Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Są tu jacyś użyszkodnicy DSG/DCT itp podobnych dwusprzęgłówek używajacy ich głównie w mieście...?

Pytanie jak to się sprawuje w praktyce?

Pamiętam miałem okazje jeździć jakąś DSG (z Dieslem) na ich początku to generalnie co start to szarpnięcie....

Napisano

nie mam ale jechałem superbem mk2 z DSG i dieslem w taxi...

generalnie przy spokojnej jeździe nie czuć było zmiany biegów, tylko po dźwięku silnika można było się zorientować, że się zmienił bieg...

Napisano

Zazwyczaj "szarpnięcie" wynika z niewiedzy co do obsługi.

W klasycznym automacie, "ciąg" jest cały czas i puszczenie hamulca skutkuje natychmiastowym ruszeniem.

W DSG bieg musi się zasprzęglić i nagłe puszczenie hamulca i gaz, może czasem powodować szarpnięcie.

Wystarczy puszczać hamulec z wyprzedzeniem i wtedy jest płynnie, miło i przyjemnie.

Napisano

W klasycznym automacie, "ciąg" jest cały czas i puszczenie hamulca skutkuje natychmiastowym ruszeniem.

W DSG bieg musi się zasprzęglić i nagłe puszczenie hamulca i gaz, może czasem powodować szarpnięcie.

Wystarczy puszczać hamulec z wyprzedzeniem i wtedy jest płynnie, miło i przyjemnie.

Gwałtowne ruchy gazu też czasem powodują taką reakcję. Przejście od hamowania silnikiem do gazu w desce jeszcze nie, ale powtórzone dwukrotnie w krótkim odstępie czasu mogą sprawić że skrzynia się pogubi.

Generalnie IMO jest dość trudno zmusić DSG do szarpnięcia ale nie jest to niemożliwe. Jeśli ktoś jeździ zdecydowanie to nie będzie dyskomfortu. Gorzej jeśli się ciągle waha - to skrzynia nie wie o co mu chodzi.

Napisano

Mamy we flocie kilka passatów dsg i na miasto słabo.

Po aktualizacji programu jest lepiej, ale w korkach nadal poszarpuje.

Co znaczy z wyprzedzeniem? Jeździłeś kiedykolwiek z dsg?

Jak stajesz to automatycznie zaciąga hamulec i nie trzymasz kopyta na pedale hamulca.

Żeby ruszyć wystarczy dodać gazu i wrzucenie 1 biegu słychać i czuć. Raz mocniej, raz słabiej.

Pełzanie też czasami bywa uciążliwe, bo skrzynia szuka biegu co niektórych doprowadza do szału ;]

Napisano

jak w korkach poszarpuje to zrobic lock na pierwszym biegu i pelzac, co za problem

Napisano

Co znaczy z wyprzedzeniem? Jeździłeś kiedykolwiek z dsg?

Od jakichś 5 lat codziennie.

Jak stajesz to automatycznie zaciąga hamulec i nie trzymasz kopyta na pedale hamulca.
Żeby ruszyć wystarczy dodać gazu i wrzucenie 1 biegu słychać i czuć. Raz mocniej, raz słabiej.

To chyba przy elektrycznym ręcznym?

U mnie (Fabia RS i O III) jest normalny ręczny i w trybie D, nic samo nie hamuje po zatrzymaniu.

Albo trzymam hamulec, albo na P trzeba dać.

A najlepiej jak jest aktywny tempomat, bo sam jedzie  ;]

W Skodzie niestety jak auta się zatrzymują, to sam trzyma hamulec tylko kilka sekund, potem komunikat i trzeba samemu hamować.

(Takie wyróżnienie, by Skoda miała swoje miejsce w szeregu. W Audi ponoć nie ma tego problemu)

Pełzanie też czasami bywa uciążliwe, bo skrzynia szuka biegu co niektórych doprowadza do szału

Nie odnotowałem ale po korkach też jeżdżę mało.

Napisano

To chyba przy elektrycznym ręcznym?

Tak przy elektrycznym, nie mamy ręcznych.. Teoretycznie można dezaktywować ale nikt z dysponentów aut tego nie chce.

