Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oznakowanie tunelu, znaki zmiennej treści

Featured Replies

Napisano

Witam, jaki macie stosunek do znaków w tunelu ?

4f6222c381568_o.jpg

chodzi o te u góry, strzałka i krzyżyk

w Krk dorobiliśmy się jakiś czas temu tunelu i widzę że ignorancja w/w jest totalna

wczoraj świeciły się dwa krzyżyki i nikt na to nie zwracał uwagi hmm.gif

często gdy tunel się korkuje to też zapala się czerwony krzyżyk, chyba ma to związek z zachowaniem odległości

ale też wszyscy olewają i jadą gęsiego

niewiem.gif

dodam że wczoraj sam pojechałem "za stadem", nic się nie działo, tunel pusty hmm.gif

Napisano

> często gdy tunel się korkuje to też zapala się czerwony krzyżyk, chyba ma to związek z zachowaniem

> odległości

Hmmm, czerwony krzyżyk oznacza że nie można wjechać na pas ruchu nad którym się wyswietla - od momentu zainstalowania tego znaku (sygnalizatora S4 o ile dobrze pamiętam).

> ale też wszyscy olewają i jadą gęsiego

To przykład skrajnej nieznajomości znaków? hmm.gif

Najsmutniejsze jest to że przyzwyczajenie sie do olewania takiego krzyżyka może skończyć się czołowym zderzeniem z innym pojazdem, bo takie znaki (sygnalizatory) stosowane są np. w miejscach gdzie dodatkowy pas ruchu otwierany jest w odpowiednich godzinach raz w jednym a raz w drugim kierunku.

Napisano
  • Autor

> Hmmm, czerwony krzyżyk oznacza że nie można wjechać na pas ruchu nad którym się wyswietla - od

> momentu zainstalowania tego znaku (sygnalizatora S4 o ile dobrze pamiętam).

zgadza się S4

z tego co obserwowałem to podczas korka zapalał się na chwilę czerwony/zielony

wyglądało to jak ograniczenie wjazdu pojazdów do tunelu niewiem.gif

> To przykład skrajnej nieznajomości znaków?

> Najsmutniejsze jest to że przyzwyczajenie sie do olewania takiego krzyżyka może skończyć się

> czołowym zderzeniem z innym pojazdem, bo takie znaki (sygnalizatory) stosowane są np. w

> miejscach gdzie dodatkowy pas ruchu otwierany jest w odpowiednich godzinach raz w jednym a raz

> w drugim kierunku.

IMO taki pas musi być dość dobrze zabezpieczony, widziałem coś takiego za oceanem

ale ignorancja w/w sygnalizacji jest całkowita, ciekawe czy mandat jest taki sam jak za czerwone na klasycznym s1 grinser006.gif

Napisano

A czerwone obok światło się paliło?

Krzyżyki są stosowane nie tylko w tunelach... można je spotkać w większych miastach np Niemcy ... są rano otwarte 3 pasy ruchu do miasta i 1 z miasta a po południu 3 z miasta i 1 do miasta... dzięki temu unika się korków i optymalnie wykorzystuje drogi...

W tunelu to tylko zakaz wjazdu ale powinien być jeszcze czerwony na sygnalizatorze - nie słyszałem o tunelach z zmianą organizacji ruchu ...

Napisano
  • Autor

> Gdzie to jest?

w polszy, tunel laliki

Pogranicze-2010-%2853%29-Laliki.JPG

tu jest akurat klasyczna sygnalizacja jeszcze

a mnie chodzi o tunel pod dworcem w Krk, tam nie ma sygnalizatora klasycznego, tylko te S4 na górze

oczywiście tunel tylko w jedną stronę, ale to chyba nie tłumaczy ignorancji grinser006.gif

Napisano

> a mnie chodzi o tunel pod dworcem w Krk, tam nie ma sygnalizatora klasycznego, tylko te S4 na górze

> oczywiście tunel tylko w jedną stronę, ale to chyba nie tłumaczy ignorancji

A wiesz, że ani razu tamtędy jeszcze nie jechałem? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A wiesz, że ani razu tamtędy jeszcze nie jechałem?

art_gorecka02b.jpg

mała fota, ale widać strzałki grinser006.gif

ja tam jeżdżę 2x dziennie, więc obserwuje na bieżąco

Napisano

> Witam, jaki macie stosunek do znaków w tunelu ?

> chodzi o te u góry, strzałka i krzyżyk

> w Krk dorobiliśmy się jakiś czas temu tunelu i widzę że ignorancja w/w jest totalna

> wczoraj świeciły się dwa krzyżyki i nikt na to nie zwracał uwagi

> często gdy tunel się korkuje to też zapala się czerwony krzyżyk, chyba ma to związek z zachowaniem

> odległości

> ale też wszyscy olewają i jadą gęsiego

> dodam że wczoraj sam pojechałem "za stadem", nic się nie działo, tunel pusty

W Polsce nikt się do tego nie stosuje, a ci co tymi znakami zarządzają często są niekompetentni. Za granicą czasem zmienia się liczba pasów w danym kierunku w zależności od pory dnia i tam trzeba uważać.

