Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

7000km+ w 3 tygodnie starym gratem

Featured Replies

Napisano

... w sierpniu planuję jechać samochodem do Sevilli. Jak wiadomo panują tam temperatury często +40 stopni C i tak sobie pomyślałem.... planuję jechać 22 letnim E32, czy nie sądzicie że warto przed wyjazdem tak starym autem w tak ekstremalne warunki temperaturowe wymienić profilaktycznie uszczelkę pod głowicą i pompę wody? zlosnik.gif a może przesadzam? w sumie wole tu wywalić te 1000zł i mieć względny spokój niż wywalić w Hiszpanii 1000E, użerać się z tamtejszymi nierobami i mieć zepsuty urlop, dobrze kombinuję? zlosnik.gif

Napisano

ja bym uszczelki pod glowica nie ruszal jezeli nie wykazuje niepokojacych objawow drink.gif

raczej przyjrzałbym się układowi chłodzenia, w jakim stanie są gumy, chłodnicę może profilaktycznie wymienił niewiem.gif

Napisano

> ... w sierpniu planuję jechać samochodem do Sevilli. Jak wiadomo panują tam temperatury często +40

> stopni C i tak sobie pomyślałem.... planuję jechać 22 letnim E32, czy nie sądzicie że warto

> przed wyjazdem tak starym autem w tak ekstremalne warunki temperaturowe wymienić

> profilaktycznie uszczelkę pod głowicą i pompę wody? a może przesadzam? w sumie wole tu

> wywalić te 1000zł i mieć względny spokój niż wywalić w Hiszpanii 1000E, użerać się z

> tamtejszymi nierobami i mieć zepsuty urlop, dobrze kombinuję?

Ja bym wolal poleciec samolotem i wynajac auto na miejscuok.gif

A co do pytania, to rownie dobrze moze pasc 20 innych rzeczy niz UPG, wiec jak jest OK to bym nie ruszal bo po co? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym wolal poleciec samolotem i wynajac auto na miejscu

> A co do pytania, to rownie dobrze moze pasc 20 innych rzeczy niz UPG, wiec jak jest OK to bym nie

> ruszal bo po co?

ale ja nie wolę, bo planuję pozwiedzać po drodze co nieco cool.gif

ale UPG to taki newralgiczny punkt programu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja bym uszczelki pod glowica nie ruszal jezeli nie wykazuje niepokojacych objawow

> raczej przyjrzałbym się układowi chłodzenia, w jakim stanie są gumy, chłodnicę może profilaktycznie

> wymienił

chłodnica, wentylator wisko, wentylator klimy są nowe zlosnik.gif

gumy - trza przeglądnąć choć część jest nowych hmm.gif

Napisano

Dobry układ chłodzenia, pompa wody sprawna, paski nowe i powinno być ok - jeżeli tylko kwestii temperaturowych się boisz. Oczywiście jak przedmówca mówił, po drodze może paść wszystko i będziesz dmuchał na UPG, a strzeli coś innego. Przed taką trasą bym jeszcze przejrzał wszystko co ma związek z newralgicznymi elementami co może spowodować zatrzymanie się na trasie (zasilanie, chłodzenie, hamulce). I trochę sprzętu i części zapasowych włożył do bagażnika wink.gif

Napisano

> ... w sierpniu planuję jechać samochodem do Sevilli. Jak wiadomo panują tam temperatury często +40

> stopni C i tak sobie pomyślałem.... planuję jechać 22 letnim E32, czy nie sądzicie że warto

> przed wyjazdem tak starym autem w tak ekstremalne warunki temperaturowe wymienić

> profilaktycznie uszczelkę pod głowicą i pompę wody?

Nie. Po prostu weź je ze sobą na wszelki wypadek.

>a może przesadzam? w sumie wole tu

> wywalić te 1000zł i mieć względny spokój niż wywalić w Hiszpanii 1000E, użerać się z

Wsiadaj w samochód i jedź. Jak coś padnie po drodze to będziesz się tym martwił wtedy. Poza tym nie wierzę, że coś padnie.