Generalnie lepiej sprawuje się dsg z dieslem niż z 1.4 tsi, zauważalnie płynniej jeździ.

Mam teraz dla siebie nówkę b8 190 KM dsg i powiem ci jest szmoc :)

Napisano

Są tu jacyś użyszkodnicy DSG/DCT itp podobnych dwusprzęgłówek używajacy ich głównie w mieście...?

Pamiętam miałem okazje jeździć jakąś DSG (z Dieslem) na ich początku to generalnie co start to szarpnięcie....

Starsze DSG szarpały, w szczególności w połączeniu z dieslem pracowało to 0-1. Te nowe np w nowym Superb czy Passacie pracują bardzo poprawnie nie zauważyłem różnicy w porównaniu do skrzyni hydraulicznej.

Napisano

W Skodzie niestety jak auta się zatrzymują, to sam trzyma hamulec tylko kilka sekund, potem komunikat i trzeba samemu hamować.

(Takie wyróżnienie, by Skoda miała swoje miejsce w szeregu. W Audi ponoć nie ma tego problemu)

Seat ma tak samo, w Superb 3 to działa tak jak powinno.

Napisano

Powiedzmy to szczerze. Skrzynia nie jest po prostu dopracowana. W większości aut z nowymi AT nie musisz kombinować żeby nie szarpało.

Napisano

Powiedzmy to szczerze. Skrzynia nie jest po prostu dopracowana. W większości aut z nowymi AT nie musisz kombinować żeby nie szarpało.

zostaniesz za to zjedzony :jem: potem spalony :ogien: a w koncu wypluty - :smirk: czy jakos tak ... DSG sa naj..naj..naj ...lesze

A powaznie, wiele razy slyszalem, od obroncow DSG ze tym trzeba sie nauczyc jezdzic .... bo szarpie. Jezeli na 20,000 Golf jakie u mnie schodzi, 19,850 to DSG to chyba cos o tym wiem :skromny: i zgadzam sie ze to tak ma ... Zadna nauka nie pomoze..

Ale Hyundai (Veloster/Sonata) czy Ford nie wiele lepszy...

Problem take dal Ford - 100% pada, DSG - z 300% pada :facepalm: - znaczy jedziesz, wymianieja po 20,000km mass to samo. Ciekawe ze jak narazie Hyundai ma najtrwalsze z tego wszystkiego - albo dobrze maskuja, albo cos dobrze zrobili, bo o ich padach sie nie slyszy ...

cd5162459513357888008.jpg

Napisano

zostaniesz za to zjedzony potem spalony a w koncu wypluty - czy jakos tak ... DSG sa naj..naj..naj ...lesze

Czekam  :jem:  ;]

A powaznie, wiele razy slyszalem, od obroncow DSG ze tym trzeba sie nauczyc jezdzic

Ciekawe jak patrzą rano w lustro co wtedy myślą  ;)

Ciekawe ze jak narazie Hyundai ma najtrwalsze z tego wszystkiego

Jeździłem w zeszłym roku w Polsce przez 2 tygodnie i40 D i  byłem bardzo pozytywnie zaskoczony  :jem:

U mnie dają na Hłamdaj ;]  10 lat gwarancji więc nie mogą się  :phi:  sypać.  :swinka:

Napisano

Czekam  :jem:  ;]

Nie dlugo .. :phi: - IMHO mowiac powaznie, wytlumaczenie jest proste.

-VeeDub Golf - PL - strzelam :pifpaf: - sredni wiek Golf 10 lat??? - 99% manual?

Teraz u mnie - sredni wiek Golf 2-3 lata, DSG -98%

Ilosc problemow w PL - relatywnie niska

Ilosc problemow u mnie - przerazliwie duza :panic:

Wiec de facto IMVHO w PL za 7-8 lat bedzie wysyp trupofff :czacha: z D i wtedy sie okaze jak Golf MY2013-2016 jest zbudowany.

% IMVHO bedzie tez wiecej DSG i wtedy okaze sie ze to jest syf i w ogole :foch: ...

