Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HDi vs PB

Featured Replies

Napisano

Diesel odpada ze względu na użytkowanie 80% miasto.

Nie namawiam, ale popatrz za 1,6 HDI wersja 90KM. Nie ma dwumasy, nie ma FAP, zwykła turbina. No, dźwięk trochę irytujący, ale można przeżyć.

Napisano

......... z silnikami benzynowymi pod LPG. Diesel odpada ze względu na użytkowanie 80% miasto...............

Pozdro

Co wam z tymi Dieselami "nie" na miasto się ubzdurało ??

Żona 100% jeździ 1.6HDi 110 w mieście i nic mu się nie dzieje :)

Napisano

Nie dość, że diesel się dłużej grzeje od benzyny (komfort jazdy w zimie) to jeszcze ten cały cyrk z dbaniem o turbinę (nie ciśnij, jak zimny, nie gaś od razu).

Diesel nie jest stworzony do użytkowania na krótkich, miejskich odcinkach.

Przesiadłem się z benzyny na diesla (bo musiałem) i jak tylko bym mógł to zmieniłbym na benzynę z powrotem.

Napisano

Renault ponoć umożliwia sprawdzenie historii w bazie europejskiej, a jak jest z Peugeotem?
Tak samo.

O ile była, jakaś naprawa na gwarancji realizowana w ASO i o ile nie została baza wyczyszczona.

Napisano

Jak bym nowego kupował z salonu to może i bym się zastanowił na dieslem. "Stary" nowoczesny diesel to źródło potencjalnych drogich problemów. A jazda po mieście i ciągły start stop to nie jest to co diesle lubią. Poza tym nie sprawdzisz, jak silnik był używany wcześniej i tak na prawdę jaka jest jego kondycja.

Napisano

Jak bym nowego kupował z salonu to może i bym się zastanowił na dieslem. "Stary" nowoczesny diesel to źródło potencjalnych drogich problemów. A jazda po mieście i ciągły start stop to nie jest to co diesle lubią. Poza tym nie sprawdzisz, jak silnik był używany wcześniej i tak na prawdę jaka jest jego kondycja.

:) z zasady nie kupuję nowych aut w salonie, nie stać mnie na utratę 15-20% wartości w momencie opuszczania salonu i kolejnych 10-15% rocznie :) mowa o autach grupy PSA.

Każde moje auto to 3-4 max 5 latek i to zazwyczaj z nalotami sporo ponad 100 tyś. km. a nawet bliżej 150 tyś. km

Dlatego dziwią mnie opinie ludzi, którzy twierdzą tak jak Ty .... ""Stary" nowoczesny diesel to źródło potencjalnych drogich problemów"

Napisano

Nie dość, że diesel się dłużej grzeje od benzyny (komfort jazdy w zimie) to jeszcze ten cały cyrk z dbaniem o turbinę (nie ciśnij, jak zimny, nie gaś od razu).

Diesel nie jest stworzony do użytkowania na krótkich, miejskich odcinkach.

Przesiadłem się z benzyny na diesla (bo musiałem) i jak tylko bym mógł to zmieniłbym na benzynę z powrotem.

Masz widocznie nieodpowiedniego Diesela :) mój grzeje wnętrze od razu po odpaleniu :) ma grzałeczkę 900W na wlocie powietrza. Tak ma większość (jeśli nie wszystkie) HDi.

Napisano

Tak samo.

O ile była, jakaś naprawa na gwarancji realizowana w ASO i o ile nie została baza wyczyszczona.

Trzeba by było mieć niezłe uprawnienia do czyszczenia :) bo nawet poprawek (jak się ktoś walnie przy wpisywaniu) nanieść nie można :)

Napisano

Bo noPB sie jezdzi duzo przyjemniej po miescie niz dieslem.

Mam czasem okazje pojezdzic 1.6 i 2.0 HDI i oba maja irytujaca turbodziure jak sie wolno toczysz bez gazu i chcesz przyspieszyc.

Do tego dochodza krotkie biegi + halas/telepanie na wolnych obrotach jak stoisz w korku.

Dlatego jak diesel na miasto to tylko z automatem :ok:

Napisano

Bo noPB sie jezdzi duzo przyjemniej po miescie niz dieslem.

Mam czasem okazje pojezdzic 1.6 i 2.0 HDI i oba maja irytujaca turbodziure jak sie wolno toczysz bez gazu i chcesz przyspieszyc.

Do tego dochodza krotkie biegi + halas/telepanie na wolnych obrotach jak stoisz w korku.

