Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód segment C pod gaz

Featured Replies

Napisano

O kurde, 8l po mieście to pali mi splash 1,0 ;]

Te japończyki nie umieją robić oszczędnych silników :no:

Cos nie teges chyba masz bo mojej siostry splash z motorem 1.2 pali max 7...

Po Warszawie.

Napisano

Cos nie teges chyba masz bo mojej siostry splash z motorem 1.2 pali max 7...

Po Warszawie.

Kluczem chyba są krótkie odcinki-jazda w większości na zimnym silniku.A drugi minus[nie wiem czy nie większy]-auta w 90 % używa żona ;]

Napisano

Kluczem chyba są krótkie odcinki-jazda w większości na zimnym silniku.A drugi minus[nie wiem czy nie większy]-auta w 90 % używa żona ;]

Zmień zatem wadliwy łącznik

Między kierownicà a pedałami.

Napisano

Jak auto jezdzi np na odcinkach 1-3km to nie ma szans, zeby spalilo mniej.

W takiej sytuacji to nawet nie ma sensu patrzec na spalanie bo ile km miesiecznie mozna tak narobic? ;)

Napisano

Jak auto jezdzi np na odcinkach 1-3km to nie ma szans, zeby spalilo mniej.

W takiej sytuacji to nawet nie ma sensu patrzec na spalanie bo ile km miesiecznie mozna tak narobic? ;)

U mnie splash zrobił 9 tys. w 11 miesięcy.Doliczjąc jeszcze mnie z Merivą wychodzi ok.1000km na miesiąc na samych krotkich odcinkach.

Edytowane przez wlad

Napisano

U mnie splash zrobił 9 tys. w 11 miesięcy.Doliczjąc jeszcze mnie z Merivą wychodzi ok.1000km na miesiąc na samych krotkich odcinkach.

No tez wlasnie mowie, nawet zakladajac, ze spali +2 ltr/100 to daje raptem 20l paliwa na miesiac...

Po co sobie glowe zawracac?

Napisano

Między kierownicà a pedałami.

To ja zapraszam z VAGiem na probną jazdę.Jeśli osiągniesz poniżej 10l stawiam 10l ...40% :piwko:

Napisano

No tez wlasnie mowie, nawet zakladajac, ze spali +2 ltr/100 to daje raptem 20l paliwa na miesiac...

Po co sobie glowe zawracac?

A to oczywiste :ok:

Jedynym problemem jest dziwienie się ludzi jak to możliwe ;]

Napisano

wychodzi ok.1000km na miesiąc na samych krotkich odcinkach.

co to znaczy u Ciebie ''krótkie odcinki''?

Napisano

co to znaczy u Ciebie ''krótkie odcinki''?

3-4 km.Wszędzie mam tyle-do pracy,do przedszkola,do szkoly,do pracy żony,do najbliższego centrum handlowego.

Napisano

ok, ale ile razy dziennie robisz te odcinki? bo przecież nie jezdzi sie do pracy kilka razy w ciągu jednego dnia, żeby z takich krótkich odcinków zrobić 1000 miesięcznie

na moje oko, to jedziesz do przedszkola, po chwili do pracy. i auto stoi ileś tam godzin, pozniej znowu przedszkole, sklep, dom.

w ten właśnie sposób codziennie jezdzi moja żona, każdego dnia na liczniku przybywa 30 km, a miesięcznie wychodzi niecałe 700 km. czasem w weekendy pare km wskoczy. więc zastanawiam się jak można zrobić tysiaka w miesiącu, mając do pracy 3 km?

Napisano

ok, ale ile razy dziennie robisz te odcinki? bo przecież nie jezdzi sie do pracy kilka razy w ciągu jednego dnia, żeby z takich krótkich odcinków zrobić 1000 miesięcznie

na moje oko, to jedziesz do przedszkola, po chwili do pracy. i auto stoi ileś tam godzin, pozniej znowu przedszkole, sklep, dom.

w ten właśnie sposób codziennie jezdzi moja żona, każdego dnia na liczniku przybywa 30 km, a miesięcznie wychodzi niecałe 700 km. czasem w weekendy pare km wskoczy. więc zastanawiam się jak można zrobić tysiaka w miesiącu, mając do pracy 3 km?

