Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi SQ5 TDI

Featured Replies

Napisano

> W innym watku twierdzil, ze to BMW kosztowalo go relatywnie tyle samo co Lanos

Nie on tylko ja. I nie relatywnie tylko z uwzgledniem utraty wartości pieniądza wskutek inflacji. I napisałem wyraźnie ze to nie przykład mojego auta, tylko z cennika.

Piekny przykład jak potraficie czytać ze zrozumieniem...

Ktoś na AK swego czasu zrobił piękną tabele. 42 tys zł z uwzgledniem inflacji to dziś 90 tys. Zajrzyj do cennika BMW i bez trudu znajdziesz tam w tej cenie auto. 42 tys kosztował mnie lanos z prawie maks wyposażeniem ( i tak o wiele gorszym niż bazowe BMW) kilkanaście (13 jeśli dobrze pamietam) lat temu.

Napisano

> Twierdzę że będzie jeździło bardzo podobnie. Oczywiście jeszcze zależy od konkretnego silnika.

No widzisz, już piszesz coraz rozsądniej... jeszcze chwila, zaczniesz pisać bez fanatyzmu i dojdziemy do realnych porównań... hehe.gif

Napisano

> to waży 2,1t ? powoli producenci widzę dochodzą do granic absurdu

Na szczęście producenci zauważyli problem i może tendencja się odwróci... crazy.gif

Napisano

> Tak, wiem, znów to Twoje Bravo, które służy za przykład do każdej dyskusji. Napisz, że spala 3

> litry na setkę i część fanatyczno-fantastyczną będziemy mieli za sobą

> A na serio, to Fiatów bym w to nie mieszał, zostańmy przy audi, OK?

Proszę.

http://www.zeperfs.com/en/duel1398-1852.htm

Napisano

> Na szczęście producenci zauważyli problem i może tendencja się odwróci...

szczerze? wątpię, bo niby w jaki sposób mieliby to zrobić przy obecnym nacisku na bezpieczeństwo/wyposażenie? Parę pierdoł z aluminium nie zmieni całej koncepcji takiego słoniowozu. Aż się boję popatrzeć ile waży Q7 hmm.gif

Napisano

> szczerze? wątpię, bo niby w jaki sposób mieliby to zrobić przy obecnym nacisku na

> bezpieczeństwo/wyposażenie? Parę pierdoł z aluminium nie zmieni całej koncepcji takiego

> słoniowozu. Aż się boję popatrzeć ile waży Q7

Sporo jednak jest ostatnio przykładów aut, gdzie następca jest nieco lżejszy.

Napisano

> No widzisz, już piszesz coraz rozsądniej... jeszcze chwila, zaczniesz pisać bez fanatyzmu i

> dojdziemy do realnych porównań...

Ale jakiego fanatyzmu? Ja po prostu nie rozumiem tego zachwytu dieslami. Przecież żeby nie chore ceny paliw w EU szczególnie przy naszych zarobkach nikt by nawet nie spojrzał na diesla. Operatorów maszyn budowlanych siłą rzeczy pomijam.

Napisano

> Sporo jednak jest ostatnio przykładów aut, gdzie następca jest nieco lżejszy.

o ile? paredziesiąt kilo? żeby to było 10% przy 2,1t to musieliby zrzucić 200kg co jest nierealne. A nadal ważyłoby 1,9t hehe.gif

Q7: http://www.zeperfs.com/en/duel2720-3284.htm zlosnik.gif

jak to jedzie to lepiej zjeżdżać z drogi bo czołówa to jak ze Starem prawie zlosnik.gif

Napisano

> Cinos, zamiast czytać autoświat, ubierz się jakoś ładniej, ić do salonu Audi i pojeździj sobie

> tytułowym 3.0 TDI.

> Potem wróć i nam opowiedz jak było.

faktycznie tym modelem nie jechałem

ale jechałem A4 B7 3.0 TDI Quattro i standardowo jak w dieslu przy ok 2000rpm potężny but, quattro potęgowało siłę tego

przy 3k juz było uspokojenie 4200 wyraźne zwolnienie i za chwile zmiana biegu

w turbodoładowanej benzynie mam odczucie ze auto ciagnie do końca

moze to bi-turbo poprawi efekt ciągnięcia do końca niewiem.gif

Napisano

> o ile? paredziesiąt kilo? żeby to było 10% przy 2,1t to musieliby zrzucić 200kg co jest nierealne.