Ciekawe jak patrzą rano w lustro co wtedy myślą  ;)

Pewnie amen :hehe:

Jeździłem w zeszłym roku w Polsce przez 2 tygodnie i40 D i  byłem bardzo pozytywnie zaskoczony  :jem:

U mnie dają na Hłamdaj ;]  10 lat gwarancji więc nie mogą się  :phi:  sypać.  :swinka:  ;)

Ach ci Yanks - to HA-JUN-DAJ :hehe: - u mnie masz 5 od zderzaka do zderzaka i lud sobie chwali ... Teraz w pracy bierzemy flote Santa Fe - ponad 400 sztuk - i jak narazie nie widze nic a nic ... jest to jakas statystycznie istotna probka - 100% automatic, AWD ...

Napisano

I tak i nie.

Jedna prosta zasada; daj ruszać/zasprzelić skrzyni samemu, a nie poganiaj jej gazem w pierwszej sekundzie jeśli oczekujesz 100% komfortu.

Inna sprawa, że może mowa jest o jakimś mocniejszym szarpaniu niż mi znane i wtedy dyskusja jest  :phi:

Zasada działania jest zupełnie inna od klasycznej AT i tyle.

Mi jeździ się bardzo komfortowo ogólnie ale mam świadomość jaki jest mechanizm działania.

Ja mam tylko taki wniosek, żeby osoby, które nigdy nie jeździły DSG, nie wyciągały wniosków z takich dyskusji.

I to w jedną jak i w drugą stronę. 

Napisano

I tak i nie.

Jedna prosta zasada; daj ruszać/zasprzelić skrzyni samemu, a nie poganiaj jej gazem w pierwszej sekundzie jeśli oczekujesz 100% komfortu.

Inna sprawa, że może mowa jest o jakimś mocniejszym szarpaniu niż mi znane i wtedy dyskusja jest  :phi:

Mi jeździ się bardzo komfortowo ogólnie ale mam świadomość jaki jest mechanizm działania.

Ja mam tylko taki wniosek, żeby osoby, które nigdy nie jeździły DSG, nie wyciągały wniosków z takich dyskusji.

Nie wiem co tam się trzeba uczyć, jeździłem kilkoma nowymi samochodami z DSG w dokładnie taki sam sposób jak jeżdżę na co dzień moim Subaru z klasyczną skrzynią hydrauliczną. Specjalnie testowałem ją w różnych trybach, deptałem od razu po odpuszczeni hamulca i nigdy nie szarpnęła. Komfort jak w hydrauliku, podobnie ze zmianą biegów, tu plus taki, że robi to niesamowicie szybko.

Jedyny mankament jaki znalazłem w DSG to u kolegi w rocznej Octavii z 1.8, po depnięciu jest 1s lag, który przeszkadza, ale nie wiem czy to wina skrzyni, silnika czy jeszcze czego innego. W nowym Passacie w tej samej konfiguracji tego nie było.

Napisano

I tak i nie.

[...]

tylko ja chcialem niesmialo zauwazyc :hmm: ze VAG to promuje jako "automatic" ba nawet lepsze niz "automatic" ...

Wiec jesli ma byc rowne, ba lub nawet lepsze :phi: - bo szybciej zmienia biegi niz automatic, to komfortu nie da sie wywalic i mowic, 'wiesz jestesmy lepsi, ale ty jezdzic DSG nie umiesz - twoj VAG' :chipsy:

Co do komfortu zgoda :oki: co do trwalosci, nie ... No chyba, ze wymiana dwoch kompletow sprzegiel na 60-80k km to normalne :phi:

Napisano

No chyba, ze wymiana dwoch kompletow sprzegiel na 60-80k km to normalne

Hmm... Jeździłem 2.0 TDI 140KM DSG, I przez 270kkm nie trzeba było...

Napisano

DSG się sypały tam, gdzie było ciepło. W chłodnych klimatach działają OK.

Napisano

DQ200 wszedzie gdzie czytalem, user-zy mowia Ze trwalsze [emoji106]

A moze Ci Sie dobrze trafilo...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

DSG się sypały tam, gdzie było ciepło. W chłodnych klimatach działają OK.

