Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat Ibiza vs Alfa 147

Featured Replies

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

Alfa.

Bo Alfy nie miałem, ale Ibizę z kufrem czyli Cordobę miałem.

W wersji z silnikiem 1,4 75KM było wolno i głośno, i wcale nie oszczędnie; a trzycylindrowy 1,2 zpewni pewnie jeszcze głębsze doznania grinser006.gif

Betonowe, przepraszam "sportowe" zawieszenie znakomicie informowało po czym się jedzie, za to nie poprawiało trakcji samochodu (podsterowność była przerażająca).

Dodatkowo przebieg 30 tys. km. w Ibizie dotyczy samego silnika, który został wymieniony - więc hehe.gif

Aczkolwiek jedno muszę napisać o Seacie - oprócz rzeczy które sie standardowo psują w tym modelu - wycieraczki i czujnik stopu nie naraził mnie na poważne koszty serwisowe.

Napisano
  • Autor

> zalezy czym kupujesz sercem czy rozumem

On chce tylko kupić auto czyli chyba rozumem.

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

ibize z 1.2 to tak jak byś kupił CC z 700 :D

Jak nie przepadam za dizlami tak jednak to starcie wygrywa alfa smile.gif

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

Chyba obydwa są do ominięcia szerokim łukiem.

Ibiza ma nowy silnik, zderzak przedni nie jest w tym samym odcieniu co tylny. Może wymiana silnika odbyła się z całym przodem zlosnik.gif

Alfa w opisie ma adnotację, że pierwszy właściciel ale w kraju. Ile to ma przejechane w kraju pochodzenia tego nie wie nikt. 'W kraju' bezwypadkowe a co wcześniej?

Napisano

> Chyba obydwa są do ominięcia szerokim łukiem.

> Ibiza ma nowy silnik, zderzak przedni nie jest w tym samym odcieniu co tylny.

Ale z tego co widac to i tylni zderzak jakos nie jest spasowany, zwlaszcza od strony pasazera....

Napisano

> Ale z tego co widac to i tylni zderzak jakos nie jest spasowany, zwlaszcza od strony pasazera....

Panowie, to ponad 6-letni samochód... Że zderzak miał malowany to chyba żaden dramat.

Gorzej jeśli tylko zderzak ma oryginalny lakier, a reszta była malowana - ale to takie wróżenie z obrazków wink.gif

Tak czy inaczej nie kupiłbym tego auta z silnikiem 1,2.

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

Alfa

Napisano

Maielm ibize 9lat od nowosci. Zrobilem jakies 120tys. Tak jak wspomnial inny kolega, 6l ma problemy z wycieraczkami i czujnikiem stopu. Dodatkowo w 1.4 padaly cewki ale to samemu mozna wymieniac. Moim zdaniem 1.4 to minimum do sprawnej jazdy.

Napisano

> 6l ma problemy z wycieraczkami i czujnikiem stopu. Dodatkowo w 1.4 padaly cewki ale to samemu mozna wymieniac.

A nieczynne zimą klamki?

mar00ha

Napisano

> A nieczynne zimą klamki?

> mar00ha

Never heard.

I przez jedna zime parkowalem pod chmurka. Ale samochod mialem serwisowany w dobrym ASO gdzie przy przegladach robiono kilka nieistotnych rzeczy - np smarowanie zawiasow dzwi oraz zamkow.

Napisano

> Never heard.

> I przez jedna zime parkowalem pod chmurka. Ale samochod ialem serwisowany w ASO gdsie przy

> przegladach robiono kilka nieistotnych rzeczy - np smarowanie zawiasow dzwi oraz zamkow.

Mój ojciec, wkurzony zamarzającymi zamkami w Cordobie, sprzedał ją i powiedział, że nigdy więcej Seata. zlosnik.gif

A parkował tylko w garażu. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Mój ojciec, wkurzony zamarzającymi zamkami w Cordobie, sprzedał ją i powiedział, że nigdy więcej

> Seata.

> A parkował tylko w garażu.

> mar00ha

Wot peszek. Mialem centralny zamek wiec nie uzywalem otwierania kluczykiem, a klamki dzialaly. Za to klopotem w 1,4 byly zamarzajace odmy, co rowniez mnie nigdy nie spotkalo.

Niestety jakosc wykonania wnetrza byla slabsza niz np. w VW Polo.

