Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oleje, dodatki do olei...

Featured Replies

Napisano
Odkopię trochę.
Używał ktoś BG109?, [mention=129742]ppmarian[/mention] na pewno. Używać tego zgodnie z instrukcją (30-40min) na jałowych czy 3x10min (10min na wolnych obrotach, 10min na około 1200rpm, 10min na wolnych). Mam to zamiar wlać mamie do auta - Astra H 1.4 16v, płukankę już mam [emoji4] Docelowo wleję Ravenol SSL 0W40.

Rozgrzalem silnik. Wlalem i pojechalem do roboty (25-30min praktycznie non stop w korku)

W kolo roboty mam warsztat w ktorym zmienilem olej na docelowy

wysłane z tel.

Napisano
16 godzin temu, analyzer64 napisał:

Odkopię trochę.

Używał ktoś BG109?, @ppmarian na pewno. Używać tego zgodnie z instrukcją (30-40min) na jałowych czy 3x10min (10min na wolnych obrotach, 10min na około 1200rpm, 10min na wolnych)?. Mam to zamiar wlać mamie do auta - Astra H 1.4 16v, płukankę już mam :) Docelowo wleję Ravenol SSL 0W40.

Aż taki problem z pierścieniami i kompresją że potrzebujesz BG109 i do tego jeszcze płukanka? Widzę że moda na Ravenola SSL trwa :ok: U Piotrka kupujesz?

Napisano
4 minuty temu, robox napisał:

Aż taki problem z pierścieniami i kompresją że potrzebujesz BG109 i do tego jeszcze płukanka? Widzę że moda na Ravenola SSL trwa :ok: U Piotrka kupujesz?

Nie mam problemu ani z kompresją ani z pierścieniami, bardzo dużo pozytywnych opinii przeczytałem o tym specyfiku :ok: Płukanka od Piotrka,  olej chyba też od niego wezmę, bo ma niedrogo.

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

Nie mam problemu ani z kompresją ani z pierścieniami, bardzo dużo pozytywnych opinii przeczytałem o tym specyfiku :ok: Płukanka od Piotrka,  olej chyba też od niego wezmę, bo ma niedrogo.

BG 109 to do zadań specjalnych raczej, do standardu AR2820 potrzymany dłużej, albo jazda do 2kprm na nim i daje bardzo dobre efekty, natomiast szkoda że AR2300 się już kończy.

Napisano
2 minuty temu, robox napisał:

BG 109 to do zadań specjalnych raczej,

Najwyżej dam jej połowę, a resztę przeleję do szczelnej butelki :ok: 

Napisano
8 minut temu, robox napisał:

O masce p.gaz nie zapomnij ;)

Ona podobno pachnie zupełnie inaczej, kamforą czy czymś :hmm: 

Napisano
14 minut temu, robox napisał:

Tutaj trochę filmików dot. tej płukanki https://www.youtube.com/channel/UCrqB0H9Bs4d_RHXPfZLxKAg/search?query=bg109 

O masce p.gaz nie zapomnij ;)

A stosowałeś BG110 (MOA)? 

Tu jakiś test z kwasem:

Napisano
14 minut temu, analyzer64 napisał:

Ona podobno pachnie zupełnie inaczej, kamforą czy czymś :hmm: 

Sprawdzisz, poczujesz...napisz jak było, może nie będzie tak strasznie ;)

3 minuty temu, analyzer64 napisał:

A stosowałeś BG110 (MOA)? 

Nie, oprócz AR nic innego nie dodaję , w tej chwili 9200V2 kończę.

Napisano
4 minuty temu, robox napisał:

Nie, oprócz AR nic innego nie dodaję , w tej chwili 9200V2 kończę.

Z Archoila to u siebie mam zalanego AR9100, w skrzyni przed wymianą łożysk był Ravenol MTF-2 75W80+mix AR9100/9200, dawał radę - obecnie zalany oryginalny olej, który wyleci wczesną wiosną.

Tego 9200 v2 to może w przyszłym roku wypróbuję ale to pewnie w połowie lata.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Też z AR jestem zadowolony, dlatego nie kusi nic innego skoro obecne sie sprawdzają :ok: 

Napisano
53 minuty temu, robox napisał:

Też z AR jestem zadowolony, dlatego nie kusi nic innego skoro obecne sie sprawdzają :ok: 

Co to znaczy zadowolony? Co by się zmieniło jak by nie był dodawany, jakie są odczuwalne i namacalne dowody zauważone przez użytkownika :hmm:

Nie to że się czepiam, bo sam używam AR9100 od dwóch wymian oleju, ale chyba odpuszczę bo według mnie po dodaniu AR nic się nie zmieniło :oki:

Napisano
1 godzinę temu, Tilok napisał:

Co to znaczy zadowolony?

