Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Der paśnik/tiguan 2.0tsi vs 2.0tdi

Featured Replies

Napisano

Pozwolę sobie założyć taki oto temat, gdyż braciak zamierza zmienić swojego golfika vi gen 2.0tdi na tytułowe auto. Rozdarty jest chłop pomiędzy dwoma silnikami - benzynka i diesel 🤔

Upatrzył sobie highline 2.0tdi 190koni z dsg, bądź opcjonalnie w podobnej cenie 2.0tsi 220koni, również z dsg. Analogiczna sytuacja z tiguanem. Pomińmy kwestie typowo użytkowe, bo wiem ze to dwa różne auta, oba mu się podobają, zna plusy i minusy suva, itd. Pozostaje tylko kwestia paliwa. Obawia sie spalania benzyny. Ja tez mam mieszane odczucia. Awaryjnosci ropy się nie boi, bo golf przez 7lat i 150kkm ani razu się nie zepsuł, a pali średnio pod 7l. Co ważne jezdzi głównie w dużym mieście. I teraz pytanie do użytkowników tytułowych silników- ile te wynalazki pala przy dynamicznej jezdzie w mieście i czy jest spora różnica? Generalnie chłopak nie ma lekkiej nogi ;]

Naprawde to tsi jest takie oszczędne i nie opłaca się już brać ropy, czy to pic na wodę i bez problemu wciągnie 12l w mieście?

Ja osobiście podejrzewam, ze passat przy normalnej jezdzie może palić umiarkowanie, ale zakup tiguana w benzynie to imo zabójstwo dla portfela.

Liczę na ciekawa dyskusje użytkowników tych silników:)

Napisano
Pozwolę sobie założyć taki oto temat, gdyż braciak zamierza zmienić swojego golfika vi gen 2.0tdi na tytułowe auto. Rozdarty jest chłop pomiędzy dwoma silnikami - benzynka i diesel [emoji848]

Upatrzył sobie highline 2.0tdi 190koni z dsg, bądź opcjonalnie w podobnej cenie 2.0tsi 220koni, również z dsg. Analogiczna sytuacja z tiguanem. Pomińmy kwestie typowo użytkowe, bo wiem ze to dwa różne auta, oba mu się podobają, zna plusy i minusy suva, itd. Pozostaje tylko kwestia paliwa. Obawia sie spalania benzyny. Ja tez mam mieszane odczucia. Awaryjnosci ropy się nie boi, bo golf przez 7lat i 150kkm ani razu się nie zepsuł, a pali średnio pod 7l. Co ważne jezdzi głównie w dużym mieście. I teraz pytanie do użytkowników tytułowych silników- ile te wynalazki pala przy dynamicznej jezdzie w mieście i czy jest spora różnica? Generalnie chłopak nie ma lekkiej nogi ;]
Naprawde to tsi jest takie oszczędne i nie opłaca się już brać ropy, czy to pic na wodę i bez problemu wciągnie 12l w mieście?
Ja osobiście podejrzewam, ze passat przy normalnej jezdzie może palić umiarkowanie, ale zakup tiguana w benzynie to imo zabójstwo dla portfela.
Liczę na ciekawa dyskusje użytkowników tych silników[emoji4]
Bez problemu 12 ... i 15

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, atlantic napisał:

To juz sporo zalezy od zakladanych przebiegow... Przy przebiegach rzedu 1000-1500km/msc to 2-3 litry wiecej nie maja wiekszego znaczenia.

Spalanie 2.0TSI bedzie wysokie w tej budzie czy to w miescie czy na autostradzie, bo pojemnosc spora a i samo silnik nie uchodzi za jakis oszczedny.

IMHO lepszym rozrwiazaniem byloby poszukac 1,4TSI 150KM, ewentualnie brac diesla..

