Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się sprzedają auta bez klimy

Featured Replies

Napisano

> Jesli ktos tu broni swoich tez do upadlego to jestes to Ty

> Mialem auta bez klimy, wiec wiem jak wyglada komfort jazdy bez tego wynalazku

> Zwyczajnie mozna z auta kierowac sie prosto pod prysznic

Jak jest +18 stopni jak dziś to też?

Napisano

> Jak jest +18 stopni jak dziś to też?

Dzisiaj jest +18, wczoraj bylo +30...

Klime mam ustawionana 22 i zwyczajnie tego nie ruszam...

Z ciekawosci, to co Ci tak bardzo przeszkadza klima?

Napisano

> Mimo, że upalnych dni kiedy nie da się wytrzymać bez klimy jest może kilkanaście w roku w naszym

> klimacie

Acha, jakieś 2 miesiące w roku grinser006.gif

Jest gorąco i duszno.

Jak popada robi się sauna.

> to klima służy też np. w trakcie opadów deszczu do osuszania wnętrza auta, zatem

> kupowanie auta bez niej to lekki bezsens.

No właśnie chciałem dodać że na jesień klima jest rewelacyjna, zwłąszcza jak się wsiada zmokniętym do auta i momentalnie parują szyby.

Ja bym 500-tki bez klimy nie kupił.

Napisano

> Dzisiaj jest +18, wczoraj bylo +30...

Aha, czyli jak np jest +18 to zasadniczo NIE ma potrzeby uruchamiać klimatyzacji, prawda?

> Klime mam ustawionana 22 i zwyczajnie tego nie ruszam...

> Z ciekawosci, to co Ci tak bardzo przeszkadza klima?

Po prostu - przyjemniej jedzie mi sie w samochodzie z otwartym oknie, niż w zamkniętej, śmierdzącej puszce.

Proste.

Napisano

> Chłopaku...

> Ogarnij się.

> Ja rozumiem, że bronisz swojej tezy do upadu, ale aż się ciśnie - czy Ty widzisz co Ty piszesz?

Sibuj, z całym szacunkiem... Jak ktoś nie lubi upału i po 10 minutach jest cały mokry to klima w aucie to zbawienie.

Przydaje się przez jakieś 2 miesiące upałów, ale też na jesieni, kiedy dużo pada i wchodzi się do auta w mokrych ubraniach.

Szyberdachem tego nie załatwisz.

Napisano

> Aha, czyli jak np jest +18 to zasadniczo NIE ma potrzeby uruchamiać klimatyzacji, prawda?

Zasadniczo to sporo zalezy od tego jaka jest wilgotnosc grinser006.gif

> Po prostu - przyjemniej jedzie mi sie w samochodzie z otwartym oknie, niż w zamkniętej, śmierdzącej

> puszce.

> Proste.

Hmmm to ja mam odwrotnie, chociaz czesc syfu jest wylapywana przez filtr PPok.gif

Napisano

> Po prostu - przyjemniej jedzie mi sie w samochodzie z otwartym oknie, niż w zamkniętej, śmierdzącej

> puszce.

> Proste.

Nie wiem co ci śmierdzi w samochodzie, ale ja właśnie po to zamykam szyby, żeby nie śmierdziało z zewnątrz spalinami i innymi syfami. Filtr węglowy, zamknięty obieg i w aucie jest sucho, przyjemnie i nie śmierdzi.

Napisano

Kto teraz kupuje auto bez klimy? Za 5000zł możesz przebierać i wybierać w autach używanych z klimą.

Więc argument braku klimy do zbicia ceny bardzo dobry. ok.gif

Chociaż ja bym osobiście nie kupił auta bez klimy już - nic przyjemnego odlepiac się poźniej od fotela w tym upale.

Napisano

> Nie wiem co ci śmierdzi w samochodzie, ale ja właśnie po to zamykam szyby, żeby nie śmierdziało z

> zewnątrz spalinami i innymi syfami. Filtr węglowy, zamknięty obieg i w aucie jest sucho,

> przyjemnie i nie śmierdzi.

