Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 tdi spalanie.

Featured Replies

Napisano

Wyciągasz wniosek po 2 sekundowej animacji na koncu ?

Oczywiście wygoda wyświetlania tam navi i obserwacji jej w linii wzroku jest niewazna. Koncowa animacja ja zabija

Widze, ze u nas we flocie jeden pasnik to ma. Jak to w nocy wyglada? Nie razi Nigdy takim nie jechalem siedzialem na parkingu tylko.

Napisano

Tak samo jak za żadne skarby nie chciałbym dsg. Zrobiłem ok 600 km i teraz w każdym aucie chciałbym dobry automat.

A ja chętnie - zrobiłem kilka tysięcy kilometrów Touranem 2.0 TDi i Alhambrą 1.4 TSi 150 - oba z DSG i jak już się nauczysz tej skrzyni, to jest dużo lepsza niż klasyczny automat.

Napisano

Ty naprawde czerpiesz radosc z info o chwilowym spalaniu ze musisz non stop na to patrzeć?

Napisano

A ja chętnie - zrobiłem kilka tysięcy kilometrów Touranem 2.0 TDi i Alhambrą 1.4 TSi 150 - oba z DSG i jak już się nauczysz tej skrzyni, to jest dużo lepsza niż klasyczny automat.

Przejedz sie ZF 8biegowym szybko zmienisz zdanie o dsg
Napisano
  • Autor

Na minus trochę to, że czasem długo trzeba czekać na redukcję, ale z biegiem czasu człowiek już wie jak zbić bieg wcześniej pedałem gazu. Nie ma tego problemu w trybie sport.

Napisano

Ty naprawde czerpiesz radosc z info o chwilowym spalaniu ze musisz non stop na to patrzeć?

Znowu wyciągnąłes z calosci jeden fragment, tak jak 2 sekundowa animacje i twierdzisz ze AD to zabawka i zlo konieczne. Kto nie chce nie musi zamawiac, bez AD auto wyjdzie taniej. Ja zamowilem i nie żałuję.

Napisano

Widze, ze u nas we flocie jeden pasnik to ma. Jak to w nocy wyglada? Nie razi Nigdy takim nie jechalem siedzialem na parkingu tylko.

W nocy madz tryb nocny, zegary sa w ciemnych kolorach i mniej swieca. Tydzien temu jechalem całą noc, w sumie pierwszy raz i n pewno moge powiedzieć ze nie meczy to oczu.

Napisano

Nie miałeś myszkowania po jezdni przed zatrzymaniem samochodu?

Nie. Pasy byly wyrazne wiec LA ladnie trzymal auto. Po kolku sekundach nie trzymania kierownicy jest komunikat, nastepnie pk kilku sekundach glosny gong, pierwsze lekkie przyhamowanie, ale wystarczające pewnue gdy przysnales aby sie obudzic. Po kilku kolejnych sekundach juz dosc mocne hamowanie plus włączenie swiatel awaryjnych i zatrzymanie samochodu.

Napisano
  • Autor

To w Tiguanie działa to jeszcze inaczej, bo pojawia się też myszkowanie auta po pasie.

Tez masz światła full LED z asystentem? Genialne to działa.

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

W nocy madz tryb nocny, zegary sa w ciemnych kolorach i mniej swieca. Tydzien temu jechalem całą noc, w sumie pierwszy raz i n pewno moge powiedzieć ze nie meczy to oczu.

To niezle to musieli zrobic. U mnie zwykle zegary tak raza, ze nie da sie w nocy jechac. Nie mam regulacji podswietlenia.

Napisano

Tez masz światła full LED z asystentem? Genialne to działa.

Top Led to sie chyba nazywa. W kazdyn razie te full ledowe mam. W nocy w automacie swietnie to działa. Wycina nieźle pojazdy a wokół jasność. Tylko musisz je ręcznie wlaczyc,tzn. długie lub automat i dalej juz same sie przelaczaja.