Napisano
20 minut temu, atlantic napisał:

Pozwolę sobie założyć taki oto temat, gdyż braciak zamierza zmienić swojego golfika vi gen 2.0tdi na tytułowe auto. Rozdarty jest chłop pomiędzy dwoma silnikami - benzynka i diesel 🤔

Moim zdaniem dsg niezbyt dobrze ogarnia 2.0 tdi. Zdarzają sie szarpanoa przy ruszaniu. Czasem lekko wciskasz gaz a ona robi jak przy kickdownie - redukcja do 2 i wyrywa jak głupi...

Edytowane przez Lupus

Napisano

Powiedz bratu, że nie ma się czego bać przy benzynie. Jeśli bierze DSG i nie będzie jeździł w trybie sport skrzyni, to będzie to palić bardzo rozsądnie. W mieście, w zależności jak jest zapchane uda się osiągnąć utrzymać w okolicach 10 l wcale nie jeżdżąc jak taksówkarz. 

SUV z benzyną nie musi oznaczać masakry na stacji benzynowej. Ojciec zmienił X3 z 2.0D na 2.0 benzyna - pomimo ciężkiej i wysokiej budy i napędu 4x4 spalanie nie szokuje - w mieście 10, w trasie 8. Diesel palił po 1-2 litry mniej.

Zaletą diesla jest większy zasięg na jednym tankowaniu. Spalnie ma niewiele mniejsze. Benzynowy ma więcej zalet: pewno będzie tańszy w zakupie, w śrdoku będzie totalna cisza, będzie szybszy no i nie będzie generował poblemów z DPF (a przy dieslu jeżdzonym tylko w mieście jest tego spore ryzyko).

Jazda próbna, przejechać się jakby jechał normalnie i będzie wiedział ile to pije. :pub:

Napisano

mam tiguano z 2.0tsi  z skrzynia aisin i mufta haldex. Silnik po zmianach, ea888. Pali znacznie powyżej oczekiwań. Jak byl nowy na gwarancji to nawet z tym do ASO pojechałem, podpieli pod kom i analizator spalin, wszystko cacy. A pali jak smok. Gościu w serwisie mowil ze one tak pala(pali tylko troche mniej niż bmw x6 3.0 ). Tez w rosji panuje opinia ze po wgraniu softu APR i lekkiej korekcie katow zapłonu pali lekko mniej niż w stock. 

Generalnie w takim konfigu, automat,  4motion, 200 koni, benzyna 95(98 nie próbowałem) pali w mieście od 10 do 18 co da się przeżyć, ale to ze w trasie przy średniej 90 pali 8.5 z klima to kpina, a na autostradzie od 12 do 20 pewnie.

Mój kolega ma forda galaxy, 2.0 hdi 140 koni manual na przednia os, na autostradzie pali mu 7 litrów przy 140kmh. Fakt, zbiera się slabo, ale różnica spalaniu jest masakryczna, a to tez kiosk na kolach w sumie.

1,4 tsi do tiguana jest slabowaty, chyba ze go chipowac. 2.0 tdi pewnie z spalaniem lepiej,osiągi cos pomiędzy dwoma benzynami, ale dla mnie kultura pracy nieakceptowalna, choc 2.0 tsi tez chodzi prawie jak diesel.

Ja bym wybrał inny koncern(kia hundaj np).

Napisano
Dnia 6.11.2017 o 17:32, atlantic napisał:

Patrzac na to co piszesz robi 20tys rocznie wiec wg mnie po pierwsze nie zwróci się koszt diesla zbyt szybko nawet zakładając większe spalanie. Miałem w domu 2 vw (paska i sportsvana) jeden w doeslu drugi benzynie tyle ze ze słabszymi  silnikami niż piszesz. Mimo to różnica chyba koło 2l a różnica w komforcie bezporownani. Benzyna prawie jak elektryk zwłaszcza przy "wspaniałym" start/stop. Osobiście nie kupię już diesla, teraz przesiadłem się na benzynkę i mimo ze pali 9,5-10l w mieście (a nogę mam ciężka) to jestem zadowolony. Co do spalania 18l to już chyba kogoś poniosło w tym wątku, miałem poprzednio rsA 275km i ciągły ogień średnie spalanie z dwóch lat nieprzekroczylo 12,5l a czesto latałem przy górnej granicy predkosciprędkości

Napisano

Pamiętaj, że spalanie w mieście w korkach i dynamiczna jazda od świateł do świateł, na krótkich odcinkach może Ci dać wynik rzędu 18l ;)

Ja swoim potrafie jeżdżąc bardziej dynamiczniej spalić 13 a jak dojdzie do tego zima, większe korki i mniej sprzyjające warunki to i 15 wciągne a mam tylko 1.8 w 4łapach ;) ale uśredniając tryby mieszane i to przez ostatni rok średnią mam w okolicy 10,3 :) z czego większość to miasto i okolice. Tyle, że to manual więc kręcić można inaczej ;) 

Poprzedni diesel dawał średnią na poziomie 8 litrów.

Na plus był większy zasięg bo na jednym baku kręciłem się po mieście przez miesiąc, teraz wychodzi mi jakieś 1 + 1/2 tankowania na miesiąc.

Napisano
15 godzin temu, tower napisał:

ale to ze w trasie przy średniej 90 pali 8.5 z klima to kpina

Mój Sportage pali przy takiej jeździe 7-8. Ropy. W mieście 10-15. Twój przynajmniej jeździ. Także nie narzekaj :)

Napisano
6 godzin temu, arogal01 napisał:

Patrzac na to co piszesz robi 20tys rocznie wiec wg mnie po pierwsze nie zwróci się koszt diesla zbyt szybko nawet zakładając większe spalanie. Miałem w domu 2 vw (paska i sportsvana) jeden w doeslu drugi benzynie tyle ze ze słabszymi  silnikami niż piszesz. Mimo to różnica chyba koło 2l a różnica w komforcie bezporownani. Benzyna prawie jak elektryk zwłaszcza przy "wspaniałym" start/stop. Osobiście nie kupię już diesla, teraz przesiadłem się na benzynkę i mimo ze pali 9,5-10l w mieście (a nogę mam ciężka) to jestem zadowolony. Co do spalania 18l to już chyba kogoś poniosło w tym wątku, miałem poprzednio rsA 275km i ciągły ogień średnie spalanie z dwóch lat nieprzekroczylo 12,5l a czesto latałem przy górnej granicy predkosciprędkości

Czemu ma sie zwracac koszt diesla skoro przy odsprzedazy tez bedzie roznica?

Edytowane przez lisik

Napisano
32 minuty temu, kanu napisał:

Pamiętaj, że spalanie w mieście w korkach i dynamiczna jazda od świateł do świateł, na krótkich odcinkach może Ci dać wynik rzędu 18l ;)

Dodatkowo, SUVy nie grzeszą aerodynamiką. Przy 200km/h to ja spalę 18 nawet dieslem!

Napisano
14 minut temu, lisik napisał:

Obecnie to uzywane noPB  sa zazwyczaj drozsze niz diesle ;)

Napisano
21 minut temu, Maciej__ napisał:

Obecnie to uzywane noPB  sa zazwyczaj drozsze niz diesle ;)

Jesli porownujesz np a6 3.0tdi z a6 3.0 tsi z kompresorem to pewnie tak ale w przypadku przyziemnych fur np passat 2.0tsi vs tdi to np tsi moze byc drozsze ale jest niesprzedawalne wiec to raczej koncert zyczen te ceny niz realna sytuacja. Tdi z przebiegiem 50kkm nie bedzie tansze niz tsi z tym samym przebiegiem. Jesli mowa o autach 300kkm no to juz pewnie bardziej stan niz silnik.

Napisano
5 godzin temu, lisik napisał:

Mnie będzie ona taka jak przy zakupie nowego. Szczerze mówiąc ja wyszedłem lepiej na benzynie przy oddawaniu aut ostatnio

Napisano
Dnia 8.11.2017 o 13:13, lisik napisał:

Ta różnica jest niewielka. Odzyskasz 20 kzł przy odsprzedaży? A tyle dasz więcej przy kupnie. Ze spalania się nie zwróci, przy odsprzedaży też.