> A nadal ważyłoby 1,9t

To jest po prostu duży samochód. Nie oczekuj, ze nagle masa spadnie o 300kg. Auta tez tyły latami (i nie można zapominać, że także rosły )

Dziś polo jest znacznie większe od golfa sprzed lat.

Napisano

> To jest po prostu duży samochód. Nie oczekuj, ze nagle masa spadnie o 300kg. Auta tez tyły latami

> (i nie można zapominać, że także rosły )

> Dziś polo jest znacznie większe od golfa sprzed lat.

ale gdzie jest granica? uprawnienia kategorii B? To Q7 już się do ich końca niebezpiecznie zbliża zlosnik.gif

teraz przestaje być dziwny lament użytkowników takich cudów że alufelgi pękają od wjeżdżania na krawężnik spineyes.gif

to Q5 poza tym jakoś na specjalnie duże nie wygląda hmm.gif

Napisano

> ale gdzie jest granica? uprawnienia kategorii B? To Q7 już się do ich końca niebezpiecznie zbliża

> teraz przestaje być dziwny lament użytkowników takich cudów że alufelgi pękają od wjeżdżania na

> krawężnik

> to Q5 poza tym jakoś na specjalnie duże nie wygląda

Granicy nie ma. Są Produkowane auta które maja pow 3,5t nie będące ciężarówka w sensie użytkowym. Są klienci są auta.

Napisano

> Granicy nie ma. Są Produkowane auta które maja pow 3,5t nie będące ciężarówka w sensie użytkowym.

> Są klienci są auta.

wiem, nawet jedno takie auto mi się podoba - Ził 41047 zlosnik.gif

ale jeśli mówisz o tym:

20071002bft-4960_450.jpg

to to już dla mnie nie jest normalne auto zlosnik.gif

Napisano

> to to już dla mnie nie jest normalne auto

Dlaczego? Do wożenia cementu jak najbardziej smile.gif

Napisano

> Dlaczego? Do wożenia cementu jak najbardziej

już widzę ile takich aut wozi cement hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> już widzę ile takich aut wozi cement

Wiesz - to do czego służą w PL to jest temat na inną dyskusję. Ale prawda jest taka że zostały wymyślone do wożenia towaru.

Napisano

> Chcę powiedzieć że diesel to miszczu hamowni a na drodze już gorzej. Wystarczy sobie porównać nawet

> dane katalogowe dowolnego producenta żeby to stwierdzić.

Ehhh... chyba w innej epoce się zatrzymałeś ...

A4 B8

1.8 TFSI vs 2.0TDI

I to turbo i to ..... benzyna vs diesel , na papierze te same osiągi

Benzyna 40kg lżejsza.... Przy tej samej wadze, diesel byłby szybszy....

Dzisiejsze diesle to już nie to samo co kiedyś.... Przy normalnej jeździe , zwłaszcza jeśli to będzie r6 lub v6 w ogóle zapomina się , że to diesel , nawet dźwięku nie słychać.

Napisano

> Proszę.

> http://www.zeperfs.com/en/duel1398-1852.htm

To akurat niezbyt szczęśliwy przykład, bo 1.8TFSI, szczególnie w wersji 160KM, to silnik który ma bardzo duże gifty* w stosunku do danych producenta, +20KM nie jest niczym niezwykłym. W 2.0 TDI, od kiedy jest CR, już nie jest tak miło.

* tak - mam na to dowody w postaci wykresów kilku różnych aut z hamowni obciążeniowej. ok.gif

Podsumowując - konie mechaniczne w dizlach są takie same jak w benzyniakach. Jeśli na wykresie z hamowni widać w dizlu dużo koni z ładnym przebiegiem, to dizel będzie szybki. Koniec, kropka.

I pisanie takich bajek jakie padły w tym wątku, typu

"Chcę powiedzieć że diesel to miszczu hamowni a na drodze już gorzej."