Tapicerke siedzenia kierowcy wymieniano mi na gwarancji.

Nie lubilem tego samochodu, ale dzialal i jezdzil.

Napisano

Z tych dwóch to tylko Alfa

Napisano

Nigdy nie doświadczyłem. Wprawdzie mam garaż, ale czasami stała pod chmurką i nie miałem takich problemów.

Zresztą... Jak dobrze pamiętam miałeś fabie, spotkałeś się z takim przypadkiem?

Napisano

> Mój ojciec, wkurzony zamarzającymi zamkami w Cordobie, sprzedał ją i powiedział, że nigdy więcej

> Seata.

> A parkował tylko w garażu.

> mar00ha

Może dlatego, że w garażu stał grinser006.gif, moja cordoba 6L przez 2 zimy u mnie nigdy nie zabroniła dostępu do środka alien.gif

Napisano

> mar00ha

model poprzedni i jeszcze jeden wstecz, ale temat do opanowania, been there, done that zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

tylko alfa serce.gif

miałem identyczną tylko 1,6 TS 120KM, sąsiad tego samego czasu miał właśnie ibize 1,9 130KM, oboje mieliśmy takie samo zdanie, alfa była znacznie lepsza od ibizy. Zresztą pokonywanie zakrętów alfą to było coś niesamowitego...

Napisano

Jak seata, to z innym normalnym silnikiem, bo z tym bedziesz sie na trasie męczył.Jak nie masz uprzedzeń do marki, to bierz alfe ok.gif

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

znasz to hasło reklamowe: hiszpańska precyzja, niemiecki temperament i chińskie wykonanie

to jest w 100% o seacie pod czym się podpisze

choć o tym czemu właściciele alf nie mówią sobie dzień dobry też słyszałem hehe.gif

ale chyba bym brał alfe albo poszukał sprawdzonego fiata skromny.gif

Napisano

> nie porównuje się "rzemiosła" ze "sztuką"

Oby dwa projektowal de'Silva...

Tak w ogole to porownujemy auta z dwoch segmentow. Silnik alfy mocniejszy..

Nie mialem stycznosci z alfa ale ibiza naprawde fajnie jezdzi w zakretach.

Napisano

> Oby dwa projektowal de'Silva...

dokładnie ok.gif ale bardziej mi chodziło o emocje jakie te auto wywierają...

> Tak w ogole to porownujemy auta z dwoch segmentow. Silnik alfy mocniejszy..

> Nie mialem stycznosci z alfa ale ibiza naprawde fajnie jezdzi w zakretach.

uwierz mi że alfa o niebo lepiej grinser006.gif

Napisano

> dokładnie ale bardziej mi chodziło o emocje jakie te auto wywierają...

> uwierz mi że alfa o niebo lepiej

Czy moglibyście przestać pisać o emocjach w kontekście i nawiązaniu do 'Alfy w dieslu' zlosnik.gif

Tak jak ktoś wspomniał - betonowe zawieszenie w Seacie - zapewni więcej wrażeń niż 115-konny jtd,

Moim zdaniem, najlepszym wyborem będzie ...Fiat Stilo.

Cenowo/rocznik/dostępność będzie zbliżona do powyższych.

Wyposażenie/materiały/gabaryty - zdecydowanie na plus (piszę o wersji z kubełkami, chłodzonym schowkiem, etc.)

Nadwozie 3d wygląda -moim zdaniem- zdecydowanie lepiej niż w Seacie i Alfie

Prowadzenie (wersja 3d) o niebo lepsze - chociaż, z ciężkim silnikiem 1.8, przód trochę nurkuje przy hamowaniu.

Napisano

> Nie mialem stycznosci z alfa ale ibiza naprawde fajnie jezdzi w zakretach.

Nie wiem czy zawieszenie Ibizy różni się jakoś od Cordoby, ale mimo twardego zawieszenia Cordoba zachowywała sie fatalnie w zakrętach - najpierw była potężna podsterowność, przy trocę gorszej przyczepności można było się nieźle zdziwić, a czasami samochód przypominał sobie że ma jeszcze duży ciężki kufer i po opanowaniu podsterowności zaczynał zamiatać tyłem.

Tragedia.

Moze w krótkiej Ibizie wyglada to lepiej.

