Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi do lazienki - do wewnatrz, czy na zewnatrz?

Featured Replies

Napisano

Przepisy mowia, by drzwi do lazienki otwierac na zewnatrz. Sek w tym, ze mam sytuacje, jak ponizej, czyli otwarte drzwi lazienki zablokuja albo prawie calkowicie schody w dol, albo czesciowo (tak 4/5 szerokosci) drzwi do kuchni. Co byscie zrobili na moim miejscu?

MYrgN.jpg

p.s. dodalem szkic zabudowy lazienki i kuchni, zeby byla jasnosc, gdzie jest miejsce - zdecydowanie mam gdzie otwierac drzwi do wewnatrz.

Napisano

> Przepisy mowia, by drzwi do lazienki otwierac na zewnatrz. Sek w tym, ze mam sytuacje, jak ponizej,

> czyli otwarte drzwi lazienki zablokuja albo prawie calkowicie schody w dol, albo czesciowo

> (tak 4/5 szerokosci) drzwi do kuchni. Co byscie zrobili na moim miejscu?

> p.s. dodalem szkic zabudowy lazienki i kuchni, zeby byla jasnosc, gdzie jest miejsce - zdecydowanie

> mam gdzie otwierac drzwi do wewnatrz.

jak długo w ciągu dobry będą otwarte drzwi od łazienki?

Czy do kuchni aż tak potrzebne drzwi będą, bo z tego co napisałeś wnioskuję że też tam chcesz dać drzwi.

Napisano

Ja bym dał przepisowo na zewnątrz, zawiasami od strony schodów.

No chyba, że zamierzasz stale wietrzyć łazienkę, czego nie polecam, zwłaszcza w sąsiedztwie kuchni z uwagi na przenikanie aromatów wink.gif

Oczywiście wtedy wyłącznik łazienkowego światła od strony kuchni.

Nie demonizujmy- u mnie po otwarciu drzwi łazienki zostaje 20cm szerokości przedpokoju i w niczym to nie przeszkadza. No chyba, że generujecie tam duży ruch, jak w centrum handlowym...

Napisano

Zrób do wewnątrz, w Twoim wypadku, będzie więcej plusów, niż minusów.

Napisano

> Przepisy mowia, by drzwi do lazienki otwierac na zewnatrz.

Jakie przepisy stanowią (bo przepisy nie gadają) jak mają się otwierać drzwi wewnątrzlokalowe?

> Sek w tym, ze mam sytuacje, jak ponizej,

> czyli otwarte drzwi lazienki zablokuja albo prawie calkowicie schody w dol

A jak otworzysz je na oścież, to przecież schody nie będą zablokowane wcale.

Ale jak Ci na tym zależy, to zrób drzwi przesuwne w kasecie.

Napisano

> Przepisy mowia, by drzwi do lazienki otwierac na zewnatrz.

Jakie przepisy hmm.gif

Napisano

> Jakie przepisy

minuta w googlu...

Quote:

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrsatruktury z dnia 12 kwietnia

2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki

i ich usytuowanie:

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny

otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć,z zastrzeżeniem § 75 ust.

2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w

dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022

m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się

stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

Napisano

> Przepisy mowia, by drzwi do lazienki otwierac na zewnatrz. Sek w tym, ze mam sytuacje, jak ponizej,

> czyli otwarte drzwi lazienki zablokuja albo prawie calkowicie schody w dol, albo czesciowo

> p.s. dodalem szkic zabudowy lazienki i kuchni, zeby byla jasnosc, gdzie jest miejsce - zdecydowanie

To wstaw przesuwne skromny.gif

Napisano

Na zewnątrz. Te przepisy nie wzięły się znikąd.

Napisano

> To wstaw przesuwne

najlepsze wyjscie imho. w moim przypadku tez tak zrobilem. przedpokoj jest stosunkowa waski bo ma okolo 1,4 m suwane drzwi sprawuja sie najlepiej. inaczej mialbym konflikt z drzwiami wejsciowymi (tak jak schody Kolegi)

Napisano

> Na zewnątrz. Te przepisy nie wzięły się znikąd.

Pewnie, żeby po nalaniu wody dało się je otworzyć zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie, żeby po nalaniu wody dało się je otworzyć

Żeby jak ktoś zasłabnie nie zablokował sobą drzwi.

Napisano
  • Autor

> jak długo w ciągu dobry będą otwarte drzwi od łazienki?

Moge tylko bazowac na tym, co mam w mieszkaniu, ale tutaj nie mam nawet najmniejszego okienka - rzadko sa otwarte drzwi na full, czesto sa uchylone. Przypuszczam, ze te beda raczej czesciej zamkniete, niz te w mieszkaniu.

