Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MY2017 Volvo V40 po facelifting - nawet niezle to wyszlo

Featured Replies

Napisano

Czyli, przygotowania, do totalnego zabicia 'Rudolph rudolph-1728.gifDiesel'

Nawet IMVHO ladne wyszlo, mimo, ze odgrzewany, stary obiad.

ImF2FGI.jpg

8PJipw0.jpg

6uHoOGc.jpg

H3dXBmE.jpg

Tylek albo dobry albo $$$$ zabraklo ;]

8X8aflO.jpg

NuyTlXW.jpg

NUGwnyL.jpg

xgpG8qu.jpg

WNKF9N2.jpg

2aSZGIY.jpg

Napisano

Ktoś dostał orgazmu guziczkowego???? Nie dało sie wiecej guzików wstawić? To jakieś lego jest? A moze budka telefoniczna?

Naliczyłem 47 guzików.

Ten podpis wszystkim się znudził!

Napisano
  • Autor

Ktoś dostał orgazmu guziczkowego???? Nie dało sie wiecej guzików wstawić? To jakieś lego jest? A moze budka telefoniczna?

Naliczyłem 47 guzików.

Trzeba by losi zapytac [emoji251][emoji251][emoji251] , ale ten desing chyba maja od 850, a jestem prawie pewien ze napewno od V70, ergo ci 850 - 23-24 lata [emoji79]???

Dlatego mowie ze obiad odgrzewany... Tak jak IKEA, wszystko to same a jednak inne [emoji18].

Jedno jest ok, plug in hybrid na EU zamiast Diesel [emoji106]

Edit: a jednak V70

2008

40aef0c02540edd0b637b34fb2f919ea.jpg

2012

2e5809df7a16888fc9c123441cc4924d.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Przecież to lifting to konsola podobna. Nie ma się co dziwić. Nowa konsola jest w xc90 oblukajcie sobie.

Napisano

ImF2FGI.jpg

8PJipw0.jpg

6uHoOGc.jpg

H3dXBmE.jpg

Tylek albo dobry albo $$$$ zabraklo ;]

8X8aflO.jpg

NuyTlXW.jpg

NUGwnyL.jpg

xgpG8qu.jpg

WNKF9N2.jpg

2aSZGIY.jpg

Czyżby R&D do Chin przenieśli :phi::hmm:

Z zewn całkiem ładny. Kiera zegary i większość deski jak u mnie, więc nie wiele zrobili.

Ta ilość guzików może śmiesznie wygląda ale jest wygodny w użyciu :ok:

Napisano

Zmienili tylko reflektory - wielki mi lifting. Za to nie zmienili debilnego sterowania klimatyzacją.

Napisano

Zmienili tylko reflektory - wielki mi lifting. Za to nie zmienili debilnego sterowania klimatyzacją.

co w niej debilnego 8] ?

Napisano

co w niej debilnego 8] ?

Że masz dwa kółka, z których to bliższe kierowcy nie steruje temperaturą. To bliższe pasażera, owszem steruje, ale jak pasażer nie naciśnie guziczka to nie zmieni temperatury sobie lecz kierowcy. Nie można było zrobić w lewym kółku temperatury kierowcy a w prawym temperatury pasażera? Nieeee, to byłoby zbyt intuicyjne.

:hehe:  :hehe:  :hehe:

EDIT: Pomijam już że co drugi pasażer chcący zmienić temperaturę przestawia radio.  ;l

Napisano

Z zewnątrz to jest nadal jeden z najładniejszych kompaktów... ale ten kokpit wygląda wiekowo. Zegary, kierownica fajne, pomysł z tym "latającym" panelem fajny, ale kokpit jest strasznie szary i strasznie ciężki no i od ilości przycisków można dostać oczopląsu.

Napisano

Że masz dwa kółka, z których to bliższe kierowcy nie steruje temperaturą. To bliższe pasażera, owszem steruje, ale jak pasażer nie naciśnie guziczka to nie zmieni temperatury sobie lecz kierowcy. Nie można było zrobić w lewym kółku temperatury kierowcy a w prawym temperatury pasażera? Nieeee, to byłoby zbyt intuicyjne.

