Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiertarka z Lidla - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Z racji tego, że aktualna wiertarka wyzionęła ducha zaszła konieczność nabycia nowej. I tu powstaje pytanie: czy warto kupić wiertarkę z Lidla (cena w okolicach 90 PLN od dziś w promocji) czy lepiej dołożyć kilka groszy I kupić coś solidniejszego? Jeśli opcja nr 2 to co warto nabyć? Zastosowania typowo domowe - od czasu do czasu wywiercić dziurę w ścianie lub innym suficie.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Mam taką jedną małą wiertareczkę z LIdla...w sumie działa do dziś, od jakiś 4lat

Wydaje mi się że, jak dasz 150 czy 90zł to i tak będzie to jedna i ta sama chińszczyzna ;)

Napisano

Brać i nie zastanawiać się, tylko zachowaj paragon.

Ja kupiłem młotowiertarke i robi robotę jak trzeba.

klepane palcem po szkle

Napisano

Ja kupilem. Potrzebna mi taka mniejsza z udarem. Mam wkretarke z Lidla chyba 4 lata i działa do dziś mimo wiercenia w ścianach itp. Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Możesz jeszcze zobaczyć w carrefour bo maja wyprzedaż narzędzi good year (tak ci od opon ;))

Cena w okolicy 100zl niby przecenione z 300

Kupiłem wiertarkę i działa kilkanaście dziur juz zrobiła

Plusem Lidka jest 3lata gw

Napisano

Może to cię zainteresuje :hmm:

Gdzie to? :jem:

Napisano

Gdzie to? :jem:

Leroy Merlin

Taptaraptap.

Napisano

Mam taką jedną małą wiertareczkę z LIdla...w sumie działa do dziś, od jakiś 4lat

Wydaje mi się że, jak dasz 150 czy 90zł to i tak będzie to jedna i ta sama chińszczyzna ;)

Jeśli znasz pewną chińszczyzne (Graphite zbiera bardzo pochlebne opinie, nawet na AK) to warto do takiej odrobinę dołożyć.

W przeciwnym wypadku nie ma najmniejszego sensu - i kupujemy albo Lidl/Aldi/Biedronka albo Niebieski Bosch/Makita/DeWalt itd.

Coś z środka jest niewiele lepsze, a droższe...

Napisano

Kupowanie takich pseudo wiertarek udarowych jest bezsensu.

Imho trzeba mieć wkrętarkę aku i jakąkolwiek młotowiertarkę SDS-plus (~3J + regulacja obrotów pod przyciskiem).

Takim zestawem obrobisz o wiele więcej niż tym wynalazkiem.

Napisano

Imho trzeba mieć wkrętarkę aku i jakąkolwiek młotowiertarkę SDS-plus (~3J + regulacja obrotów pod przyciskiem).

przesadzasz :facepalm:  

do domowych robótek ręcznych od razu młotowiertarkę SDS-plus (~3J + regulacja obrotów pod przyciskiem). przecież to koszt z 700 zł jak nić :facepalm:

Napisano

do domowych robótek ręcznych od razu młotowiertarkę SDS-plus (~3J + regulacja obrotów pod przyciskiem). przecież to koszt z 700 zł jak nić :facepalm:

Napisano

Za młot Graphite z kompletem wierteł Makity w walizeczce dałem poniżej 500 PLN.

Napisano

Taa zwłaszcza jak trzeba np karnisz powiesić na kołkach fi6

Mam w domu dwa mloty, dużą wiertarkę, a teraz kupiłem właśnie taką popierdolke do drobnych robot, tak żeby np wiercić 1 ręką

Napisano

Za młot Graphite z kompletem wierteł Makity w walizeczce dałem poniżej 500 PLN.

Z tego co kolega psyhol pisze to chce wiertarkę i to w cenie 90 zł, a nie młot za 500 zł :) 

Napisano

Z tego co kolega psyhol pisze to chce wiertarkę i to w cenie 90 zł, a nie młot za 500 zł :)

Ja tam widzę dylemat czy nie kupić czegoś lepszego. Imo jak już dokładać do czegoś lepszego to nie ma sensu kupować zwykłej wiertarki udarowej tylko właśnie młot, które ostatnio są przystępne cenowo.