Edytowane przez wladmar

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał:

Ta różnica jest niewielka. Odzyskasz 20 kzł przy odsprzedaży? A tyle dasz więcej przy kupnie. Ze spalania się nie zwróci, przy odsprzedaży też.

A skąd Ty taką różnicę wziąłeś ??

Według mnie niecałe 7 tysięcy.

https://www.volkswagen.pl/app/konfigurator/vw-pl/pl/passat-variant/31356/39150/highline?page=engine&intcmp=cms-menu-konfigurator

Napisano
Teraz, Elephant napisał:

Na VW w ogóle nie patrzę, to śmietnik. 

Napisano
Dnia 6.11.2017 o 17:32, atlantic napisał:

Upatrzył sobie highline 2.0tdi 190koni z dsg, bądź opcjonalnie w podobnej cenie 2.0tsi 220koni, również z dsg.

Ja jeżdżę od półtora roku 190 KM. Cały czas zakładałem 220KM TSI i w przeddzień zamówienia zmieniłem na diesla. Nawet nim nie jeździłem wcześniej, kilka jazd testowych miałem właśnie benzyną.

Spalanie mam - http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/81607

Przy jeżdzie po mieście, jeżeli nie ma mega korków spokojnie się mieścisz w 8 litrach/100 km. No chyba że musisz być zawsze pierwszy ze świateł, to może i nieco więcej.

Napisano
5 minut temu, wladmar napisał:

Na VW w ogóle nie patrzę, to śmietnik. 

To spójrz o co pyta autor :facepalm:

Napisano
3 minuty temu, Elephant napisał:

To spójrz o co pyta autor :facepalm:

Pisałem ogólnie w kontekście. 

Napisano
15 godzin temu, Elephant napisał:

Ja jeżdżę od półtora roku 190 KM. Cały czas zakładałem 220KM TSI i w przeddzień zamówienia zmieniłem na diesla. Nawet nim nie jeździłem wcześniej, kilka jazd testowych miałem właśnie benzyną.

Spalanie mam - http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/81607

Przy jeżdzie po mieście, jeżeli nie ma mega korków spokojnie się mieścisz w 8 litrach/100 km. No chyba że musisz być zawsze pierwszy ze świateł, to może i nieco więcej.

Mi pali trochę więcej, ale to służbowy jest ;)

IMG_20171109_232937.jpg

Napisano
Dnia 07/11/2017 o 21:35, tower napisał:

mam tiguano z 2.0tsi  z skrzynia aisin i mufta haldex. Silnik po zmianach, ea888. Pali znacznie powyżej oczekiwań. Jak byl nowy na gwarancji to nawet z tym do ASO pojechałem, podpieli pod kom i analizator spalin, wszystko cacy. A pali jak smok. Gościu w serwisie mowil ze one tak pala(pali tylko troche mniej niż bmw x6 3.0 ). Tez w rosji panuje opinia ze po wgraniu softu APR i lekkiej korekcie katow zapłonu pali lekko mniej niż w stock. 

Generalnie w takim konfigu, automat,  4motion, 200 koni, benzyna 95(98 nie próbowałem) pali w mieście od 10 do 18 co da się przeżyć, ale to ze w trasie przy średniej 90 pali 8.5 z klima to kpina, a na autostradzie od 12 do 20 pewnie.

Mój kolega ma forda galaxy, 2.0 hdi 140 koni manual na przednia os, na autostradzie pali mu 7 litrów przy 140kmh. Fakt, zbiera się slabo, ale różnica spalaniu jest masakryczna, a to tez kiosk na kolach w sumie.

1,4 tsi do tiguana jest slabowaty, chyba ze go chipowac. 2.0 tdi pewnie z spalaniem lepiej,osiągi cos pomiędzy dwoma benzynami, ale dla mnie kultura pracy nieakceptowalna, choc 2.0 tsi tez chodzi prawie jak diesel.

Ja bym wybrał inny koncern(kia hundaj np).

