Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Aygo, spalanie

Featured Replies

Napisano

Czasem człowiek pójdzie w jakieś zakazane rejony internetu i zobaczy coś czego nie chciał zobaczyć.

Czasem jednak w tych odległych zakamarkach sieci natknie się na coś, co wyda się interesujące.

I ja tak właśnie znalazłem test spalania Toyoty Aygo przeprowadzony przez Zachara z autocentrum.

Spalanie moim zdaniem zdumiewająco niskie. Chodzi mi o to miejskie, chociaż to w trasie przy 90km/h też jest bardzo niskie.

Dla porównania dam Toyotę Aygo 1.0 benzyna i Fiata 500 1.3 diesel Oba auta porównywalnej wielkości, porównywalne osiągi (Fiat deko mocniejszy, ale nie aż tak dużo szybszy), tylko że Fiat to diesel. I ten Fiat pali już bardzo mało.

Ktoś ujeżdża takie Aygo? To są realne wartości? 8]

Toyota

Fiat

Napisano
26 minut temu, kravitz napisał:

lat  temu  kilka  miałem  Swifta  2gen 

tryb  zawsze  pierwszy  w  miescie   -nie  udało  mnie  sie  nigdy  przekroczyć 7.5l  

na  trasie  potrafił  sie  zmiescić w  5

to  było  auto  z  1994 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, mokrii napisał:

lat  temu  kilka  miałem  Swifta  2gen 

tryb  zawsze  pierwszy  w  miescie   -nie  udało  mnie  sie  nigdy  przekroczyć 7.5l  

na  trasie  potrafił  sie  zmiescić w  5

to  było  auto  z  1994 

Z małych aut jeździłem Matizem i Seicento. W mieście paliły około 8/100, a wtedy jeździłem tez trybem ściganta.

Ale w tym teście gościowi wyszło mniej, a twierdził że to już sytuacja najgorsza z najgorszych. O ile znam korki w Krakowie, to chyba wie co mówił.

Kiedyś ruch w miastach był mniejszy i tego nie da się porównać z obecnym stanem rzeczy.

Dla przykładu, ja kiedyś mieszkałem na warszawskim Targówku. Jeździłem do pracy na Ochotę około 30 minut. 40 to maks.

Teraz w odstępach dwutygodniowych jechałem tą samą trasę Uberem. właśnie w godzinach jak do pracy. Raz wyszło 1h 20m :facepalm: (podobno jakiś wypadek był na obwownicy), a dzisiaj 55m, ale dzisiaj kierowca mocno się starał i jechał lekko nawet cwaniakowato.

Matiz potrafił zejść poniżej 4/100 w trasie, ale to nie była jazda 90km/h, ale 60km/h. Tak, takie rzeczy trenowałem za studenta jak kasy nie było, a jechać trzeba. 60km/h z Wawy do Łodzi ;)

Ta Aygo jednak jara zdecydowanie mniej, ja to tak rozumiem. A zestawienie z Fiatem 500 z małym dieslem, pokazuje jak to jest mało.

I jeśli to tak jara rzeczywiście, to jakikolwiek diesel w tym aucie traci sens, bo ile by spalił mniej? litr? Przy całym skomplikowaniu konstrukcji i większej cenie, to nie ma sensu nawet przy bardzo dużych przebiegach.

Napisano

Tak się złożyło, że jeżdżę co roku nad morze z rodziną w dwie bryki. Mój samochód + aygo 1.0 tesciowej.

Espace 2.0 DCI potrafi 6l/100 w trasie spalić i to zupełnie nie oszczędzając. Xsara picasso 1,6 HDI jakieś 6,5 paliła. A ten aygo, jadąc z nami ma jakiś wir w baku, bo około dychy palił. Nie mówiąc już o tym, że ledwo nadążał.

Za to w mieście Espace pali dostojnie, 11,5 l/100.

