Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbina regenerowana po raz trzeci w ciagu roku...

Featured Replies

Napisano

Może ktos zna przyczynę ?

Jutro oddaje auto do juz 3 regeneracji turbiny. Turbina wyrzuca olej na zewnątrz i strasznie śmierdzi jak się jedzie.

Oczywiście wszystko w ramach gwarancji, ale zaczyna mnie to męczyć.... Serwis nie ma pomysłu na przyczynę. Pierwsza regeneracja była pelna, wszystko w środku nowe.

Pacjent to 2.0 T opel.

Napisano

> Może ktos zna przyczynę ?

Zmien zaklad regenerujacy, a najlepiej zaloz nowe turbo

> Jutro oddaje auto do juz 3 regeneracji turbiny. Turbina wyrzuca olej na zewnątrz i strasznie

> śmierdzi jak się jedzie.

> Oczywiście wszystko w ramach gwarancji, ale zaczyna mnie to męczyć.... Serwis nie ma pomysłu na

> przyczynę. Pierwsza regeneracja była pelna, wszystko w środku nowe.

> Pacjent to 2.0 T opel.

Co z tego, ze nowe, jak pewnie chinskie badziewie.

Napisano
  • Autor

> Zmien zaklad regenerujacy, a najlepiej zaloz nowe turbo

Nowe turbo jest bardzo drogie. Za regeneracje placilem prawie 1500 zl.....

> Co z tego, ze nowe, jak pewnie chinskie badziewie.

Czy jesli znów padnie, mogę zadać zwrotu pieniędzy ?

Bralem fakturę na firmę, faktura z luty/marzec 2014. Pierwsza poprawka w wakacje, a jutro kolejna.

Napisano

> Nowe turbo jest bardzo drogie. Za regeneracje placilem prawie 1500 zl.....

To i tak duzo zaplaciles za regeneracje.

Nowe drogie, ale zazwyczaj dziala lepiej i juz dawno bys zapomnial, ze je zmieniales.

> Czy jesli znów padnie, mogę zadać zwrotu pieniędzy ?

A tego nie wiem.

> Bralem fakturę na firmę, faktura z luty/marzec 2014. Pierwsza poprawka w wakacje, a jutro kolejna.

Jakie tam turbo siedzi?? Znasz cene nowej, oczywiscie poza ASO ??

Napisano

> Jutro oddaje auto do juz 3 regeneracji turbiny. Turbina wyrzuca olej na zewnątrz i strasznie

> Oczywiście wszystko w ramach gwarancji, ale zaczyna mnie to męczyć.... Serwis nie ma pomysłu na

> Pacjent to 2.0 T opel.

Gdzie regenerowałeś?Raczej zwrotu kasy nie otrzymasz przy FV nie obowiązują ich ustawy o ochronie praw konsumentów.

Napisano

> To i tak duzo zaplaciles za regeneracje.

> Nowe drogie, ale zazwyczaj dziala lepiej i juz dawno bys zapomnial, ze je zmieniales.

> A tego nie wiem.

> Jakie tam turbo siedzi?? Znasz cene nowej, oczywiscie poza ASO ??

Chyba, że coś innego uszkadza turbinę, i by już wydał 3 x 4 tyś.

Napisano

> Zmien zaklad regenerujacy, a najlepiej zaloz nowe turbo

> Co z tego, ze nowe, jak pewnie chinskie badziewie.

A co mu napiszesz, jak za trzy miesiące dojdzie do zatarcia tego nowego...? zlosnik.gif

Napisano

> Chyba, że coś innego uszkadza turbinę, i by już wydał 3 x 4 tyś.

Jesli cos innego by uszkadzalo, to serwis raczej do tego by doszedl po kolejnym padzie. Chyba, ze to byle jaki serwis, ktory potrafi tylko odczytac bledy i wymieniac czesci.

Napisano

> A co mu napiszesz, jak za trzy miesiące dojdzie do zatarcia tego nowego...?

Jest to mozliwe, jesli serwis nie znalazl prawdziwej usterki zlosnik.gif. Ale rownie dobrze powodem moze byc zle przeprowadzana regeneracja albo sposob uzytkowania auta.

A jesli mnie pamiec nie myli to w tym aucie siedzi turbo, ktore wg. producenta nie podlega regeneracji.

Napisano

> Jesli cos innego by uszkadzalo, to serwis raczej do tego by doszedl po kolejnym padzie.

hahaha.gif

Wiesz, po ostatnim roku z Fordem i w związku z tym częstrzych niż eksploatacyjne wizytach w serwisach, mam nieco inne zdanie o mechanikach i ich wiedzy.

Raczej jest to szukanie "na ślepo", niż ogarnięcie całościowe tematu.

Napisano

> Pacjent to 2.0 T opel.

Turbinę regenerowali na oryginalnych częściach, czy zamiennikach?

Mechanicy sprawdzili cały układ olejowy?

Napisano

> Wiesz, po ostatnim roku z Fordem i w związku z tym częstrzych niż eksploatacyjne wizytach w

> serwisach, mam nieco inne zdanie o mechanikach i ich wiedzy.