Strasznie dużo. Wręcz szokująco dużo. O ile spalanie w mieście rozumiem (przy mega korkach to żaden kosmos, a wy tam macie korki jak nigdzie) to reszty już nie. aAlbo jakaś awaria, albo  maz naprawdę ciężką nogę i jeździsz w trybie Sport. Może też jakieś kiepskie paliwa w Rosji macie :hmm:

Napisano
5 godzin temu, Lupus napisał:

IMG_20171109_232937.jpg

No tak, przy takiej średniej to ładnie :)

Jako motur napędza ??

Napisano
5 minut temu, Elephant napisał:

No tak, przy takiej średniej to ładnie :)

Jako motur napędza ??

2.0 tdi 150 km.  Jako ciekawostka.  Poniżej powrót tą samą trasą ale ruch dużo większy:

IMG_20171110_162932.jpg

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Średnia 146 km/h. Szacun.

Na 177km to nie problem ale spalanke 7,5 przy prawie 150 km/h to już nieźle.

Napisano

Ponizej filmiki ze zurzycia w miesice bez korokow.

Opony, Dunlop SP Sport 01 235/55 R17

Miasto spokojnie, spalanie kolo 10-11

https://youtu.be/adR2Wwps5t8

Miasto dynamiczniej

https://youtu.be/3ypXrgGsKfs

Miasto dynamiczniej 2

Miasto mocno dynamicznie sie nei da sfilmowac bo ciezko utrzymac telefon:)

PS da sie normlanie link do youtuba wstawic?

Napisano
19 godzin temu, Manx napisał:

Strasznie dużo. Wręcz szokująco dużo. O ile spalanie w mieście rozumiem (przy mega korkach to żaden kosmos, a wy tam macie korki jak nigdzie) to reszty już nie. aAlbo jakaś awaria, albo  maz naprawdę ciężką nogę i jeździsz w trybie Sport. Może też jakieś kiepskie paliwa w Rosji macie :hmm:

Na polskim paliwie pali tyle samo.

Awarii nie ma, mial sprawdzana kompresje, obie sondy lambda, czasy wtryskow, i spaliny. Wszystko w normie(bylo to 4 lata temu).

Napisano
21 godzin temu, Lupus napisał:

A jakie opony masz? To superb?

Mi na takiej trasdie 16 pewnei wciagnie lekko

Napisano
Godzinę temu, tower napisał:

Ponizej filmiki ze zurzycia w miesice bez korokow.

Opony, Dunlop SP Sport 01 235/55 R17

Miasto spokojnie, spalanie kolo 10-11

https://youtu.be/adR2Wwps5t8

Miasto dynamiczniej

Miasto dynamiczniej 2

Miasto mocno dynamicznie sie nei da sfilmowac bo ciezko utrzymac telefon:)

PS da sie normlanie link do youtuba wstawic?

To jednak Passat + TDI jest stanowczo oszczedniejszy. Myślę że przy podobnej jeździe w granicach 8 wyjdzie. Powyższy wynik kolegi a autostrady też ładny.

Ja wracając w tym roku z wakacji z Albanii, po zatankowaniu przed Częstochową jak wpadłem na autostradę to dojechalem do domku w nieco ponad półtorej godziny. Gdzieś powinienem mieć fotki. Było środek nocy chyba 2-4 nad ranem z piątku na sobotę,  ruch niewielki, tempomat na maksa na 160 km a nieraz jeszcze gaz i przyspieszanie ;-) Średnia miałem coś koło 160 km/h a spalanie z tego co pamiętam coś ponad 8 litrów. Nie jest źle.

Napisano
Dnia 11.11.2017 o 09:48, tower napisał:

A jakie opony masz? To superb?

Mi na takiej trasdie 16 pewnei wciagnie lekko

Octavia 3 na standardowym 205/55 r16

Napisano

A czyli to Octavia, więc pewnie trochę lżejsza od Passata/Tiguana.

