Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning...

Featured Replies

Napisano

Mam pytamnie dotyczace chiptuningu.

Jest sobie Audi A6 2.0 TFSI, moc seryjna 170KM, można ją podniesc w miarę spokojnie do nawet 250KM.

Przy założeniu, że sie to uda jak wzrośnie przyspieszenie 0-100km/h?

2.0 TFSI 170KM ma katalogowo 8,5s do 100km/h i waży 1590kg

3,2 FSI 255KM ma katalogowo 7,1s do 100km/h ale wazy 1700kg

jak wyliczyć jakie przyspieszenie w zchipowanym TFSI? hmm.gif

Napisano

nie wyliczysz- każdy chip tuning to sprawa indywidualna - zależy jaki będziesz miał wykres na hamowni - jak będzie rozwijana moc i moment.

Napisano

> Mam pytamnie dotyczace chiptuningu.

> Jest sobie Audi A6 2.0 TFSI, moc seryjna 170KM, można ją podniesc w miarę spokojnie do nawet 250KM.

> Przy założeniu, że sie to uda jak wzrośnie przyspieszenie 0-100km/h?

> 2.0 TFSI 170KM ma katalogowo 8,5s do 100km/h i waży 1590kg

> 3,2 FSI 255KM ma katalogowo 7,1s do 100km/h ale wazy 1700kg

> jak wyliczyć jakie przyspieszenie w zchipowanym TFSI?

ja bym uzyl stopera grinser006.gif

Napisano

> Jest sobie Audi A6 2.0 TFSI, moc seryjna 170KM, można ją podniesc w miarę spokojnie do nawet 250KM.

nie będzie ciężko z tymi 250km na fabrycznym turbo? ten silnik to pewnie jakaś wariacja standardowego 211km, możliwe że turbo jest mniejsze.

Myślę że będzie szybszy od wolnossącego o tej samej mocy, zwłaszcza że tuner z reguły równo prowadzi moment i moc więc auto jest ogólnie zrywniejsze

Napisano

> nie będzie ciężko z tymi 250km na fabrycznym turbo? ten silnik to pewnie jakaś wariacja

> standardowego 211km, możliwe że turbo jest mniejsze.

Te silniki sa identyczne, roznia sie programem. Takze to co mozna zrobic z tym 211 mozna i ze 170.

Napisano
  • Autor

> nie wyliczysz- każdy chip tuning to sprawa indywidualna - zależy jaki będziesz miał wykres na

> hamowni - jak będzie rozwijana moc i moment.

tak wygląda przykładowy wykres:

audi_a6_2tfsi_170km.jpg

z tego co czytałem ta 170KM jest to zdławiona 211KM, więc możliwości są duże smile.gif

OT: widzę, że moderacja na motokąciku się rozluźniła oslabiony.gif

Napisano

> tak wygląda przykładowy wykres:

> z tego co czytałem ta 170KM jest to zdławiona 211KM, więc możliwości są duże

> OT: widzę, że moderacja na motokąciku się rozluźniła

a co to za fale dunaju icon_eek.gif chyba ze to jakis pierwszy zgrubny szlif nono.gif

Napisano

A w rzeczywistosci 9s do 100km/h i ponad 1700kg wagi.

3.2 FSI 7,6s do 100 i ponad 1800kg.

Zyskasz pewnie z 1-1,5s do 100.

Napisano

> nie będzie ciężko z tymi 250km na fabrycznym turbo? ten silnik to pewnie jakaś wariacja

> standardowego 211km, możliwe że turbo jest mniejsze.

> Myślę że będzie szybszy od wolnossącego o tej samej mocy, zwłaszcza że tuner z reguły równo

> prowadzi moment i moc więc auto jest ogólnie zrywniejsze

Mierzysz moc w kilometrach? cfaniaczek.gif A prędkość pewnie w kilogramach? hehe.gif

Napisano

Mój mechanik mówi że chiptuning wbrew temu co mówią sami "ciptunerzy" jednak skraca żywotność silnika i osprzetu. Sam chciałem robić ale jednak dam sobie spokój.

Napisano

> Mój mechanik mówi że chiptuning wbrew temu co mówią sami "ciptunerzy" jednak skraca żywotność

> silnika i osprzetu. Sam chciałem robić ale jednak dam sobie spokój.

