Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o poradę przy zakupie - nieopatrzony hatchback

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się powoli do wymiany samochodu i zrobiłem sobie listę kryteriów jakie musi spełniać następca:

- hatchback klasy kompakt,

- silnik benzyna, może być z turbiną (ale nie mikrusy w rodzaju 1,0 / 3 cylindry),

- moc w granicach 120-150KM

- przestronny (z tyłu dwójka dzieci plus czasami dorosły)

- komfortowy i dobrze wyciszony

- przyzwoicie wykończony i w miarę bezawaryjny

- wolałbym coś rzadziej spotykanego na naszych drogach - odpadają więc VW, Skody, Ople czy inne koreańczyki

- budżet - w okolicy 35 tys. PLN

Rzućcie jakieś propozycje - dodam tylko, że kiedyś podobała mi się Multipla więc nietypowe "strzały" też mogą być :)

Napisano

Może jakiś Saab? 9-3 na przykład.

Albo wolnossąca Subaru Impreza.

Napisano

Przy multipli wszelkie propozycje wymiękają ;):hehe: .

Proponuję nowe Tipo tylko że na oczekiwany typ nadwozia trzeba będzie poczekać do października chyba, że może być sprowadzony z Italii lub Niemiec.

Napisano

Bmw 1 ale to jeden z ciasniejszych kompaktow. A3 sportback.

Dwojka dzieci plus czsem dorosly z tylu- takie zalozenia to raczej wieksze suvy czy vany niz kompakty

Edytowane przez lisik

Napisano

Deleted

Edytowane przez lisik

Napisano

Imprezę Lanosa tyle, że to muł trochę.

A gdzie ta Impreza jest przestronna? ;)

Ja bym poszukał Delty albo Giullietty.

Napisano

Delta 1.4 T. Duży kompakt, dobrze wyciszony, tani w eksploatacji, bo to Bravo II w innej skorupie, na ulicach tego mało.

Napisano
  • Autor

Może jakiś Saab? 9-3 na przykład.

Albo wolnossąca Subaru Impreza.

Miał być hatchback - Saab to chyba sedan?

Napisano
  • Autor

Delta 1.4 T. Duży kompakt, dobrze wyciszony, tani w eksploatacji, bo to Bravo II w innej skorupie, na ulicach tego mało.

Tylko jak z niezawodnością? Auto mi się nawet podoba ale nie chiałbym jechać w dłuższy wyjazd z duszą na ramieniu...

Napisano

Tylko jak z niezawodnością? Auto mi się nawet podoba ale nie chiałbym jechać w dłuższy wyjazd z duszą na ramieniu...

Zawieszenie Stilo/Bravo, silnik 1.4 T-jet uważam za jeden z najbardziej udanych pod względem awaryjności w ostatnim 10-cio leciu. Nie wiem jak skrzynia, podobno ta felerna od Opla tam siedzi, ale najwyżej raz ją naprawisz w okresie użytkowania.

Napisano

Toyota Prius IIIgen.

Przestronna, nieopatrzona i ogólnie spełnia wszystkie warunki

Napisano

Miał być hatchback - Saab to chyba sedan?

Nie doczytałem  ;]

Mógłbym się bronić, że poprzednie 9-3 to htb, ale chyba nie ma to sensu  ;l

Napisano

Ja bym poszukał Delty albo Giullietty.

Jeśli uważasz Giuliettę za przestronną, to chyba nigdy w niej nie siedziałeś. w CC było więcej miejsca niż w ARG.

Delta i Bravo są dużo bardziej przestronniejsze od ARG, nie wiem co włosi alfie zrobili, ale dla mnie to auto to jest porażka, jeśli się myśli o jeżdżeniu w więcej jak 2 dorosłe osoby.

Napisano

W tym budżecie spokojnie poliftowe UFO z fajnym wyposażeniem do dostania. 

Honda-Civic-Si-hatch-w.jpg

Napisano

W tym budżecie spokojnie poliftowe UFO z fajnym wyposażeniem do dostania. 

Honda-Civic-Si-hatch-w.jpg

niby ta: ale komfort i wyciszenie, to koniec skali wśród kompaktów. betonowy zawias i wyjące 1.8.

komfortowe są focus, c4 i vw. nuda trochę...

Edytowane przez jimbo22

Napisano

I koszmarne siedzenia w pakiecie

Napisano

niby ta: ale komfort i wyciszenie, to koniec skali wśród kompaktów. betonowy zawias i wyjące 1.8.

Betonowy on nie jest. Chociaz faktycznie na krotkich nierownosciach sobie radzi slabo. Jest na to lekarstwo w postaci sprezyn Eibacha.

Wyciszenie - zgoda, szału nie ma ale tragedii też nie.

A poczciwe 1.8 to jedna z lepszych jednostek w zakladanym przedziale mocowym. 

Napisano

nieopatrzony hatchback

wolałbym coś rzadziej spotykanego na naszych drogach - odpadają więc VW, Skody, Ople czy inne koreańczyki

Pug 308, focus pełno aut, astra 4 się już powoli łapie, golf 6.

:hehe:  faktycznie spełnia te wymagania z nawiązką ;) szczegolnie focus, ktorego do flot sprzedawali na tony :)

Edytowane przez Filipfm

Napisano

:hehe:  faktycznie spełnia te wymagania z nawiązką ;) szczegolnie focus, ktorego do flot sprzedawali na tony :)

Najlepiej jeszcze granatowy lub bialy ;)

Napisano

Toyota auris najlepiej 1,8 lub hybryda

Napisano

Betonowy on nie jest. Chociaz faktycznie na krotkich nierownosciach sobie radzi slabo. Jest na to lekarstwo w postaci sprezyn Eibacha.

