Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MY18 Hyundai Sonata - zaskakująco dobrze wyglada....

Featured Replies

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał:

Chciałem nieśmiało zauważyć że większość automatów jest produkcji japońskiej ;]

Ale to w Europie wymyślono żeby miały po dziewięć zamiast czterech biegów.

5 minut temu, marcindzieg napisał:

Zobacz co robią na swój rynek. Jakie systemy wspomagające poruszanie się po tych ich uliczkach. I przestań pisać głupoty o braku innowacyjności. Chyba że dla Ciebie to tablet na desce.

Tablet na desce to nie jest innowacyjnosć? To powiedz to tym z Tesli.

A poważnie, to tablet w desce może sobie każdy wsadzić. Toyotom akurat zarzucałem brak pomysłów pod maską, o ile pamiętasz.

Napisano
10 minut temu, wlad napisał:

Tylko że grono zwolenników niektorych nowinek jest ograniczone to ich projektantów-chociażby sterowanie klimatyzacją poprzez ekran dotykowy.

Świat akurat jest na etapie zachwytu nad sterowaniem wszystkim przez ekran dotykowy. A wiesz co jest najlepsze? Akurat to wymyślono w USA.

;l

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

Nie próbowałeś to nie wiesz.

A ja sie do konca nie zgodze.

MIalem poprzednio C4 ze skretnymi bixenonami, dwustrefowa klima, czujnikami deszczu, zmierzchu itp i w zasadzie z tego wszystkiego w ogole nie korzystalem.

Nawet klimy uzywalem w trybie manualnym bo mi tak bardziej pasowalo ;]

Z premedytacja kupilem Astre bez wiekszosci takich gadzetow, tak naprawde to potrzebny jest mi podlokietnik, klima, i tempomat ;)

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

Ostatnio VW reklamuje sterowanie radia gestem. Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem zastosowania dla tej "innowacji" ;]

Czasem pozornie bezsensowne innowacje prowadzą do całkiem ciekawych wynalazków. Żeby to sterowanie działało to musi być kamera, żeby samochód "widział" kierowcę. I o ile samo sterowanie radiem może i jest głupie - to pozostałe zastosowania tej kamery które się pojawią może będą już całkiem sensowne.

Swego czasu ludzie nie potrafili zrozumieć po co komu dołączany do telefonu aparat fotograficzny i kolorowy ekran w samym telefonie.

2f_phone07302002191757.jpg

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Obawiam się że też nie. Może dwusprzęgłowe.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

MIalem poprzednio C4 ze skretnymi bixenonami, dwustrefowa klima, czujnikami deszczu, zmierzchu itp i w zasadzie z tego wszystkiego w ogole nie korzystalem.

Wiele zależy od tego JAK to działa. Bo niektóre automatyczne klimy czy czujniki deszczu do niczego się nie nadają.

Inna rzecz, że sam dwóch stref też nie używam.

2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Z premedytacja kupilem Astre bez wiekszosci takich gadzetow, tak naprawde to potrzebny jest mi podlokietnik, klima, i tempomat ;)

Przejedź się autem co samo jedzie w korku a nie będziesz chciał wysiadać.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

Świat akurat jest na etapie zachwytu nad sterowaniem wszystkim przez ekran dotykowy. A wiesz co jest najlepsze? Akurat to wymyślono w USA.

;l

A czy dociera do tego swiata że ekran dotykowy nie jest panaceum na wszelkie problemy?

Tak OT-nie wiem czy juz opisywalem przypadek mojego siostrzeńca.Potrącil go motocyklista.Był na tyle przytomny że mimo zmiażdżonej jednej ręki drugą wyjąl telefon aby zadzwonić na 112.Oczywiście nie  dalo się bo mial drugą rękę mokrą od krwi i ekran nie reagowal.Czyli taki maly paradoks-coś co stworzono aby się komunikować w ważnych chwilach odmawia z definicji posluszeństwa:hehe:

Edytowane przez wlad

Napisano
2 minuty temu, marcindzieg napisał:

Obawiam się że też nie. Może dwusprzęgłowe.

