Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekroczenie przebiegu bez wymiany oleju

Featured Replies

Napisano

Powinienem zmienić na 120 tys. Niestety w serwisie zarobieni, sezon urlopowy, nie mają miejsc. Ja też za bardzo nie mam czasu, mam teraz 120.600. Szykuje się, że do końca przyszłego tygodnia zrobię może z 3 do 4 tysięcy km. Stan oliwy poprawny, nie bierze między wymianami. Coś się może wydarzyć, czy jeździć spokojnie ?

Napisano

Powinienem zmienić na 120 tys. Niestety w serwisie zarobieni, sezon urlopowy, nie mają miejsc. Ja też za bardzo nie mam czasu, mam teraz 120.600. Szykuje się, że do końca przyszłego tygodnia zrobię może z 3 do 4 tysięcy km. Stan oliwy poprawny, nie bierze między wymianami. Coś się może wydarzyć, czy jeździć spokojnie ?

Nic sie nie stanie, co ile w ogole zmieniasz ten olej?

Napisano
  • Autor

Nic sie nie stanie, co ile w ogole zmieniasz ten olej?

interwał jest chyba co 30 tys. 

Napisano
  • Autor

Co ile km wymieniasz?

Wymiana oleju to raptem pół godziny w warsztacie.

to duży przegląd,zajmuje około 6 godzin. Poza tym ile by nie zajął serwis nie zrobi, bo nie mają wolnych miejsc.

Napisano

Technicznie pewnie nic to nie zmieni, jedynie może być kwestia utrzymania gwarancji (jeśli masz do więcej niż 100kkm) i ewentualnie leasingodawca może mieć obiekcje.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Technicznie pewnie nic to nie zmieni, jedynie może być kwestia utrzymania gwarancji (jeśli masz do więcej niż 100kkm) i ewentualnie leasingodawca może mieć obiekcje.

Pozdrawiam BAS

interesują mnie tylko aspekty techniczne.

Napisano

Ja w fordzie zbyt duży interwał przypłaciłem obrotem panewki. Nie wiem ile chcesz tym autem jeździć i jak bardzo Cię to grzeje (auto firmowe), natomiast poważnie zastanowiłbym się nad wymianami co 15 tys.

Napisano

Nie możesz zmienić w innym warsztacie? Wymiana co 30kkm to i tak duuużo, ja bym nie dokładał silnikowi kolejnych 4kkm na tym zużytym oleju.

Napisano

Jesli olej na bagnecie wyglada normalnie, to nie mialbym zadnych obaw :ok:

Napisano

30kkm na oleju to bardzo dużo. IMO jest to wymysł, żeby ładnie wyglądało autko w ofercie dla flot bo wiadomo, że gwarancję to i bez zmiany oleju autko wytrzyma.

10% w tą czy w tamtą już wiele nie zmieni, zwłaszcza, że w ~tydzień zamierzasz zrobić 3-4kkm, czyli będzie to znikoma ilość rozruchów, olej będzie przez większość czasu rozgrzany.

Pozdrawiam BAS

Napisano

To już masz o 15 kkm przewalone. Jak zrobisz jeszcze 3 kkm, to większej krzywdy, niż do tej pory nie wyrządzisz. Przy takim interwale olej w silniku przypomina olej tylko z wyglądu. 

Napisano
  • Autor

Ja w fordzie zbyt duży interwał przypłaciłem obrotem panewki. Nie wiem ile chcesz tym autem jeździć i jak bardzo Cię to grzeje (auto firmowe), natomiast poważnie zastanowiłbym się nad wymianami co 15 tys.

auto zmieniam co 5 lat, więc tyle chcę mieć w dobrej formie, bo zależy mi na cenie odsprzedaży. Zawsze trzymam się zaleceń producenta z wymianami i zawsze było wszystko w porządku.

Napisano
  • Autor

To już masz o 15 kkm przewalone. Jak zrobisz jeszcze 3 kkm, to większej krzywdy, niż do tej pory nie wyrządzisz. Przy takim interwale olej w silniku przypomina olej tylko z wyglądu. 

czemu przewalone ? to jest zgodne z zaleceniami producenta.

