Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z Renaultami?

Featured Replies

Napisano

Jako, ze moje doświadczenie z marką  Renault  jest mizerne zapytam użytkowników.  

Jak to jest z tymi Renówkami. A konkretnie z aktualnie produkowanymi modelami.

Pokutuje opinia, ze to jest taki najgorszy francuz, ze slabo spasowane, skrzypi, mocno traci na wartosci.

Czy jest sens sie pakowac w nowe Reno? Czy za 5 lat sprzedaz sie to za czapke śliwek? 

I przy okazji czy jest sen pakowac sie w  skrzynię  EDC. To jest Getrag montowany w Fordach czyli Power Shift. 

Czy ktos kupi pozniej auto uzywane z taka skrzynią, czy raczej  tylko nieswiadomy, lub nawiedzony fan marki?

Napisano

EDC to nie jest PowerShift... Wg mojej wiedzy ze strony Getrag - są dwa Powershifty - 6DCT450 (mokry) montowany z mocniejszymi silnikami - np. 2.0 TDCi oraz 6DCT250 (suchy). EDC w renówkach to 7DCT300 - np. w nowym Scenicu. Ale jak popatrzysz na parametry silnika 1.5 dCi w zestawieniu z EDC np. w Megane, to jest wykastrowany do 250 Nm, a sama skrzynia ma 6 biegów. To by faktycznie sugerowało skrzynię 6DCT250 - która najlepsza nie jest. 

Do tego dochodzi oprogramowanie - ta sama mechanika może pracować zupełnie inaczej. 

Z jakością u Renault jest loteria - Magane 3 czy Laguna 3 były bardzo udane. 

Edytowane przez grogi

Napisano
20 minut temu, Rado_ napisał:

Jako, ze moje doświadczenie z marką  Renault  jest mizerne zapytam użytkowników.  

Pokutuje opinia, ze to jest taki najgorszy francuz, ze slabo spasowane, skrzypi, mocno traci na wartosci.

Czy jest sens sie pakowac w nowe Reno? Czy za 5 lat sprzedaz sie to za czapke śliwek? 

I przy okazji czy jest sen pakowac sie w  skrzynię  EDC. To jest Getrag montowany w Fordach czyli Power Shift. 

Czy ktos kupi pozniej auto uzywane z taka skrzynią, czy raczej  tylko nieswiadomy, lub nawiedzony fan marki?

Nie wiem co tam chcesz kupic, ale ja bym bral jedynie modele po liftingu ;)

Napisano

To chyba ogólnie taka norma w renówca że PH2 zawsze bardziej dopracowane - nawet taka Laguna 2 ph2 to niezłe auto w gruncie rzeczy.

Co EDC, DSG, Powershift - to spoko ale na gwarancji moim zdaniem. Jak bede zmianiał auto to będę szukał klasycznego automatu - np. PSA montuje dalej EAT6, w FCA głównie montuje teraz 8/9 biegowego ZF.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie wiem co tam chcesz kupic, ale ja bym bral jedynie modele po liftingu ;)

Na razie nic, bo nie wiem czy warto, ale zaczynam sie rozglądać w tym śmietniku. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, cesarz napisał:

To chyba ogólnie taka norma w renówca że PH2 zawsze bardziej dopracowane - nawet taka Laguna 2 ph2 to niezłe auto w gruncie rzeczy.

Co EDC, DSG, Powershift - to spoko ale na gwarancji moim zdaniem. Jak bede zmianiał auto to będę szukał klasycznego automatu - np. PSA montuje dalej EAT6, w FCA głównie montuje teraz 8/9 biegowego ZF.

No wlasnie, pytanie czy sprzedac to po gwarancji to nie jest tzw oddanie za pół darmo. EAT do mnie przemawia, ale dolaczone silniki juz słabiej 

Napisano
9 minut temu, Rado_ napisał:

No wlasnie, pytanie czy sprzedac to po gwarancji to nie jest tzw oddanie za pół darmo. EAT do mnie przemawia, ale dolaczone silniki juz słabiej 

130 koni w PT to mało? Limit skrzyni w benzyniakach to 300 Nm, możesz spokojnie dłubnąć na 150 i nic jej nie będzie... 