Samochód jako taki.

Aha, wiesz, ja nie wieszam choinek o zapachu kokosowym :-)

Po prostu - ja LUBIĘ mieć dobry przewiew w samochodzie.

I tyle.

Co tu dyskutować?

Napisano

> Zasadniczo to sporo zalezy od tego jaka jest wilgotnosc

Zieww

Dobra, zejdźmy do 10 stopni.

Dalej - są powody do odpalania klimy?

> Hmmm to ja mam odwrotnie, chociaz czesc syfu jest wylapywana przez filtr PP

Kurz - tak.

Smrody - nie.

Wręcz przeciwnie.

Napisano

> Samochód jako taki.

> Aha, wiesz, ja nie wieszam choinek o zapachu kokosowym :-)

Ja też nie wink.gif

> Po prostu - ja LUBIĘ mieć dobry przewiew w samochodzie.

> I tyle.

> Co tu dyskutować?

No i OK, tylko argument o tym, że przy otwartych szybach "nie śmierdzi" jest nietrafiony.

Napisano

> Sibuj, z całym szacunkiem... Jak ktoś nie lubi upału i po 10 minutach jest cały mokry to klima w

> aucie to zbawienie.

Ale ja to wiem.

Tylko koleś kurczowo trzyma się swojej tezy, zamiast użyć tego, co ma między uszami i ogarnąć, że przez - uwaga - WIĘKSZOŚĆ roku _można_ nie używać klimatyzacji.

I wcale nie trzeba siedzieć mokrym jak szczur.

No ale wtedy to koncepcja by legła, więc mamy łał-argument "no bo jak jest +30 st to trzeba używać klimatyzacji".

Argument godny pierwszoklasisty, błyskotliwość wręcz oślepiająca...

> Przydaje się przez jakieś 2 miesiące upałów, ale też na jesieni, kiedy dużo pada i wchodzi się do

> auta w mokrych ubraniach.

I tak i nie.

Jeżeli w samochodzie używasz często klimatyzacji i ją wyłączysz - natychmiast szyby Ci w takich warunkach zaparują.

Jeżeli używasz sporadycznie i odpowiednio wcześniej była wyłączona tak, aby cały układ i potem samochód się dosuszył - nie ma żadnego problemu.

Używanie klimatyzacji do suszenia szyb powoduje błędne koło - włączam bo MUSZĘ i utrzymuję włączoną cały czas bo MUSZĘ, gdyż jak wyłączę to będzie dramat.

> Szyberdachem tego nie załatwisz.

Szyberdach nie ma niczego załatwiać - ma UPRZYJEMNIAĆ JAZDĘ.

Napisano

> No i OK, tylko argument o tym, że przy otwartych szybach "nie śmierdzi" jest nietrafiony.

Dla mnie jest.

Bo przy zamkniętych po prostu śmierdzi i jest duszno.

Nie ma samochodów "bezzapachowych".

Napisano

> Zieww

> Dobra, zejdźmy do 10 stopni.

> Dalej - są powody do odpalania klimy?

> Kurz - tak.

> Smrody - nie.

> Wręcz przeciwnie.

Zasadniczo to w Twoim przypadku najlepiej sprawdza sie " Talk to the hand" hehe.gif

Jak dla mnie to mozesz sobie nawet wymontowac kompresor i jezdzic bez...

Przydalby sie jescze tylko Lucek, ze swoim wiatrakiemok.gif

Napisano

> I tak i nie.

> Jeżeli w samochodzie używasz często klimatyzacji i ją wyłączysz - natychmiast szyby Ci w takich

> warunkach zaparują.

> Jeżeli używasz sporadycznie i odpowiednio wcześniej była wyłączona tak, aby cały układ i potem

> samochód się dosuszył - nie ma żadnego problemu.