Na szczęście silnik 1,2 zapewne nie pozwoli rozpędzić samochodu do prędkości sprawiającej problemy z wchodzeniem w zakręty grinser006.gif

Przy 1,4 włączenie klimy przypominało wyrzucenie kotwicy grinser006.gif

EDIT: ta Ibiza byłaby akceptowalna z silnikiem minimum 1,4 jako auto do codziennego dojeżdżania do pracy...

Tym egzemplarzem IMHO nie warto się interesować.

Napisano

> Moim zdaniem, najlepszym wyborem będzie ...Fiat Stilo.

O tym, że jest to król rankingów na najbardziej awaryjne auto europy nie wspomniałeś.

Coraz częściej obserwuję na AK polecanie tego wyrobu i pojąć tego nie mogę. Sam Fiat się tej wtopy wstydzi, a użytkownicy AK polecają ....

Napisano

Alfa!

Sam kiedyś szukałem takiej, ale M-Jet 140 KM.

Nie znalazłem i poszłem w to co mam w podpisie wink.gif

1,2 to jest dobre do lekkiego Seja.

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

Quote:

AUTO ŚWIEŻO PRZYWIEZIONE Z ZACHODNICH NIEMIEC

A są jeszcze Niemcy wschodnie?

Napisano

> O tym, że jest to król rankingów na najbardziej awaryjne auto europy nie wspomniałeś.

> Coraz częściej obserwuję na AK polecanie tego wyrobu i pojąć tego nie mogę. Sam Fiat się tej wtopy

> wstydzi, a użytkownicy AK polecają ....

być może są zadowoleni. Rok temu kupiłem Stilo z 2004 roku dla żony. Też się nasłuchałem, że codziennie będę kasował błędy i siedział z nim w serwisie. Tymczasem samochód po prostu jeździ. Fakt, że nie dużo, bo przez ten niecały rok przejechał z 7 tys. km, ale normalnie jeździ, zapala, wyświetla "check OK", nie wyświetla żadnych błędów. I tyle. Jedyną awarią, była cieknąca chłodnica w ostatnie mrozy. Mechanik stwierdził, że to może być od stłuczki, którą to auto kilka lat temu przeszło. Chłodnica wymieniona i dalej jeździ. A łatwo nie ma. Sporo bardzo krótkich tras i styl prowadzenia mojej żony hehe.gif

Też mogę z czystym sumieniem polecać ten samochód, bo dlaczego nie? Acha, może dlatego, że żarówki h7 się masakrycznie często przepalają hmm.gif

Napisano

> może dlatego, że żarówki

> h7 się masakrycznie często przepalają

To chyba ogólnie cecha h7, bo w znanej mi Astrze 2 padają jak muchy, z kolei dłuższy czas mam auta z h1 i przepalenie żarówki to incydent raz na 2 lata

Napisano

> To chyba ogólnie cecha h7, bo w znanej mi Astrze 2 padają jak muchy, z kolei dłuższy czas mam auta

> z h1 i przepalenie żarówki to incydent raz na 2 lata

h7 ogólnie przepalają się częściej, ale aż tak często jak w stilo, to nie jest normalne. Jedna wytrzymała z 5 tys. km, druga z 1 tys. dłużej. Pewnie to też trochę od tych którkich odcinków (żona dojeżdża 1.5 km z domu na dworzec kolejowy) i częstego włączania

Napisano

> Quote:

> AUTO ŚWIEŻO PRZYWIEZIONE Z ZACHODNICH NIEMIEC

> A są jeszcze Niemcy wschodnie?

Dowiedziałem się od jednego kolegi z AK, że lepiej kupować auta z zachodnich Niemiec niż ze wschodnich.

A nawet w zachodnich, lepiej brać z landów z kodem pocztowym zaczynającym się chyba od "7" (tutaj głowy nie dam). Podobno tam są najlepiej utrzymane auta smile.gif

Napisano

> Kolega ma dylemat

> Seat Ibiza

> Alfa

> Co wybrać ?

Musisz sam sobie odpowiedzieć na zarąbiście ważne pytanie zlosnik.gif

"Czy do życia potrzebne mi jest auto które jest fajne?"

Jeśli na powyższe pytanie odpowiedź jest przecząca, to bierz Seata. Będzie mniej problemów wink.gif

Ja na to pytanie odpowiadam niestety dla siebie twierdząco zlosnik.gif

Niestety, bo każda dodatkowo wydana złotówka na auto doprowadza mnie do furii furious.gifzlosnik.gif

Napisano

> Musisz sam sobie odpowiedzieć na zarąbiście ważne pytanie

> "Czy do życia potrzebne mi jest auto które jest fajne?"