Wyciszenie - zgoda, szału nie ma ale tragedii też nie.

A poczciwe 1.8 to jedna z lepszych jednostek w zakladanym przedziale mocowym.

C4 vts lib vtr ma lepszy motor i rownie bezproblemowy
Napisano

Niestety ma skrzynie 5-ke, wiec przy predkosciach 140-150 km/h jest dosc glosno ;]

Samo auto faktycznie bezproblemowe i niedrogie w utrzymaniu.

Przy czym najmlodsze beda miec ok 10 lat.

Napisano

Czego nie mozna powiedziec o reszcie samochodu. 

Rozumiem, ze mowimy o C4 Igen? To zdaje sie w obu przypadkach tylko buda 3d co przy ponizszym

- przestronny (z tyłu dwójka dzieci plus czasami dorosły)

troche utrudnia korzystanie z auta.

Chociaz wyglada bardzo ladnie :) szczegolnie w propnowanych przez Ciebie wersjach

Napisano

Vtr byl 5d

VTR to jedynie pakiet wyposazenia i nigdy nie mial silnika 2.0 180KM ;)

Napisano

Ale niesmiertelne 2.0 16v 136KM bylo

Tak, przy czym ja chyba nigdy na zywo nie widzialem VTR 5d ;)

Napisano

Wspomniany civicVIII jest chyba jednym z większych kompaktów. Porównując do Focusa III kombi, civic jest naprawdę ogromny. Polecam z 2.2 cdti.

Napisano

Wspomniany civicVIII jest chyba jednym z większych kompaktów. Porównując do Focusa III kombi, civic jest naprawdę ogromny. Polecam z 2.2 cdti.

Z 2.2 bywa różnie. Jezdzi lepiej niż 1.8 ale ma swoje słabe strony. Jednak sprzęgło i dwumasa to poważne koszty. I pisze to właściciel 2.2 :) szykujacy sie do zmiany sprzęgła i dmf. R18 jest pod tym względem lepszy. Zresztą pytanie było o benzynę.

sent from mobile

Napisano

Z 2.2 bywa różnie. Jezdzi lepiej niż 1.8 ale ma swoje słabe strony. Jednak sprzęgło i dwumasa to poważne koszty. I pisze to właściciel 2.2 :) szykujacy sie do zmiany sprzęgła i dmf. R18 jest pod tym względem lepszy. Zresztą pytanie było o benzynę.

sent from mobile

Siostra ma takie UFO, totalnie niedbane, silnik to jedna z niewielu rzeczy, która działa bez problemu. Benzyna 1.8 oczywiście :ok:

Napisano

Nissan Cube . Skoro podoba Ci się multipla ... ;] sam myślę by sobie kupić to " coś" ;]post-143347-0-39037800-1471935457_thumb.jpg

Napisano

Nissan Cube . Skoro podoba Ci się multipla ... ;] sam myślę by sobie kupić to " coś" ;]attachicon.gif2011-Nissan-Cube-5.jpg

Tam chyba tylko 110KM silnik. Ale auto na pewno "nieopatrzone" :) Ja lubie JDM wiec to auto tez mi sie na swoj sposob podoba ;)

Napisano

Cube, Materia. Mnie się podoba Materia, ale musiałbym się tym przejechać.

Materia jest jednak sporo mniejsza od Cube. Prawie 20 cm i raczej nie lapie sie w kryteria kompakta. 

Może jakiś scion? 

xD jest mniej wiecej wielkosci Cube

Napisano

Materia jest jednak sporo mniejsza od Cube. Prawie 20 cm i raczej nie lapie sie w kryteria kompakta. 

:hmm:

2010-5-19_-_vergleichstest_daihatsumater

03378296-photo-essai-comparatif-nissan-c

Napisano

2010-5-19_-_vergleichstest_daihatsumater

03378296-photo-essai-comparatif-nissan-c

Dziwnie te foty wychodza, bo jakos dane wymiarów tego potwierdzają (za wiki)

Długość
Cube 3980
Materia 3800

szerokosc
C: 1695
M: 1690

wysokosc
C: 1680
M: 1635

Rozstaw osi:
C: 2530
M: 2540
Napisano

Jak dla mnie na żywo to właśnie Cube mniejszy z zewnątrz niż Materia, chociaż przy Materii stałem krótko, Cube'a sobie dłużej oglądałem ;]

Napisano

Siostra ma takie UFO, totalnie niedbane, silnik to jedna z niewielu rzeczy, która działa bez problemu. Benzyna 1.8 oczywiście :ok:

Miałem takiego przez cztery lata z hakiem - tu ostatnie zdjęcie przez płot, już u dealera, gdzie trafił w rozliczeniu za inne auto:

7bdd2aa5c12fb1ca.jpg

Silnik (1.8) i skrzynia biegów (automat pięciobiegowy) były całkiem bezproblemowe i w sumie trudno byłoby tu znaleźć powód do narzekania. Spalanie w kontekście osiągów też było całkiem sensowne. 

Gorzej, że o całej reszcie tego samochodu zbyt wiele dobrego już się nie dało powiedzieć.  ;]

Napisano

Ja z tego co widzę to podwozie jest zabezpieczone antykorozyjnie, z tego co widziałem to jest gorzej niż u mnie w VIIgenie.

Napisano

Szwajcar, az dziwne, ze nie z Radomia ;) bo wtedy wiadomo komu gluchego puscic. 

Ale chyba jednak ciasniej niz w kompakcie

To zapraszam do takiej Merivy, a na prawdę się zdziwisz. :ok: Przy 4 osobach to już w ogóle luzik, a i dwa foteliki + dorosła osoba z tyłu daje radę. :ok: