Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeźdźcy clio III czy one tak dużo palą??

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio bardziej zainteresowałem się clio III i niestety w internecie pełno opinii, że to bardzo paliwożerne auta.... Zachęcony spalaniem fiesty 1.3 i p206 1.1 myślałem, że clio 1.2 powinno spalać podobne ilości paliwa. Chętnie wysłucham jak jeździcie i ile palą wasze clio. zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> ostatnio bardziej zainteresowałem się clio III i niestety w internecie pełno opinii, że to bardzo

> paliwożerne auta.... Zachęcony spalaniem fiesty 1.3 i p206 1.1 myślałem, że clio 1.2 powinno

> spalać podobne ilości paliwa. Chętnie wysłucham jak jeździcie i ile palą wasze clio.

Moje pali 8 w trasie i 11 w mieście, ale ja mam automat. Styl jazdy raczej ekonomiczny

Napisano
  • Autor

> Moje pali 8 w trasie i 11 w mieście, ale ja mam automat. Styl jazdy raczej ekonomiczny

kurcze to faktycznie spala sporo... fiesta 1.3 LPG pali w trasie 6 jak tak jade do 100km/h. Chociaż auto głównie ma służyć do miasta praca/uczelnia. Podoba mi się kombi w tym maluchu.

Napisano

Sport pali sporo. 12-13 l/100. w trasie schodzi do 8 - a przeciez to małe auto.

Ciekawym jest ze Megan sport (z dmuchawką) pali ok litra mniej, i 65KM wiecej.

Napisano

> Moje pali 8 w trasie i 11 w mieście, ale ja mam automat. Styl jazdy raczej ekonomiczny

to jest spalanie Clio z motorem 1.2?! Przecież to spala jak M52B25 (2.5 litra) w e36 boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> Sport pali sporo. 12-13 l/100. w trasie schodzi do 8 - a przeciez to małe auto.

> Ciekawym jest ze Megan sport (z dmuchawką) pali ok litra mniej, i 65KM wiecej.

Pierwszym celem był Grande Punto, potem jakieś większe auto wygodniejsze na weekendy. Potem Megan II (żelazko) ale boje się trochę spalania, i w oko wpadł mi mały clio.

Napisano

> Sport pali sporo. 12-13 l/100. w trasie schodzi do 8 - a przeciez to małe auto.

> Ciekawym jest ze Megan sport (z dmuchawką) pali ok litra mniej, i 65KM wiecej.

Oczywiście pali mniej ale przy normalniej jeździe, jak pociśniesz to nie ma bata żeby spalił mniej, Moi znajomi się dziwią jak przy normalnej jeździe w trasie mogę zejść 200 konnym kombi do wyniku niewiele większego jak fabia 1,2

Napisano
  • Autor

> Tu jest duuużo informacji: spalanie Clio III

> Jak klikniesz w konkretny silnik to na dole będzie sporo komentarzy od użytkowników.

Miedzy innymi tam czytałem te magicznie wysokie spalania. Niektórzy przy silniku 1.2 maja wyższe spalanie jak ja miałem w lanosie 1.6.

Napisano

> Pierwszym celem był Grande Punto, potem jakieś większe auto wygodniejsze na weekendy. Potem Megan

> II (żelazko) ale boje się trochę spalania, i w oko wpadł mi mały clio.

Mniej porównuj wymiary aut, a bardziej ich masę. Clio III chyba do zbyt lekkich nie należy.

Napisano

ciekawe jak sie bedzie spisywalo podczas upalania smile.gif

Kaja pewnie zadowolona z nowego nabytku zlosnik.gif

Napisano

> ciekawe jak sie bedzie spisywalo podczas upalania

> Kaja pewnie zadowolona z nowego nabytku

Urodzinowy prezent. Musi zlosnik.gif.

Napisano

> Miedzy innymi tam czytałem te magicznie wysokie spalania. Niektórzy przy silniku 1.2 maja wyższe

> spalanie jak ja miałem w lanosie 1.6.