Z tym do konca tez niewiadomo jak. F ma strone na FB 'SOS DSG' - a w EU ich olali...

Japan Nie da Sie powiedziec Ze goraco [emoji848], ditto China [emoji848] a tam ich najwiecej kosztowalo - gniew Luda byl ogromy [emoji383][emoji383][emoji383]

I mimo udoskonalen Dalej masz problem w nowych MY15 modelach, znaczenie % mniejszy to fakt, ale jest [emoji107] Polo u mnie szczegolnie Ma zla passe za MY15....

Napisano

Z tym do konca tez niewiadomo jak. F ma strone na FB 'SOS DSG' - a w EU ich olali...

Japan Nie da Sie powiedziec Ze goraco [emoji848], ditto China [emoji848] a tam ich najwiecej kosztowalo - gniew Luda byl ogromy [emoji383][emoji383][emoji383]

I mimo udoskonalen Dalej masz problem w nowych MY15 modelach, znaczenie % mniejszy to fakt, ale jest [emoji107] Polo u mnie szczegolnie Ma zla passe za MY15....

W EU jakoś nagonki na DSG nie było. Kilkoro znajomych ma te wynalazki i to z przebiegami pow 150kkm i nikomu nic nie padło.

Napisano

Mam fordowski Powershift.

Żadnego szarpnięcia podczas startu. Skrzynia nie odłącza napędu (albo nie w pełni odłącza) podczas zatrzymania i już podczas puszczania hamulca samochód zaczyna pełzać. Po wciśnięciu gazu samochód płynnie przyśpiesza.

Zmiany biegów bez zastrzeżeń.

Szczerze mówiąc, to w Lagunie III z klasycznym automatem było gorzej, bo na postoju skrzynia odłączała napęd i po puszczeni hamulca potrzebowała ułamka sekundy aby się załączyć.

Również rozłączanie się było odczuwalne, szczególnie podczas delikatnego hamowania.

Tak więc to chyba bardziej kwestia oprogramowania skrzyni niż samej jej konstrukcji.

W Powershift lekkie szarpnięcie występuje jedynie przy mocnym przyśpieszaniu przy przełączaniu z 1 na 2 (z uwagi na dużą zmianę obrotów silnika) i sporadycznie z 2 na 3.

I nie jest to szarpnięcie tył/przód, a takie jakby popchnięcie samochodu do przodu (tak jakby przełączyć szybko bieg w manualu podtrzymując obroty silnika).

Ale klasyczna jedzie w tym czasie "na półsprzęgle" i tak bardzo to przyjemniejsze nie jest.

Napisano

Mam fordowski Powershift.

Domyślam się, że 6DCT450 z 2.0 TDCi?

Napisano

Domyślam się, że 6DCT450 z 2.0 TDCi?

Ford to nazywa MPS6, ale to chyba właśnie ta skrzynia. Tak, z 2.0 TDCI.

Dodam tylko że ta skrzynia miała kilka softów, które różniły się szybkością przełączania biegów, a także poziomem obrotów i obciążenia silnika przy których ta zmiana następowała, zarówno w dół jak i w górę.

Zmiany były bardzo wyraźne i niektórzy programowali skrzynie starszym softem by mieć inną charakterystykę.

Mnie pasuje ostatni wydany soft.

Napisano

Z ciekawosci dopadlo cie czy (jeszcze) Nie?

DSG7 w Fabii RS 80 kkm bez problemu

DSG7 w Octavii, na razie 40 kkm jeździ

Napisano

Ford to nazywa MPS6, ale to chyba właśnie ta skrzynia. Tak, z 2.0 TDCI.

Dodam tylko że ta skrzynia miała kilka softów, które różniły się szybkością przełączania biegów, a także poziomem obrotów i obciążenia silnika przy których ta zmiana następowała, zarówno w dół jak i w górę.

Zmiany były bardzo wyraźne i niektórzy programowali skrzynie starszym softem by mieć inną charakterystykę.

Mnie pasuje ostatni wydany soft.