Duzo zalezy jak pozniej uzytkujesz samochod, jeden kierowca moze duzo szybciej zakatowac serie niz drugi driver auto po chipie wink.gif

Napisano

przy 250km przyspieszenie 0-100 imo nie jest najwazniejszym kryterium

wystarczy gamon kierownik, kotry nie ogarnia i caly plan w pupe

imo nalpesze efekty przy takiej mocy sa z rolki

Napisano

> OT: widzę, że moderacja na motokąciku się rozluźniła

Widzę, że nie masz przycisku "powiadom morderatora" smirk.gif

mar00ha

Napisano

> Mierzysz moc w kilometrach? A prędkość pewnie w kilogramach?

tak robię, dla innych jednostek miary też nie mam poszanowania ale widać światły z Ciebie człek to sobie poradziłeś, zwłaszcz wnosząc swoim komentarzem cokolwiek do wątku cfaniaczek.gif

Napisano

> Mój mechanik mówi że chiptuning wbrew temu co mówią sami "ciptunerzy" jednak skraca żywotność

> silnika i osprzetu. Sam chciałem robić ale jednak dam sobie spokój.

To zależy od silnika - niektóre sa specjalnie tak zaprogramowane by osiągać mniejsza moc pomimo ze konstrukcyjnie moga wiecej bez utraty niezawodnosci. Przede wszystkim dlatego by kupujący nie zastanawiali sie dlaczego za takie same osiągi musza zaplacic wiecej. Inne zostały zaprojektowane tak ze zwiększenie mocy znacząco obniża ich trwałość.

Napisano

nie wyliczysz.... mimo mniejszej wagi , nie będziesz miał takich osiągów jak w 3.2 smile.gif

Tak jak mówią koledzy, zależy od krzywej .... jak będzie rozwijana moc...

Sam mam silnik po chipie , mówili ,że skróci się żywotność poszczególnych elementów... Ale jak jeździsz tak masz... od 90tys km z silnikiem i osprzętem nic większego się nie dzieje.

Napisano

> To zależy od silnika - niektóre sa specjalnie tak zaprogramowane by osiągać mniejsza moc pomimo ze

> konstrukcyjnie moga wiecej bez utraty niezawodnosci. Przede wszystkim dlatego by kupujący nie

> zastanawiali sie dlaczego za takie same osiągi musza zaplacic wiecej. Inne zostały

> zaprojektowane tak ze zwiększenie mocy znacząco obniża ich trwałość.

Ależ on mi to tłumaczył, mówiąc że silnik jest przeliczony na jakiś tam zapas mocy więcej, ale wykorzystując tą moc obniża się trwałość. Innymi słowy albo masz niewysilony i "wieczny" silnik albo wyciśniesz z niego ile się da ale licz się z mniejszym przebiegiem do zajechania.

A o boxach w ogóle ciekawe rzeczy mówił.

Napisano
  • Autor

> A w rzeczywistosci 9s do 100km/h i ponad 1700kg wagi.

> 3.2 FSI 7,6s do 100 i ponad 1800kg.

> Zyskasz pewnie z 1-1,5s do 100.

zapewne zależy wiele od wyposażenia, a że w A6 możliwości było wiele, to różnice w wadze poszczególnych egzemplarzy też będą duże, myślę ze właśnie w zakresie nawet 150kg hmm.gif

myślicie, że szansa na zejscie poniżej 7s by była? hmm.gif

Maroha - może jeszcze zbanować mam za Ciebie? biglaugh.gif

Napisano

> nie wyliczysz- każdy chip tuning to sprawa indywidualna - zależy jaki będziesz miał wykres na

> hamowni - jak będzie rozwijana moc i moment.

Pewnie że do 0,1s nie wyliczy, ale z grubsza można oszacować. Znajomosc samej mocy wystarcza do tego. www.060czlculator.com

Napisano

Skraca w jednych mniej w drugich bardziej, a najbardziej skraca but.gifbut.gif bez wyobraźni i za duże przyrosty jakich się chce i wymaga. wink.gif

Napisano

> Skraca w jednych mniej w drugich bardziej, a najbardziej skraca bez wyobraźni i za duże

> przyrosty jakich się chce i wymaga.

same silniki nie dostają tak w tyłek jak skrzynie biegów (szczególnie automaty które mają wyliczony max moment obrotowy z małym zapasem w serii) i sprzęgła + dwumasy

rozglądałem się jak by to u mnie wyglądało , ale +35KM i ok 60Nm nie jest wg mnie grą wartą świeczki ( wiadomo można więcej , ale taki przyrost uznaję za optymalny jeśli chodzi o stosunek trwałość/przyrost)

Napisano

> zapewne zależy wiele od wyposażenia, a że w A6 możliwości było wiele, to różnice w wadze

> poszczególnych egzemplarzy też będą duże, myślę ze właśnie w zakresie nawet 150kg

Ja zauwazylem, ze wielu producentow podaje mase samochodu z najslabszym silnikiem i bida wersja, a pozniej ludzie sie dziwia, ze ich auto wazy jednak sporo wiecej. To tak jak z danymi dot. spalania, tez pomiary sa czesto robione w roznych dziwnych warunkach. Z tego tez powodu w USA klienci Kia i Hyudai zlozyli pozwy zbiorowe o to, ze producenci podaja nieprawdziwe dane katalogowe zlosnik.gif

> myślicie, że szansa na zejscie poniżej 7s by była?