> Czy do kuchni aż tak potrzebne drzwi będą, bo z tego co napisałeś wnioskuję że też tam chcesz dać

> drzwi.

Tak, przesuwne na zewnatrz kuchni - glownie beda otwarte (dlatego przesuwne), a tylko okazjonalnie zamkniete.

Napisano
  • Autor

> Ja bym dał przepisowo na zewnątrz, zawiasami od strony schodów.

> No chyba, że zamierzasz stale wietrzyć łazienkę, czego nie polecam, zwłaszcza w sąsiedztwie kuchni

> z uwagi na przenikanie aromatów

> Oczywiście wtedy wyłącznik łazienkowego światła od strony kuchni.

Wylacznik juz jest od strony schodow, wiec zawiasy od strony kuchni, ale z ciekawosci spytam - dlaczego wybierasz taka opcje?

> Nie demonizujmy- u mnie po otwarciu drzwi łazienki zostaje 20cm szerokości przedpokoju i w niczym

> to nie przeszkadza. No chyba, że generujecie tam duży ruch, jak w centrum handlowym...

Przypuszczam, ze to bedzie najczesciej uczeszczany fragment domu - droga do kuchni grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie przepisy stanowią (bo przepisy nie gadają) jak mają się otwierać drzwi wewnątrzlokalowe?

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Dz.U.2002.75.690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, w zwiazku z Prawem budowlanym:

Quote:

§ 79.

1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części – otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

> A jak otworzysz je na oścież, to przecież schody nie będą zablokowane wcale.

bardziej mi chodzi o kuchnie

> Ale jak Ci na tym zależy, to zrób drzwi przesuwne w kasecie.

Nie moge - sciany juz istnieja, sa otynkowane, a w rzeczonej scianie sa dwa rozdzielacze CO i CWU.

Napisano

> (...) Co byscie zrobili na moim miejscu?

Drzwi łazienki lewe otwierane na zewnątrz pomieszczenia. Do kuchni drzwi lewe otwierane do wewnątrz pomieszczenia.

Napisano

> Drzwi łazienki lewe otwierane na zewnątrz pomieszczenia. Do kuchni drzwi lewe otwierane do wewnątrz

> pomieszczenia.

ja bym robil suwane w obu przypadkach.

Napisano
  • Autor

> Drzwi łazienki lewe otwierane na zewnątrz pomieszczenia.

w strone kuchni? Tak sie wlasnie sklaniam

> Do kuchni drzwi lewe otwierane do wewnątrz

> pomieszczenia.

nidyrydy bo tam jest piekarnik - beda przesuwne na zewnatrz kuchni, przesuwane w strone jadalni.

Napisano
  • Autor

> ja bym robil suwane w obu przypadkach.

nidyrydy bo musialyby sie suwac na schody, a tam zaczynaja sie schody na wyzsze pietro - nie ma gdzie przesunac.

Napisano

> Wylacznik juz jest od strony schodow, wiec zawiasy od strony kuchni, ale z ciekawosci spytam -

> dlaczego wybierasz taka opcje?

Jakoś tak mam wrażenie, że wchodząc po schodach lub zbiegając z góry (po ciemku) jest mniejsze prawdopodobieństwo napotkania głową na krawędź uchylonych drzwi. Wolę napotkać płaską powierzchnię, którą ewentualnie odepchnę... grinser006.gif

Ale wyłącznik światła po stronie zawiasów jest niesamowicie nieergonomiczny- mam w pracy taki układ.

EDIT:

Co do przepisów- nie znając ich zapodałem sobie (nowe mieszkanie w bloku) drzwi do łazienki o szerokości "70" właśnie po to, aby po otwarciu drzwi zostało mi te 20cm szerokości przedpokoju a nie 10cm. W starym mieszkaniu miałem "60" i nie miałem pojęcia o takim obecnym wymaganiu. Po co w ogóle produkują drzwi 70 i 60, skoro nie wolno mieć takich otworów?

I teraz się zastanawiam kto może mieć do tego jakieś "ale" i przy jakiej okazji?

Napisano

> nidyrydy bo musialyby sie suwac na schody, a tam zaczynaja sie schody na wyzsze pietro - nie ma

> gdzie przesunac.

Do środka łazienki to jedna opcja. Druga to zwalasz ścianę, wstawiasz drzwi przesuwne, ściana z płyt GK i masz drzwi w ścianie. Zakładam, że możliwości techniczne występują.

Napisano

> Nie moge - sciany juz istnieja, sa otynkowane, a w rzeczonej scianie sa dwa rozdzielacze CO i CWU.

To bez kasety, żeby było dojście do rozdzielaczy. Albo z drugiej strony.