> Używanie klimatyzacji do suszenia szyb powoduje błędne koło - włączam bo MUSZĘ i utrzymuję włączoną

> cały czas bo MUSZĘ, gdyż jak wyłączę to będzie dramat.

Z tym się zgodzę - w autach, w których nie miałem klimy (espero, astra I), szyby parowały o wiele mniej. ok.gif

Co nie zmienia faktu, ze nie chce już auta bez klimy. grinser006.gif

Napisano

> Chyba tylko po to, żeby mieć bardzo taniego golca w cenniku bo nie chce mi się wierzyć, że ktoś to

> kupuje bez klimatyzacji.

> W dzisiejszych czasach to klimatyzacja jest w autobusach i tramwajach(podobno) a co dopiero w

> samochodach osobowych.

> Pozdrawiam BAS

Są tacy ludzie, często osoby starsze, które nie mogą klimy używać, albo po prostu nie chcą dopłacać za wyposażenie którego użyją sporadycznie.

Napisano

> Są tacy ludzie, często osoby starsze, które nie mogą klimy używać, albo po prostu nie chcą dopłacać

> za wyposażenie którego użyją sporadycznie.

No to tacy są skazani na małe miejskie auta, bo kompaktów i wyższych segmentów bez klimy już nie ma (no chyba że Dacia).

Napisano

> puszce.

> Proste.

Śmierdzi Ci w samochodzie? Najprościej będzie go wysprzątać niewiem.gif Może też warto podjechać na "przegląd" klimy ok.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu, ze nie chce już auta bez klimy.

Też tak uważam.

Napisano

> Śmierdzi Ci w samochodzie? Najprościej będzie go wysprzątać Może też warto podjechać na

> "przegląd" klimy

Czekałem na ten argument.

W nowym też? :->

W samochodzie po sprzątaniu też? :->

Ja po prostu nie przepadam za ogólną duchotą i zapachem małego pomieszczenia.

I tyle - nie do usunięcia.

Napisano

> Czekałem na ten argument.

> W nowym też? :-W samochodzie po sprzątaniu też? :-

Rzeczywiście ciotki VW Polo śmierdzi w środku co najmniej jak rzygowiny..ale w innych markach nie spotkałem się. Zresztą, chyba lepiej męczyć się w swoim smrodzie niż tym z ulicy?

> Ja po prostu nie przepadam za ogólną duchotą i zapachem małego pomieszczenia.

> I tyle - nie do usunięcia.

Sibuj, zarzucasz "fiacikarzom" albo wyznawcom "Folksfaagenaa Tidiaj blagam.gifblagam.gifblagam.gif" spuszczanie się nad swoimi cudami techniki w stylu "MOJA RACJA JEST NAJMOJSZA", ale to chyba taki trochę odruch obronny......uwierz mi, nikt Cię nie pobije, mistrz jest tylko jeden! blagam.gifblagam.gifblagam.gif Sibuj 001.gif

Napisano

> Z ciekawosci, to co Ci tak bardzo przeszkadza klima?

Mnie przeszkadza wysuszanie powietrza, po pewnym czasie chce mi sie mocno pic, zaczynaja mnie piec oczy (wysuszone spojowki) i jest malo fajnie. Dlatego jak jade sam to przewaznie mam otwarte okna i wylaczona klimatyzacje, a jak jade z rodzina to co jakis czas wylaczam sprezarke celem podniesienia wilgotnosci w kabinie. Acha, mam czartne auto i jak postoi na sloneczku to jest nawalone na maksa, mimo to jakos nie ma problemu ze sprawnym wywietrzeniem go bez uzycia klimatyzacji, oczywiscie do temperatury otoczenia.

