Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wygląda bezpieczeństwo podczas dachowania...

Featured Replies

Napisano

...cabrio/roadsterem typu mazda miata, S2000 czy barchetta? icon_rolleyes.gif

Rozmumiem, że ramy przedniej szyby sa elemetami "nośnymi" podczas fikołkowania? hmm.gif

A co z tyłem?

mazda-miata-01.jpg

fiat_barchetta.completed.jpg

Napisano
  • Autor

> ...cabrio/roadsterem typu mazda miata, S2000 czy barchetta?

> Rozmumiem, że ramy przedniej szyby sa elemetami "nośnymi" podczas fikołkowania?

> A co z tyłem?

z tyłu są zazwyczaj jakieś pałąki antykapotażowe, typowo na stałe, czasem wyskakujące.

np. w mx-5:

mazda-mx-5-spring-edition-2011-5-m8976.jpg

Napisano

> z tyłu są zazwyczaj jakieś pałąki antykapotażowe, typowo na stałe, czasem wyskakujące.

> np. w mx-5:

ale pytanie konkretnie przedstawiało m. in. fiata. Tez jestem ciekaw. Jeśli tam sa wyskakujące to wierzysz ze to działa? zlosnik.gif

Napisano

> ale pytanie konkretnie przedstawiało m. in. fiata. Tez jestem ciekaw. Jeśli tam sa wyskakujące to

> wierzysz ze to działa?

w Fiacie icon_rolleyes.gifhmm.gif

hehe.gif

Napisano

> ale pytanie konkretnie przedstawiało m. in. fiata. Tez jestem ciekaw. Jeśli tam sa wyskakujące to

> wierzysz ze to działa?

za fiata nie odpowiadam hehe.gif

z tego co pamiętam, s2000 i mx-5 cośtam mają do zabezpieczenia głów przy dachowaniu smile.gif

Napisano

> wierzysz ze to działa?

Podczas dachowania Barchetta opiera sie na przedniej szybie i na bagazniku. Tak jak wiele innych cabrio ktore nie mają pałąków.

Napisano

> ...cabrio/roadsterem typu mazda miata, S2000 czy barchetta?

> Rozmumiem, że ramy przedniej szyby sa elemetami "nośnymi" podczas fikołkowania?

> A co z tyłem?

Od okolic 3:00...

Napisano

> W cabrio lepiej nie rolować.

zastanawiałem się nad Astrą Twin Top jako auto dla żony (choć w sumie dla mnie bardziej bo żona nie chce cabrio)

ale po obejrzeniu tych filmów na pewien czas wyleczyłem się chyba z tego nadwozia ...

Napisano

Dachowanie w cabrio to śmierć lub kalectwo. Uderzenie boczne zresztą też. Taki urok tych samochodów, z motocyklami jest podobnie wink.gif

Napisano

> W cabrio lepiej nie rolować.

straszne shocked.gif

Napisano

...

> ale po obejrzeniu tych filmów na pewien czas wyleczyłem się chyba z tego nadwozia ...

Peugeot wypadł zaskakująco dobrze :-O

Pozdrawiam.

Napisano

To samo pytanie zadała mi kiedyś kobieta jadąc mx'em.

Niby masz z tyłu pałąki w NC, ale one są poniżej linii głowy.

W starszych nie ma nic. Trzeba by samemu coś dorabiać.

Ale to i tak wiele nie da, bo przednia szyba składa się pięknie.

Reasumując - w cabrio się nie roluje i tyle zlosnik.gif

Napisano

> Roluje się ale tylko raz.

Otóż to, roluje a nie dachuje wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> z tyłu są zazwyczaj jakieś pałąki antykapotażowe, typowo na stałe, czasem wyskakujące.

pomogają pewnie tyle co ochraniacz na jaja przy skoku z balkonu z 10 piętra

Napisano

> Dachowanie w cabrio to śmierć lub kalectwo. Uderzenie boczne zresztą też. Taki urok tych

> samochodów, z motocyklami jest podobnie

auta z takim nadwoziem powinny być prawnie zakazane

Napisano

> auta z takim nadwoziem powinny być prawnie zakazane

Dlaczego? Motocykle też? Samochody nie mające przynajmniej 4 gwiazdek NCAP też? Przecież to prywatna sprawa kierowcy i pasażerów, jaki chcą mieć stopień bezpieczeństwa. W motocyklu w ogóle byle zdarzenie może się skończyć tragicznie, ludzie świadomie idą na takie ryzyko, bo tak im się podoba. O ile nie stwarza to zagrożenia dla innych - ich sprawa. Kabriolet stwarza większe zagrożenie dla swoich pasażerów i kierowcy, nie dla innych, więc ok.gif

Napisano

A to niby dlaczego?