Juz kiedys to pisalem.

Rano wracam z pracy[3,5],jade do drugiej[taki part time][5],wracam do domu[5],zona jedzie odwiezc dzieciaki do szkoly I przedszkola[4+1+4],zona jedzie do pracy[4],ja jade po dzieciaki[4+1+4].zona wraca z pracy[4],ja jade do pracy[3,5].Dziennie wychodzi wiec ok.43 km X22 dni =950km. A przeciez jeszcze od czasu do czasu jakies zakupy[najblizszy sam to 4km],dziecko zawiezc do kolegow[tez 3-4km] itp ;] Licznik nie klamie :ogien:

Napisano

Astra 4 1,4T 120-140KM

Nie czytałem całego wątku, więc pewnie już ktoś napisał. Astra 4 tylko 140KM ... to ciężka krowa i dopiero z tymi 140KM jako tako to przyspiesza.

Jeżdżę taką od prawie roku i jest na prawdę OK, zarówno w mieście jak i w trasie. Ale mniej bym tam nie chciał mieć ...

Napisano

Licznik nie klamie 

no to ok, ale wychodzi na to, ze to auto nie jezdzi ciągle niedogrzane. wiem, ze takie gaszenie i odpalanie co chwile podnosi spalanie, ale przynajmniej jezdzi ciepły. to te 8l jest raczej w normie

Napisano

Nie czytałem całego wątku, więc pewnie już ktoś napisał. Astra 4 tylko 140KM ... to ciężka krowa i dopiero z tymi 140KM jako tako to przyspiesza.

Jeżdżę taką od prawie roku i jest na prawdę OK, zarówno w mieście jak i w trasie. Ale mniej bym tam nie chciał mieć ...

potwierdzam, jezdzilem IV kombi i 5d htb z 1.6 16V... to jezdzi jak CC 700;) no może 900..

Napisano

Witam.

Powoli zaczynam planować wymianę mojej Fabci na coś nowszego i rozglądam się po rynku czego mógłbym szukać. Szukam czegoś w granicach 35 tys, 5-6 latek. Co mi do tej pory wpadło w oko:

VW Golf VI 1,6 102 KM

Astra 4 1,4T 120-140KM

Z tego co zauważyłem to Golf niby ma nie za dużo kucy ale jest tylko 100kg cięższy od mojej Fabci która ma 64KM i da się nią jeździć. Co prawda jak jest klima to nie ma wyprzedzania ale się da.

Co do silników z T to nie mam kompletnie doświadczenia.

I teraz jest pytanie czy iść w słabszy silnik, ale wydaje mi się że dużo prostszy czy w bardziej komfortowy silnik Astry, ale nie wiem czy nie bardziej awaryjny/droższy w naprawie.

No chyba że coś innego jesteście w stanie polecić?

Zostaje Ci jeszcze Fluence 110 KM, niestety obecny silnik nie jest kompatybilny z LPG

Z nowych aut - rozważ TIPO, różnica nie jest tak duża.  

Napisano
  • Autor

Zostaje Ci jeszcze Fluence 110 KM, niestety obecny silnik nie jest kompatybilny z LPG

Z nowych aut - rozważ TIPO, różnica nie jest tak duża.  

Na Fiacika na pewno się nie zdecyduje, nie podchodzą mi strasznie.

Na tą chwilę jestem zdecydowany na Polo V jednak, bo poniżej ceny Golfa kupię wersję full wyposażoną. Ale zanim dojdzie do zakupu to dużo może się zmienić :) Wczoraj na stacji paliw oglądałem BMW 1 i kurde strasznie się mi spodobała, ale cena zdecydowanie wyższa. 

Orientujecie się jak z awaryjnością BMW? W cenie polo z 2011-2012 można kupić BMW z 2008-2009.