"magia cyferek w klekocie"

to powtarzanie bzdur.

Napisano

> moge dac Ci aluzję dwie Audice, jedna TDI druga TFSI

> turbo doładowana Audica ciągnie od początku do końca, ta druga niekoniecznie

> mimo ze ta druga niby jest mocniejsza to przyjemniejsza w prowadzeniu jest ta pierwsza

Ale tu nie o to chodzi - czy jadąc w trybie kapelusz, wyprzedzę ciężarówkę

jadącą 90 na drodze krajowej bezpiecznie, czy nie wyprzedzę?

Napisano

> Ale tu nie o to chodzi - czy jadąc w trybie kapelusz, wyprzedzę ciężarówkę

> jadącą 90 na drodze krajowej bezpiecznie, czy nie wyprzedzę?

Chcesz powiedziec, ze na najwyzszym biegu w przecietnym dieslu zrobisz to sprawnie? hehe.gif

Napisano

> Podsumowując - konie mechaniczne w dizlach są takie same jak w benzyniakach. Jeśli na wykresie z

> hamowni widać w dizlu dużo koni z ładnym przebiegiem, to dizel będzie szybki. Koniec, kropka.

> I pisanie takich bajek jakie padły w tym wątku, typu

> "Chcę powiedzieć że diesel to miszczu hamowni a na drodze już gorzej."

> "magia cyferek w klekocie"

> to powtarzanie bzdur.

Dokladnie. Kon to kon. Dlatego zreszta w ogole wprowadzono taka miare, bo porownywanie momentow obrotowych przy drastycznie roznych przelozeniach skrzyn jest bez sensu.

Napisano

Kurna ale fajnie się czyta ten temat hehe.gif

Szczególnie teoretyków, którzy może kiedyś przejechali się jakąś starą audicą i wiedzą wszystko o TDI zlosnik.gif

Albo sąsiad szwagra mówił... zlosnik.gif

Co nie zmienia faktu - gdybym kupował to auto - zwisałoby mi czy to noPB czy ON, ale jeśli byłby dostępny to wolałbym benzynowy V8.

Jeśli kupowałbym je używane to na pewno nie chciałbym 6-cylindrowego dieselka bo będzie bezsensownie drogi w serwisowaniu (czyli zakup będzie ekonomicznie nieuzasadniony).

Napisano

> Chcesz powiedziec, ze na najwyzszym biegu w przecietnym dieslu zrobisz to sprawnie?

Na tyle, że jadąc rzeczone 90 na V biegu, nie redukuję, tylko naciskam gaz

i robię to sprawnie i bezpiecznie.

Napisano

> faktycznie tym modelem nie jechałem

> ale jechałem A4 B7 3.0 TDI Quattro i standardowo jak w dieslu przy ok 2000rpm potężny but, quattro

> potęgowało siłę tego

> przy 3k juz było uspokojenie 4200 wyraźne zwolnienie i za chwile zmiana biegu

> w turbodoładowanej benzynie mam odczucie ze auto ciagnie do końca

> moze to bi-turbo poprawi efekt ciągnięcia do końca

seryjne 3.0 TDI utrzymuje dużego niutona gdzieś do 3.800, moc max też ma w okolicach 4.000, więc ja nie wiem jakie osłabnięcie Ty czułeś przy 3.000

coś czuję, że wypatrzyłeś je na rysowanych wykresach w autoświecie...

Napisano

> To akurat niezbyt szczęśliwy przykład, bo 1.8TFSI, szczególnie w wersji 160KM, to silnik który ma

> bardzo duże gifty* w stosunku do danych producenta, +20KM nie jest niczym niezwykłym. W 2.0

> TDI, od kiedy jest CR, już nie jest tak miło.

> * tak - mam na to dowody w postaci wykresów kilku różnych aut z hamowni obciążeniowej.

> Podsumowując - konie mechaniczne w dizlach są takie same jak w benzyniakach. Jeśli na wykresie z

> hamowni widać w dizlu dużo koni z ładnym przebiegiem, to dizel będzie szybki. Koniec, kropka.