Poza Teslą to największe innowacje w motoryzacji powstają jednak w Europie.

Sport? Porównaj LaFerrari z muscle carami. Jedyne co potrafią to zwiększać pojemność.

Luksus? Tu właściwie wszyscy producenci są z EU.

Bezpieczeństwo? To ta przebrzydła EU każe montować ABSy, ESP i systemy automatycznego hamowania.

Jak byś nie patrzył - to tutaj jest poligon doświadczalny w motoryzacyjnym wyścigu zbrojeń. Na innych rynkach najlepiej sprzedają się nastoletnie konstrukcje z nowymi zderzakami.

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał:

A czy dociera do tego swiata że ekran dotykowy nie jest panaceum na wszelkie problemy?

Tak OT-nie wiem czy juz opisywalem przypadek mojego siostrzeńca.Potrącil go motocyklista.Był na tyle przytomny że mimo zmiażdżonej jednej ręki drugą wyjąl telefon aby zadzwonić na 112.Oczywiście nie  dalo się bo mial drugą rękę mokrą od krwi i ekran nie reagowal.Czyli taki maly paradoks-coś co stworzono aby się komunikować w ważnych chwilach odmawia z definicji posluszeństwa:hehe:

To jest błąd w obsłudze. Każda aplikacja "emergency" rozwiązuje te problemy w sposób dalece doskonalszy niż telefon z guzikami.

Napisano
10 minut temu, Ryb napisał:

To jest błąd w obsłudze.

I tego się trzymajmy-jeśli coś  nie dziala jak powinno jest to wina usera:ok:

O kurde,żeby mnie tylko Subaru nie pozwalo za TM:hmm:

Edytowane przez wlad

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

Poza Teslą to największe innowacje w motoryzacji powstają jednak w Europie.

Sport? Porównaj LaFerrari z muscle carami. Jedyne co potrafią to zwiększać pojemność.

Luksus? Tu właściwie wszyscy producenci są z EU.

Bezpieczeństwo? To ta przebrzydła EU każe montować ABSy, ESP i systemy automatycznego hamowania.

Jak byś nie patrzył - to tutaj jest poligon doświadczalny w motoryzacyjnym wyścigu zbrojeń. Na innych rynkach najlepiej sprzedają się nastoletnie konstrukcje z nowymi zderzakami.

Wiesz że klime w USA montowano w latach 50? Kiedy zaczęto w EU? Co do konstrukcji z nowymi zderzakami - sam taką kupiłeś bo jednak bardziej ufasz sprawdzonym technologiom niż innowacjom? Zauważ że przełom w motoryzacji to elektryki i hybrydy. A to jakby nie patrzeć Tesla i Toyota. W Eu królował "ekologiczny" diesel.

Napisano

20 minut temu, Ryb napisał:

jako ciekawostka. Chwile temu Honda zaprezentowala swoj 10b automat na rynek USDM do modelu Odyssey. Jednak EU dostaje CVT (chociaz Civic w US akurat tez). Natomiast do CR-V diesla Honda kupila automat od ZF. 

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

I tego się trzymajmy-jeśli coś  nie dziala jak powinno jest to wina usera:ok:

Nie od dziś wiadomo że ekran dotykowy w sytuacji awaryjnej nie jest najlepszym środkiem do komunikacji. Skomplikowany system operacyjny też. Dlatego mądrzy ludzie wymyślili jak wady przekuć w zalety. Pierwsza lepsza aplikacja emergency po naciśnięciu guzika lub uczynieniu innego łatwego do zdefiniowania gestu zadzwoni po wszystkie możliwe służby, dodatkowo ściągnie z GPSu pozycję, zrobi automatycznie zdjęcie, włączy zapis obrazu i dźwięku kamerą, powiadomi rodzinę i co tam jeszcze sobie zażyczysz.