Napisano

Na Fiacika na pewno się nie zdecyduje, nie podchodzą mi strasznie.

Na tą chwilę jestem zdecydowany na Polo V jednak, bo poniżej ceny Golfa kupię wersję full wyposażoną. Ale zanim dojdzie do zakupu to dużo może się zmienić :) Wczoraj na stacji paliw oglądałem BMW 1 i kurde strasznie się mi spodobała, ale cena zdecydowanie wyższa.

Orientujecie się jak z awaryjnością BMW? W cenie polo z 2011-2012 można kupić BMW z 2008-2009.

Problem nie jest z awaryjnoscią, a z kosztami utrzymania które są duzo wieksze niz w budżetowym polo ;)

Napisano
  • Autor

Problem nie jest z awaryjnoscią, a z kosztami utrzymania które są duzo wieksze niz w budżetowym polo ;)

No się rozumie samo przez się, ale jakiego rzędu to mogą być kwoty?

Napisano
  • Autor

Ma ktoś rozeznanie jak to wygląda przy BMW? Bo na placu boju zostały faktycznie tylko Polo i BMW. Wiem, że Polo wydaje się bardziej racjonalnym wyborem, ale BMW chciałem mieć od zawsze..

Napisano

Ma ktoś rozeznanie jak to wygląda przy BMW? Bo na placu boju zostały faktycznie tylko Polo i BMW. Wiem, że Polo wydaje się bardziej racjonalnym wyborem, ale BMW chciałem mieć od zawsze..

To je sobie kup i już ;)

Napisano
  • Autor

Kupić każdy głupi może, ale lepiej pierwsze przeanalizować temat.

Napisano

Kupić każdy głupi może, ale lepiej pierwsze przeanalizować temat.

Zadzwoń do serwisu lub warsztatu specjalizującego się i zapytaj o koszty standardowych akcji. Strzelam że pomiędzy ASO i tymi markami będzie tak z +50% w BMW.

Napisano
  • Autor

Zadzwoń do serwisu lub warsztatu specjalizującego się i zapytaj o koszty standardowych akcji. Strzelam że pomiędzy ASO i tymi markami będzie tak z +50% w BMW.

Może w ASO i tak, ale w moim przypadku będzie to robił wiejski mechanik. Ale faktycznie, trzeba się u niego zatrzymać i zapytać/porównać.

Napisano

Może w ASO i tak, ale w moim przypadku będzie to robił wiejski mechanik. Ale faktycznie, trzeba się u niego zatrzymać i zapytać/porównać.

To odpuść BMW na wstępie - te auta nienawidzą nieogarniętej obsługi.

Napisano
  • Autor

To odpuść BMW na wstępie - te auta nienawidzą nieogarniętej obsługi.

Twierdzisz że jak nie ASO to mechanik dupa :)

Inaczej, twierdzisz że ASO w każdym wypadku jest ogarnięte? :)

Napisano

Twierdzisz że jak nie ASO to mechanik dupa :)

Inaczej, twierdzisz że ASO w każdym wypadku jest ogarnięte? :)

Do BMW musi być mechanik specjalizujący się w BMW. Inaczej będziesz narzekał.

Napisano

Nie sluchaj go, bo nie jest tak źle jak ludzie wypisuja.

Ten silnik zeby dobrze sie zbierał musi mieć sprawne wszystkie podzespoły. Jest wrażliwy na zabrudzenia np. przepustnicy, czy przepływomierza. Kable i świece też nie mogą być stare, zwłaszcza przy lpg.

Ja u siebie zrobilem ostatnio taki porządny serwis i jestem w szoku z poprawy.

