Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie kombi spali najmniej / prędkość autostradowa

Featured Replies

Napisano

własnie ile to jest mało podczas jazdy autostradowej ?

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

Edytowane przez Marcin79

Napisano

Croma 1.9

Średnie z 1200 autostradą 5.2 ( w Niemczech z 700 4.8 ~4.9 i srednia 116)

tempomat cały czas na 120 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Artur_W_wa napisał:

Croma 1.9

Prędkość autostradowa to dla mnie 140

Napisano
2 minuty temu, Marcin79 napisał:

Prędkość autostradowa to dla mnie 140

Przy 140 na tempomacie było w okolicach 6 i częstsze hamowania. Przy 120 ładnie się z ruchem zgrywałem i średnia od założonej nie odbiegała

Napisano
19 minut temu, Marcin79 napisał:

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

Mało, ale średnia prędkość nie do końca jest dobrym parametrem - możesz miec takąsamą średnią prędkośc jadąc stale 130/h, albo jadąc odcinkami 60/h a odcinkami 200/h. Więc przy jednostajnej jeździe, podobnie mi paliła 530d :)

Napisano

to jest mało

da się mniej, ale w słabszym silniku (np. Megane kombi 1.5) przy podobnych warunkach urwiesz z tego wyniku 0,5l/100km

dla mnie różnica pomijalna

Napisano
30 minut temu, Marcin79 napisał:

Jakie spali najmniej? ano takie w którym koncerny robia własnie testy spalania - na papierze to prawie produjują ;)

a w czasie ostatnich wakacji mialem taki wynik : przy sredniej 146 km/h  (droga podzielona przez czas ) - (po niemieckiej autostradzie) wyszlo z tankowania 6,5 litra /100 km....

volvo v70 diesel 2,0 - ten po downsajzingu :) 

Napisano
Dnia 29 styczeń 2017 o 09:44, Artur_W_wa napisał:

Croma 1.9

To moja jakas zepsuta bo mi jakos ponizej 5,4 nie zeszla nigdy :(

Moze gumy 225 robia roznice? Albo slabe 120KM?

Napisano
44 minuty temu, fanlan napisał:

To moja jakas zepsuta bo mi jakos ponizej 5,4 nie zeszla nigdy :(

Moze gumy 225 robia roznice? Albo slabe 120KM?

Raczej jest tak że płynność ruchu u sąsiadów jest inna. Zobacz że wynik z ponad 700 byl poniżej 5, a przez ok 400 urósł do 5.2 z calej trasy. Teasa zrobiona 4 razy wyniki praktycznie identyczne.

Napisano

W autach gabarytów F10, w warunkach autostradowych mniej palą silniki 6-cio cylindrowe. Doturbione R4 po prostu się męczy.

Napisano

Miło wspominam jedną z tras - wyjazd na mecz do Bern (z okolic Bielska-Białej przez Jedrzychowice - nie chciałem jechać przez Czechy). Jechaliśmy jak zwykle w nocy, był stosunkowo mały ruch, duża część trasy przejechana na tempomacie ustawionym na 160km/h - 1340km, średnia 132km/h, spalanie ok.7,6. Powrót w podobnych warunkach, choć nie wracałem bezpośrednio do domu, więc dystans 970km, średnia 134km/h, spalanie ok.7,8. Passat B6 2.0TDI-CR 170KM, podróżowały 3 osoby.

Inne dłuższe wyjazdy bez rowerów na dachu (przez Słowację i Austrię, więc prędkości niższe niż w/w):

Trinec-Neustift 853km śr. 117km/h ok.6,7l/100km

Neustift-Żywiec 853km, sr.117km/h 6,3l/100km

Z domu do Neustift 880km, śr.110km/h 6,8l/100km

Z powrotem 118km/h śr.6,5l/100km.

Z rowerami przy średniej 100-110km/h spalanie waha się w granicach od 8,5 do blisko 10l/100km.

