Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak namierzyć właściciela porzuconego auta?

Featured Replies

Napisano

Namierzyłem na jednym z osiedli porzucone auto, które mnie zainteresowało. Znajomy mieszkał tam jakiś czas na stancji i nie widział nigdy nikogo przy nim. Jakoś wiosną wrzuciłem kartkę za wycieraczkę, że je kupię - i cisza. Ostatnio byłem w okolicy - i nadal tak stoi.

Jak namierzyć właściciela? Tylko wywiad środowiskowy? Słabo w to wierzę. Moja syrena 105 prawie dwa lata tak stała i mało kto wiedział, że to moja.

Uprzedzę pytanie: auto ma tablicę. Tak, tylko jedną. Tylną. Ale samochodową, nie przyczepową.

Napisano

Zaprzyjaznic sie z kims z WK, policial.gifhmm.gif

Napisano

> Namierzyłem na jednym z osiedli porzucone auto, które mnie zainteresowało.

z ciekawości, pochwal się co za rodzynek wynalazłeś

Napisano

> Sprawdź czy wogóle ubezpieczony

strona ... a wlasciwie wyniki z tej strony warte tyle co zeszloroczny snieg

z ciekawosci powklepywalem swoje aktualne i poprzednie samochody i.... jedyna odpowiedz to - BRAK DANYCH

Napisano

> strona ... a wlasciwie wyniki z tej strony warte tyle co zeszloroczny snieg

> z ciekawosci powklepywalem swoje aktualne i poprzednie samochody i.... jedyna odpowiedz to - BRAK

> DANYCH

Coś chyba źle robisz, albo masz auta ubezpieczone w firmie kogucik, ja wpisałem moje kilka i wszystkie są, a mam w kilku firmach ubezpieczone.

Napisano

> Coś chyba źle robisz, albo masz auta ubezpieczone w firmie kogucik, ja wpisałem moje kilka i

> wszystkie są, a mam w kilku firmach ubezpieczone.

x2 ok.gif

Wpisałem swoje auto i ojca i wszystko ok.gif

Napisano

Nasze z PZU i Link4 są w tej bazie

Napisano

znajomych w Policji nie masz? zlosnik.gif

Napisano

> Coś chyba źle robisz, albo masz auta ubezpieczone w firmie kogucik, ja wpisałem moje kilka i

> wszystkie są, a mam w kilku firmach ubezpieczone.

avia, liberty, BRE przez ostatnie kilka lat i kilka samochodow tylko w tych firmach ubezpieczalem

Napisano

Znajdujesz dziadka osiedlowego i ci poda kto jest kto serio

Napisano

> avia, liberty, BRE przez ostatnie kilka lat i kilka samochodow tylko w tych firmach ubezpieczalem

mi tam pokazuje dla BRE, PZU i L4 poprawnie.

Napisano

> mi tam pokazuje dla BRE, PZU i L4 poprawnie.

no to dziwara i tyle smile.gif

Napisano

> no to dziwara i tyle

Może masz lewe ubezpieczenia....

Ja specjalnie sprawdzałem OC u siebie - bo nie dowierzałem tym internetowym .. a mam w Proamie OC i było następnego dnia po załatwieniu formalności...

Napisano

kolega polował na malucha na chromach piekny model.

Wyczyścił szybę przednią nakleił białą folię 60x30 a na niej Kupie to auto i telefon.

Zapłącił w drukarni 20 złotych i o dziwo starsza pani zadzwoniła i auto za 300 złotych zostało kupione i teraz je odnawiają. Dziadzio umarł 5 lat wczesniej a auto stało

Napisano

> x2

> Wpisałem swoje auto i ojca i wszystko

Moje też są - łącznie z motórami. grinser006.gifok.gif

Napisano

> znajomych w Policji nie masz?

Dokładnie ok.gif najbardziej wiarygodne dane 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> z ciekawości, pochwal się co za rodzynek wynalazłeś

Rodzynek hehe.gif Zwykły truck DC biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy wogóle ubezpieczony

Dobry bajer; nie wiedziałem, że można tak sprawdzić. ok.gif Niestety, auto ubezpieczone. Pewnie ktoś je "tankuje na firmę", a jeździ czymś bardziej reprezentatywnym. oslabiony.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Auto, o które pytałem, stoi już całkiem bez tablic; nadal ubezpieczone. biglaugh.gif

Ale mniejsza o to. Po mojej wiosce jeździ inne auto - znacznie ciekawsze - i w bazie wypluwa mi "brak danych". Że też ktoś się nie dyga jeździć bez OC? Tablice czarne, i to jeszcze z pierwszej serii.