W A3/A4 moze bylaby szansa, w A6 zapomnij, no chyba, ze wybebeszysz auto i zostawisz w srodku sam fotel kierowcy, to moze zlosnik.gif

Napisano

> myślicie, że szansa na zejscie poniżej 7s by była?

Z ciekawości, a czemu własnie przyśpieszenie do 100 kmh jest dla Ciebie tak ważnym aspektem?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości, a czemu własnie przyśpieszenie do 100 kmh jest dla Ciebie tak ważnym aspektem?

nie jest ono oczywiscie najważniejsze, ale daje mi jakies odniesienie do samochodów, które znam smile.gif

Napisano

> nie jest ono oczywiscie najważniejsze, ale daje mi jakies odniesienie do samochodów, które znam

Rozumiem, ale nie prościej porównywać przyspieszenia w zakresie bardziej użytecznym?

Napisano

> same silniki nie dostają tak w tyłek jak skrzynie biegów (szczególnie automaty które mają wyliczony

> max moment obrotowy z małym zapasem w serii) i sprzęgła + dwumasy

> rozglądałem się jak by to u mnie wyglądało , ale +35KM i ok 60Nm nie jest wg mnie grą wartą

> świeczki ( wiadomo można więcej , ale taki przyrost uznaję za optymalny jeśli chodzi o

> stosunek trwałość/przyrost)

W moim aucie mniejszy przyrost wygenerował olbrzymią poprawę osiągów. Kwestia kluczową jest przy jakich obrotach dojdzie nam te 60Nm. Przy 1500RPM da to tylko 12KM, przy 3500 już 30, a przy 4500 juz 40.

Czy jest to dużo czy mało czy mało to juz kwestia dyskusji. U mnie po zmianie programu pojawić się miało 385Nm zamiast 290. W obu wypadkach zmiana przy 3500. Zatem o ile w serii miałem tam circa 140KM to już po programie przy tych samych obrotach miałem 190KM... Poprawa osiągów kolosalna.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, ale nie prościej porównywać przyspieszenia w zakresie bardziej użytecznym?

z pewnością, tylko gdzie ja takie porównania znajdę wink.gif

ma porównanie stockowego A6 2.0TFSI z moim misiem 2.4 GDI 150KM, 1350kg - audi odjezdzało mi za każdym razem bez żadnego problemu - czy to z rolki (samochod za samochodem od jakis 50km/h), czy z rolki pod gorkę, czy od zera do tych 90km/h.

niespodziewałem się aż tak dużych różnic, sadziłem, ze 20KM mocy zniweluje 250kg różnicy w wadze icon_eek.gif

Napisano

> z pewnością, tylko gdzie ja takie porównania znajdę

Np tutaj

> ma porównanie stockowego A6 2.0TFSI z moim misiem 2.4 GDI 150KM, 1350kg - audi odjezdzało mi za

> każdym razem bez żadnego problemu - czy to z rolki (samochod za samochodem od jakis 50km/h),

> czy z rolki pod gorkę, czy od zera do tych 90km/h.

A wziąłeś pod uwagę, że w Audi ma sporo więcej mocy w średnim zakresie obrotów niż Twój samochód i przyspieszając od 50kmh robiłeś to na drugim biegu? niewiem.gif

> niespodziewałem się aż tak dużych różnic, sadziłem, ze 20KM mocy zniweluje 250kg różnicy w wadze

W każdym razie cos słabo Ci ten Galand wypadł . Czyżby kierowca nie ogarniał? wink.gif

Napisano

> Pewnie że do 0,1s nie wyliczy, ale z grubsza można oszacować. Znajomosc samej mocy wystarcza do

> tego. www.060czlculator.com

Dobre hehe.gif

Moj powinien miec kolo 6s do 100km/h, szkoda ze o tym nie wie...

Napisano

> Dobre

> Moj powinien miec kolo 6s do 100km/h, szkoda ze o tym nie wie...

A ile ma? Moj ma dokładnie tyle co z kalkulatora. jest napisane ze w pewnych sytuacjach może być wynik niedokładne np. Lekkie auto ze słaba trakcja.

