Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można wyprzedać z prawej strony na autostradzie ???

Featured Replies

Napisano

Mozna co mniej ogarnieci jada tylko lewym wiec mykam ich z prawej. Nasz kodes jest za skomplikowany a i znakow za duzo.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano

Staram się nie, ale czasem nie da się inaczej.

Napisano

Tak. Dziękuję za uwagę, można zamknąć wątek.

tapatalked

Napisano
16 minut temu, format napisał:

Tak. Dziękuję za uwagę, można zamknąć wątek.

tapatalked

Ale z zachowaniem wyjątkowej ostrożności, ja robię to już dużo wcześniej jak widzę lewopasmowego powolnojezdzce a prawy wolny, nawet czasem lekko zahaczając o pas awaryjny. Na wszelki wypadek jakby się wyprzedAny nagle obudził. 

Zdarzylo się już kilkukrotnie ze nawet jeszcze mi potrafili mrugnąć za karę długimi dalej nie zjeżdżając z lewego :facepalm: 

Napisano
1 minutę temu, Chorzyn napisał:

Ale z zachowaniem wyjątkowej ostrożności, ja robię to już dużo wcześniej jak widzę lewopasmowego powolnojezdzce a prawy wolny, nawet czasem lekko zahaczając o pas awaryjny. Na wszelki wypadek jakby się wyprzedAny nagle obudził. 

Nie pamiętam istnienia takiego przepisu. Ja sobie spokojnie jadę swoją prędkością prawym pasem (bo skoro nikogo nie wyprzedzam dlaczego miałbym jechać lewym?). A że mnóstwo samochodów jedzie lewym wolniej ode mnie, czy to mój problem?

Napisano

Klasyczne, nasze zabieranie się od pupci strony. Najpierw nauczmy się jeździć prawym pasem, nauczmy się egzekwować ten obowiązek, a potem wprowadzajmy nasze, ukochane zakazy.

Aktualna sytuacja jest najlepsza bo dostosowana do realiów. Ludzie mają po prostu psychiczną blokadę, myślą, że prawy pas = wolny pas, a to oznacza spóźnienie, wleczenie się, poczucie bycia gorszym bo wolniejszym. Więc jadą lewym 100 km/h mimo, że prawym można jechać 140 km/h.

Zakaz wyprzedzania z prawej strony sprawi, że agresja, miganie, trąbienie nasili się gdyż ograniczy to szybciej jadących, ale nie sprawi, że wolniejsi pojadą prawym. Poza tym przy bardzo intensywnym ruchu raz szybciej jedzie lewy, a raz prawy pas i wyprzedzanie z prawej jest częste. Świadomość, że łamiemy przepisy, szacunek do nich jest ograniczany.

Także dbajmy o dobre zasady, a przepisy zostawmy w spokoju.

Pozdrawiam.

Napisano
7 godzin temu, format napisał:

Nie pamiętam istnienia takiego przepisu. Ja sobie spokojnie jadę swoją prędkością prawym pasem (bo skoro nikogo nie wyprzedzam dlaczego miałbym jechać lewym?). A że mnóstwo samochodów jedzie lewym wolniej ode mnie, czy to mój problem?

Ale ze z zachowaniem ostrożności ? Nie, to dodałem od siebie bo często wyprzedzany potrafi nagle się ocknąć albo zwyczajnie bez patrzenia w lusterka zjechać na prawy. 

Co do przepisu to co nieco pamietam. Można z prawej poza zabudowanym oddzielonym pasem zieleni, w zabudowanym tak samo, pasy w jednym kierunku oddzielone pasem zieleni (np: wislostrada w Wawie, rozdzienskiego w Katowicach itp) 

Ja za dużo jeżdżę a mentalności nauczyciela nie mam, mruganie wzmaga agresje wiec szkoda czasu. 

