Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce, ABS i szersze opony...

Featured Replies

Napisano

Tak mnie się naszło...

Jest sobie auto. Marka X, model Y

Przypuśćmy, iż to auto XY hamuje ze 100km/h na suchym asfalcie na odcinku 40metrów. ABS daje znać o swoim istnieniu, czyli opony tracą przyczepność. Opony rozmiar 185/65R15.

Zakładamy do tego auta opony 225/45R17. Podczas maksymalnego hamowania na suchym asfalcie opona cały czas zachowuje przyczepność, ABS nie interweniuje. Czyli hamulce "nie wyrabiają", nie mają wystarczającej siły aby zerwać przyczepność...

Czy wobec tego droga hamowania będzie dłuższa, czy krótsza niż te 40 metrów na standardowej oponie? cfaniaczek.gif

Napisano

Wydaje mi się że nie da się teoretycznie na to pytanie odpowiedzieć.

Załóżmy że na szerszych oponach hamować będzie na granicy zablokowania kół wtedy droga będzie krótsza, a jeśli będzie daleko do tej granicy to droga hamowania będzie dłuższa.

Napisano

Moje doświadczenia:

w Civicu jak zamiast farycznych 195/60/15 wsadziłem 215/45/17 to auto hamowało gorzej. W Golfie III bez ABS zamiana fabrycznych 14'' (szerokość 175 chyba?) na 195/50/15 znacznie poprawiła hamowanie.

niewiem.gif

Napisano

> Moje doświadczenia:

> w Civicu jak zamiast farycznych 195/60/15 wsadziłem 215/45/17 to auto hamowało gorzej. W Golfie III

> bez ABS zamiana fabrycznych 14'' (szerokość 175 chyba?) na 195/50/15 znacznie poprawiła

> hamowanie.

Tyle, że to wynikało z faktu zwiększenia się masy wirującej.

Napisano

na suchym?

krótsza na większym kapciu bez ABS

ABSwydłuża droge hamowania

Napisano

> ABSwydłuża droge hamowania

Nieprawda. ABS wydłuża drogę hamowania na NIEKTÓRYCH nawierzchniach.

Napisano

> Czy wobec tego droga hamowania będzie dłuższa, czy krótsza niż te 40 metrów na standardowej oponie?

Krótsza na szerszej. Praktykowałem to z oponami o szerokości 195 w Seicento wyposażonym w ABS.

Hamulce nie blokowały kół na torze, ale hamowanie było lepsze w porównaniu do węższych seryjnych 175 (te 175 to były P6000, to tak na uzupełnienie informacji wink.gif )

Napisano

> Nieprawda. ABS wydłuża drogę hamowania na NIEKTÓRYCH nawierzchniach.

była mowa o suchej, napisałem jak jest na suchej

a na której wg Ciebie ABS pomoze? hmm.gif

Napisano

> była mowa o suchej, napisałem jak jest na suchej

> a na której wg Ciebie ABS pomoze?

Na suchej jezdni ABS nie wydłuża drogi hamowania, a wręcz ją zmniejszy, jeżeli auto ma dodatkowe systemy wspomagania nagłego hamowania.

Napisano

> Tak mnie się naszło...

> Jest sobie auto. Marka X, model Y

> Przypuśćmy, iż to auto XY hamuje ze 100km/h na suchym asfalcie na odcinku 40metrów. ABS daje znać o

> swoim istnieniu, czyli opony tracą przyczepność. Opony rozmiar 185/65R15.

> Zakładamy do tego auta opony 225/45R17. Podczas maksymalnego hamowania na suchym asfalcie opona

> cały czas zachowuje przyczepność, ABS nie interweniuje. Czyli hamulce "nie wyrabiają", nie

> mają wystarczającej siły aby zerwać przyczepność...

I w tym momencie mówimy STOP.

Fakt, że na wąskiej oponie koła się blokują może świadczyć o kilku rzeczach, ale przeważnie świadczy o niewystarczającym zapasie przyczepności. Zwyczajnie opony nie dają rady.

Zmieniamy koła na, uwaga, szersze i większe a później zauważamy to o czym napisałeś. Sprawa dość oczywista bo większość ludzi zakładając szerokie i duże koła myśli właśnie o poprawie przyczepności. Rozłóżmy to trochę na szpilki smile.gif

Podstawa: koła hamują z maksymalną siłą na granicy zablokowania.