Edytowane przez Gość

Napisano
29 minut temu, postmortem napisał:

Jechaliśmy jak zwykle w nocy, był stosunkowo mały ruch, duża część trasy przejechana na tempomacie ustawionym na 160km/h - 1340km, średnia 132km/h, spalanie ok.7,6. Powrót w podobnych warunkach, choć nie wracałem bezpośrednio do domu, więc dystans 970km, średnia 134km/h, spalanie ok.7,8. Passat B6 2.0TDI-CR 170KM, podróżowały 3 osoby.

1.4 TSI Octavia, 2,5 osoby.

Przelotowo 140-160, pusto na drodze.

IMG_2289.JPG

Napisano

Niezły wynik moim zdaniem.

Napisano
Dnia 29.01.2017 o 09:55, Vadero napisał:

Mało, ale średnia prędkość nie do końca jest dobrym parametrem - możesz miec takąsamą średnią prędkośc jadąc stale 130/h, albo jadąc odcinkami 60/h a odcinkami 200/h. 

Masz rację, dodam więcej - zużycie paliwa nie jest w ogóle pochodną średniej matematycznej prędkości. 

Jeden włączy tempomat i przejedzie 1000km ze stałą prędkością, jeszcze inny przejedzie tą samą trasę np. połowę trasy wolniej 30 km/h a drugą połowę +30 km/h nadrabiając stracony czas  a jeszcze inny używając non stop na zmianę gazu i hamulca. 

Wszyscy będą mieć tą samą średnią ale zużycie paliwa będzie znacząco różne w każdym przypadku.

Pokonując trasę Dortmund - W-wa - Dortmund (1035km w jedną stronę) jednym autem, przy częstej średniej prędkości trasy w przedziale 135 - 145 km/h, spalanie waha się od około 7 do przeszło 11 litrów na 100km.

Wszystko zalezy od stylu jazdy, wynikającego z pory dnia, ruchu i wielu innych czynników.

I wcale ta najwyższa średnia prędkość nie poskutkowała najwyższym spalaniem.

Jeżdżąc np. przez Austrię i Włochy, po włączeniu tempomatu na dopuszczalną na autostradzie prędkość, średnia prędkość trasy jest  bardzo zbliżona do prędkości przelotowej i skutkuje zużyciem na poziomie 6 - 6,5 litra.

Napisano

6.8 to mało - fajny wynik :oki:

U mnie przy  przelotowej na tempomacie 140-150 km/h średnio wychodzi zazwyczaj ok. 7,6-7,8 l (samochód: Leon ST 1.8 TSI DSG). 

Napisano
3 godziny temu, Manx napisał:

6.8 to mało - fajny wynik :oki:

U mnie przy  przelotowej na tempomacie 140-150 km/h średnio wychodzi zazwyczaj ok. 7,6-7,8 l (samochód: Leon ST 1.8 TSI DSG). 

Miałem jeszcze lepszy - ale małym samochodem - hyundai getz 1,5 CRDI na trasie międzu zgorzelcem a Strasburgiem spalił srednio 6,3 litra przy podobnej sredniej... - na ale to segment B więc i opory powietrza pewnie mniejsze...

natomiast przy identycznych warunkach jak moje 6,8 litra S80 kolegi (jechaliśmy razem na dwa samochody) - ale z silnikiem 2,4 litra wzieło 1,5 litra więcej... choć może przyczyna lezy tez w różnych skrzyniach biegów...

Edytowane przez delco

Napisano
Dnia 1/29/2017 o 09:33, Marcin79 napisał:

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

pffff duzo jak na diesla... (manual?)

Napisano
Dnia 29.01.2017 o 09:33, Marcin79 napisał:

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

Myślę, że ok :)

Podobno Peugeot 508 GT, spala przy wyższych prędkościach bardzo mało  :)

Napisano

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

Sporo.

Z tym samym silnikiem robiłem trasę Poznań-Amsterdam na jednym zbiorniku czyli spalanie koło 5,5L/100km.

Aktualny, mocniejszy diesel pali na autostradzie przy średnio szybkiej jeździe właśnie około 6,8L/100km.

Edytowane przez chojny

Napisano

Megane 3 1.6 kombi 3 osoby + pełny bagażnik.