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Jeździłem sporo Meganką, co prawda poprzednim modelem, ale ten sam 1.5 dci chyba robią do tej pory. Fotele wygodne. Zawieszenie nietrwałe i pontonowate, z elektroniką o dziwo nie było problemów. Silnik skończył się po 80 kkm, włożyli nowy. Nowy skończył się po następnych 80 kkm, poszła na sprzedaż po 160 kkm i 7 latach za 3 kzł (silnik do wymiany, nie nadaje się do remontu). Jako służbówka spoko, było śmiesznie, prywatnie w życiu żadnego Renault ani niczego, co jest Renault i udaje inne marki.

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Jeździłem sporo Meganką, co prawda poprzednim modelem, ale ten sam 1.5 dci chyba robią do tej pory. Fotele wygodne. Zawieszenie nietrwałe i pontonowate, z elektroniką o dziwo nie było problemów. Silnik skończył się po 80 kkm, włożyli nowy. Nowy skończył się po następnych 80 kkm, poszła na sprzedaż po 160 kkm i 7 latach za 3 kzł (silnik do wymiany, nie nadaje się do remontu). Jako służbówka spoko, było śmiesznie, prywatnie w życiu żadnego Renault ani niczego, co jest Renault i udaje inne marki.

Bo olej zmieniany co 30kkm. Kupisz nówkę i zmieniasz co 15kkm, to problemów nie będzie. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

Bo olej zmieniany co 30kkm. Kupisz nówkę i zmieniasz co 15kkm, to problemów nie będzie. 

Służbówka, serwisowana zgodnie z zaleceniami producenta ;] 

Napisano
  • Autor
5 minut temu, grogi napisał:

130 koni w PT to mało? Limit skrzyni w benzyniakach to 300 Nm, możesz spokojnie dłubnąć na 150 i nic jej nie będzie... 

W PT moze nie mało,  ale  w takim 3008 to juz trochę mało.  Ktos juz dlubie te PT?

Napisano
11 minut temu, Rado_ napisał:

W PT moze nie mało,  ale  w takim 3008 to juz trochę mało.  Ktos juz dlubie te PT?

Wpisałem w google i wyskoczyło:

http://www.kreatormocy.pl/katalog/peugeot/chip-tuning-peugeot-3008-1-2-puretech-130-km/

https://chiptuningpro.pl/chip-tuning/peugeot-5008-1-2-t-puretech-130-km/

Nie wiem, co warci... 

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał:

Bo to prawda jest :phi:. Ale jak ktoś ma garbate dzieci to kocha je najbardziej na świecie, bo własne i krzywdy nie da im zrobić :hehe: :oki:.

Napisano

mam dwa Renault- stare, 12 letnie Clio 2 1.2 Pb oraz 5 letnią lagunę 3 2.0 PB. Oba auta od nowości, oba mają zmiane oleju co 15 tys km. Oba auta nie biorą oleju - w Lagunie nawet nic nie ubywa przez 15 tys km do kolejnej wyniany (100 tys przebiegu) a w Clio (200 tys km przebiegu) obywa pół litra (czyli też nie trzeba dolewać). Kupiony kiedyś na dolewki  litr oleju ma juz 8 lat i nie został otwarty. Oba auta nie mają śladów korozji (w Clio jest minimalny ślad na wewnętzrnej stronie maski, przy składanym precie do podtrzymywania otwartej maski). Zadnych śladów na podłodze, nadkolach-absolutnie nic. O Lagunie nie bede już pisał bo nic się nie dzieje (nie skrzypi!) ale to jeszcze nowe auto. W Clio cały czas oryginalny wydech (12 lat!), w 2017r był wymieniany pierwszy wahacz. 2-3 razy były wymieniane końcówki drążków kierowniczych i 3 razy sprężyny tylnego zawieszenia (ułamują się w połowie drugiego zwoju, ale da się jezdzić). Nie ma żadnych istotnych problemów z elektroniką (od czasu do czasu zapala się kontrolka poduszki ale sama gaśnie). To włąśnie dobre doświadczenia z Clio przekonały mnie do Renault i dlatego kupiłem Lagunę.