Napisano

> Mnie przeszkadza wysuszanie powietrza, po pewnym czasie chce mi sie mocno pic, zaczynaja mnie piec

> oczy (wysuszone spojowki) i jest malo fajnie. Dlatego jak jade sam to przewaznie mam otwarte

> okna i wylaczona klimatyzacje, a jak jade z rodzina to co jakis czas wylaczam sprezarke celem

> podniesienia wilgotnosci w kabinie. Acha, mam czartne auto i jak postoi na sloneczku to jest

> nawalone na maksa, mimo to jakos nie ma problemu ze sprawnym wywietrzeniem go bez uzycia

> klimatyzacji, oczywiscie do temperatury otoczenia.

No i to sa racjonalne argumentyok.gif

Napisano

> Jest sobie fiacik

> 500 bez tej przyjemności

Ja bym bez klimy kupił tylko auto z otwieranym dachem i w jasnym kolorze. No i raczej jako drugie auto na krótkie trasy.

Lubię ciepło i turlanie się poza miastem bez klimy mogę przeżyć, ale miejskie korki przy + 33 C jak w ub tygodniu to trochę za dużo "przyjemności" na raz.

Napisano

> Ja bym bez klimy kupił tylko auto z otwieranym dachem i w jasnym kolorze. No i raczej jako drugie

> auto na krótkie trasy.

> Lubię ciepło i turlanie się poza miastem bez klimy mogę przeżyć, ale miejskie korki przy + 33 C

> jak w ub tygodniu to trochę za dużo "przyjemności" na raz.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale zaprzeczyłeś Sam Sobie. grinser006.gif

Napisano

> Ja bym bez klimy kupił tylko auto z otwieranym dachem i w jasnym kolorze. No i raczej jako drugie

> auto na krótkie trasy.

> Lubię ciepło i turlanie się poza miastem bez klimy mogę przeżyć, ale miejskie korki przy + 33 C

> jak w ub tygodniu to trochę za dużo "przyjemności" na raz.

Co ciekawe, ja rezygnowałem z używania klimatyzacji tylko w czasie największych upałów w cieplejszym klimacie od naszego. Po prostu na krótkich trasach nie miało sensu schładzanie kabiny tylko po to, żeby za chwilę narazić się na szok przy wysiadaniu.

Więc paradoksalnie, nie używałem klimatyzacji przy upałach rzędu 35-40 stopni.

Napisano

> Co ciekawe, ja rezygnowałem z używania klimatyzacji tylko w czasie największych upałów w

> cieplejszym klimacie od naszego. Po prostu na krótkich trasach nie miało sensu schładzanie

> kabiny tylko po to, żeby za chwilę narazić się na szok przy wysiadaniu.

> Więc paradoksalnie, nie używałem klimatyzacji przy upałach rzędu 35-40 stopni.

OT - OCB z tym "szokiem"? niewiem.gif

To jakiś problem dla słabosercowych, czy jak? icon_rolleyes.gif

Napisano

> OT - OCB z tym "szokiem"?

> To jakiś problem dla słabosercowych, czy jak?

Podobniez latwo sie tak przeziebic...

Aczkolwiek ja nic takiego nie zaobserwowalem, a upaly i wilgoc na rowniku dawaly w kosc grinser006.gif

Jakiekolwiek klimatyzowane pomieszczenie bylo zbawieniem wink.gif

Napisano

> OT - OCB z tym "szokiem"?

> To jakiś problem dla słabosercowych, czy jak?

Jak masz kabinę schłodzoną do 22-24 stopni i wysiadasz na parkingu w południowych Włoszech lub Hiszpanii gdy na zewnątrz jest np. 40 stopni w cieniu to wrażenie jest takie jakbyś do pieca wlazł i patelnią w łeb dostał. Bardzo nieprzyjemne. Człowiek natychmiast zaczyna się pocić.

Przy mniejszych skokach temperatury organizm się aklimatyzuje i łatwiej upał znieść.

Oczywiście na dłuższych trasach używałem klimy bo nie ma sensu się męczyć.