Jak by nie było te możliwości miażdżą zwykły telefon, trzeba tylko umieć je wykorzystać.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Nie od dziś wiadomo że ekran dotykowy w sytuacji awaryjnej nie jest najlepszym środkiem do komunikacji. Skomplikowany system operacyjny też. Dlatego mądrzy ludzie wymyślili jak wady przekuć w zalety. Pierwsza lepsza aplikacja emergency po naciśnięciu guzika lub uczynieniu innego łatwego do zdefiniowania gestu zadzwoni po wszystkie możliwe służby, dodatkowo ściągnie z GPSu pozycję, zrobi automatycznie zdjęcie, włączy zapis obrazu i dźwięku kamerą, powiadomi rodzinę i co tam jeszcze sobie zażyczysz.

Jak by nie było te możliwości miażdżą zwykły telefon, trzeba tylko umieć je wykorzystać.

No toż przecież mowilem -ewidentna wina usera :ok:

Takie male pytanie-czemu firmy potrafią wlożyć do smartfona 56-rdzeniowy procesor,a nie są w stanie takiej aplikacji? Kto jak  nie taka firma lepiej zdaje sobie sprawę z niemocy własnego produktu?

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Wiesz że klime w USA montowano w latach 50?

Wiem. 50 lat temu USA miały przewagę. Ale minęło 50 lat i nie mają.

6 minut temu, marcindzieg napisał:

Kiedy zaczęto w EU?

Później. I jakiś czas potem w EU wymyślono klimatronik, który w USA przez następne 20 lat nie był zbyt popularny.

8 minut temu, marcindzieg napisał:

Co do konstrukcji z nowymi zderzakami - sam taką kupiłeś bo jednak bardziej ufasz sprawdzonym technologiom niż innowacjom?

Jak już pisałem - kryteria zakupu miałem inne bo i cel korzystania z auta inny. Ale bardzo żałuję że musiałem zrezygnować z aktywnego tempomatu z tego powodu, że Mitsubishi oferuje go u nas tylko w wersji z beznadziejnym silnikiem i beznadziejną skrzynią sprzed nie wiadomo ilu lat. Musiałem zrezygnować z innowacji w kokpicie bo nie potrafili zrobić innowacji pod maską. Jakby tam była turbobenzyna i dwa sprzęgła to bym wziął wersję z aktywnym tempomatem. Ale tym 2.0 CVT nie da się jeździć i z żalem musiałem zrezygnować.

11 minut temu, marcindzieg napisał:

Zauważ że przełom w motoryzacji to elektryki i hybrydy. A to jakby nie patrzeć Tesla i Toyota.

To tak jak z tą klimą. Toyota wymyśliła hybrydy i super, fajnie i w ogóle. Ale LaFerrari, Porsche 918, McLaren P1, Audi R8 e-tron, BMW i8 chyba nie powstały w Japonii? Tak wygląda rozwój hybryd w Europie, a nie dumne ogłoszenie Priusa i Yarisa plug-in.

A Tesla nie wymyśliła elektryków. Jest tylko jednym z kilku (i to wyjątkiem). Jak dziś postanowisz jeździć elektrycznym autem to prawdopodobnie pójdziesz po BMW i3.

17 minut temu, marcindzieg napisał:

W Eu królował "ekologiczny" diesel.

Dzięki temu dieslowi mamy gigantyczny postęp w rozwoju turbodoładowanych silników. I turbodoładowane benzyny, które za jakiś czas też trafią poza EU. Więcej, my je już łączymy w napędy hybrydowe, co dopiero poza EU będą musieli za ileś lat wymyślić.

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

No toż przecież mowilem -ewidentna wina usera :ok:

Takie male pytanie-czemu firmy potrafią wlożyć do smartfona 56-rdzeniowy procesor,a nie są w stanie takiej aplikacji? Kto jak  nie taka firma lepiej zdaje sobie sprawę z niemocy własnego produktu?

Zaletą smartfonów jest właśnie to, że użytkownik może wybrać sobie jakie ma w nim aplikacje.

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał:

Tak, masz racje, bez tego bysmy jezdzili na koniu, albo osle.

Tylko, ze coraz mniej jest chetnych na te innowacje, co wiac i na tym forum.

Forum niby milosnikow, wiec skoro ten postep taki dobry to powinni piac z zachwytu nad tym postepem.

Kazdy ma inne granice Innowacyjnosci i postepu,granica @koNik jest gdzies powiedzmy w latach 70-tych, a gdzie jest Twoja?