Napisano

A gdyby tak dać jednak otwierane lewe na zewnątrz, ale takie "łamane na pół" jak miały stare poczciwe Ikarusy? Są już takie gotowe rozwiązania (chyba, bo do szaf coś takiego istnieje na 100%), ale na dobrą sprawę można by też przeciąć drzwi na pół (o ile ofkors nie mają jakiegoś przeszklenia grinser006.gif) i dać zawias typu "listwa...

Napisano

> A gdyby tak dać jednak otwierane lewe na zewnątrz, ale takie "łamane na pół" jak miały stare

> poczciwe Ikarusy?

A może wahadłowe? Jak na "Dzikim Zachodzie" obowiązkowo wejście do Saloonu? Można by sobie wtedy otwierać w dowolną stronę... grinser006.gif

Napisano

> Po co w ogóle produkują drzwi 70 i 60, skoro nie wolno mieć takich otworów?

Bo kiedyś takie drzwi były stosowane i takie, a nie inne są otwory, w budowanych przed laty budynkach.

Napisano

> Bo kiedyś takie drzwi były stosowane i takie, a nie inne są otwory, w budowanych przed laty

> budynkach.

W porządku, dostępne powinny być. Ale jak się wejdzie do sklepu "ogólnobudowlanego", to typowo łazienkowych "80" ze świecą szukać. Znakomita większość drzwi łazienkowych/WC to "70".

Napisano

> W porządku, dostępne powinny być. Ale jak się wejdzie do sklepu "ogólonobudowlanego", to typowo

> łazienkowych "80" ze świecą szukać. Znakomita większość drzwi łazienkowych/WC to "70".

Dlaczego tak, to juz nie wiem frown.gif

Napisano
  • Autor

> Do środka łazienki to jedna opcja. Druga to zwalasz ścianę, wstawiasz drzwi przesuwne, ściana z

> płyt GK i masz drzwi w ścianie. Zakładam, że możliwości techniczne występują.

No wlasnie nie bardzo.

Napisano
  • Autor

> To bez kasety, żeby było dojście do rozdzielaczy. Albo z drugiej strony.

Po stronie korytarza mamy schody na gore - nie przesune drzwi, bo wjada na schody, a po drugiej mamy juz gotowa lazienke. Tam jest inny plan zagospodarowania sciany - szafka troche dalej i reczniki blizej.

Napisano

> minuta w googlu...

> Quote:

> Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrsatruktury z dnia 12 kwietnia

> 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki

> i ich usytuowanie:

> § 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny

> otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć,z zastrzeżeniem § 75 ust.

> 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w

> dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022

> m2 dla dopływu powietrza.

> 2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się

> stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

Wiem o roporządzeniu WT, ale wolalem spytac autora wink.gif, tak na prawde te warunki dotyczą projektantów, jeżeli by inaczej wrysowali mogli by uwalić projekt podczas PnB. Natomiast w budowanym domu jednorodzinnym nikt nie bedzie chodzil po kiblach i sprawdzal drzwi, bo takich kontroli nie ma. Rownie dobrze z przyczyn $$ przez jakis czas moze w ogole nie byc drzwi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem o roporządzeniu WT, ale wolalem spytac autora , tak na prawde te warunki dotyczą

> projektantów, jeżeli by inaczej wrysowali mogli by uwalić projekt podczas PnB. Natomiast w

> budowanym domu jednorodzinnym nikt nie bedzie chodzil po kiblach i sprawdzal drzwi, bo takich

> kontroli nie ma. Rownie dobrze z przyczyn $$ przez jakis czas moze w ogole nie byc drzwi

a to ja wiem, ale kto ma pecha, to i palca w hmhmhm zlamie grinser006.gif

Napisano

> A może wahadłowe? Jak na "Dzikim Zachodzie" obowiązkowo wejście do Saloonu?

No na to nie wpadłem, patrzaj pan... grinser006.gif no ale wtedy nad drzwiami obowiązkowo napis: BATH SALOON grinser006.gifhehe.gif

Kolega Olleo chyba zaraz mnie przegoni z tego wątku... zlosnik.gif

Napisano

jak nie masz piecyka gazowego to rób drzwi otwierane do środka łazienki i się nie przejmuj. a co do bezpieczeństwa: takie drzwi łatwiej wywalić "butem" z przedpokoju jakby co ok.gif

Napisano

ja mam do wewnatrz- czy dostane nakaz rozbioru budynku? zlosnik.gif

Napisano

> ja mam do wewnatrz- czy dostane nakaz rozbioru budynku?

Ja miałem 40 lat otwierane do wewnątrz, podczas remontu wsadziłem otwierane na zewnątrz... i sam nie wiem po co. Ostatnio wychodziłem po ciemku z pokoju i walnąłem w drzwi łazienkowe, bo junior nie zamknął.