820 km po autostradzie na Węgrzech i Chorwacji. Z jednym międzytankowaniem.

Prędkość średnia 110. Tempomat.

Spalanie: 7.2 LPG

Napisano

W dalsze trasy nie opłaca sie cisnac 140. 

Lepiej wyjdziesz jadać 110-120. Nie trzeba wyprzedać, dalej zajedziesz + kase oszczędzisz. A czasowo żadna różnica praktycznie.

Napisano
1 godzinę temu, cesarz napisał:

Lepiej wyjdziesz jadać 110-120. Nie trzeba wyprzedać, dalej zajedziesz + kase oszczędzisz. A czasowo żadna różnica praktycznie.

Opłaca i nie opłaca, wszystko zależy od warunków jazdy :)

Napisano

No właśnie, opłaca, nie opłaca.

Dla portfela może i mniej się opłaca jeśli jedziesz prywatnie, bo stracony czas w trakcie pracy na wolniejszą jazdę często = stracone pieniądze = nie opłaca się.

Swoją drogą jechałeś kiedyś trasę ok. 1000 km cały czas nie przekraczając 110 km/h? Masakra przecież ;] no chyba, że masz gabaryt...

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎01‎-‎29 o 09:33, Marcin79 napisał:

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

Normalne spalanie, ja w mojej F01 3.0d przy takiej jeździe spaliłbym nie więcej jak 7,2- 7,5

Napisano

aha. czyli jadąc np. 1200 km w alpy na narty zamiast 10 godzin, jadę 12,5 godziny - to żadna różnica bo do tego dalej zajadę (??). i uniknę przerażających manewrów wyprzedzania na wielopasmowej autostradzie... tak to ma sens :) :hehe:

Napisano
37 minut temu, komor napisał:

Swoją drogą jechałeś kiedyś trasę ok. 1000 km cały czas nie przekraczając 110 km/h? Masakra przecież

Mnie może nie za często ale regularnie zdarza sie robić trasy do 1100-1500 km jednym rzutem.... jakbym nie przekraczał 110 km/h chyba bym osiwiał...

Napisano

np wczorajsza trasa 

Bmw f10 2.0d

dystans 1340km

średnia prędkość 118

spalanie 6.8

czy to jest mało ?? 

da sie i za mniej

5,9 zrobiłem

Napisano

Ale wy macie problemy;]

Zawsze jeżdze 120 bo mi sie nie spieszy nigdy - bo ja bardzo spokojny człowiek ;) 

Jadąc 120 na tempomacie w cywilizowanych krajach jedzie sie płynnie - bez ciągłego przyśpieszenia, hamowania, zmieniania pasów.

W idealnych warunkach jadąc nonstop 140 zyskam całe 1,5 godziny na dystansie 1200 kilometrów vs. jazda 120. Oczywiście te idealne warunki nigdy nie występują.

Na dystansie Wrocław-Kraków całe 20 minut - niesamowita różnica. 

Edytowane przez cesarz

Napisano
  • Autor
13 minut temu, prebek napisał:

da sie i za mniej

5,9 zrobiłem

ale tym masz 1.8

Napisano
11 minut temu, cesarz napisał:

Ale wy macie problemy;]

Zawsze jeżdze 120 bo mi sie nie spieszy nigdy - bo ja bardzo spokojny człowiek ;) 

Jadąc 120 na tempomacie w cywilizowanych krajach jedzie sie płynnie - bez ciągłego przyśpieszenia, hamowania, zmieniania pasów.

W idealnych warunkach jadąc nonstop 140 zyskam całe 1,5 godziny na dystansie 1200 kilometrów vs. jazda 120. Oczywiście te idealne warunki nigdy nie występują.

Na dystansie Wrocław-Kraków całe 20 minut - niesamowita różnica. 

no paczaj, a ja powtarzalnie w sezonie zimowym robię średnią na całej trasie w Alpy >120km/h. 

ba - raz cały bak między Monachium a Berlinem zrobiłem ze srednią ok. 160... bez szarpania, płynnie, i zmiany pasów szczególnej...

to jak to jest z tymi "idealnymi warunkami"?

a co do 20 minut - no niesamowita, bo z drugiej strony nic nie zyskujesz poza jakims ułamkiem paliwa... co kto lubi.