Albo wziąć tą z Lidla :)

Napisano

Dziś trochę pracy miałem swoją 9-letnią bodajże Makitą hp-1620 i jak zawsze pracowałem z wielką przyjemnością. Obsłużyła niejeden remont i całą budowę plus w drewnie głównie ją używam (przy większych kalibrach i twardym drewnie). Jej następca kosztuje poniżej 300zł:

http://m.ceneo.pl/6375070

Napisano

Ja tam widzę dylemat czy nie kupić czegoś lepszego. Imo jak już dokładać do czegoś lepszego to nie ma sensu kupować zwykłej wiertarki udarowej tylko właśnie młot, które ostatnio są przystępne cenowo.

Albo wziąć tą z Lidla :)

Młot ma inne zastosowanie, wiertarka inne. Warto mieć oba. Ja mam wkrętarko-wiertarki 10.8 i 18V, wiertarkę, młoto-wiertarkę i młot 15J. Wszystko się przydaje.
Napisano

Taa zwłaszcza jak trzeba np karnisz powiesić na kołkach fi6

Mam w domu dwa mloty, dużą wiertarkę, a teraz kupiłem właśnie taką popierdolke do drobnych robot, tak żeby np wiercić 1 ręką

Udar we wkrętarko-wiertarkach czy wiertarkach jest do kitu, przynajmniej w bloku 1985. Urobisz się, a nie nawiercisz...

Lepiej mieć wkrętarko-wiertarkę bez udaru do wkręcania i wiercenia w drewnie - jest mniejsza i lżejsza. I do tego młot udarowy...

Napisano

Dziś trochę pracy miałem swoją 9-letnią bodajże Makitą hp-1620 i jak zawsze pracowałem z wielką przyjemnością. Obsłużyła niejeden remont i całą budowę plus w drewnie głównie ją używam (przy większych kalibrach i twardym drewnie). Jej następca kosztuje poniżej 300zł:

http://m.ceneo.pl/6375070

myślisz że nowa Makita to jest to samo co Makita sprzed 10 lat?

Napisano

Udar we wkrętarko-wiertarkach czy wiertarkach jest do kitu, przynajmniej w bloku 1985. Urobisz się, a nie nawiercisz...

Lepiej mieć wkrętarko-wiertarkę bez udaru do wkręcania i wiercenia w drewnie - jest mniejsza i lżejsza. I do tego młot udarowy...

nie wiem nie mieszkam w bloku ;)

jak pisałem wcześniej, jestem na etapie używania takiej popierdółki GY

zamontowałem karnisze, listwy, wymieniłem śruby mocujące kibelek

i 700W wiertarka dała radę bez problemu, a to że można wiercic jedną ręką ma duży plus

w garażu leży druga 2000W i dwa młoty na SDS i jakoś nie było potrzeby użycia 

byc może w żelbecie bez SDS nie da rady

Napisano

myślisz że nowa Makita to jest to samo co Makita sprzed 10 lat?

A czemu nie?
Napisano
  • Autor

Kupiłem w Lidlu :)

Pierwsze 2 dziury wyborowane :) sprzęt przeżył.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Kupiłem w Lidlu :)

Też dzisiaj kupiłem na zastępstwo kończącego się Skila. Młotowiertarkę też mam ale do drobniejszych robótek jest po prostu za duży.

Edytowane przez shapyr

Napisano

A czemu nie?

Nie wiem :nie_wiem: po prostu pytam bo ostatnio jak oglądałem szlifierkę kątową Makita Made in China to tylna-czarna cześć obudowy latała i to samo było w drugiej Made in Romania :no: może były nie do końca poskręcane :ok:

Edytowane przez Slawcio

Napisano

Udar mechaniczny w tej lidlowej ma się zupełnie nijak do pneumatycznego w sds.

Nie proponuję zakupu młota tylko młotowiertarkę, można taką dostać za ~200-250 zł (bywają również w Lidlu).

Napisano

I taki mlotowier z lidla wierci w scianach z wielkiej plyty jak w masle. Ba, nawet sensownie skuwal tynk. Wiec do domu super.

A mala wiertarka ma ciut inne zastosowania. Bo jest mniejsza i bardziej poreczna. I nie sadze by byla mkedzy taka z lidla a 2-3razy drozsza wiertarka markowa znaczna roznica. Placi sie za marke i tyle.