Znaczy, że samopoczucie po zastosowaniu specyfiku się poprawia. 

Napisano
2 godziny temu, Tilok napisał:

Co to znaczy zadowolony? Co by się zmieniło jak by nie był dodawany, jakie są odczuwalne i namacalne dowody zauważone przez użytkownika :hmm:

Nie to że się czepiam, bo sam używam AR9100 od dwóch wymian oleju, ale chyba odpuszczę bo według mnie po dodaniu AR nic się nie zmieniło :oki:

Zrób analizę UOA przed zastosowaniem i po i będziesz wiedział co Ci daje i ile - będziesz miał dowód. VOA to +3,7 TBN, potężny pakiet boru i potasu. 

22 minuty temu, grogi napisał:

Znaczy, że samopoczucie po zastosowaniu specyfiku się poprawia. 

Są lepsze rzeczy do poprawiania samopoczucia niz dodatki do oleju ;)

Napisano
Dnia 21.03.2017 o 10:33, romano11 napisał:

Dziwne: w silnikach VW wałek jest smarowany smarem, a nie olejem? :nie_wiem::hehe:

Bo olej idzie do benzyny, żeby gifty byly :hehe:

Żartowalem ;)

Napisano
Dnia 22.11.2017 o 11:55, analyzer64 napisał:

Najwyżej dam jej połowę, a resztę przeleję do szczelnej butelki :ok: 

Najsensowniej będzie.

Przy AR9100 w sprawnym nowoczesnym silniku ot tak co ma się zmienić na ucho lekko ciszej powinien chodzić, a co się zmienia to już podczas pracy-a najlepiej jak byś miał wskaźnik temp. oleju.

Teraz wyszła nowa wersja AR9200v2-potężny dodatek już poprzednik wygładzał pracę i redukował temp. oleju 5-7 stopni-wszystko mierzone dokładnie, są analizy, są wypowiedzi tych co używali, jasne że w wolnossącym silniku ani w żadnym innym nie obniży zużycia paliwa poza błąd pomiarowy, podobnie z mocą, ale usłyszeć pracę przed i po zalaniu się da-też oczywiście przy otwartej masce. Jeden ze środków które naprawdę działają tak jak jest w opisie, co nie jest nigdy takie oczywiste.

Edytowane przez Pawel1984

Napisano

Wlałem do auta zony cerateca i jakiś super roznic opisywanych na forach nie odczulem(auto zrobilo juz z nim w silniku 7000km).Jedynie minimalnie cichsza praca zaraz po odpaleniu i szybciej gasnaca kontrolka smarowania.

Napisano

Ceratec jest przereklamowany i nie ma nic wspólnego z ceramiką- to związki mikr boru potasu foesforu zawieszone w oleju estrowym-na pewno daje mniejszy współczynnik tarcia ale nie ma środka który by cuda zrobił.

Do tego ceratec jest na bazie mikro boru i jak ktoś daje w palnik mocno to mikro cząsteczki(nie nano) zwęglają się w kanałach smarnych.... i jeszcze jedna rzecz Ceratec modyfikuje olej prawie od razu po kilkudziesięciu km, to czekanie cudowanie z obrotami to efekt marketingu LM- przejedziesz 3 tys przyzwyczaisz się,że jest lepiej i :-)

Lepszy Archoil9100

Napisano

Ceratec:

- fosfor 656 mg/kg

- cynk 776 mg/kg

- wapń 1598 mg/kg

- bor 359 mg/kg

- molibden 5419 mg/kg

To już widać co zapewnia wyciszenie silnika...

dla porównania AR 9100

- potas 1266

- bor 1164 

- tbn 3.7

Napisano
Dnia 27.11.2017 o 10:17, robox napisał:

Ceratec:

- fosfor 656 mg/kg

- cynk 776 mg/kg

- wapń 1598 mg/kg

- bor 359 mg/kg

- molibden 5419 mg/kg

To już widać co zapewnia wyciszenie silnika...

dla porównania AR 9100

- potas 1266

- bor 1164 

- tbn 3.7

Jak na dłoni, a tego cynku i fosforu jest dokładnie o 51 procent mniej średnio niż w oleju Fuchs'a racing pro,nie mówię już o przestarzałym mikro borze(w AR9100 ) jest nano w 9200 v2 jest go 1894.