Napisano

> W każdym razie cos słabo Ci ten Galand wypadł . Czyżby kierowca nie ogarniał?

Pokazujesz Galanta z innym silnikiem.

Napisano

> W moim aucie mniejszy przyrost wygenerował olbrzymią poprawę osiągów. Kwestia kluczową jest przy

> jakich obrotach dojdzie nam te 60Nm. Przy 1500RPM da to tylko 12KM, przy 3500 już 30, a przy

> 4500 juz 40.

> Czy jest to dużo czy mało czy mało to juz kwestia dyskusji. U mnie po zmianie programu pojawić się

> miało 385Nm zamiast 290. W obu wypadkach zmiana przy 3500. Zatem o ile w serii miałem tam

> circa 140KM to już po programie przy tych samych obrotach miałem 190KM... Poprawa osiągów

> kolosalna.

Teraz 184KM (przy 4000 obr/min) i 390Nm (1750-3000 obr/min).Samej mocy i tak nie wykorzystuję pełnej - nie kręcę tak wysoko tego diesla - max 3000rpm ,a najczęściej nie więcej niż 2300 i zmiana biegu ... ale sprawa otwarta i do przemyślenia. ok.gif

Napisano

> Teraz 184KM (przy 4000 obr/min) i 390Nm (1750-3000 obr/min).Samej mocy i tak nie wykorzystuję

> pełnej - nie kręcę tak wysoko tego diesla - max 3000rpm ,a najczęściej nie więcej niż 2300 i

> zmiana biegu ... ale sprawa otwarta i do przemyślenia.

No to nigdy nie wykorzystałeś maksymalnego przyspieszenia.

Napisano

> Teraz 184KM (przy 4000 obr/min) i 390Nm (1750-3000 obr/min).

Policz sobie sam. Wzór jest dość prosty:

kW= (Nm*RPM)/9549,3

>ale sprawa otwarta i do przemyślenia.

Warto sobie zdawać sprawę, że wartości maksymalne to nie zawsze sprawa kluczowa. U mnie olbrzymi zastrzyk momentu w średnim zakresie obrotów nie poprawił jakoś dramatycznie sprintu do 100kmh, za to już do 100mph czas skrócił się diametralnie. Również wyprzedzanie to teraz całkiem inna historia bo auto ciągnie sporo mocniej w zakresie 2800-4500.

Napisano

> A ile ma? Moj ma dokładnie tyle co z kalkulatora. jest napisane ze w pewnych sytuacjach może być

> wynik niedokładne np. Lekkie auto ze słaba trakcja.

dajcie linka do tego kalkulatora , z ciekawości chciałem zobaczyć jak to wygląda - mój niby ma mieć 8s do 100 - ale to chyba wartośc dla sedana nie dla kombi crazy.gif

trzeba będzie kiedyś przy sprzyjającej pogodzie i oponach letnich sprawdzić z gpsem jak to wygląda w rzeczywistości

Napisano
  • Autor

> Np tutaj

> A wziąłeś pod uwagę, że w Audi ma sporo więcej mocy w średnim zakresie obrotów niż Twój samochód i

> przyspieszając od 50kmh robiłeś to na drugim biegu?

ztcp to na 2, zreszta tak samo jak człek w audi wink.gif

> W każdym razie cos słabo Ci ten Galand wypadł . Czyżby kierowca nie ogarniał?

bo ja nie mam 2.5v6 163/170KM silnika, a 2.4GDI 150KM, którego nie ma w zestawieniu wink.gif

zrobiłem sobie takie porownanie, czy mozna w uproszczeniu założyć, że po podniesieniu mody do 250KM, 2.0TFSI bedzie miało podobne osiągi do 3.2FSI? hmm.gif

Napisano

> Pokazujesz Galanta z innym silnikiem.

Zawsze myślałem że była tylko jedna wersja V6GDI. niewiem.gif

Napisano

> dajcie linka do tego kalkulatora , z ciekawości chciałem zobaczyć jak to wygląda - mój niby ma mieć

> 8s do 100 - ale to chyba wartośc dla sedana nie dla kombi

> trzeba będzie kiedyś przy sprzyjającej pogodzie i oponach letnich sprawdzić z gpsem jak to wygląda

> w rzeczywistości

Masz link powyżej.

