Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kluczyk do auta z allegro

Featured Replies

Napisano

Mam ja sobie auto z jednym kluczykiem. Chcę mieć drugi, chociażby dla bezpieczeństwa. Podjechałem do dwóch mechesów w Krakowie, obaj przedstawili identyczną ofertę (+/- 10 zł):

- dorobienie kluczyka z osobnym (dodatkowym) pilotem do cz - 200 zł

- dorobienie kluczyka z wbudowanym pilotem do cz - 400 !!!

Drogo, ale co zrobić?

Wchodzę na allegro i znajduję aukcję -> KLUCZYK SCYZORYK OBUDOWA AUDI. Pytam sprzedawcę mailowo czy wystarczy dorobić grot (120 zł w najbliższym punkcie) i tyle. Sprzedający odpowiada:

Quote:

Po przełożeniu jedyne co może się stać to rozkodowanie pilota. W takim wypadku podeślę Panu procedurę kodowania pilota we własnym zakresie bez użycia serwisu.

Czyli co - lekko oszczędzę 220 zł czy jest gdzieś haczyk? icon_rolleyes.gif

Napisano

To zależy od modelu samochodu. Np. do pojazdu córki kupiłem kluczyk, ale jedyną metodą na nauczenie samochodu żeby go rozpoznawał była wycieczka do serwisu i zapłacenie sporej kwoty. Gdyby miała o rok starszy samochód, to nauczenie kluczyka wymagało przełączenia kilka razy stacyjki, naciśnięcia jakiegoś tam guzika i tyle - procedura jest w internecie. Ale od modelu 2009 GM zdecydował że tylko przez komputer serwisowy się da.

Napisano

nie ma haczyka

ja kupilem scyzoryk do mojego auta(z chin), wszystko przelozylem bez problemu (plytke i immo)- nawet pasowalo

zonk byl tylko jeden - grot byl za gruby i slusarz musial go troche podpilowac

Napisano

> Mam ja sobie auto z jednym kluczykiem. Chcę mieć drugi, chociażby dla bezpieczeństwa. Podjechałem

> do dwóch mechesów w Krakowie, obaj przedstawili identyczną ofertę (+/- 10 zł):

> - dorobienie kluczyka z osobnym (dodatkowym) pilotem do cz - 200 zł

> - dorobienie kluczyka z wbudowanym pilotem do cz - 400 !!! zł

> Drogo, ale co zrobić?

> Wchodzę na allegro i znajduję aukcję -

> Quote:

> Po przełożeniu jedyne co może się stać to rozkodowanie pilota. W takim wypadku podeślę Panu

> procedurę kodowania pilota we własnym zakresie bez użycia serwisu.

> Czyli co - lekko oszczędzę 220 zł czy jest gdzieś haczyk?

Dorabialem taki kluczyk, tzn VW ale jest identyczny jak Audi przeciez.

Gosc najpierw zrobil mi grot, a potem go kodowal. Ale robil to przez podpiecie laptopa do auta i jakims specjalnym oprogramowaniem. Wiec nie wiem czy sam sobie poradzisz.

Kosztowalo mnie to (kluczyk oryginal jak z tej aukcji) 300zł całość.

Obecnie szukam mozliwosci dorobienia kluczyka do mojego drugiego auta (Nissan) i mi wszedzie mowia ok.700zł sick.gif

ps. 4 lata temu dorabialem kluczyk do Vectry B - 400zł w ASO (akurat tak wyszlo ze w ASO).

ps.2. wszystkie kluczyki jakie dorabiam to oczywiscie oryginaly, zadne "podobne z dodatkowym pilotem" nie wchodza u mnie w gre, wole zaplacic wiecej i miec kluczyk jak oryginal ok.gif

Napisano

To podepnę się do tematu. Kiedyś byłem zmuszony wymienić stacyjkę (musiałoa być wykonana szybko i "w polu" ) z tego powodu miałem odzielny kluczyk do odpalania i odzielny pilot z kluczem(scyzoryk) do drzwi. Gdzieś zgubiłem kucz do drzwi pozostał tylko pilot.

Czy teraz można jakoś zrobić aby kluczyk od stacyjki pasował też do drzwi????