> I pisanie takich bajek jakie padły w tym wątku, typu

> "Chcę powiedzieć że diesel to miszczu hamowni a na drodze już gorzej."

> "magia cyferek w klekocie"

> to powtarzanie bzdur.

Fiat zły miało być audi. Audi złe bo gifty. Spróbuj pojąć, że choć konie są te same to średnio często jest ich więcej w uzytecznym zakresie obrotów. Wręcz wiele silników benzynowych ma moc maks w całkiem sporym zakresie obrotów, a diesel nie. Dodatkowo jak już pisałem diesel jest zwykle cięższy i nawet jeśli konie są co do joty te same to maja wiecej roboty.

Większość aut o tej samej mocy maksymalnej jedzie lepiej jeśli ma benzyniaka pod maską.

Jeśli audi i Fiat takie złe to bez trudu znajdę inne przykłady.

Napisano

> Na tyle, że jadąc rzeczone 90 na V biegu, nie redukuję, tylko naciskam gaz

> i robię to sprawnie i bezpiecznie.

To chyba mamy inna definicje sprawnego wyprzedzania... Ile masz obrotow przy 90 na V biegu?

Inna sprawa, ze wiekszosc diesli ma teraz skrzynie 6-biegowe, wiec i tak trzeba redukowac grinser006.gif

Aha, w turbobenzynie bedzie to wygladac jeszcze lepiejok.gif

Napisano

> W tych lepszych dieslach w czasie jazdy nie

> ma róznicy w środu w klekotaniu.

Przy zimnym silniku, po odpaleniu klekotanie będzie.

W czasie jazdy już dźwięk będzie spoko, ale co z tego jeśli auto ma być na tyle wyciszone, żeby dźwięk silnika był ledwo-słyszalny?

Napisano

> Co nie zmienia faktu - gdybym kupował to auto - zwisałoby mi czy to noPB czy ON, ale jeśli byłby

> dostępny to wolałbym benzynowy V8.

Ja też wolę benzynę, zdecydowanie! I (pomijając spalanie) też wolę mieć 200KM w doładowanej benzynie, niż 200KM z dizelka.

Ale jak się czyta bajki podnieconych fanatyków, że 250KM w benzynie jedzie tak samo jak ponad 310KM w dizlu, to nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać.

Napisano

> To chyba mamy inna definicje sprawnego wyprzedzania... Ile masz obrotow przy 90 na V biegu?

> Inna sprawa, ze wiekszosc diesli ma teraz skrzynie 6-biegowe, wiec i tak trzeba redukowac

> Aha, w turbobenzynie bedzie to wygladac jeszcze lepiej

Ja mam pięciobiegową. Może mamy inny styl jazdy, ja muszę mieć do wyprzedzania

pusto po horyzont smile.gif Zaś przy 90 na V To jest pewnie około 1800 albo 2000,

nie pamiętam. Czyli wystarcząjąco. Zaręczam Ci, że przy gazie do dechy wciska

w fotel smile.gif

Napisano

> Na tyle, że jadąc rzeczone 90 na V biegu, nie redukuję, tylko naciskam gaz

> i robię to sprawnie i bezpiecznie.

Ja też naciskam gaz i robię to sprawnie i bezpiecznie. Tylko że nie wiem na którym biegu jadę bo mam automat. Kto ma wygodniej? Wiesz - skrzynie biegów wymyślono po to żeby jej używać. A jak ktoś ma z tym problemy to niech nie wymyśla powodów żeby jej nie używać. I dotyczy to każdego rodzaju paliwa.

Napisano

> Ehhh... chyba w innej epoce się zatrzymałeś ...

> A4 B8

> 1.8 TFSI vs 2.0TDI

> I to turbo i to ..... benzyna vs diesel , na papierze te same osiągi

> Benzyna 40kg lżejsza.... Przy tej samej wadze, diesel byłby szybszy....

OMG. Czy temu dieslowi ktoś domontował zderzak z ołowiu ? Jest cięższy bo musi być cięższy, nie tylko silnik ale i osprzęt. Właśnie dlatego przegrywa, ze ma gorszy stosunek masa/moc.