Napisano

Top Led to sie chyba nazywa. W kazdyn razie te full ledowe mam. W nocy w automacie swietnie to działa. Wycina nieźle pojazdy a wokół jasność. Tylko musisz je ręcznie wlaczyc,tzn. długie lub automat i dalej juz same sie przelaczaja.

Napisano

a zimą ktoś już jeździł z tymi zegarami ?

Napisano

To niezle to musieli zrobic. U mnie zwykle zegary tak raza, ze nie da sie w nocy jechac. Nie mam regulacji podswietlenia.

Nie wiem czy mi sie uda wstawic, bo pisze z telefonu. Ale tak to mniej wiecej wyglada w trybie nocnym

https://www.dropbox.com/s/qyumxa6e7vvk6cu/2016-08-18%2013.03.28.jpg?dl=0

Napisano
  • Autor

Właśnie o tym piszę. Wystarczy dać dźwignię raz do przodu i włącza się asystent. Niezła gra świateł po drodze.

Napisano

Ło Chryste jakie odpustowe zegary! Mozna to kupic ze wskazowkami ?

Przecież wskazówki się wyświetlają.

Ew. pretensje można by mieć, jeżeli nie można wgrać własnej wersji zegarów.

Napisano

Wyciągasz wniosek po 2 sekundowej animacji na koncu ?

Oczywiście wygoda wyświetlania tam navi i obserwacji jej w linii wzroku jest niewazna. Koncowa animacja ja zabija

Do takich celów tylko HeadUp display :P

Napisano

Jeździsz cały czas w trybie eco?

Cały czas nie, ale dużo. Jak potrzebuje chwilę bardziej energicznie to zmieniam jednym ruchem skrzynie z D na S.

Napisano

Cały czas nie, ale dużo. Jak potrzebuje chwilę bardziej energicznie to zmieniam jednym ruchem skrzynie z D na S.

Miałem kiedyś okazję przejechać się Tiguanem 2.0TDI 170KM z 7-biegową DSG. Irytowało  mnie to, że skrzynia szybko wrzucała kolejne biegi, podczas jazdy po mieście (lub poza terenem zabudowanym ale z prędkościami do 80-90km/h) ze stałą prędkością silnik pracował z obrotami rzędu 1200 obr/min.

Moim zdaniem tak niskie obroty nie służą ani silnikowi, ani dkz. Chyba dlatego dkz padają szybciej w autach z DSG niż w tych, które mają skrzynię manualną.

Napisano

Z jakiego powodu nie chce jechać dalej na LA?

Nie pozwala jechać dalej gdy nie trzymasz kierownicy. Jeżeli wyczuwa ruchy kierownicą to LA cały czas Ci pomaga.

Napisano

Nie wierzył bym - ale szwagier ma nowego Superba z tym samym silnikiem i wyniki poniżej 5l też są normą - dla mnie spore zaskoczenie.

Mam wyniki od 5,4 do 11,2 z trasy ;]

Jak potrzeba to kazzdy silnik spali dużo

Napisano

Kawał auta. Jak się sprawuje?

Tfu, tfu tak dobrze ze kupilbym drugi raz..znaczy kupie nastepnego ;]

114 kkm w niecale dwa.lata, glownie trasy 90%. Tani serwis, nienarzucajacy sie klientom brak stylu ;] , jak trzeba to jezdzi szybko i wygodnie. Ale ja na serwisie i oponach nie oszczedzam

Napisano

Tfu, tfu tak dobrze ze kupilbym drugi raz..znaczy kupie nastepnego ;]

114 kkm w niecale dwa.lata, glownie trasy 90%. Tani serwis, nienarzucajacy sie klientom brak stylu ;] , jak trzeba to jezdzi szybko i wygodnie. Ale ja na serwisie i oponach nie oszczedzam

Superba wybierają właśnie tacy, którzy nie chcą się rzucać w oczy - ot po prostu Skoda . Czasem jeżdżę benzynowym Superbem na tylnej kanapie - jest przyjemnie i dynamicznie :)

Napisano

tez 2.0 150 km + automat ale to meczarnia

7c0409ca8dc74c72b14b2f6c39160705.png

dla odmiany w druga strone, 2.0 250 km 4x4, automat

c116d71ccd1e4015b81b3d3397c72fcf.png

Edytowane przez PawelWaw

Napisano

Byłem bliski kupienia takiej swego czasu ale ciągnięcie ze sobą cysterny mnie przeraziło ;]

Ps. nie męczą w czasie długich nocnych jazd takie wskaźniki LCD ? Zwłaszcza w nocy, w deszczu?