Napisano

Masz jeden kluczyk. Przekładasz bebechy do drugiego. Dalej masz jeden kluczyk. old.gif

Czy coś źle przeczytałem?

Napisano

Quote:

Nowa obudowa kluczyka tzw. scyzoryk, 3 przyciskowa na dwie baterie + czysty grot

Wystarczy przełożyć elektronikę oraz transponder ze starego pilota i gotowe! (PASUJE IDEALNIE POD ORYGINALNĄ ELEKTRONIKĘ!)

To jest goła obudowa bez elektroniki i w Twojej sytuacji nic zupełnie nie da.

Jak chcesz kombinować to poszukaj kompletnego kluczyka używki, zmień grot i zakoduj do kompa.

Napisano

> To podepnę się do tematu. Kiedyś byłem zmuszony wymienić stacyjkę (musiałoa być wykonana szybko i

> "w polu" ) z tego powodu miałem odzielny kluczyk do odpalania i odzielny pilot z

> kluczem(scyzoryk) do drzwi. Gdzieś zgubiłem kucz do drzwi pozostał tylko pilot.

> Czy teraz można jakoś zrobić aby kluczyk od stacyjki pasował też do drzwi????

Tak .

Musiał byś - podjechać ,wymontować ,przesłać itd zamki drzwi oraz kluczyk odpowiedniemu fachmanowi .

Napisano

Tak jak koledzy piszą. Na allegro bardzo dużo ludzi sprzedaje same obudowy (co zazwyczaj dopisane jest gdzieś drobnym drukiem).

Musisz jeszcze sprawdzić czy będziesz w stanie sam tego pilota i immobilizer zakodować. W Fordzie potrzeba dwóch już zakodowanych kluczyków.

Ja do Foki chciałem mieć drugiego pilota (miałem dwa oryginalne kluczyki, ale tylko jeden z pilotem). W Krakowie fachman chciał za kompletną usługę 350-400PLN

Miesiąc polowałem na allegro klupiłem używkę pilota za 55PLN, do tego oryginalny surowy grot 30PLN i kolejne 30PLN za docięcie. Kodowanie samemu (bo miałem oryginalne klucze inaczej niestety bez kompa się w Fordzie nie da).

Napisano

> Obecnie szukam mozliwosci dorobienia kluczyka do mojego drugiego auta (Nissan) i mi wszedzie mowia

> ok.700zł

kupujesz surowy klucz na e-bayu za 150 zl,dorabianie z programowaniem czipa-200-250 zl[w zaleznosci od transpondera],pilot programujesz sam-0zl.razem 350-450zl.

Napisano

> Mam ja sobie auto z jednym kluczykiem. Chcę mieć drugi, chociażby dla bezpieczeństwa. Podjechałem

> do dwóch mechesów w Krakowie, obaj przedstawili identyczną ofertę (+/- 10 zł):

> - dorobienie kluczyka z osobnym (dodatkowym) pilotem do cz - 200 zł

> - dorobienie kluczyka z wbudowanym pilotem do cz - 400 !!! zł

> Drogo, ale co zrobić?

> Wchodzę na allegro i znajduję aukcję -

> Quote:

> Po przełożeniu jedyne co może się stać to rozkodowanie pilota. W takim wypadku podeślę Panu

> procedurę kodowania pilota we własnym zakresie bez użycia serwisu.

Jeśli masz 2 kluczyki i jeden zużyty, to kupujesz obudowę z grotem, przekładasz elektronikę, docinasz grot i masz nowy kluczyk. Ja tak zrobiłem do Yarisa.

Jeśli masz tylko jeden kluczyk, to musisz kupic kompletny z elektroniką i zakodować do swojego auta lub sklonować ten co masz. Wtedy koszt wyższy.

Napisano

Napisz dokładnie jakie auto (rozumiem że coś z VAG). Na 100% potrzebujesz obudowę+elektronikę do pilota (sprawdź częstotliwość)+pastylkę od immo. W zależności jaka wersja immo w samochodzie albo musi być nówka sztuka ~20zł lub może być używka. Później dokodowanie pilota od c.z. i transpondera do immo i docięcie grota. Procedura dopisania pilota i immo to jakieś 5 min z kompem i piciem piwa. Ale wszystko zależy jaki samochód i z którego roku.

