Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi SQ5 TDI

Featured Replies

Napisano

Aha to spoko czyli tymi konstruktywnymi postami doszliśmy do wniosku że audi to skoda , skoda to taka niby dacia a więc dacia i skoda to premium, ciekawe po co ludzie kupują audi czy bmw jak mogą kupić skodę i będzie to samo hehe.gif. Sorry ale jak bym miał do wydania 70-100 tys to nawet na inne marki niż przykładowe audi nie popatrzę. Audi najbardziej mi odpowiada ze względu na przód napęd.

Tak samo jest z francuzami jeżeli za 60 tysięcy mam golfa VI optimum i w podobnej cenie renault megane czy fluence to w życiu już bym francuza nie kupił , spadek ceny po paru latach używania masakryczny. Wiem to miałem kilka francuzów i w rodzinie były i są z nimi problemy.

Napisano

> Aha to spoko czyli tymi konstruktywnymi postami doszliśmy do wniosku że audi to skoda , skoda to

> taka niby dacia a więc dacia i skoda to premium

To ty doszedłeś do takich wniosków, nie ja hehe.gif

> ciekawe po co ludzie kupują audi czy bmw jak

> mogą kupić skodę i będzie to samo .

W przypadku A1 cz A3 też się zastanawiam.

> Sorry ale jak bym miał do wydania 70-100 tys to nawet na

> inne marki niż przykładowe audi nie popatrzę.

Twoje prawo wink.gif

> Audi najbardziej mi odpowiada ze względu na

> przód napęd.

Tak, faktycznie, to bardzo rzadkie, unikatowe rozwiązanie niespotykane w innych markach zlosnik.gif

> Tak samo jest z francuzami jeżeli za 60 tysięcy mam golfa VI optimum i w podobnej cenie renault

> megane czy fluence to w życiu już bym francuza nie kupił , spadek ceny po paru latach używania

> masakryczny. Wiem to miałem kilka francuzów i w rodzinie były i są z nimi problemy.

Osobiście też bym francuza nie kupił, ale VW też nie wink.gif

Napisano

> Aha to spoko czyli tymi konstruktywnymi postami doszliśmy do wniosku że audi to skoda , skoda to

> taka niby dacia a więc dacia i skoda to premium, ciekawe po co ludzie kupują audi czy bmw jak

> mogą kupić skodę i będzie to samo . Sorry ale jak bym miał do wydania 70-100 tys to nawet na

> inne marki niż przykładowe audi nie popatrzę. Audi najbardziej mi odpowiada ze względu na

> przód napęd.

> Tak samo jest z francuzami jeżeli za 60 tysięcy mam golfa VI optimum i w podobnej cenie renault

> megane czy fluence to w życiu już bym francuza nie kupił , spadek ceny po paru latach używania

> masakryczny. Wiem to miałem kilka francuzów i w rodzinie były i są z nimi problemy.

Ale właśnie za to sie płaci żeby nie mieć napędu na przód. W aucie które ma 100 KM to jeszcze ujdzie, ale im mocniejszy silnik tym bardziej jest to bez sensu. Napęd przedni jest popularny, bo jest tańszy przy wielkoseryjnej produkcji i wystarczający w słabych autach. Jak bym miał kupować coś z przednim to bym wybrał Fiata a nie BMW. System Bluetooth miał o klasę lepszy. Przynajmniej smsy czytał.

Napisano

> a teraz spytam całkiem serio PO CO CI ta kierownica?

> miałem taką w golfie i te guziki bardziej drażnią niż pomagają IMO. Niepełnosprawny nie jestem

> żebym do radia nie dostał (w dodatku gałką szybciej się ścisza niż guziczkami), a tempomat

> wolę na dźwigni za fajerą

Ja często się łapie na tym, że głośność reguluję właśnie na gałce, a nie na kierownicy. Stacje radiowe też zmieniam na jednostce. Ale rozmowy odbieram na kierownicy, bo tylko na niej można... zlosnik.gif

Napisano

> Ja często się łapie na tym, że głośność reguluję właśnie na gałce, a nie na kierownicy. Stacje

> radiowe też zmieniam na jednostce. Ale rozmowy odbieram na kierownicy, bo tylko na niej

> można...

nie reguluj gałką bo to fopaux hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> 3.0l TDI V6 biturbo 313 KM, 650 Nm

Skrzynię proszę, raz! cool.gif

Napisano

> Ja często się łapie na tym, że głośność reguluję właśnie na gałce, a nie na kierownicy. Stacje

> radiowe też zmieniam na jednostce. Ale rozmowy odbieram na kierownicy, bo tylko na niej

> można...