Edytowane przez maras77

Napisano

Pewnie da radę. :ok:

Pisałem już kilka razy o ex-UP'ie przy okazji pytań o UP'a/citigo - w spokojniej trasie (okolice setki) bez spinki  schodził poniżej 4 ltr, w mieście mi nie przekroczył 6.8 ltr (żonka prawie lir mniej).  :ok:

Napisano
4 minuty temu, maras77 napisał:

Tak się złożyło, że jeżdżę co roku nad morze z rodziną w dwie bryki. Mój samochód + aygo 1.0 tesciowej.

Espace 2.0 DCI potrafi 6l/100 w trasie spalić i to zupełnie nie oszczędzając. Xsara picasso 1,6 HDI jakieś 6,5 paliła. A ten aygo, jadąc z nami ma jakiś wir w baku, bo około dychy palił. Nie mówiąc już o tym, że ledwo nadążał.

Wiadomo, w koncu takie Aygo to auto stworzone do jazdy po autostradzie w okolicach Vmax ;)

Napisano
14 minut temu, kravitz napisał:

Matiz potrafił zejść poniżej 4/100 w trasie, ale to nie była jazda 90km/h, ale 60km/h

To ja mam inne doświadczenia. Mnie matiz palił za dużo jak na takie malutkie jeździdło bez silnika. Średnio po kilku latach wyszło 6.9 l/100km. Jazda podmiejsko-miejska. Dla porównania Kia Rio 2014 z silnikiem benzynowym 1.4 109KM (czyli o mocy 2x tyle co matiz) będąca w porównaniu z tym matizem normalnym (zwłaszcza gabarytowo) samochodem o przyzwoitej dynamice i kulturze pracy siliinika, pali mniej. Niewiele, ale jednak mniej. Średnią mam 6.7 l/100km

Napisano

Żonka ma Splasha też z 3-cyl. 1litrowym silnikiem.przez 2 lata nigdy nie zeszła poniżej 8l/100km:hehe:

Ja jechalem w trasie i szczerze mówiąc nie udalo mi się zejść ponizej 5l/100km mimo ze nie przekraczałem 100-110km/h.

Napisano
38 minut temu, wlad napisał:

Żonka ma Splasha też z 3-cyl. 1litrowym silnikiem.przez 2 lata nigdy nie zeszła poniżej 8l/100km:hehe:

Ja jechalem w trasie i szczerze mówiąc nie udalo mi się zejść ponizej 5l/100km mimo ze nie przekraczałem 100-110km/h.

Z moich obserwacji wynika, że często kobiety mają tendencje do ostrzejszego ruszania i zmieniania biegów później ;) Jeżdżą dynamicznie i tyle.

Pamiętam kiedyś w Siecento mi paliło 6-7 w mieście, a matce 9. Mojej :piekna: Suzuki GV diesel pali w mieście 11 l/100, a mi ok. 9.

Koleżance z która kiedyś pracowałem Clio 1.2 Tce paliło w mieście 12 l/100 km i ciągle narzekała, że bak jej starczał tylko na tydzień. Innej znajomej mini Cooper S (silnik 1.6 turbo)  łykał 16l/100 km .

Napisano

Mama jeździ takim nowym Aygo i przy odcinkach 4-5km po niewielkim mieście ma spalanie na komputerze w okolicy 5,3L/100km. Seicento 900 w podobnych warunkach spalało jakieś 6,5L/100km tylko był wyraźnie mniej dynamiczny i nie miał klimy. Także te 4 L wydają się bardzo niewiele, może na rozgrzanym silniku faktycznie spali mniej. 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał:

Ta Aygo jednak jara zdecydowanie mniej, ja to tak rozumiem. A zestawienie z Fiatem 500 z małym dieslem, pokazuje jak to jest mało.

nie  wiem ile  wazy  ajgo   -  swift   miał  cos  kolo  980kg  i silnik  1.3l 

nastepne  miałem  almere N15  ktora  z  1.4 75km i  11ookg  tez  jaks  nie  chciala  palić wiecej  

a  jakby  nie  bylo  to  konstrukcje  z  lat 80  

wiec  jakis  postęp  sie  chyba  jednak  odbył :P  

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

Miałem Puegeota 107 (pierwsza generacja aygo) z tym samym silnikiem. Tak to realne wartości. Na trasie 200km przy butowaniu (nie autostrady) spalił 5l. W mieście w korkach (17km = 1h jazdy) spalał 6.2 . Wszystko to wartości z dystrybutora.