Edytowane przez jimbo22

Napisano
11 minut temu, cesarz napisał:

W idealnych warunkach jadąc nonstop 140 zyskam całe 1,5 godziny na dystansie 1200 kilometrów vs. jazda 120

Czyli jesteś na miejscu 1,5 godziny wczesniej ew możesz pozwolic sobie na nieco dłuższe przerwy...

Napisano
2 godziny temu, cesarz napisał:

No tak - czasowo różnica żadna, jeśli założymy dystans kilkanaście-kilkadzieisąt km. Jeżeli jednak trasa ma kilkaset km, to różnica 110 a 150 to daje sporo. Jeżeli jedziesz na weekend albo na urlop i liczy się dla Ciebie każdy grosz to tak - spalisz 6 l a nie 7,5...a to że dojedziesz 1h później to nie ma znaczenia.

Ja osobiście przy podróży prywatnej lubię szybko dojechać i być na miejscu, a przy służbowej później wstać i krócej jechać oraz krócej jechać i wieczorem wcześniej wrócić do domu. Dlatego jeżdżę max ile w PL bezkarnie można.

To juz wiem skąd rano na S i A tylu jadących środkiem 90-100 km/h - oszczędzają paliwo.

Napisano

A ja lubie dojechać kilka minut później ale bezpieczniej. Szczególnie jak wioze dzieci. Ale co kto woli - widać jak wygladają polskie autostrady i ile jest wypadków bo ludzie musze jechać conajmniej te 150 żeby dojechać 20 minut wcześniej.

Edytowane przez cesarz

Napisano
3 minuty temu, cesarz napisał:

Ale co kto woli - widać jak wygladają polskie autostrady

Niesmiało pragne zauwazyć ze kilku userów w postach powyzej pisalo o autostradach zagranicznych - co do tego ma wygląd polskich autostrad?

Napisano

A zagranicą nagle zostają Niemcami czy Austriakami?

Ile razy jadę do Austrii - to łamią przepisy auta na tablicach polski, rumuńskich, serbskich i z innych tego typu cywilizowanych krajów. 

A bywam tam kilka razy w roku więc wątpie żeby to był przypadek.

Edytowane przez cesarz

Napisano
Teraz, cesarz napisał:

A zagranicą nagle zostają Niemcami czy Austriakami?

Nie ale jadąc na autostradzie w niemczech wyglad polskich autostrad nie wpływa na moje bezpieczeństwo ;) - przynajmniej wyobrazam soibie tego wpływu...

Napisano

W jakim sensie wygląd? Bo autostrady to mamy często w lepszym stanie niż w zachodniej europie.

Edytowane przez cesarz

Napisano
10 minut temu, cesarz napisał:

A ja lubie dojechać kilka minut później ale bezpieczniej. Szczególnie jak wioze dzieci. Ale co kto woli - widać jak wygladają polskie autostrady i ile jest wypadków bo ludzie musze jechać conajmniej te 150 żeby dojechać 20 minut wcześniej.

cman. nie dramatyzuj.

no jak wyglądają autostrady i statystyki wypadków na nich w PL? jak? co widać?

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Fabia Combi 1.4tdi 70km  załadowana na max... Odcinek 700km

Średnia prędkość w jedną stronę coś koło 110km/h  5.1/100km jak się okazało z tyłu było mało powietrza... 

W drugą stronę chyba 120-130(kiedyś pisałem musiał bym poszukac)  5.5L 

Napisano

Bmw f10 2.0d

f10 to sedan a nie kombi

konfabulowac to trza umic :hehe:

tapatalked

Napisano
12 minut temu, cesarz napisał:

W jakim sensie wygląd? Bo autostrady to mamy często w lepszym stanie niż w zachodniej europie.

Pierwszy pisałeś o wyglądzie polskich autostrad... to chyba sam wiesz co miałes na mysli...