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

7 DCT od Reno ma coś wspólnego z 7 DCT od Hyundaia?

Siedem biegów... To konstrukcja własna

Napisano
15 godzin temu, wladmar napisał:

Hehe,

Ja, kiedyś zagorzały przeciwnik francuskiej motoryzacji i przeciwnik diesli... trochę przez przypadek zakupiłem Laguna 2 po faceliftingu z legendarnym 1.9 dCI, czyli jakby nie patrzeć królowa lawet... Samochód z praktycznie wyposażony na max, a więc dużo elektroniki, w tym te znienawidzone przez awaryjność czujniki ciśnienia w kołach, czy bezkluczykowa obsługa samochodu. przez 3 lata i 80 tys km nie zadziało się nic poza naprawą zawieszenia z przodu. Olej zmieniany co 10-15 tys km. Dostałem strzała na skrzyżowaniu i nie chciałem się bawić w naprawę. Sprzedałem.

Kupiłem Lagunę 3, też po lifcie, 2.0 dCI, także wyposażona po zęby, trzyletnie auto z udokumentowanym w aso nalotem 146 tys km, wszyscy mówili, auto zużyte, przebieg ogromny, nie pojeździ (swoją drogą auto w środku jak nowe, nawet kiera do tej pory nie wytarta), jeżdżę już 4 rok, zrobiłem ponad 80 tys km, nic się nie popsuło, w zawieszeniu wymieniłem raptem jeden łącznik stabilizatora, a sprawdzam je regularnie (fakt, że zawieszenie jest dość twarde, dla mnie trochę za twarde), raz sparciał wężyk gumowy od czujnika DPF, po skróceniu i naciągnięciu jeździ już 1,5 roku, reszta to wymiany eksploatacyjne, płyny, oleje (także co 10 max co 15 tys km.), filtry. Nie obchodzę się z autem jak z jajkiem, lubię czasami być pierwszy ze świateł, czy przegonić go na autostradzie. Nad dwumasą , turbiną, czy DPFem, się nawet nie zastanawiam, wszystko działa jak należy, ten ostatni wypala się w nieuciążliwy sposób i nigdy nie zwrócił komunikatu o potrzebie wypalania, czy czegoś podobnego, także ten... z tymi renówkami...

Spoglądałem na Talismana i po kiepskim PR jaki mu zrobiono (nie wnikam jak bardzo zasłużenie), to chyba jednak zastanawiałbym się nad alternatywami. Renault faktycznie ma coś niedopracowane jeśli chodzi o choroby wieku dziecięcego, zwłaszcza pierwsze egzemplarze są albo składane ręcznie albo na nich kalibrują roboty na taśmie produkcyjnej :) Takie egzemplarze nie powinny być w ogóle dopuszczone do sprzedaży, a tym bardziej do testów w redakcjach motoryzacyjnych.

Teraz kupiłem jako drugi samochód nowego Golfa (zdecydował najbardziej opłacalny stosunek ceny do wyposażenia itd.), zobaczymy jak to się będzie sprawować.

Do autora wątku np. kilkuletnie Clio z ostatniego wypustu, mimo, że nie miały jakichś super ciekawych silników, poza wyglądem (kwestia gustu) nie odznaczały się czymś szczególnym, to jednak ceny trzymają nie najniższe i popyt na nie jest. Trudno przewidzieć jak będzie z tą najnowszą linią modeli, bo wszystko to stosunkowo świeże konstrukcje, więc ich ewentualne wady jakościowe mogą się ukazać jako cecha modelu dopiero za jakiś czas, a to zdecyduje, czy ceny używek będą wyższe, czy niższe.

