Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód segment C pod gaz

Featured Replies

Napisano

Witam.

Powoli zaczynam planować wymianę mojej Fabci na coś nowszego i rozglądam się po rynku czego mógłbym szukać. Szukam czegoś w granicach 35 tys, 5-6 latek. Co mi do tej pory wpadło w oko:

VW Golf VI 1,6 102 KM

Astra 4 1,4T 120-140KM

Z tego co zauważyłem to Golf niby ma nie za dużo kucy ale jest tylko 100kg cięższy od mojej Fabci która ma 64KM i da się nią jeździć. Co prawda jak jest klima to nie ma wyprzedzania ale się da.

Co do silników z T to nie mam kompletnie doświadczenia.

I teraz jest pytanie czy iść w słabszy silnik, ale wydaje mi się że dużo prostszy czy w bardziej komfortowy silnik Astry, ale nie wiem czy nie bardziej awaryjny/droższy w naprawie.

No chyba że coś innego jesteście w stanie polecić?

Napisano

przede wszystkim NTK, post idealnie nadaje się na MK

Napisano

Zależy co sobie cenisz, jak komfort przy wyprzedzaniu i itp to szedłbym w silnik z T. Kolega z pracy ma Golfa VI z 1.4 80KM. Jak kupował to dla niego nieważny był silnik, najważniejsze żeby nie "był bity" i pierwszy właścicel. Wcześniej miał 1.9 sdi golfa IV 64KM więc pewnie był przyzwyczajony do marnych osiągów.Teraz przyznaje mi rację że jednak silnik za słaby. Jak dla mnie w takiej "budzie" 1.6 to jest absolutne minimum.

Napisano
  • Autor

przede wszystkim NTK, post idealnie nadaje się na MK

Nie rozumiem kolegi, gdzie będą lepiej wiedzieć jakie silniki lubi gaz? Bo przecież o to pytam.

Napisano
  • Autor

nie, Ty pytasz jakie auto masz kupić

To zadam też drugie pytanie. Jakie silniki w tym segmencie się nadają do gazowania?

Napisano

1.6 8v 102KM idealnie nadaje się do gazu, stara niewysilona konstrukcja. Natomiast  jeśli chodzi o Astrę, kolega ma z 1.4t 140KM. Instalacja fabryczna, tylko że kupił nówkę rok temu w salonie. Obecnie ma coś ~30kkm, nie zgłaszał żadnych problemów. Instalacja fabryczna, wszystko ładnie zabudowane. Jeden przycisk na konsoli centralnej z napisem lpg zdradza że auto ma taką instalację.W zależności na jakim paliwie się jeździ, to wskaźnik odpowiednio pokazuje stan paliwa PB/LPG. Jak dla mniaj same + takiej instalacji fabrycznej. Jak chcesz uzyskać więcej odpowiedzi to poproś moderatorów o przesunięcie wątku na MK.

Napisano

Civic 1.8

Mogę potwierdzić, chociaż za 35kPLN to będzie ciężko znaleźć ładną sztukę.

Napisano
  • Autor

Mogę potwierdzić, chociaż za 35kPLN to będzie ciężko znaleźć ładną sztukę.

Właśnie miałem pisać że też mi się podobają, ale budżet nie puści na pewno.

Napisano

Jak ma być LPG i T to w grupie Fiata są silniki 120-150KM. Np. Bravo. Delta, Giulietta.

Napisano

Poszukaj Focusa 3 z silnikiem 1.6 105 lub 125 KM. Silniki proste, bez Turbo, a bardziej dynamiczne od tego co proponuje VW

Wysłane z Moto X Play

Napisano
  • Autor

Poszukaj Focusa 3 z silnikiem 1.6 105 lub 125 KM. Silniki proste, bez Turbo, a bardziej dynamiczne od tego co proponuje VW

Wysłane z Moto X Play

Tylko że z Focusem jest ten mankament, że przy 8-10 latach będzie w połowie do malowania. Wiem bo w firmie takie mamy, kolega też ma, 7 lat i masakra jest.

Napisano
  • Autor

Jak ma być LPG i T to w grupie Fiata są silniki 120-150KM. Np. Bravo. Delta, Giulietta.

Bravo i Delta nie na mój gust, a Giulietta podobno psujna strasznie. Ja się tam nie upieram na T, chce coś sprawdzonego, prostego.

Napisano

Jutro kupuje nowa Astrę K sedan z fabryczną LPG i silnikiem 1.4 140 KM. Zbiera się to ładnie, instalka fabryczną, komputer pokazuje spalanie i dystans dla dwóch paliw w zależności którym jedziesz. To pierdola, ale fajna. Poszukaj używki.

Napisano

Jutro kupuje nowa Astrę K sedan z fabryczną LPG i silnikiem 1.4 140 KM. Zbiera się to ładnie, instalka fabryczną, komputer pokazuje spalanie i dystans dla dwóch paliw w zależności którym jedziesz. To pierdola, ale fajna. Poszukaj używki.