Napisano
  • Autor

30kkm na oleju to bardzo dużo. IMO jest to wymysł, żeby ładnie wyglądało autko w ofercie dla flot bo wiadomo, że gwarancję to i bez zmiany oleju autko wytrzyma.

10% w tą czy w tamtą już wiele nie zmieni, zwłaszcza, że w ~tydzień zamierzasz zrobić 3-4kkm, czyli będzie to znikoma ilość rozruchów, olej będzie przez większość czasu rozgrzany.

Pozdrawiam BAS

właśnie nie do końca. Zima, będzie dużo krótkich odcinków, ale też sporo na autostradach, gdzie silnik pracuje na wysokich obrotach. Nie lubię takich sytuacji, zawsze wszystko robiłem zgodnie z harmonogramem.

Napisano

właśnie nie do końca. Zima, będzie dużo krótkich odcinków, ale też sporo na autostradach, gdzie silnik pracuje na wysokich obrotach. Nie lubię takich sytuacji, zawsze wszystko robiłem zgodnie z harmonogramem.

To wez auto od zony na ten tydzien ;)

Napisano

będzie dużo krótkich odcinków
3000km/7dni=428km dziennie, więc jakoś trudno mi sobie wyobrazić dużo krótkich odcinków, w których olej zdążyłby "zmarznąć".

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

zapomnij, że paździerzem tyle kilometrów zrobię  :hehe: chociaż by spalił o połowę mniej ;)

Napisano

Coś się może wydarzyć, czy jeździć spokojnie ?

Wydarzyć to się może w każdej chwili coś ;]

Jeśli to Opel to tam w książce masz zapis że można wydłużyć o max 1500km albo o miesiąc.

Opel i 30kkm na ich oliwie to chyba najgorsza mieszanka ;] Jedź i po powrocie zmień oliwę. :ok:

Napisano

Zmień tylko olej, a na duży serwis jedź po powrocie.

Napisano

Olej przy tym przebiegu nie ma właściwości czyszczących, odkładają się duże depozyty, szczególnie w rowkach pierścieni tłokowych, później dochodzi do zapieczenia pierścieni. Producent ma to gdzieś, bo do 200 kkm silnik nie wykaże większych problemów.

Napisano

Ja w każdym moim aucie wymieniam olej co 10kkm... Nawet jak instrukcja mówi o 20kkm w jednym z moich aut...

Napisano

Jesli olej na bagnecie wyglada normalnie, to nie mialbym zadnych obaw

A jak ma wyglądać?Tym bardziej w dieslu  ;]  Nie dawaj może takich cudacznych rad, bo smarowanie może się skończyć, bo olej straci swoje właściwości, a dalej będzie wyglądał "normalnie", tym bardziej , że w dieslu, wygląda normalnie, czyli cały czarny, praktycznie zaraz po wlaniu  :phi:

Napisano

auto zmieniam co 5 lat, więc tyle chcę mieć w dobrej formie, bo zależy mi na cenie odsprzedaży. Zawsze trzymam się zaleceń producenta z wymianami i zawsze było wszystko w porządku.

No w poprzednim też mi się nic nie działo, czy to wyznacznik?Nie, ot po prostu film olejowy gdzieś na ułamek sekundy przestał istnieć i tragedia gotowa. Olej po 30 tys, żeby był najlepszy jest do...śmieci. Stać się może nic nie stanie, ale takimi akcjami nie przysługujesz się żywotności silnika, która w dzisiejszych czasach i tak jest dyskusyjna.

Napisano

Ja w każdym moim aucie wymieniam olej co 10kkm... Nawet jak instrukcja mówi o 20kkm w jednym z moich aut...

Long Milage w prestiżu :) Też tak mam  :jem:

Napisano

No w poprzednim też mi się nic nie działo, czy to wyznacznik?Nie, ot po prostu film olejowy gdzieś na ułamek sekundy przestał istnieć i tragedia gotowa. Olej po 30 tys, żeby był najlepszy jest do...śmieci. Stać się może nic nie stanie, ale takimi akcjami nie przysługujesz się żywotności silnika, która w dzisiejszych czasach i tak jest dyskusyjna.