Kupiles co kupiles, tlumaczac to potrzeba dlugiej gwarancji, czemu wiec nie wziales czegos od innowacyjnego VW?

Tam tez wykupilbys gwarancje 5 letnia, do tego dostalbys ktorys z 13 silnikow (o pojemności butelki coli jak pisze @OZI, choc butelki miewaja wieksza pojemnosc niz silniki) z pierdylionem koni na pokladzie i jezdzil szczesliwy.

Dlaczego wiec sie dziwisz, ze ktos (w domysle reszta swiata poza UE) wybiera stare sprawdzone rozwiazania?

Totalnie nie znam sie na Australii, USA, Japonii i wielu innych rynkach samochodowych, ale wydaje sie, ze w ich warunkach wybieraja to co dla nich najlepsze, a producent woli sie dostosowac do tych rynkow, bo tam ma zbyt zapewniony od wielu lat i dalej bedzie go mial (mozliwe, ze dlatego wlasnie, ze nie eksperymentuje na swoich klientach).

Ja w nosie mam to ile KM z 1L wyciagnie auto, jak i wiekszosc tych nowych systemow, wolalbym miec sprawdzone auto w gobrej cenie, z tym czego faktycznie potrzebuje (klima, elektryczne szyby), przykladowo taka nowa Corolle co 3 lata w cenie niezmiennej od 20 lat.

Napisano
37 minut temu, Ryb napisał:

no nie do końća, choćby Dodge obok - 2.3s do 100 to nie jest tylko pojemność.

Napisano

Zaletą smartfonów jest właśnie to, że użytkownik może wybrać sobie jakie ma w nim aplikacje.

Jednak od telefonu oczekuje się domyślnie możliwości zadzwonienia (w różnych warunkach).

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano
29 minut temu, marcindzieg napisał:

Wiesz że klime w USA montowano w latach 50? Kiedy zaczęto w EU?

Stalin miał klime w ZIS 115

Napisano
Teraz, koNik napisał:

Stalin miał klime w ZIS 115

Z czego "ukradli"? ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Z czego "ukradli"? ;)

Stalina nikomu nie ukradli, o ile się nie mylę 5,5 tonowy ZIS 115 miał też pierwsze udokumentowane pełne crash-testy na świecie, bo Stalin tak paranoicznie bał się o swoje życie

Napisano
17 minut temu, Ryb napisał:

jakiś czas potem w EU wymyślono klimatronik, który w USA przez następne 20 lat nie był zbyt popularny.

klimatyzacja automatyczna już w latach 70 była w USA, jako ciekawostkę powiem CI że w moim Lincolnie z 1960 mam centralnie sterowany układ chłodząco-grzejący z temperaturą ustawianą na zegarze jednym pokrętłem i klapami powietrza zimnego-ciepłego sterowanymi podciśnieniem ;) Aaaaa i lincoln sam wyłącza/załącza długie światła jak coś jedzie z naprzeciwka ;) że o elektrycznych stołkach/szybach nie wspomnę ;) Innowacja w EU zaczęła się na dobre dopiero od Mercedesa W100 który rzeczywiście odjechał światu.

DSC_1642.jpg

Napisano
14 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tak, masz racje, bez tego bysmy jezdzili na koniu, albo osle.

Znakomita większość nowoczesnych rozwiązań (lub przełomowych) powstała w EU i nie da się tego zakwestionować.

14 minut temu, ZUBERTO napisał:

Tylko, ze coraz mniej jest chetnych na te innowacje, co wiac i na tym forum.

A Ty się spodziewasz że po LaFerrari będą się ustawiać kolejki? Zawsze trwa zanim innowacje trafią pod strzechy. I nie ma wpływu na fakt gdzie powstały. Czy na tym forum ktoś klnie na ABS czy poduszki powietrzne? Nie? Ale jakoś po Mercedesa S gdzie zastosowano je pierwszy raz seryjnie (notabene, Europa!) też kolejki nie stały.