Dlatego jak diesel na miasto to tylko z automatem :ok:

Maciej__ proszę, zwłaszcza w korku, gdy trzeba cały czas trzymać nogę na sprzęgle w NoPb ?? w dieselu się jedzie na 1 w wolnym korku lub na 2 w szybszym, nie dotykając sprzęgła. a jak korek przyspiesza to but i jadę.

To jakie Ty te 1.6 i 2.0 masz dostępne ? że masz takie niedogodności ?

Napisano

Maciej__ proszę, zwłaszcza w korku, gdy trzeba cały czas trzymać nogę na sprzęgle w NoPb ?? w dieselu się jedzie na 1 w wolnym korku lub na 2 w szybszym, nie dotykając sprzęgła. a jak korek przyspiesza to but i jadę.

To jakie Ty te 1.6 i 2.0 masz dostępne ? że masz takie niedogodności ?

Przeciez noPB tez bez problemu sie toczy bez sprzegla w korku :nie_wiem:

Ja jezdze czasem C4II gen 1.6 oraz Fordem Kuga 2.0 tdci i mnie diesel jednak kompletnie nie przekonuje...

Z reszta mialem przez 2 lata 1.9dci i bylo dokladnie to samo.

Na trasie czy autostradzie sprawdze sie naprawde fajnie, ale w miescie osobiscie mi nie lezy.

Napisano

Przeciez noPB tez bez problemu sie toczy bez sprzegla w korku :nie_wiem:

Ja jezdze czasem C4II gen 1.6 oraz Fordem Kuga 2.0 tdci i mnie diesel jednak kompletnie nie przekonuje...

Z reszta mialem przez 2 lata 1.9dci i bylo dokladnie to samo.

Na trasie czy autostradzie sprawdze sie naprawde fajnie, ale w miescie osobiscie mi nie lezy.

No to ja mam zupełnie inne odczucia w tej kwestii :)

1.6HDi 110 w C3, a wcześniej (to on mnie przekonał do Dieseli) 2.0HDi 109 w Evasion.

A automatach nie wspominam, bo nasze opinie są zgodne :)

Napisano

:) z zasady nie kupuję nowych aut w salonie, nie stać mnie na utratę 15-20% wartości w momencie opuszczania salonu i kolejnych 10-15% rocznie :) mowa o autach grupy PSA.

Każde moje auto to 3-4 max 5 latek i to zazwyczaj z nalotami sporo ponad 100 tyś. km. a nawet bliżej 150 tyś. km

Dlatego dziwią mnie opinie ludzi, którzy twierdzą tak jak Ty .... ""Stary" nowoczesny diesel to źródło potencjalnych drogich problemów"

Wow, a temat dotyczy aut za 12 - 14, moze max 15 kpln z segmentu C lub MPV. Czyli wiekowo to wychodzi 8-10 lat. To spodziewane naloty w dieslach to między 200 a 300 kkm. I takie sztuki też są bezawaryjne? Bo w większości obecnych dieslów pomiędzy 200 a 300 kkm to już do wymiany są wtryski, turbina i sprzęgło. Szczególnie w tych używanych na krótkich odcinkach i po mieście.

Napisano

Wow, a temat dotyczy aut za 12 - 14, moze max 15 kpln z segmentu C lub MPV. Czyli wiekowo to wychodzi 8-10 lat. To spodziewane naloty w dieslach to między 200 a 300 kkm. I takie sztuki też są bezawaryjne?
Dokładnie.

Kolega kupił niedawno 307SW z podobnym przebiegiem i jak na razie już musiał dwie świece żarowe wymienić (nie pojeździł jeszcze miesiąc).

Napisano

Wow, a temat dotyczy aut za 12 - 14, moze max 15 kpln z segmentu C lub MPV. Czyli wiekowo to wychodzi 8-10 lat. To spodziewane naloty w dieslach to między 200 a 300 kkm. I takie sztuki też są bezawaryjne? Bo w większości obecnych dieslów pomiędzy 200 a 300 kkm to już do wymiany są wtryski, turbina i sprzęgło. Szczególnie w tych używanych na krótkich odcinkach i po mieście.

Przy 300000 km prawdziwych a nie "skorygowanych" to w dieselu PSA - 2.0HDi RHR to i turbo i wtryski są jeszcze oryginalne i nadal jeździ bezproblemowo :)

Sprzęgło chyba ~230000 było wymienione, a dwu,masa tylko "przy okazji" wymiany sprzęgła.

I to w dosyć ciężkim aucie - C8 :)

Zresztą dopytaj Krzyśka_S :)

Napisano

Dokładnie.