Jaką dokładnie teraz Fiestę masz.

Rocznik i silnik ?

Napisano
  • Autor

> Jaką dokładnie teraz Fiestę masz.

> Rocznik i silnik ?

MK6

2002 1.3 LPG

ale fiesta zostaje do sprzedania pójdzie sc 900LPG

Napisano

> kurcze to faktycznie spala sporo... fiesta 1.3 LPG pali w trasie 6 jak tak jade do 100km/h. Chociaż

> auto głównie ma służyć do miasta praca/uczelnia. Podoba mi się kombi w tym maluchu.

skromnie Ci to pali tego LPG, ale pewnie do jazdy mieszanej trzeba liczyc z 7-8l lpg/100km.

Napisano
  • Autor

> skromnie Ci to pali tego LPG, ale pewnie do jazdy mieszanej trzeba liczyc z 7-8l lpg/100km.

Tak w łodzi 7-9 wychodzi ale przeważnie na polibude 17km jedzie sie 40min do godziny. No ale to i tak nie jest 12...

Napisano

> Tak w łodzi 7-9 wychodzi ale przeważnie na polibude 17km jedzie sie 40min do godziny. No ale to i

> tak nie jest 12...

Ale to 12 litrow to jest dla Clio Sport z silnikiem 2.0 grinser006.gif

Napisano

> Chętnie wysłucham jak jeździcie i ile palą wasze clio.

Clio 4 z tym silnikiem, lżejsze od 3 o 100kg ale pewnie jest to mało znaczące - średnia z czterech miesięcy 5,5l. Miasto, trochę autostrada do 130/h. Dane identyczne z kompa w samochodzie i z aplikacji na Androida. W mieście raczej delikatnie, bez buta odcinki do 5km. Następne tankowanie mam zamiar wyjeździć bardzo dynamicznie na górny rekord spalania zlosnik.gif, ale nie sądzę, żeby wynik był powyżej 7l.

287648066-Przechwytywanie.JPG

Boje się, co będzie na czwartym pasku panic.gifgrinser006.gif.

post-103354-14352523838766_thumb.jpg

Napisano

> MK6

> 2002 1.3 LPG

> ale fiesta zostaje do sprzedania pójdzie sc 900LPG

No to powiedz, gdzie Ty wypatrzyłeś te niepokojące spalania w Clio III ?

Fiesta 7,1

Clio 6,6

Fiesta 6,96 l

Clio 6,49 l

Co ciekawe fajnei widać jak bardzo zbliżone są wartości z autocentrum i spritmonitor. Statystyka na dużej próbie jest wiarygodna ok.gif

Napisano
  • Autor

> Clio 4 z tym silnikiem, lżejsze od 3 o 100kg ale pewnie jest to mało znaczące - średnia z czterech

> miesięcy 5,5l. Miasto, trochę autostrada do 130/h. Dane identyczne z kompa w samochodzie i z

> aplikacji na Androida. W mieście raczej delikatnie, bez buta odcinki do 5km. Następne

> tankowanie mam zamiar wyjeździć bardzo dynamicznie na górny rekord spalania , ale nie sądzę,

> żeby wynik był powyżej 7l.

Clio 4 serduszka.gif tylko nie w moim zasiegu $$$

Napisano

> Niektórzy przy silniku 1.2 maja wyższe

> spalanie jak ja miałem w lanosie 1.6.

W Lanosie 1,6 nigdy nie zszedłeś poniżej 7 litrów! Clio ciężko jest przekroczyć 6, więc nie opowiadaj bajek hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif.

Napisano
  • Autor

> W Lanosie 1,6 nigdy nie zszedłeś poniżej 7 litrów! Clio ciężko jest przekroczyć 6, więc nie

> opowiadaj bajek .

Właśnie ja tak myślałem, że taki maluch to spali podobnie do fiesty, ale jak zacząłem czytać opisy ludzi dla silnika 1.2 to zwątpiłem i założyłem wątek na autokąciku.