17 minut temu, ZUBERTO napisał:

Kazdy ma inne granice Innowacyjnosci i postepu,granica @koNik jest gdzies powiedzmy w latach 70-tych, a gdzie jest Twoja?

Nie będę twierdził że nie kupiłem LaFerrari tylko dlatego że lubię tradycję.  ;l

18 minut temu, ZUBERTO napisał:

Kupiles co kupiles, tlumaczac to potrzeba dlugiej gwarancji, czemu wiec nie wziales czegos od innowacyjnego VW?

Tam tez wykupilbys gwarancje 5 letnia

Na 150kkm. I to zamyka temat.

18 minut temu, ZUBERTO napisał:

Dlaczego wiec sie dziwisz, ze ktos (w domysle reszta swiata poza UE) wybiera stare sprawdzone rozwiazania?

Totalnie nie znam sie na Australii, USA, Japonii i wielu innych rynkach samochodowych, ale wydaje sie, ze w ich warunkach wybieraja to co dla nich najlepsze, a producent woli sie dostosowac do tych rynkow, bo tam ma zbyt zapewniony od wielu lat i dalej bedzie go mial (mozliwe, ze dlatego wlasnie, ze nie eksperymentuje na swoich klientach).

Ja w nosie mam to ile KM z 1L wyciagnie auto, jak i wiekszosc tych nowych systemow, wolalbym miec sprawdzone auto w gobrej cenie, z tym czego faktycznie potrzebuje (klima, elektryczne szyby), przykladowo taka nowa Corolle co 3 lata w cenie niezmiennej od 20 lat.

Ja się nie dziwię co oni wybierają. Jest mi wszystko jedno co oni wybierają i co Ty byś wybrał. Bo to nie zmienia FAKTU, że innowacje powstają w Europie. Nawet jeśli Amerykanie wybiorą je dopiero za 20 lat, to i tak będą one pochodziły z Europy. W Europie powstaje dramatyczna większość supersamochodów, Europa przoduje w kwestiach bezpieczeństwa biernego i czynnego, sporcie samochodowym, ekologii (też!) i w rozwoju motoryzacji w ogóle.

To, że OZI woli 20-letni silnik w Maździe 3 nie zmienia faktu, że jak w Subaru Levorg OZI może teraz wybrać tylko 2.0 turbobenzynę to dlatego, że VW pierwszy takie miał. Bo przecież nie z powodu walki z Toyotą w Subaru opracowali ten silnik.

Napisano
4 minuty temu, koNik napisał:

klimatyzacja automatyczna już w latach 70 była w USA

Ja wiem że była. Tyle że na początku XXI wieku tam nadal wiele aut nawet w klasie D miało klimę na korbki a w EU miałeś ją już w kompaktach.

6 minut temu, koNik napisał:

Innowacja w EU zaczęła się na dobre dopiero od Mercedesa W100 który rzeczywiście odjechał światu.

Dokładnie. Ja nie twierdzę że w EU wymyślono wszystko. Ale większość. Tutaj rozwój po prostu jest szybszy i tyle. Teraz USA nadrabia Teslą, która faktycznie prezentuje wysoki poziom.

Ale taka Japonia to już na przykład nie ma pomysłu na konkurencję z Muskiem.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Nie próbowałeś to nie wiesz.

Nawet nie musze probowac zeby wiedziec ze np automatyczne parkowanie nie jest mi potrzebne. Ba nie jest mi potrzebna automatyczna klimatyzacja, wole manual,  i tysiac innych glupot, ktore dla 99% ludzi w 99% samochodach nie potrzebuje i nie uzywa.

Zostaje 1%, ktorych jezdza po 500 km dziennie, albo caly dzien po miescie jak taksowkarze

Napisano

Teraz USA nadrabia Teslą, która faktycznie prezentuje wysoki poziom.

Tyle że Tesla to głównie problem BMW, Mercedesa i Audi gdyż to w tych producentów i w ich kawałek tortu wycelowany jest atak. A jeśli ten atak odczują szkopy to odczuje go cała EU. Dziwi mnie trochę ich stoicki spokój i brak bezpośredniej odpowiedzi na Teslę, chyba że czekają bo wiedzą że to na dłuższą metę pełny elektryk tego typu to utopia i mimo wszystko chwilowy wybryk bez dłuższych perspektyw.