Napisano

> dajcie linka do tego kalkulatora , z ciekawości chciałem zobaczyć jak to wygląda - mój niby ma mieć

> 8s do 100 - ale to chyba wartośc dla sedana nie dla kombi

> trzeba będzie kiedyś przy sprzyjającej pogodzie i oponach letnich sprawdzić z gpsem jak to wygląda

> w rzeczywistości

ale dużo zależy też od kół, od przełożenia od skrzyni biegów - dla przykładu moje stare E32 730 na zwykłych seryjnych kołach osiągało 0-60mph w około 9s (na 3 biegu) a po zmianie na wieksze koła 16 (o większej minimalnie średnicy) osiągało juz 60mph na 2 biegu dzięki czemu czas był 8,3s zlosnik.gif

Napisano

> Policz sobie sam. Wzór jest dość prosty:

> kW= (Nm*RPM)/9549,3

czyli 122KM przy moim stylu jazdy (zmiana biegu przy 2200rpm)

> Warto sobie zdawać sprawę, że wartości maksymalne to nie zawsze sprawa kluczowa. U mnie olbrzymi

> zastrzyk momentu w średnim zakresie obrotów nie poprawił jakoś dramatycznie sprintu do 100kmh,

> za to już do 100mph czas skrócił się diametralnie. Również wyprzedzanie to teraz całkiem inna

> historia bo auto ciągnie sporo mocniej w zakresie 2800-4500.

ok.gif dzięki za rady

Napisano

> ale dużo zależy też od kół, od przełożenia od skrzyni biegów - dla przykładu moje stare E32 730 na

> zwykłych seryjnych kołach osiągało 0-60mph w około 9s (na 3 biegu) a po zmianie na wieksze

> koła 16 (o większej minimalnie średnicy) osiągało juz 60mph na 2 biegu dzięki czemu czas był

> 8,3s

Oczywiście ze tak, ale zdecydowana wiekszosc typowych aut ma bardzo podobnie zestopniowane biegi (w sensie v-max z danej mocy). To jest uproszczony kalkulator a nie profesjonalne narzędzie.

Napisano

> A ile ma? Moj ma dokładnie tyle co z kalkulatora. jest napisane ze w pewnych sytuacjach może być

> wynik niedokładne np. Lekkie auto ze słaba trakcja.

+2s, auto ani lekkie, ani ze slaba trakcja.

Napisano

> A jakie to auto konkretnie?

outback 3.0 AT

P.S

u mnie w subaru tez za optymistycznie podaje 7,9s a w rzeczywitowci jest 9s

w bmw pokazuje prawde 8,5s ok.gif

Napisano

> A jakie to auto konkretnie?

Z podpisu, Outback 3.0 h6

Napisano

> outback 3.0 AT

> P.S

> u mnie w subaru tez za optymistycznie podaje 7,9s a w rzeczywitowci jest 9s

> w bmw pokazuje prawde 8,5s

A bierzecie pod uwagę ze dodatkowe wyposażenie może mocno zwiększyć masę ?

Sprawdziłem wersje 150KM która jest na zeperf. Różnica miedzy pomiarami a kalkulatorem to 0,5s, ale chyba faktycznie daje zbyt optymistyczne wyniki dla awd

Napisano

> A bierzecie pod uwagę ze dodatkowe wyposażenie może mocno zwiększyć masę ?

Swego czasu o tym pisałem to twierdziłeś, że wyposażenie to znikoma różnica w masie. O ile pamiętam było to w kontekście właśnie masy podawanej przez producenta. Jakiś temat-tasiemiec, pewnie coś o osiągach lub FWD vs RWD...

> Sprawdziłem wersje 150KM która jest na zeperf. Różnica miedzy pomiarami a kalkulatorem to 0,5s, ale

> chyba faktycznie daje zbyt optymistyczne wyniki dla awd

AWD generuje naprawdę duże straty w napędzie.

Napisano

> Swego czasu o tym pisałem to twierdziłeś, że wyposażenie to znikoma różnica w masie. O ile pamiętam

> było to w kontekście właśnie masy podawanej przez producenta. Jakiś temat-tasiemiec, pewnie

> coś o osiągach lub FWD vs RWD...

Nie pamiętam. Serio. Chyba ze chodziło o wyposażenie mojego akurat. Poza tym ja pisze konkretnie o bmw. Tu jest naprawdę dużo opcji.

> AWD generuje naprawdę duże straty w napędzie.

No właśnie jest dużo rodzajów awd, jedne biorą więcej mocy inne mniej. Jedne bardziej pomagają w trakcji inne w mniej. Trzeba przyjąć ze dla awd, nie jest to zbyt dokładny kalkulator - rozrzutu jest zbyt duży. A tak btw, to subaru jest mistrzem marnowania mocy, zaraz po oplu

Napisano

> Jaki rocznik i jaka moc i jaka masa?

My09, 250KM, 1560kg masa rzeczywista z DR