O jakim aucie mowa? Każde 1.6mpi posiada przepływomierz? Dziś zaglądałem do takiego jednego i nie miał  :bzik:

Napisano

O jakim aucie mowa? Każde 1.6mpi posiada przepływomierz? Dziś zaglądałem do takiego jednego i nie miał :bzik:

1.6MPI (BSE) w passat b6 ma przeplywke

Napisano

1.6MPI (BSE) w passat b6 ma przeplywke

OII z takim samym silnikiem już nie ma przepływki

Napisano

jeśli nie ma, to wtedy pewnie przepustnica jest na linkę i zapewne krokowiec. tak czy inaczej te elementy wymagają czyszczenia co jakiś czas

Napisano

jeśli nie ma, to wtedy pewnie przepustnica jest na linkę i zapewne krokowiec. tak czy inaczej te elementy wymagają czyszczenia co jakiś czas

Przepustnica nie jest na linkę  :bzik:

Napisano

jak nie ma przepływki to jest podciśnieniowy "map-sensor"

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Mam możliwość kupienia Civica VIII 1.8 z przebiegiem ~175 tys. Na gazie od 80 tys.

Czy pchalibyście się w taki samochód? Sztuka jest od znajomego, który dba o swoje samochody. Zmienia co jakiś czas bo się mu nudzą.

Ja tym na pewno przejadę ponad 100 tys.

Czy lepiej szukać czegoś z przebiegiem do 100 tys, ale nie pewnego?

Napisano

Mam możliwość kupienia Civica VIII 1.8 z przebiegiem ~175 tys. Na gazie od 80 tys.

Czy pchalibyście się w taki samochód? Sztuka jest od znajomego, który dba o swoje samochody. Zmienia co jakiś czas bo się mu nudzą.

Zalezy za jaką kasę ;)

Mechanicznie silnik i elektronima jest pancerna. Wahacze słabe, zawiecha mocna. Te auta mają bezmyślnie twarde zawieszenie, nieprzyjemnie sie mi nim jezdzilo.

Napisano

Tak samo Lancer. 

Corolla pod tym względem jest troche lepsza - jak komuś zależy na japońcu

Napisano

jesli masz ochotę tym samochodem zrobić ponad 100kkm ... to ja bym wziął coś z mniejszym przebiegiem. W każdym samomchodzie po 200kkm trzeba będzie coś zrobić, a tu zaraz będziesz robił ... 

z drugiej strony te hondy raczej na nic szczególnego nie cierpią i jak masz zadbaną sztukę (np. częste regulacje zaworów przy LPG) .. to powinna dać radę.

na to pytanie nikt ci nie odpowie konkretnie :)

Napisano

Zalezy za jaką kasę ;)

Mechanicznie silnik i elektronima jest pancerna. Wahacze słabe, zawiecha mocna. Te auta mają bezmyślnie twarde zawieszenie, nieprzyjemnie sie mi nim jezdzilo.

Ja bym powiedział że zawieszenie jest mega pancerne - u mnie po 90kkm wszystkie części oryginalne, brak luzów. W poprzednim Stilo miałbym już 3 komplet wahaczy i łączników stab.

Twarde zawieszenie to fakt, ale głównie spotęgowany oponami - oryginalne Michelin 225/45R17 mają bardzo twarde boki i .. nie znosiłem na nich jeździć. Po 5 latach wyrzuciłem je, bo były tak twarde że bieżnik praktycznie się nie zużył, a guma zrobiła się plastikowa.

Te opony mocno zniechęcają do jazdy, chociaż samochód prowadzi się jak po szynach .. i jak na szynach. Zmieniłem na inne i zupełnie inna bajka - zrobiło się cicho i komfortowo.

Najwygodniej jeździ się jednak na 205/55R16 - w tym przypadku to bym powiedział że Civic nie odbiega "twardością" zawieszenia od innych samochodów w klasie. Jeśli miałbym tym samochodem robić bardzo duże przebiegi to bym zakładał tylko 16". Myślę że 16" to w ogóle optymalny wybór .. chociaż 17" wyglądają bardzo ładnie. 

