Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak obniżyć emisję spalin (problem z przeglądem)

Featured Replies

Napisano

Freelander 1,8 z LPG, przebieg 150.000 km

Rok temu pacjent otarł się o problem z emisją spalin ale jakoś to przeszło.

-Układ wydechowy szczelny (cztery lata temu problemem był łącznik elastyczny bo szły lewe gazy, po uszczelnieniu i wyczyszczeniu wtrysków płynem Wynn's pomogło), obecnie wydech wymieniony, przedmuchów nie widzę, katalizator obecny, tłumik końcowy nowy.

-Silnik standardowo znany z problemów z chłodzeniem (wada fabryczna silnika 1,8), do tego jakaś kuna przegryzła przewody od chłodnicy, płyn uciekł i głowica była planowana półtora roku temu (kierowniczka ma już nauczkę żeby patrzeć na wskaźnik temperatury)

-Olej dopiero co wymieniony z filtrem,

-Czujnik położenia wałka rozrządu wskazywał błąd, wymieniony

-Brak błędów na komputerze

W najbliższym czasie chciałbym coś zaradzić i :

-Nowe świece takie jak producent zaleca zamówione

-Filtr powietrza zamówiony.

-Sondy lambda do sprawdzenia (dwie sztuki w układzie), zakładam że sprawne bo komputer nie wywala błędu.

-Mam zapasowe cewki na podmianę jakby coś,

Co jeszcze można zrobić żeby zminimalizować ryzyko problemu ze spalinami na przeglądzie?

To że trzeba go wcześniej na "obwodnicy" przegonić i przedmuchać czy jechać na badanie z ciepłym silnikiem to wiem.

Wydaje mi się że zalewanie go czymś czyszczącym wtryskiwacze niewiele pomoże bo ten sam problem był też podczas badania na LPG w zeszłym roku

Edytowane przez bengamin

Napisano

Trzeba pojechać na inną stację SKP.

Napisano

Lambda, przepływka, czujnik temperatury cieczy chłodzacej, czujnik temperatury powietrza dolotowego

Napisano

Kiedyś w Fanach Czterech Kółek, Ed China podłączał taką, sprytną aparaturę do starego auta, które nie przechodziło przeglądu z powodu emisji spalin. Czyściło to cały układ zasilania i wydechowy.

Po tym zabiegu auto przeszło badanie z zapasem.

Napisano

Rok temu pacjent otarł się o problem z emisją spalin ale jakoś to przeszło. zminimalizować ryzyko problemu ze spalinami na przeglądzie?  trzeba go wcześniej na "obwodnicy" przegonić i przedmuchać czy jechać na badanie z ciepłym silnikiem to wiem.

Problem ze składem spalin, ale jakoś bardziej konkretnie?    :nie_wiem: 

Razu pewnego diagnosta - debil przekonywał mnie, że (Euro 2) norma na HC+NOx = max 0,5 a pan tu ma przekroczone, bo jest 0,275...   :lol::pad:

W innym bolidzie wyszło przekroczenie współczynnika lambda z wynikiem 1,05 (norma 0,97-1,03) i wtedy wiesz, gdzie ew. szukać punktu zaczepienia.

Napisano

Razu pewnego diagnosta - debil przekonywał mnie, że (Euro 2) norma na HC+NOx = max 0,5 a pan tu ma przekroczone, bo jest 0,275

Logiczne że 275 jest większe od 5

Ponad pięćdziesiątkrotnie przekroczona norma i jeszcze pretensje do diagnosty, wstyd!

;)

Edytowane przez wald0

Napisano

Problem na benzynie czy na LPG?

Napisano

katalizator obecny

To, że obecny nie znaczy że sprawny. Ja miałem katalizator uszkodzony mechanicznie - czyli zatkany, ale równie dobrze może być drożny, ale nie sprawny chemicznie. Wskazuje na to pomiar analizatorem spalin.

Katalizator nie jest urządzeniem wiecznym (szczególnie przy LPG)... niestety i podlega wymianie eksploatacyjnej. Jeden wytrzyma 250 tyś, a inny 100 tyś.

