Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatkać EGR czy nie zatkać? "ZA" i "PRZECIW" takiego rozwiązania.

Featured Replies

Napisano

No właśnie. Co lepsze?

Jakie są plusy i jakie minusy wyeliminowania EGR z pracy?

Czy samochód będzie mniej lub więcej palił?

Czy będzie bardziej zużywał olej?

Czy olej będzie bardziej zanieczyszczony?

Czy podczas przyśpieszeń i większego obciążenia samochód będzie bardziej kopcił?

Czy osiągi się polepszą lub pogorszą?

Czy będzie to miało wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie awaryjności silnika?

Czy pogorszy lub polepszy się trwałość wtryskiwaczy, turbiny, filtra oleju?

Jedni zalecają zablokowanie EGR inni odradzają, bo jak producent tak zrobił to pewnie jest potrzebne i musi być.

No to jak?

Zatkać EGR czy nie zatkać?

Napisano

dorwą Cię zieloni, to Ci zaraz przejdzie zatykanie EGR :hehe:

w poprzednim aucie odciąłem.

pojeździłem 80-90 kkm - wad brak.

zalety: prawie brak kopcenia przy przyspieszaniu. innych zjawisk nie zaobserwowałem, olej zmieniałem co 10 kkm.

lepszą dynamikę i kulturę silnika uzyskałem mieszając olej 2T z ON

Napisano

jak masz z nim problemy to zatkaj , jak nie masz to po co dłubać 

ja nie ruszam bo nie sprawia problemów - a jak kupowałem to słyszałem że to pierwsze urządzenie które sprawia problemy i z nim nie da się jeździć , a daje się i to całkowicie bez problemów 

Napisano

No właśnie. Co lepsze?

Czy podczas przyśpieszeń i większego obciążenia samochód będzie bardziej kopcił?

Jedni zalecają zablokowanie EGR inni odradzają, bo jak producent tak zrobił to pewnie jest potrzebne i musi być.

No to jak?

jeśli chodzi o walory eksploatacyjne samochodu EGR nie ma żadnych pozytywnych.

Napisano

są silniki (np. 1.6 hdi/tdci), które szybciej zagrzewają płyn chodniczy przy sprawnym EGRze i palą mniej szczególnie przy niewielkim obciążeniu

Napisano

No właśnie. Co lepsze?

No to jak?

Pewnie będzie palił tyle samo, nia ma też wpływu za zużycie oleju.

Olej będzie mniej zanieczyszczony, do tego kolektor i spora część dolotu nie będzie zarastała nagarem. Taki syf zalepia też inne inne elementy znajdujące się na odcinku od EGR do komory spalania np.: czujniki.

Będzie mniej kopcił.

Osiągi się polepszą, jeśli wcześniej EGR nie funkcjonował prawidłowo. Po prawidłowym wycięciu jest o jeden element mniej do zepsucia, a silnik mniej się syfi. Czy w praktyce EGR funkcjonuje tak jak w teorii to nie wiem, ale wątpie aby to co się nie spaliło i zostało ponownie zaciągniete co silnika, za drugim razem zostało spalone.

Z minusów to: silnik może dłużej się nagrzewać i czasem spaliny mają wyższą temperaturę - innych od strony technicznej nie kojarzę.

Napisano

Pewnie będzie palił tyle samo, nia ma też wpływu za zużycie oleju.

Olej będzie mniej zanieczyszczony, do tego kolektor i spora część dolotu nie będzie zarastała nagarem. Taki syf zalepia też inne inne elementy znajdujące się na odcinku od EGR do komory spalania np.: czujniki.

Będzie mniej kopcił.

Osiągi się polepszą, jeśli wcześniej EGR nie funkcjonował prawidłowo. Po prawidłowym wycięciu jest o jeden element mniej do zepsucia, a silnik mniej się syfi. Czy w praktyce EGR funkcjonuje tak jak w teorii to nie wiem, ale wątpie aby to co się nie spaliło i zostało ponownie zaciągniete co silnika, za drugim razem zostało spalone.

Z minusów to: silnik może dłużej się nagrzewać i czasem spaliny mają wyższą temperaturę - innych od strony technicznej nie kojarzę.