Napisano
Teraz, gregoryj napisał:

Nawet nie musze probowac zeby wiedziec ze np automatyczne parkowanie nie jest mi potrzebne.

Do czasu aż zobaczysz coś takiego:

2 minuty temu, gregoryj napisał:

Ba nie jest mi potrzebna automatyczna klimatyzacja, wole manual,  i tysiac innych glupot, ktore dla 99% ludzi w 99% samochodach nie potrzebuje i nie uzywa.

Nie jest Ci też zapewne potrzebna zmywarka, pralka, smartfon i komputer. Ale nade wszystko Internet.

:hehe:

Napisano
9 minut temu, Ryb napisał:

Na 150kkm. I to zamyka temat.

To zamyka tez temat innowacyjnosci w stosunku do trwalosci, bo przeciez gdyby umieli zrobic auto nie psujace sie przez 5 lat i 300kkm, to daliby taka gwarancje na nie.

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał:

Tyle że Tesla to głównie problem BMW, Mercedesa i Audi gdyż to w tych producentów i w ich kawałek tortu wycelowany jest atak.

Niby tak, ale takie technologie szybko schodzą niżej. Moim zdaniem BMW może spać spokojnie bo i3 jest już krok przed Teslą. Audi też mocno inwestuje w te swoje e-trony. IMO Tesla jeszcze długo im poważnie nie zagrozi.

2 minuty temu, koNik napisał:

A jeśli ten atak odczują szkopy to odczuje go cała EU. Dziwi mnie trochę ich stoicki spokój i brak bezpośredniej odpowiedzi na Teslę, chyba że czekają bo wiedzą że to na dłuższą metę pełny elektryk tego typu to utopia i mimo wszystko chwilowy wybryk bez dłuższych perspektyw.

Niekoniecznie utopia ale trzeba by się zdecydować na jeden sensowny standard podmiany akumulatorów zamiast idiotycznego ładowania. IMO bardziej im się kalkuluje czekać a potem podłączyć do gotowego. W międzyczasie robią z tego hybrydy (BMW i8 czy pakiet dla i3 w postaci silniczka-generatora).

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

To zamyka tez temat innowacyjnosci w stosunku do trwalosci, bo przeciez gdyby umieli zrobic auto nie psujace sie przez 5 lat i 300kkm, to daliby taka gwarancje na nie.

Ale ja nie twierdzę że nowoczesne rozwiązania są niezawodne. Jest dokładnie na odwrót przecież.

Napisano
18 minut temu, Ryb napisał:

Do czasu aż zobaczysz coś takiego:

Nie jest Ci też zapewne potrzebna zmywarka, pralka, smartfon i komputer. Ale nade wszystko Internet.

:hehe:

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Dzięki temu dieslowi mamy gigantyczny postęp w rozwoju turbodoładowanych silników. I turbodoładowane benzyny, które za jakiś czas też trafią poza EU. Więcej, my je już łączymy w napędy hybrydowe, co dopiero poza EU będą musieli za ileś lat wymyślić.

Nie. Turbodoładowane benzyny miały się dobrze zanim zaczęto cudować z dieslem. Na tym polu nie wymyślono nic nowego. Za większą moc jest odpowiedzialny bezpośredni wtrysk, który przed VW używało wielu producentów. I mieli problemy dlatego na jakiś czas przestali. A VW ich nie rozwiązał tylko zignorował kosztem trwałości. Wychodząc z założenia że gwarancje przejeździ. Co poniekąd jest prawdą. Jeśli uważasz że to innowacja to nie mam pytań.

Swoją drogą gdyby nie inwestowali w diesla to postęp w silnikach benzynowych byłby dużo większy.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Nie. Turbodoładowane benzyny miały się dobrze zanim zaczęto cudować z dieslem. Na tym polu nie wymyślono nic nowego. Za większą moc jest odpowiedzialny bezpośredni wtrysk, który przed VW używało wielu producentów. I mieli problemy dlatego na jakiś czas przestali. A VW ich nie rozwiązał tylko zignorował kosztem trwałości. Wychodząc z założenia że gwarancje przejeździ. Co poniekąd jest prawdą. Jeśli uważasz że to innowacja to nie mam pytań.