Kolega kupił niedawno 307SW z podobnym przebiegiem i jak na razie już musiał dwie świece żarowe wymienić (nie pojeździł jeszcze miesiąc).

Mój Focus pierwszą wymianę świec miał przy przebiegu 80 tys km a kolejną przy 240 tys km. Czego to dowodzi?

Aha, świeca kosztuje 35 zł/szt.

Napisano

Wypisujesz gupoty z tym sprzęgłem

Też tak robię w benzynie (a z korków mogę pisać doktorat)

Ruszanie bez gazu też bez problemu.

A mam tylko R4 1.8 116KM w krowie C5

Napisano

Wypisujesz gupoty z tym sprzęgłem

Też tak robię w benzynie (a z korków mogę pisać doktorat)

Ruszanie bez gazu też bez problemu.

A mam tylko R4 1.8 116KM w krowie C5

Ale co konkretnie to głupoty ?

Jeździłem w korkach (tych samych) benzyną i dieselem i wolę zachowanie tego drugiego.

Benzyna ma dużo mniejszy moment i zupełnie inne przełożenia dla 1 czy 2 i żeby poruszać się "jak korek" trzeba było dużo częściej korzystać ze sprzęgła niż w dieselu.

A benzyny to były XM 2.0i (128KM), ZX 1.6i (92KM), Xantia 2.0i-16v (132KM) i C5 2.0HPi (143KM), także mam do czego porównywać .....

Napisano

Ale co konkretnie to głupoty ?

No więc fakt - ja od zawsze mam tylko benzyny - rozmaitych mocy i pojemności, od 1.4 do 3.0 więc z dizlami mam baaaaardzo mało do czynieina.

Po prostu wg mnie piszesz gupotki, że jazda w korku wymaga jakichkolwiek czarów marów i trzymania nogi non stop na sprzęgle w NoPb.

Mam benzynę i jadę jak chcę. Co tu zmienia diesel? W jednym i drugim w korku sprzegła trzeba używac wyłącznie do ruszania od zera.

Napisano

No więc fakt - ja od zawsze mam tylko benzyny - rozmaitych mocy i pojemności, od 1.4 do 3.0 więc z dizlami mam baaaaardzo mało do czynieina.

Po prostu wg mnie piszesz gupotki, że jazda w korku wymaga jakichkolwiek czarów marów i trzymania nogi non stop na sprzęgle w NoPb.

Mam benzynę i jadę jak chcę. Co tu zmienia diesel? W jednym i drugim w korku sprzegła trzeba używac wyłącznie do ruszania od zera.

No to jak pojedziesz tymi dieselami w korkach więcej to pogadamy ;)

Z racji dużego momentu jest duża elastyczność.

W benzynie 1 bywa za wolna, a 2 za szybka i trzeba poszukać sprzęgło żeby się turlać na biegu.

Napisano

Śmiać mi się już chce.

Gość chciał się dowiedzieć coś o konkretnych samochodach a tutaj (na razie) dowiaduje się, że robi życiowy błąd, bo chce kupić benzynę i założyć LPG.

Naprawdę diesel nie jest lepszy we wszystkim, zawsze i wszędzie.

Dajcie już spokój...

Napisano

No to jak pojedziesz tymi dieselami w korkach więcej to pogadamy
Jeździłem benzyną z LPG w korkach (fakt, że tylko lubelskich - ale jednak) a obecnie zmuszony jestem bujać się dieslem.

Podczas jazdy w korkach naprawdę nie widzę różnicy (poza tym, że benzyny na wolnych obrotach nie słychać wcale a diesla i owszem).

Napisano

W benzynie 1 bywa za wolna, a 2 za szybka i trzeba poszukać sprzęgło żeby się turlać na biegu.

Jak 1 może być za wolna w korku?

Od czego jest pedal gazu i zwiększenie obrotów :)

Ale szczerze, to wątpię, że są wielkie różnice prędkości w jałowym toczeniu się na 1 biegu w rozmaitych autach, tym bardzije że jest prosta zalezność diesle tak, benzyny siak.

Napisano

Ale szczerze, to wątpię, że są wielkie różnice prędkości w jałowym toczeniu się na 1 biegu w rozmaitych autach, tym bardzije że jest prosta zalezność diesle tak, benzyny siak.

No bo jeszcze są w danym rodzaju ON/NoPb różnej "długości" skrzynie.

Napisano

No bo jeszcze są w danym rodzaju ON/NoPb różnej "długości" skrzynie.

Przeciez dowolne noPB bedzie zawsze bardziej elastyczne niz diesel...