Edytowane przez Elephant

Napisano
  • Autor

Czyli tak jak myślałem - Benzynka będzie łoić tyle samo ile stare silniki tylko, ze teraz przynajmniej jakos jedzie.

Brat dostał w piątek pasnika 2.0tdi 190KM na testy. Póki co jest trochę rozczarowany, bo wnetrze się dużo od golfa nie różni. Sam silnik i skrzynia bardzo fajny. Wkurzają go pierdoly typu start/stop, ale tego w nowym aucie już się nie da uniknąć. Spalanie od odbioru ma 7.5l, jadąc normalnie 7.5, gdy dusi jest 9l. W sumie tego się spodziewał - 0.5l więcej niż golf, ale więcej mocy i auto jednak cięższe. Dla mnie trochę ten passat jest smutny w środku. Nigdy w życiu bym nie zapłacił za to 180k(chyba tyle ta wersja testowa kosztuje). Nie powiem, bo z zewnątrz w złotym lakierze i pakiecie r to kombi wyglada znakomicie i jest to jeden z ładniejszych wozów w swoim segmencie. 

No i rozczarowałem się wybieraniem nierówności. Jest dużo bardziej betonowo niż w Peugeocie 508 na 19calowych felgach, a tu są na 90% tylko 17".

Za tydzień prawdopodobnie dostanie tiguana 2.0tsi i tutaj jestem jednak duzo ciekawszy niż w passacie jakie będzie spalanie. 

Napisano
6 godzin temu, atlantic napisał:

Czyli tak jak myślałem - Benzynka będzie łoić tyle samo ile stare silniki tylko, ze teraz przynajmniej jakos jedzie.

Brat dostał w piątek pasnika 2.0tdi 190KM na testy. Póki co jest trochę rozczarowany, bo wnetrze się dużo od golfa nie różni. Sam silnik i skrzynia bardzo fajny. Wkurzają go pierdoly typu start/stop, ale tego w nowym aucie już się nie da uniknąć. Spalanie od odbioru ma 7.5l, jadąc normalnie 7.5, gdy dusi jest 9l. W sumie tego się spodziewał - 0.5l więcej niż golf, ale więcej mocy i auto jednak cięższe. Dla mnie trochę ten passat jest smutny w środku. Nigdy w życiu bym nie zapłacił za to 180k(chyba tyle ta wersja testowa kosztuje). Nie powiem, bo z zewnątrz w złotym lakierze i pakiecie r to kombi wyglada znakomicie i jest to jeden z ładniejszych wozów w swoim segmencie. 

No i rozczarowałem się wybieraniem nierówności. Jest dużo bardziej betonowo niż w Peugeocie 508 na 19calowych felgach, a tu są na 90% tylko 17".

Za tydzień prawdopodobnie dostanie tiguana 2.0tsi i tutaj jestem jednak duzo ciekawszy niż w passacie jakie będzie spalanie. 

To sprawdz sobie wersje z aktywnym zawieszeniem, w tych nowych VAGach naprawdę działa i nawe mimo większych kół czuć dużą różnicę. Jeździłem Passatem z 18" i w trybie komfort jest jak moje Volvo ;).

Odnośnie silnika to dla mnie właśnie TDI (190Km z DSG) było najgorszym pkt tego samochodu ;), wnętrze o ile nie ma aktywnego wyświetlacza i nie jest czarny środek to jest ok.

Napisano
9 godzin temu, Elephant napisał:

A czyli to Octavia, więc pewnie trochę lżejsza od Passata/Tiguana.

Miedzy paskiem i octavią jest ok 90 kg więc przepaści nie ma...

Napisano
9 godzin temu, atlantic napisał:

W mieście będzie takie samo, w trasie +2l

Napisano
Dnia 12.11.2017 o 19:24, sherif napisał:

To sprawdz sobie wersje z aktywnym zawieszeniem, w tych nowych VAGach naprawdę działa

W tych starych też działało. Miałem DCC w Golfie z 2009 i sprawdzało się wyśmienicie. 

To jest rzecz, za którą naprawdę warto dopłacić przy konfiguracji auta.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.