Robies jakas ekspertyze, ze to efekt oleju a nie np jakas wada materialowa?

Ten przebieg to przeciez i tak jest podawany mocno orientacyjnie, no mozna przejechac 30kkm na taxi, albo po autostradzie  i wg Ciebie olej bedzie w obu przypadkach tak samo zuzyty?

10% w jedna czy druga strone nic tutaj nie zmieni, ale kazdy robi jak uwaza.

Napisano

Nie panikowałbym z tym olejem. Znam kilka przypadków, gdzie olej był wymieniony po dwóch, trzech latach i przebiegach nawet 40-50 kkm i nic się złego nie stało. I mówię tu o silniku Forda jak również 1,9 dCi z Renault, gdzie wszyscy zalecają wymianę co 10 kkm. Sądzę, że olej jest tak prostą mieszaniną, że smarować będzie prawdopodobnie zawsze jeżeli będzie się trzymać odpowiedni poziom w silniku. Oczywiście nie nieguję wymiany olejów, sam to robię, ale bez napinki, że kilka kilometrów więcej i coś się stanie.

Napisano

A zaleceń dotyczących skrócenia interwału wymiany oleju, filtrów itd też przestrzegasz?

Napisano

Nic się nie stanie jednak ja pojechał bym na samą zmiane oleju (ok 30min w serwisie) a jak wrócisz zrobisz przegląd chyba najlepsze rozwiązanie.

PS. Jaki to serwis ze jest tak zawalony robotą ??

PS2. Przy okazji polecam koledze poczytać o wymianie co 30tys.km. na forum OCP oddaliśmy taki olej do ekspertyzy i znawcy tematu olejowego za głowę sie łapali po ok 13tys.-15tys.  parametry oleju spadają.

Napisano

A zaleceń dotyczących skrócenia interwału wymiany oleju, filtrów itd też przestrzegasz?

W jakiś prestiżach komputer sam liczy, kiedy trzeba olej zmienić. Na podstawie ilości cykli start-stop, temperatury i czasu pracy, przebiegu i innych czynników...  :oki:

Napisano

Wielokrotnie przekraczałem przebiegi do wymian. Dużo jeżdżę i wystarczyło że ASO nie miało terminu to już się robił problem. Nigdy nie było z tego powodu żadnych problemów, co więcej - nawet nie wpłynęło to na stan gwarancji. Przekroczenia od kilkuset km do ok. 3kkm. 

Napisano

W jakiś prestiżach komputer sam liczy, kiedy trzeba olej zmienić. Na podstawie ilości cykli start-stop, temperatury i czasu pracy, przebiegu i innych czynników...  :oki:

W wielu wypadkach jednak wygląda to tak jakby liczył a naprawdę tylko podaje zaprogramowany wcześniej interwał czasu/kilometrów. Ale czas do przeglądu na wyświetlaczu bardziej profesjonalnie wygląda.

;)

Napisano

wystarczy mi, że słyszałem jak brzmiał 1,5 dci po 30kkm przed i po zmianie...samochód jeżdżony tylko po trasach...

ja bym zmieniał zwykły olej (nie longlife) co 15-20kkm w zależności od eksploatacji i nie nie chciałbym nawet słyszeć o longlife...

jeżeli już bym jeździł na longlife i zmieniał co 30k to nie przekraczałbym tego dystansu...szkoda silnika...

Napisano

1,9 dCi z Renault, gdzie wszyscy zalecają wymianę co 10 kkm.

gdzieś już pisałem, że ten silnik jeździł bez problemów na mieszance przepracowanego mineralnego oleju silnikowego z dodatkami oleju przekładniowego i hydraulicznego , bez wymiany tylko z dolewkami bo brał ok 0.7l\1000km - filtr wymieniony był przy ok 100kkm i kolejny przy ponad 230 kkm, oczywiście silnik zdechł, a konkretnie wtryski przy ok 290 kkm i samochód poszedł na złom bo naprawa była za droga 

Napisano

Sądzę, że olej jest tak prostą mieszaniną, że smarować będzie prawdopodobnie zawsze jeżeli będzie się trzymać odpowiedni poziom w silniku.