EDIT: Pomijam już że co drugi pasażer chcący zmienić temperaturę przestawia radio.  ;l

Niestety Volvo wie lepiej czego oczekuje wlaściciel i akurat klimatyzacja to najmniejszy problem ;]

Co do mnogości guzików-ja po roku używania V50 nadal aby wlączyć ogrzewanie tylnej szyby muszę oderwać wzrok od drogi,skupić się ktory to może być guzik..a i tak zazwyczaj wlączę szybki nadmuch na przednią szybę :ogien: Porażka :no: 

Napisano

Naliczyłem 47 guzików.

W oplu jest chyba lepiej ;)

Mozna pelna klawiature QWERTY ulozyc z tych wszystkich klawiszy ;)

opel-astra-j-sedan-17-cdti-ecotec-130km-

Napisano

:hehe:  Projektant tego kokpitu prawdopodobnie w dzieciństwie chciał zostać pilotem, bo tam mają tak dużo guziczków na kokpicie. Niestety coś nie wyszło i został projektantem samochodów, ale marzenia o kokpicie z dużą ilością guziczków niestety pozostały  :phi:

Napisano

O co Wam chodzi? Przeciez lepiej miec wiecej klawiszy gdzie kazdy klawisz odpowiada za cos innego, niz tylko kilka gdzie kazdym trzeba wchodzic w jakies menu, lub nie daj Boże-ekran dotykowy ktorego nie obsluzysz bez patrzenia  :no:

Napisano

2aSZGIY.jpg

konsekwentnie kroczą drogą do zostania najbardziej babską marką na rynku... SUVy już zdominowali - soccer moms wybierają... teraz schodzą tymi słodkimi obłościami na inne segmenty...

a to wszystko w cenie prawdziwego premium (przynajmniej w PL).

Napisano

O co Wam chodzi? Przeciez lepiej miec wiecej klawiszy gdzie kazdy klawisz odpowiada za cos innego, niz tylko kilka gdzie kazdym trzeba wchodzic w jakies menu, lub nie daj Boże-ekran dotykowy ktorego nie obsluzysz bez patrzenia  :no:

o, i tu się z Tobą zgodzę.

Pamiętam, jak dziennikarze narzekali na mnogość przycisków w Insigni, szczerze, to nie wiem o co ten cały krzyk.

Jest tyle ile potrzeba.

Napisano

O co Wam chodzi? Przeciez lepiej miec wiecej klawiszy gdzie kazdy klawisz odpowiada za cos innego, niz tylko kilka gdzie kazdym trzeba wchodzic w jakies menu, lub nie daj Boże-ekran dotykowy ktorego nie obsluzysz bez patrzenia :no:

To niech je ustawia w Qwerty żebym widział bez patrzenia gdzie nacisnąć

Napisano

Co ty za rzeczy wypisujesz :phi: , chyba że jeździłeś wersją UK to nie wiem. U mnie jest normalnie, lewa kierowcy, prawa pasażera. Dodatkowo poprzez wciśniecie steruje się ogrzewaniem, względnie wentylowaniem siedzeń. Proste  i działa, tak jak zresztą w większości aut. Chyba, że piszesz o V40 a tak jest to inaczej zrobione.

Napisano

To niech je ustawia w Qwerty żebym widział bez patrzenia gdzie nacisnąć

V Volvo jest jak w starej Nokii :)

Ja jakoś nie narzekam na te przyciski, ale zastosowanie wyświetlacza nie dotykowego to jakaś żenada :facepalm:

Napisano

Co ty za rzeczy wypisujesz :phi: , chyba że jeździłeś wersją UK to nie wiem. U mnie jest normalnie, lewa kierowcy, prawa pasażera. Dodatkowo poprzez wciśniecie steruje się ogrzewaniem, względnie wentylowaniem siedzeń. Proste  i działa, tak jak zresztą w większości aut. Chyba, że piszesz o V40 a tak jest to inaczej zrobione.

