Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rekojmia na auto uzywane??

Featured Replies

Napisano

Istnieje cos takiego i ew. z czym to sie wiaze ze jest badz nie ma ??

Napisano
  • Autor

zalozmy ze wad ukrytych nie ma, kupujacy mogl auto obejrzec gdzie tylko chcial i jak tylko chcial.

Napisano

> zalozmy ze wad ukrytych nie ma, kupujacy mogl auto obejrzec gdzie tylko chcial i jak tylko chcial.

ale pewnych rzeczy nie da sie sprawdzic,

Z reguły wszystki problemy z autem wychodza w ciagu pierwszego miesiaca.

Bo np. jak sprawdzisz zze auto bierze duze ilosci oleju?

Napisano

> Istnieje cos takiego i ew. z czym to sie wiaze ze jest badz nie ma ??

Jak masz zapis w umowie " Sprzedający oświadcza,że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu znane i o których nie powiadomił Kupującego, a KUPUJĄCY POTWIERDZA ZNAJOMOŚĆ STANU TECHNICZNEGO POJAZDU"

to jesteś kryty

Napisano

po 1. ''instytucja'' rękojmi już nie istnieje - jest ''niezgodność towaru z umową''

Jeżeli sprzedawca nie zajmuje się profesjonalnie sprzedażą aut to nie ma obowiązku wiedzieć o stanie technicznym auta nic.

Napisano

Jak sprzedający mało jeździ to "może" też nie wiedzieć że ten olej mu bierze...

Napisano

> po 1. ''instytucja'' rękojmi już nie istnieje - jest ''niezgodność towaru z umową''

> Jeżeli sprzedawca nie zajmuje się profesjonalnie sprzedażą aut to nie ma obowiązku wiedzieć o

> stanie technicznym auta nic.

moze rowniez nie wiedziec na jakim paliwie jezdzi i jakie ma auto...

Napisano

> Jak masz zapis w umowie " Sprzedający oświadcza,że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu

> znane i o których nie powiadomił Kupującego, a KUPUJĄCY POTWIERDZA ZNAJOMOŚĆ STANU

> TECHNICZNEGO POJAZDU"

> to jesteś kryty

A jak nie masz takowego zapisu na umowie (sprzedawca prywatny) ?

Napisano

> A jak nie masz takowego zapisu na umowie (sprzedawca prywatny) ?

sprzedawca prywatny umowa kupna sprzedazy, sprzedawca przedsiębiorąc faktura vat marza i pieczatka

Napisano

> sprzedawca prywatny umowa kupna sprzedazy, sprzedawca przedsiębiorąc faktura vat marza i pieczatka

fajnie, ale w jaki sposob to powyzej odpowiada na moje pytanie?

Napisano

> Istnieje cos takiego i ew. z czym to sie wiaze ze jest badz nie ma ??

Chodzi o gwarancje na zakup samochodów od importera (na dla opla taką gwarancją jest program G2... dla innych marek inne programy)

Czy o zakup od pana kowalskiego co sprzedaje swojego golfa po dziadku

Czy chodzi o komis pana mietka co handluje azbestem, bułkami i samochodami

W 1szym przypadku gwarancja jest wg tego co podpisujesz w umowie gwarancyjnej i na ile podpisujesz

W 2 i 3 gwarancja jest na słowo honoru a że w dzisiejszych czasach honor to zjawisko obce statystycznemu polakowi to w umowie dostajesz odpowiedni paragraf że zapoznałeś się ze stanem auta i jeśli przy zakupie auto nie jest uszkodzone po 5min po podpisaniu umowy jak coś się zepsuje to już kłopot nowego szczęśliwego nabywcy.

Napisano

ja jak sprzedaje gaje gwarancję....

do bramy grinser006.gif

Napisano

> moze rowniez nie wiedziec na jakim paliwie jezdzi i jakie ma auto...

to juz skrajny przypadek i raczej taki ktoś odda w rozliczeniu niż sprzeda prywatnie, ale masz rację.

Napisano

> Jak masz zapis w umowie " Sprzedający oświadcza,że pojazd nie ma wad technicznych, które są mu

> znane i o których nie powiadomił Kupującego, a KUPUJĄCY POTWIERDZA ZNAJOMOŚĆ STANU

> TECHNICZNEGO POJAZDU"

> to jesteś kryty

Bardziej chodziło o to, czy pan kupujący może zadzwonić dwa dni po zakupie i powiedzieć ,że odstepuje od umowy bo coś tam. To akurat moj konkretnie przypadek, Pan kupił obejrzał a po dwóch dniach zadzwonił,że odstepuje od umowy bo ma takie prawo(twierdzi,że ma na to 2 tygodnie) a ja mam mu oddać kase i zabrać samochód.

Napisano

> po 1. ''instytucja'' rękojmi już nie istnieje - jest ''niezgodność towaru z umową''

Po drugie nie masz racji, bo rękojmia funkcjonuje nadal i ma się dobrze...

> Jeżeli sprzedawca nie zajmuje się profesjonalnie sprzedażą aut to nie ma obowiązku wiedzieć o stanie technicznym auta nic.

NIe - ale można próbować udowodnić, że wiedział... Jeśli np. w komputerowym systemie dealera jest informacja o wykonaniu wyceny naprawy danej usterki - to z czymś takim można już próbować się sądzić...

Napisano

> Po drugie nie masz racji, bo rękojmia funkcjonuje nadal i ma się dobrze...

Jake są dokladne zasady tego procederu?