Tak dla potomności - dwusprzęgłówka w Reanult (EDC) to ta sama skrzynia, co słabszy Powershift w Fordzie (DPS6) - Getrag 6DCT250.

Przenosi momenty do 250Nm (Renault kastruje silniki sprzedawane w konfiguracji tą skrzynią do 240Nm, z manualem mają więcej) i ma dwa suche sprzęgła.

Napisano

W EU jakoś nagonki na DSG nie było. Kilkoro znajomych ma te wynalazki i to z przebiegami pow 150kkm i nikomu nic nie padło.

Polarnemu padła przed samym końcem gwarancji.

Napisano

Polarnemu padła przed samym końcem gwarancji.

Pewnie nie jemu jednemu, ale nie kojarzę, żeby gdzieś w prasie była psychoza padających DSG o której pisze Ozi ;)

Napisano

Pewnie nie jemu jednemu, ale nie kojarzę, żeby gdzieś w prasie była psychoza padających DSG o której pisze Ozi ;)

Tak jak Twins udaje pięć razy głupszego niż jest, tak OZI polewa ze swojej nienawiści do VW :D

Napisano

Biorac pod uwage wiek auta w PL i ilosc automatic w EU to sie nie ma czemu dziwic ... :lizak: - dojdzie do PL za 10 lat  :hehe: 

Jak mowie, wystarczy tylko wejsc na FB VeeDub Oz i porownac np z Mazda/Hyundai/Toyota/Joe Blow butt-kisser-smiley.gif

Poczytac co sie dziela w US, Asia - znaczy rynki gdzie masz 90% + sprzedazy automatic i wtedy mamy jakis obraz ... To nie ja robie pix i wymyslam te historie :hehe: - to jest niestety powszechne  :facepalm: 

DSG%20failure%20sm_zps7iwxz4h1.jpg

Ja nic nie mam przeciw DSG - kazdy ma jakis produkt ktory sie psuje ...

Ja mam duzo, bardzo duzo :chipsy:  przeciw ch...ej obsludze klienta :skromny: - znaczy robimy z luda beta testerow i walimy ich na drzewo .. - dopiero jak sie konsumeci zbiora, nacisna na firme, i nagle sie okazuje, ze jednak problem jest ... i tak dalej za kazdym razem - widziz pewnej kultury korporacyjne j nie da sie zmienic :(  [...]

Z reszta, mam kolege, juz pisalem, Golf R - $60k jego $$$, klepany 9/15 - u niego 10/2015. Caly info-entertainment system +camera + radio dzialalo dwa dni po wyjezdzie od dealer-a ... bla bla bla - dzis mial dzien w sadzie VAG Oz vs on - bo problem znany w EU/Oz/Asia Pacific - a VAG nie ma rozwiazania ... jak to naprawic.

DSG to to nie jest, ale pomysl sam - kupiles nowe auto, ba kupujesz dwa co trzy lata - zeby dac jakis obraz. I od dnia numer dwa masz problemy, dealer choc mily nie moze ci pomoc, VW Oz - nie wi jak ci pomoc, a w koncu cie olewa, VW D - kaze ci isc do dealer-a i tak w kolko ... :hmm: 

Sama radosc z nowego auta ;l  

Wiec ja nie ma problemow z DSG :chipsy:  ja ma problem z kultura firmy ktora j..e klienta w d ... gorzej niz lady boy w Phuket :hehe: .

Napisano

Tak jak Twins udaje pięć razy głupszego niż jest, tak OZI polewa ze swojej nienawiści do VW :D

Jak mozesz :foch: - ja sie codziennie budze i patrze - sasaid przed drzwami >>> Nie = VAG nie padl >>> mozna isc robic kawe  ;] 

Sasiad przed drzwai >>> Tak >>>  VAG padl >>> opcja 1 = znow ukrywam sie :hehe:  <<<< opcja 2 = otwieram drzwii - robie kawe sluchajac f.. en f ..en VeeDud - podrzucam do taxi

A tak powaznie ja sie codziennie budze i slysze glosy mowiace DSG, DSG DSG ;l:skromny:

TO sie chyba obsessive-compolsive  8]  DSG nazywa ....