Turbodoładowane benzyny wcześniej zwykle nie miały takiego wysokiego stopnia sprężania. Wtrysk pod ciśnieniem - też diesle. To nie jest tak że zaszczepiono coś z diesli żywcem ale jednak postęp w silnikach dokonał się w ostatnie 10-20 lat gigantyczny i benzyny też skorzystały.

A to że niektóre rzeczy spieprzyli to jasne, ale nie zmienia faktu że to jakaś nauka. Oczywiście szkoda że na klientach.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

A to że niektóre rzeczy spieprzyli to jasne, ale nie zmienia faktu że to jakaś nauka. Oczywiście szkoda że na klientach.

To teraz pomyśl co by było gdyby te miliardy co poszły na tworzenie diesli zainwestowano w silniki benzynowe.

Napisano

W ogole mnie nie jara ta pseudoautnomiczna jazda, parkowanie. To wyrecza ludzi ktorzy nie umia jezdzic, parkowac. A ja jestem zdania ze tacy nie powinni siadac za kolkiem.

Dopoki nie bedzie w pelni zautomatyzowanych tras i dostosowanych do tego samochodow, to te wszystkie aktywne tempomaty to sa dalej pseudoasystenty, ktore potrzebne sa 1% kierowcow.

Poza tym gadamy o motoryzacji a nie AGD/elektronika uzytkowa, ktora kosztuje grosze w stosunku do aut. Internet akurat przydaje sie w ograniczaniu kosztow, latwego pozyskania wiedzy za ktora kiedys trzeba bylo placic

Napisano

Turbodoładowane benzyny wcześniej zwykle nie miały takiego wysokiego stopnia sprężania.

>300 KM z dwóch litrów było w Subaru z poprzedniego wieku :)

Napisano
21 minut temu, gregoryj napisał:

W ogole mnie nie jara ta pseudoautnomiczna jazda, parkowanie. To wyrecza ludzi ktorzy nie umia jezdzic, parkowac. A ja jestem zdania ze tacy nie powinni siadac za kolkiem.

No, niedługo tacy co nie mają automatycznego parkowania nie będą siadać za kółkiem. Chyba że przez bagażnik.

;l

Napisano
22 minuty temu, marcindzieg napisał:

To teraz pomyśl co by było gdyby te miliardy co poszły na tworzenie diesli zainwestowano w silniki benzynowe.

Ale to klienci chcieli (nadal chcą) diesle. A nie tak, że przyszła niedobra Unia i kazała.

;]

Napisano
24 minuty temu, marcindzieg napisał:

>300 KM z dwóch litrów było w Subaru z poprzedniego wieku :)

Tylko teraz masz 100KM z 0.9 litra.  :ok:

Napisano

Znając politykę cenową hyundaia w EU jestem skłonny zaryzykować twierdzenie, że rzeczone 75k PLN to wystarczy być może na pierwszą ratę kredytu 50/50 takiej sonaty w wersji 2.0T.

Napisano
Dnia 14.04.2017 o 15:34, Ryb napisał:

Ale to klienci chcieli (nadal chcą) diesle. A nie tak, że przyszła niedobra Unia i kazała.

;]

Nie chcieli. Polityka podatkowa sprawiła że było taniej. Inaczej nikt by nawet tego nie osikał. Jak w całym, pozostałym świecie. I jak dzieje się powoli teraz.

Napisano
Dnia 14.04.2017 o 15:37, Ryb napisał:

Tylko teraz masz 100KM z 0.9 litra.  :ok:

Wtedy jak policzysz było 150 KM z jednego. To chyba jednak więcej niż 100 z 0.9 ;]

Napisano
51 minut temu, marcindzieg napisał:

Nie chcieli. Polityka podatkowa sprawiła że było taniej. Inaczej nikt by nawet tego nie osikał. Jak w całym, pozostałym świecie. I jak dzieje się powoli teraz.

