Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się sprzedają auta bez klimy

Featured Replies

Napisano

> to Ty bronisz swojej tezy do upadłego

> a prawda jest taka, że jak jest upał, to otwarte szyby i szyberdachy niewiele dają, nie wspominając

> o komforcie jazdy z większymi prędkościami.

To prawda, ale nie mowimy tylko o upałach typu 35 stopni, ale jak jest np. 25 to jest bardzo przyjemnie sie toczyc z odsunietym szyberdachem i wszystkimi szybami w dół. Podkreslam - toczyc sie - co bardzo lubie, bo masz racje ze przy wiekszych predkosciach to juz jest nieprzyjemne.

Napisano

> Już tak nie kadź, bo jeszcze chwila i będziesz mówił z pełnymi ustami...

ot, światowy człek, i światowe ma obyczaje...

Napisano

> Ja szyberdach mam od 2 lat i powiem szczerze ze juz kazde auto bede chcial z takim bajerem. Dla

> mnie to rewelacja

> Jak jest temperatura powiedzmy tak do 20 stopni to szyberdach odsuwam i przyjemny chłodek jest z

> góry, a szyby moge miec zamkniete.

> Jak cieplej - to do tego odsuwam wszystkie szyby

> A jak upał 35 stopni to dopiero wtedy zamykam sie w klimie

Nie chce mi sie szukac, ale w jednym z ostatnich watkow pisales, ze siedzisz w "lodowce" od rana do wieczorahehe.gif

Napisano

> Dzisiaj jest +18, wczoraj bylo +30...

> Klime mam ustawionana 22 i zwyczajnie tego nie ruszam...

> Z ciekawosci, to co Ci tak bardzo przeszkadza klima?

Zalezy ile czasu spedzasz w samochodzie. Jak dziennie ponizej 2 godzin, to moze Ci klima nie przeszkadza. Ale jak ja spedzam caly dzien - to naprawde klimy uzywam jak najmniej - zle sie czuje po takim calym dniu w klimie. A druga sprawa, ze naprawde przyjemniej jest jak wiaterek powieje przez otwarte okna, niz siedziec szczelnie zamknietym. Ale tak jak mowie - zalezy ile godzin dziennie siedzisz bez przerwy w aucie. Bo jak jedziesz kawalek i wysiadasz - to zupelnie inna sprawa.

Napisano

> No to w takim razie inaczej: człowiek, który chce kupić kompakta i nie chce klimy, jest skazany na

> budżetowe marki

lub kupić z klimą i jej nie włączać

Napisano

> Nie chce mi sie szukac, ale w jednym z ostatnich watkow pisales, ze siedzisz w "lodowce" od rana do

> wieczora

Tak, to prawda. Jak wioze pasazerów (pisalem tu nizej) to zawsze w klimie, bo wiem ze moze przeszkadzac jak wieje przez szyby. Wiec czasem niestety musze siedziec w tej klimie caly dzień. Ale jak jade sam to od razu szyby w dol i szyberdach i jest cudownie yay.gif

Napisano

> lub kupić z klimą i jej nie włączać

Oczywiście, ale jeżeli nie chce przepłacać za coś, czego nie używa.

Napisano

> ot, światowy człek, i światowe ma obyczaje...

Dlatego nie lubi, jak kto mówi z pełnymi ustami :-)

Napisano

> Aha, czyli jak np jest +18 to zasadniczo NIE ma potrzeby uruchamiać klimatyzacji, prawda?

> Po prostu - przyjemniej jedzie mi sie w samochodzie z otwartym oknie, niż w zamkniętej, śmierdzącej

> puszce.

> Proste.

Zgadzam sie z Tobą jak nigdy ok.gif Szczelnie zamykac szyby i siebie w tej puszce to mozna jak naprawde upał jest nie do zniesienia, jak jest powyzej +30 stopni i jedynie klima ratuje sytuacje. Ale ponizej takich temperatur to tez nie widze sensu sie zamykania w puszce no.gif

Napisano

> Oczywiście, ale jeżeli nie chce przepłacać za coś, czego nie używa.

skoro jest w standardzie to przeciez za darmo, prawda? grinser006.gif

więc nie przepłaca grinser006.gif

a jak taki oszczędny to po co mu premium?

pewnie nie chce przepłacać za znaczek

Napisano

> skoro jest w standardzie to przeciez za darmo, prawda?

