Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niezawodna skrzynia automat. z lat 00-06? A jakich unikać?

Featured Replies

Napisano

Witam. Jakie samochody z lat 2000-2005 lat można kupić z automatyczną skrzynią biegów , której eksploatacja przebiega w miarę bezproblemowo - bez drogich napraw?

Co można polecić a co zdecydowanie unikać ze względu na rażące błędy konstrukcyjne powodujące problematyczną i drogą eksploatację.

Samochody do 25.000zł

Napisano

> Witam. Jakie samochody z lat 2000-2005 lat można kupić z automatyczną skrzynią biegów , której

> eksploatacja przebiega w miarę bezproblemowo - bez drogich napraw? Samochody do 25.000zł

W większości Subaru masz proste, sprawdzone konstrukcje 4 lub 5 biegowe.

Napisano

> wszystko co miało regularnie zmieniany olej

100% sprzedających stwierdzi, że tak właśnie było. Sęk w tym, że manuale serwisowe u 95% nie mówiły nic o wymianie oleju, więc pewnie ani razu tego nie zrobiono.

Napisano

> 100% sprzedających stwierdzi, że tak właśnie było. Sęk w tym, że manuale serwisowe u 95% nie mówiły

> nic o wymianie oleju, więc pewnie ani razu tego nie zrobiono.

no i w zasadzie to jest główny problem z automatem - znam skrzynie męczone "prawie sportowo" , z holowaniem przyczep itp które działają jak nowe a w necie same problemy słychać , ale oleje zmieniane co 30 kkm ok.gif

Napisano

Hydrauliczne przede wszystkim. Skomputeryzowana hydrauliczna zachowuje się bardzo kulturalnie.

Polecam (z doświadczenia) skrzynie Invecs II - zaprojektowane przez Mitsubishi we współpracy z Porsche (większość ich odmian ma poza adaptacyjnym trybem automatycznym ręczną zmianę sekwencyjną).

Napisano

> 100% sprzedających stwierdzi, że tak właśnie było. Sęk w tym, że manuale serwisowe u 95% nie mówiły

Pokaż mi serwisówkę do skrzyni automatycznej, w której producent nie pisze o wymianie oleju. W większości serwisówek do manuali też jest o tym mowa.

Napisano

> Pokaż mi serwisówkę do skrzyni automatycznej, w której producent nie pisze o wymianie oleju. W

> większości serwisówek do manuali też jest o tym mowa.

Zalecenia producenta skrzyni a zalecenia producenta samochodu odnośnie tej skrzyni to często dwa różne światy grinser006.gif - są przykłady, gdzie w zasadzie ta sama skrzynia montowana w różnych autach potrafiła mieć diametralnie różne instrukcje serwisowania.

Napisano

> Zalecenia producenta skrzyni a zalecenia producenta samochodu odnośnie tej skrzyni to często dwa

> różne światy - są przykłady, gdzie w zasadzie ta sama skrzynia montowana w różnych autach

> potrafiła mieć diametralnie różne instrukcje serwisowania.

Ja o tym wiem smile.gif. Ale kolega pisał o serwisówce. Ja to rozumiem jako serwisówka producenta. Aczkolwiek nie spotkałem się żeby jakikolwiek producent nie pisał o potrzebie wymiany oleju w automacie.

Napisano

> Witam. Jakie samochody z lat 2000-2005 lat można kupić z automatyczną skrzynią biegów , której

> eksploatacja przebiega w miarę bezproblemowo - bez drogich napraw?

> Co można polecić a co zdecydowanie unikać ze względu na rażące błędy konstrukcyjne powodujące

> problematyczną i drogą eksploatację.

> Samochody do 25.000zł

Ja się dołączę do pytania i nadmienię, że według autora chodziło o - "Jakie samochody z lat 2000-2005 lat można kupić z automatyczną skrzynią biegów , której eksploatacja przebiega w miarę bezproblemowo"

Już wiemy, że hydrauliki tylko w jakich samochodach?

Napisano

> Już wiemy, że hydrauliki tylko w jakich samochodach?

Już ktoś wyżej napisał -Subaru Forester. Proste i w zasadzie niezniszczalne.