Pokaz mi klekota, ktory na 3-cim biegu bedzie w stanie jechac sprawnie w przedziale 20-150km/h ;)

Napisano

Pokaz mi klekota, ktory na 3-cim biegu bedzie w stanie jechac sprawnie w przedziale 20-150km/h ;)

Zapraszam :) nawet 4 wrzucimy :)

Napisano

Zapraszam :) nawet 4 wrzucimy :)

Bo sie 3-ka sie jednak skonczy wczesniej ;) Diesel ma tylko jedna zalete nad noPB a jest nia troche nizsze spalanie.

Jeszcze chwila i wiekszosc aut to beda pewnie turbo benzyny bo one lacza  zalety noPB i diesla :)

Napisano

Bo sie 3-ka sie jednak skonczy wczesniej ;) Diesel ma tylko jedna zalete nad noPB a jest nia troche nizsze spalanie.

Jeszcze chwila i wiekszosc aut to beda pewnie turbo benzyny bo one lacza  zalety noPB i diesla :)

Taaa, w NoPB na 3 dojedziesz do 150 :)...

Ale nie w tym rzecz, wytłumacz mi jak porównywalnej pojemności silnik R4 NoPb, może być równie elastyczny skoro ma moment na poziomie 150Nm, gdy diesel ma cirka 2x wiekszy :)

No i te nowoczesne benzyny TURBO (o pojemnościach 1.0 max 1.2)  będą bardziej bezawaryjne i tańsze w eksploatacji :) od tych dieseli :)

Napisano

Taaa, w NoPB na 3 dojedziesz do 150 :)...

Ale nie w tym rzecz, wytłumacz mi jak porównywalnej pojemności silnik R4 NoPb, może być równie elastyczny skoro ma moment na poziomie 150Nm, gdy diesel ma cirka 2x wiekszy :)

No i te nowoczesne benzyny TURBO (o pojemnościach 1.0 max 1.2)  będą bardziej bezawaryjne i tańsze w eksploatacji :) od tych dieseli :)

To sie dopiero okaze jak bedzie :ok:

Tak naprawde boom na diesle powstal po dolozeniu turbo, wiec niby czemu  noPB mialoby byc inaczej? :)

Napisano

To sie dopiero okaze jak bedzie  :ok:

Tak naprawde boom na diesle powstal po dolozeniu turbo, wiec niby czemu  noPB mialoby byc inaczej? :)

ale to już widać :) mariaż PAS z BMW niczego dobrego nie przyniósł na tym polu.

a silniczki PurTech są dosyć drogie w eksploatacji

a boom na diesele powstał w momencie wejścia silników z CR (czyli przełom stulecie) i to nie każdych tylko przede wszystkim tych HDi :)

Napisano

a silniczki PurTech są dosyć drogie w eksploatacji

Z ciekawosci, co konkretnie masz na mysli?

Skoro to 3 cylindry o malej pojemnosci to powinno byc chyba odwrotnie...

Malo plynow, mniej swiec, niskie spalanie,  itp.

Nie slychac, zeby mialy jakies choroby wieku dzieciecego.

Napisano

Z ciekawosci, co konkretnie masz na mysli?

Skoro to 3 cylindry o malej pojemnosci to powinno byc chyba odwrotnie...

Malo plynow, mniej swiec, niskie spalanie,  itp.

ale moce na poziomie 4 cylindrów, czyli nieco wysilone :) te 3 mają robić za 4

Napisano

ale moce na poziomie 4 cylindrów, czyli nieco wysilone :) te 3 maja robić za 4

To na pewno, nie mam zludzen ze te silniki zrobia 500kkm ;)

Pytanie tylko jaki % uzytkownikow potrzebuje takie przebiegi?

Napisano

To na pewno, nie mam zludzen ze te silniki zrobia 500kkm ;)

Pytanie tylko jaki % uzytkownikow potrzebuje takie przebiegi?

W PL ? Nikt, na zachodzie :) 80% :) a później będą komentarze (w PL) że silniki nie wytrzymują 150 tyś. km :)

Napisano

No to jak pojedziesz tymi dieselami w korkach więcej to pogadamy ;)

Z racji dużego momentu jest duża elastyczność.

przestań piać, bo nie widzę wyższości akurat diesla nad benzyną w korkach. Służbowymi dieslami kręce się po 3mieście i nie ma żadnej drastycznej różnicy pomiędzy noPB, a ON w toczeniu się w korku. W benzynie krokowy tyle co trzeba podbije, że bez gazu można się toczyć. Ogólnie pisząc Maciej ma rację :oki:

Napisano

przestań piać, bo nie widzę wyższości akurat diesla nad benzyną w korkach. Służbowymi dieslami kręce się po 3mieście i nie ma żadnej drastycznej różnicy pomiędzy noPB, a ON w toczeniu się w korku. W benzynie krokowy tyle co trzeba podbije, że bez gazu można się toczyć. Ogólnie pisząc Maciej ma rację :oki:

Co najwyżej piszę, a nie pieję...........

