Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klasyczna rajdówka czyli 4x4 + turbo

Featured Replies

Napisano

> 20 000zł.

Do lansu i bansu - Impreza

Do amatorskich rajdów - Legacy

Do tego i tego - Audi 80 b2 quattro z 4.2 v8

Napisano

> Ale zamiast ją przytoczyć, wołałeś ograniczyć się do samego stwierdzenia faktu? No cóż......

Wątek ma raptem 3 strony. Można samemu przeczytać, nie sądzisz?

> Subarak - pospolity, ale z największym potencjałem.

> Lancia - najfajniejsza i najbardziej unikatowa - ale będzie ciężka do utrzymania oraz do

> znalezienia.

> Sierra Cosworth - welcome to ClassicAuto challenge, zrobisz furorę. Ale części wyczynowe do

> Cswortha do tanich nie należą. Ale łatwo zdobyć, głównie na Wyspach.

> Pozdro

> B

Napisano

W wątku opisane zostały wszystkie propozycje za wyjątkiem Pulsara/Sunny GTi-R. A to spory błąd. Z całej gamy nie jeździłem tylko Celicą. Natomiast Nissan prowadzi się bardzo przewidywalnie, ma dobry rozkład mas. Akurat stroiłem i upalałem takiego z dużo większą niż seryjna turbosprężarką + kilkoma zmianami. W przewidywanym budżecie jesteś w stanie kupić dobry egzemplarz, po modach będziesz więcej niż tylko zadowolony. Poza tym ewentualne starty w jakichkolwiek imprezach absolutnie nie będą stawiały Cię na straconej pozycji (oczywiście w pewnym obrębie) ok.gif

Napisano

> Do tego i tego - Audi 80 b2 quattro z 4.2 v8

Wczoraj widziałem takie Audi 90 B2 z duuuużym intercoolerem pod garażowo zrobionym zderzakiem. Silnik to raczej miało 2.2.

Wg mnie ciężko jest znaleźć 80/90 B2 w dobrym stanie zarówno blacharskim jak i mechanicznym. O wiejskim skundleniu nie wspomnę...

Napisano
  • Autor

> Wczoraj widziałem takie Audi 90 B2 z duuuużym intercoolerem pod garażowo zrobionym zderzakiem.

> Silnik to raczej miało 2.2.

> Wg mnie ciężko jest znaleźć 80/90 B2 w dobrym stanie zarówno blacharskim jak i mechanicznym. O

> wiejskim skundleniu nie wspomnę...

90 to mi wcale nie podchodzi. Nie kupił bym nawet jak by było za 5000zł w idealnym stanie.

Napisano

> 90 to mi wcale nie podchodzi. Nie kupił bym nawet jak by było za 5000zł w idealnym stanie.

A 80 (B4) Avant w quattro i z V6?

Napisano

> A 80 (B4) Avant w quattro i z V6?

tylko co to ma wspólnego ze sportem? confused.gif

Napisano

> Napadł mnie pomysł zakupu "klasycznej" rajdówki. Założenia to napęd 4x4 i Turbo. Budżet w granicach

> 20 000zł.

Mam dziwne wrażenie, że do Subaru będzie najłatwiej kupić graty ok.gif

I tym bym się kierował kupując tego typu sprzęt.

Napisano

> Wg mnie ciężko jest znaleźć 80/90 B2 w dobrym stanie zarówno blacharskim jak i mechanicznym.

Takiego auta nie kupuje się 'w dobrym stanie' tylko składa się samemu.

Zakup to 1.5-3k. Za 10-15k da się zrobić bardzo przyzwoitą wersję z v8.

Napisano

> to kup cokolwiek skoro to do kościoła i do popatrzenia jak ładnie stoi w garażu. Coś ładnego

> najlepiej.

Ostatnio stanalem na swiatlach kolo STI. Patrze, ogladam, podziwiam. A tu jakas mala tarcza z przodu. Patrze do tylu. Beben. Nie, no chyba takie nie wychodzily.. Pan zalozyl sobie do 1.6 body kit od STI. I ma fajnie wygladajace auto, palace tyle co 1.6, z czesciami w cenie 1.6. Do stania w garazu idealne!