Napisano

> Właśnie ja tak myślałem, że taki maluch to spali podobnie do fiesty, ale jak zacząłem czytać opisy

> ludzi dla silnika 1.2 to zwątpiłem i założyłem wątek na autokąciku.

To trzeba było jeszcze poczytać co piszą o Twojej Fieście i wyciągnąć wnioski zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> ostatnio bardziej zainteresowałem się clio III i niestety w internecie pełno opinii, że to bardzo

> paliwożerne auta.... Chętnie wysłucham jak jeździcie i ile palą wasze clio.

mam takowe od listopada 2013 r . rocznik 2010 , przebieg 40 tys km. w mieście szczecin (poprzedni właściciel - z rodziny) spalało 8,3 l/100 km. u mnie w Kutnie ok 7,3 l/100 km , w trasie jakieś 6,3. Dynamika do miasta w sam raz , w dalekie trasy przed wyprzedzaniem trzeba się pomodlić grinser006.gif. dla porównania nissan micra 1,3 75 KM z 1998 r ma podobne wyniki spalania ale clio nie ma żadnych szans.

Napisano

> to jest spalanie Clio z motorem 1.2?! Przecież to spala jak M52B25 (2.5 litra) w e36

M50B25 w E34 touring średnie spalanie z ostatniego roku mam niecałe 14l. A ja non stop stoję w korkach w Warszawie praktycznie.

No i mam automat...

rotfl.gifhehe.gif

Ekologiczne, nowoczesne, małe autka... hahaha.gif

Napisano

miałem jako auto zastępcze przez tydzień Clio III 1,2 i udało się zejść do średniego spalania 6l,ale ponad połowa to trasa i lubię eko-driving. Niedawno kupiłem Corsę D 1,2 i w trasie udało się zejść do 5,5l tyle że w Astrze G 1,6 bez problemu uzyskuję 6l w trasie. Niestety auta miejskie sporo ważą a silniki 1,2 są za słabe.

Napisano

> M50B25 w E34 touring średnie spalanie z ostatniego roku mam niecałe 14l. A ja non stop stoję w

> korkach w Warszawie praktycznie.

> No i mam automat...

> Ekologiczne, nowoczesne, małe autka...

M52 pali znacznie mniej niż M50, dodatkowo to był manual w budzie Compact. Co nie zmienia faktu, że takie spalanie Clio 1.2 przekonałoby mnie do jego sprzedaży.

Napisano

> to jest spalanie Clio z motorem 1.2?! Przecież to spala jak M52B25 (2.5 litra) w e36

silnik 1,4 98KM + skrzyni automat. Jazda miejska na odcinkach 2-3km. Pali dużo ale mało jeżdżę więc mi to nie przeszkadza. Za to automat serduszka.gif

Napisano

Temat z tego co wyczytałem tyczy się Clio III a nie II które najpewniej posiadasz. W Clio III nie ma już chyba silnika 1.4 który masz, a głównie 1.2 zwykłe lub TCE.

Być może się mylę, jeśli tak jest poprawcie mnie proszę.

Napisano

> Witam,

> paliwożerne auta.... Zachęcony spalaniem fiesty 1.3 i p206 1.1 myślałem, że clio 1.2 powinno

> spalać podobne ilości paliwa. Chętnie wysłucham jak jeździcie i ile palą wasze clio.

Znajomy kupił Clio III 1.2 TCe coś około 100 KM, spalanie w mieście około 7 -7.5 l więc przyzwoicie.

Napisano

Bez przesady, chyba że na gazie, bo na benzynie w trasie Nubira z tym silnikiem 1,6 schodziła elegancko do 6,6l/100km przy normalnej nieekologicznej jeździe. W mieście za to 10-11l/100km zlosnik.gif

Napisano

> Clio 4 tylko nie w moim zasiegu $$$

dozbieraj ok.gif warto bo auto sporo ladniejsze

do tej pory nie udalo mi sie przekroczyc 7 w miescie na krotkich odcinkach

w trasie - zgodnie z przepisami + ekobajery - 4,3 /100

clio 4 0,9

Renault-0_43862.jpg

Napisano

> w którym miescie to sprawdzales?