> więc nie przepłaca

> a jak taki oszczędny to po co mu premium?

> pewnie nie chce przepłacać za znaczek

Eeeee... Ale znaczka się używa. I to nader często.

hehe.gif

Napisano

> Oczywiście, ale jeżeli nie chce przepłacać za coś, czego nie używa.

Ale latwiej bedzie potem sprzedac i dostanie normalna cene wink.gif A nie bedzie musial obnizac ceny za brak klimy wink.gif

Napisano

W zimie pewnie bez klimy się sprzeda bez marudzenia, ludzie najbardziej sobie o niej przypominają jak temp. na zewnątrz jest wysoka.

Napisano

Trochę kontrowersyjnie, ale wydaje mi się, że coraz więcej "spaślaków" w narodzie, a Ci bez klimy to umierają już przy 20 stopniach.

Ja osobiście podzielam zdanie konika, że w naszych warunkach klimatycznych bardziej przydatne jest porządne ogrzewanie, niż chłodzenie.

Napisano

> Serio?

serio serio wink.gif

Pyrekcb dał nawet linka chyba co cennika zlosnik.gif

Sam byłem zdziwiony w salonie, że jeszcze takie rzeczy się dzieją, to sprzedawca powiedział,

że biorą tą wersję dziadki co nie chcą klimy i wolą korbki hehe.gif W myśł, że im mniej elektroniki, tym dłużej auto pojeździ

Ale teraz juz chyba zmienili i korbek już nie uświadczysz.

Ale na początku produkcji dawali nawet te korbki w bieda wersji alien.gif

Napisano

> Jak masz kabinę schłodzoną do 22-24 stopni i wysiadasz na parkingu w południowych Włoszech lub

> Hiszpanii gdy na zewnątrz jest np. 40 stopni w cieniu to wrażenie jest takie jakbyś do pieca

> wlazł i patelnią w łeb dostał. Bardzo nieprzyjemne. Człowiek natychmiast zaczyna się pocić.

> Przy mniejszych skokach temperatury organizm się aklimatyzuje i łatwiej upał znieść.

> Oczywiście na dłuższych trasach używałem klimy bo nie ma sensu się męczyć.

bo trzeba było ustawić klime na 30 stopni zlosnik.gif mniejsza róznica temperatur - ja staram się ustawić temperaturę niewiele niższą od otoczenia (np. na zewnątrz 33, w środku 28)

Napisano

> Trochę kontrowersyjnie, ale wydaje mi się, że coraz więcej "spaślaków" w narodzie, a Ci bez klimy

> to umierają już przy 20 stopniach.

Na moim przykładzie - niestety, zgadza sie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bo trzeba było ustawić klime na 30 stopni mniejsza róznica temperatur - ja staram się ustawić

> temperaturę niewiele niższą od otoczenia (np. na zewnątrz 33, w środku 28)

Ustawiałem. Ale to z kolei jest uciążliwe, bo przepływ powietrza jest niewielki gdy wentylator pracuje na niskich obrotach. O wiele wygodniejsza jest jazda po prostu z otwartymi oknami.

Oczywiście na długich trasach ustawiam normalnie, bo jak nie mam zamiaru przez dłuższy czas wysiadać to nie ma znaczenia.

Napisano

Nie wiem o co chodzi z klima ale zachowujecie sie jak jacys hipohondrycy.... stopien nizej niz na zewnatrz, decyzje wlacze/nie wlacze....przyznam zabawnie sie to czyta grinser006.gif

Nie prosciej ustawic zadana temperature raz na pol roku i tyle? Caly swiat tak sie raczej zachowuje...

Napisano

> Nie wiem o co chodzi z klima ale zachowujecie sie jak jacys hipohondrycy.... stopien nizej niz na

> zewnatrz, decyzje wlacze/nie wlacze....przyznam zabawnie sie to czyta

> Nie prosciej ustawic zadana temperature raz na pol roku i tyle? Caly swiat tak sie raczej

> zachowuje...

I ja się tak zachowuję. W naszym klimacie mam cały rok ustawioną jedną temperaturę i tryb auto.