Napisano

Może faktycznie temperatury lub wilgotność mają wpływ i ecu DSG nie lubi OZ :)

Druga sprawa, że tak jak OZI pisze 90% to automaty, więc łatwiej o statystyki takie jeśli coś się sypie.

Napisano

Biorac pod uwage wiek auta w PL i ilosc automatic w EU to sie nie ma czemu dziwic ... :lizak: - dojdzie do PL za 10 lat  :hehe:

Jak mowie, wystarczy tylko wejsc na FB VeeDub Oz i porownac np z Mazda/Hyundai/Toyota/Joe Blow butt-kisser-smiley.gif

Poczytac co sie dziela w US, Asia - znaczy rynki gdzie masz 90% + sprzedazy automatic i wtedy mamy jakis obraz ... To nie ja robie pix i wymyslam te historie :hehe: - to jest niestety powszechne  :facepalm:

DSG%20failure%20sm_zps7iwxz4h1.jpg

Ja nic nie mam przeciw DSG - kazdy ma jakis produkt ktory sie psuje ...

Ja mam duzo, bardzo duzo :chipsy:  przeciw ch...ej obsludze klienta :skromny: - znaczy robimy z luda beta testerow i walimy ich na drzewo .. - dopiero jak sie konsumeci zbiora, nacisna na firme, i nagle sie okazuje, ze jednak problem jest ... i tak dalej za kazdym razem - widziz pewnej kultury korporacyjne j nie da sie zmienic :(  [...]

Z reszta, mam kolege, juz pisalem, Golf R - $60k jego $$$, klepany 9/15 - u niego 10/2015. Caly info-entertainment system +camera + radio dzialalo dwa dni po wyjezdzie od dealer-a ... bla bla bla - dzis mial dzien w sadzie VAG Oz vs on - bo problem znany w EU/Oz/Asia Pacific - a VAG nie ma rozwiazania ... jak to naprawic.

DSG to to nie jest, ale pomysl sam - kupiles nowe auto, ba kupujesz dwa co trzy lata - zeby dac jakis obraz. I od dnia numer dwa masz problemy, dealer choc mily nie moze ci pomoc, VW Oz - nie wi jak ci pomoc, a w koncu cie olewa, VW D - kaze ci isc do dealer-a i tak w kolko ... :hmm:

Sama radosc z nowego auta ;l  

Wiec ja nie ma problemow z DSG :chipsy:  ja ma problem z kultura firmy ktora j..e klienta w d ... gorzej niz lady boy w Phuket :hehe: .

ok, ale ja piszę o EU nie Oz czy Azji ;) .

Nie mam statystyk ile aut ma automat, ale w klasie D z grupy VAG dawno nie widziałem nowego auta bez DSG. Imho większość klientów nowych, droższych aut wybiera automat /DSG, tym bardziej w zachodniej EU, a całość EU to olbrzymi rynek, więc jakby coś było na rzeczy to by pisali nt. Tak jak np było z 2.0 diesel.

Napisano

Druga sprawa, że tak jak OZI pisze 90% to automaty, więc łatwiej o statystyki takie jeśli coś się sypie.

Myślisz, że u niego sprzedali więcej aut z DSG niż w całej EU ;] ?

Napisano

ok, ale ja piszę o EU nie Oz czy Azji ;) .

Nie mam statystyk ile aut ma automat, ale w klasie D z grupy VAG dawno nie widziałem nowego auta bez DSG. Imho większość klientów nowych, droższych aut wybiera automat /DSG, tym bardziej w zachodniej EU, a całość EU to olbrzymi rynek, więc jakby coś było na rzeczy to by pisali nt. Tak jak np było z 2.0 diesel.

Nie ma znaczenia imvho, klepane w tych samych miejscach. Roznica jedynie bedzie diesle vs benzyna.... jest jak mowie Znaczy jjest polepszenie ale naprawde jest % problem.

