Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

500L

Featured Replies

Napisano

Szykuje sie niezly hit od Fiata.

Jak tylko utrzymaja podana niska cene, to bedzie sie sprzedawac jak swieze buleczki... yikes.gif

500L

Napisano

> Dadzą dobry rabat i może ktoś to kupi

Moze, jak ktoś lubi się nogami odpychać, jak jaskiniowcy zlosnik.gif

Napisano

> Szykuje sie niezly hit od Fiata.

Sam podstawowy Fiat 500 jako taki jest fajny, ale rozciąganie go na inne niefajne samochody i jazda na "kultowości" tego modelu nie przyniesie firmie pożytku. Jakiś młody w dziale marketingu za bardzo pojechał i źle kombinuje, a starzy to łykają jak pelikany hehe.gif

Napisano

> Sam podstawowy Fiat 500 jako taki jest fajny, ale rozciąganie go na inne niefajne samochody i jazda

> na "kultowości" tego modelu nie przyniesie firmie pożytku.

hmm... spójrz na Mini devil.gif

HanYs

Napisano

> Jak tylko utrzymaja podana niska cene, to bedzie sie sprzedawac jak swieze buleczki...

> 500L

"Fiat 500L produkowany jest w serbskiej fabryce w Kragujevac."

Mam Punto Classic z tej fabryki.

Z kontrolą jakości mają na pewno na bakier.

W moim była źle wklejona szyba (nie było kleju po jednej stronie) i woda lała się do środka, oraz pod lakierem są paprochy.

Na szczęście salon stanął na wysokości zadania i dali (już po sprzedaży) spory upust (czyli zwrot kasy).

Nie sądzę, żeby taki fiat 500L był jakiś droższy w produkcji od Puto Classic, więc z podstawowym wypasem typu klima + pełna elektryka powinien kosztować 30 tyś a z full wypasem 40 tyś.

Napisano

> Nie sądzę, żeby taki fiat 500L był jakiś droższy w produkcji od Puto Classic, więc z podstawowym

> wypasem typu klima + pełna elektryka powinien kosztować 30 tyś a z full wypasem 40 tyś.

chyba zartujesz? 40 tys za ful wypas? auta które musi byc drozsze od Pandy...

Napisano

> chyba zartujesz? 40 tys za ful wypas? auta które musi byc drozsze od Pandy...

Piszę o kosztach produkcji w tej fabryce. Jeśli Punto Classic z klimą i pełną elektryką sprzedawali po 30 koła, to taki 500L ile powinien kosztować?

Napisano

> Nie sądzę, żeby taki fiat 500L był jakiś droższy w produkcji od Puto Classic, więc z podstawowym

> wypasem typu klima + pełna elektryka powinien kosztować 30 tyś a z full wypasem 40 tyś.

Bo nie jest droższy w produkcji, płacisz za nazwijmy to "lans", to autko nie jest następcą 126p/CC/SC/Panda, ono ma konkurować np. z Mini, stąd jego cena - to autko ma zapewniać pewien prestiż a nie wozić repów ketchupu Billy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Piszę o kosztach produkcji w tej fabryce. Jeśli Punto Classic z klimą i pełną elektryką sprzedawali

> po 30 koła, to taki 500L ile powinien kosztować?

idąc tym tokiem rozumowania to ten nowy Aston Martin na bazie toyoty Iq tez powinien byc relatywnie tani w produkcji. i chyba nie oczekujesz astona za 50 tys...

Napisano

> ile powinien kosztować?

Tyle, żeby nie było tego dużo na ulicach, żeby Twoja żona, jadąc takim autkiem, czuła się wyjątkowo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo nie jest droższy w produkcji, płacisz za nazwijmy to "lans", to autko nie jest następcą

> 126p/CC/SC/Panda, ono ma konkurować np. z Mini, stąd jego cena - to autko ma zapewniać pewien

> prestiż a nie wozić repów ketchupu Billy.

> Pozdrawiam BAS

Ja akurat nigdy nie płacę za lans. Wolę jeździć analogicznym pojazdem, bez lansu, ale tańszym.

Napisano

> Ja akurat nigdy nie płacę za lans. Wolę jeździć analogicznym pojazdem, bez lansu, ale tańszym.

Bo masz pragmatyczne podejście do tematu.