Chyba raczej Astre J, bo w K 1,4T to juz silnik na bezposrednim wtrysku i nie jest oferowany z LPG...

Napisano

Nie pomyliles z Astra J (niestety tylko w sedanie)?

Napisano

Tylko że z Focusem jest ten mankament, że przy 8-10 latach będzie w połowie do malowania. Wiem bo w firmie takie mamy, kolega też ma, 7 lat i masakra jest.

To prawda, ale z drugiej strony chyba najłatwiej takie auto znaleźć w przyzwoitym stanie.

Wysłane z Moto X Play

Napisano

Instalka fabryczna czy dokladana u dealera?

Napisano

Zgadza się, chodziło o Astrę J. :)

Instalka jest fabryczną, fabryczny guzik w kokpicie, komp podaje ile spała i pozostało do pustego baku. Jak brakuje lpg to informuje, że nie przełączyć i lecisz na benzynie.

Napisano

Instalka jest fabryczną, fabryczny guzik w kokpicie, komp podaje ile spała i pozostało do pustego baku. Jak brakuje lpg to informuje, że nie przełączyć i lecisz na benzynie.

Napisano

Dokładnie taką ma właśnie kumpel z pracy w sedanie, mają coś ponad rok i ~30kkm. Też z lpg. Jedyne co mnie zastanawia że kontrolka od oleju mu gaśnie po ok ~2s po uruchomieniu. Sorry za OT..

Napisano

No chyba że coś innego jesteście w stanie polecić?

1,6 102KM kompletnie nie jedzie, w żadnym aucie od Golfa IV wzwyż. ;)

Napisano
  • Autor

Tylko czy bierzesz pod uwagę to że do tej pory jeździłem skodą 64KM i nie było źle? Owszem, jak go przystawisz to 180KM to nie jedzie. Golf ma 38KM więcej od Skody a waży tylko 100kg więcej.

Napisano

Mam w passacie B6 ten 102 KM silnik, demonem predkosci jie jest, ale poruszac sie mozna z punktu A do B. A mam porownanie bo rok wczesniej jezdzilem mocnym dieslem. Za to do LPG idealny silnik.

Napisano

A  może Astra J dla uboższych, czyli Chevrolet Cruze? silnik 1,4 T ten sam co w Oplu i gazowalny lub 1,8 wolnyssak też gazowalny?

Osobiście ujeżdżam od 6 lat jeszcze większego muła czyli Astra J 1,4 100KM z dołożonym LPG. Po przesiadce z 2.0 DTI musiałem na nowo uczyć się wyprzedzać? ;]

Napisano
  • Autor

A może Astra J dla uboższych, czyli Chevrolet Cruze? silnik 1,4 T ten sam co w Oplu i gazowalny lub 1,8 wolnyssak też gazowalny?

Osobiście ujeżdżam od 6 lat jeszcze większego muła czyli Astra J 1,4 100KM z dołożonym LPG. Po przesiadce z 2.0 DTI musiałem na nowo uczyć się wyprzedzać? ;]

Tu się muszę zgodzić, bo wyprzedzanie mułem to jest jednak nie lada przedsięwzięcie :-)

Dziś pojawiła się w grze Honda Civic VIII z LPG. Znajomy stwierdził że potrzebuję zmiany chce się pozbyć. Może coś z tego wyjdzie i temat się rozwiąże.

Napisano

Nikt nie podał fajnego auta jakim jest Megane 1.6. Przestronne, nieźle wykonane i spasowane, w takiej kwocie spokojnie do dostania pewnie jakiś 3-4 latek. Astra i golf kosztują więcej nie reprezentując sobą więcej.

Edytowane przez AkuQ

Napisano

Tylko czy bierzesz pod uwagę to że do tej pory jeździłem skodą 64KM i nie było źle?

Nie sluchaj go, bo nie jest tak źle jak ludzie wypisuja.

Ten silnik zeby dobrze sie zbierał musi mieć sprawne wszystkie podzespoły. Jest wrażliwy na zabrudzenia np. przepustnicy, czy przepływomierza. Kable i świece też nie mogą być stare, zwłaszcza przy lpg.

Ja u siebie zrobilem ostatnio taki porządny serwis i jestem w szoku z poprawy.

Napisano

Jeździłem równolegle Octavią I z tym 1.6 i swoim Golfem - 13KM robi różnicę.

Napisano
  • Autor

Nikt nie podał fajnego auta jakim jest Megane 1.6. Przestronne, nieźle wykonane i spasowane, w takiej kwocie spokojnie do dostania pewnie jakiś 3-4 latek. Astra i golf kosztują więcej nie reprezentując sobą więcej.

Niestety Megane jest dla mnie po prostu brzydkie w tej wersji. 4-ka jest dużo ładniejsza w środku.