Napisano

> a to ja wiem, ale kto ma pecha, to i palca w hmhmhm zlamie

ale nawet jak masz pecha to co, uslyszysz pukanie do drzwi i smutni panowie stwierdza, ze chca drzwi od kibla zobaczyc grinser006.gif ?

Ja bym sie tym wcale nie przejmowal ok.gif

Napisano

Mnie zastanawia jedno - skoro przepisy są znane, jaki architekt projektuje

to tak debilnie? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> ale nawet jak masz pecha to co, uslyszysz pukanie do drzwi i smutni panowie stwierdza, ze chca

> drzwi od kibla zobaczyc ?

> Ja bym sie tym wcale nie przejmowal

bardziej przeszkadza mi zaslanianie sciany, ktora ladnie mi wyszla ("stara biala cegla")

Napisano
  • Autor

> Mnie zastanawia jedno - skoro przepisy są znane, jaki architekt projektuje

> to tak debilnie?

30 lat temu nie mialo tam byc lazienki

Napisano
  • Autor

> Ja zrozumiałem, że to nowy dom.

bo nigdy nie zostal ukonczony

Napisano

> No na to nie wpadłem, patrzaj pan... no ale wtedy nad drzwiami obowiązkowo napis: BATH SALOON

> Kolega Olleo chyba zaraz mnie przegoni z tego wątku...

Ale takie drzwi do łazienki ma znajoma pani chirurg już od ze 30 lat zlosnik.gif

Napisano

> Żeby jak ktoś zasłabnie nie zablokował sobą drzwi.

Całkiem logiczne. Ale np. we Francji miałem w wc i dwóch łazienkach otwierane do wewnątrz, mimo że wc i mniejsza łazienka mialy po 90 cm szerokości i ze 130 cm głebokości. W wc byl tylko kibelek, bez umywalki, a w mniejszej łazience tylko umywalka, zaś obydwa pomieszczenia były na przeciwnych końcach korytarza. Z kolei w głównej łazience była wanna z prysznicem i umywalka oraz bidet, ale nie było wc zlosnik.gif

I to byl dom budowany w latach 70 zlosnik.gif

Napisano

> Całkiem logiczne. Ale np. we Francji miałem w wc i dwóch łazienkach otwierane do wewnątrz,

Ty mnie wytłumacz dlaczego w UK gdy kibelek w pubie ma 1x1 metr,

drzwi ZAWSZE otwierają się do środka? grinser006.gif W całym Londynie tak jest grinser006.gif

Napisano

> Ty mnie wytłumacz dlaczego w UK gdy kibelek w pubie ma 1x1 metr,

> drzwi ZAWSZE otwierają się do środka? W całym Londynie tak jest

Nie wiem, ale o ile pamięfam, w domach też się otwierają do środka.

Napisano

> Nie wiem, ale o ile pamięfam, w domach też się otwierają do środka.

Niewygodne, poza tym trąci pewnie czasami wiktoriańskimi, gdzie

pewnie miało to jakieś znaczenie, ale nie mam pojęcia jakie grinser006.gif

Napisano

Co do drzwi to już chyba podpowiedzieli jak bedzie najbardziej funkcjonalnie.

Ja tylko mam dla Ciebie propozycję - jak juz skończysz te chałupę to weź zrób taką impreze żebys się tak zresetował żeby wymazać z pamięci ostatnie dwa lata zlosnik.gif

Naprawdę Cię podziwiam za upór ja od kilku lat robię przymiarkę do domu i jak wejdę w parę twoich wątków i poczytam co się może wydarzyć od razu zapał mi przechodzi wink.gif

Napisano

> Nie wiem, ale o ile pamięfam, w domach też się otwierają do środka.

Tylko w 'starych'. Nowsze przepisy juz tego zabraniaja.

Napisano

> Tylko w 'starych'. Nowsze przepisy juz tego zabraniaja.

w moim domu z 1995 drzwi łazienki otwierały sie na zewnątrz a w mieszkaniu z 2004 które wynajmowałem tuż przed wyjazdem z UK otwierały się do środka 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif no ale może w Szkocji jest inaczej zlosnik.gif

Napisano

> w moim domu z 1995 drzwi łazienki otwierały sie na zewnątrz a w mieszkaniu z 2004 które

> wynajmowałem tuż przed wyjazdem z UK otwierały się do środka no ale może w Szkocji jest

> inaczej

Mieszkanie które obecnie wynajmuję we Wrocławiu - drzwi do pokojów

i kuchni otwierają się do środka, do łazienki na zewnątrz. Wejściowe

otwierają się do środka.