Seria 70 ma inaczej niż 30/40/50. Sam zobacz na zdjęciu, które wkleił OZI. Tam jest kompletnie idiotycznie.

Napisano

Tu bardziej chodzi o to,że klawisz "ważne" sąsiadują z "nieważnymi",przez co robi się w sytuacji awaryjnej nieczytelnie.Przynajmniej ja to tak odczuwam.Przykładowo w VAGach intuicyjnie,bez odrywania wzroku od drogi mogę wlączyć obieg wewnętrzny,tylną szybę itp.

Napisano

Tu bardziej chodzi o to,że klawisz "ważne" sąsiadują z "nieważnymi",przez co robi się w sytuacji awaryjnej nieczytelnie.Przynajmniej ja to tak odczuwam.Przykładowo w VAGach intuicyjnie,bez odrywania wzroku od drogi mogę wlączyć obieg wewnętrzny,tylną szybę itp.

a to takie ważne to włączyć ?

Napisano

a to takie ważne to włączyć ?

Czasem tak.Zwłaszcza jak z tylną szybą jest sprzężone podgrzewanie lusterek.

Napisano

Czasem tak.Zwłaszcza jak z tylną szybą jest sprzężone podgrzewanie lusterek.

I wlaczasz to awaryjnie? ;]

Napisano

I wlaczasz to awaryjnie? ;]

A ty czepiasz się slówek? ;]

Pisząc "awaryjna" mialem na myśli sytuację w ktorej trzeba tego dziadostwa użyć-a zwykle wtedy jest slaba widoczność,często opady i teraz dochodzi brak koncentracji na drodze z powodu nieintuicyjnego rozmieszczenia przycisków.I tak,jestem nienormalny-bo lubię gdy w lusterkach coś widać :ogien:

Napisano

Zgadzam sie.

Klawisze powinny być: 

- każdy osobno

- duże

- łatwe do trafienia palcem

- dużo klawiszy, każdy z jedną funkcją, bez wchodzenia w "menu"

- żadnych ekranów dotykowych - chyba ze wyłącznie nawigacja

Napisano

Ja tez nie lubie dotykowych. Uważam ze do podstawowych funkcji powinny byc osobne klawisze. Ale do podstawowych a nie do każdej możliwej opcji. Wszelkie niezbyt często używane opcje mogą być gdzieś w menu systemu. Np. Nie widze potrzeby klawiszy do sterowania preferencją odbioru radia HD nad zwykłym. Ale chce miec ta opcje dostępna. Tak samo z klawiszami numerycznymi - sa zbędne za to przydał by sie jeden programowany klawisz który można tak ustawić żeby dzwonił do małżonki i odtwarzał automatycznie wiadomość "kochanie, muszę zostać dłużej w pracy".

Napisano

Seria 70 ma inaczej niż 30/40/50. Sam zobacz na zdjęciu, które wkleił OZI. Tam jest kompletnie idiotycznie.

ok zasugerowałem się wyglądem, bo deska jak u mnie, ale masz racje oznaczenie gałki nie ma temp jak u mnie, dziwne to ze tak namieszali ;] .

Zresztą Volvo ma masę głupich patentów, bez logiki :(. Wczoraj będać w ASO nawet próbowałęm dyskutować czy cześć nie da się usunąć (oprogramowanie), nie bo TTTM i już 

Napisano

Ja tez nie lubie dotykowych. Uważam ze do podstawowych funkcji powinny byc osobne klawisze. Ale do podstawowych a nie do każdej możliwej opcji. Wszelkie niezbyt często używane opcje mogą być gdzieś w menu systemu. Np. Nie widze potrzeby klawiszy do sterowania preferencją odbioru radia HD nad zwykłym. Ale chce miec ta opcje dostępna. Tak samo z klawiszami numerycznymi - sa zbędne za to przydał by sie jeden programowany klawisz który można tak ustawić żeby dzwonił do małżonki i odtwarzał automatycznie wiadomość "kochanie, muszę zostać dłużej w pracy".