Napisano

Przepisy mówią jasno, kiedy można wyprzedzać z prawej na wielopasmówkach. Nie ma już tych pytań na egzaminach, tylko wymiary tablicy itp? Czego na kursach PJ uczą?

1. W terenie zabudowanym przy co najmniej 2 pasach ruchu (drogi jednojezdniowe).

2. Poza terenem zabudowanym przy minimum 3 pasach ruchu (drogi jednojezdniowe).

3. Na jednokierunkowych - muszą być wyznaczone minimum dwa (czyli np. autostrady złożone z dwóch jezdni jednokierunkowych).

Oczywiście pasy ruchu muszą mieć ten sam kierunek.

Trzy powyższe określają, kiedy na autostradzie można wyprzedzać z prawej.

Edytowane przez krowka

Napisano
3 godziny temu, Raku napisał:

No właśnie(...)

Ja wyprzedzam. A czy tak wolno? Nie wiem, bo w sumie co za różnica?

Napisano

Na autostradzie i S wolno z prawej. Co ciekawe za granicą raczej nie wolno. Jechałem po włoskiej autostradzie mającej 3 pasy środkowym pasem (wiem, powinienem prawym) a prawym jechał szybciej. Nie łyknął mnie prawym, tylko zjechał na środkowy, potem lewy. A po wyprzedzeniu mnie znów na prawy. Wtedy się zorientowałem, że u nich nie wolno prawym. :) 

Napisano
3 godziny temu, Raku napisał:

No właśnie jak to jest ? Wyprzedzacie ??

Można tak robić ??? 

http://tvn24bis.pl/moto,99/czy-mozna-wyprzedzac-z-prawej-strony,758984.html

jak jezdzilem francuzami czy fordami - to tak musialem robic :) 

Teraz jakos szybko zjezdzaja... szacun marki :) :D

Napisano

Jakbym nie wyprzedzał z prawej na autostradzie to pewnie odsiadywałbym już wyrok za wielokrotne morderstwo ze szczególnym okrucieństwem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
4 godziny temu, Raku napisał:

No właśnie jak to jest ? Wyprzedzacie

l

oczywiście ze tak. Na śląsku mimo autostrad ludzie nie potrafią z nich korzystać. Jedzie 90 środkowym pasem taka łajza to co zrobić?

Napisano

Już mi się kilka razy zdarzyło, że w tym samym czasie ja wyprzedzałem prawym, a inny kierowca lewym, jakiegoś zamulacza, który jechał środkiem...

Zawsze patrzyłem w lusterko, czy przypadkiem do takiego delikwenta nie dotarło, że coś jest nie tak, skoro go z dwóch stron wyprzedzają. Ale gdzie tam, nigdy żaden nie załapał, że może jechać prawym tak samo szybko. No ale może za 15km  prawy zwolni, to mu się nie opłaca zjeżdżać....

Napisano
3 godziny temu, ArekMiz napisał:

Na autostradzie i S wolno z prawej. Co ciekawe za granicą raczej nie wolno. Jechałem po włoskiej autostradzie mającej 3 pasy środkowym pasem (wiem, powinienem prawym) a prawym jechał szybciej. Nie łyknął mnie prawym, tylko zjechał na środkowy, potem lewy. A po wyprzedzeniu mnie znów na prawy. Wtedy się zorientowałem, że u nich nie wolno prawym. :) 

Ja też często tak robię, pomimo że prawy wolny, po prostu boję się przy dużej różnicy prędkości że taki borok nagle wróci na lewy... Jak jest niewielka różnica prędkości i lecę sobie prawym 140 to wyprzedzam bez problemu. Staram się unikać jedynie sytuacji gdzie zbliżam się z dużą prędkością powiedzmy środkowym i lewy jest zajęty - wolę zwolnić i poczekać niż śmignąć prawym, bo parę razy widziałem nerwowe reakcje kobitki wyprzedzanej jednocześnie z obu stron z dużą różnicą prędkości.