Ale spróbuj tego jeżdżąc na krótkich dystansach w tropikalnym upale. Ilekroć wsiądziesz będziesz obrywał dmuchawą na pełnych obrotach, ilekroć wysiądziesz będziesz się czuł jakbyś wchodził do pieca. Jest to niesamowicie uciążliwe.

Napisano

OK, moze nie w tropikach ale w Tailandii czy Indiach zawsze klimy (a maja manualne) skrecone sa na minimum, wlaczony obieg zamkniety i zyja. Jedyne co reguluja to moc nawiewu...

Napisano

> I ja się tak zachowuję. W naszym klimacie mam cały rok ustawioną jedną temperaturę i tryb auto.

> Ale spróbuj tego jeżdżąc na krótkich dystansach w tropikalnym upale. Ilekroć wsiądziesz będziesz

> obrywał dmuchawą na pełnych obrotach, ilekroć wysiądziesz będziesz się czuł jakbyś wchodził do

> pieca. Jest to niesamowicie uciążliwe.

zgadza się, ja mam ustawione cały czas na auto, czasem jednak się zdarza jeździć w upale po mieście wtedy to daję na manuala

Napisano

ja bym kupił, jak do jeżdzenia po miescie klimatyzacja wydaje mi sie zbędna

dobre przewietrzenie wnętrza i jest git

plus taki że jest mniej rzeczy które mogą się zepsuć grinser006.gif

Napisano

> Zdziwiłbyś się - są tacy dziwacy.

> Kolega nowym paskiem (wcześniej octavią) - niemal zawsze przy otwartych oknach.

Jednym z nich chyba jestem :-)

Klima owszem chodzi i chłodzi, ale jak jest ciepło to lubię jeździć z otwartymi szybami. Po prostu lubię :-)

Napisano

> ja bym kupił, jak do jeżdzenia po miescie klimatyzacja wydaje mi sie zbędna

aha

> dobre przewietrzenie wnętrza i jest git

najlepsze jest przewietrzanie wnętrza w korku przy +35*C, polecam... szczególnie gdy z lewej stoi autobus, a z prawej 20 letni pasek w dizlu. zlosnik.gif

Napisano

> ja bym kupił, jak do jeżdzenia po miescie klimatyzacja wydaje mi sie zbędna

> dobre przewietrzenie wnętrza i jest git

> plus taki że jest mniej rzeczy które mogą się zepsuć

Masz rację, wydaje Ci się hehe.gif

Napisano

> aha

> najlepsze jest przewietrzanie wnętrza w korku przy +35*C, polecam... szczególnie gdy z lewej stoi

> autobus, a z prawej 20 letni pasek w dizlu.

w Łodzi jeździ się szybciej zlosnik.gif

w trasie to spoko, duzo mniej sie człowiek męczy, w trase bez klimy bym nie jechał, chyba ze zimą zlosnik.gif

ale jak jadę 30-40 minut to prędzej nabawie sie kataru niz to wszystko warte

Napisano

> aha

> najlepsze jest przewietrzanie wnętrza w korku przy +35*C, polecam... szczególnie gdy z lewej stoi

> autobus, a z prawej 20 letni pasek w dizlu.

Autobus lepszy jest z prawej, bo po (swojej) lewej stronie ma wydech... wazniak.gifhehe.gif

Napisano

> Autobus lepszy jest z prawej, bo po (swojej) lewej stronie ma wydech...

masz rację, nie przemyślałem tego przykładu hehe.gif

Napisano

> w Łodzi jeździ się szybciej

Chyba Hummeremhehe.gif

Jak jade przez Lodz to wiekszosc uwagi poswiecam na wypatrywaniu dziur, zeby nie urwac kola...

A przejezdzam tak srednio ze 2 razy w miesiacu.

Napisano

> Sibuj, zarzucasz "fiacikarzom"

Chyba Cię trochę poniosło... Być może wyszedł fiacikarski kompleks?

AFAIR, Sibui jest pierwszym fiacikarzem AK - to on, jako pierwszy, został tu wyzwany od fiacikarzy.

mar00ha

Napisano

> Autobus lepszy jest z prawej, bo po (swojej) lewej stronie ma wydech...

Ale to też się powoli zmienia - Ikarusów co raz mniej na drogach, a w nowszych konstrukcjach widuję wydech albo z tylu, albo na dachu biglaugh.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.