Sent from my iPad using Tapatalk

Napisano

To nie tylko u mnie, to Canada, to Japan, to Malaysia etc - wszedzie gdzie VW notuje wzrost... Zbiorewe wydawanie na prawnikow nie wzielo sie z niczego ;-)

* no moze poza US - tam wzrostu nie notuje :wink:

Napisano

Nie ma znaczenia imvho, klepane w tych samych miejscach. Roznica jedynie bedzie diesle vs benzyna.... jest jak mowie Znaczy jjest polepszenie ale naprawde jest % problem.

to dlaczego tego problemu nie ma tutaj ?

Uważasz, że jeżeli byłoby mnóstwo padów to pismaki nie podłapały by tematu ?

Nie chce bronić VAGa, ale z tą nagonką w Oz to trochę jak z nagonką na Toyotę w US kilka lat temu.

Napisano

Jak już pisano, dobrze jest dać skrzyni się zasprzęglić i dopiero dać gaz.

U mnie szarpnięcie występuje też przy zmianie z I na II, jeżeli cały czas dodaję progresywnie gazu.

Jak się nauczy tym jeździć, to faktycznie nie szarpie - tyle tylko, że ten fakt wcale na korzyść DSG nie świadczy.

Ja się z DSG wyleczyłem skutecznie i radzę unikać tego wynalazku.

Napisano

Bo masz wersję DQ250 z mokrymi sprzęgłami. Sypią się w wersji DQ200 - dla silników z momentem max. 250 Nm. Oprócz mojego znam 2 właścicieli z tymi skrzyniami - obaj zmieniali już sprzęgła co najmniej dwa razy, co ok. 40-60 tys. km. Ja wymieniłem raz i czuję, że kolejna wymiana będzie niedługo. Przebieg: 45 tys. km.

Napisano

Bo masz wersję DQ250 z mokrymi sprzęgłami. Sypią się w wersji DQ200 - dla silników z momentem max. 250 Nm. Oprócz mojego znam 2 właścicieli z tymi skrzyniami - obaj zmieniali już sprzęgła co najmniej dwa razy, co ok. 40-60 tys. km. Ja wymieniłem raz i czuję, że kolejna wymiana będzie niedługo. Przebieg: 45 tys. km.

DQ200 w 1.8 TSi? 

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak.

ilu biegowy?

Napisano
  • Autor

I potwieerdza się to co kiedyś Sibuj przewidywał

Nie dość ze padaka to jeszcze zamiast wymienic jedno sprrzeglo to musisz wymienic dwa - warsztaty sa szczesliwe...

Napisano

I potwieerdza się to co kiedyś Sibuj przewidywał

Nie dość ze padaka to jeszcze zamiast wymienic jedno sprrzeglo to musisz wymienic dwa - warsztaty sa szczesliwe...

7-biegowy.

Te 2 sprzęgła akurat różnicy nie czynią. Nie ma zamienników, więc gdyby było jedno, to by podnieśli cenę.

Czytałem, że od 2011 poprawili te sprzęgła. I pewnie tak było, tylko że to nie dotyczyło naszego rynku.

Napisano

A tak przy okazji.

Jaką mamy alternatywę dla DSG wśród automatów.

Jest coś lepszego w tych pieniądzach i z gwarancją w zasadzie 4 lata / 120 kkm (w przypadku Skody) ?

Napisano

A tak przy okazji.

Jaką mamy alternatywę dla DSG wśród automatów.

Jest coś lepszego w tych pieniądzach i z gwarancją w zasadzie 4 lata / 120 kkm (w przypadku Skody) ?

Z sensownych alternatyw (pomijając jakieś zrobotyzowane wynalazki):

Ford - Powershift. Dwa sprzęgła. Wersja mokra i sucha

Renault - EGC. Dwa sprzegła - sucha.

PSA - hydrokinetyk

Mazda - hydrokinetyk

Hyundai/Kia - 7 biegowa dwusprzegłówka (w i30/Ceed/Optima). Nie wiem, co do i40 pakują, pewnie to samo.

Sam Getrag robi ich siedem rodzajów :D

http://www.getrag.com/en/products/powershift/Dual_Clutch_Transmissions.html