i zaokrąglone wnętrze nie sprzyjają wożeniu objętościowych rzeczy. Woziłem trochę pudeł Astrą F i P406 i mimo chyba ponad 200l większej "ładowni" w pugu, do astry wchodziło więcej kartów oink.gif Chociaż nie miałem styczności z LI kombi to wydaje się, że przy porównywalnej do P406 pojemności może być bardziej ustawna (przy całym braku szacunku dla tej marki grinser006.gif )

Napisano

> Szukam w miarę niezawodnego woła roboczego do 8 tys zł z następującymi właściwościami:

> - silnik: (...) będzie sobie radzić dobrze na autostradzie i nie palić za dużo (...)

> - karoseria: kombi, (...)

bmw e34 touring

> - auto w miarę świeże,

za 8 k zł nawet Panda van będzie struclem.

Napisano

Pomyśl o Toyocie Carinie. Spełnia wszystkie te wymagania aż nadto. Tylko że rocznik to od 93-97. Co akurat nie jest w przypadku tego samochodu problemem. Całe jest ocynkowane. W standardzie masz klime, ABS, wspomaganie i elektrykę

Napisano

> Dopiero zacząłem się nad tym autem zastanawiać i mój pierwszy typ to Renault Laguna I Phase II z

> silnikiem 1.8 16V lub 2.0 16V. W tej cenie można dostać całkiem przyzwoity egzemplarz.

I nic lepszego nie znajdziesz ok.gif omijaj Megankę w ver. Scenic jeżeli to ma być szybkie i zwinne, ten vanik jest nader udany ale kołysze się na zakrętach i wymaga min. 2.0 do naprawdę sprawnego przemieszczania się. Lalka Kombi z 1.8 lub 2.0 będzie idealna, sam kiedyś chciałem to kupić

Napisano
ACCORD kombi powinien się nadawać. Może już nie najmłodszy ale podejrzewam, że jeszcze najbardziej niezawodny.
Napisano

> bmw e34 touring

drogie w utrzymaniu może się okazać. Może, nie musi. No i żeby jakoś jechało musi mieć spory piec. A to już będzie wciągać 15l/100

> za 8 k zł nawet Panda van będzie struclem.

Swoją pandę van sprzedałem za 4,5tys. To nie był sztrucel.

Napisano

> Palio weekend w nowej budzie czyli po 2002r

> z silnikiem 1,2 16V lub 1,6 16V

to jest malutkie.

kolega celuje półkę albo nawet 2 półki wyżej.

Napisano

astrę mi odradzali. lepsza megane kombi podobno.

Ale skoro chcesz jeszcze większe to może rzeczywiści laguna nie będzie zła.

Napisano

> Laguna oferuje więcej miejsca, ma lepszy silnik (chyba te 16V Renault nie są jeszcze gorsze niż ten

> oplowski 1.6?) no i jest klasę wyżej ogólnie rzecz biorąc. Cena praktycznie ta sama, więc

> Astra odpada .

W takim razie Lancia Lybra deklasuje wszystkich rywali lizak.gif

Napisano

Brzydal, ale funkcjonalny - Chevrolet Rezzo/Daewoo Tacuma

Napisano

Primere P11 2,0 benzyna wink.gif

Napisano
  • Autor

> Espace 3.

To największy konkurent Laguny. Muszę dobrze wykalkulować, czy się w Lagunie pomieszczę. Jak nie, to uderzam chyba w Espace, chociaż jazda tym to udręka będzie zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Primere P11 2,0 benzyna

Mniejsza od Laguny i do bólu nudna, ale też nad nią się zastanowię ok.gif

Poza tym:

- Lybra- nie widzę jej w roli, którą chciałbym jej powierzyć (mała, jasne wnętrze)

- Carina i Accord w tych pieniądzach będą dużo bardziej zajeżdzone od Laguny

- Palio Weekend- w sumie nie takie złe to auto i całkiem pakowne, ale znaleźć 1.6 z niedawno założoną sekwencją graniczy z cudem

Napisano

może galant kombii spełni twoje oczekiwania. Dla mnie na pewno jest ciekawszy od L1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.