Zakładam duże koło i problem blokowania się znika. Może to świadczyć o dwóch rzeczach:

1. Opony zapewniają tyle przyczepności, że fabryczny hamulec nie daje rady.

2. Większa masa wirująca sprawia, że hamulec nie daje rady.

W pierwszym wypadku nie wydłuży to drogi hamowania lub wydłuży ją nieznacznie. Pamiętaj, że cały układ jest tak wydajny jak najsłabszy element. To w gruncie rzeczy bez różnicy czy w najsłabszym ogniwem będzie styk klocki/tarcze czy opony/asfalt.

W drugim wypadku droga hamowania będzie dłuższa bo hamulce muszą nie tylko poradzić sobie z masą samochodu jako taką ale też z większą masą wirującą generowana przez większe i cięższe koła. Warto wiedzieć, że problem nie tyle rozbija się o różnicę w masie widoczną na wadze, ile o dłuższe ramie na którym owa masa się porusza a co za tym z większą inercją koła. Z tego tez powodu auto na zbyt dużych kołach gorzej przyśpiesza/hamuje (większe straty) ale tez gorzej skręca (efekt żyroskopowy spotęgowany większą średnicą koła i dłuższym promieniem na którym "wisi masa".

> Czy wobec tego droga hamowania będzie dłuższa, czy krótsza niż te 40 metrów na standardowej oponie?

Nie da się na to pytanie odpowiedzieć bez dokonania pomiarów. Pamiętaj, że w gruncie rzeczy nie znasz maksymalnej wydajności swoich hamulców. Zwiększając przyczepność za pomocą opon możesz maksimum tego co oferują twoje hamulce przekroczyć minimalnie i wtedy droga hamowania się skróci w stosunku do oryginalnego małego koła.

Natomiast zakładając zbyt duże koło możesz bardzo szybko zniwelować fakt poprawienia przyczepności szerszą oponą i w gruncie rzeczy pogorszyc wszystko

proponuję zatem chwycić swojego smartfona, zmierzyć jakie ujemne przeciążenie występuje i samemu sie przkonać smile.gif

Napisano

> Tyle, że to wynikało z faktu zwiększenia się masy wirującej.

Tak też przypuszczam ok.gif

Napisano

> Na suchej jezdni ABS nie wydłuża drogi hamowania, a wręcz ją zmniejszy, jeżeli auto ma dodatkowe

> systemy wspomagania nagłego hamowania.

Pod warunkiem, ze nawierzchnia jest rowna i czysta, a samochod ma w pelni sprawne amortyzatory. Na tarce przed swiatlami ABS wydluza hamowanie.

Napisano

> Pod warunkiem, ze nawierzchnia jest rowna i czysta, a samochod ma w pelni sprawne amortyzatory. Na

> tarce przed swiatlami ABS wydluza hamowanie.

Chyba, że to dobry ABS a auto ma amortyzatory z prawdziwego zdarzenia.

Napisano

> Chyba, że to dobry ABS a auto ma amortyzatory z prawdziwego zdarzenia.

No to tez zalezy od konkretnego samochodu. Ale jakby nie bylo, to glownym zadaniem abs'u nie jest skrocenie drogi hamowania tylko umozliwienie ominiecia przeszkody przy naglym hamowaniu wink.gif

Napisano

> Warto wiedzieć, że problem nie tyle rozbija się o różnicę w masie widoczną na wadze, ile o

> dłuższe ramie na którym owa masa się porusza a co za tym z większą inercją koła. Z tego tez

> powodu auto na zbyt dużych kołach gorzej przyśpiesza/hamuje (większe straty) ale tez gorzej

> skręca (efekt żyroskopowy spotęgowany większą średnicą koła i dłuższym promieniem na którym

> "wisi masa".

To ostatnie to nie do konca. Oczywiscie wystepuje efekt, o ktorym mowisz ale najczesciej jest on jednak zwalczany przez fizycznie znacznie wieksza przyczepnosc zapewniana przez szersze opony.

> Nie da się na to pytanie odpowiedzieć bez dokonania pomiarów. Pamiętaj, że w gruncie rzeczy nie

> znasz maksymalnej wydajności swoich hamulców.

Dokladnie. Za malo danych zeby dac jednoznaczna odpowiedz. W jednym aucie hamulce moga znacznie przewyzszac skutecznoscia seryjne opony i danie im wiekszej przyczepnosci znacznie polepszy efekt, a w innym wrecz odwrotnie, hamulec ma bardzo niewielki zapas i przyczepniejsza opona go wykonczy.

Napisano

> Tak mnie się naszło...