Napisano

> Przy zimnym silniku, po odpaleniu klekotanie będzie.

> W czasie jazdy już dźwięk będzie spoko, ale co z tego jeśli auto ma być na tyle wyciszone, żeby

> dźwięk silnika był ledwo-słyszalny?

Hałas głownie zależy od wyciszenia samochodu a nie głośności silnika (diesel/benzyna). Teraz ma vana z bajeranckim v6 hondy zlosnik.gif a miałem espace z klekotającym 2.2 dci. No i na luzie to faktycznie różnica jest kosmiczna, v6 prawie nie słychać, cichutko mruczy. W czasie jazdy to po 120 to w hondzie jest strasznie głośno i silnika wcale nie słychać zlosnik.gif a w dci było cicho. Silnik to w sumie najcichszy element, ważniejsze jest wyciszenie samochodu.

Napisano

> seryjne 3.0 TDI utrzymuje dużego niutona gdzieś do 3.800, moc max też ma w okolicach 4.000, więc ja

> nie wiem jakie osłabnięcie Ty czułeś przy 3.000

> coś czuję, że wypatrzyłeś je na rysowanych wykresach w autoświecie...

może było zepsute, nie wiem niewiem.gif

ale jak patrze po wykresach w necie to jest jak odczułem

jakiś tekst

Napisano

> To chyba mamy inna definicje sprawnego wyprzedzania... Ile masz obrotow przy 90 na V biegu?

> Inna sprawa, ze wiekszosc diesli ma teraz skrzynie 6-biegowe, wiec i tak trzeba redukowac

> Aha, w turbobenzynie bedzie to wygladac jeszcze lepiej

U mnie przy 90km/h na V biegu jest niemal 2000rpm. Wystarczy żeby ciągnął już pełną parą.

Generalnie, na V biegu ciągnie od ok. 70-80km/h. Wcześniej rzeczywiście się nic nie dzieje. Skrzynia pięciobiegowa.

Więc w niektórych przypadkach mit o konieczności machania w dieslu biegami nie ma zastosowania.

Napisano

> U mnie przy 90km/h na V biegu jest niemal 2000rpm. Wystarczy żeby ciągnął już pełną parą.

> Generalnie, na V biegu ciągnie od ok. 70-80km/h. Wcześniej rzeczywiście się nic nie dzieje.

> Skrzynia pięciobiegowa.

> Więc w niektórych przypadkach mit o konieczności machania w dieslu biegami nie ma zastosowania.

Ja was proszę. Macie moc maksymalna przy 2000 rpm? Silnik ciągnie pełna para przy obrotach mocy maks. Jak nie wierzycie to zmierzcie u siebie przyspieszenie 80-120 na 3 4 i 5 biegu.

Wciskanie gazu do oporu przy wysokim biegu i niskich obrotach jest najglupszym możliwym działaniem kierowcy. Auto nie dość, że nie przyspiesza maksymalnie to jeszcze katujecie silnik i jego osprzęt.

Napisano

> U mnie przy 90km/h na V biegu jest niemal 2000rpm. Wystarczy żeby ciągnął już pełną parą.

> Generalnie, na V biegu ciągnie od ok. 70-80km/h. Wcześniej rzeczywiście się nic nie dzieje.

> Skrzynia pięciobiegowa.

> Więc w niektórych przypadkach mit o konieczności machania w dieslu biegami nie ma zastosowania.

Przy takich obrotach juz powinno byc w miare OK, ale gdybys mial skrzynie VI, to mogloby byc ciezko...

Co nie zmienia faktu, ze redukcja do 3 czy 4 pozwolilaby wyprzedzic duzo sprawniej grinser006.gif

Napisano

> Przy takich obrotach juz powinno byc w miare OK, ale gdybys mial skrzynie VI, to mogloby byc

> ciezko...

> Co nie zmienia faktu, ze redukcja do 3 czy 4 pozwolilaby wyprzedzic duzo sprawniej

No właśnie. skrzynia 6b to wróg elastycznosci diesla. hehe.gif to skandal, że producenci robią takie świństwo użytkownikom.