Napisano
  • Autor

tez 2.0 150 km + automat ale to meczarnia

7c0409ca8dc74c72b14b2f6c39160705.png

Te pierwsze wskaźniki z jakiego auta są?

Napisano

Nie chcę myśleć ile palą Ci benzyny jeśli A4 spalało średnio 8,6l/100km na trasie ;] .

Nawet fotkę swego czasu wrzucałem tutaj ;) a propos magicznych TDI. Co ciekawe nie tylko u mnie to auto tyle palilo, właściciel mówił, że znacznie oszczędniejszy potrafi być jego Golf GTI 2.0 TFSI niż starsze A4 z TDI.

Benzyny zwykle paliły mi podobnie lub deko (ok 1l) więcej ;). Co ciekawe zazwyczaj spalanie wg danych fabrycznych min rozjeżdzało się z prawdą, czego nie mogę w moim przypadku powiedzieć o spalaniu diesli - totalna abstrakcja.

Inne info z wczoraj: Volvo zrobiłem przez tydzień 2800km, 80% autostrada, 15% drogi lokalne, 5% miasto (bez korków). Auto spaliło przewidywalne 8.9l /100km. Bijąc swój rekord min spalania śr 8.5l w Szwecji, może dlatego, że poczuło się jak w domu ;]

Napisano

zegary 8]  :facepalm:

Tragedia :facepalm: . Z Passatem dzień wytrzymałem a wydawały mi się bardziej stonowane.

Napisano

Dla mnie zegary musza byc wskazowkowe. Te wygladaja wybitnie odpustowo. Z tego powodu nie mam gladzika w Insignii. Zeby go miec, musialbym wziac wersje z wyswietlanymi zegarami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To bardzo zależy. Pierwszy raz z takimi zegarami przejechałem się Passatem i dla mnie to był totalny odpust, brzydkie, rozpraszające, zbyt dużo informacji - diler powiedział, że nie jestem pierwsza osobą to krytykującą, na szczęście można kupić zwykłe.

Podczas konfiguracji i zmawianiu XC70 okazało się, że nie mam wyboru i deska musi być w mojej wersji z LCD :( , ale jak się przejechałem godzinę od razu te zegary polubiłem. Nadal uważał że deska wygląda jak od motoroweru, ale jest czytelna, elegancka i nieprzeładowana:

volvo-xc60-zegary-wskazniki.jpg

Napisano

To sobie wylot spalin do kabiny podlacz

Ciekawy pomysł, może wszyscy których samochody nie spełniają euro 5, 6 czy ile tam jest teraz powinni tak zroboć ?  :facepalm:

Napisano

Mam wyniki od 5,4 do 11,2 z trasy ;]

Jak potrzeba to kazzdy silnik spali dużo

Ja też, tylko że mam benzyniaka.

Przyznaję jednak, że rekordowe 5.3 udało mi się uzyskać przy płynnej jeździe krajówką za TIRem.

Napisano
  • Autor

@, mnie osobiście nie przypadku do gustu zegary w Volvo, ale jeszcze bardziej przełączniki przy kierownicy. Wyglądają jakby je ktoś z autobusu przełożył. Czekam na test nowego xc90

Napisano

Byłem bliski kupienia takiej swego czasu ale ciągnięcie ze sobą cysterny mnie przeraziło ;]

Ps. nie męczą w czasie długich nocnych jazd takie wskaźniki LCD ? Zwłaszcza w nocy, w deszczu?