Napisano
Dnia ‎10‎.‎01‎.‎2018 o 20:21, amazaque napisał:

Ale jak ktoś ma garbate dzieci to kocha je najbardziej na świecie,

Jako posiadacz "garbatego dziecka " w postaci Megane III kombi ,w dodatku 1,2 Tce ....powiem tak -  po trzydziestu siedmiu latach przygody z motoryzacją ,posiadania .:hmm:...już nawet nie pamiętam ilu samochodów  ,nad przypomnieniem sobie wszystkich marek i krajów produkcji też bym się musiał skupić, zarówno nowych jak i używanych . Nie znajduję w marce Renault  cech, które potwierdzały by tezę ,o ich szczególnie marnej jakości w stosunku do innych marek. .

PS .Ale faktycznie ,obie moje Meganki , czyli obecna i poprzednia ,to modele z ostatniego roku produkcji, po wszystkich "liftach".

Edytowane przez stalan

Napisano
Dnia 10.01.2018 o 18:17, Rado_ napisał:

Sprawdź ile kosztuje podobne 5 letnie jak chcesz kupić i będzies miał odpowiedź.

Automaty będą coraz chętniej wybierane więc tu bym się nie przejmował, a traktował jako atut.

Napisano

Jeżdżę autami francuskimi X lat. Przebiegi ponakrecane różne, z Renault nie polecę diesli, oprócz 2.0 dCi bo ten jest mega, w robocie w  Citroenach 1.6HDI utluklismy po prawie 400 tyś km, a z racji tego że szef był fleja nie było szczególnie o nie dbane, a auta jeździły. 

U nas jest w rodzinie moda na Renault i nikt nie narzeka, ja ich zaraziłem tą marką i tak zostało? Czy działo się coś nadzwyczajnego? Tak z Kangoo 1.5 dCi znajomego, ale sprzedał to auto i kupił następne w benzynie. 

https://www.otomoto.pl/oferta/peugeot-407-piekny-navi-kolorowa-stan-bdb-full-opcja-ID6zsG1N.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Dlaczego wrzuciłem to auto? Bo sam je załatwiłem kumplowi (kumpel sprowadza auta), 315 tyś km a auto jak nowe i zdjęcia tego nie oddają, ale wielki szok i patrząc na inne 407 zawsze zastanawiałem się dlaczego mają takie wysiedziane fotele kierowcy. Teraz już wiem dlaczego:hehe:

Ile razy ludzie się śmiali że z pipa na masce jeżdżę, bo to awaryjne itd. na podwórku u nich oczywiście passat B5 czy B6. Kiedyś pytam się gdzie passat u mechanika, silnik kopyto wyciągnął. 

Jeżeli ktoś trafił ulepa albo miał nie fart to dla niego nie ważne jaka marka może zostać znienawidzona

Napisano
  • Autor

Bardziej mni niepokoi, ze gdzie nie poczytasz, jaki test nie obejrzysz, to w nowych modelach Renault jest bardzo kiepskie spasowanie plastików wnetrza. Nie wiem czy to przejsciowy problem, czy idą po taniości. Po prostu gdzie nie zlapiesz to trzeszczy. Moze faktycznie jak kupować to tylko po lifcie, choc chyba producent caly czas cos poprawia?
Muszę sie przejść do salonu i pomacac. Z drugiej beczki. Oglądałem Skodę Kodiaq. Zamykając drzwi, uchwyt prawie zostal mi w ręku.

Napisano
24 minuty temu, Rado_ napisał:

Bardziej mni niepokoi, ze gdzie nie poczytasz, jaki test nie obejrzysz, to w nowych modelach Renault jest bardzo kiepskie spasowanie plastików wnetrza. Nie wiem czy to przejsciowy problem, czy idą po taniości. Po prostu gdzie nie zlapiesz to trzeszczy. Moze faktycznie jak kupować to tylko po lifcie, choc chyba producent caly czas cos poprawia?
Muszę sie przejść do salonu i pomacac. Z drugiej beczki. Oglądałem Skodę Kodiaq. Zamykając drzwi, uchwyt prawie zostal mi w ręku.