Klawisze oddzielne do funkcji jak najbardziej, tj właśnie w Volvo ;) , ale wklepywanie adresu czy wyszukiwanie czegoś w navi pokrętłem i cyferkami to porażka :facepalm: . Poza Volvo takie głupie pomysły miało też m.in BMW i Audi, bardzo to niepraktyczne. Potrafi zniechęcic do navi.

W Volvo masz jeden klawisz programowalny, ale opcji chyba treści smsa nie da się przypisać.

Napisano

Klawisze oddzielne do funkcji jak najbardziej, tj właśnie w Volvo ;) , ale wklepywanie adresu czy wyszukiwanie czegoś w navi pokrętłem i cyferkami to porażka :facepalm: . Poza Volvo takie głupie pomysły miało też m.in BMW i Audi, bardzo to niepraktyczne. Potrafi zniechęcic do navi.

W Volvo masz jeden klawisz programowalny, ale opcji chyba treści smsa nie da się przypisać.

Hmm, ja po prostu do navi mowię gdzie chce jechać.

Napisano
  • Autor

Przecież to lifting to konsola podobna. Nie ma się co dziwić. Nowa konsola jest w xc90 oblukajcie sobie.

dlatego mowie, ze odgrzewane :chipsy:  - to lata juz jest...

Napisano
  • Autor

Czyżby R&D do Chin przenieśli :phi::hmm:

[...]

AFAIK to tak, Geely rzadzi, AFAIK R&D jest teraz tez Hangzhou :hmm:

Napisano
  • Autor

Że masz dwa kółka, z których to bliższe kierowcy nie steruje temperaturą. [...] ;l

To jest totazna nieprawda ;l - wlasnie to blizsze kierowcy steruje temperatura  ;] 

IMG_0283.jpg

Napisano
  • Autor

Z zewnątrz to jest nadal jeden z najładniejszych kompaktów... ale ten kokpit wygląda wiekowo. [...]

Podejrzeqam ze to nie koniec, jeszcze jeden facelifting i dodanie nowych silnikow, zanim cos nowego zobaczymy. :hmm:

Napisano
  • Autor

opel-astra-j-sedan-17-cdti-ecotec-130km-

Juz teraz rozumiem, dlaczego GM Holden ma roczny zapas Cascada na placu :hehe:  = cena u dealer-ow jest -30% i jest to obecnie auto numer jeden jako czesc wyplaty dla ludzi w Holden ;] - ilosc demo jak zejda z 1/2 leasing jest tak ogromna, ze zaden dealer tego nie chce ...

Holden-Cascada-2015-5.jpg

1440485057784.jpg

Napisano
  • Autor

soccer moms wybierają.

Soccer mums to zawsze mieli XC90, XC60. :hmm:

Ten klient ma wiecej $$$ na wydanie ...

16748.JPG

Napisano
  • Autor

Zgadzam sie.

Klawisze powinny być: 

- każdy osobno

- duże

- łatwe do trafienia palcem

- dużo klawiszy, każdy z jedną funkcją, bez wchodzenia w "menu"

- żadnych ekranów dotykowych - chyba ze wyłącznie nawigacja

Lud od ergonomi sie z toba nie zgodzi :hmm: , ja osobiscie nie mam zdania :skromny:  - ale podobno cos co sie kreci jest najbardziej ekonomiczne ... tfu ergonomiczne ;]  (pewnie jedno i drugie bo ksiegowi rzadza....)

Ale patrzacz na 10 najlepszych wnetrz 2016 - (nie najbardziej ergonomiczych) to tablet rzadzi i to tak juz bedzie

Top-14-2016.jpg

Napisano

Hmm, ja po prostu do navi mowię gdzie chce jechać.

Imho z pl nazwami będzie ciężko, ale musze też to wypróbować u siebie.