Napisano

niestety ale jesteś w błędzie. Każdy diesel o słusznej pojemności będzie bardziej elastyczny od benzyny. 

Napisano

niestety ale jesteś w błędzie. Każdy diesel o słusznej pojemności będzie bardziej elastyczny od benzyny. 

Nie ma co drazyc off topa ;)

Ja majac do wyboru 2.0TD i 2.0TnopB wybieram to drugie ;]

Wystarczy sobie porownac jak jezdzi np Insignia z 2 litrowym dieslem a jak z turbo noPB.

To samo w Mondeo tdci vs ecoboost, w obu przypadkach benzyna jezdzi duuuuuzo przyjemniej.

Napisano

Nie ma co drazyc off topa ;)

Ja majac do wyboru 2.0TD i 2.0TnopB wybieram to drugie ;]

Wystarczy sobie porownac jak jezdzi np Insignia z 2 litrowym dieslem a jak z turbo noPB.

To samo w Mondeo tdci vs ecoboost, w obu przypadkach benzyna jezdzi duuuuuzo przyjemniej.

podane auta niestety nie sa najlepsze do porównań. żadne z nich nie jedzie jak byśmy oczekiwali. Ale faktem jest że słuszna Turbo benzyna w ciekawym aucie daje radochę.

A wracając do tematu polecam 1.6 16V w 307 łyka gaz jak indor kluchy (pod warunkiem dobrze założonej instalacji) silnik prosty bez udziwnień :ok:

Napisano

To sie dopiero okaze jak bedzie  :ok:

Bo w dieslu, dołożenie turbo powoduje, że jedzie lepiej a pali mniej. W turbobenzynie jest inaczej - jedzie lepiej niż n/a, ale i pali więcej jeśli zaczniesz na dobre z tego doładowania korzystać.

Napisano

Bo w dieslu, dołożenie turbo powoduje, że jedzie lepiej a pali mniej. W turbobenzynie jest inaczej - jedzie lepiej niż n/a, ale i pali więcej jeśli zaczniesz na dobre z tego doładowania korzystać.

dołożenie wytrysku bezpośredniego w turbobenzynie powoduje, że silnik może spalać paliwo w stosunku niestechiometrycznym do powietrza i dzięki temu przy lekkim obchodzeniu się z gazem pali mało, często dużo mniej niż N/A o podobnej mocy

Napisano

wydzielone z tematu kolegi @@Smigiel

hehhh, jak się już dyskusja urwała :)

Napisano

hehhh, jak się już dyskusja urwała :)

Zawsze można zmienić temat na jeszcze inny ;)

Co sądzicie o wlewie paliwa z lewej strony?

Napisano

myśle nad banami :D

no bez przesady, nareszcie zrobiło się ciekawie ;)

Napisano

Diesel niep pojedzie na 3 od 25 do np 130...

Napisano

Ale nie w tym rzecz, wytłumacz mi jak porównywalnej pojemności silnik R4 NoPb, może być równie elastyczny skoro ma moment na poziomie 150Nm, gdy diesel ma cirka 2x wiekszy

Pokaż mi diesla, nie turbodiesla, który ma moment 2 razy większy od wolnossącej benzyny z porównywalnej pojemności 

Bo rozumiem, że nie porównujesz wolnossącej benzyny z turbodieslem, bo takie porównanie nie ma najnormalniej sensu.

Napisano

Pokaż mi diesla, nie turbodiesla, który ma moment 2 razy większy od wolnossącej benzyny z porównywalnej pojemności 

Bo rozumiem, że nie porównujesz wolnossącej benzyny z turbodieslem, bo takie porównanie nie ma najnormalniej sensu.

Pokaż mi turbo NoPb, czyli nowoczesną benzynę, która będzie tańsza w eksploatacji w mieście od Diesla.

Bo od tego się zaczęła ta dyskusja.

Napisano

Pokaż mi turbo NoPb, czyli nowoczesną benzynę, która będzie tańsza w eksploatacji w mieście od Diesla.

Bo od tego się zaczęła ta dyskusja.

Dowolne turbo NoPB z gazem ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.