Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Myjnia na mrozie.

Featured Replies

Napisano

Korzystacie z myjni ręcznej/automatycznej jak jest mróz? 

Skutki uboczne, jakieś prawdy objawione, żeby się później dostać do auta. 

Jakoś nie wyobrażam sobie umycia i zostawienia na cały dzień lub na noc. A mycie przed trasą mija się z celem.

Napisano

Jakoś nie wyobrażam sobie umycia i zostawienia na cały dzień lub na noc. A mycie przed trasą mija się z celem.

Ja myje i pozniej wstawiam do garazu, gdzie zawsze jest powyzej 0 :ok:

Na zewnatrz bym raczej nie zostawial ;]

Napisano

Myjnia automatyczna:

Przy niewielkim mrozie (tak do -5) nic się nie dzieje - sprawdzone. Lekko mogą przymarznąć któreś drzwi ale to wszystko.

Przy większym mrozie (tak ok. -10) zamarzają drzwi, przymarzają wycieraczki, nie chcą się składać lusterka, niewysuszone krople wody zamarzają na aucie, ogólnie zamarza wszystko i wszędzie - trochę to uciążliwe.

Przy dużym mrozie (bodaj - 20) myjnia była nieczynna.

Napisano
  • Autor

Znaczy dobre suszenie potrzebne i ręczne wycieranie uszczelek drzwi i smarowanie sadem z bobra?

Napisano

Dużo zalezy od marki samochodu ;)

Vw migdy mi nie zamarzł, a fordy jak zlapalo za zamki to, potem trzeba bylo jechac i trzymac drzwi za klamke, zeby z auta nie wypasc ;]

Napisano
  • Autor

Kurna może na tunel pojadę do robowasha. Tam sensownie suszą na wyjeździe.

Napisano

Ja po trasie opłukałem auto na ręcznej, było -5°. Rano bez problemu...

Napisano

Tak oczywiście. Zawsze tam myję.

Skutków ubocznych brak.

Napisano

Znaczy dobre suszenie potrzebne i ręczne wycieranie uszczelek drzwi i smarowanie sadem z bobra?

Ja tak do -3 myke jak gdyby nigdy nic. Nie miewam problemow

Napisano

Mylem kiedyś poniżej -10 stopni, nie wiem może -12, -13... moze wiecej, nie pamiętam.

Podczas mycia silnik wlaczony i ogrzewanie na full, wycieraczki non stop chodzily. I tak zamarzły szyby i drzwi ;] Po umyciu skrobałem... Ale czysty był ;]

Napisano

Ja od jesieni do wiosny nie myję auta - chyba że jest temp na plusie.

Napisano

Mylem kiedyś poniżej -10 stopni, nie wiem może -12, -13... moze wiecej, nie pamiętam.

Podczas mycia silnik wlaczony i ogrzewanie na full, wycieraczki non stop chodzily. I tak zamarzły szyby i drzwi ;] Po umyciu skrobałem... Ale czysty był ;]

przy takich temperaturach woda na aucie zamarza zanim zdąży z niego spłynąć co strasznie wkurza ;]

A z fajnych rzeczy to to, że się ma suche dywaniki, bo woda zamarza i można wykruszyć lód i ma sie czyste i suche dywaniki ;]

Napisano

ja odstawiam samochody do mycia na ręcznej

samochód po myciu zawsze jest dosuszany (woda jest ściągana z samochodu i wycierana, wycierane/przedmuchiwane są zakamarki w drzwiach itd.)

raz na jakiś czas natrę uszczelki

problemów nie zarejestrowałem

Napisano

Podczas mrozów korzystam z myjni, ale tylko automatycznej z suszeniem. Auto zostawiałem na noc pod chmurką i przy nawet kilkunastu stopniach nie było problemu z zamarzaniem.

Napisano

Jak mam chwilę to samochód myję w pracy.

Przeważnie w sobotę albo w niedzielę, bo wówczas nie ma nikogo w biurach "pentagonu".

Samochód myję rano i wstawiam do ciepłego garażu gdzie stoi z otwartymi wszystkimi drzwiami aż do rana dnia następnego.

Wóz jest czysty, suchy i nic nie zamarza.

Napisano

Korzystam z myjni ręczno-automatycznej i automatycznej. Obie z suszeniem.

Nawet w największe mrozy rzędu -30st.C. nigdy nie miałem problemów.

Po wyjeździe z myjni jadę jeszcze kilka km. aby wiatr osuszył dokładnie.

Napisano
  • Autor

Przeważnie w sobotę albo w niedzielę, bo wówczas nie ma nikogo w biurach "pentagonu".

Samochód myję rano i wstawiam do ciepłego garażu gdzie stoi z otwartymi wszystkimi drzwiami aż do rana dnia następnego.

Chyba nie o to mi chodziło. Równie dobrze mógł to napisać Ozi. U niego lato.
Napisano

Podczas mrozów korzystam z myjni, ale tylko automatycznej z suszeniem. Auto zostawiałem na noc pod chmurką i przy nawet kilkunastu stopniach nie było problemu z zamarzaniem.

​U mnie służbówka mta jest codziennie, na automacie. Ale też jeżdżona codziennie...

Napisano
  • Autor

​U mnie służbówka mta jest codziennie, na automacie. Ale też jeżdżona codziennie...

A kiedy mycie? Na fajrant czy rano?

Napisano

A kiedy mycie? Na fajrant czy rano?

Różnie. Ale często stoi po tym parę godzin...

Napisano

Wczoraj przy -5 umyłem na automacie i nic złego się nie działo.. delikatnie przyłapało drzwi z tyłu (bo nie wytarłem uszczelek) ale bez żadnej tragedii. 

Napisano

W tamtym roku chciałem opłukać swojego Peugoeta podczas zimy, wieczorem przyszedł lekki przymrozek i stało się, drzwi bez problemu się otworzyły ale za chiny nie chciały się zamknąć. 

Napisano

Wczoraj przy -5 umyłem na automacie i nic złego się nie działo.. delikatnie przyłapało drzwi z tyłu (bo nie wytarłem uszczelek) ale bez żadnej tragedii. 

Często tak się zdarza, że woda przymarza w zamku i uniemożliwia jego prawidłowe działanie. Najlepiej wtedy podgrzać dobrze zamek (np. suszarką do włosów), żeby przymarznięta woda się roztopiła i wyciekła z zamka. Czasami wystarczy poruszać tylko tym "bolcem" w zamku i drzwi już się zamkną.

Napisano

Zwykle nie myję na mrozie. Ale przy do -3 w ostatnich dniach zdarzyło mi się zajechać na myjnię samoobsługową trzy razy. Było to po jeżdzie na trasie  więc kabina wygrzana, ale z tyłu czapy śnieżne. Po opłukaniu przejeżdżałem jeszcze ok 3 km. Negatywnych konsekwencji brak, mimo niesmarowanych uszczelek. Nawet zamek nie przymarzł, daje się otworzyć z kluczyka. Po myciu stał na mrozie, myjąc omijałem felgi.

Napisano

czesto myje w drodze do pracy 

choc mycie to moze zbyt duze slowo - splukuje

dopoki myjnie chodza dotad myje

ze 2 razy lekko przylapalo drzwi ale puscily po mocniejszym pociagnieciu

generalnie bez problemow

Napisano

Ale to chyba nie jest zgodne z regulaminem? :hmm: Czy doniosłeś na siebie? :skromny:

Napisano

Na automacie mi się zdarza myć, ale skutków ubocznych raczej nie zauważyłem, tylko tam jest auto suszone po myciu i zazwyczaj smaruję uszczelki pastą więc nie przymarzają. 

Co do ręcznej to za chwilę Ci napiszę jak zejdę do auta bo wczoraj w nocy sobie opłukałem a było jakieś -5. Zanim do domu dojechałem to zamarzło mi lusterko i trochę kropli zamarzniętych na dachu było, delikatnie złapało też drzwi których nie smarowałem tą pastą do uszczelek. 

Napisano

a fordy jak zlapalo za zamki to, potem trzeba bylo jechac i trzymac drzwi za klamke, zeby z auta nie wypasc ;]

Można też urwać klamkę przy próbie otwarcia. Jak ja w Kile ;]

Napisano

Jak ktos ma mozliwosc kozystania z goracowodnej myjki to polecam, dis chociaz by umylem sobie i meganke i colta oba w temp. 90*C przy takiej temp woda szybciutko odparowuje i nie ma problemu z mrozem, a przy okazji goraca woda znakomicie rozpuszcza zanieczyszczenia

Napisano

Ja od jesieni do wiosny nie myję auta - chyba że jest temp na plusie.

Ja zimą myję częściej niż latem. Wolę mieć przymarznięte szyby czy kropelki na dachu niż wozić syf z solą na karoserii i podwoziu.

Napisano

Myślę, że można byle z głową. W końcu często są takie warunki pogodowe, że na samochodzie zamarza śnieg, deszcz etc. Ja myję auto na ręcznych myjniach tak do -5stC, wycieram uszczelki ręcznikiem papierowym, w zależności od auta czasem trzeba zwrócić uwagę żeby nie zamarzł zamek albo klamka (np w Astrze G htb. zamarzał przycisk klapy tylnej więc trzeba było po myciu go osuszyć) i tyle.

Napisano

Ja myję tak do -4 °C, a potem robię kilka km, żeby wodę wydmuchało. U mnie jedynie przycisk klapy bagażnika potrafi przyłapać, ale mogę ją otwierać z pilota :)

Napisano

Ja zimą myję częściej niż latem. Wolę mieć przymarznięte szyby czy kropelki na dachu niż wozić syf z solą na karoserii i podwoziu.

Ja też. Zrobiłem kilkanaście kilometrów w okolicy Bukowiny Tatrzańskiej. Mam tak brudne auto że nie widać rejestracji. Zamierzam umyć na pierwszej, czynnej myjni.

Napisano

Ja przedwczoraj ogarnąłem auto, bo było 0-1°C :ok:

rFKL2R8.jpg

tYntZUw.png

Nie znudził sie tobie   ;)  moze  sprzedasz  bo muszę swoja 5d zamienić na 3d.

.

Napisano

Nie znudził sie tobie   ;)  moze  sprzedasz  bo muszę swoja 5d zamienić na 3d.

.

I znudził się i nie znudził ;] Jeszcze mam kilka planów co do auta ;)

Napisano

Ja uważam, że nie ważne, że zaraz będzie brudne, ale spłuczę przynajmniej grubą warstwę soli. To tak jakby myśleć, że nie będę się mył wieczorem, bo rano znowu się pobrudzę.  :hehe:

Największym niebezpieczeństwem podczas mycia zimą jakie zaobserwowałem, to woda w drzwiach i pozamarzane cięgna i zamki. No i klapka od paliwa. Miałem tak kiedyś u żony, że paliwa opary, a tu jak zaklejona betonem. Pomógł pan na Orlenie z przedłużaczem i Farelką. :oki:  Wszelkie uszczelki ogarniam bez problemu smarując przed myjnią silikonem.