Napisano
6 godzin temu, maras77 napisał:

Cudotwórca jesteś, mi 2.0TDCI w trasie na autostradzie pali 9-9.5l, 150km/h na tempomacie, średnia w okolicach 135km/h. Z boksem na dachu i platformą na rowery 3 sztuki, trójka dzieci w fotelikach, dwójka dorosłych, dwa małe rowerki, przyczepa rowerowa no i graty jak ubrania, trochę suchego jedzenia etc..

Napisano
4 minuty temu, AstraC napisał:

Cudotwórca jesteś, mi 2.0TDCI w trasie na autostradzie pali 9-9.5l, 150km/h na tempomacie, średnia w okolicach 135km/h. Z boksem na dachu i platformą na rowery 3 sztuki, trójka dzieci w fotelikach, dwójka dorosłych, dwa małe rowerki, przyczepa rowerowa no i graty jak ubrania, trochę suchego jedzenia etc..

Też miałem boxa. 580 l.

Ale zakładam, że dystrybutor na stacji nie kłamie. Aż sobie buta olejem napędowym zalałem, bo myślałem, że pistolet jest popsuty i wcześniej odbija.

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał:

Też miałem boxa. 580 l.

Ale zakładam, że dystrybutor na stacji nie kłamie. Aż sobie buta olejem napędowym zalałem, bo myślałem, że pistolet jest popsuty i wcześniej odbija.

A średnia?

Bo mój z ładunkiem ważył w okolicach.. 2600kg prawdopodobnie. ;);] 

Napisano
11 minut temu, AstraC napisał:

A średnia?

Bo mój z ładunkiem ważył w okolicach.. 2600kg prawdopodobnie. ;);] 

Z boxem starałem się jechać tak ze 120, szybciej tylko chwilowo.

Edytowane przez maras77

Napisano
3 godziny temu, maras77 napisał:

Z boxem starałem się jechać tak ze 120, szybciej tylko chwilowo.

Ok to wiele wyjaśnia. ;] Jednak średnia 135km/h robi robotę, przy takiej Meriva Z14XEP 1.4 16V 90KM pali 9.5l. ;] 

Napisano
6 minut temu, AstraC napisał:

Ok to wiele wyjaśnia. ;] Jednak średnia 135km/h robi robotę, przy takiej Meriva Z14XEP 1.4 16V 90KM pali 9.5l. ;] 

Bałem się, że mi box odleci.

Jak jechałem na następny wyjazd bez boxa i ograniczania się z prędkością, to już spalił 7,3 średnio z wyjazdu. Ale to już nie była w całości autostrada - sporo było dróg podrzędnych (Tatry)

I tak jestem zaskoczony, jak mało ten espace pali w trasie, pomimo olbrzymiego pola powierzchni czołowej i masy. Za to nie podoba mi się spalanie na co dzień.

Edytowane przez maras77

Napisano
Teraz, maras77 napisał:

Bałem się, że mi box odleci.

Jak jechałem na następny wyjazd bez boxa i ograniczania się z prędkością, to już spalił 7,3 średnio z wyjazdu. Ale to już nie była w całości autostrada - sporo było dróg podrzędnych (Tatry)

I tak jestem zaskoczony, jak mało ten espace pali w trasie. Za to nie podoba mi się spalanie na co dzień.

A jaki masz box? Bo ja mam InterPack Trax i trzyma się to to na luzie nawet przy 180km/h (ale to było tylko chwilowo), tak to 150km/h nie przekraczam.

To ja spalanie w trasie mam ciut gorzej, za to w mieście znacznie lepiej, w granicach 9l w korkach warszawskich. :ok: 

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

A jaki masz box? Bo ja mam InterPack Trax i trzyma się to to na luzie nawet przy 180km/h (ale to było tylko chwilowo), tak to 150km/h nie przekraczam.

To ja spalanie w trasie mam ciut gorzej, za to w mieście znacznie lepiej, w granicach 9l w korkach warszawskich. :ok: 

nic nie mów - box jak box, zwykłe 580 l, czyli spory. Ale relingi w espace są ŁUKIEM. W poprzek. Są piekne i opływowe, jak je się złoży w położeniu spoczynkowym. Poza tym całkiem bezużyteczne.

Musiałem dorobić własne mocowania, bo na rynku jest jeden, słownie jeden pasujący, dedykowany box do espace IV. Charakteryzuje się tym, że kosztuje parę kloców i ma swoje mocowania do szyn dachowych zamiast do fabrycznych, łukowych relingów :facepalm:

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał:

nic nie mów - box jak box, zwykłe 580 l, czyli spory. Ale relingi w espace są ŁUKIEM. W poprzek. Są piekne i opływowe, jak je się złoży w położeniu spoczynkowym. Poza tym całkiem bezużyteczne.

Musiałem dorobić własne mocowania, bo na rynku jest jeden, słownie jeden pasujący, dedykowany box do espace IV. Charakteryzuje się tym, że kosztuje parę kloców i ma swoje mocowania do szyn dachowych zamiast do fabrycznych, łukowych relingów :facepalm:

Ja mam takie belki oryginalne Ford:

ford-galaxy-mk3-20-galaxy-405949102.jpg

https://ford.sklep.pl/product-pol-17330-bagaznik-dachowy-Galaxy-06-10-belki-poprzeczne-Ford.html

I te mocowania od InterPack spokojnie je obejmują. Tyle dobrego. :ok: 

Napisano

Da się.

Spalanie 4.7 litra na dystansie 450km (noc, trasa drogami wojewódzkimi, przejazdy przez wsie, zatrzymanie na siku)

W tescie trasa tylko kilka kilometrów.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, mar6709 napisał:

Da się.

Spalanie 4.7 litra na dystansie 450km (noc, trasa drogami wojewódzkimi, przejazdy przez wsie, zatrzymanie na siku)

W tescie trasa tylko kilka kilometrów.

Nic nie rozumiem. W teście z tasy 450km, trasy tylko kilka kilometrów? ;]

Edytowane przez kravitz

Napisano
11 godzin temu, wlad napisał:

Min. co udało mi się tym wynalazkiem spalić to 5l/100km wg komputera, wg dystrybutora 5.29. Niby Suzuki takie ekonomiczne, niby mały silnik i taka wtopa ;l

Zerknąłem na spritmonitor, na którym przez rok notowałem spalanie i śr. miałem 6.9, min. już pisałem, a max. 7.57 :skromny: jeździłem raczej spokojnie ;]

Napisano
1 minutę temu, bartekm napisał:

Min. co udało mi się tym wynalazkiem spalić to 5l/100km wg komputera, wg dystrybutora 5.29. Niby Suzuki takie ekonomiczne, niby mały silnik i taka wtopa ;l

Zerknąłem na spritmonitor, na którym przez rok notowałem spalanie i śr. miałem 6.9, min. już pisałem, a max. 7.57 :skromny: jeździłem raczej spokojnie ;]

Wydaje mi się że robotę tutaj robi duża masa auta.A przebiegi żony to krotkie,miejskie odcinki z ciągłym ruszaniem i hamowaniem.Gdzieś w sieci widzialem test jednocześnie alto i splasha z tym silnikiem.Alto spalał zdecydowanie mniej i bez problemu na trasie zbliżył się do 4l z malym hakiem.

Napisano
13 godzin temu, kravitz napisał:

Ktoś ujeżdża takie Aygo? To są realne wartości?

Cuore z tym samym silnikiem i skrzynią.

Na trasie i podmiejsko się zgadza. Przy 90km/h nawet mniej jeśli trzyma się stałą prędkość i nie jest pod wiatr. 3,5l. da się wykręcić.

W mieście, przy spokojnej jeździe nie da się jednak zejść poniżej 6l. Jeśli jeździć dynamicznie, na krótkich odcinkach to 7,5l.

Nie wiem jakim cudem osiągnął tak niskie wyniki w mieście. Próbowałem nawet trybu Fred-mode i jeśli nie było za dużo czerwonych świateł to zszedłem do 5,7l. Mniej się nie dało a zawsze słynąłem z wyjątkowo niskich wyników.

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/84075

Edytowane przez Joki
Dodanie linku do Motostat.

Napisano
51 minut temu, wlad napisał:

Wydaje mi się że robotę tutaj robi duża masa auta.

Na pewno. I powierzchnia czołowa a także zestopniowanie skrzyni.

Sirion mojej :piekna: z tym samym silnikiem co moje Cuore i Aygo pali średnio litr więcej. Ma wyższe obroty względem prędkości.

Napisano
10 godzin temu, wlad napisał:

Wydaje mi się że robotę tutaj robi duża masa auta.A przebiegi żony to krotkie,miejskie odcinki z ciągłym ruszaniem i hamowaniem.Gdzieś w sieci widzialem test jednocześnie alto i splasha z tym silnikiem.Alto spalał zdecydowanie mniej i bez problemu na trasie zbliżył się do 4l z malym hakiem.

Z pewnością masa i, tak jak @Joki napisał, o ile mnie pamięć nie myli to Alto miało dłuższe przełożenia skrzyni biegów. Pamiętam jak kiedyś na autostradzie sprawdziłem spalanie przy 160km/h licznikowych, to o chwilowe oscylowało koło 12l/100km, a z nieco dłuższego dystansu wyszło ponad 10 :bzik:

Inna sprawa, że jakby nie jeździć to wyniki jak widać wychodziły mi <8l/100km, a w takim silniku z turbo bez bólu szybują do 10-11, ale i moc większa i auto, a nawet jazda przyjemniejsza ;)

Napisano

co to za silnik który w aucie ważącym chyba niespełna tonę nie może utrzymać 140km/h pod górkę

to już 1.2htp był lepszy w cięższym aucie...

Napisano
Godzinę temu, BoRuCh napisał:

co to za silnik który w aucie ważącym chyba niespełna tonę nie może utrzymać 140km/h pod górkę

Możliwe, że to chodzi jedynie zestopniowanie skrzyni i o 5-bieg (który może w tym przypadku służyć do obniżenia obrotów w trasie). Możliwe że samochód osiąga prędkość max na 4-biegu. 

Na 5-biegu obroty mogą być za niskie, aby samochód miał na tyle dużo mocy żeby przyspieszać pod górkę. 

Napisano
5 godzin temu, Azbest napisał:

Możliwe, że to chodzi jedynie zestopniowanie skrzyni

Bardzo możliwe. U mnie jest 2500rpm przy 100km/h. W większości nawet znacznie mocniejszych benzyn jest to 3000rpm. Nawet w Speed-ym, który też waży podobnie jak Cuore a ma 150KM jest 3000rpm.