Napisano

Można. Ja wyprzedzam... z zachowaniem ostrożności co w drodze na urlop uchroniło mnie przed dzwonem ;]

Celowo długi wstęp, celowo bez głosu... ;] Można zacząć oglądać od 40 sekundy ;]

Napisano

8] Ten lewopaśniak to klasyczny niedzielny SŁÓJ... ;(

Napisano
31 minut temu, tomecki napisał:

Można. Ja wyprzedzam... z zachowaniem ostrożności co w drodze na urlop uchroniło mnie przed dzwonem ;]

Celowo długi wstęp, celowo bez głosu... ;] Można zacząć oglądać od 40 sekundy ;]

Co on zrobił?  8]

Napisano
23 godziny temu, Raku napisał:

No właśnie jak to jest ? Wyprzedzacie ??

Starałem się nie wyprzedzać, chociaż czasami to robiłem. Ostatnim razem jednak jedna pani postanowiła mnie wcisnąć w barierki więc generalnie przy dużych różnicach prędkości (jak na środkowym, lewym jedzie typowy zawalidroga) przestałem praktykować. Przy w miarę równym ruchu na wszystkich pasach (spowodowanym np. dużym natężeniem) trzymając się prawego pasa zdarza się wyprzedzać tego z lewej strony, ale to kwestia ruchu jako całości, a nie manewru.

A i korzystam tez z całej długości pasa rozbiegowego i zdarza się "wyprzedzić/minąć" samochody, które w główny nurt autostrady włączają się w pierwszym możliwym momencie jadąc np. 60km/h.:skromny:

Napisano
  • Autor

Ja osobiście taką interpretacją czuje się usprawiedliwiony.
Zdarzało mi się wyprzedzać prawą. Niezmiernie rzadko, ale zdarzało się.
Kilka razy przed tym manewrem dość porządnie zagotowałem. Raz było to na A4 w okolicy Tarnowa. Jechałem za gościem, długo, kilka minut. Wkurzyłem się dość porządnie i wyprzedziłem z prawej. Za mną zrobiły to kolejne 3 auta, więc na pewno miał miejsce do zjechania. Za kierownicą spodziewałem się baby, dziadka w kapeluszu .... okazało się, że siedzi tam młody chłopak.
Po starszych osobach można się spodziewać stetryczenia, ale jak taki młody jeździ tak teraz, to jak będzie jeździł za 20-30lat ?

Wysłane z mojego telefonu

Napisano

Czemu nie probowales ciachnac go lewym. Ja zawsze probuje najpierw lewym, 90% zjezdza.

Napisano
4 godziny temu, tomecki napisał:

Wlasnie celowo nie wyprzedzam w takich miejscach tylko co pisałem nawet lekko awaryjny zahaczam a jak już wyprzedzam z prawej to staram się to zrobić max szybko aby uniknąć takich sytuacji. Ten gość wyprzedAl tego na horyzoncie, klasyka gatunku 

Napisano
 ]  

Pojechal do zjazdu czy cofali? ;]
Napisano
16 godzin temu, bergerac napisał:

Czemu nie probowales ciachnac go lewym. Ja zawsze probuje najpierw lewym, 90% zjezdza.

proszę Ciebie.... przed Scenic'kiem byś zjechał? ;] Może gdybym szybciej dojeżdżał... ale nie jeżdżę często szybko, bo głośno :hehe:;]

Kiedyś to i owszem, praktykowałem takie akcje ;]

Napisano

niezbyt rozumiem o co Ci chodzi ;]

Pytam czy pojechał tym nyssanem do następnego zjazdu..... bo zdaje sie na tym na ktorym wymuszał chcial zjechać ;]
Napisano
Teraz, mokrii napisał:

Pytam czy pojechał tym nyssanem do następnego zjazdu..... bo zdaje sie na tym na ktorym wymuszał chcial zjechać ;]

no właśnie nie chciał zjeżdżać, cisnął do końca. XX km dalej go wyprzedziłem ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.