Nic bardziej mylnego. Olej raz, że również się zużywa, dwa, że chłonie wodę, to, że w iluś tam przypadkach zadziałało, nie oznacza, że 'to działa' i że w kolejnym przypadku nie przyniesie końca silnika.

Ten przebieg to przeciez i tak jest podawany mocno orientacyjnie, no mozna przejechac 30kkm na taxi, albo po autostradzie  i wg Ciebie olej bedzie w obu przypadkach tak samo zuzyty?

Oczywiście, że jest różnica na korzyść trasy.

10% w jedna czy druga strone nic tutaj nie zmieni, ale kazdy robi jak uwaza.

A to już zależy, czy to 10% po 10 czy 15 tys, czy po 30 tys, w drugim przypadku ryzyko jest dużo wyższe.

Napisano

Nic mu nie bedzie - jedź.

W serwisie VW, gdzie jeździłem serwisowali passaty urzędu wojewódzkiego - miały pod 400kkm i generalnie były zmęczone, ale silniki oleju nie brały ani kropli - wymieniany co 30kkm, zgodnie z serwisem long life.

Napisano
  • Autor

Nic mu nie bedzie - jedź.

W serwisie VW, gdzie jeździłem serwisowali passaty urzędu wojewódzkiego - miały pod 400kkm i generalnie były zmęczone, ale silniki oleju nie brały ani kropli - wymieniany co 30kkm, zgodnie z serwisem long life.

a w dupę z tym, już się tak zestresował, że zmolestowałem dzisiaj serwis, zrobią mi jutro cały przegląd  ;] ale teorie powstały tu niezłe. Generalnie jak zwykle AK wie lepiej niż producent aut  ;l

Napisano

a w dupę z tym, już się tak zestresował, że zmolestowałem dzisiaj serwis, zrobią mi jutro cały przegląd  ;] ale teorie powstały tu niezłe. Generalnie jak zwykle AK wie lepiej niż producent aut  ;l

Bo troche to long life jest naciągane - jak masz jazdę w ciężkich warunkach, kiepską ropę, albo bardzo małe przebiegi i masz bez przeglądu jeździć dwa lata na np. jednym i tym samym filtrze przeciwpyłkowym (w których bakterie rosną że hoho), to warto zdroworozsądkowo podejść do tematu i jednak robić serwis częściej.

Long life to świetny ukłon w stronę tych, co te 30kkm zrobią w pół roku - nie muszą w serwisie siedzieć 4x do roku, a wystarczy 2x - połowę mniejsze koszty, zaoszczędzony czas.

Napisano

Podawano tu już przykłady, gdzie np. producent auta wiedział lepiej od producenta skrzyni biegów jak tę skrzynię należy serwisować. I ta sama skrzynia - zależnie od tego, w aucie jakiej marki była montowana - albo wymagała wymiany oleju stosunkowo często, albo rzadziej, albo wręcz wcale.

Napisano

a w dupę z tym, już się tak zestresował, że zmolestowałem dzisiaj serwis, zrobią mi jutro cały przegląd  ale teorie powstały tu niezłe. Generalnie jak zwykle AK wie lepiej niż producent aut

I dobrze zrobiłeś  :ok:  Masz spokojną głowę i nie będziesz zachodził w głowę. Inna sprawa, że nie wszystko to teorie, czasami praktyka, np w paskach B6 można było sobie skasować licznik long life i przejść na tryb "normalny" czyli 15 tys. Trasa tak tych 30 tysi nie odczuje, natomiast jakbyś jeździł też na krótkich odcinkach, to wtedy bardziej. 

Inna sprawa to przecież olej to nie tylko silnik-to również turbina. Poza tym masz dpf, które też potrafi rozrzedzić olej ropą itp, itd. Nowoczesne silniki są dość skomplikowane i skoro wyciskane są z nich co raz wyższe wartości, to warto zadbać o to by to miało czym się odpowiednio smarować.

Napisano

Nie znika ten olej ?

Swego czasu w firmowych Astrach do takiego przebiegu w większości paliło się olejenie, oczywiście większość kierowników nawet na to nie patrzyła i jeździła :facepalm: . Samochody miały niecały rok. Opel bardzo mądrze wymyślił taki interwał dla auta które pochłaniało olej w dużych ilościach.