Napisano

dramatyzujesz, większość dziur w mieszkaniu wierciłem malutkim, udarowych Hitachi kumpla i wchodziło w ściany tylko trochę gorzej niż duża młoto-wiertarka SDS.

Mam porównanie do wiercenia Celmą z przystawką udarową, Celmą z udarem, wspomnianym Hitachi i SDS.

Hitachi na pewno wierciło się wygodniej ponad głową czy w ciasnych miejscach.

hitachi-wiertarka-udarowa-550w-tp_428836

Napisano

dramatyzujesz, większość dziur w mieszkaniu wierciłem malutkim, udarowych Hitachi kumpla i wchodziło w ściany tylko trochę gorzej niż duża młoto-wiertarka SDS.

Mam porównanie do wiercenia Celmą z przystawką udarową, Celmą z udarem, wspomnianym Hitachi i SDS.

Hitachi na pewno wierciło się wygodniej ponad głową czy w ciasnych miejscach.

hitachi-wiertarka-udarowa-550w-tp_428836

HITACHI to porządny sprzęt :ok: 

Napisano

HITACHI to porządny sprzęt :ok:

wiem, jest też w zupełnie innym przedziale cenowym, ale pisanie jak @@ccLot ''bez SDS nie podchodź'' nie ma sensu zwyczajnie.

Napisano

I to jest prawidłowe podejście  ;]  

Mam młotowiertarkę sds hitachi, bez udarową celmę rocznik 87  ;]  wiertarko wkrętarkę metabo, stołową boscha, i bardzo starą dużą celmę ale ona to robi za mieszadło do zapraw/gładzi  ;]

Napisano

nie ma sensu zwyczajnie

Jak sobie chcecie, a ja i tak wiem swoje, że w kwestii wiertarek udarowych z SDS'em nic nie wygra :sciana:

Ale jak ktoś lubi sobie powiercić to śmiało.

Napisano

ak sobie chcecie, a ja i tak wiem swoje, że w kwestii wiertarek udarowych z SDS'em nic nie wygra :sciana:

Świat na wierceniu w żelbetonie się nie kończy. :skromny:

Napisano

Dlatego pisałem, że lepiej mieć wkrętarke i sds.

Btw sds ze zwykłym futerkiem w metalu i drewnie też daje radę bez problemu jak nie lepiej.

Edytowane przez ccLot

Napisano

Młot 550W SKIL, który z powodzeniem zastępuje i wiertarkę, i wkrętarkę kosztuje 160 zł. Ma regulację kierunku obrotów. Dokupić należy zwykłą głowicę do wierceń bez udaru.

Wielkość ma zwykłej wiertarki. precyzję prowadzenia wiertła też.

http://allegro.pl/mlot-udarowo-obrotowy-sds-plus-skil-energy-1735-i6316515916.html

Kto w betonie nie wiercił wiertarką zwykłą i SDSem nie wie, co traci nie mając SDSa.

SDSa można nie mieć tam, gdzie nie ma betonu w ścianach. A jest prawie wszędzie, niekoniecznie na każdej ścianie.

Edytowane przez maras77

Napisano

Młot 550W SKIL

Chyba raczej młoteczek ;). Nazwanie tego młotem to tak jak nazwać młotek 500g kafarem. Do wiercenia w betonie pewnie styknie, ale kucia tym zbytnio nie widzę. Mam młotowiertarkę 1050 W i przy kuciu otworów w żelbecie pod puszki nie było lekko (blok z WP). Do tego mam wiertarkę 500W i wiertarko-wkrętarkę. Taki zestaw pozwala mi dobrać sprzęt odpowiedni do tego, co chcę akurat zrobić.

Edytowane przez shapyr

Napisano

Chyba raczej młoteczek ;). Nazwanie tego młotem to tak jak nazwać młotek 500g kafarem. Do wiercenia w betonie pewnie styknie, ale kucia tym zbytnio nie widzę. Mam młotowiertarkę 1050 W i przy kuciu otworów w żelbecie pod puszki nie było lekko (blok z WP). Do tego mam wiertarkę 500W i wiertarko-wkrętarkę. Taki zestaw pozwala mi dobrać sprzęt odpowiedni do tego, co chcę akurat zrobić.