A tak serio. Co bys nie kupil i tak tanio nie bedzie. Niemniej jednak wybralbym to co najbardziej popularne: WRX'a albo Miśka. Do obu czesci z UK sa przywozone calymi taczkami, w przeciwienstwie do pozostalych. W razie duzego W, mozna samemu pojechac po takie do UK dla silnika, skrzyni czy czegokolwiek.

Napisano

ile to ma do setki ? smile.gif

Napisano

nie przejmuj Sie tym co tu niektórzy piszą tylko spełniają marzenia

Za 20 tys spokojnie kupisz imprezę ktora pojezdzisz musisz tylko przeglądać forum subaru i czekac na okazje

Z impreza jest tak ze nie ważne czy wydasz 20 czy 60 tys jak silnik zle byl traktowany to remont sie moZe zdarzyć szczególnie panewki, trzeba dobrze trafic

Ja kupiłem 5 miesięcy temu na forum imprezę już po zrobionej panewce i narazie odpukac smiga

Kolega w 4 lata przejechał 200 tys km i dopiero przy 300 tys silnik do remontu

Jeśli chcesz sobie tylko pojeździć i cieszyć sie z szybkiej jazdy to impreza jest ok. Jeśli chcesz polatac bokami to na asfalt musiałbys mieć ponad 300 KM. Ja mam 260 i raczej jest za mało. W zimie samochód fruwa ale na asfalt do driftu to chyba lepiej mocne BMW

Powodzenia

Napisano

> ile to ma do setki ?

Katalogowo około 5.8 - 6.2 sekundy.

Teraz nie mam pojęcia, jest szybko.

Napisano

> Niecale 7 tys zl to raczej nieduzo na mody.

Na wydech i soft starczy , a to już w GT-ku odczujesz ok.gif

Napisano

> 90 to mi wcale nie podchodzi. Nie kupił bym nawet jak by było za 5000zł w idealnym stanie.

Masz rację, żadnych 90 bo tam najmocniejszy jest 2.3 20v 170KM a to nie jedzie w porownaniu do tego co chcesz osiągnąć. Jak już to S2 które 90% to ulepy, a jak jest taki jak ten klik to kosztuje jak widać smile.gif

Napisano

> Na wydech i soft starczy , a to już w GT-ku odczujesz

Ale generalnie 7 tys to malo. W moim BMW starczy na zawieszenie i porzadne fotele.

Napisano

> Ale generalnie 7 tys to malo. W moim BMW starczy na zawieszenie i porzadne fotele.

I nikt nie powiedział jescze o rzeczach ,które trzeba wymienić żeby sie można było "szybciej przemieszczać". sensowny olej,płyn hamulcowy.................. i cała reszta:)

kupi to się dowie wink.gif

Napisano

Z Imprezą czy to WRXem czy GT czy STI jest tak, że wcześniej czy później pojawia się potrzeba wrzucenia kilka worków złota a druciarstwo mści się w przypadku tych aut strasznie. A jeśli powazna awaria spowodowana zaniedbaniami czy złym użytkowaniem trafi się Tobie... cóż "nic" kosztuje 1000zł a robiąc jedą rzecz wymienia się sporo dodatkowych gratów "za jednym zamachem" co generuje spore koszty.

Jak się kupi zakatowany sprzęt to końca prac nie widać a gro sztuk na rynku to zarżnięte paście po wielu użytkownikach, którzy naprawiali tanio, szybko, byle się toczyło i do ludzi.

Nawet "pewna sztuka" może paść pierwszego dnia po zakupie a kumulacja typu, panewa plus chwilę pózniej skrzynia nie są czymś wyjątkowym.

Napisano

> I nikt nie powiedział jescze o rzeczach ,które trzeba wymienić żeby sie można było "szybciej

> przemieszczać". sensowny olej,płyn hamulcowy.................. i cała reszta:)

> kupi to się dowie

Ale to ma być auto do oglądania w garażu i do zrobienia szału pod kościołem. Jak go poniosą emocje to coś podłubie a w serii fotele nie są głupie, hamulce też zatrzymują ten samochód (na tyle na ile powinny) i nie musi dłubać silnika bo nie wiemy czym jeździł do tej pory. A może się okazać, że te 220 kucy to będzie i tak za dużo. Zawieszenie w serii jako tako daje radę. Nie musi od razu proflexa zakładać.