Napisano
  • Autor

> zadne "podobne z dodatkowym

> pilotem" nie wchodza u mnie w gre, wole zaplacic wiecej i miec kluczyk jak oryginal

Spoko, tylko, że 400 zł to 5% wartości tego złomu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Masz jeden kluczyk. Przekładasz bebechy do drugiego. Dalej masz jeden kluczyk.

> Czy coś źle przeczytałem?

Tak. Ponieważ do tego allegrowego chcę dorobić grot. W ten sposób mam jeden kluczyk kompletny a drugi awaryjny.

Napisano
  • Autor

> Tak jak koledzy piszą. Na allegro bardzo dużo ludzi sprzedaje same obudowy (co zazwyczaj dopisane

> jest gdzieś drobnym drukiem).

> Musisz jeszcze sprawdzić czy będziesz w stanie sam tego pilota i immobilizer zakodować. W Fordzie

> potrzeba dwóch już zakodowanych kluczyków.

No właśnie to kodowanie mi nie daje spokoju. O jakim kodowaniu tu mowa - o kodowaniu pilota do CZ czy o coś innego?

Mam dwa kluczyki do forda, oba otwierają auto, ale jeden (od "zawsze") nie otworzy zdalnie drzwi. Próbowałem go zaprogramować wg instrukcji z netu, ale nie dało rady.

Wypada dodać, że obecny kluczyk do audi, o którym mowa w tym wątku, też nie otwiera zdalnie drzwi. Bateria jest dobra, pilot emituje sygnał, ale jest z tym jakiś problem. Fachman, który proponował 400 zł za dorobienie i programowanie próbował to uruchomić, wsadzał kluczyk do zamka, przekręcał i próbował naciskać guzik w pilocie. Nic to nie dało, więc stwierdził, że uda się dopiero, jeśli drugi kluczyk będzie w stacyjce. Więc wykombinowałem sobie, że uda się to zaprogramować, gdy dorobię drugi grot w kluczyku z allegro. Być może się mylę, ale właśnie dlatego tu piszę, aby się upewnić zlosnik.gif

> Ja do Foki chciałem mieć drugiego pilota (miałem dwa oryginalne kluczyki, ale tylko jeden z

> pilotem). W Krakowie fachman chciał za kompletną usługę 350-400PLN

> Miesiąc polowałem na allegro klupiłem używkę pilota za 55PLN, do tego oryginalny surowy grot 30PLN

> i kolejne 30PLN za docięcie. Kodowanie samemu (bo miałem oryginalne klucze inaczej niestety

> bez kompa się w Fordzie nie da).

Napisano

> Tak. Ponieważ do tego allegrowego chcę dorobić grot. W ten sposób mam jeden kluczyk kompletny a

> drugi awaryjny.

Co Ci z awaryjnego?

No dobra otworzysz moze drzwi, ale bez immo nie odpalisz auta (chyba, ze tam nie ma immo) hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> Napisz dokładnie jakie auto (rozumiem że coś z VAG).

a3 8l 1997

> Na 100% potrzebujesz obudowę+elektronikę do

> pilota (sprawdź częstotliwość)+pastylkę od immo.

Czyli sprzedający z aukcji z linka mnie kłamie? icon_rolleyes.gif

> W zależności jaka wersja immo w samochodzie

> albo musi być nówka sztuka ~20zł lub może być używka. Później dokodowanie pilota od c.z. i

> transpondera do immo i docięcie grota. Procedura dopisania pilota i immo to jakieś 5 min z

> kompem i piciem piwa. Ale wszystko zależy jaki samochód i z którego roku.

Rozwiniesz temat? Mam dostęp do kompa z oprogramowaniem do tego auta. Dam radę?

Napisano
  • Autor

> Co Ci z awaryjnego?

> No dobra otworzysz moze drzwi, ale bez immo nie odpalisz auta (chyba, ze tam nie ma immo) .

Jest immo. Otwarcie drzwi też dobre zlosnik.gif

Da się dorobić immo?

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz tylko jeden kluczyk, to musisz kupic kompletny z elektroniką i zakodować do swojego auta

> lub sklonować ten co masz. Wtedy koszt wyższy.