Napisano
  • Autor

Ten silnik zeby dobrze sie zbierał musi mieć sprawne wszystkie podzespoły. Jest wrażliwy na zabrudzenia np. przepustnicy, czy przepływomierza. Kable i świece też nie mogą być stare, zwłaszcza przy lpg.

Ja u siebie zrobilem ostatnio taki porządny serwis i jestem w szoku z poprawy.

Też tak myślę. Owszem, słaby samochód nie jest fajny na trasy, ale ja nie planuję zakupu pod to. 

Napisano
  • Autor

Różnicę robi waga i moment.

Napisano

Różnicę robi waga i moment.

170Nm/2400 kontra 148Nm/3800

waga zbliżona

Napisano

Owszem, słaby samochód nie jest fajny na trasy, ale ja nie planuję zakupu pod to. 

a ja swoją kupiłem głownie na trasy, (bo do miasta mam pandę) i jedyne czego mi brakuje, to lepszego wyciszenia.

Napisano

napewno lekką robi (bo nie jest ona jakąś przepaścią). ale w spalaniu też jest spora różnica na niekorzyść 2.0. kumpel ma ten silnik w octavii, i mówi, że po mieście ciężko mu zejść poniżej 12, a w trasie 10 jak drut (benzyny, bo nie ma gazu).

ja tam na osiągi swojej 1.6 nie narzekam, natomiast gęba mi sie cieszy na stacji jak płacę 75 zł za przejechane 500 km

Napisano

napewno lekką robi (bo nie jest ona jakąś przepaścią). ale w spalaniu też jest spora różnica na niekorzyść 2.0. kumpel ma ten silnik w octavii, i mówi, że po mieście ciężko mu zejść poniżej 12, a w trasie 10 jak drut (benzyny, bo nie ma gazu).

ja tam na osiągi swojej 1.6 nie narzekam, natomiast gęba mi sie cieszy na stacji jak płacę 75 zł za przejechane 500 km

Napisano

1,6 i spalanie 7.5 lpg?? Dobre zarty..

A gdzie napisalem, ze mi pali 7.5?

Napisano

To powiedz kumplowi, że ma problem, albo nie umie jeździć.

Mój Golf z 2.0, zarówno przed remontem jak i po, pali w mieście Wrocławiu (przy średniej 25 km/h) 10-11,5l zależnie od pory roku, w trasie przy 90km/h ok. 6,5-7l, autostrada max 8,5. I też nie mam gazu.

https://www.spritmonitor.de/en/detail/670884.html

Edytowane przez Pietro_M

Napisano

Mam w pasku 1.6mpi w gazie, i pali mi to 8ltr/100km po miescie a LPG 9-10 ltr/100km

Napisano

A gdzie napisalem, ze mi pali 7.5?

To może zdradzisz sekret przejechania 500km za 75zł przy silniku 1.6?

Edytowane przez Azbest

Napisano

Mam w pasku 1.6mpi w gazie, i pali mi to 8ltr/100km po miescie a LPG 9-10 ltr/100km

O kurde, 8l po mieście to pali mi splash 1,0 ;] 

Te japończyki nie umieją robić oszczędnych silników :no:

Napisano

To może zdradzisz sekret przejechania 500km za 75zł przy silniku 1.6?

liczyć nie umiesz? 42l x 1.80zł = 75,60 PLN. to teraz. a całe lato gaz był po 1.45

Napisano

O kurde, 8l po mieście to pali mi splash 1,0 ;]

Te japończyki nie umieją robić oszczędnych silników :no:

To ile ten splash wazy? ;) ewentualnie wiecej KM wycisneli niz vw

Napisano

To ile ten splash wazy? ;) ewentualnie wiecej KM wycisneli niz vw

1050 kg.

Napisano

1050 kg.

To B6 wazy ponad 1400kg, a silnik to zwykly 8 zaworowy uklad OHC

Edytowane przez SebeKK

Napisano

astra K 1.4 125 goniona po niemieckich autostradach pod 200-210 a po lokalnych trasach pod 140-160 + miasto srednie z ostatnicj 10 000 km mam 7.6 l

jak pierwszy raz ją tankowałem to w szoku byłem, że tak mały zbiornik..., ale jest wystarczajacy

Napisano

To B6 wazy ponad 1400kg, a silnik to zwykly 8 zaworowy uklad OHC

To widocznie wina jest we mnie a nie w splashu bo o   podobnej wadze V50 nie chcialo mi palic mniej niz 10 l w trybie emeryckim na tej samej trasie.jesli chcialem jechac w miare dynamicznie to i 13 zjadło :no:

Edytowane przez wlad

Napisano

To widocznie wina jest we mnie a nie w splashu bo o podobnej wadze V50 nie chcialo mi palic mniej niz 10 l w trybie emeryckim na tej samej trasie.jesli chcialem jechac w miare dynamicznie to i 13 zjadło :no:

Widocznie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.