Działający EGR powoduje zmniejszenie emisji NOx. 

Napisano

Działający EGR powoduje zmniejszenie emisji NOx. 

Dzięki zmniejszeniu ilości tlenu powoduje spowolnienie procesu spalania i obniżenie temperatury.

Tak więc zaślepienie EGR może spowodować szybsze zużywanie się silnika.

W najnowszych silnikach funkcje EGR pełnią zmienne fazy rozrządu.

Napisano

Dzięki zmniejszeniu ilości tlenu powoduje spowolnienie procesu spalania i obniżenie temperatury.

Tak więc zaślepienie EGR może spowodować szybsze zużywanie się silnika.

W najnowszych silnikach funkcje EGR pełnią zmienne fazy rozrządu.

Znam auta, które EGR mają wywalony od ponad 10 lat, przez ten czas zrobiły 200-300kkm i silnik działa dalej. Ale to samochody jeszcze z tych żywotnych. Generalnie jazda z EGR i bez niego może być szkodliwa. Jeśli ktoś ciągle nie pałuje samochodu to zwiększenie tlenu w spalinach nie powinno mu zaszkodzić. Jeździsz z nim, nagar zbiera się w kolektorze, zmniejsza przepływ i przyspiesza urywanie się klapek wirowych jeśli takie są. Po tym ostatnim najczęściej pozostaje remont silnika.

Napisano

Gdy ja zaślepiałem EGR w Astrze, to wgrali mi program nie używający EGRa :ok:

W nowszych autach trzeba tak robić, bo inaczej jest bład i "check" oślepia ;] . Ewentualnie w ECU na stałe ustawić w pozycji zamkniętej. W starszych można sobie było odpuścić, info o usterce bywało tylko w sterowniku, ale samochód jeździł normalnie  ;)

Napisano

Jak wyczyścisz kolektor ssący i głowice ile dasz radę to po zaślepieniu będzie lepiej przyśpieszał. Negatywów brak

Napisano

Jestem zwolennikiem zaślepiania EGR. Jest to najbardziej zbędna część w aucie. Bez EGRa dolot jest czysty, w tym czujniki, klapy, przepustnice. Czy olej będzie czystszy? Wydaje się, że będzie. Zmiana spalania będzie niezauważalna, bo i tak wszystko zależy od buta. Jedyny minus to wolniejsze nagrzewanie silnika, bo spaliny nie ogrzeją cieczy chłodzącej (pewnie nie wszystkie silniki tak mają).

A tak swoją Ten wynalazek nie ma nic wspólnego z ekologią, tylko jest wynikiem ekoterroryzmu. Tak samo ja dpfy i podobne temu niby eko-rozwiązania. Dlaczego nikt nie zajmie się drukarkami, które zaprogramowane są na zepsucie... tak samo telewizory, lodówki pralki itp... Ile spalonego węgla i innych surowców naturalnych zostało zużytych na wyprodukowanie tego sprzętu, aby w krótkim czasie po gwarancji się zepsuł i trafił na śmietnik. Tak oto wygląda "ekologia po europejsku".

Napisano

Jestem zwolennikiem zaślepiania EGR. Jest to najbardziej zbędna część w aucie. Bez EGRa dolot jest czysty, w tym czujniki, klapy, przepustnice. Czy olej będzie czystszy? Wydaje się, że będzie. Zmiana spalania będzie niezauważalna, bo i tak wszystko zależy od buta. Jedyny minus to wolniejsze nagrzewanie silnika, bo spaliny nie ogrzeją cieczy chłodzącej (pewnie nie wszystkie silniki tak mają).

A tak swoją Ten wynalazek nie ma nic wspólnego z ekologią, tylko jest wynikiem ekoterroryzmu. Tak samo ja dpfy i podobne temu niby eko-rozwiązania. Dlaczego nikt nie zajmie się drukarkami, które zaprogramowane są na zepsucie... tak samo telewizory, lodówki pralki itp... Ile spalonego węgla i innych surowców naturalnych zostało zużytych na wyprodukowanie tego sprzętu, aby w krótkim czasie po gwarancji się zepsuł i trafił na śmietnik. Tak oto wygląda "ekologia po europejsku".

