Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zuzycie oleju silnikowego

Featured Replies

Napisano

Witam, 

Ile nowoczesny, dwulitrowy diesel powinien zuzywac oleju silnikowego?

Napisano

Najlepiej by nie było potrzeby dolewać miedzy wymianami.

W sumie zależy od stanu/przebiegu silnika i jego typu/rodzaju/marki oraz stylu jazdy:)

Napisano
3 godziny temu, Tiomek napisał:

Ile nowoczesny, dwulitrowy diesel powinien zuzywac oleju silnikowego?

Zależy od silnika, od stylu jazdy kierownika.

Silnik z turbiną, więc oleju może ubywać.

Do tego dochodzi wypalanie DPF, co też ma wpływ na olej.

Napisano
31 minut temu, rwIcIk napisał:

Zależy od silnika, od stylu jazdy kierownika.

Jednak mimo wszystko w początkowym okresie eksploatacji, czyli powiedzmy do 150 tys. km jakiekolwiek dolewki między wymaganymi przez producenta przeglądami nie powinny interesować użytkownika pojazdu. 

Napisano

W  Astrze 1.7DTI  525000km nie ubywało oleju, w Vectrze 1.9CDTI 340000km też nie ubywało 

Napisano

CR-V II 2.0 noPB 315 tys. km. Przy spokojnej jeździe nie dało się zaobserwować zużycia oleju na bagnecie w ogóle. Przy butowaniu bez przerwy do odcinki już po kilku tys. km. było sucho na bagnecie.

Napisano
Godzinę temu, amazaque napisał:

Jednak mimo wszystko w początkowym okresie eksploatacji, czyli powiedzmy do 150 tys. km jakiekolwiek dolewki między wymaganymi przez producenta przeglądami nie powinny interesować użytkownika pojazdu. 

Ja mam wolnossący, benzynowy 1,8 141 KM i jakbym nie jeździł, nie dolewam między wymianami co 15 kkm.

Ale jak silnik z turbiną, z dpf, o większej mocy, a przeglądy co 30 kkm, to raczej trzeba sprawdzić co jakiś czas poziom oleju.

Napisano
9 minut temu, czachabrava napisał:

Mi tam silnik na ropę jeszcze taki nie trafił co by spalał olej.

KAŻDY silnik spala olej. Pytanie ile. Zasadniczo nie powinno dolewać się między wymianami, ale np. VW uważa za normalne zużycie na poziomie 1l/1000 km. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Do tego dochodzi wypalanie DPF, co też ma wpływ na olej.

Ale to raczej w druga stronę;]

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

KAŻDY silnik spala olej. Pytanie ile. Zasadniczo nie powinno dolewać się między wymianami, ale np. VW uważa za normalne zużycie na poziomie 1l/1000 km. 

Każdy producent ma takie zapisy, jak nie litr, to 0,7 litra na 1000 km.

Ale to zużycie silnika w agonii ;]

Miałem kiedyś Poloneza, który przed remontem silnika brał 0,5 litra na 1000 km :hehe:

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Każdy producent ma takie zapisy, jak nie litr, to 0,7 litra na 1000 km.

Ale to zużycie silnika w agonii ;]

Miałem kiedyś Poloneza, który przed remontem silnika brał 0,5 litra na 1000 km :hehe:

Całkowicie sprawny silnik Wankla w Mazdzie RX-8 pił nawet 5 litrów na 1000 :skromny: 

Napisano
10 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja mam wolnossący, benzynowy 1,8 141 KM i jakbym nie jeździł, nie dolewam między wymianami co 15 kkm.

Ja mam oba benzynowe i też nie dolewam. Kia jeździ chyba na fabrycznym już cztery lata, bo ja się starej w jej samochody nie wtrącam ;]. Clio ma drugi olej od nowości i przy 36 tys. km jest na bagnecie na max. Powiem tak - nowy silnik niemiecki, włoski, francuski, japoński czy jaki tam sobie ktoś wymarzy :phi: - na benzynę czy ropę ;] do 200 tys. km nie ma tematu dolewek :hehe:. Jak ktoś jest ogarnięty to nawet do 400 tys. :old:. Olej biorą silniki 500+ i na to rząd daje im zasiłek :phi:.