Edytowane przez chojnik

Napisano

W benzyniaku taki problem? To jakim cudem przechodzą badanie diesle z wyciętymi dpfami i katalizatorami?

Takim że dla silników o zapłonie samoczynnym nie bada się składu spalin a jedynie poziom zadymienia.

Napisano
  • Autor

Lambda, przepływka, czujnik temperatury cieczy chłodzacej, czujnik temperatury powietrza dolotowego

Dzięki

Napisano
  • Autor

Problem ze składem spalin, ale jakoś bardziej konkretnie?    :nie_wiem:

Razu pewnego diagnosta - debil przekonywał mnie, że (Euro 2) norma na HC+NOx = max 0,5 a pan tu ma przekroczone, bo jest 0,275...   :lol::pad:

W innym bolidzie wyszło przekroczenie współczynnika lambda z wynikiem 1,05 (norma 0,97-1,03) i wtedy wiesz, gdzie ew. szukać punktu zaczepienia.

NO przekroczone 

Napisano
  • Autor

Problem na benzynie czy na LPG?

Obu. Na LPG troche przekroczone, na benzynie dużo

Edytowane przez bengamin

Napisano

Pamiętaj żeby na przegląd podjechać bardzo dobrze nagrzanym autem, jak auto stoi przy takich temperaturach a na stację masz rzut beretem to będzie problem. Prawidłowa temperatura pracy katalizatora to ok. 600 stopni C. 

Napisano

ale jakie paraametry są przekroczone . wynik z analizy spalin powie co może być przyczyną niedomagania . masz jakieś wyniki analizy spalin ? zawartość co , co2 , hc , lambda ?

Napisano

ale jakie paraametry są przekroczone ? zawartość co , co2 , hc , lambda ?

Już wiemy, że:

NO przekroczone

Napisano

To, że obecny nie znaczy że sprawny. Ja miałem katalizator uszkodzony mechanicznie - czyli zatkany, ale równie dobrze może być drożny, ale nie sprawny chemicznie. Wskazuje na to pomiar analizatorem spalin.

Katalizator nie jest urządzeniem wiecznym (szczególnie przy LPG)... niestety i podlega wymianie eksploatacyjnej. Jeden wytrzyma 250 tyś, a inny 100 tyś.

Nie. Katalizator, jak sama nazwa wskazuje, nie zużywa się. Może uszkodzić się mechanicznie, ale nie jest to część eksploatacyjna!

Napisano

Nie. Katalizator, jak sama nazwa wskazuje, nie zużywa się. Może uszkodzić się mechanicznie !

Mało tego ! Niedawno fred77 dowiódł (musimy mu wierzyć na słowo strażaka PSP   :hehe: ), że nawet    30. letnia etylina nie jest szkodliwa dla katalizatora...   :phi:

Edytowane przez romano11

Napisano
  • Autor

Pamiętaj żeby na przegląd podjechać bardzo dobrze nagrzanym autem, jak auto stoi przy takich temperaturach a na stację masz rzut beretem to będzie problem. Prawidłowa temperatura pracy katalizatora to ok. 600 stopni C. 

Do stacji jest kilka km, ale właśnie wiem że silnik + wydech muszą być DOBRZE rozgrzane. To pomogło 4 lata temu, jak oblał właśnie z tego powodu to przegoniłem go kilka kilometrów obwodnicą na 2gim biegu i wróciłem na ponowne samo badanie spalin (zmieścił się na granicy normy)

Napisano

czy możesz podać parametry analizy spalin ? na jej podstawie można spróbować określić usterkę .

Napisano

NO przekroczone

kto i czym to zmierzył ? analizator spaln tego nie sprawdzi.

Napisano

NO przekroczone 

Sprawdzić działanie zaworu EGR jeśli występuje w tym silniku - on służy do redukcji tlenków azotu.

Zwracam uwagę ze tworzeniu tlenków azotu sprzyja wysoka temperatura spalania i nadmiar powietrza w mieszance.

pozdr

Napisano

Właśnie chciałem pisać, żeby EGR sprawdzić, może ktoś zaślepił... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.