Napisano

> Co można polecić a co zdecydowanie unikać ze względu na rażące błędy konstrukcyjne powodujące

> Samochody do 25.000zł

Ja kupiłem Scenica II (co prawda 2007, ale wcześniejsze miały to samo) z automatem DP0. Jest to stara konstrukcja, 4 biegowa, klasyczny hydraulik. Jestem zadowolony. smile.gif Ta sama skrzynia (jako AL4) występuje w Citroenach i Peugeotach. Np. Xsara Picasso 2,0i miała tą skrzynię.

Napisano

> Serio? I nie ma filtra oleju?

a co ma filtr do tego?

w 4EAT na rynki USA nie ma filtra zewnętrznego wcale, a w EU wg zaleceń wymienia się go tylko przy uszkodzeniu.

Napisano

ja teraz mam bmw e39 530d z 99r z nalotem na zegarach 340kkm, ale po wnętrzu i td. wnieskuję, ze ma min poł bańki przejechane. Skrzynia nigdy nie otwierana, niegdy nie zmieniany olej, auto regularnie ciągało lawety i przyczepę kampingową i do tej pory działa płynnie i bez problemów.

Napisano

> ja teraz mam bmw e39 530d z 99r z nalotem na zegarach 340kkm, ale po wnętrzu i td. wnieskuję, ze ma

> min poł bańki przejechane. Skrzynia nigdy nie otwierana, niegdy nie zmieniany olej, auto

> regularnie ciągało lawety i przyczepę kampingową i do tej pory działa płynnie i bez problemów.

Tak z ciekawości zapytam - skoro nawet nie znasz przebiegu to skąd wiesz że skrzynia nigdy nie była otwierana?

Napisano

> Już wiemy, że hydrauliki tylko w jakich samochodach?

Invecs II w szerokiej palecie Mitsubishi (nawet Lancer Evo GT-A, Mitsubishi FTO - ale to ciut starsze, Pajero itp. - w wersjach 4 i 5-biegowych), Hyundai Santa Fe SM (w różnych wersjach silnikowych - od diesla 113 KM po benzynę V6 ponad 200 KM)...

Napisano

Fiat nie ma nawet procedury wymiany oleju. Mówię o fabrycznej stacji! A co dopiero na innych. Dynamiczna wymiana oleju to termin nie znany.

Mi zaproponowali przy trafiającym się nie zapinaniu 4-go wymianę skrzyni...

Napisano

> Fiat nie ma nawet procedury wymiany oleju. Mówię o fabrycznej stacji! A co dopiero na innych.

> Dynamiczna wymiana oleju to termin nie znany.

> Mi zaproponowali przy trafiającym się nie zapinaniu 4-go wymianę skrzyni...

Dzwonilem ostatnio do 3 ASO w sprawie wymiany oleju w skrzyni, wlasnie poprzez odsysanie, w 3 co prawda dostalem wysoka cene, ale nie bylo problemow z umowieniem sie na taka usluge.

Choc pojawilo sie pytanie po co grinser006.gif

Napisano

Brak filtra oleju (a raczej wewnętrzny filtr oleju - do którego jest dostęp dopiero po zrzuceniu skrzyni) to nic zaskakującego, jeśli chodzi o ASB.

Napisano

> ... dostęp dopiero po zrzuceniu

> skrzyni) to nic zaskakującego, jeśli chodzi o ASB.

Nie wystarczy samą miskę jak w Aisin Warner?

Napisano

> Tak z ciekawości zapytam - skoro nawet nie znasz przebiegu to skąd wiesz że skrzynia nigdy nie była

> otwierana?

bo zaglądałem pod auto i nie ma śladów na śrubach itd. Do 2008r auto miało wszystkie przeglądy i naprawy robione w BMW, a potem nie wiadomo. Do tego w książce serwisowej napisali, że olej jest "life time", więc nie wierzę, że komuś przyszło do głowy to zrobić-uato jest z UK i oni tu raczej nie robią czegoś, co nie jest konieczne.

Jest jeszcze możliwość, że skrzynia byłą wymieniona. Jest to już trzecie takie bmw wśród znajomych i nikt nie miał problemów ze skrzynią. Takie wozidło kosztuje około 2000GBP w dobrym stanie, więc nie opłaca się robić nic poza minimum. Taniej wychodzi kupić drugie.

Napisano

> Takie wozidło kosztuje około 2000GBP w dobrym stanie,

> więc nie opłaca się robić nic poza minimum. Taniej wychodzi kupić drugie.