Napisano

> chłodnica, wentylator wisko, wentylator klimy są nowe

> gumy - trza przeglądnąć choć część jest nowych

to ja bym zalał do pełna i w drogę. nie ma co się przejmować na zapas. ok.gif

Napisano

> stopni C i tak sobie pomyślałem.... planuję jechać 22 letnim E32,[...]

shocked.gif Ja sie nie domagam, ja zadamold.gifold.gifadmin.gif pozadnej ikonka_photo2.gif relacji z tej wyprawy i wypracowania min 500 slowzlosnik.gif[...]

Nie boisz siecfaniaczek.gif???

Napisano
  • Autor

> Ja sie nie domagam, ja zadam pozadnej relacji z tej wyprawy i wypracowania min 500 slow[...]

jak tylko przezyję zlosnik.gif

> Nie boisz sie???

boję się i dlatego myślę czy lepiej nie jechać E12 hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przesadzasz

podaj telefon, jak w Hiszpanii siądzie UPG to zadzwonię do Ciebie Ci podziękować hehe.gifwink.gif

Napisano

Podsumowując ryzykujesz, że Będziesz Miał Wydatki, ale może się uda, że Będziesz Miał Wakacje. Biorąc narzędzia i części zapasowe zawsze Będziesz Mógł Wymienić. A jeśli Będziesz Miał "Werzisierung" to możesz liczyć na laweto-holowanie.

Zazdroszczę bo taki wyjazd to super przygoda, a więc nie Bądź Małej Wiary! grinser006.gif

Napisano

> podaj telefon, jak w Hiszpanii siądzie UPG to zadzwonię do Ciebie Ci podziękować

Napisałem to po przeczytaniu wszystkich Twych odpowiedzi wink.gif

Skoro się nic złego nie dzieje a układ chłodniczy sprawny to w czym problem?

Najprościej i zapewne taniej wyjdzie Cię sprawdzenie w komorze lakierniczej stosownie nagrzanej wink.gif

I na miejscu jeśli masz gdzieś w okolicy.

Napisano

> profilaktycznie uszczelkę pod głowicą i pompę wody?

Jeśli nie ma żadnych objawów, to raczej bym nie ruszał hmm.gif - równie dobrze po wymianie może być problem. Profilaktycznie przyjrzałbym się chłodnicy i wentylatorowi: kilkanaście lat temu byłem we Włoszech pasażerem BMW, w którym padło sprzęgło wiskotyczne w wiatraku - jazdę w upale z otwartymi oknami i włączonym na maxa ogrzewaniem pamiętam do dziś. zlosnik2.gif

Napisano

Jeżdzę autem z 2003 czyli już dość wiekowym w dalekie trasy na płd. Europy:

- sprawdzenie poziomów wszystkich płynów i olejów

- sprawdzenie wzrokowe chłodnic i ogolnie wymienników ciepła, wentylatorów i węży gumowych

- sprawdzenie czy pod spodem nie pojawiają sie jakies zapocenia

- sprawdzenie wzrokowe wszystkich pasków

Rzeczy oczywiste jak opony pomijam. Do tego zapas trytytek zlosnik.gif i jazda - na trytytkach w rajdzie Paryż-Dakar jadą zlosnik.gif.

Do tego assistance międzynarodowe i karta z wolnym środkami "w razie czego"

Pomimo, że nic mnie nigdy nie spotkało, to jednak niepokój jest gdy jedziesz starszym autem daleko....

Napisano

Asistance kup

Napisano

To jeszcze termostat sprawdzić i płyn chłodniczy wymienić wink.gif

Napisano

> profilaktycznie uszczelkę pod głowicą i pompę wody? a może przesadzam? w sumie wole tu

To wymień jeszcze przeguby, opony, chłodnicę... bo tez mogą strzelić. A tak na poważnie to kup nowe BMW i będziesz miał większe prawdopodobieństwo (bo na pewno nie pewność:)) że nic się nie stanie.

Napisano

Tak mi jeszcze przyszło do głowy, jak w 98 byliśmy z kolega w Chorwacji to jeszcze tu w Polsce założył sobie przycisk (normalny klawisz elektryczny) do włączania wentylatora - jak by ten nie chciał się włączyć samoistnie.