Szanse i tak sa wielokrotnie wieksze niz na moto, czy nawet rowerze grinser006.gif

Napisano

Ja jestem za zakazem rodzenia się - powoduje 100% śmiertelność. A tak poważnie... Łatwiej zginąć jadąc rowerem, motocyklem czy motorowerem albo popierdółką typu CC, SC czy Tico, ewentualnie Rover100 np.

Widziałem kilkanaście co najmniej wypadków i auta były różnie porozbijane - ale nigdy żadne nie leżało na dachu a już na pewno nie było dachowane przy prędkości kilkudziesięciu km/h - jedynie po zderzeniu obracało się "pomału" na dach.

Napisano

> A to niby dlaczego?

> Szanse i tak sa wielokrotnie wieksze niz na moto, czy nawet rowerze

bo to samochód a nie motor. Rozpatrujmy stopień bezpieczeństwa pamiędzy autami a nie miedzy autami, rowerami i wrotkami.

Widze po prostu brak konsekwencji, nakazują stosować pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne, napinacze pasów, zagłówki, wzmocnienia boczne drzwi i pozwalają jeżdzić kabrioletom

Napisano

> bo to samochód a nie motor. Rozpatrujmy stopień bezpieczeństwa pamiędzy autami a nie miedzy autami,

> rowerami i wrotkami.

> Widze po prostu brak konsekwencji, nakazują stosować pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne,

> napinacze pasów, zagłówki, wzmocnienia boczne drzwi i pozwalają jeżdzić kabrioletom

Ale jaki % wypadkow/stluczek konczy sie powaznym dachowaniem...?

Pewnie to sa jakies promile.

Napisano

> bo to samochód a nie motor. Rozpatrujmy stopień bezpieczeństwa pamiędzy autami a nie miedzy autami,

> rowerami i wrotkami.

> Widze po prostu brak konsekwencji, nakazują stosować pasy bezpieczeństwa, poduszki powietrzne,

> napinacze pasów, zagłówki, wzmocnienia boczne drzwi i pozwalają jeżdzić kabrioletom

Do dachowania dochodzi stosunkowo rzadko ok.gif.

Napisano

> Do dachowania dochodzi stosunkowo rzadko .

jeśli patrzymy tylko na prawdopodobieństwo to zgoda. Ale jak już dojdzie to ochrona prawie żadna

Napisano

Nie...wystarczy wstawić w nich klatkę bezpieczeństwa oraz dach z podbitką i bedzie OK...

Napisano

W 1997 nasi sąsiedzi zza Odry rozważali wprowadzenie nakazu jazdy w kaskach w Cabrio. I cała idea jazdy z wiatrem we włosach bierze w łeb wink.gif Dlaczego teraz praktycznie nie produkuje się top-a-cabrioletów, TARGA, albo Faltdach ?

Napisano

> W 1997 nasi sąsiedzi zza Odry rozważali wprowadzenie nakazu jazdy w kaskach w Cabrio. I cała idea

> jazdy z wiatrem we włosach bierze w łeb Dlaczego teraz praktycznie nie produkuje się

> top-a-cabrioletów, TARGA, albo Faltdach ?

właśnie o dachu typu targa pomyślałem tam rolowanie raczej nie jest takie groźne jak w zwykłym cabrio.

Napisano

> właśnie o dachu typu targa pomyślałem tam rolowanie raczej nie jest takie groźne jak w zwykłym

> cabrio.

Między innymi dlatego, od ponad 8 lat, bujam się w lecie, bez dachu delSolem smile.gif

CIMG2452.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano

> zastanawiałem się nad Astrą Twin Top jako auto dla żony (choć w sumie dla mnie bardziej bo żona

> nie chce cabrio)

> ale po obejrzeniu tych filmów na pewien czas wyleczyłem się chyba z tego nadwozia ...

Przepraszam, ale czego wiecej mozna sie spodziewac po aucie bez dachu?

Napisano

Mnie zastanawia fakt, ze musze miec z tylu zaglowki jezdzac sam (kwestia przegladu auta),

podczas gdy jednoczesnie dopuszcza sie jazde motocyklem. Absurd. zlosnik.gif

Napisano

> Między innymi dlatego, od ponad 8 lat, bujam się w lecie, bez dachu delSolem

To na wiele sie nie zda, ale jestem ciekawy jak sprawdza sie system ponizej.

Trans_Am_Family.jpg

Wiatr we wlosach jest, sztywnosc nadwozia zachowana... wydaje sie idealne.

Napisano

Jedna sprawa to dachowanie, a druga sprawa to prawdopodobieństwo dachowania.

Kiedyś czytałem statystyki: prawdopodobieństwo dachowania podczas wypadku, dla auta sportowego (np. typu roadster) jest dziesięciokrotnie (!!!) niższe niż dla SUVa.

Kluczem jest tu wysokość środka ciężkości w stosunku do szerokości samochodu. Dodatkowo, posiadanie ESP mocno ogranicza możliwość dachowania (dlatego szczególnie podatne na wywrotki są SUVy bez ESP, na szczęście takich już jest mało).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.