> Jest sobie auto. Marka X, model Y

> Przypuśćmy, iż to auto XY hamuje ze 100km/h na suchym asfalcie na odcinku 40metrów. ABS daje znać o

> swoim istnieniu, czyli opony tracą przyczepność. Opony rozmiar 185/65R15.

> Zakładamy do tego auta opony 225/45R17. Podczas maksymalnego hamowania na suchym asfalcie opona

> cały czas zachowuje przyczepność, ABS nie interweniuje. Czyli hamulce "nie wyrabiają", nie

> mają wystarczającej siły aby zerwać przyczepność...

Podobne porownanie zrobilem na Fabii I 1.4 16V.

Tam zamienilem seryjne Matador 185/60/14 na deszczowe Uniroyal 205/45/16. smile.gif

ABS przestal sie wlaczac z byle powodu - wiec droga hamowania byla krotsza na szerszej oponie. zlosnik.gif

Nawet na suchej nawierzchni roznica byla kolosalna. Szerokie opony maja sens. ok.gif

Napisano

> proponuję zatem chwycić swojego smartfona, zmierzyć jakie ujemne przeciążenie występuje i samemu

> sie przkonać

A co ma rzucic tym smartfonem :D

Napisano

> Podobne porownanie zrobilem na Fabii I 1.4 16V.

> Tam zamienilem seryjne Matador 185/60/14 na deszczowe Uniroyal 205/45/16.

> ABS przestal sie wlaczac z byle powodu - wiec droga hamowania byla krotsza na szerszej oponie.

> Nawet na suchej nawierzchni roznica byla kolosalna. Szerokie opony maja sens.

Tyle że nie wiadomo, czy różnica wynika z jakości opon (lichy Matador vs Uniroyal), czy z ich szerokości (185 vs 205).

Ja obstawiam, że do poprawy hamowania bardziej przyczyniła się zmiana marki opony niż zwiększenie ich szerokości.

Napisano

> Szerokie opony maja sens.

W krajach, gdzie nie ma kolein. Na koleinach takie opony to ZUO sick.gif

Napisano
  • Autor

> W krajach, gdzie nie ma kolein. Na koleinach takie opony to ZUO

No... na 225/45R17 ciut woziło na krajowej jedynce... Ale nie było IMO aż tak źle... wink.gif

Napisano

> W krajach, gdzie nie ma kolein. Na koleinach takie opony to ZUO

205 to nie jest szeroka opona

ile km przejechales na oponie szerszej niz 205?

Napisano

> No... na 225/45R17 ciut woziło na krajowej jedynce... Ale nie było IMO aż tak źle...

pytanie czy bardziej niz na jakiejs 205 czy jeszcze czyms wezszym

Napisano

> pytanie czy bardziej niz na jakiejs 205 czy jeszcze czyms wezszym

na 205/50/15 jeździło mi się tak normalnie jak na każdej oponie wink.gif Obecnie na 225/45/17 .... ściąga na każdej koleinie ;p

Napisano

IMO na suchej jezdni, im szersza opona tym więcej siły hamowania może przenieść na asfalt. Jeżeli opona jest szersza i większą powierzchnią przylega do jezdni, to potrzeba większej siły żeby straciła przyczepność - czyli jest w stanie przenieść większą siłę hamowania zanim się zacznie blokować. Z kolei weższa opona ma mniejszą powierzchnie styku z jezdnią, dlatego mniejszej siły trzeba użyc aby straciła przyczepność - czyli szybciej zacznie się blokować.

Najprostszy test - naładować sobie dużo za dużo powietrza w opony - ABS dużo szybciej będzie reagował. Jeśli naładujemy 3.0 zamiast 2.2 atm, to powierzchnia styku opony z jezdnią będzie mniejsza i dużo szybciej ABS zacznie interweniować przy hamowaniu.

Napisano

> na 205/50/15 jeździło mi się tak normalnie jak na każdej oponie Obecnie na 225/45/17 .... ściąga

> na każdej koleinie ;p

Zależy jakie auto - Fiesta na 195/50/15 ściąga na każdej koleinie. Druga Fiesta na 195/45/16 to samo.

Z kolei passat na 215/55/16 w ogóle nie ściąga i jedzie jak na balonach.

Napisano
  • Autor

> IMO na suchej jezdni, im szersza opona tym więcej siły hamowania może przenieść na asfalt. Jeżeli

> opona jest szersza i większą powierzchnią przylega do jezdni, to potrzeba większej siły żeby

> straciła przyczepność - czyli jest w stanie przenieść większą siłę hamowania zanim się zacznie

> blokować. Z kolei weższa opona ma mniejszą powierzchnie styku z jezdnią, dlatego mniejszej

> siły trzeba użyc aby straciła przyczepność - czyli szybciej zacznie się blokować.