Swego czasu znajomy pytał się co myślę o Smarcie bo chce kupić. Uważam, że lepszym rozwiązaniem dla jego mulher.gif jest Panda... i wyszło na moje:

- zimą okazało się, że za cenę kompletu opon do Smarta można kupić 2 komplety całych kół do Pandy,

- w piątek/sobotę padło sterowanie zautomatyzowaną skrzynią biegów(skrzynia nie chce wrzucić żadnego biegu), kosztów jeszcze nie znam bo autko w poniedziałek pojechało lawetą do mechanika znającego się na tym wynalazku.

Ale mulher.gif znajomego musi podjeżdżać na spotkanie z klientami autkiem, które zapewnia lans, więc Panda jest be. Ciekawe ile będzie kosztować naprawa tego złomu(tam jest więcej usterek np. sterowanie nagrzewnicą nie działa i nikt nie chce podjąć się naprawy tego) i czy nadal będzie się to autko tak podobać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak tylko utrzymaja podana niska cene, to bedzie sie sprzedawac jak swieze buleczki...

> 500L

"W najtańszej wersji samochód kosztuje tam od 15 550 euro (nieco ponad 65 tys. zł"

Za tyle to już można kupić coś klasy compact...

Oczywiście nie będzie to pojazd "kultowy" ale przynajmniej cichy i w miarę wygodny grinser006.gif

Napisano

> "W najtańszej wersji samochód kosztuje tam od 15 550 euro (nieco ponad 65 tys. zł"

> Za tyle to już można kupić coś klasy compact...

no i co z tego? Może ktoś ma już "compact" i drugiego nie chce zlosnik.gif

> Oczywiście nie będzie to pojazd "kultowy" ale przynajmniej cichy i w miarę wygodny

ten samochód z pięćsetką ma wspólną tylko nazwę. Jest zrobiony na płycie Punto, czyli auta klasy B. Coś jak Kia Venga czy inne C3 Picasso. Cena, w porównaniu z takimi autami wydaje się normalna. Za to ładniejszy jest znacznie zlosnik.gif

Napisano

> Sam podstawowy Fiat 500 jako taki jest fajny, ale rozciąganie go na inne niefajne samochody i jazda

> na "kultowości" tego modelu nie przyniesie firmie pożytku.

Nazwali to 500L, ale jest to bardziej nawiązanie do Multipli wink.gif

Fiat_Multipla.jpg

Napisano

> Piszę o kosztach produkcji w tej fabryce. Jeśli Punto Classic z klimą i pełną elektryką sprzedawali

> po 30 koła, to taki 500L ile powinien kosztować?

poczytaj o zmianach w fabryce i zastanów się czy nadal to jest to samo co przy classicu ...

Napisano

> Bo nie jest droższy w produkcji, płacisz za nazwijmy to "lans", to autko nie jest następcą

> 126p/CC/SC/Panda, ono ma konkurować np. z Mini, stąd jego cena - to autko ma zapewniać pewien

> prestiż a nie wozić repów ketchupu Billy.

> Pozdrawiam BAS

podaj proszę koszty produkcji grinser006.gif lepiej pisać o konkretach niż o wydaje mnie się zlosnik.gif

Napisano

> no i co z tego? Może ktoś ma już "compact" i drugiego nie chce

> ten samochód z pięćsetką ma wspólną tylko nazwę. Jest zrobiony na płycie Punto, czyli auta klasy B.

> Coś jak Kia Venga czy inne C3 Picasso. Cena, w porównaniu z takimi autami wydaje się normalna.

> Za to ładniejszy jest znacznie

jest większe od Punto, mniejsze od bravo. za to w środku jest więcej miejsca niż we wspomnianym Bravo cool.gif

Napisano

> "Fiat 500L produkowany jest w serbskiej fabryce w Kragujevac."

> Mam Punto Classic z tej fabryki.

> Z kontrolą jakości mają na pewno na bakier.

> W moim była źle wklejona szyba (nie było kleju po jednej stronie) i woda lała się do środka, oraz

> pod lakierem są paprochy.

> Na szczęście salon stanął na wysokości zadania i dali (już po sprzedaży) spory upust (czyli zwrot

> kasy).

jak było produkowane punto to mieli tylko licencje

teraz fabrykę postawili od nowa i jakość ma byc smile.gif

Napisano

> 500L

Jeżdżą po Bielsku testowe 500L, już nawet prawie nie oklejone. Auto jest w rzeczywistości dużo większe niż 500, dużo większe niż Grande Punto (wyższe), miejsca będzie pewnie więcej niż w nie jednym kompakcie.

Moim zdaniem będzie się sprzedawać jak faktycznie nie przesadzą z ceną, mnie się podoba.

Napisano

Drogo.Za taką cenę to kupią to maniacy i ludzie polecą na styl , ale wolałbym kupić zwykła 500.