Ja to samo - jedyne do czego używam guziczków na kierownicy to do obsługi telefonu. Reszta galkami - lubię kręcić a nie przycisnąć.

Napisano

> Zdajesz sie nie rozumieć, że R6 pod wieloma względami ma przewagę nad v8, a pojemność z naddatkiem

> zastąpi turbo.

Czasem myśle żeby Ci odpisać merytorycznie, ale przypominam sobie ze Ty tylko dla jaj piszesz te teksty i rezygnuje wink.gif

Moment na niskich obrotach - żaden V6 nawet z 6 turbinkami nie równa się V8 - i nie mówię tu o głupich wykresach ale o wrażeniach z jazdy. Podobnie z V12 - przyjemność z jazdy powoduje ze nie chce się do V8 wracać. A te wiatraczki na dolocie to wynalazek wscieklych ekologów i ja samochodu z tym czymś nie chce.

Napisano

> Czasem myśle żeby Ci odpisać merytorycznie, ale przypominam sobie ze Ty tylko dla jaj piszesz te

> teksty i rezygnuje

> Moment na niskich obrotach - żaden V6 nawet z 6 turbinkami nie równa się V8 - i nie mówię tu o

> głupich wykresach ale o wrażeniach z jazdy. Podobnie z V12 - przyjemność z jazdy powoduje ze

> nie chce się do V8 wracać. A te wiatraczki na dolocie to wynalazek wscieklych ekologów i ja

> samochodu z tym czymś nie chce.

Podzielam częściowo Twój zachwyt na temat dużych, wolnossących silników ale uwierz mi że motory doładowane też mają swoje uroki - spool up turbiny i dźwięk zaworu upustowego to jest to ok.gif. Oczywiście jeszcze wszystko zależy od mocy, pojemności, charakterystyki danego silnika.

Napisano

> Czasem myśle żeby Ci odpisać merytorycznie, ale przypominam sobie ze Ty tylko dla jaj piszesz te

> teksty i rezygnuje

> Moment na niskich obrotach - żaden V6 nawet z 6 turbinkami nie równa się V8 - i nie mówię tu o

> głupich wykresach ale o wrażeniach z jazdy. Podobnie z V12 - przyjemność z jazdy powoduje ze

> nie chce się do V8 wracać. A te wiatraczki na dolocie to wynalazek wscieklych ekologów i ja

> samochodu z tym czymś nie chce.

Tyle,że merytoryki w Twojej wypowiedzi ńie ma. Piszesz tylko o swoich subiektywnych odczuciach i do tego niemerytorycznych. V6 jest pod każdym względem gorsze od v8. Co innego R6. Pomijając kwestie mocy z turbo lub bez spróbuj pojąć, że silnik ma tez inne cechy. Np. Kulturę pracy. W zakresie tego parametru R6 ma niekwestionowaną przewagę nad v8. Czysta matematyka.

Napisano

> Ja mam pięciobiegową. Może mamy inny styl jazdy, ja muszę mieć do wyprzedzania

> pusto po horyzont Zaś przy 90 na V To jest pewnie około 1800 albo 2000,

> nie pamiętam. Czyli wystarcząjąco. Zaręczam Ci, że przy gazie do dechy wciska

> w fotel

Bądź kolega i zrób jakiś film jak Twoje auto przyspiesza. Najlepiej od 0 do możliwie wysokiej prędkości. Z używaniem skrzyni biegów lub bez - jak wolisz.

Napisano

> idąc dalej tą analogią to w aucie, żebyś uzyskał ten sam efekt przyspieszenia będziesz walił tym

> lżejszym umownym młotkiem (mniejszym momentem obr.) 2 razy szybciej

> nie mam doktoratu z wytrzymałości materiałów, ale ciekawi mnie jak to wpływa analogicznie na np

> zużycie elementów przeniesienia napędu w aucie...