Mkay. Czyli tanim kosztem nie da rady. Szkoda.

Napisano

Jeżeli chcesz to zrobić jak najtaniej to kup uzywany scyzoryk z elektroniką i potem dokup TO wytnij grot i przełóż immo.

Co do kosztu jakoś wysoko Ci to wycenili. Mi grot docięli za 40 zł.

Potem tylko programowanie kluczyka do centralnego.

Ja w skodzie załatwiłem sobie samego pilota i potem kupiłem to co w aukcji.

Kupując pilota pamiętaj żebyś dobrał dobrą częstotliwość do Twojego modułu komfortu.

Napisano

> a3 8l 1997

> Czyli sprzedający z aukcji z linka mnie kłamie?

wszystko prawda, pisze, że trzeba dociąć grot, włożyć elektronikę od pilota i transponder.

> Rozwiniesz temat? Mam dostęp do kompa z oprogramowaniem do tego auta. Dam radę?

Dasz radę:

najpierw musisz ustalić, którą generację immo masz: lakturka

następnie dokodować pilota:

tutaj

Na forach jest wszystko opisane trochę samozaparcia i dasz radę.

Na pewno taniej niż u majstra.

Pozdrawiam

Napisano

> No właśnie to kodowanie mi nie daje spokoju. O jakim kodowaniu tu mowa - o kodowaniu pilota do CZ

> czy o coś innego?

W zasadzie o dwa kodowania.

- immobilizer

- pilot do sterowania centralnym zamkiem

> Mam dwa kluczyki do forda, oba otwierają auto, ale jeden (od "zawsze") nie otworzy zdalnie drzwi.

A samochód uruchamia?

Jeśli tak to immobilizer jest zakodowany, a problem jest tylko z samym pilotem. To pilot-jajko? Może to też jakiś dokupywany i się częstotliwości nie zgadzają? Albo po prostu sam pilot zdechł (wysiadła elektronika albo mikroprzełączniku).

Otwórz oba i sprawdź.

A przy okazji. Instrukcja na tym forum jest niepełna. Jak cztery razy włączysz zapłon to wykasowywuje z centralnego zamka wszystkie piloty. Teraz w przeciągu kilku sekund musisz nacisnąć dowolny przycisk na KAŻDYM pilocie który chcesz dodać (w twoim wypadku dwóch).

Tutaj masz oficjalną instrukcje do Mondeo. Strona 62 (64 PDFa) to kodowanie pilotów, a 66 (68 PDFa) to kodowanie immobilizera.

> Wypada dodać, że obecny kluczyk do audi, o którym mowa w tym wątku, też nie otwiera zdalnie drzwi.

Najlepiej przejrzeć fora VAGa i poczytać smile.gif Dla Forda sprawa była o tyle prosta, że te informacje są podane oficjalnie w instrukcji.

Napisano

Ja mam taki kluczyk z allegro do swojego Punto.

W oryginalnym kluczyku pękła gumka na przycisku.

Do tego kluczyka z allegro wystarczyło przełożyć bebechy z tego oryginalnego kluczyka. Tam była mała płytka z guziczkiem, bateryjką i pluskwą do immo wink.gif Oczywiście grot klucza do ślusarza, ale to najmniejszy problem.

Niestety te kluczyki z allegro są gorszej jakości od tych oryginalnych. Plastik jest taki badziewny, a dwie połówki plastiku średnio ze sobą pasują.

Jeśli jest taka różnica w stosunku do oryginału Fiata, to zakładam że w stosunku do kluczyka od Audi jest przepaść wink.gif

Napisano

> Mkay. Czyli tanim kosztem nie da rady. Szkoda.

A pytałeś w ASO? Bo do mojego Subaru pilot kosztuje bodajże 230 zł.

Napisano

Do zaprogramowania kluczyka potrzebny jest oprócz odpowiedniego sprzętu także kod PIN do immo. Również transponder w "nowym kluczyku" MUSI byc odpowiedni. Pilot (jego nr musi także odpowiadać twojemu).

Przy spełnieniu powyzszych, wszystkich warunków masz dużą szansę na dodatkowy klucz do twojego auta wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.