Edytowane przez Pawel1984

Napisano

Żeby nie zakładać kolejnego tematu napiszę tutaj. Czy jest sens zalewać olej niskopopiołowy diesla bez dpf? Silnik to 1.6 Multijet. Instrukcja przewiduje tylko taki olej, pomimo tego że auto fabrycznie jest bez tego filtra. Co obecnie poleca się do diesli?

Napisano
4 godziny temu, MichalFSO napisał:

Żeby nie zakładać kolejnego tematu napiszę tutaj. Czy jest sens zalewać olej niskopopiołowy diesla bez dpf? Silnik to 1.6 Multijet. Instrukcja przewiduje tylko taki olej, pomimo tego że auto fabrycznie jest bez tego filtra. Co obecnie poleca się do diesli?

Sens jest taki, że jak ten diesel będzie jeździł na krótkich odcinkach, to katalizator potrafi się sadzą przytykać. Full saps może mu w tym pomóc, więc lej jakieś C3. Bezkonkurencyjny w stosunku do ceny jest Mobil 1 ESP 5W30.

Napisano
4 godziny temu, MichalFSO napisał:

Wlej Millersa.

Napisano
52 minuty temu, stig napisał:

Wlej Millersa.

Każdy Millers będzie dobry? Co w nim takiego cudownego oprócz ceny?

Napisano
6 godzin temu, MichalFSO napisał:

Czyli Bravo 1.6 Multijet były jednak bez DPF. Ile kucy 105 czy 120?

Napisano

105 do 2010 roku były bez dpf. Zerknąłem na fakturę z ASO sprzed kilku lat i tam w czasie trwania gwarancji zalewana była Selenia WR 5w40. Od momentu zakończenia gwarancji auto jeździ na Selenii 5w30. Stąd zastanawiam się czy zostać na 5w30 z normą C2, czy zalać 5w40 A3/B4.

Napisano

Powiem wam że teraz do 2.0 tdi cr wlalem polecanego shella av-l.

Wcześniej castrol.

A jeszcze wczesniej też shell ale ten drugi.

Różnicy nie widzę żadnej 😁

Napisano
3 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Każdy Millers będzie dobry? Co w nim takiego cudownego oprócz ceny?

W domyśle chodziło mi o EE. Chyba nie napiszesz, że to zły olej...

Napisano
Godzinę temu, stig napisał:

W domyśle chodziło mi o EE. Chyba nie napiszesz, że to zły olej...

Jest dobry, nie wiem, czy lepszy od Mobila ESP, bo parametry bardzo zbliżone, choć niektóre wypadają lepiej na korzyść Mobila. Różnica w cenie ponad 10zł/litr.

Napisano

Wlej 0w40/5w30/5w40 full saps lepiej zrobisz silnikowi do tego jak to nie będzie Hydrocrack jeszcze lepiej.Jak skrócisz o 5tys km interwał fabrycznej wymiany jeszcze+.

Z olei w cenie do 150zł/5l polecam full syntetyki,Ravenol,Neste,

Valvoline,Meguil,Specol.

Millers,Motul,LM czy Penrite w tej kwocie nie mają nic specjalnego do zaoferowania co było by lepsze.

Napisano
18 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Sens jest taki, że jak ten diesel będzie jeździł na krótkich odcinkach, to katalizator potrafi się sadzą przytykać. Full saps może mu w tym pomóc, więc lej jakieś C3. Bezkonkurencyjny w stosunku do ceny jest Mobil 1 ESP 5W30.

Ile auto musi palić oleju, żeby różnica między FullSAPS a LowSAPS miała dla katalizatora znaczenie?

Napisano

Generalnie cena nie ma dużego znaczenia dla mnie. Patrząc na kartę charakterystyki Valvoline Synpower 5w40 wypada dobrze. Chyba taki mu zapodam.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Napisano
51 minut temu, grogi napisał:

Ile auto musi palić oleju, żeby różnica między FullSAPS a LowSAPS miała dla katalizatora znaczenie?

jakby nie było różnicy to ACEA nie wprowadziłaby klasyfikacji C

Napisano
1 minutę temu, Ozarek napisał:

jakby nie było różnicy to ACEA nie wprowadziłaby klasyfikacji C

Dla katalizatora bez DPFu? 

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Niewiele. Znam diesla bez dpf, co pali śladowe ilości oleju, ale robi do tego krótkie odcinki i kiedyś stanął na amen. Musieliśmy wymienić katalizator, bo kompletnie zabity był.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.