Napisano

> Drogo.Za taką cenę to kupią to maniacy i ludzie polecą na styl , ale wolałbym kupić zwykła 500.

Ale zrozumiałeś, że to nie jest 500tka z nową nazwą i gorszym wyglądem, tylko że to jest dwa razy większy samochód od 500tki, kierowany do klienta z zupełnie innymi potrzebami?

Napisano

> podaj proszę koszty produkcji lepiej pisać o konkretach niż o wydaje mnie się

Nie znam, za dużo składników, jak choćby faza projektowania, ale bez wątpienia cena 500L zawiera składnik "lans" i jest to znaczny składnik, który w praktyce dla producenta niewiele zmienia bo można sprzedać Xsztuk np. SC z zyskiem Y albo sprzedać X/100sztuk 500L z zyskiem 100Y.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie znam, za dużo składników, jak choćby faza projektowania, ale bez wątpienia cena 500L zawiera

> składnik "lans" i jest to znaczny składnik, który w praktyce dla producenta niewiele zmienia

> bo można sprzedać Xsztuk np. SC z zyskiem Y albo sprzedać X/100sztuk 500L z zyskiem 100Y.

> Pozdrawiam BAS

Nie trzyma mi się to całości. Piszesz, że ich nie znasz lecz zakładasz "bez wątpienia" jakiś znaczny czynnik. Czyli opierasz się na własnym odczuciu bez konkretnych danych?

Napisano

> Nie trzyma mi się to całości. Piszesz, że ich nie znasz lecz zakładasz "bez wątpienia" jakiś

> znaczny czynnik. Czyli opierasz się na własnym odczuciu bez konkretnych danych?

facepalm%5B1%5D.gif

Skąd mam mieć takie dane? Nawet gdybym miał to nie wolno mi ich ujawnić.

Na chłopski rozum:

- Panda i 500L to autka segmentu A,

- część podzespołów jest wspólna(nie pytaj jakie dokładnie, jak chcesz wiedzieć to sobie sprawdź w eperze),

Różnica w cenie 100%.

Chyba jest dość oczywiste, że konstrukcja ceny jest taka jak opisałem w poprzednim poście.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Skąd mam mieć takie dane? Nawet gdybym miał to nie wolno mi ich ujawnić.

> Na chłopski rozum:

> - Panda i 500L to autka segmentu A,

Gościu, zrozum że 500L to NIE JEST samochód segmentu A. To samochód oparty o płytę podłogową segmentu B, ale większy od większości "zwyłych" aut segmentu B. Coś pomiędzy B a C

Napisano

> Gościu, zrozum że 500L to NIE JEST samochód segmentu A. To samochód oparty o płytę podłogową

> segmentu B, ale większy od większości "zwyłych" aut segmentu B. Coś pomiędzy B a C

Koledze pewnie chodziło o zwykłą 500 vs Panda.

Napisano

> 500L

wszystko fajnie tylko szkoda że to auto jest koszmarnie brzydkie i nawet nie nawiązuje już wyglądem do Fiata 500 jak krótka wersja. Równie dobrze mógłby się nazywać "Fiat Plastikowy Blob" a nie 500 zlosnik.gif

Napisano

> wszystko fajnie tylko szkoda że to auto jest koszmarnie brzydkie i nawet nie nawiązuje już wyglądem

> do Fiata 500 jak krótka wersja. Równie dobrze mógłby się nazywać "Fiat Plastikowy Blob" a nie

> 500

Ale chociaż jest ciekawsze od Idei i Multipli wink.gif

To coś ma być droższe od Merivy i cenie C-maxa , o ile cennik 500l się utrzyma. Życzę im powodzenia! zlosnik.gif

Napisano

> jest większe od Punto, mniejsze od bravo. za to w środku jest więcej miejsca niż we wspomnianym

> Bravo

tylko siedzi sie pewnie jak na stołku w tanim barze, jak w wiekszości tego typu aut spineyes.gif

Napisano

> Gościu, zrozum że 500L to NIE JEST samochód segmentu A. To samochód oparty o płytę podłogową

> segmentu B, ale większy od większości "zwyłych" aut segmentu B. Coś pomiędzy B a C

Przyznaję - pisałem o zwykłej 500tce.

Nie sądzę, żeby to kilka cm podłogi więcej, wpływało drastycznie na koszt produkcji a sam projekt też nie był mega drogi bo zrobili to na bazie istniejącej 500tki.