Napisano

> Ja was proszę. Macie moc maksymalna przy 2000 rpm? Silnik ciągnie pełna para przy obrotach mocy

> maks. Jak nie wierzycie to zmierzcie u siebie przyspieszenie 80-120 na 3 4 i 5 biegu.

Nie wiem gdzie mój silnik ma moc maksymalną i nie obchodzi mnie to. Napisałem, że przy 1700-1800rpm ma już dość mocy (momentu czy czego tam jeszcze) żeby auto bardzo sprawnie przyspieszało. Wyprzedzanie jest wtedy bezstresowe co sprawdziłem empirycznie.

> Wciskanie gazu do oporu przy wysokim biegu i niskich obrotach jest najglupszym możliwym działaniem

> kierowcy. Auto nie dość, że nie przyspiesza maksymalnie to jeszcze katujecie silnik i jego

> osprzęt.

1. 2000rpm w dieslu to nie są niskie obroty.

2. Na szczęście moje auta nie wiedzą, że nie przyspieszają maksymalnie i są katowane. Bo przyspieszają nie powodując u kierowcy stresu i osiągają duże przebiegi bez awarii.

smile.gif

Napisano

> może było zepsute, nie wiem

> ale jak patrze po wykresach w necie to jest jak odczułem

> jakiś tekst

STR-06081002-kW-Nm-C.png

przy 3.500 jest wciąż prawie maksymalny niuton, a przy 4.000 jest ponad 400Nm

jeździłem 3.0 tdi i do 4.000 jedzie naprawdę dobrze.

KLIK

Napisano

> No właśnie. skrzynia 6b to wróg elastycznosci diesla. to skandal, że producenci robią takie

> świństwo użytkownikom.

Jak chcesz jechac spokojnie, to masz niskie obroty a co za tym idzie rowniez spalanie...

Problem to jest raczej z naszymi warunkami drogowymi.

Napisano

> Przy takich obrotach juz powinno byc w miare OK, ale gdybys mial skrzynie VI, to mogloby byc

> ciezko...

Z pewnością. Poniżej ok. 1700rpm auto niespecjalnie jedzie. Żeby to zrobić dynamicznie nie obyłoby się bez redukcji.

> Co nie zmienia faktu, ze redukcja do 3 czy 4 pozwolilaby wyprzedzic duzo sprawniej

Nie ma zbyt dużej różnicy czy przyspiesza od 2000rpm na piątce czy od ok. 2400-2500rpm na czwórce. Trójka już pogorszyłaby sprawę, bo obroty byłyby na tyle wysokie, że musiałbym zmienić bieg w trakcie manewru.

Poza tym nikt tu nie zauważa, że w autach z zapasem mocy bardzo rzadko jest do wyprzedzenia potrzebne jej maksimum. Ja zwykle nie potrzebuję więcej niż jakieś 50-60%. Po prostu wyprzedzam w rozsądnych warunkach, nie na styk.

Napisano

> No właśnie. skrzynia 6b to wróg elastycznosci diesla. to skandal, że producenci robią takie

> świństwo użytkownikom.

a co to za róznica ile jest biegów ? Z tymi lepszymi silnikami jest prawie zawsze automat i nie obchodzi Cię czy masz załączany 4,5 czy 6 bieg i tak po dodaniu gazu sobie poredukuje zlosnik.gif A co do obrotów to w benzynie v6 mam niższe niż miałem w dci grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem gdzie mój silnik ma moc maksymalną i nie obchodzi mnie to. Napisałem, że przy 1700-1800rpm

> ma już dość mocy (momentu czy czego tam jeszcze) żeby auto bardzo sprawnie przyspieszało.

> Wyprzedzanie jest wtedy bezstresowe co sprawdziłem empirycznie.

> 1. 2000rpm w dieslu to nie są niskie obroty.

W ciężarówce czy na statku, może i nie.

Porządny diesel w osobowce kręci sie do grubo ponad 5 tys.

> 2. Na szczęście moje auta nie wiedzą, że nie przyspieszają maksymalnie i są katowane. Bo

> przyspieszają nie powodując u kierowcy stresu i osiągają duże przebiegi bez awarii.