Raczej wiertarka z SDS, bo nie ma nawet przełącznika na kucie bez obrotów.

Ale gdybyś miał mieć jedno narzędzie w mieszkaniu w bloku, do użytku sporadycznego, to wybrał byś tego SKILa, czy wiertarkę z udarem?

Napisano

Młot 550W SKIL, który z powodzeniem zastępuje i wiertarkę, i wkrętarkę kosztuje 160 zł. Ma regulację kierunku obrotów. Dokupić należy zwykłą głowicę do wierceń bez udaru.

Wielkość ma zwykłej wiertarki. precyzję prowadzenia wiertła też.

http://allegro.pl/mlot-udarowo-obrotowy-sds-plus-skil-energy-1735-i6316515916.html

Kto w betonie nie wiercił wiertarką zwykłą i SDSem nie wie, co traci nie mając SDSa.

SDSa można nie mieć tam, gdzie nie ma betonu w ścianach. A jest prawie wszędzie, niekoniecznie na każdej ścianie.

Kolejny ni pies, ni wydra. 1.3J jako młot i 1300obr./min jako wiertarka ;)
Napisano

W przypadku młotów posługujemy się dżulami - wystarczająca dla młotowiertarki do wiercenia w betonie i umiarkowanego kucia to 5-7J. Jak ktoś chce robić otwory w fundamencie betonowo-kamiennym na 60-80cm grubości ściany, to już bez takiego DeWalta 15J nie podchodź ;)
Napisano

Ale gdybyś miał mieć jedno narzędzie w mieszkaniu w bloku, do użytku sporadycznego, to wybrał byś tego SKILa, czy wiertarkę z udarem?

W mieszkaniu 38m2 miałem wkrętarko-wiertarkę, wiertarkę i młotowiertarkę 5J. Nie widzę związku.
Napisano

W tym Skill'u jest udar pneumatyczny?

Napisano

W tym Skill'u jest udar pneumatyczny?

Nie wiem, czy jest pneumatyczny, czy mechaniczny - ale jako użytkownik mogę powiedzieć, że wiercenie w betonie sprowadza się do nadążania za wiertłem aby utrzymać zakres pracy SDSa. Można wiercić jedną ręką, bo w ogóle nie trzeba naciskać na wiertarkę.

Napisano

W przypadku młotów posługujemy się dżulami - wystarczająca dla młotowiertarki do wiercenia w betonie i umiarkowanego kucia to 5-7J. Jak ktoś chce robić otwory w fundamencie betonowo-kamiennym na 60-80cm grubości ściany, to już bez takiego DeWalta 15J nie podchodź ;)

Pleciesz Pan bzdury, niemiłosiernie

Do wiercenia całkiem sprawnego wystarczy już 2J....

Napisano

Pleciesz Pan bzdury, niemiłosiernie

Do wiercenia całkiem sprawnego wystarczy już 2J....

"I umiarkowanego kucia"...
Napisano

"I umiarkowanego kucia"...

Wiadomo... Ze im więcej tym lepiej... Ale nie popadajmy w paranoje

Napisano

Wiadomo... Ze im więcej tym lepiej... Ale nie popadajmy w paranoje

2J sobie nie pokujesz.
Napisano

2J sobie nie pokujesz.

Powiedz to mojej maszynie... 2.3J i kucie idzie... Wiadomo nie tak jak przy 15J ale męczyć się nie zmęczeylem

Napisano

Powiedz to mojej maszynie... 2.3J i kucie idzie... Wiadomo nie tak jak przy 15J ale męczyć się nie zmęczeylem

Cóż, gips, to i moja dwuipółletnia córka kuje zabawkowym młotkiem ;)
Napisano

Cóż, gips, to i moja dwuipółletnia córka kuje zabawkowym młotkiem ;)

Wystarczy że dał radę zrobić przekucia w fundamentach zrobionych z jakiegoś b30....

jeszcze raz napiszę, nie da się tego porównać do mojej Dużej makity 17J, ale jak pomyślę o tym aby dla paru drobnych przekuć szarpać się z czymś co waży dobre 30kg to szybciej zrobię to czymś mniejszym

Napisano

To chyba nie był b30. Co jak co, ale trochę się betonu nakułem. Młot 46J, jakim największym kułem, ważył 18kg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.