Napisano

> Jak masz kabinę schłodzoną do 22-24 stopni i wysiadasz na parkingu w południowych Włoszech lub

> Hiszpanii gdy na zewnątrz jest np. 40 stopni w cieniu to wrażenie jest takie jakbyś do pieca

> wlazł i patelnią w łeb dostał. Bardzo nieprzyjemne.

W Polsce czasem jest podobnie (może parę *C mniejsza róznica) i nie czuje jakiegoś dyskomfortu. niewiem.gif

Napisano

> Nie wiem jak tam w Irlandii, ale w Szkocji bez klimy ani rusz. Nie ze względu na upały (nie

> występują), ale ze względu na ciągłe deszcze. Latem jest +15 i leje, zimą +5 i leje. Klima

> działa cały rok, osuszając wnętrze.

W Irlandii leje jeszcze wiecej.

Ale jak auto jest nie zawilgotniale, to klima nie wydaje sie byc potrzebna.

W moim bravo klimy nie ma, a nigdy nie mialem problemu z parujacymi szybami. Nawet podczas najwiekszych deszczy i ogromnej wilgotnosci powietrza, dmuchawa uswaiona na poziom 2 (z 4) wystarcza aby szyby byly przejrzyste.

W Mazdzie mam klime i tutaj rzeczywiscie bardziej sie przydaje, bo bez niej przy wiekszych ulewach szyby paruja.

Napisano

> W Polsce czasem jest podobnie (może parę *C mniejsza róznica) i nie czuje jakiegoś dyskomfortu.

Nie wiem jak to jest - w Polsce też nie czuję dyskomfortu. Ale jak tam przebywam w permanentnym upale to jakoś się organizm zaczyna przyzwyczajać. Chłód w samochodzie przerywa ten proces i później znów upał wydaje się uciążliwy. Znajomi Włosi poradzili mi jazdę po mieście lub na krókie dystanse bez klimatyzacji (sami tak robią) i to działa.

Istotne jednak jest żeby nigdy nie zamykać okien w samochodzie (nawet na parkingu) żeby się kabina nie nagrzewała. Oczywiście to ostatnie nie wszędzie jest możliwe.

Napisano

> Zresztą, chyba lepiej męczyć się w swoim smrodzie niż tym z ulicy?

A po przejściu przez kanały wentylacyjne zmieni się w górską bryzę?

> mistrz jest tylko jeden! Sibuj

Zieffff...

Chciałeś błysnąć, tylko czym? Oczywistymi oczywistościami?

Napisano

> No to tacy są skazani na małe miejskie auta, bo kompaktów i wyższych segmentów bez klimy już nie ma

> (no chyba że Dacia).

Jak to kompaktow nie ma bez klimy?

W cennikach sa, w wiekszosci klima wystepuje jako dadatkowe wyposazenie (podobnie jak i w Daci).

Napisano

> Ja rozumiem, że bronisz swojej tezy do upadu, ale aż się ciśnie - czy Ty widzisz co Ty piszesz?

to Ty bronisz swojej tezy do upadłego ok.gif

a prawda jest taka, że jak jest upał, to otwarte szyby i szyberdachy niewiele dają, nie wspominając o komforcie jazdy z większymi prędkościami.

Napisano

> Jak to kompaktow nie ma bez klimy?

> W cennikach sa, w wiekszosci klima wystepuje jako dadatkowe wyposazenie (podobnie jak i w Daci).

W których? Da się kupić Golfa bez klimy?

Napisano

> to Ty bronisz swojej tezy do upadłego

> a prawda jest taka, że jak jest upał, to otwarte szyby i szyberdachy niewiele dają, nie wspominając

> o komforcie jazdy z większymi prędkościami.

Jarek, ale gdzie ja napisałem, że jak jest +30 to "korzystanie z klimy be".

No proszcię...

Napisano

> A po przejściu przez kanały wentylacyjne zmieni się w górską bryzę?

Czy gdzieś tak napisałem?

> Zieffff...

> Chciałeś błysnąć, tylko czym? Oczywistymi oczywistościami?

Nidy nie będę błyszczał jak Ty ok.gif I dobrze mi z tym wink.gif

Napisano

> Jarek, ale gdzie ja napisałem, że jak jest +30 to "korzystanie z klimy be".

> No proszcię...

No wiesz, gdy najpierw wygłaszasz:

"Klimatyzacji używam najrzadziej jak się tylko da."

a potem kolesiowi który pisze:

> Przy temperaturach, ktore sa ostatnio to mozesz sobie faktycznie wietrzyc do upadlego...

odpisujesz:

"Chłopaku... Ogarnij się."

to trochę ciężko nadążyć hehe.gif

Napisano

Ja rok temu sprzedawałem auto bez klimy VW Polo z 2008r.Dzwoniło wielu i pytali o klimę bo jej w ogłoszeniu rzecz jasna nie podawałem -pewnie myśleli, że zapomniałem.Oglądało go 3 osoby .Pierwsza zapytała mnie ile kosztuje dołożenie klimy , a że wcześniej się orientowałem to powiedziałem że 5 tys.to oglądający zaproponował cenę 5 tys.mniej.Od razu bez dyskusji zamknąłem garaż i powiedziałem do widzenia.Potem przyjechał gościu,który bez zbędnego oglądania kupił samochód.

Napisano

> to trochę ciężko nadążyć

Mimo to liczę na Twoją bystrość...

Napisano

> Mimo to liczę na Twoją bystrość...

Będę się starał nie zawieść Cię, krynico mądrości, prezesie kochany! zlosnik.gif

Napisano

> octavia

> cruze

> astra

Heh, faktycznie icon_eek.gif

Napisano

> Będę się starał nie zawieść Cię, krynico mądrości, prezesie kochany!

Już tak nie kadź, bo jeszcze chwila i będziesz mówił z pełnymi ustami...

Napisano

> Hmm, a przez taka jazdę nie wzrasta spalanie? A co na autostradzie czy przy większych

> prędkościach? Klima czy jeździsz z otwartymi oknami?

Przy wiekszych predkosciach zamykam okna , bo nie lubie tego halasu/szumu no.gif

Dlatego latem w miescie jezdze wolniej, prawie zawsze zgodnie z ograniczeniem, zeby wlasnie moc sobie otworzyc wszystkie szyby i szyberdach tak jak lubie ok.gif

A spalania nigdy nie sprawdzam, pali tyle ile musi ok.gif

Napisano

> Heh, faktycznie

Dorzuciłem jeszcze leona ze stajni vw, bo gofer faktycznie ma manuala w standardzie. grinser006.gif

Napisano

> Dorzuciłem jeszcze leona ze stajni vw, bo gofer faktycznie ma manuala w standardzie.

No to w takim razie inaczej: człowiek, który chce kupić kompakta i nie chce klimy, jest skazany na budżetowe marki wink.gif

Napisano

> Przy temperaturach, ktore sa ostatnio to mozesz sobie faktycznie wietrzyc do upadlego...

> Szczegolnie jak auto stalo na sloncu i jest w nich 50+ stopni albo i wiecej

> No ale skoro lubisz sie lepic do fotela, to "wolnoc Tomku w swoim domku".

> Kwestie szyberdachu przemilcze bo mialem w 3 autach i uwazam, ze przydaje sie glownie tym co pala w

> aucie...

Ja szyberdach mam od 2 lat i powiem szczerze ze juz kazde auto bede chcial z takim bajerem. Dla mnie to rewelacja ok.gif

Jak jest temperatura powiedzmy tak do 20 stopni to szyberdach odsuwam i przyjemny chłodek jest z góry, a szyby moge miec zamkniete.

Jak cieplej - to do tego odsuwam wszystkie szyby ok.gif

A jak upał 35 stopni to dopiero wtedy zamykam sie w klimie no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.