Dalej twierdzę, że cena wynika z pozycjonowania a nie z realnych kosztów, marketing też pewnie nie jest droższy niż do Pandy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Hit na miarę Modusa, Cromy i Avantime'a. Tego auta nie można nazwać brzydkim, ładnym, fajnym, oryginalnym, ciekawym, odważnym czy 500-kowym. To auto jest po prostu głupie. Tak krystalicznie. To jest reakcja na powiedzenie producentowi samochodów "zrób głupią minę". Proszę, 500L.

We wnętrzu mamy np. kierownicę z nowej Pandy, która udaje kwadrat. Zegary już nie nawiązują do tego. Są okrągłe jak piłeczki. Nie wiem skąd. Z Chryslera? No dobrze, z Bravo.

Na środku deski mamy telewizor, a pod nim włącznik awaryjnych obok korektora ustawienia świateł. spineyes.gif

Jest jednak ekstrawagancja. Ekspres do kawy. Myślę, że wiem jak powstała ta idea. Projektanci na stworzenie dużej 500-ki mieli czas...do jutra. Więc chłopy jechały całą noc na kawie i nad ranem mieli przebłysk geniuszu. Ponieważ to auto rodzinne, liczę też na podgrzewacz do butelek, sterylizator i pojemnik na zużyte Pampersy. Nie zaszkodzi też pralka i maglownica.

Fiat znów pokazuje, że najlepszą rzeczą jaką Włosi stworzyli to mafia nie licząc pizzy. Samochód zrobiony w pośpiechu, po taniości, bez ładu, składu i wyczucia. Chociaż osiągnęli jeden cel. Jeśli chcieli wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów, którzy marzą o 500-ce, ale narobili dzieci...to 500 L jest dla nich, jeszcze bardziej beznadziejny, jeszcze bardziej bez gustu, jeszcze bardziej bez smaku więc na zdrowie, kokodżambo i do przodu. hehe.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> Jeśli chcieli wyjść na przeciw oczekiwaniom klientów, którzy marzą o 500-ce, ale narobili

> dzieci...to 500 L jest dla nich, jeszcze bardziej beznadziejny, jeszcze bardziej bez gustu,

> jeszcze bardziej bez smaku więc na zdrowie, kokodżambo i do przodu.

Pisać o Fiacie 500 (bez L) że jest beznadziejny, bez gustu i bez smaku... lekko parafrazując - "ta opinia jest po prostu głupia. Tak krystalicznie." ok.gif

Napisano

> Skąd mam mieć takie dane? Nawet gdybym miał to nie wolno mi ich ujawnić.

> Na chłopski rozum:

> - Panda i 500L to autka segmentu A,

Nie 500L to nie auto segmentu A - jest większe niż PUNTO i oferuje więcej miejsca wewnątrz niz BRAVO.

> - część podzespołów jest wspólna(nie pytaj jakie dokładnie, jak chcesz wiedzieć to sobie sprawdź w

> eperze),

części wspólne to wiadomo - jakby producent miał 100% oddzielne dla każdego modelu byłby głupi.

> Różnica w cenie 100%.

> Chyba jest dość oczywiste, że konstrukcja ceny jest taka jak opisałem w poprzednim poście.

Nie, bo masz błędne założenia smile.gif

Napisano

> tylko siedzi sie pewnie jak na stołku w tanim barze, jak w wiekszości tego typu aut

właśnie nie - auto zaskakuje w środku.

Ze zdjęć miałem podobne odczucia jak części osób tutaj.

Gdy będzie w PL koniecznie oglądnijcie to auto na żywo ... diametralnie zmienia się postrzeganie i opinia o samochodzie.

Napisano

> Pisać o Fiacie 500 (bez L) że jest beznadziejny, bez gustu i bez smaku... lekko parafrazując - "ta

> opinia jest po prostu głupia. Tak krystalicznie."

Fiat 500 prezentuje hipermarketowo - galeryjny styl, popularny, medialny gust i fastfoodowy smak. Tandetny gadżet z tombaku, mało ambitny dodatek do iPhona, który słowo "moda" definiuje jako bezmyślne naśladowanie udawania czegoś czym się nie jest.

I to nie opinia jest głupia. To ja jestem głupi jakiś...bo Fiat stworzył sukces i lud zakochuje się w beznadziei, a ja krzyczę jak jakiś pisowski oszołom co jest bardziej polskie...tzn. co jest bardziej samochodowe.

Jestem jednak przekonany, że 500 L nie będzie pożądane przez takie rzesze. Lepiej wziąć się za Bravo kombi, Pandę Abarth czy nową Multiplę niż za to.

Pozdrawiam.