> Jeśli na powyższe pytanie odpowiedź jest przecząca, to bierz Seata. Będzie mniej problemów

Bardzo dobra odpowiedz wink.gif

> Ja na to pytanie odpowiadam niestety dla siebie twierdząco

> Niestety, bo każda dodatkowo wydana złotówka na auto doprowadza mnie do furii

Ale za to potem jak wsiadasz to zapominasz o tych wydanych pieniadzach biglaugh.gif

Napisano

> Dowiedziałem się od jednego kolegi z AK, że lepiej kupować auta z zachodnich Niemiec niż ze

> wschodnich.

> A nawet w zachodnich, lepiej brać z landów z kodem pocztowym zaczynającym się chyba od "7" (tutaj

> głowy nie dam). Podobno tam są najlepiej utrzymane auta

tak i koniecznie jeszcze zakupione w trzeciej kwadrze , drugiej trygli czwartej fazy księżyca

Napisano

> mar00ha

z klamkami się nie spotkałem

ale czujnik stopu, cewka zapłonowa no i podnosik szyb

to 3 glowne wadliwe elementy

reszta dziala ok.gif

ale jakbym mial brac to bym bral z 1.9 TDI albo 1.4 75/85

1.2 HTP bym sobie odpuscil

ogromna przepaść pomiędzy HTP a JTD

cos takiego np.

jakiś tekst

i to jest bogatsza wersja, chyba Signo

widać po reflektorach, ma osobno mijania i drogowe, a nie H4

nie pamietam, czy byly inne elementy wnętrza, ale mam wrazenie ze inne jest wykończenie deski

Napisano

> nie pamietam, czy byly inne elementy wnętrza, ale mam wrazenie ze inne jest wykończenie deski

Jak dobrze pamiętam, to przynajmniej na PL rynku Stella była wersją podstawową. Signo miało reflektory H7 + pełną elektrykę (centralny zamek, el. szyby i lusterka(+podgrzewanie), halogeny, chyba inną gałkę biegów i ciemną deskę, bodajże w jednym kolorze; czarne lusterka.

Napisano

> Jak dobrze pamiętam, to przynajmniej na PL rynku Stella była wersją podstawową. Signo miało

> reflektory H7 + pełną elektrykę (centralny zamek, el. szyby i lusterka(+podgrzewanie),

> halogeny, chyba inną gałkę biegów i ciemną deskę, bodajże w jednym kolorze; czarne lusterka.

był jeszcze sport z "betonowym" zawiasem, twardszym niż w Cuprze ok.gif

Napisano

> O tym, że jest to król rankingów na najbardziej awaryjne auto europy nie wspomniałeś.

> Coraz częściej obserwuję na AK polecanie tego wyrobu i pojąć tego nie mogę. Sam Fiat się tej wtopy

> wstydzi, a użytkownicy AK polecają ....

Miałem 1.8 z 2001r i ...nie poleciłbym go najgorszemu wrogowi zlosnik.gif

Tzn. w przerwach kiedy akurat wszystko działało - jeździł super.

Osiągi, spalanie, wykonanie, stosunek jakość/cena -moim zdaniem- bardziej niż zadowalające.

Ale zawsze jest jakieś 'ale'.

Podobno w -bodajże 2003r- poprawili i wyeliminowali większość usterek które trapiły samochód (czytałem głownie o 1.8).

Znam właściciela JTD który jest zadowolony, na forach czyta się wiele pochlebnych opinii o silnikach 1.6.

Nadal uważam, że w porównaniu z ww. Alfą będzie mniej awaryjny a komfort w zestawieniu z Seatem to inna planeta.

Wspomniane żarówki H7 - potwierdzam. Lecą jak Polacy na tdi'ki. Zbyt często i z niezrozumiałych przyczyn.

Na domiar złego, można zapomnieć o szybkiej wymianie na stacji. Z kompletem narzędzi, doświadczeniem i garażem to minimum 15min/sztuka (1.8 - duży silnik, mało miejsca)

Napisano

> Tzn. w przerwach kiedy akurat wszystko działało - jeździł super.

Widzisz - czyli miałem podobnie auta z dolnej półki (DU). Tanie i psuły się też tanio, tyle że dość często.

Owszem, były to pierdoły, które teoretycznie można by olać - ale ja nie lubię mieć świadomości że coś nie działa.

> Osiągi, spalanie, wykonanie, stosunek jakość/cena -moim zdaniem- bardziej niż zadowalające.

To samo można powiedzieć o DU - co prawda paliły dużo, ale bezproblemowo łykały LPG. Wykonanie - plastiki tandetne, ale niespecjalnie trzeszczące, nie odpadały. Więc jak za tą cenę - rewelacja.

Po prostu - tanie auto.

Aktualnie używam aut VAG i awaryjność jest zdecydowanie mniejsza.

Napisano

> Widzisz - czyli miałem podobnie auta z dolnej półki (DU). Tanie i psuły się też tanio, tyle że dość

> często.

> Owszem, były to pierdoły, które teoretycznie można by olać - ale ja nie lubię mieć świadomości że

> coś nie działa.

> To samo można powiedzieć o DU - co prawda paliły dużo, ale bezproblemowo łykały LPG. Wykonanie -

> plastiki tandetne, ale niespecjalnie trzeszczące, nie odpadały. Więc jak za tą cenę -

> rewelacja.

> Po prostu - tanie auto.

> Aktualnie używam aut VAG i awaryjność jest zdecydowanie mniejsza.

Nie do końca - Stilo pod względem materiałów w środku przewyższa chyba każde Daewoo jakim jeździłem (Matiz, Lanos, Nubira, Leganza). To trochę inna generacja samochodów. Środek bardziej 'otula' (nie pamiętam jak w innych wersjach, piszę o dobrze wyposażonej 3d). Niestety naprawy do najtańszych nie należały - wariator, komputer sterowania wtrysku + duperele takie jak żarówki H7, airbag failure, wyrwana klapa pod silnikiem (to wina na wpół mojego cofania na śniegu i niskiego zawieszenia). No i ja osobiście Daewoo nie lubię wink.gif Źle się prowadzą i są niewygodne.

Teraz mam Hultaja i przeciętna część eksploatacyjna kosztuje 20-60zł hehe.gif 'Awaryjne' nie wiem bo przy przebiegu 172k km nic się jeszcze nie popsuło. Następna będzie Impreza, Lancer albo Mazda 3 - generalnie idę w skośnookie.

Ale nie zmieniajmy tematu ok.gif Mimo wszystko Stilo 1.6 albo jtd > 2003r polecam. 1.8 również, bo pod względem osiągów jest bardziej niż fajny, ale trzeba by potwierdzić czy wyeliminowali wady wieku dziecięcego.

Napisano

> Miałem 1.8 z 2001r i ...nie poleciłbym go najgorszemu wrogowi

> Tzn. w przerwach kiedy akurat wszystko działało - jeździł super.

> Osiągi, spalanie, wykonanie, stosunek jakość/cena -moim zdaniem- bardziej niż zadowalające.

> Ale zawsze jest jakieś 'ale'.

> Podobno w -bodajże 2003r- poprawili i wyeliminowali większość usterek które trapiły samochód

Z tym nieszczęsnym fiatowskim 1.8 16V miałem do czynienia kiedyś w innym aucie - i ten silnik potrafi skutecznie obrzydzić chyba każdy samochód. zlosnik.gif

A co do Stilo - miałem MW JTD (od nowości do 206 kkm przebiegu), swoje mankamenty ten samochód miał, ale generalnie z perspektywy czasu wspominam raczej pozytywnie. Szczególnie, że to Stilo zostało zastąpione Hondą Civic (również nową). Gdyby na AK zrobić ankietę, które z tych dwóch aut jest "lepsze" - to wynik byłby nietrudny do przewidzenia. zlosnik.gif

Taka przesiadka pokazała, że jednak istnieją samochody od Stilo dużo gorsze: Civic jest gorzej (bardziej niedbale) poskładany, we wnętrzu materiały sa zdecydowanie mniej trwałe, jest słabiej wygłuszony, jest też dużo bardziej zawodny. Nawet lakier jest słabszy (gorzej położony i bardzo cienki) - właściwie jedyny plus w porównaniu do Stilo to prowadzenie, które w takiej konfrontacji jest jest zdecydowanie pewniejsze, ale już odgłosy pracy zawieszenia we Fiacie wytłumione były lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.