W sumie tak.

Napisano

> ZTCW - nie.

A co sądzicie o skrzyni z Astry III? Montowanej z silnikiem 1.8PB z rocznika chyba 2005-06? Bo będe myslał o takim aucie z ASB.

Napisano

Toyota prius - ale wsumie tylko 2004 i 2005 rocznik wchodzi w gre.

Tam masz 100% bezproblemowy automat.

Napisano

> Samochody do 25.000zł

Polecam skrzynię konstrukcji Mercedesa z 5 przełożeniami o oznaczeniu 722.6 stosowaną od roku 1995 chyba do dnia dzisiejszego. Można ją znaleźć także w pojazdach innych marek np. Jeep, Chrysler itp. Najlepiej spisują się z silnikami od 4 do 6 cylindrów. Za podaną cenę w tym roczniku można kupić np. C-klasę W203 albo koniec produkcji W202/W210.

Napisano

Hmmm. Wszystkie manuale serwisowe jakie widzialem mowily o zmiane oleju.

Napisano

> Hmmm. Wszystkie manuale serwisowe jakie widzialem mowily o zmiane oleju.

Może źle się wyraziłem pisząc o manualu serwisowym. Głównie chodziło mi o książkę przeglądów, tudzież część instrukcji obsługi samochodu - dokumenty jakie dostaje nabywca nowego auta. Tam są tabelki z zakresami poszczególnych przeglądów, opisy, interwały wymian płynów, itp. I niestety często gęsto, opis dbałości o skrzynię automatyczną, sporządzony przez producenta auta, rozmija się z tym co twierdzi sam producent skrzyni.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Aisin A245E Corolla/Avensis

Napisano

> Fiat nie ma nawet procedury wymiany oleju. Mówię o fabrycznej stacji! A co dopiero na innych.

> Dynamiczna wymiana oleju to termin nie znany.

To samo mi powiedzieli w Auto Wola jak ich spytałem przy jakim przebiegu zmienia się w ASB w Laczku oleum, jeśli nie ma ubytków to nie ruszać.

...Ale ja im zbytnio nie wierzę coś ?

Napisano

> Samochody do 25.000zł

Honda Civic 5d 1.6 - skrzynia automatyczna o 4 przełożeniach, użytkowana bezproblemowo od ponad 7 lat, niestety nie znam oznaczenia skrzyni

Chrysler 45RFE i późniejsza 545 RFE - również mocno wytrzymała i bezproblemowa skrzynia

Napisano

> no i w zasadzie to jest główny problem z automatem - znam skrzynie męczone "prawie sportowo" , z

> holowaniem przyczep itp które działają jak nowe a w necie same problemy słychać , ale oleje

> zmieniane co 30 kkm

Przez 15 lat ani razu nie zmienilem oleju w 5 biegowym automacie Hondy.

Jak sie sprzet szanuje to wytrzyma bardzo dlugo..

Napisano

W210 po lifcie - ale nie znam oznaczeń skrzyni

Napisano

> Przez 15 lat ani razu nie zmienilem oleju w 5 biegowym automacie Hondy.

> Jak sie sprzet szanuje to wytrzyma bardzo dlugo..

co to za Honda jeżeli można wiedzieć? bo 1999 by Honda i 5 biegowy wstępnie mi się gryzą dlatego też jestem ciekaw. Kolejna kwestia co masz na myśli pisząc szanować sprzęt jeżeli chodzi o automat. Zmiana oleju, R wbijamy na postoju itp. ok, co więcej można szanować w automacie? niewiem.gif

Napisano

> co to za Honda jeżeli można wiedzieć? bo 1999 by Honda i 5 biegowy wstępnie mi się gryzą dlatego

> też jestem ciekaw. Kolejna kwestia co masz na myśli pisząc szanować sprzęt jeżeli chodzi o

> automat. Zmiana oleju, R wbijamy na postoju itp. ok, co więcej można szanować w automacie?

Nie dodajemy gazu jak zmienia biegi.

Napisano

>

zgaduje ze trafiles do aso opla ? grinser006.gif

Napisano

> W210 po lifcie - ale nie znam oznaczeń skrzyni

722.6 ale akurat w tych rocznikach mają pewną przypadłość trochę upierdliwą, z tym że serwis który wie o co chodzi ogarnie za niewielkie pieniądze.