Ja nie mówię o awarii tylko o szybszym zużyciu. Chyba nie powiesz mi, ze działając nawet dwukrotnie wyższa siła zachowasz te sama wytrzymałość. Auto będzie robić to co do niego należy aż padnie. Ty będziesz sprzęgła wymieniał co 150 zamiast co 250 tys i uznasz ze wszystko jest ok.

Auto nie wie, ze kieruje nim kierowca który nie wie jak go używać. Auto nie wie, ze mogłoby przyspieszać lepiej, bo to kierowca wybiera zły bieg. Gdyby auto miało skrzynię automatyczna to by wiedziało ze należy zredukować.

Napisano

> Jak chcesz jechac spokojnie, to masz niskie obroty a co za tym idzie rowniez spalanie...

> Problem to jest raczej z naszymi warunkami drogowymi.

Oj mi tego nie tłumacz. Ja wiem do czego służy szósty bieg. W poprzednim aucie na szóstce po chipie 80-120 robiło w ok11 sekund, ale nie uzywałem tego biegu do przyspieszenia nawet jeśli ni musiałem cisnac na maks.

Napisano

> W ciężarówce czy na statku, może i nie.

> Porządny diesel w osobowce kręci sie do grubo ponad 5 tys.

No proszę Cię... Ponad 5tys. to się kręci może kilka silników na rynku i na pewno nie są to ich optymalne obroty pracy.

> Ja nie mówię o awarii tylko o szybszym zużyciu. Chyba nie powiesz mi, ze działając nawet dwukrotnie

> wyższa siła zachowasz te sama wytrzymałość. Auto będzie robić to co do niego należy aż padnie.

> Ty będziesz sprzęgła wymieniał co 150 zamiast co 250 tys i uznasz ze wszystko jest ok.

> Auto nie wie, ze kieruje nim kierowca który nie wie jak go używać. Auto nie wie, ze mogłoby

> przyspieszać lepiej, bo to kierowca wybiera zły bieg. Gdyby auto miało skrzynię automatyczna

> to by wiedziało ze należy zredukować.

Akurat udało mi się nakręcić ponad 200kkm takim dieslem i nic nie wymieniałem. Więc chyba jednak się nic szybciej nie zużywa.

Napisano

> przy 3.500 jest wciąż prawie maksymalny niuton, a przy 4.000 jest ponad 400Nm

> jeździłem 3.0 tdi i do 4.000 jedzie naprawdę dobrze.

> KLIK

ale ja wcale nie mówię, ze jedzie źle, przyspiesza bardzo sprawnie

ale jak pamiętam przejażdzki zwykłą E30 bez turbo z 2.5 litra (192KM)która ochoczo ciągnęła, wyła, przyspieszała do "łututu"

no to kurde, brakuje tego ładnego dojechania do czerwonego pola i "wykończenia" biegu smile.gif

Napisano

> OMG. Czy temu dieslowi ktoś domontował zderzak z ołowiu ? Jest cięższy bo musi być cięższy, nie

> tylko silnik ale i osprzęt. Właśnie dlatego przegrywa, ze ma gorszy stosunek masa/moc.

no i ? .... no jest cięższy a mimo to osiągi takie same .... jakby mu wywalić kanape albo dać lżejszą maske czy inaczej pozbyć się kg .. to miałby taki sam stosunek masy do mocy a diesel byłby szybszy ...

A to co napisałeś to tylko rozwinąłeś moją wypowiedź nic więcej ;p

Napisano

> No proszę Cię... Ponad 5tys. to się kręci może kilka silników na rynku i na pewno nie są to ich

> optymalne obroty pracy.

W latach 90 niektóre miały moc maks. przy 5400 rpm. Gdyby nie były to optymalne obroty pracy to by nie progrąmowano automatu tak by z nich korzystał.

> Akurat udało mi się nakręcić ponad 200kkm takim dieslem i nic nie wymieniałem. Więc chyba jednak

> się nic szybciej nie zużywa.

Ok. Ty wiesz swoje. Ja wiem ze waląc młotkiem 2kg szybciej coś zniszczę niż waląc 1kg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.