Niech kupuje!

jeśli nie chce od razu dłubać i ganiać w KJS to impreza gt nie będzie głupia

Jak do poganiania w KJS to zostawiłbym w spokoju imprezę i poszukał za 20K jakiegoś już przygotowanego legacy.

Napisano

Mogę się wypowiedzieć co do kosztów Imprezy Turbo. Auto mam już ponad rok, MY00.

Auto typowo weekendowe, przejechane w ciągu roku max.3000km.Nie upalane.

Auto w tym wieku ma swoje bolączki, nawet jak kupisz zadbaną sztukę.

Silnik - w moim się nic nie dzieje niepokojącego ale rozrząd trzeba było wymienić profilaktycznie, jak już za rozrząd się zabierasz i wywalasz silnik na stół to przy okazji robisz inne rzeczy: regulację zaworów, uszczelki, przewody paliwowe, swiece, kable, uszczelniacze i wszystko co się da zrobić mając łatwy dostęp do silnika.

Efekt: 4-9kPLN w zależności gdzie robisz.

Zawias: wiadomo coś też się znajdzie, z miłości do auta robisz więc gumki, stabilizatory, osłony itp - 2kPLN

Wydech: nie jest tak że nie może być lepiej więc zmieniasz backboxy żeby znaleźć brzmienie które Ci odpowiada grinser006.gif Efekt: 2kPLN

Nadwozie: Słaby punkt tego modelu to nadkola tylne - nie ma reperaturek, trzeba rzeźbić. Dobra rzeźba wytrzyma 2-3 lata, potem zabawa od nowa, pewnie coś tam wyjdzie do zrobienia:

Efekt:ok 1,5kPLN

Fanaberie: tu limit jest nieograniczony

Ubezpieczenie:

Pakiet OC+AC+NW przy 60% zniżkach to 3,8kPLN rocznie, samo OC+NW ok 700PLN

Nie żebym chciał Cię zniechęcić, wprost przeciwnie, to najprzyjemniej wydawane pieniądze na samochód jakie miałem w zyciu. Każda pierdoła cieszy i to jak. Uzasadnienia ekonomicznego nie ma to żadnego ale te samochody są z zasady nieuzasadnione.

Radość z jazdy jest i oto chodzi.

Napisano

> Napadł mnie pomysł zakupu "klasycznej" rajdówki. Założenia to napęd 4x4 i Turbo. Budżet w granicach

> 20 000zł.

> Które auto byście wybrali i dla czego. A może jakieś inne propozycje?

Gdybym taki dylemat miał, to bezapelacyjnie skierowałbym się ku Mitsu 3000GT. Tyle, że te 20kzł to chyba pierwsza rata by była za wersję VR4 Twin Turbo. Ale autko miodne - 4 łapy pędne i jednocześnie 4 skrętne. :D

Napisano

> Gdybym taki dylemat miał, to bezapelacyjnie skierowałbym się ku Mitsu 3000GT. Tyle, że

Czy zauważyłeś tytuł

Quote:

Klasyczna rajdówka

?

Mitsu raczej się w to nie wpisuje

Napisano

> Gdybym taki dylemat miał, to bezapelacyjnie skierowałbym się ku Mitsu 3000GT. Tyle, że te 20kzł to

> chyba pierwsza rata by była za wersję VR4 Twin Turbo. Ale autko miodne - 4 łapy pędne i

> jednocześnie 4 skrętne. :D

Dziś przejeżdżałem koło bardzo ładnego, czerwonego 3000 GT na sprzedaż - miał wystawioną cenę $4999 O.B.O (lub najlepsza oferta) = pewnie można go było kupić taniej. Edmunds pisze że to żaden deal: http://www.edmunds.com/mitsubishi/3000gt/ - no chyba że była to wersja VR-4, która jest średnio 2x droższa. A swoją drogą to obejrzałem właśnie informacje o tym samochodzie i jakiś demon prędkości i przyspieszeń to on nie był - dopiero końcowe wersje miały w miarę przyzwoitą moc 320 KM, wcześniejsze VR-4 miały jedynie 220 KM a zwykły tylko 160 KM, co przy prawie dwóch tonach masy powoduje że obecnie Golf czy Civic temu potrafi rury pokazać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.