> Raczej jest to szukanie "na ślepo", niż ogarnięcie całościowe tematu.

Teraz na FB znajomy (posiadacz Passka B5 1.8T) żalił się, że zjeździł mechaników-specjalistów od grupy VAG i dopiero sam po lekturze zagranicznego forum doszedł, że przyczyną nierównych obrotów była jakaś śruba odpowietrzająca. A wszyscy klepią bzdety, że Passata to każdy kowal naprawi sick.gif

Napisano

> Teraz na FB znajomy (posiadacz Passka B5 1.8T) żalił się, że zjeździł mechaników-specjalistów od

> grupy VAG i dopiero sam po lekturze zagranicznego forum doszedł, że przyczyną nierównych

> obrotów była jakaś śruba odpowietrzająca. A wszyscy klepią bzdety, że Passata to każdy kowal

> naprawi

1.8T to nie jest prosty silnik... gdzie każdy Janek-kowal poradzi sobie ze wszystkim...

Napisano

> 1.8T to nie jest prosty silnik... gdzie każdy Janek-kowal poradzi sobie ze wszystkim...

Tu nie dali rady spece zajmujący się wyłącznie grupą VAG a co dopiero Janek-kowal.

Tak samo jest z TDI, jednemu wałek się wytarł a spece od VAGów od razu chcieli pompki regenerować. Ale przyjdzie Ci taki Akuqu i powie, że to najpopularniejsze samochody i każdy naprawi.

Napisano
  • Autor

Turbina byla pierwszy raz regenerowana, bo puszczala olej do silnika. Po jej demontażu byla z zewnątrz suchuteńka. Teraz nie puszcza oleju do silnika, tylko na zewnątrz.... Na jakich częściach - nie wiem.

Napisano

> Ale przyjdzie Ci taki Akuqu i powie, że to najpopularniejsze samochody i każdy naprawi.

Akuqu to pół biedy, Jaya posłuchaj zlosnik.gif, ja mam motto takie czym mniej się mechanik dotyka tym lepiej dla auta zlosnik.gif

Napisano

Regeneracja na "byle czym" - czyt. chińskie wkłady (kosztują mniej więcej 3 stówki - czasem ciut drożej...) nie wytrzymują warunków pracy turbosprężarki.

Albo zmienić warsztat - jest szansa, że zrobią ciut lepiej (ale gwarancja idzie papa), albo kupić nową turbosprężarkę (bo niektórych po prostu się nie regeneruje, bo nie ma nawet oryginalnych części a chińszczyzna - sam już wiesz...).

Napisano

Przyczyną jest to że 90% mechaników występuje w trzech wersjach:

Typ nr 1. Leniuchy i nie chce im się drążyć tematu

Typ nr 2 . Głąby, samouki bez odpowiedniej wiedzy technicznej i najprawdopodobniej również jakiegokolwiek wykształcenia w temacie. Ewentualnie wiedza z lat 80-90 kiedy królowały maluchy i polonezy.

Typ 3. Naciągacze wymyślający kosztowne usterki bądź je wręcz powodujący. Czyli półprzestępcy z pod znaku mirasa.

Wielu z nich to niestety kombinacje wszystkich 3 typów sick.gif

Generalnie oddanie auta do nieznajomego mechanika to 50% ryzyka że popsują zamiast naprawić.

Napisano
  • Autor

Maja sprawdzić ciśnienie oleju na zimnym i cieplym silniku......

Z tego co piszecie, musze sie zaprzyjaźnić z nimi, jesli nie będą potrafili zrobić dobrze ?......

Czy jesli mi zrobią teraz, to gwaeancja idzie od teraz ?

Napisano

> 1.8T to nie jest prosty silnik... gdzie każdy Janek-kowal poradzi sobie ze wszystkim...

Jeden z prostszych ok.gif

Napisano

> Jeden z prostszych

Zależnie do czego go porównujesz.

Milion rurek gdzie nie zawsze jest łatwo namierzyć nieszczelność, odma która lubi się zapchać, rozrząd na łańcuchu i pasku, w nowszych drogi napinacz łańcucha rozrządu...

Jak na benzyniaka wcale nie jest taki nieskomplikowany, są prostsze! zlosnik.gif

Napisano

Powiedz gdzie była robiona turbosprężarka. Znam trochę firm na śląsku.

Napisano

Masz możliwość odczytania temperatury spalin?? Bo może jest za wysokie EGT i uszczelnienie turbiny nie wytrzymuje. Widziałem sporo turbin z opla w wersji benzyna turbo gdzie EGT uszkadzało nagminnie turbosprężarkę, nawet doprowadzając do pęknięcia muszli strony gorącej.

Napisano

> Pacjent to 2.0 T opel.

Sprawdziłbym przewody olejowe zasilający i powrotny. Mogą być niedrożne. Może używasz niewłaściwego oleju ?może ciśnienie oleju jest za małe ?