Napisano

> ciekawsze - i w bazie wypluwa mi

> "brak danych". Że też ktoś się nie dyga jeździć bez OC?

Ta baza jest tak samo wiarygodna jak (...)*

*) wpisz odpowiednią gazetę w zależności od poglądów politycznych

Napisano

> Auto, o które pytałem, stoi już całkiem bez tablic; nadal ubezpieczone.

> Ale mniejsza o to. Po mojej wiosce jeździ inne auto - znacznie ciekawsze - i w bazie wypluwa mi

> "brak danych". Że też ktoś się nie dyga jeździć bez OC? Tablice czarne, i to jeszcze z

> pierwszej serii.

ta baza bzdury pokazuje wielokrotnie

Napisano

> Dokładnie najbardziej wiarygodne dane

Tylko CEPIK ok.gif , nie wiem czy SM niema dostępu, a napewno mogą zwracać się do Policji.

Napisano

> Namierzyłem na jednym z osiedli porzucone auto, które m

a może tak:

zgłoś się na policial.gif

powiedz, że zarysowałeś zderzak, nie możesz z tego powodu spać-sumienie straszna rzecz , i MUSISZ skontaktować się z właścicielem.

niewiem.gif tak mi wpadło do głowy.

ale pracowałem dzisiaj 14 godz., więc może facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

Pół biedy, jeśli to auto jest wystarczająco źle zaparkowane (no fakt - jednym kołem stoi na krawężniku). Ale jeśli nie wystarczająco - nie dość, że się nie dowiem, to jeszcze wyłapię mandat. biglaugh.gif

Napisano

wpisuje numer nejstracyjny z cento a mi wyskakuje jakies audi 80 yikes.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> kolega polował na malucha na chromach piekny model.

> Wyczyścił szybę przednią nakleił białą folię 60x30 a na niej Kupie to auto i telefon.

> Zapłącił w drukarni 20 złotych i o dziwo starsza pani zadzwoniła i auto za 300 złotych zostało

> kupione i teraz je odnawiają. Dziadzio umarł 5 lat wczesniej a auto stało

Chyba też zastosuję takie bardziej radykalne środki. Tym bardziej, że - jak wspomniałem - rzęch jest już bez tablic. Lecz ciągle ubezpieczony (wg UFG)

A tak nawiasem, panowie - co się dzieje z porzuconymi autami po zholowaniu ich na parking? W sieci udało mi się jedynie znaleźć informacje, że gminy tracą na tym gruby szmal. To akurat średnio mnie interesuje. Wolałbym natomiast wiedzieć coś więcej na temat możliwości odkupienia takiego wraka...

Wybaczcie; nie znam żadnego policjanta... Może Wy coś wiecie albo nakierujecie na odpowiednie przepisy. niewiem.gif

Napisano

> ta baza bzdury pokazuje wielokrotnie

sprawdziłem wszystkie auta w rodzinie i wszystko pokazuje tak jak jest

Napisano

> sprawdziłem wszystkie auta w rodzinie i wszystko pokazuje tak jak jest

Ja od dziś mam nowe ubezpieczenie w innej ubezpieczalni niż do wczoraj i już jest zmienione

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Chyba za słabo się starałem i mam nauczkę. Samochód trafił na złom. Już tylko skrzynia ładunkowa po nim została. A nawet rdzy "na wyposażeniu" nie miał. Szkoda, ale co zrobić; czasu nie cofniemy...

memento na góglu

Napisano

Co do UFG - na to nie ma reguły. Dziadek ma Golfa ubezpieczonego w PZU i w zeszłym roku wielokrotnie wyświetlało "Brak danych". Co ciekawe, jak teraz wpiszę datę, pod którą np. 2 lata temu był brak danych - pokazuje odpowiednie informacje. I przykładowo - kolega ma Seata Toledo II ubezpieczonego w HDI - brak danych. Mój samochód (Link4) pokazuje.

Napisano

> Co do UFG - na to nie ma reguły. Dziadek ma Golfa ubezpieczonego w PZU i w zeszłym roku

> wielokrotnie wyświetlało "Brak danych". Co ciekawe, jak teraz wpiszę datę, pod którą np. 2

> lata temu był brak danych - pokazuje odpowiednie informacje. I przykładowo - kolega ma Seata

> Toledo II ubezpieczonego w HDI - brak danych. Mój samochód (Link4) pokazuje.

Reguła jest taka czy TU zgłosiło takie informacje (powinni to zrobić), jeśli nie, to danych nie będzie.