W kilku już wątkach pytam jaka to "polityka podatkowa"? 5% różnicy w podatkach na paliwach, dające na stacji różnice może rzędu 20 groszy? No bez jaj...

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Wtedy jak policzysz było 150 KM z jednego. To chyba jednak więcej niż 100 z 0.9 ;]

Tak ale to nie jest wprost proporcjonalne. Trudniej zrobić 100KM z 1l niż 300KM z 3l.

Napisano

[emoji848]

5e0ddf920ade078ef0f932fe856133c4.jpg

8659dfd0f0578bf73361a98c69e4b386.jpg

Sent from my iCrap using Tapacrap

Odwrocili grill do gory nogami i gotowe

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano

W kilku już wątkach pytam jaka to "polityka podatkowa"? 5% różnicy w podatkach na paliwach, dające na stacji różnice może rzędu 20 groszy? No bez jaj...

Turbodiesel stal sie popularny w okresie kiedy konkurowal z wolnossacymi noPB.
W większości kupowaly go floty, gdzie liczył sie jedynie rachunek.ekonomiczny.
Tańsze paliwo + spalanie mniejsze o ok 2ltr od noPB wystarczylo...
W dobie turbobenzyn z bezpośrednim wtryskim popolarnosc klekotow spada na leb na szyje...
Jeszcze pewnie 3-5lat i nikt tego nie bedzie oferowal ze wzgledu na normy emisji.
Mozesz zaklinac rzeczywistosc ale silnik diesla w aucie osobowym to nieporozumienie...
Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

No i pięknie ale to nie jest wina "unijnych podatkow", tak chętnie przywoływanych w takich rozmowach. 

1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

W dobie turbobenzyn z bezpośrednim wtryskim popolarnosc klekotow spada na leb na szyje...
Jeszcze pewnie 3-5lat i nikt tego nie bedzie oferowal ze wzgledu na normy emisji.
Mozesz zaklinac rzeczywistosc ale silnik diesla w aucie osobowym to nieporozumienie...

Ale ja nie zaklinam. Ja tylko dementuję mit, że za popularność diesli odpowiada unia i jej podatki. Po pierwsze kraje członkowskie same ustalają podatki a po drugie diesle są popularne bo mało palą, nie z powodu podatków. 

Napisano
15 godzin temu, Ryb napisał:

Tak ale to nie jest wprost proporcjonalne. Trudniej zrobić 100KM z 1l niż 300KM z 3l.

100km z litra to było w latach 60 w samochodzie produkcyjnym.

Napisano
Dnia 14.04.2017 o 14:39, gregoryj napisał:

Nawet nie musze probowac zeby wiedziec ze np automatyczne parkowanie nie jest mi potrzebne. Ba nie jest mi potrzebna automatyczna klimatyzacja, wole manual,  i tysiac innych glupot, ktore dla 99% ludzi w 99% samochodach nie potrzebuje i nie uzywa.

Zostaje 1%, ktorych jezdza po 500 km dziennie, albo caly dzien po miescie jak taksowkarze

Jakbym czytał swojego kolegę, który kupił a4b6 w wersji zaślepka za 20k pln:phi:

Jemu korbki z tylu nie przeszkadzają, bo jeździ z przodu. Grzania foteli nie potrzebuje, bo jego dziewczyna będzie miała chory pęcherz od zmiany temperatur. Klima na korbki najlepsza, bo on woli ręcznie ustawić (może nie rozumie jak to działa)Tempomatu nie potrzebuje, bo w mieście nie da się używać...a jak jedzie ze mną mercedesem to widze jak go [kurza twarz] strzela, ze są pneumatyczne i wentylowane fotele z pamięcią ustawień, ze jest tempomat, ktory używam cały czas w mieście, ze jest webasto i wchodzi się do ciepłego samochodu, a klima od roku ustawiona 20stopni i nic palcem tam tykać nie trzeba. To, ze czegoś nie masz w samochodzie to nie znaczy, ze to jest bez sensu. :)

15 godzin temu, Maciej__ napisał:

Wyjaśnij to nieporozumienie, chętnie posłuchamy ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.