Napisano

> Nowe turbo jest bardzo drogie. Za regeneracje placilem prawie 1500 zl.....

> Czy jesli znów padnie, mogę zadać zwrotu pieniędzy ?

> Bralem fakturę na firmę, faktura z luty/marzec 2014. Pierwsza poprawka w wakacje, a jutro kolejna.

Jak padło mi turbo w 2.0T PSA to kupiłem za 1700zł nowy, oryginalny rdzeń Garetta i tylko muszle ze starego zostały, z założenia nie bawię się w regenerację bo to mało kiedy działa tak jak nowe. Poza tym teraz są rdzenie Meletta i to juz chyba lepsza opcja niż regeneracja.

Napisano

> Masz możliwość odczytania temperatury spalin?? Bo może jest za wysokie EGT i uszczelnienie turbiny

> nie wytrzymuje. Widziałem sporo turbin z opla w wersji benzyna turbo gdzie EGT uszkadzało

> nagminnie turbosprężarkę, nawet doprowadzając do pęknięcia muszli strony gorącej.

Co mi powiesz o chlopakach z Kobiora? Bear

Napisano

> Jak padło mi turbo w 2.0T PSA to kupiłem za 1700zł nowy, oryginalny rdzeń Garetta i tylko muszle ze

> starego zostały, z założenia nie bawię się w regenerację bo to mało kiedy działa tak jak nowe.

> Poza tym teraz są rdzenie Meletta i to juz chyba lepsza opcja niż regeneracja.

Przecież na tym polega regeneracja - wkłada się kompletny rdzeń.

Napisano

Regeneracja to oszustwo i naciąganie klienta. Turbo, przekładnie... ciągle naokoło słyszę takie historie i sam też przerabiałem.

Napisano
  • Autor

Wczoraj rozmawiałem o turbinie. Sprawdzili samochód i nie znaleźli przyczyny padania turbiny. Ciśnienia oleju w normie i nie mają pomyslu co może to powodować. Podobno wkladaja oryginaly jakies firmy garet.

Napisano

> Wczoraj rozmawiałem o turbinie. Sprawdzili samochód i nie znaleźli przyczyny padania turbiny.

> Ciśnienia oleju w normie i nie mają pomyslu co może to powodować. Podobno wkladaja oryginaly

> jakies firmy garet.

A Garrett produkuje zestawy naprawcze do swoich turbosprężarek? W kilku przypadkach słyszałem odpowiedzi, że do Garretta wkłada się "wysokiej jakości zamienniki", bo oryginalne części zamienne nie istnieją hmm.gif

Napisano

> A Garrett produkuje zestawy naprawcze do swoich turbosprężarek? W kilku przypadkach słyszałem

> odpowiedzi, że do Garretta wkłada się "wysokiej jakości zamienniki", bo oryginalne części

> zamienne nie istnieją

Produkuje, oprócz kierownic do turbin o zmiennej geometrii. Rdzenie są te same przy stałej geometrii i zmiennej.

Napisano

> Produkuje, oprócz kierownic do turbin o zmiennej geometrii. Rdzenie są te same przy stałej geometrii i zmiennej.

Kumam - czyli regeneracja Garretta o stałej geometrii jest do zrobienia na oryginalnych częściach ok.gif

Napisano

Hej. Rozmawialem z kolega odnosnie tych firm ale opinii i informacji nie mamy co do jakosci.

Jednak mielismy podobny problem z klientem po regeneracji wlasnie turbo z benzynowego opla. Pojawial sie olej i auto dymilo. Wszystkie parametry byly mierzone i byly w normie. Turbosprezarka rozbierana tez 3 albo 4 razy remontowana i dalej pojawial sie olej, szczegolnie po rozgrzaniu na wolny h obrotach. Skonczylo sie na zwrocie kosztow, zakupieniu nowego oryginalu i po montazu oryginalu zero problemu. Do dzisiaj nikt nie wie co bylo nie tak.

Napisano

> Po jakim czasie sie olej pojawial ?

Ile kosztuje nowe turbo?

Napisano
  • Autor

> Ile kosztuje nowe turbo?

Nie mam pojęcia, chetnie sie dowiem smile.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia, chetnie sie dowiem

Może jakbyś posumował tą kasę za 3 regeneracje, to by się okazało że mogłeś mieć nową? grinser006.gif

Napisano

zrób porządnie turbo w Ted metal wrocław (właściciel zwie sie Erni) i zapomnisz o kłopotach

Napisano

> Po jakim czasie sie olej pojawial ?

Po 10 minutach okolo

Napisano
  • Autor

> Może jakbyś posumował tą kasę za 3 regeneracje, to by się okazało że mogłeś mieć nową?

Leszku, robią na gwarancji:)

Napisano

> Może wadliwa byla sama obudowa ?

dokladnie

Ja kiedys sam zregenerowalem dwie turbiny k03 i jedna ciagle puszczala olej na strone zimna

Okazalo sie, ze gniazdo uszczelniacza juz bylo mocno wytarte.