O to pytaj kierowców Hondy smile.gif

Napisano

> BMW i trwałość

R6 którą miałem była nie do zabicia - mimo ćwierć miliona km.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Chce. I jeszcze jak przyspiesza na szóstce od 80 czy na piątce jak nie masz szóstki.

A4, 80-150 (wg GPS 74-142), więc w limitach smile.gif

Na V:

Na IV:

Jak widzisz spokojnie można na wysokich biegach wyprzedzać smile.gif

Napisano

No ja Cie proszę. Jeśli przez spokojnie masz na myśli powolne przyspieszanie to tak. Na piatce masz ok 10 s dla 80-120 na czwórce blisko o polowe szybciej. Nie daje Ci to do myślenia ?

Moje poprzednie auto 80-120 robiło na szóstce tez w ok 10 s i nigdy bym nie wpadł na pomysł by w takim zolwim tempem przyspieszać przy wyprzedzaniu i katować sprzęgło wysokim momentem obrotowym skoro na czwórce trwało to ok 4 s.

Napisano

No ale tak jak pisałem wyżej, wyprzedzam gdy po horyzont jest pusto,

więc tak naprawdę ja tylko lekko dodaję gazu i spokojnie lekutko sobie wyprzedzam

gościa. OWSZEM używam i IV i III czasem, ale w 90% przypadków nie muszę.

No i w tym teście, by nie męczyć sprzęgła właśnie, nie dusiłem gazu do podłogi.

Chyba że chcesz i taki test.

Napisano

Ale diesel lubi jazde tez do odciecia. Tutaj raczej srednio spokojnie.

Napisano

> poprosimy

> i drugi test jak dokrecasz do 6tys obrotow

Do 6k sie nie da ale do 5k jak najbardziej. Zeby osiagnac przyspieszenia katalogowe w dieselu trzeba jechac do odciecia.

Napisano

> Do 6k sie nie da ale do 5k jak najbardziej. Zeby osiagnac przyspieszenia katalogowe w dieselu

> trzeba jechac do odciecia.

W tym przypadku pewnie nie, ale niektóre diesle miały moc maks przy 5,5 tys rpm więc pewnie odcięcie przy 6. A współczesne potrafią sie do 5,5 bez problemu zakręcić.

[YT][/YT]

Napisano

> W tym przypadku pewnie nie, ale niektóre diesle miały moc maks przy 5,5 tys rpm więc pewnie

> odcięcie przy 6. A współczesne potrafią sie do 5,5 bez problemu zakręcić.

> [YT][/YT]

Dzwiek jakby sie rozbiegl i mial rozpasc.

Napisano

> No ale tak jak pisałem wyżej, wyprzedzam gdy po horyzont jest pusto,

> więc tak naprawdę ja tylko lekko dodaję gazu i spokojnie lekutko sobie wyprzedzam

> gościa. OWSZEM używam i IV i III czasem, ale w 90% przypadków nie muszę.

> No i w tym teście, by nie męczyć sprzęgła właśnie, nie dusiłem gazu do podłogi.

> Chyba że chcesz i taki test.

Chce.

Dla przykładu pięcioletni fiacik z silnikiem 1,4 na szóstce

Zobacz, ze jedzie od znacznie niższej prędkości niż twój diesel na piątce przyspieszenie podobne ok 10s 80-120 km/h. Na piątce jest to ok 8s. Do wyprzedzania jest to bez sensu, ale do spokojnego przyspieszenia po wyjeździe z wioski która sie da przejechać bez zmiany biegu jak najbardziej.

Napisano

ale do spokojnego

> przyspieszenia po wyjeździe z wioski która sie da przejechać bez zmiany biegu jak najbardziej.

Fajnie jedzie jak ma sie lenia to nie trzeba redukowac.

Napisano

> ale do spokojnego

> Fajnie jedzie jak ma sie lenia to nie trzeba redukowac.

Dokładnie tak czasem tego używalem jak już byłem bardzo zmęczony trasą. Dawało sie czasem kilkadziesiąt km zrobić nie dotykajac skrzyni biegów. Taka namiastka automatu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.