Napisano

ja ostatnio tez juz chcialem UPG robic silnik wymieniac

a sie okazalo ze mam nagrzewnice walnieta oslabiony.gif

Napisano

[...]

> BMW i będziesz miał większe prawdopodobieństwo (bo na pewno nie pewność:)) że nic się nie

> stanie.

Wystarczy tylko znalesc moj watek o 3 cylindrowym 1 series z 2009033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif[....]

[...] Zobacze co na 45,000 km service wyjdzie w przyszlym tygodniuzlosnik.gif[...]

Napisano
  • Autor

> To jeszcze termostat sprawdzić i płyn chłodniczy wymienić

termostat jest ok a płyn jest nowy zlosnik.gif

Napisano

> jak tylko przezyję

> boję się i dlatego myślę czy lepiej nie jechać E12

A nie lepiej MBhmm.gif - pytam powaznie, chyba najwiecej w nie go zainwestowaleshmm.gif?

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej MB - pytam powaznie, chyba najwiecej w nie go zainwestowales?

MB bym się bał naprawdę, jakby cokolwiek się stało to kto by mi to naprawił? rotfl.gif

to jest wbrew pozorom skomplikowane ustrojstwo - miliard pasków, kółek, śrubek, przewodzików - w komorze silnika to ręki nie ma jak wcisnąć zlosnik.gif

przeciętny współczesny mechanik to by w ogóle nie wiedział co ma z tym zrobić zlosnik.gif

o ironio z tych moich starych złomów to najpewniejsza jest Wołga, tylko ona się na autostrady niezbyt nadaje hehe.gifzlosnik.gif - choć nie powiem, wizja jazdy Wołgą po Hiszpanii mnie kusiła przez moment zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja ostatnio tez juz chcialem UPG robic silnik wymieniac

> a sie okazalo ze mam nagrzewnice walnieta

u mnie nic nie jest walnięte ale na przekór znanemu przysłowiu ja lubię reagować zanim coś się stanie jeśli jest taka możliwość zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To wymień jeszcze przeguby, opony, chłodnicę... bo tez mogą strzelić. A tak na poważnie to kup nowe

> BMW i będziesz miał większe prawdopodobieństwo (bo na pewno nie pewność:)) że nic się nie

> stanie.

mogę jechać innym, nowym autem ale nie od tego mam wakacje żeby jeździć "samochodem do pracy" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Asistance kup

a to to na pewno ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pomimo, że nic mnie nigdy nie spotkało, to jednak niepokój jest gdy jedziesz starszym autem

> daleko....

niestety - szczególnie skomplikowanym. Powiem Ci że kiedyś jak byłem młody, zapuszczałem się taką głupią Ładą naprawdę daleko ALE wiedziałem że skrzynka narzędziowa i kilka części które miałem w bagażniku w razie czego załatwią sprawę. Od bidy mógłbym wymienić w Ładzie UPG na parkingu - podejrzewam że więcej jak 4h by mi nie zeszło zlosnik.gif Niestety takiego E32 w ten sposób nie naprawię hehe.gif

Napisano

Dokulasz sie bez problemu.

Beemka raczej cierpi na katowaniu, jak juz jedzie w trasie to dojedzie grinser006.gif

Napisano

[...]Wołga, tylko ona się na autostrady

> niezbyt nadaje - choć nie powiem, wizja jazdy Wołgą po Hiszpanii mnie kusiła przez moment

Pomysla jeszcze, ze inwazja Krasnej Armiijizlosnik.gif, no ale przynajmniej, nie bedziesz mial klopotow z parkingiem, kazdy sie KGB boizlosnik.gif

kgb.jpg

6a00d8341c018253ef013488288b07970c-600wi

Napisano
  • Autor

> [...]Wołga, tylko ona się na autostrady

> Pomysla jeszcze, ze inwazja Krasnej Armiiji, no ale przynajmniej, nie bedziesz mial klopotow z