> Najprostszy test - naładować sobie dużo za dużo powietrza w opony - ABS dużo szybciej będzie

> reagował. Jeśli naładujemy 3.0 zamiast 2.2 atm, to powierzchnia styku opony z jezdnią będzie

> mniejsza i dużo szybciej ABS zacznie interweniować przy hamowaniu.

Teorię, to ja znam... wink.gif

Napisano

> Zależy jakie auto - Fiesta na 195/50/15 ściąga na każdej koleinie. Druga Fiesta na 195/45/16 to

> samo.

> Z kolei passat na 215/55/16 w ogóle nie ściąga i jedzie jak na balonach.

No włąsnie - szerokosć to nie wszystko wink.gif Profil jest ważny. Mi w służowym aurisie na 205/55/16 ciągnęło dopiero na jakiś ekstremalnych koleinach, ale w niewiele lżejszej fieście przy 205/40/17 nawet przy najmniejszcych koleinach czuć to na kierownicy smile.gif

Napisano

> Tyle że nie wiadomo, czy różnica wynika z jakości opon (lichy Matador vs Uniroyal), czy z ich

> szerokości (185 vs 205).

> Ja obstawiam, że do poprawy hamowania bardziej przyczyniła się zmiana marki opony niż zwiększenie

> ich szerokości.

Ja mysle, ze wplyw na lepsze zachowanie auta mialy oba czynniki.

A bardzo dobra stabilnosc to efekt jeszcze trzeciego i czwartego -

znacznej szerokosci felgi i stosunkowo niskiego profilu opony.

Bardzo milo wspominam jazde tym autem pod wzgledem poczucia kontroli.

Jednoczesnie komfort jazdy ucierpial w tak niewielki sposob, ze nawet tego nie dostrzeglem.

Napisano

> 205 to nie jest szeroka opona

> ile km przejechales na oponie szerszej niz 205?

Zalezy jeszcze na jakim aucie oraz jakiej szerokosci ten samochod.

Napisano

> No włąsnie - szerokosć to nie wszystko Profil jest ważny.

Wyrazna zmiana samego ET felgi tez moze powodowac takie efekty.

Napisano

> Zależy jakie auto - Fiesta na 195/50/15 ściąga na każdej koleinie. Druga Fiesta na 195/45/16 to

> samo.

myslalem, ze rio bedzie ciagac po koleinach - o dziwo nie jest zle icon_eek.gif. kola 195/55/R16

Napisano

> myslalem, ze rio bedzie ciagac po koleinach - o dziwo nie jest zle . kola 195/55/R16

bo balon. Nisko profil ciągnie bardziej smile.gif No i od nastawów zawieszenie i precyzji układu zalezy też dużo smile.gif

Napisano

> Zalezy jeszcze na jakim aucie oraz jakiej szerokosci ten samochod.

to prawda

ale to tez cecha auta z szerszym rozstawem kol, ze jest stabilniejsze

poza tym koleiny sa szeroko rozstawione bo przeciez TIRy je robia

Napisano

> Podobne porownanie zrobilem na Fabii I 1.4 16V.

> Tam zamienilem seryjne Matador 185/60/14 na deszczowe Uniroyal 205/45/16.

> ABS przestal sie wlaczac z byle powodu - wiec droga hamowania byla krotsza na szerszej oponie.

> Nawet na suchej nawierzchni roznica byla kolosalna. Szerokie opony maja sens.

do pewnej granicy, w pewnych warunkach.

Napisano

> to prawda

> ale to tez cecha auta z szerszym rozstawem kol, ze jest stabilniejsze

> poza tym koleiny sa szeroko rozstawione bo przeciez TIRy je robia

U mnie przy 205/45 R17 ciaga na koleinach, momentami konkretnie, szczegolnie przy przyspieszaniu.

Napisano

> 205 to nie jest szeroka opona

> ile km przejechales na oponie szerszej niz 205?

Wiesz, ja mam 195 i czasami tak wykręca kierownicę że szok...

Najlepiej jeździło mi się na 145 grinser006.gif

Napisano

> Wyrazna zmiana samego ET felgi tez moze powodowac takie efekty.

Ciekawej obserwacji dokonałem niedawno. Praktycznie wszystkie

BMW mają bardzo takie "wklęsłe" felgi, czyli chyba małe ET. Może

coś jest na rzeczy jeśli chodzi o "stabilność" jazdy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.