No wcale nie ma znaczenia...

image030.gif

Napisano

Nie rozumiem problemu z EGR. Żadna technologia to to nie jest, klapka ze sprężynkami -sam sobie go przeczyściłem w 5 minut benzyną i chodzi znów jak powinien już 10 tysięcy kilometrów.

Jak padnie - to samo go wymienie na nówke za 300zł...

Napisano

Ale problem w/g mnie nie jest z samym EGR tylko z tym ,że przez ten układ spaliny i reszta niespalonego syfu - szczególnie w dieslach - zostaje ponowne wprowadzone do silnika.I to jeszcze pikus.Tyle,że zawsze odbywa się to poprzez wąskie kanały które szybko się brudzą ,zanieczyszczają i maja coraz mniejszy przekrój.Wszelkie zebrane brudy wpadaja do silnika a to zdrowe juz dla niego nie jest.

ja w swojej Avensis raz do roku muszę czyścic EGR bo po roku jazdy jest tak zawalony sadzą ze przekrój w kanałach to1/10 nominału.A sadza pomaga i zwiększa osadzanie się nagaru - co prowadzi do znanych kłopotow silników AD z UPG i blokiem silnika.

A to kosztuje troche.

Od roku jeżdzę z zaślepionym i praktycznie zmian nie widze w zachowaniu auta.tyle,ze kolektor i wejscie od EGR'a jest nadal czyste.

Napisano

Nie rozumiem problemu z EGR. Żadna technologia to to nie jest, klapka ze sprężynkami -

Klapka ze sprężynkami?  8] 

U mnie jest sterowany elektrycznie, żadnych sprężynek ani klapki nie zauważyłem... :hmm:

sam sobie go przeczyściłem w 5 minut benzyną i chodzi znów jak powinien

Taaa, pewnie :hehe:  5 minut? Co tak długo... :lol:

Napisano

Klapka ze sprężynkami?  8] 

U mnie jest sterowany elektrycznie, żadnych sprężynek ani klapki nie zauważyłem... :hmm:

koledze chodzi o część mechaniczną , z drugiej strony  jest jeszcze cewka która steruje tym ''grzybem'' 

Napisano

Tak chodzi mechaniczna czesc, a tak dlugo bo jednak trzeba to odkrecic. Nawet jak masz dwie lewe rece to dluzej niz 20 minut w cromie to nie zajmie.

Napisano

Tak chodzi mechaniczna czesc, a tak dlugo bo jednak trzeba to odkrecic. Nawet jak masz dwie lewe rece to dluzej niz 20 minut w cromie to nie zajmie.

To podłącz auto pod komputer, zrób logowanie i przekonaj się, czy Twój EGR działa poprawnie w całym zakresie i się nie przycina. Na 99% nie jest w pełni sprawny. Powiem tak, nowy po około 20-30kkm potrafi już mieć problemy w działaniu, błedu nie powoduje, ale też nie pracuje jak powinien. Zbierający się nagar to nie nie wszytko, EGR się zużywa mechanicznie i poźniej jego mycie oraz czyszczenie pomaga tyle co umarłemu kadzidło.

Napisano

To podłącz auto pod komputer, zrób logowanie i przekonaj się, czy Twój EGR działa poprawnie w całym zakresie i się nie przycina. Na 99% nie jest w pełni sprawny. Powiem tak, nowy po około 20-30kkm potrafi już mieć problemy w działaniu, błedu nie powoduje, ale też nie pracuje jak powinien. Zbierający się nagar to nie nie wszytko, EGR się zużywa mechanicznie i poźniej jego mycie oraz czyszczenie pomaga tyle co umarłemu kadzidło.

dlatego w każdym moim jtd (4-ty przerabiam)  na dzień dobry ''leci''  egr i po temacie , tylko że w alfie 146 jtd i stilo jtd z EDC 15 wystarczyła blacha i błąd nie wyskakuje na liczniku , natomiast w 156 jtd16v i bravo 2.0 jtdm musialem usuwać jeszcze programowo bo to nowsze EDC 16