Jeżeli olej jest, a auto pogwarancji to albo zmienić byle gdzie (przecież to kilknaście minut) albo jeździć i kontrolować.

Napisano
  • Autor

Nie znika ten olej ?

Swego czasu w firmowych Astrach do takiego przebiegu w większości paliło się olejenie, oczywiście większość kierowników nawet na to nie patrzyła i jeździła :facepalm: . Samochody miały niecały rok. Opel bardzo mądrze wymyślił taki interwał dla auta które pochłaniało olej w dużych ilościach.

Jeżeli olej jest, a auto pogwarancji to albo zmienić byle gdzie (przecież to kilknaście minut) albo jeździć i kontrolować.

nie. Zarówno w VC jak i w Insigni miałem tak, że przy przebiegu około 15-20 kkm, po długiej jeździe autostradowej z prędkością około 200-220 km/h nagle wypiło z pół litra oleju i trzeba było dolać. W obu autach zdarzyło się to raz i nigdy więcej nie musiałem dolewać. Zresztą jedynym samochodem, w którym dolewałem olej pomiędzy wymianami był Fiat 125p. W żadnym innym nie było nigdy takiej potrzeby  :oki:

Napisano

Podawano tu już przykłady, gdzie np. producent auta wiedział lepiej od producenta skrzyni biegów jak tę skrzynię należy serwisować. I ta sama skrzynia - zależnie od tego, w aucie jakiej marki była montowana - albo wymagała wymiany oleju stosunkowo często, albo rzadziej, albo wręcz wcale.

BMW tak ma - pytam w serwisie - "w cale nie wymieniać oleju"

Ściągam instrukcję serwisową firmy ZF - wymieniać co 80kkm ;]

Napisano

Long life to świetny ukłon w stronę tych, co te 30kkm zrobią w pół roku - nie muszą w serwisie siedzieć 4x do roku, a wystarczy 2x - połowę mniejsze koszty, zaoszczędzony czas

tak, oszczędność jest...czasu chyba tylko chociaż jak się weźmie pod uwagę możliwe późniejsze problemy z silnikiem to nie wiem czy i czas się oszczędzi ale powiedzmy niech będzie, że czas...

a pieniądze? no nie wiem ale olej longlife jest jednak sporo droższy w serwisie od zwykłego to raz a dwa do wymiany tego mazutu, który zostaje w silniku po tych 30kkm procedura serwisowa np. w renault zaleca zalanie płukanki, która kosztuje kolejne pieniądze...

już nie raz o tym na Motokąciku pisaliśmy :)

to jest pseudo ukłon dla ekooszołomów przede wszystkim...

Napisano

Wiele marek tak miało

Ja słyszałem o Hondzie i CVt, co serwis szarpiące skrzynie wymieniał na gwarancji, zamiast oleju :phi:

Napisano

Bo to jest w ogóle ciekawe zjawisko: np. opel w corsie C nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni manualnej przez cały okres eksploatacji, a na opakowaniu oleju jest data przydatności do użycia: 3 lata od produkcji...  :phi:  ;l  czyli olej stojący na półce traci swoje parametry, a ten w skrzyni nie... :lol:  

Napisano

już się tak zestresował, że zmolestowałem dzisiaj serwis, ale teorie powstały tu niezłe. Generalnie jak zwykle AK wie lepiej niż producent aut  ;l

No tak i producent nigdy, ale to przenigdy się nie myli, o czym świadczą "akcje przywoławcze" oficjalne, bądź "ciche". Nie ma to jak bezgraniczne zaufanie...

Napisano

Bo to jest w ogóle ciekawe zjawisko: np. opel w corsie C nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni manualnej przez cały okres eksploatacji, a na opakowaniu oleju jest data przydatności do użycia: 3 lata od produkcji...  :phi:  ;l  czyli olej stojący na półce traci swoje parametry, a ten w skrzyni nie... :lol:  

Koledze chodziło o automat, ale masz rację, że ciekawe zjawisko.

Pozdrawiam BAS