Napisano

Brat jeździ Aygo trase stalowa-wawa i po 2 tygodniach do domu na weekend. Na trasie i tak nie wyprzedza prawie i ma średnie spalanie 5.1 litra w tym jazda przez wawę. Po wawie realnie 7 pali

Napisano

potwierdzam mega mega ekonomiczne auto

mamy cuore z dokładnie tym silnikiem 1.0 R3 70KM

jedź nim każdy domownik który ma potrzebę dojazdu do centrum

średnie spalanie z całego baku (niestety tylko tatuś tankuje :) )nie przekroczyło jeszcze 5L/100km 

Napisano
Dnia 20.09.2017 o 10:18, BoRuCh napisał:

Bo ma stosunkowo długą piątkę a to jest silnik lubiący wysokie obroty. Gdyby zredukować na 4 bez problemu trzymałby prędkość. A dynamiką jazdy na pewno przewyższa każde HTP, tylko trzeba trzymać wyższe obroty. HTP ma maksymalny moment obrotowy przy 3000 obr./min, Toyota przy ponad 4000 obr./min.

Napisano
Dnia 19.09.2017 o 09:09, kravitz napisał:

Czasem człowiek pójdzie w jakieś zakazane rejony internetu i zobaczy coś czego nie chciał zobaczyć.

Czasem jednak w tych odległych zakamarkach sieci natknie się na coś, co wyda się interesujące.

I ja tak właśnie znalazłem test spalania Toyoty Aygo przeprowadzony przez Zachara z autocentrum.

Spalanie moim zdaniem zdumiewająco niskie. Chodzi mi o to miejskie, chociaż to w trasie przy 90km/h też jest bardzo niskie.

Dla porównania dam Toyotę Aygo 1.0 benzyna i Fiata 500 1.3 diesel Oba auta porównywalnej wielkości, porównywalne osiągi (Fiat deko mocniejszy, ale nie aż tak dużo szybszy), tylko że Fiat to diesel. I ten Fiat pali już bardzo mało.

Toyota

Bratowa ma 106 z tym silnikiem realne spalanie po mieście od 9miesięcy nie przekroczyło 5,5l na trasach 3-6km...

Kolega w pracy ma takie aygo z LPG to po trasie spala mniej jak 6l LPG ;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Bratowa ma 106 z tym silnikiem realne spalanie po mieście od 9miesięcy nie przekroczyło 5,5l na trasach 3-6km...

Kolega w pracy ma takie aygo z LPG to po trasie spala mniej jak 6l LPG ;]

Właśnie sobie przypomniałem czasy jazdy Seicento i spalanie 8LPG/100 jakkolwiek bym nie jechał. Ehh ;]

Kurde, moze ja źle szukam? Może takie Aygo jest właśnie tym czego chcę :facepalm:;]

Napisano

@Joki to masz coś popsute Cuore :P

Daihatsu Cuore z tym samym silnikiem, spalanie jakie max uzyskałem w mieście to 5l/100, w cyklu typowo mieszanym (dojazd 15 km do pracy przez wsie i miasta) uzyskuje powtarzalne spalanie 4,5-4,8....

także Aygo to wynik bardzo realny :)

Napisano

Właśnie sobie przypomniałem czasy jazdy Seicento i spalanie 8LPG/100 jakkolwiek bym nie jechał. Ehh ;]

Kurde, moze ja źle szukam? Może takie Aygo jest właśnie tym czego chcę :facepalm:;]
Ja polecam pojezdzilem tym autkiem i malo ktory woz dorowna zbieraniu sie spod swiatel na 2 to to leci ladnie dla mnie maly szatan ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, fenix8 napisał:

@Joki to masz coś popsute Cuore :P

Daihatsu Cuore z tym samym silnikiem, spalanie jakie max uzyskałem w mieście to 5l/100, w cyklu typowo mieszanym (dojazd 15 km do pracy przez wsie i miasta) uzyskuje powtarzalne spalanie 4,5-4,8....

także Aygo to wynik bardzo realny :)

Mam na myśli ścisłe centrum i odcinki po 1-2km. kilka razy dziennie, zwykle na zimnym silniku. Dwójka, trójka. Czasem na chwilę czwórka.

15 km. to już trasa.

;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.