Napisano

W każdym samomchodzie po 200kkm trzeba będzie coś zrobić, 

jesli jest zajechany. a moze juz bylo zrobione

Napisano

Ja bym powiedział że zawieszenie jest mega pancerne - u mnie po 90kkm wszystkie części oryginalne, brak luzów. W poprzednim Stilo miałbym już 3 komplet wahaczy i łączników stab.

mi się wahacz rozstukał po niecałych 40kkm - norma w tym modelu, skrzypiące McPersony to też codzienność.

Napisano

mi się wahacz rozstukał po niecałych 40kkm - norma w tym modelu, skrzypiące McPersony to też codzienność.

to u mnie może to kwestia szczęścia .. a może jakieś poprawki, bo mam model z ostatniego wypustu '11 (po 2 liftingu). Wiem, że zawieszenie jest "łagodniejsze" niż w pierwszych modelach.

Napisano

to u mnie może to kwestia szczęścia .. a może jakieś poprawki, bo mam model z ostatniego wypustu '11 (po 2 liftingu). Wiem, że zawieszenie jest "łagodniejsze" niż w pierwszych modelach.

Też taki miałem ;]

Napisano

Też taki miałem ;]

... to tylko dowodzi że "trzeba trafić" :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Postanowiłem trochę odświeżyć temat. Na placu boju zostały dwie opcje:

1. Honda Civic VIII 1,8 - mnie się podoba ale żona nie chce jej widzieć pod domem :)

2. Volvo C30 1,8/2,0 - z tego co zdążyłem wyczytać lubi gaz i brzydka nie jest.

Co myślicie o tej drugiej opcji?

Napisano

Postanowiłem trochę odświeżyć temat. Na placu boju zostały dwie opcje:

1. Honda Civic VIII 1,8 - mnie się podoba ale żona nie chce jej widzieć pod domem :)

"żona nie chce jej widzieć pod domem" ... wiesz ... ciężko dyskutować z takimi argumentami i można w sumie zamknąć dyskusję. 

kup co się żonie podoba - ten spokój jest wart więcej niż jakiekolwiek opinie forumowe

Napisano
  • Autor

"żona nie chce jej widzieć pod domem" ... wiesz ... ciężko dyskutować z takimi argumentami i można w sumie zamknąć dyskusję. 

kup co się żonie podoba - ten spokój jest wart więcej niż jakiekolwiek opinie forumowe

Nie jest do końca tak, że nie może być. Może za bardzo pojechałem, ale ostatecznie się godzi na ten wybór jak zobaczyła Excella z rocznym kosztem jazdy na LGP vs ON/noPB. 3k w portfelu sprawia, że UFO jest do łyknięcia :)

Bardziej interesuje mnie opinia o Volvo.

Napisano

Astra 4 1,4T

Sam tak chciałem zrobić, niestety skrzynie biegów M32 mnie skutecznie zniechęciły. 

Napisano

@@teg Nie tylko Ciebie, też uparcie szukałem kiedyś tych astr, ale znowu wygrał diesel z pancerną skrzynią, dla mnie to pewniejsze jednak niż czekanie na awarie ;]

Napisano

Mialem to 1,8 w V50-nie polecam.Spora część zaczyna brać olej po przekroczeniu 100-120kkm,ten silnik nie ma dołu-aby jechał trzeba go trzymać na obrotach,skrzynia bardzo wysoka-przy 110km/h chyba 3300obr/min.Przy przebiegach ok.150kkm zaczynają się problemy z trzymaniem obrotów na luzie.Regulacja zaworów szklankami.To tyle co ja zaobserwowałem.

Napisano
  • Autor

Mialem to 1,8 w V50-nie polecam.Spora część zaczyna brać olej po przekroczeniu 100-120kkm,ten silnik nie ma dołu-aby jechał trzeba go trzymać na obrotach,skrzynia bardzo wysoka-przy 110km/h chyba 3300obr/min.Przy przebiegach ok.150kkm zaczynają się problemy z trzymaniem obrotów na luzie.Regulacja zaworów szklankami.To tyle co ja zaobserwowałem.

Też to znalazłem, na forum volvo piszą żeby szukać tylko 2.0. A wiecie czy 2.5 jest gazowalny?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.