> NIe - ale można próbować udowodnić, że wiedział... Jeśli np. w komputerowym systemie dealera jest

> informacja o wykonaniu wyceny naprawy danej usterki - to z czymś takim można już próbować się

> sądzić...

Napisano

> Jake są dokladne zasady tego procederu?

> > sądzić...

Kodeks Cywilny, Art. 556 i kolejne.

Napisano

> Pan kupił obejrzał a po

> dwóch dniach zadzwonił,że odstepuje od umowy bo ma takie prawo(twierdzi,że ma na to 2

> tygodnie) a ja mam mu oddać kase i zabrać samochód.

Niektorzy sa naprawde solidnie poj....ni grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bardziej chodziło o to, czy pan kupujący może zadzwonić dwa dni po zakupie i powiedzieć ,że

> odstepuje od umowy bo coś tam. To akurat moj konkretnie przypadek, Pan kupił obejrzał a po

> dwóch dniach zadzwonił,że odstepuje od umowy bo ma takie prawo(twierdzi,że ma na to 2

niech napisze na jakiej podstawie odstępuje od umowy? i skąd wziął te 2 tygodnie?

Napisano

> niech napisze na jakiej podstawie odstępuje od umowy? i skąd wziął te 2 tygodnie?

Facet przyjechał obejżał jak bułke w sklepie,nawet nie za barzdo chciał sie przejechać,wczoraj odkrył,że w samochodzie z 98r korodują sanki i próg.

Napisano

> Facet przyjechał obejżał jak bułke w sklepie,nawet nie za barzdo chciał sie przejechać,wczoraj

> odkrył,że w samochodzie z 98r korodują sanki i próg.

ja lubie takich smile.gif

ok, ma prawo byc zdziwiony, ale niech poda podstawe prawną smile.gif

Napisano

> Facet przyjechał obejżał jak bułke w sklepie,nawet nie za barzdo chciał sie przejechać,wczoraj

ja tez bym był zdziwiony, przeciez to prawie nowe auto icon_eek.gif i nawet na mysl mi nie przyszlo aby ubrudzic kolanka i zobaczyc co pod spodem

Napisano

> ja tez bym był zdziwiony, przeciez to prawie nowe auto i nawet na mysl mi nie przyszlo aby

> ubrudzic kolanka i zobaczyc co pod spodem

zalezy czy mowiłes / zapewniałes kupujacego ze nie ma grama rdzy, auto idealne

Napisano

> zalezy czy mowiłes / zapewniałes kupujacego ze nie ma grama rdzy, auto idealne

Nawet gdyby mówił, to słuchający byłby idiotą by pomyśleć, że to prawda...ja w roczniaku bym się nie posunął do zapewnienia że nie ma grama rdzy a co dopiero w 15 latku, co nie zmienia faktu, że auto może jej nie mieć prawie wcale i być w bdb kondycji.

Napisano

> zalezy czy mowiłes / zapewniałes kupujacego ze nie ma grama rdzy, auto idealne

Widoczne ogniska korozji zostały dokładnie opisane i sfotografowane:)

Poinformowałem Pana,że nie wiem nic na temat auta(dlatego cena była o 1/3 niższa niż rynkowa) i sam mu zaleciłem żeby sobie je dokładnie obejrzał. Samochód dostałem w rozliczeniu i posiadałem go 2 dni.rzeczy widoczne opisałem w ogłoszeniu.

Temat już się rozwiązał, bo pan właśnie wystawił ten samochód na gumtree za dużo wyższą kwotę niż kupił:)

Napisano

Miałem identyczną sytuację. Facet dzień po zakupie stwierdził, że chce auto oddać, bo mechanik mu powiedział, że złom kupił. Facet oczywiście auta przed zakupem w ogóle nie sprawdził, nawet nie chciał odbyć jazdy próbnej (pomimo mojej prośby). Dodam, że w ogłoszeniu wyraźnie napisałem o uszkodzonym wtryskiwaczu i problemach ze rdzą (zresztą była w takich miejscach, że ciężko byłoby mi to ukryć) grinser006.gif Ten mój koleś twierdził, że ma 7 dni na zwrot auta. Podstawy prawnej nie potrafił podać. Po informacji ode mnie, że auto już wyrejestrowałem w WK i ogólnie może spadać na drzewo, więcej się nie odezwał.

Napisano

> Temat już się rozwiązał, bo pan właśnie wystawił ten samochód na gumtree za dużo wyższą kwotę niż

> kupił:)

To jak ogłoszenie zniknie, napisz donos do US, czy aby dany osobnik zapłacił podatek grinser006.gif

Napisano

> To jak ogłoszenie zniknie, napisz donos do US, czy aby dany osobnik zapłacił podatek

Czhyba nie mam w tym żadnej kożyśći:)

Napisano

> Czhyba nie mam w tym żadnej kożyśći:)

Masz utępienia nielegalnego procederu, który to świadomie gość chciał wykorzystać dla własnej korzyści.

Im mniej cwaniaków tym lepiej.

Napisano

> Bardziej chodziło o to, czy pan kupujący może zadzwonić dwa dni po zakupie i powiedzieć ,że

> odstepuje od umowy bo coś tam. To akurat moj konkretnie przypadek, Pan kupił obejrzał a po

Mówisz żeby przyjechał oglądasz auto i stwierdzasz że jest zajechane ( uwierz mi można to zrobić przez 48 godzin) informujesz że zwrócisz mu pieniądze po uprzednim doprowadzeniu auta do stanu przed zakupem. Ewentualnie niech idzie do rzeczoznawcy i udowodnia.