Mógł w dowolnym zlosnik.gif. Clio IV 1.2/16 nie przekroczy w mieście 7l, a TCe pali litr mniej.

Napisano

> w którym miescie to sprawdzales?

A co za różnica, silnik i tak się wyłącza smile.gif

Napisano

> Witam,

clio 3 z silnikiem 1.2 16v to nieporozumienie. pali jak smok, nie jedzie i hałas w środku okrutny.

miałem i wiem co pisze.

clio 2 ph1 z silnikiem 1.2 8v paliło mniej i żwawiej się poruszało/.

Napisano

> clio 3 z silnikiem 1.2 16v to nieporozumienie. pali jak smok, nie jedzie i hałas w środku okrutny.

> miałem i wiem co pisze.

> clio 2 ph1 z silnikiem 1.2 8v paliło mniej i żwawiej się poruszało/.

Kluczem jest masa i za szerokie opony i brak mocy grinser006.gif

Kupić Clio 3 1,4 16v lub 1,6 16v dać oponki max 185/60/15 i będzie lepiej, będzie palić mniej swiety.gif

Napisano

podobno renault coś przekombinowało z tym eco i silniki z tej rodziny są paliwożerne zlosnik.gif

Napisano

> Kluczem jest masa i za szerokie opony i brak mocy

> Kupić Clio 3 1,4 16v lub 1,6 16v dać oponki max 185/60/15 i będzie lepiej, będzie palić mniej

clio 3 bylo na kapciu 165 60 15

wiec nie za szeroko..

Napisano

> Clio 4 z tym silnikiem, lżejsze od 3 o 100kg ale pewnie jest to mało znaczące - średnia z czterech

> miesięcy 5,5l. Miasto, trochę autostrada do 130/h.

100 kg to już sporo znaczy przy 75KM. do tego lepiej zestopniowywana skrzynia ... i efekt jest

Napisano

> clio 3 bylo na kapciu 165 60 15

shocked.gif

> wiec nie za szeroko..

To wąziutko bardzo i taki chlany był? crazy.gif

Napisano

> To wąziutko bardzo i taki chlany był?

no taki silnik i taka skrzynia

jadąc 120 na na obrotomierzu było około 4200 rpm smile.gif

Napisano

> no taki silnik i taka skrzynia

> jadąc 120 na na obrotomierzu było około 4200 rpm

skrzynia może robić taką krecią robotę, Reno strasznie dziwnie stopniuje skrzynie w benzyniakach oslabiony.gif

Napisano

> 100 kg to już sporo znaczy przy 75KM. do tego lepiej zestopniowywana skrzynia ... i efekt jest

Ja nie widzę różnicy nawet jak mi wsiądzie czterech miśków po 120 kilo grinser006.gif. Co ciekawe, nawet klima nie robi większego wrażenia, a w poprzednich moich samochodach i innych mi znanych miało to jakiś wpływ na osiągi.

Napisano

> Ja nie widzę różnicy nawet jak mi wsiądzie czterech miśków po 120 kilo . Co ciekawe, nawet klima

> nie robi większego wrażenia, a w poprzednich moich samochodach i innych mi znanych miało to

> jakiś wpływ na osiągi.

na pewno masz 1.2 75 KM ?

Napisano

> na pewno masz 1.2 75 KM ?

Na pewno, chociaż czasem mam wątpliwości, czy mi RS-sa przez pomyłkę w salonie nie wydali grinser006.gif.

Napisano

> Na pewno, chociaż czasem mam wątpliwości, czy mi RS-sa przez pomyłkę w salonie nie wydali.

reklamuj zlosnik.gif

jezdzilem kiedys tydzien Clio3 1.2 16V praktycznie nowka bo z 10kkm mialo. Szlo jakos dretwo, jakby silnik byl zwiazany