Napisano

To jest totazna nieprawda ;l - wlasnie to blizsze kierowcy steruje temperatura  ;] 

IMG_0283.jpg

W Outbackach było kiedyś podobnie jak była 1-strefowa AC, było jedno pokrętło do temp, ale na UK/ OZ deska miała lustrzane odbicie, wtedy temp ladowała przy kierowcy, tj i przycisk od awaryjnych.

Napisano
  • Autor

Imho z pl nazwami będzie ciężko, ale musze też to wypróbować u siebie.

Siri po PL dziala? :nie_wiem::hmm:

Napisano
  • Autor

W Outbackach było kiedyś podobnie jak była 1-strefowa AC, było jedno pokrętło do temp, ale na UK/ OZ deska miała lustrzane odbicie, wtedy temp ladowała przy kierowcy, tj i przycisk od awaryjnych.

Wiekszosc J ma w zasadzie zrobione, tj RHD i lustrzna konwersja na LHD, ditto na wycieraczki, i migacze...

Jedynie EU marki - VAG - tniecie kosztu, BMW - tniecie kosztu :facepalm: , nawet im sie nie chce odworcic o 180 stopni wycieraczek  :chipsy: 

Ile razy do Amarok wsiadam, to wycieraczki mi skrecaja ;]

2012_volkswagen_amarok_july_update_tdi42

Potem z pol dnie sie przyzwyczaje i wsiadam z powrotem do Maloo i znow to samo, skrecam wycieraczkami :facepalm:

Temp, radio w zasadzie mi w kazdej wersji nie przeszkadza, ale to mnie denerwuje :ogien::no:

Napisano

Naliczyłem 47 guzików.

Wolałbym te guziczki niż tandetne tablety :oki:

Napisano
  • Autor

Wolałbym te guziczki niż tandetne tablety :oki:

Nie masz juz wyjscia :hmm: - w zasdzie jednym z lepszych systemow jakimi ostatnio jezdzilem to HiLux ...

Masz tablet i masz logiczne, podstawowe, przyciski ale tendencja juz jest na 100% tablet ... wszedzie

2016-Toyota-Hilux-SR5-reversing-camera.j

Napisano

Lud od ergonomi sie z toba nie zgodzi :hmm: , ja osobiscie nie mam zdania :skromny:  - ale podobno cos co sie kreci jest najbardziej ekonomiczne ... tfu ergonomiczne ;]  (pewnie jedno i drugie bo ksiegowi rzadza....)

Ale patrzacz na 10 najlepszych wnetrz 2016 - (nie najbardziej ergonomiczych) to tablet rzadzi i to tak juz bedzie

Top-14-2016.jpg

2016 rocznik bede kupował za jakieś 10 lat, to może mi się odmieni na starość ;] ? Na razie nie toleruję tabletów  :no:

Napisano
  • Autor

2016 rocznik bede kupował za jakieś 10 lat, to może mi się odmieni na starość ;] ? Na razie nie toleruję tabletów  :no:

Watpliwe zeby 'tablet' przetrzymal 10 lat :hmm: ba ja jestem prawie pewien, ze nie przetrzyma . :hehe: - co wtedy?  :hmm: 

Napisano

Watpliwe zeby 'tablet' przetrzymal 10 lat :hmm: ba ja jestem prawie pewien, ze nie przetrzyma . :hehe: - co wtedy?  :hmm:

Nie przesadzaj. BMW i Audi czy Mercedes 2016r nie przetrzyma 10 lat? Przetrzymają na pewno, tylko że będzie więcej rzeczy do wymiany (chocby te ich tablety z uszkodzoną elektroniką zapewne czy inne chińskie czujniki wszystkiego co możliwe) niz w BMW i Audi 2006r które jeżdzą dzisiaj ;)