> parkingiem, kazdy sie KGB boi

eeeee ludzie już nie wiedzą co to jest, nawet u nas... wiesz ile razy słyczałem "paaatrz jak kadilak" ? rotfl.gif

Napisano

ja tak pojechałem 5000+ na południe starą hondą, w której hamulce się non stop przegrzewały, spitalał olej i woda z układu chłodzenia. Przjechałem w jednym kawałku. Nawet w albanii, na głorskich drogach bez asfaltu nie było problemów. Natomiast silnik kilka miesięcy po powrocie się zatarł grinser006.gif mimo pewnego stresu o to czy auto przeżyje podróż warto było jechać waytogo.gif

Napisano

Ja trochę obawiam się kondycji katalizatora i sond lambda które są od nowości. Przebieg 185 tys, kat już pobrzękuje od dawna, oględziny wykazały częsciowe stopienie shocked.gif.

Sondy ani katalizator jeszcze błędami nie sypią, choć padu można się spodziewać w każdej chwili, szczególnie jeżdząc na LPG.

Choć z drugiej strony powinien być tylko check engine, a nie przymusowy postój, ale w Cytrynie nigdy nic nie wiadomo na 100% zlosnik.gif

I tak się waham czy przed czerwcowym wyjazdem zrobić to na zamiennikach czy nie.

Mimo wszystko jakiś spokojniejszy byłem jak poleciałem Ryanairem i wziąłem z wypożyczalni Fabię 1.2 HTP zlosnik2.gif. W Hiszpanii masz najtańsze wypożyczenie w Europie, ale pewnie nie bierzesz takiej możliwości pod uwagę devil.gif.

Napisano

zamiast robic niepotrzebne wymiany ja bym na twoim miejscu wykupil dobry assistance z zastepczym samochodem i odholowaniem twojego w wyznaczone przez ciebie miejsce

Napisano
  • Autor

> Mimo wszystko jakiś spokojniejszy byłem jak poleciałem Ryanairem i wziąłem z wypożyczalni Fabię 1.2

> HTP . W Hiszpanii masz najtańsze wypożyczenie w Europie, ale pewnie nie bierzesz takiej

> możliwości pod uwagę .

ale na miejscu to ja będę tydzień, a 2 tygodnie chcę pojeździć po Europie, pozwiedzać co się da po drodze zlosnik.gif Tu 2 dni, tam 2 dni, rozumiesz zlosnik.gif

Napisano

Nie panikuj, przecież pojedziesz swoim najmłodszym samochodem cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nie panikuj, przecież pojedziesz swoim najmłodszym samochodem

mam młodsze skromny.gif

Napisano

> zamiast robic niepotrzebne wymiany ja bym na twoim miejscu wykupil dobry assistance z zastepczym

> samochodem i odholowaniem twojego w wyznaczone przez ciebie miejsce

Poleć jakieś ok.gif

Napisano

Jeżeli auto sprawne, nic nie powinno się stać. W zeszłym roku zrobiłem w 2 tyg ponad 7000 km renaultem 19 chamade. Trasa biegła trochę przez Rumunie (transalpina) a reszta to Bałkany, ze szczególnym wskazaniem Albanii. Jedyny problem to grzejący się silnik, wentylator chłodnicy nie dawał rady przy ostrych podjazdach, gdzie używało się jedynie 1 i 2, ostre hamowanie i znowu 1, 2 ... przy ponad 40 stopniach na zewnątrz (max zarejestrowany 43). Ale wystarczyła chwila równego, albo stary harcerski sposób z ciepłym do kabiny i już było OKI.

Nie dajmy się zwariować, jak auto robione na bieżąco, części nowe, a nie tylko trytytki, to będzie śmigać !

Napisano

> Poleć jakieś

RAC

TheAA

Kozystam z pierwszego.

W moim przypadku mam juz 5 lat znizek i smiesznie tanio mnie to wychodzi zlosnik.gif

Pamietaj ze przykladowo w UK jak zlapiesz kapcia na autostradzie to zabroniona jest samodzielna wymiana kola busted.gif Ale co kraj to obyczaj. Ja troche jezdze po EU wiec roczny pakiet pozawala na spokojne wyjazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.