Napisano
23 minuty temu, wladmar napisał:

To chyba zawsze mi się trafiają zepsute auta. Bo jak zmieniam olej i na bagnecie mam 3/4 miarki, to po 10kkm mam ten sam stan. Chyba, że bedziesz sie o jakieś max 100ml kłócił...Bo wiekszy ubytek by bylo widać na bagnecie.

Napisano

Nowy turbodiesel przez pierwsze 100 000 km może miedzy wymianami oleju spalić tyle co nic - tj tyle że na bagnecie tego nie zawuażysz. Możliwe jeśli jest jeżdżony normalnie- bez butowania, bez jazdy po autostradach z prędkością bliską maksymalnej.

To nieprawda, że silnik z turbo musi pić olej.

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

ja miałem chyba szczęście do diesli bo zarówno 1.9 ATD w fabii1 jak i 1.9 jtd cf2 w bravo nie wymagały dolewek pomiędzy wymianami, przebiegi odpowiednio 262kkm i 283kkm

Napisano
1 godzinę temu, amazaque napisał:

Ja mam oba benzynowe i też nie dolewam. Kia jeździ chyba na fabrycznym już cztery lata, bo ja się starej w jej samochody nie wtrącam ;]. Clio ma drugi olej od nowości i przy 36 tys. km jest na bagnecie na max. Powiem tak - nowy silnik niemiecki, włoski, francuski, japoński czy jaki tam sobie ktoś wymarzy :phi: - na benzynę czy ropę ;] do 200 tys. km nie ma tematu dolewek :hehe:. Jak ktoś jest ogarnięty to nawet do 400 tys. :old:. Olej biorą silniki 500+ i na to rząd daje im zasiłek :phi:.

Twój lanos brał olej, a nawet 200 tyś. km nie osiągnął;]

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

Butowana kila z vmax 190 nie chciala nic spalic. Butowane BMW nie chcialo palic nic. Moze posute? Kila przeglady srednio co 20kkm.

Edytowane przez wujekcybul

Napisano
37 minut temu, wujekcybul napisał:

Butowana kila z vmax 190 nie chciala nic spalic. Butowane BMW nie chcialo palic nic. Moze posute? Kila przeglady srednio co 20kkm.

Paliwo też zawsze trafia do silnika i rozciencza olej. Zawsze. Pierścienie nie są szczelne i nie mają być. Olej się spala, a paliwo, sadza i inne produkty spalania trafiają do oleju. Dlatego wizualnie na bagnecie poziom może być taki sam po 20 kkm. Zdrowy silnik musi spalać olej, oczywiście nie litr na 1000, ale zawsze, co nie znaczy, oczywiście, że trzeba dolewać.   

Napisano
15 godzin temu, wladmar napisał:

100% racji w każdym Twoim słowie.

Każdy spala olej, aczkolwiek większość sprawnych i szczelnych silników spala go na tyle mało, że nie sposób zauważyć / mieć potrzebę dolewek, bo zanim zużyje ten litr, to przejedzie 20kkm albo 40kkm.

Dodatkowo: ostre piłowanie auta np.na autostradzie VS spokojna jazda, to różnica zużywania oleju pewnie o rząd wielkości.

Dopuszczalne zużycie 1/1000km to typowy dupochron producentów aut (być może by wyjść na przeciw właśnie permanentnemu "butowaniu") - nie tylko VAG, ale wielu producentów podaje właśnie taką wartość w instrukcjach. A chyba gdzieś słyszałem o 1.5 l /1000 km

Gdyby jednak zwyczajnie użytkowane auto spalało 1l/1000km to z pewnością to nie jest normalne... Takie zużycie to już niezły smród w spalinach, gromadzenie nagaru

Miałem takie auto... zuzycue 1,5l/1000, Dziękuję, więcej nie chcę. Dolewki co 2 tygodnie, śmierdzące spaliny...