Ja tylko podnoszę fakt iż w trakcie jazdy np pomiedzy Monachium a Strasburgiem nie rozumiem w czym wyglad polskich autostrad polepsza czy tez pogarsza moją sytuacje....

edit 10 postów w górę sam pisałeś o wyglądzie...

Edytowane przez delco

Napisano
8 minut temu, cesarz napisał:

Ja nie dramtyzuje - bo więcej kilometrów robie po autostradach w czechach i austrii niż w polsce ;)

http://autokult.pl/24939,polskie-autostrady-sa-niebezpieczne-bo-kierowcy-za-szybko-jezdza

http://www.brd24.pl/rozmowy/prof-stanislaw-gaca/

a masz jakieś prawdziwe statystyki? nie "wyciąg" sprzed 3-4 lat?

i w jaki sposób te "statystyki" widać na drodze? bo skoro mało nimi jezdzisz, to moze ma miejsce taka sytuacja, ze w sumie to nie wiesz jak na nich jest? :)

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Wywiad jest z 2015 roku - myslisz że nastąpiła poprawa. Jak rozumiem wiesz lepiej niż Profesor zajmujący sie tematyką całe życie. Czemu mnie to nie dziwi...

Ostatnio w Radiu pan Gaca mówił to samo - po karambolu na A1.

Edytowane przez cesarz

Napisano
24 minuty temu, cesarz napisał:

Wywiad jest z 2015 roku - myslisz że nastąpiła poprawa. Jak rozumiem wiesz lepiej niż Profesor zajmujący sie tematyką całe życie. Czemu mnie to nie dziwi...

Ostatnio w Radiu pan Gaca mówił to samo - po karambolu na A1.

nie. ja proszę o liczby konkretne, a Ty mi kto wie lepiej... ok, nie masz źródła. koniec tematu... nic nie twierdzę że wiem lepiej... musisz od razu dumać?  

statystyki statystykami, a jakoś robiąc tysiące km po PL autostradami rocznie, nie widzę, aby trupy leżały na drodze, czy trzeba było ograniczyć prędkość (poniżej dopuszczalnej = zamulać) w obawie o życie swoje lub rodziny...

EDIT:

mam uwagę do 1 aspektu. "profesor" otwarcie twierdzi ze podniesienie Vmax dopuszczalnego było złe ze wzgl na bezpieczeńśtwo. ale jakoś w okresie przed/po (styczeń 2010) - nie widać żadnego skokowego skutku tej zmiany na niekorzyść. to sie troche nie klei i brzmi jak typowy argument policji... bo "prędkość"...

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Postaram sie skontaktować z Profesorem Gacą bo kolega wykłada na Krakowskiej też. I poprosze o dokładne statystyki.

Choć wiadomo co tam Profesorowie wiedzą w kraju wszystkowiedzących omnibusów. Cos na zasadzie nie ma globalnego ocieplenia bo u mnie śnieg za oknem.

Tu taka nudna prezentacja profesora jaką znalazłem:

http://pkd.org.pl/pliki/krasnystaw_SGaca.pdf

Nie dotyczy do konca autostrad tylko ogolnie predkosci

I ostrzegam jeszcze raz że nuuudy

Edytowane przez cesarz

Napisano
Dnia 1.02.2017 o 17:35, cesarz napisał:
Postaram sie skontaktować z Profesorem Gacą bo kolega wykłada na Krakowskiej też. I poprosze o dokładne statystyki.

Choć wiadomo co tam Profesorowie wiedzą w kraju wszystkowiedzących omnibusów. Cos na zasadzie nie ma globalnego ocieplenia bo u mnie śnieg za oknem.

Tu taka nudna prezentacja profesora jaką znalazłem:

http://pkd.org.pl/pliki/krasnystaw_SGaca.pdf

Nie dotyczy do konca autostrad tylko ogolnie predkosci

I ostrzegam jeszcze raz że nuuudy

W kwestii globalnego ocieplenia to nie fakt istnienia jest problemem. A głupie wnioski na przyczyn i starania zapobiegania;)

Prezentaja faktycznie wygląda na nudną.. Ale obczaje później. ...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez AkuQ
niepotrzebne szpileczki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.