Zauważ że wiekszość kupuje auta używane i przebieg oraz dbanie poprzedniego włąściciela może być dyskusyjne. Co innego nowy.

Napisano

U nas w pracy flota oparta jest o renault megane..diesle....  2 juz mialy skrzynie wgmieniana, w 3 ech..przecieka woda z zewnatrz... Auta 2-3 letnie. Wg managera floty sa bardziej awaryjne niz te co byky 6 lat temu leasingowane...

Edytowane przez norbert123

Napisano

Norbert z autami to jest chyba ostatnio jak ze wszystkim, sąsiad pracuje w firmie gdzie cały czas jeżdżą fabiami combi, nowa śmiga jak szalona, poprzedniczka wiecznie w serwisie przestała. Więc jak się trafi. To każdy wie jakie opinie mają 1.9DCI znajomy ma w lagunie II z 2002 roku dobija pod 400 tyś km, totalnie bezawaryjne auto. Drugi znajomy ma 1.9JTD i niby takie wychwalane a skończyło się na wymianie silnika.

Napisano

Poza tragicznymi 1.5 i 1.9dci auta nie odbiegają na + czy in na - od średniej a we flocie mamy:
volvo renault ford mazda seat

wysłane z tel.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Poza tragicznymi 1.5 i 1.9dci auta nie odbiegają na + czy in na - od średniej a we flocie mamy:
volvo renault ford mazda seat

wysłane z tel.

Ehe akurat. Mam 1.5dCI w Scenicu z 2008r. W silniku wymieniłem 2x rozrząd i olej z filtrami co 15kkm. A no i rok temu spalił się bezpiecznik od świec żarowych. Zauważyłem to dopiero przy mrozie -10*. Z tym samochodem nie dzieje się nic. W każdej chwili mogę wsiąść i jechać na drugi koniec Europy. Tak, że wiesz...

Aha, auto było kupione nowe.  

Edytowane przez Przypal

Napisano
2 minuty temu, Przypal napisał:

Ehe akurat. Mam 1.5dCI w Scenicu z 2008r. W silniku wymieniłem 2x rozrząd i olej z filtrami co 15kkm. A no i rok temu spalił się bezpiecznik od świec żarowych. Zauważyłem to dopiero przy mrozie -10*. Z tym samochodem nie dzieje się nic. W każdej chwili mogę wsiąść i jechać na drugi koniec Europy. Tak, że wiesz...

Jaki przebieg? Żadna ze znanych mi Meganek nie przekroczyła 100 kkm bez wymiany silnika. Służbówki, więc wymiana oleju zgodnie z wytycznymi ASO (co 30 kkm), nikt nie studzi oczywiście turbin, a butowanie jest od momentu odpalenia i do zgaszenia. 

Napisano

Jaki przebieg? Żadna ze znanych mi Meganek nie przekroczyła 100 kkm bez wymiany silnika. Służbówki, więc wymiana oleju zgodnie z wytycznymi ASO (co 30 kkm), nikt nie studzi oczywiście turbin, a butowanie jest od momentu odpalenia i do zgaszenia. 

Ja oisze wlasnie o "sluzbowym" użytkowaniu jak powyżej

Osobiście zaznałem przyjemność wkraczania w 100kkm na 3 silniku 1.5dci 110KM 6MT

wysłane z tel.

Napisano
6 minut temu, wladmar napisał:

150kkm. Serio. 

Napisano

Jezdze clio traficarem i jest to w sumie normalne auto ale minusy:

- warkot silnika 0.9T

- debilne radio

- slaba skrzynia biegow

- kiepskie prowadzenie 

- poczucie taniosci

Na tym tle kia rio wyglada jakby byla o 3 klasy wyzej. 