To się o dziwo ładnie sciemnialo :)

Napisano

Te pierwsze wskaźniki z jakiego auta są?

C4GP

Napisano

Ciekawy pomysł, może wszyscy których samochody nie spełniają euro 5, 6 czy ile tam jest teraz powinni tak zroboć ? :facepalm:

Tak wszyscy ktorzy gardza ekologia*: wycinaja dpf fap ignoruja wezwania do serwi na update oprogramowania itp powiini sobie podlaczyc wydech do kabiny i truc tylko siebie

*- nie mylic z ekoterroryzmem

Napisano

Z kompa. W vw damę z kompa zawsze mo się pokrywają z tymi na stacji. To samo w przypadku foki 2 fl.

W temacie foki. W moim F Galaxy 1.6 EB 160km wskazanie spalania wg komputera do  rzeczywistego jest mocno zaniżone.

W trasie rzeczywiste wg komp jest 8,1, realne ok. 9. W mieście wg komp. jest 10, realne 11. średnio 10% błędu.

Napisano

Tak wszyscy ktorzy gardza ekologia*: wycinaja dpf fap ignoruja wezwania do serwi na update oprogramowania itp powiini sobie podlaczyc wydech do kabiny i truc tylko siebie

Ja już update oprogramowania w zibisoft zrobiłem, ale oczywiście tunning na forum motoryzacyjnym to zło  ;l

Napisano

Ciężko stwierdzić, które brzydzsze, bo te z Insignii po fl są kompletnym nieporozumieniem.. ;]

teraz mam ustawione juz inne w c4gp :)

niech zgadne jestes zwolennikiem klasycznych i te z mojego bmw by ci sie spodobaly :)

ostatnia rzecz na ktora patrze przy zakupie auta to czy mi sie podobaja zegary czy nie :)

Napisano

aha, czyli ci, co mają samochody z normą poniżej 5, mogą truć siebie i wszystkich (tak, strzelam, w polsce ponad 90%, czy troche mniej sampchodów takich?)

oni nie gardzą ekologią

a ci, co nie jadą na upgade, gardza...

a może poprostu zezłomować wszytko poniżej 5

wtedy będzie łatwiej kontrolować tych, co DPF wycinają, i korków nie będzie

Napisano

aha, czyli ci, co mają samochody z normą poniżej 5, mogą truć siebie i wszystkich (tak, strzelam, w polsce ponad 90%, czy troche mniej sampchodów takich?)

oni nie gardzą ekologią

a ci, co nie jadą na upgade, gardza...

a może poprostu zezłomować wszytko poniżej 5

wtedy będzie łatwiej kontrolować tych, co DPF wycinają, i korków nie będzie

Nadinterpretujesz

Ktos kto ma sprawne auto niech sobie nim jezdzi bez znaczenia czy to dwusow czy euro1 czy euro6. Ale ten co ma np euro5 i wycial dpf powinien miec zabrany dowod rej.

Napisano

Nadinterpretujesz

Ktos kto ma sprawne auto niech sobie nim jezdzi bez znaczenia czy to dwusow czy euro1 czy euro6. Ale ten co ma np euro5 i wycial dpf powinien miec zabrany dowod rej.

wiesz co, 

takie moje skromne osobiste zdanie

dowód rejestracyjny (czy raczej świadectwo urodzenia/dowód osobisty/mandat posła/czy co tam jeszcze) to trzeba zabrać tym, co forsują wprowadzenie tych nowych norm w UE

żeby nie było mam Euro 6 w V8 ;)

i na razie nienplanuję nic wycinać...

Napisano

a zimą ktoś już jeździł z tymi zegarami ?

mamy kilka passatow z active disp. w zimie zero problemow, nawet po kilku dniach na mrozie.

rewelacyjnie dzialaja w nocy i mozna je konfigurowac.

nie mamy head up bo na jazdach probnych nikomu sie nie podobalo.

zeby nie bylo za slodko to wymienili jeden wyswietlacz bo pojawily sie szare pasy ;) poza tym ok.

Wytaptane