Ratowałem się wymianą pierścieni, co dużo pomogło, ale za 2 lata silnik się skończył (przy zaledwie 310 kkm i chyba 60kkm od tego remontu).

Wystarczy spojrzeć jak się czują właściciele VAG z TSI, gdzie wadliwie zaprojektowane pierścienie się zużywają i jest zużycie kilkuset ml na 1000.

Mozna dolewać... Tylko jak długo, bo takie spalanie w końcu skończy isę źle... I to nie ma nic wspólnego z hasłem "przewaga dzięki technice"

Zakładając brak wycieków, to maksymalne zużycie przy jakim bym czuł się komfortowo, to 100, no góra 150 ml na 1000km.

Chyba że byłaby to jakaś specyficzna jednostka gdzie TTTM typu silnik Wankla.

Napisano
14 godzin temu, wladmar napisał:

Paliwo też zawsze trafia do silnika i rozciencza olej. Zawsze. Pierścienie nie są szczelne i nie mają być. Olej się spala, a paliwo, sadza i inne produkty spalania trafiają do oleju. Dlatego wizualnie na bagnecie poziom może być taki sam po 20 kkm. Zdrowy silnik musi spalać olej, oczywiście nie litr na 1000, ale zawsze, co nie znaczy, oczywiście, że trzeba dolewać.   

przecież jasno napisał, że kiła i biemdablju nie pali nic, nawet grama, butowana na zimnym i na ciepłym do oporu, podważasz zdanie wujka ? ;]

Napisano
2 godziny temu, BoRuCh napisał:

przecież jasno napisał, że kiła i biemdablju nie pali nic, nawet grama, butowana na zimnym i na ciepłym do oporu, podważasz zdanie wujka ? ;]

Kia potrafi łyknąć - sprzedawca opowiadał mi w sobotę, jak paniusia zholowała auto do serwisu z kontrolką oleju po przejechaniu blisko 30 kkm od przeglądu ;]

Napisano
19 godzin temu, amazaque napisał:

a mam oba benzynowe i też nie dolewam. Kia jeździ chyba na fabrycznym już cztery lata, bo ja się starej w jej samochody nie wtrącam 

a potem będzie pewnie do sprzedaży: po kobiecie, mały przebieg, stan idealny? A silnik pewnie będzie do remontu przy 80 tys. km przebiegu :(

Napisano

Crafter 2.0 tdi biturbo ponizej 50kkm przebiegu wciaga od nowosci okolo 1l na 2000-3000km;]

Napisano
12 godzin temu, kkkaras napisał:

Crafter 2.0 tdi biturbo ponizej 50kkm przebiegu wciaga od nowosci okolo 1l na 2000-3000km;]

Może jeszcze nie dotarty:hmm::phi:

Edytowane przez volf6

Napisano
23 godziny temu, kkkaras napisał:

Miłośnicy VAG zaraz Ci napiszą, że kupiłeś auto nowe z salonu z kręconym licznikiem i obecnie brakuje mu może nawet jednego zera na zegarze.

Napisano
Dnia 4.09.2017 o 15:46, maro_t napisał:

a potem będzie pewnie do sprzedaży: po kobiecie, mały przebieg, stan idealny? A silnik pewnie będzie do remontu przy 80 tys. km przebiegu :(

Żona znajomego ma styl jazdy polegający na odpaleniu zimnego silnika rano i but w podłogę.

Inne "płcie piękne" mają zwyczaj jeździć jak automatem, mimo że mają manuala. Czyli jeden bieg dobry na wszystko - zarówno III przy stałej jeździe 100 km/h, jak i V przy jeździe 50 km/h pod górkę.

Do tego permanentne ignorowanie progów zwalniających.

Dlatego ja bałbym się auta "po kobiecie".

Napisano
Dnia 3.09.2017 o 19:31, czachabrava napisał:

Mi tam silnik na ropę jeszcze taki nie trafił co by spalał olej.

Bo ci w każdym nieco leją wtryski, to i ON uzupełnia co ubyło oleju ;].

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.