Napisano

Ja mam Reno po FL i osobiscie nowego Reno z salonu nigdy bym nie kupil bo: spadek wartosci wola o pomste do nieba, jakosc wykonania modelu wchodzacego na rynek jest porazka :(.
Kupic 2-3latka po FL i bedziesz zadowolony, jak nowe i pierwszy model to proponuje isc gdzie indziej do salonu.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zapomnialbym dodac takie to reno jest zle ze chce kupic teraz Espaca, Grand Espaca, Grand Scenica ale tylko po FL.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

Ja mam Reno po FL i osobiscie nowego Reno z salonu nigdy bym nie kupil bo: spadek wartosci wola o pomste do nieba, jakosc wykonania modelu wchodzacego na rynek jest porazka :(.
Kupic 2-3latka po FL i bedziesz zadowolony, jak nowe i pierwszy model to proponuje isc gdzie indziej do salonu.

Cenna uwaga :oki::(

Napisano
5 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Chciałem sprzedać swoją 3 letnią, pewną Lagunę, natomiast jak miałbym stracić na tym aucie ponad 50% (chciałem ok 55.000) to wolę aby jeździło to dłużej i za kolejne 2 lata sprzedam za ok 40.000-43000 zł.

Osobiście nigdy więcej Renault :)

Piszę jako posiadacz L3ph3, L1ph2, a rodzice mają L3ph1 i Clio 3 ;)

Napisano
7 godzin temu, listoor napisał:

Chciałem sprzedać swoją 3 letnią, pewną Lagunę, natomiast jak miałbym stracić na tym aucie ponad 50% (chciałem ok 55.000) to wolę aby jeździło to dłużej i za kolejne 2 lata sprzedam za ok 40.000-43000 zł.

Osobiście nigdy więcej Renault :)

Piszę jako posiadacz L3ph3, L1ph2, a rodzice mają L3ph1 i Clio 3 ;)

Bo reno sie kupuje tylko używane okolo 6-8latkow za psie pieniądze i tylko po FL aby choroby zostały wyeliminowane :)

Taką 2.0T GT z 2009r mozna miec za 29-35kzł a nowka szkoda gadać ile kosztowala, jakby to byla Toyota to pewnie by warta byla z 40-45kzl :)

Napisano
9 godzin temu, Rado_ napisał:

Cenna uwaga :oki::(

Życiowa :)

Jak nowy model udalbym sie do Toyoty, Hondy aby spadek wartości byl niewielki oraz bylo najmniej problemów.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Życiowa :)

Jak nowy model udalbym sie do Toyoty, Hondy aby spadek wartości byl niewielki oraz bylo najmniej problemów.

Mi po glowie Grand Scenic chodzil, a w powyzszych to słabo.

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Mi po glowie Grand Scenic chodzil, a w powyzszych to słabo.

Grand nowy niby fajny ale opinie rozne to ma :(

Jedni chwalą inni nie...

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Grand nowy niby fajny ale opinie rozne to ma :(

Jedni chwalą inni nie...

Nie dokopalem sie jeszzce do opinii,  jedynie jakies testy na youtube. 

Napisano

Talizman mojego kolegi z pracy po raz kolejny stoi na warsztacie więc coś z tym jest by kupować Reni tylko po fl. On już ma dość i jest na etapie spalenia tego dziadostwo. Dodam tylko że jest fanem marki bo miał wszystkie laguny zawsze nowe i nigdy nie narzekał.

Napisano

Mój znajomy elektronik (bardzo dobry samochodowy elektronik) powiedział mi wiosną 2017, że Laguna III, Megane/Scenic III to samochody, na których ciężko coś zarobić, nic się w elektronice nie psuje. 

A Talisman i inne nowinki.... ASO dzwoni czy by nie pomógł, bo sami już nie wiedzą co z tym zrobić. Czyli pewnie coś w tym jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.