Napisano

nieraz tam jechałem i tych znaków niezauważyłem yikes.gifdobrze wiedziec ok.gif

Napisano

> nieraz tam jechałem i tych znaków niezauważyłem dobrze wiedziec

dokladnie berlin od strony poczdamu sporo pasow i trzeba non storp uwazac bo jeszcze co chwile ktorys zrobiony jako ten do skretu

latwo mozna nagle jechac pod prad

286063009-xy.jpg

post-16121-14352516707162_thumb.jpg

Napisano

> dokladnie berlin od strony poczdamu sporo pasow i trzeba non storp uwazac bo jeszcze co chwile

> ktorys zrobiony jako ten do skretu

> latwo mozna nagle jechac pod prad

Zdaje się, że w Żywcu, na moście nad Sołą też coś takiego jest - nie trzeba tak daleko szukać zlosnik.gif

Napisano

> mała fota, ale widać strzałki

> ja tam jeżdżę 2x dziennie, więc obserwuje na bieżąco

no wlasnie ja tez. i antynobla temu który ustawił sterowanie tymi znakami.

jak tu ich nie olewać, jak migają losowo jak choinka kiedy jest korek.

Napisano

> dokladnie berlin od strony poczdamu sporo pasow i trzeba non storp uwazac bo jeszcze co chwile

w USA stosują takie znaki na drogach dojazdowych do miasta smile.gif jak wszyscy bogacze z domków podmiejskich suną do pracy w metropolii spod miasta to do miasta działa więcej pasów niż z a po robocie odwrotnie zlosnik.gif

u nas by to chyba nie przeszło busted.gif

Napisano

> ale ignorancja w/w sygnalizacji jest całkowita, ciekawe czy mandat jest taki sam jak za czerwone na

> klasycznym s1

Tak. To jest czerwone swiatlo.

Napisano

w katowicach teztakie są, i pokazuje jeszcze predkosc, jak jest zator za lub w tunelu ogranicza nawet do 30, jak ostatnio jechalem tyle co pokazywal to inni jakos dziwnie nerwowo trabili po mnie, wyprzedzali i lecieli do przodu.

Te znaki aja zalete, rozladuja korek o ile sie do nich dostosujemy

Napisano

> Zdaje się, że w Żywcu, na moście nad Sołą też coś takiego jest - nie trzeba tak daleko szukać

Jest, bo są 3 pasy. W zamyśle było tak, że skrajne - normalny ruch a środkowy pas o zmiennym kierunku. Nigdy jednak nie spotkałem sytuacji, żeby nad środkowym świeciła się zielona strzałka, zawsze z obu stron był czerwony krzyżyk, czyli środkowy wyłączony z ruchu.

Napisano
  • Autor

> no wlasnie ja tez. i antynobla temu który ustawił sterowanie tymi znakami.

ano właśnie ciekawe jak to jest sterowane ? bo wczoraj znowu wjechałem na czerwonym wraz z autobusem MPK grinser006.gif

chyba siakaś awaria jest spineyes.gif

> jak tu ich nie olewać, jak migają losowo jak choinka kiedy jest korek.

a widzisz w korku to IMO jaja są przez to że ludzie się nie stosują

ta "choinka" ma wymusić odstępy w tunelu, a nie jazdę na zderzaku jak to ma miejsce obecnie hmm.gif

zauważ że tam nie ma przewietrzania i jak auta stoją dość gęsto to może dochodzić do "zadymienia" hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jest, bo są 3 pasy. W zamyśle było tak, że skrajne - normalny ruch a środkowy pas o zmiennym

> kierunku. Nigdy jednak nie spotkałem sytuacji, żeby nad środkowym świeciła się zielona

> strzałka, zawsze z obu stron był czerwony krzyżyk, czyli środkowy wyłączony z ruchu.

może być tak że środkowy jest pasem "awaryjnym" ... czyli jest uruchamiany jak coś się stanie na skrajnych

jak widać S4 sa u nas traktowane jak reklamy przy drodze, więc wolą może nie ryzykować wink.gif

Napisano

> Zdaje się, że w Żywcu, na moście nad Sołą też coś takiego jest - nie trzeba tak daleko szukać

Wyłączyli to w diabły zlosnik.gif Tam się do za dużych prędkości ludzie rozpędzają i o czołówkę ta było bardzo łatwo grinser006.gif

Napisano

> ...nie słyszałem

> o tunelach z zmianą organizacji ruchu ...

Są, dużo.

przykład

tunnel_HA_Hamburg_H_575536c.jpg

Napisano

pisze o tych ktore widzialem i uzywalem -to nie kwestia dalekosci (w berlinie przez moment bylem w zywcu... w zasadzie tez ale raczej turystycznei i sie nie natknalem wtedy na to rozwiazanie...

szkoda ze nikt nie uzywa jak piszecie... ale to w PL typowe... takie obchodzenie, cwaniaczenie, kombinowanie (z jednej strony dobrze - to nasza sila/zaleta za granica... z drugiej zle-robia sie rowni i rowniejsi w PL a przez niestosowanie sie nie jest czasami lepiej jak mogloby byc)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.