Napisano

Recycling-Sign-Label-S-2986.gif

Napisano

Nie przesadzaj. BMW i Audi czy Mercedes 2016r nie przetrzyma 10 lat? Przetrzymają na pewno, tylko że będzie więcej rzeczy do wymiany (chocby te ich tablety z uszkodzoną elektroniką zapewne czy inne chińskie czujniki wszystkiego co możliwe) niz w BMW i Audi 2006r które jeżdzą dzisiaj ;)

koncert VAG nie umie zrobic wlacznikow z ktorych nie zlazi farba wiec moze i tablety beda rownie "trwale"

_awc.blogi-57693-1.jpg

Napisano
  • Autor

Alez nie przesadzam, w 2006 jeszcze auto nie mialo przetrwac 5-6lat, tylko 10 :hmm:

Popatrz, dzis Apple ci mowi, ze ICrap jest najwyzej na 3 lata :chipsy:  (co ciekawe do dzis mam i5 w domu ma prawie 4 lata i nie chce zdechnac) , dlaczego myslisz ze ta electronika w autach bedzie inna? Nie mowie nawet o tych sensorach, ale popatrzysz na auto wyklepane w 2016 i wiekszosc zeczy jest strerowana przez jakis system z tableta, popatrz np jakie problemy ma VAG z 'command system' - :chipsy:  - naprawy dalej nie ma ... :no:

Ergo, duza czesc jak funkcjonuje auto (HVAC, czujniki cofania, komfort - radio ;]  etc ) jest duza szansza ze za 10 lat to ci na 90% nie bedzie dzialac ...

Znow pytam, co wtedy? :phi:

Napisano
  • Autor

Recycling-Sign-Label-S-2986.gif

Bardziej chyba tak ...

China-e-waste1.jpg

albo tak 8]

shipbreaking-yards-in-banglade.jpg

SHIPBREAKING-121206-276-1.jpg

Problem taki, ze tablet tak nie naprawi. ...

d7f1afc2a12508375acb7566898e4776.jpg

Napisano

koncert VAG nie umie zrobic wlacznikow z ktorych nie zlazi farba wiec moze i tablety beda rownie "trwale"

_awc.blogi-57693-1.jpg

W czym problem? Groszowa sprawa.

Alez nie przesadzam, w 2006 jeszcze auto nie mialo przetrwac 5-6lat, tylko 10 :hmm:

Popatrz, dzis Apple ci mowi, ze ICrap jest najwyzej na 3 lata :chipsy:  (co ciekawe do dzis mam i5 w domu ma prawie 4 lata i nie chce zdechnac) , dlaczego myslisz ze ta electronika w autach bedzie inna? Nie mowie nawet o tych sensorach, ale popatrzysz na auto wyklepane w 2016 i wiekszosc zeczy jest strerowana przez jakis system z tableta, popatrz np jakie problemy ma VAG z 'command system' - :chipsy:  - naprawy dalej nie ma ... :no:

Ergo, duza czesc jak funkcjonuje auto (HVAC, czujniki cofania, komfort - radio ;]  etc ) jest duza szansza ze za 10 lat to ci na 90% nie bedzie dzialac ...

Znow pytam, co wtedy? :phi:

To prawda, ale cóż - nie wiem jak u Was - u nas po prostu jak coś nie dziala to się bierze to z rozbitego takiego samego modelu i po temacie.

Oczywiscie wiem ze nawet 15-letni samochód dzisiaj wywala błąd jak podmienisz np. climatronic na taki z innego auta (inny vin) ale umiemy sobie z tym radzić ;] ostatnio wlasnie to przerabialem w jednym aucie i juz wiem jak "przyuczać" auto do "nowych" części żeby nie wywalał błędów ;] oczywiscie wszystko moim laptopem na którym właśnie do Ciebie piszę  :skromny:  :hehe:

Zakup części (u nas ;] ) i montaż tych części to grosze, tak będzie w przypadku wymiany tabletów czy innych jak piszesz czujników czy HVAC, ale jedynie co mnie martwi to to czy samochody będą pozwalać na takie podmiany części - skoro jak napisałem wyżej już dzisiaj 15-letnie auto mi wywaliło błąd że przełożyłem jakąś część z innego... Ale błędy są po to by je kasować ;) (żart)