P.S. Fiat 500 (bez L) to motoryzacyjny Facebook...z opłatą za logowanie.

Napisano

> Fiat 500 prezentuje hipermarketowo - galeryjny styl, popularny, medialny gust i fastfoodowy smak.

> Tandetny gadżet z tombaku, mało ambitny dodatek do iPhona, który słowo "moda" definiuje jako

> bezmyślne naśladowanie udawania czegoś czym się nie jest.

dopisz gdzieś, choćby małymi literami - "moim skromnym zdaniem", ok? hehe.gif

Napisano

> Fiat 500 prezentuje hipermarketowo - galeryjny styl, popularny, medialny gust i fastfoodowy smak.

> Tandetny gadżet z tombaku, mało ambitny dodatek do iPhona, który słowo "moda" definiuje jako

> bezmyślne naśladowanie udawania czegoś czym się nie jest.

> I to nie opinia jest głupia. To ja jestem głupi jakiś...bo Fiat stworzył sukces i lud zakochuje się

> w beznadziei, a ja krzyczę jak jakiś pisowski oszołom co jest bardziej polskie...tzn. co jest

> bardziej samochodowe.

> Jestem jednak przekonany, że 500 L nie będzie pożądane przez takie rzesze.

nie denerwuj się tak ok.gifhehe.gif

Napisano

> dopisz gdzieś, choćby małymi literami - "moim skromnym zdaniem", ok?

Jak kolega pipp napisał, że tak, to tak, szkoda tylko, ze nie napisał wierszem hehe.gif

Napisano

zazdrosc cie zzera ze w swoim avancie nie masz ekspresu do kawy?

hahaha.gif

Napisano

> dopisz gdzieś, choćby małymi literami - "moim skromnym zdaniem", ok?

Nie, nie...to jest zdanie każdego Henryka, każdego Władysława, każdego harcerza po 40-ce i każdego wędkarza łowiącego na zielone, silikonowe muchy. nono.gif A moim, skromnym zdaniem pięćseteczka jest słodziuchną krupcią, szczególnie gdy jest bialuśka jak lutowy śnieżek w Bieszczadach. Moja girlfriend właśnie taką odbiera jutro, jak tylko cyknę fotkę moim bialuśkim iPhonem to od razu wrzucam full HD na fejsa...to se zobaczysz nasze real IMHO. 270751858-jezyk.gif

Gdzie zostałeś fanem drobnego druczku? W banku? biglaugh.gif

Pozdrawiam!

Napisano

> nie denerwuj się tak

Jak się mam nie denerwować skoro marka, którą lubię, która stworzyła CCS robi takie coś!?!? Daj swój ulubiony kubek...ja go potraktuję, a potem powiem coś...o stanie Twych emocji... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak kolega pipp napisał, że tak, to tak, szkoda tylko, ze nie napisał wierszem

jego poziom samogwałtu własnymi słowami rośnie z każdą wypowiedzą, więc być może zaraz zacznie pisać wierszem hehe.gif

Napisano

> zazdrosc cie zzera ze w swoim avancie nie masz ekspresu do kawy?

Podczas każdego wyjazdu wakacyjno-feriowego pod nogami pasażera leży Philips Senseo... hehe.gif270751858-jezyk.gif

Ale coś mnie zżera (nie wiem czy to zazdrość) jak widzę auto dobre, a obok śliczną lipę i ślina ścieka po tym drugim. Pęd do ładnego, modnego, trendowego, ślicznego, coolerskiego...mnie irytuje i niech zżera. Zeżre jeszcze parę kilo i będzie git.

Motoryzacyjnie jestem absolutnym wrogiem wyborów miss puszystych bo nie lubię aut "ładnych" i ciężkich. rotfl.gif

Napisano

> Jak się mam nie denerwować skoro marka, którą lubię, która stworzyła CCS robi takie coś!?!? Daj

> swój ulubiony kubek...ja go potraktuję, a potem powiem coś...o stanie Twych emocji...

nie mam ulubionego kubka ok.gifwink.gif

Napisano

> Jak kolega pipp napisał, że tak, to tak, szkoda tylko, ze nie napisał wierszem

Proszę bardzo:

Piątka, zero, zero, elka

W niej z Pandzioszki jest fajerka

Przed nią święcą się zegary

Jak Lenona okulary

I czy to jest q ładne??? wink.gif

Napisano

> nie mam ulubionego kubka

Trzeba było zbierać pieczątki na BP. 270751858-jezyk.gif

A autokacik bez denerwowania się to jak fejs bez lajków. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.